26-04-2016
Sint jacobsvruchten met appelsausje
Benodigdheden voor 5 pers. :
10 Sint Jacobsvruchten
100 ml visbouillon
100 ml witte wijn
200 ml room ( 35 - 40%)
boter
2 eetlepels appelcompote
peper en zout
1/2 citroen ( uitgeperst )
Bereiding :
De visbouillon en de witte wijn samen met de citroen laten inkoken tot de helft en daarna de room toevoegen.
Doe er de 2 eetlepels appelcompote bij ( liefst zelfgemaakte maar uit een bokaaltje kan het ook ) en roer goed.
Kruid de Sint Jacobsvruchten met peper en zout en bak ze in een hete pan 2 min. aan elke kant.
Serveer ze op een bordje en lepel er wat saus bij.
Geef er geroosterd stokbrood bij.
Dit is een perfect voorgerechtje bij de feestdagen !
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:30 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Minestronesoep
Benodigheden voor 4 liter soep :
4 liter groente- of kippenbouillon
200 gr dikke witte bonen ( 12u laten weken)
300 gr gerookt spek
2 dikke uien
2 teentjes look
3 wortelen
3 selderstengels
4 aardappelen
1 courgette
300 gr erwten
200 gr boontjes
kruidenboeketje : laurierblaadje
peterseliestengel
tijm
60 gr tomatenpuree
600 gr tomatenblokjes
200 gr pasta naar keuze
200 gr parmezaanse kaas
peper en zout
Bereiding :
Verhit de olijfolie en stoof de ui, de look, de fijngesneden selder en worteltjes.
Snij het spek in reepjes en voeg toe alsook het kruidentuiltje.
Doe de tomatenblokjes en de tomatenpuree erbij samen met de geweekte witte bonen.
Bevochtig alles met de bouillon.
Snij de boontjes en voeg bij de soep.
Laat dit een uur op smaak komen op een zacht vuurtje.
Voeg het laatste kwartier de erwten, de fijn gesneden courgette, de klein gesneden aardappelen en de pasta toe tot deze
gaar zijn.
Proef de soep en breng op smaak.
Garneer de soep met fijngesneden peterselie en parmezaanse kaas ( voor de liefhebbers).
Heerlijke soep voor een koude dag !!
26-04-2016, 20:28 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Soepen
Aspergeroomsoep
Het topseizoen voor asperges is van eind april tot 24 juni .
Benodigdheden :
1 kg witte asperges
2.5 liter kookvocht van de aspergeschillen
2 uien
5 bouillonblokjes
250 ml room ( light 5%)
fijngehakte peterselie
Eventueel 200 gr grijze garnalen voor de garnering maar dat is jullie smaak
Bereiding :
Stoof de uien glazig.
Schil de asperges . Kook de aspergeschillen gedurende 15 min.
Snij de kopjes ( 2 cm ) van de asperges en houd ze apart. Snij de
rest van de asperges in kleinere stukjes en voeg dit bij de uien.
Laat even samen stoven en bevochtig het geheel met het kookvocht van de schillen.
Voeg de bouillonblokjes toe en laat de soep nog 20 min. zachtjes verderkoken.
Kook intussen de aspergekopjes in een beetje water gaar.
Mix de soep, voeg de aspergekopjes en de room toe en werk af met de gehakte peterselie.
Leg in het soepbord eventueel grijze garnalen en giet de hete soep hierover.
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:27 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Tomaten-linzensoep
Benodigdheden voor 1,5 liter soep :
200 gr wortelen
1 ui
250 gr rode linzen
400 gr verse tomaten
1 liter groentenbouillon
1 koffielepel gedroogde tijm
1 soeplepel gehakte peterselie
olijfolie
Bereiding :
Snipper de ui en fruit hem glazig in olijfolie.
Voeg de fijngesneden wortelen toe. Ontvel de tomaten en snij ze in stukjes.
