Aan deze soep is een beetje werk maar maak een grotere hoeveelheid en
nodig vrienden of familie uit om samen te genieten van deze heerlijke
maaltijdsoep!
Benodigdheden voor 8 pers. :
4 uien
olijfolie
500 ml witte wijn
1 groot blik gepelde tomaten + 1 groot blik water
3 visbouillonblokjes
een beetje saffraan
2 kg mosselen
peper en zout
700 gr gekuiste inktvis
500 gr grote scampi's
100 ml cognac
1 kg stevige vis vb. victoriabaars, staartvis, kabeljauw, ...
4 teentjes knoflook
1 bussel peterselie
Bereiding :
Fruit 2 uien samen met 2 teentjes look in olijfolie. Voeg de helft van de witte wijn toe en breng aan de kook.
Voeg de gepelde tomaten en de saffraan toe alsook het water en de bouillonblokjes en laat dit even verder koken.
Snij de 2 andere uien fijn en ook de andere look en fruit deze ook in olijfolie en voeg de mosselen erbij.
Kruid met peper en zout en kook ze op een groot vuur tot de mosselen open zijn.
Zeef het mosselvocht en voeg dit bij de tomaten.
Kook de inktvis even in de rest van de witte wijn.
Giet ook dit af en doe het vocht bij de tomaten.
Pel de scampi's, verwijder zo nodig het darmkanaal en bak ze 2 min. in de olijfolie.
Blus dit even met de cognac, maar dit is niet nodig als je dit liever niet hebt.
Doe dit vocht ook bij de tomaten.
Voeg de vis toe bij het geheel en laat dit even koken tot de vis gaar is.
Voeg daarna de inktvis, de scampi's en de mosselen toe.
Breng op smaak met de gesneden peterselie, peper en zout.
Serveer met stokbrood en een heerlijk glaasje witte wijn.
De boter laten smelten en het stoofvlees bakken tot het mooi bruin
is. De pan moet wel goed warm zijn zodat het vlees dichtschroeit anders
verliest het teveel vocht en word het vlees taai.
Voeg de fijngesneden uien toe en het kruidenbouquet.
Voeg de chocolade toe alsook de wildfond en laat ongeveer een uur
sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe om en voeg vocht toe als dit
nodig is.
Doe de room erbij, laat nog 5 min. verder sudderen , breng op smaak met peper en zout en bind de saus als dit nodig is.
Dien op met pasta naar keuze, frietjes of kroketten.
P.S.: De chocolade ga je niet proeven maar deze zorgt wel voor een mooie glans van je saus.
Benodigdheden voor 6 pers : 3 ciabatta broodjes of 1 groot stokbrood
2 dikke tomaten
3 teentjes look
2 bolletjes mozarella
olijfolie
provençaalse kruiden
Bereiding : Snij het stokbrood in dikke schijven of het ciabatta broodje dwars middendoor.
Snijd de tomaten in schijven, pers de look en snij de mozarella bolletjes in schijven.
Meng de olijfolie met de kruiden en de look.
Leg op elke schijf brood mozarella, een schijf tomaat en smeer dit in met de gekruide olie.
Verwarm de oven voor op 180°C ( op grillstand ).
Leg de broodjes op een rooster in het midden van de oven.
Ze zijn klaar als de kaas gesmolten is.
BRUCHETTA PARMAHAM
Benodigdheden voor 6 pers. : 3 ciabattabroodjes of 1 groot stokbrood
3 schijven parmaham
1/2 galia meloen
75 gr pijnboompitten
1 potje basilicum
3 teentjes look
olijfolie
zout
Bereiding : Snij het stokbrood in schijven of het ciabattabroodje dwars middendoor
Snij de parmaham in stukjes en leg op het brood. Snij de meloen in gelijke stukjes en leg deze op de ham. Maak een pesto door de pijnboompitten te hakken
samen met de olijfolie, de basilicum, de look en breng dit op smaak met
zout.
Druppel een beetje pesto over de meloen en de ham.
Dit moet niet in de oven en kan dus zo gegeten worden.
BRUCHETTA GORGONZOLA
Benodigdheden voor 6 pers. : 3 ciabattabroodjes of 1 groot stokbrood
250 gr gorgonzola
50 gr pijnboompitten
1 klein trosje blauwe druiven zonder pitjes
gehakte peterselie
Bereiding : Snij de ciabattabroodjes dwars middendoor of het stokbrood in schijven.
Verbrokkel de gorgonzola en leg deze op het brood.
Laat de pijnboompitten kleuren in de pan.
Snij de druiven in twee en leg ze op de kaas alsook de pijnboompitten.
Snij de ui , het wit van de porei en de wortelen in kleine stukjes en stoof dit in de boter.
Schil de pompoen ,snij in kleine blokjes en voeg dit bij de gestoofde groenten.
Bevochtig het geheel met het water en voeg de bouillonblokjes toe.
Laat alles 20 min. goed doorkoken en mix de soep.
Als de soep te dik zou zijn voeg dan nog wat water bij tot de gewenste dikte en breng eventueel terug op smaak.
Werk de soep af naar wens.
Voeg er eventueel room aan toe of in schijfjes gesneden
chorizoworst en bak deze aan in de pan ( geen boter gebruiken hiervoor
daar de Chorizo al vettig genoeg is ).
Voor een feestelijke soep werk je af met gebakken St. Jacobsvruchten.