Voeg de tijm en de linzen toe en overgiet het geheel met de groentenbouillon.
Laat de soep 40 min. koken tot de linzen gaar zijn.
Voeg de tomaten toe en laat nog 10 min. verder koken.
Mix de soep en garneer met de peterselie.
Is de soep te fel gebonden, dit komt dan door de linzen, voeg dan nog wat bouillon toe tot de gewenste dikte.
Dit is een zeer lekkere soep voor de koude winterdagen.
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:26 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Zarzuella
Aan deze soep is een beetje werk maar maak een grotere hoeveelheid en
nodig vrienden of familie uit om samen te genieten van deze heerlijke
maaltijdsoep!
Benodigdheden voor 8 pers. :
4 uien
olijfolie
500 ml witte wijn
1 groot blik gepelde tomaten + 1 groot blik water
3 visbouillonblokjes
een beetje saffraan
2 kg mosselen
peper en zout
700 gr gekuiste inktvis
500 gr grote scampi's
100 ml cognac
1 kg stevige vis vb. victoriabaars, staartvis, kabeljauw, ...
4 teentjes knoflook
1 bussel peterselie
Bereiding :
Fruit 2 uien samen met 2 teentjes look in olijfolie. Voeg de helft van de witte wijn toe en breng aan de kook.
Voeg de gepelde tomaten en de saffraan toe alsook het water en de bouillonblokjes en laat dit even verder koken.
Snij de 2 andere uien fijn en ook de andere look en fruit deze ook in olijfolie en voeg de mosselen erbij.
Kruid met peper en zout en kook ze op een groot vuur tot de mosselen open zijn.
Zeef het mosselvocht en voeg dit bij de tomaten.
Kook de inktvis even in de rest van de witte wijn.
Giet ook dit af en doe het vocht bij de tomaten.
Pel de scampi's, verwijder zo nodig het darmkanaal en bak ze 2 min. in de olijfolie.
Blus dit even met de cognac, maar dit is niet nodig als je dit liever niet hebt.
Doe dit vocht ook bij de tomaten.
Voeg de vis toe bij het geheel en laat dit even koken tot de vis gaar is.
Voeg daarna de inktvis, de scampi's en de mosselen toe.
Breng op smaak met de gesneden peterselie, peper en zout.
Serveer met stokbrood en een heerlijk glaasje witte wijn.
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:25 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Gevulde courgette met lamsgehakt
Benodigdheden voor 4 pers. :
2 tomaten
2 courgettes
2 sjalotten
3 teentjes knoflook
400 gr lamsgehakt ( dit gehakt zeker nemen voor de lekkere smaak)
1 koffielepel komijnpoeder
peper en zout
200 gr. gekookte rijst
olijfolie
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 200°C
Pel en ontpit de tomaten, snij deze in blokjes.
Snij de courgette in de lengte door en verwijder met een lepeltje de zaadjes die erin zitten.
Snij de sjalot en de knoflook fijn en stoof dit samen aan in olijfolie.
Voeg het gehakt toe en bak het goed. Kruiden met peper en zout en komijn.
Meng het gehakt met de rijst en de tomaten en vul er de courgettehelften mee.
Leg ze in een ingeboterde ovenschotel en besprenkel met olijfolie.
Zet 30 min. in de oven.
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:18 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Everzwijnstoofvlees met chocolade
Benodigdheden voor 4 pers. :
1 kg stoofvlees van everzwijn
2 uien
75 gr fondant chocolade
1 kruidenbouquet : laurier
peterseliestengels
tijm
200 ml room
peper en zout
boter
500 ml wildfond
Bereiding :
De boter laten smelten en het stoofvlees bakken tot het mooi bruin
is. De pan moet wel goed warm zijn zodat het vlees dichtschroeit anders
verliest het teveel vocht en word het vlees taai.
Voeg de fijngesneden uien toe en het kruidenbouquet.
Voeg de chocolade toe alsook de wildfond en laat ongeveer een uur
sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe om en voeg vocht toe als dit
nodig is.
Doe de room erbij, laat nog 5 min. verder sudderen , breng op smaak met peper en zout en bind de saus als dit nodig is.
Dien op met pasta naar keuze, frietjes of kroketten.
P.S.: De chocolade ga je niet proeven maar deze zorgt wel voor een mooie glans van je saus.
Dit gerecht is heerlijk bij de feestdagen !
Smakelijk !
26-04-2016, 20:16 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Hertestoofvlees met champignons
Benodigdheden voor 4 pers.:
1 kg hertestoofvlees
300 gr boschampignons naar keuze
1 kleine courgette
100 gr witte of rode rozijnen
400 ml rode wijn
2 sjalotten
2 blaadjes tijm en laurier, 2 kruidnagels
1 koffielepel tomatenpuree
1 bouillonblokje ( runds of kruiden)
peper en zout
boter
Bereiding :
Maak een marinade.
Doe het vlees, de wijn, de sjalotten, de laurierblaadjes, de kruidnagels in een kom en laat 1u marineren.
Zet de kom in de frigo.
Haal het vlees uit de marinade en bak het bruin in de boter, kruiden met peper en zout.
Doe er de tijm, de laurier ,de tomatenpuree, het bouillonblokje en de rozijnen bij.
Giet de marinade erbij en laat het vlees een uur en half sudderen op een zacht vuurtje.
Snij de champingnons en de courgette in stukken en bak ze in een beetje boter.
Voeg toe aan het stoofvlees en bind de saus zo nodig.
Heerlijk met aardappelgratin of kroketten.
Lekker bij de feestdagen !
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:15 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Asperges in de oven met gandaham en kaassaus
Benodigdheden voor 5 pers. :
30 asperges
250 ml kookvocht van de asperges
10 schijfjes gandaham
50 gr bloem
50 gr boter
50 gr gemalen kaas
125 gr raclettekaas
750 ml melk
100 ml room
Bereiding :
Kook de asperges beetgaar, giet ze af en bewaar het kookvocht.
Maak een kaassaus. De boter smelten , de bloem toevoegen en kloppen tot het geheel droger wordt.
Voeg het asperge kookvocht toe samen met de melk ,de room en de gemalen kaas als de saus gebonden is. Kruid met peper en zout.
Rol 3 asperges per schijf gandaham en leg ze in een ingeboterde ovenschotel.
Giet hierover de kaassaus en leg de raclettekaas er bovenop.
Verwarm de oven op 180°C en zet 10 min. voor een korstje. Als het gerecht koud is zet je het 15-20 min. in.
Maak er een lekkere puree bij.
26-04-2016, 18:51 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Scampi's met look en peterselie
Benodigdheden voor 5 pers. :
30 scampi's
20 blaadjes jonge spinazie
4 eetlepels gehakte peterselie
boter
3 teentjes look
375 gr rijst
1 koffielepel currypoeder
300 ml room
peper en zout
Bereiding :
Pel de scampi's, verwijder het darmkanaaltje als dit nodig is,
kruid ze met peper en zout en bak ze mooi aan beide kanten in de pan.
Voeg de gehakte look en peterselie toe.
Kook de rijst. Frituur de spinazie even tot hij krokant is en laat uitlekken op keukenrol.
Verwarm de room met de curry en voeg de gekookte rijst toe.
Serveer de scampi's met de rijst en werk af met de gefrituurde spinazie.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:51 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vis
Lasagne met kaas, witloof en hesp
Benodigdheden voor 5 pers. :
200 gr belegen kaas
8 stronken witloof in grove stukken gesneden
8 sneetjes beenham ( voor de lekkere smaak )
1 pak lasagneblaadjes vb. Barilla, Panzani, ...
500 ml halfvolle melk
1 soeplepel bloem
boter
peper, zout en nootmuskaat
100 gr gemalen gratinkaas
Bereiding :
Smelt de boter en bak hiermee de witloof lichtbruin en laat verder garen op een klein vuurtje.
Smelt boter en voeg al roerend de bloem toe.
Als de bloem korrelig wordt voeg je de melk toe en blijf je stevig verder roeren tot het een gebonden saus is.
Roer er de belegen kaas door en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Beboter een ovenschaal en leg op de bodem lasagnevellen. Beleg verder met de witloof, ham en kaassaus.
Herhaal dit een paar keer en eindig met de gemalen kaas.
Bak de lasagne 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C.
Serveer met brood.
TIP : Je kan de witloof en de hesp ook vervangen door gebakken fijngesneden champignons, ananas en gebakken kippeblokjes.
Heerlijk in de zomer op het terras !!
Maak de lasagne een dag op voorhand zodat de lasagnevellen het vocht van de groenten goed hebben opgenomen.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:49 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Scampi diabolique
Benodigdheden voor 5 pers. :
30 scampi's ( zonder darmkanaal )
3 sjalotten
2 teentjes look
curry - en paprikapoeder
150 ml ketchup
150 ml witte wijn
250 ml room
4 tomaten
bieslook
olijfolie
peper, zout
Bereiding :
Verwarm de olijfolie en stoof de sjalotten met de look.
Voeg 1 koffielepel curry - en paprikapoeder toe en doe er ook de ketchup bij.
Blus het geheel met de witte wijn, voeg de room toe en laat even inkoken.
Pel de scampi's en verwijder het darmkanaal. Kruid ze met peper en zout en bak ze 3 min. aan iedere kant in olijfolie.
Pel de tomaten en hak ze fijn.
Voeg ze bij de saus en werk af met fijngesneden bieslook.
Serveer met een lekkere pasta.
TIP : Je kan dit gerecht ook als voorgerechtje geven maar voorzie
dan 3 scamp's/ pers. en serveer met brood. Als hapje zou dit ook nog
kunnen, opgediend in een glaasje !!
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:46 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vis
Varkensribbetjes zoet-zuur (familiereceptje)
Benodigdheden voor 5 pers. :
1.5 kg gevleesde varkensribbetjes ( de gewone ribbetjes hebben heel weinig vlees)
500 ml ananassap
300 ml tomatenketchup
350 gr dikke zoet zure ajuintjes
kruiden voor stoofvlees
peper en zout
laurierblaadjes
water
Bereiding :
Neem een grote stoofpot en bak de ribbetjes aan in een beetje boter.
Voeg de kruiden voor stoofvlees toe alsook de laurierblaadjes.
Bevochtig het geheel met water ( de ribbetjes moet net onder staan ).
Voeg de ketchup toe en laat het geheel 1 u zachtjes stoven ( regelmatig omroeren ).
Het laatste kwartier doe je hier de zoet zure uien bij en het ananassap.
Proef de saus en breng verder op smaak met peper en zout.
Eventueel de saus een beetje binden.
Heerlijk met frietjes of pasta.
26-04-2016, 18:44 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Chili con carne
Benodigdheden voor 5 pers. :
1 teentje look
2 rode uien
1 rode peper
700 gr rundsgehakt
kruidenmix voor chili con carne ( verkrijgbaar in het warenhuis bij de specerijen )
250 ml rundsfond
1 groot blik gepelde, gehakte tomaten
300 gr droge rode bonen
Bereiding :
De droge rode bonen 12u weken in water.
De geplette look samen met de uien en het pepertje stoven ( voor een minder sterke smaak haal je de pitjes uit de peper ).
Voeg het gehakt toe en laat even verder stoven maar blijf af en toe roeren zodat het gehakt niet aaneen kleeft.
Voeg de kruidenmix toe.
Bevochtig met de rundsfond en doe er de gepelde tomaten bij.
Giet de bonen af en spoel ze goed af.
Voeg ze toe bij het geheel en laat het 1u 30 verder stoven op een zacht vuurtje.
Af en toe eens goed omroeren zodat het niet kan aanbakken.
Dien dit eventueel op met rijst.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:43 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Vleesbrood met kersen
Benodigdheden voor 5 pers. :
1 kg gehakt naar keuze vb varkens-runds, runds-kalfs, kippen-of kalkoengehakt
1 koffielepel mosterd
2 eieren
4 sneetjes wit brood geweekt in een beetje melk
peper en zout ( alleen als het gehakt op voorhand niet gekruid was )
voor de krieken :
1 grote glazen bokaal met kersen
1 soeplepel suiker
1 soeplepel maizena poeder
Bereiding van het vleesbrood :
Verwarm de oven op 180°C.
Alle benodigdheden goed mengen onder elkaar in een grote kom.
Een ovenschaal lichtjes inboteren.
Leg het gehakt erin en maak met je handen het vlees mooi glad.
Met een mesje een inkeping maken in het vlees.
Laat dit 40 min. bakken.
Het vleesbroodje is gaar als er sap uit het vlees loopt bij het inprikken.
Bereiding van de kersen :
De kersen ( kersen met het sap ) met de suiker in een pannetje opwarmen.
Haal er 3 pollepels sap uit en roer dit los met de maizena.
Giet dit mengsel bij de kersen om de jus te binden.
Snij het gehaktbrood in schijven, serveer met de kersen.
Geef er een lekkere puree bij.
Heb je nog over van dit gerecht dan kan je dit ook koud eten met een goed stuk brood.
Heel eenvoudig en lekker.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:42 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Aardappelwafeltjes
Benodigdheden voor 5 pers :
375 gr bloem
3 eieren
60 gr verse gist
100 ml lauwe melk
1 teentje look
375 gr boter
500 gr aardappelpuree
peper, zout, nootmuskaat
gedroogde tijm
eventueel naar wens fijngesneden bieslook, peterselie
Bereiding :
Los de gist op in de lauwe melk.
Maak de aardappelpuree en laat deze afkoelen.
Meng de bloem met de opgeloste gist en voeg de eieren, de malse boter en de bloem toe.
Meng alles goed door elkaar en roer hieronder de aardappelpuree.
Kruid af met peper, zout, nootmuskaat, look en tijm of eventueel de bieslook en de peterselie.
Laat het beslag 45 min. rusten ( leg een droge keukenhanddoek over de kom ) en bak hiervan kleine
wafeltjes in het wafelijzer.
Serveer dit eens in de plaats van kroketten of frietjes.
Dit serveert wel zeer mooi bij de feestdagen.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:39 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Wok met groenten en kalkoen
Benodigdheden voor 5 pers. :
700 gr kalkoen
1 venkel
5 tomaten
1 potje peterselie
2 sjalotjes
2 teentjes look
150 gr feta kaas
350 gr rijst van Descecco
5 eetlepels rode pesto vb Bertoli
300 ml kippebouillon waarin 1 kippebouillonblokje is opgelost
olijfolie
peper en zout
Bereiding :
Kook de rijst beetgaar.
Bak de fijngesneden sjalot met de look in een beetje olijfolie.
Voeg nu de in reepjes gesneden kalkoen toe, kruid met peper en zout en laat ze mooi bruin bakken.
Doe hierbij de fijngesneden venkel en de tomatenblokjes en overgiet dit geheel met de kippenbouillon.
Laat dit 5 min. verder garen.
Voeg de rijst toe, de pesto en breng zo nodig nog meer op smaak met
peper en zout ( wel eraan denken dat de feta kaas ook wel zout smaakt
).
Werk dit gerecht af met de fijngesneden peterselie en de verkruimelde feta kaas
26-04-2016, 18:36 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek