Gevulde courgette met lamsgehakt
Benodigdheden voor 4 pers. :
2 tomaten
2 courgettes
2 sjalotten
3 teentjes knoflook
400 gr lamsgehakt ( dit gehakt zeker nemen voor de lekkere smaak)
1 koffielepel komijnpoeder
peper en zout
200 gr. gekookte rijst
olijfolie
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 200°C
Pel en ontpit de tomaten, snij deze in blokjes.
Snij de courgette in de lengte door en verwijder met een lepeltje de zaadjes die erin zitten.
Snij de sjalot en de knoflook fijn en stoof dit samen aan in olijfolie.
Voeg het gehakt toe en bak het goed. Kruiden met peper en zout en komijn.
Meng het gehakt met de rijst en de tomaten en vul er de courgettehelften mee.
Leg ze in een ingeboterde ovenschotel en besprenkel met olijfolie.
Zet 30 min. in de oven.
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:18 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Everzwijnstoofvlees met chocolade
Benodigdheden voor 4 pers. :
1 kg stoofvlees van everzwijn
2 uien
75 gr fondant chocolade
1 kruidenbouquet : laurier
peterseliestengels
tijm
200 ml room
peper en zout
boter
500 ml wildfond
Bereiding :
De boter laten smelten en het stoofvlees bakken tot het mooi bruin
is. De pan moet wel goed warm zijn zodat het vlees dichtschroeit anders
verliest het teveel vocht en word het vlees taai.
Voeg de fijngesneden uien toe en het kruidenbouquet.
Voeg de chocolade toe alsook de wildfond en laat ongeveer een uur
sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe om en voeg vocht toe als dit
nodig is.
Doe de room erbij, laat nog 5 min. verder sudderen , breng op smaak met peper en zout en bind de saus als dit nodig is.
Dien op met pasta naar keuze, frietjes of kroketten.
P.S.: De chocolade ga je niet proeven maar deze zorgt wel voor een mooie glans van je saus.
Dit gerecht is heerlijk bij de feestdagen !
Smakelijk !
26-04-2016, 20:16 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Hertestoofvlees met champignons
Benodigdheden voor 4 pers.:
1 kg hertestoofvlees
300 gr boschampignons naar keuze
1 kleine courgette
100 gr witte of rode rozijnen
400 ml rode wijn
2 sjalotten
2 blaadjes tijm en laurier, 2 kruidnagels
1 koffielepel tomatenpuree
1 bouillonblokje ( runds of kruiden)
peper en zout
boter
Bereiding :
Maak een marinade.
Doe het vlees, de wijn, de sjalotten, de laurierblaadjes, de kruidnagels in een kom en laat 1u marineren.
Zet de kom in de frigo.
Haal het vlees uit de marinade en bak het bruin in de boter, kruiden met peper en zout.
Doe er de tijm, de laurier ,de tomatenpuree, het bouillonblokje en de rozijnen bij.
Giet de marinade erbij en laat het vlees een uur en half sudderen op een zacht vuurtje.
Snij de champingnons en de courgette in stukken en bak ze in een beetje boter.
Voeg toe aan het stoofvlees en bind de saus zo nodig.
Heerlijk met aardappelgratin of kroketten.
Lekker bij de feestdagen !
Smakelijk !!
26-04-2016, 20:15 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Asperges in de oven met gandaham en kaassaus
Benodigdheden voor 5 pers. :
30 asperges
250 ml kookvocht van de asperges
10 schijfjes gandaham
50 gr bloem
50 gr boter
50 gr gemalen kaas
125 gr raclettekaas
750 ml melk
100 ml room
Bereiding :
Kook de asperges beetgaar, giet ze af en bewaar het kookvocht.
Maak een kaassaus. De boter smelten , de bloem toevoegen en kloppen tot het geheel droger wordt.
Voeg het asperge kookvocht toe samen met de melk ,de room en de gemalen kaas als de saus gebonden is. Kruid met peper en zout.
Rol 3 asperges per schijf gandaham en leg ze in een ingeboterde ovenschotel.
Giet hierover de kaassaus en leg de raclettekaas er bovenop.
Verwarm de oven op 180°C en zet 10 min. voor een korstje. Als het gerecht koud is zet je het 15-20 min. in.
Maak er een lekkere puree bij.
26-04-2016, 18:51 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Scampi's met look en peterselie
Benodigdheden voor 5 pers. :
30 scampi's
20 blaadjes jonge spinazie
4 eetlepels gehakte peterselie
boter
3 teentjes look
375 gr rijst
1 koffielepel currypoeder
300 ml room
peper en zout
Bereiding :
Pel de scampi's, verwijder het darmkanaaltje als dit nodig is,
kruid ze met peper en zout en bak ze mooi aan beide kanten in de pan.
Voeg de gehakte look en peterselie toe.
Kook de rijst. Frituur de spinazie even tot hij krokant is en laat uitlekken op keukenrol.
Verwarm de room met de curry en voeg de gekookte rijst toe.
Serveer de scampi's met de rijst en werk af met de gefrituurde spinazie.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:51 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vis
Lasagne met kaas, witloof en hesp
Benodigdheden voor 5 pers. :
200 gr belegen kaas
8 stronken witloof in grove stukken gesneden
8 sneetjes beenham ( voor de lekkere smaak )
1 pak lasagneblaadjes vb. Barilla, Panzani, ...
500 ml halfvolle melk
1 soeplepel bloem
boter
peper, zout en nootmuskaat
100 gr gemalen gratinkaas
Bereiding :
Smelt de boter en bak hiermee de witloof lichtbruin en laat verder garen op een klein vuurtje.
Smelt boter en voeg al roerend de bloem toe.
Als de bloem korrelig wordt voeg je de melk toe en blijf je stevig verder roeren tot het een gebonden saus is.
Roer er de belegen kaas door en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Beboter een ovenschaal en leg op de bodem lasagnevellen. Beleg verder met de witloof, ham en kaassaus.
Herhaal dit een paar keer en eindig met de gemalen kaas.
Bak de lasagne 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C.
Serveer met brood.
TIP : Je kan de witloof en de hesp ook vervangen door gebakken fijngesneden champignons, ananas en gebakken kippeblokjes.
Heerlijk in de zomer op het terras !!
Maak de lasagne een dag op voorhand zodat de lasagnevellen het vocht van de groenten goed hebben opgenomen.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:49 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Scampi diabolique
Benodigdheden voor 5 pers. :
30 scampi's ( zonder darmkanaal )
3 sjalotten
2 teentjes look
curry - en paprikapoeder
150 ml ketchup
150 ml witte wijn
250 ml room
4 tomaten
bieslook
olijfolie
peper, zout
Bereiding :
Verwarm de olijfolie en stoof de sjalotten met de look.
Voeg 1 koffielepel curry - en paprikapoeder toe en doe er ook de ketchup bij.
Blus het geheel met de witte wijn, voeg de room toe en laat even inkoken.
Pel de scampi's en verwijder het darmkanaal. Kruid ze met peper en zout en bak ze 3 min. aan iedere kant in olijfolie.
Pel de tomaten en hak ze fijn.
Voeg ze bij de saus en werk af met fijngesneden bieslook.
Serveer met een lekkere pasta.
TIP : Je kan dit gerecht ook als voorgerechtje geven maar voorzie
dan 3 scamp's/ pers. en serveer met brood. Als hapje zou dit ook nog
kunnen, opgediend in een glaasje !!
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:46 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vis
Varkensribbetjes zoet-zuur (familiereceptje)
Benodigdheden voor 5 pers. :
1.5 kg gevleesde varkensribbetjes ( de gewone ribbetjes hebben heel weinig vlees)
500 ml ananassap
300 ml tomatenketchup
350 gr dikke zoet zure ajuintjes
kruiden voor stoofvlees
peper en zout
laurierblaadjes
water
Bereiding :
Neem een grote stoofpot en bak de ribbetjes aan in een beetje boter.
Voeg de kruiden voor stoofvlees toe alsook de laurierblaadjes.
Bevochtig het geheel met water ( de ribbetjes moet net onder staan ).
Voeg de ketchup toe en laat het geheel 1 u zachtjes stoven ( regelmatig omroeren ).
Het laatste kwartier doe je hier de zoet zure uien bij en het ananassap.
Proef de saus en breng verder op smaak met peper en zout.
Eventueel de saus een beetje binden.
Heerlijk met frietjes of pasta.
26-04-2016, 18:44 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Chili con carne
Benodigdheden voor 5 pers. :
1 teentje look
2 rode uien
1 rode peper
700 gr rundsgehakt
kruidenmix voor chili con carne ( verkrijgbaar in het warenhuis bij de specerijen )
250 ml rundsfond
1 groot blik gepelde, gehakte tomaten
300 gr droge rode bonen
Bereiding :
De droge rode bonen 12u weken in water.
De geplette look samen met de uien en het pepertje stoven ( voor een minder sterke smaak haal je de pitjes uit de peper ).
Voeg het gehakt toe en laat even verder stoven maar blijf af en toe roeren zodat het gehakt niet aaneen kleeft.
Voeg de kruidenmix toe.
Bevochtig met de rundsfond en doe er de gepelde tomaten bij.
Giet de bonen af en spoel ze goed af.
Voeg ze toe bij het geheel en laat het 1u 30 verder stoven op een zacht vuurtje.
Af en toe eens goed omroeren zodat het niet kan aanbakken.
Dien dit eventueel op met rijst.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:43 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Vleesbrood met kersen
Benodigdheden voor 5 pers. :
1 kg gehakt naar keuze vb varkens-runds, runds-kalfs, kippen-of kalkoengehakt
1 koffielepel mosterd
2 eieren
4 sneetjes wit brood geweekt in een beetje melk
peper en zout ( alleen als het gehakt op voorhand niet gekruid was )
voor de krieken :
1 grote glazen bokaal met kersen
1 soeplepel suiker
1 soeplepel maizena poeder
Bereiding van het vleesbrood :
Verwarm de oven op 180°C.
Alle benodigdheden goed mengen onder elkaar in een grote kom.
Een ovenschaal lichtjes inboteren.
Leg het gehakt erin en maak met je handen het vlees mooi glad.
Met een mesje een inkeping maken in het vlees.
Laat dit 40 min. bakken.
Het vleesbroodje is gaar als er sap uit het vlees loopt bij het inprikken.
Bereiding van de kersen :
De kersen ( kersen met het sap ) met de suiker in een pannetje opwarmen.
Haal er 3 pollepels sap uit en roer dit los met de maizena.
Giet dit mengsel bij de kersen om de jus te binden.
Snij het gehaktbrood in schijven, serveer met de kersen.
Geef er een lekkere puree bij.
Heb je nog over van dit gerecht dan kan je dit ook koud eten met een goed stuk brood.
Heel eenvoudig en lekker.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:42 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Aardappelwafeltjes
Benodigdheden voor 5 pers :
375 gr bloem
3 eieren
60 gr verse gist
100 ml lauwe melk
1 teentje look
375 gr boter
500 gr aardappelpuree
peper, zout, nootmuskaat
gedroogde tijm
eventueel naar wens fijngesneden bieslook, peterselie
Bereiding :
Los de gist op in de lauwe melk.
Maak de aardappelpuree en laat deze afkoelen.
Meng de bloem met de opgeloste gist en voeg de eieren, de malse boter en de bloem toe.
Meng alles goed door elkaar en roer hieronder de aardappelpuree.
Kruid af met peper, zout, nootmuskaat, look en tijm of eventueel de bieslook en de peterselie.
Laat het beslag 45 min. rusten ( leg een droge keukenhanddoek over de kom ) en bak hiervan kleine
wafeltjes in het wafelijzer.
Serveer dit eens in de plaats van kroketten of frietjes.
Dit serveert wel zeer mooi bij de feestdagen.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:39 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Wok met groenten en kalkoen
Benodigdheden voor 5 pers. :
700 gr kalkoen
1 venkel
5 tomaten
1 potje peterselie
2 sjalotjes
2 teentjes look
150 gr feta kaas
350 gr rijst van Descecco
5 eetlepels rode pesto vb Bertoli
300 ml kippebouillon waarin 1 kippebouillonblokje is opgelost
olijfolie
peper en zout
Bereiding :
Kook de rijst beetgaar.
Bak de fijngesneden sjalot met de look in een beetje olijfolie.
Voeg nu de in reepjes gesneden kalkoen toe, kruid met peper en zout en laat ze mooi bruin bakken.
Doe hierbij de fijngesneden venkel en de tomatenblokjes en overgiet dit geheel met de kippenbouillon.
Laat dit 5 min. verder garen.
Voeg de rijst toe, de pesto en breng zo nodig nog meer op smaak met
peper en zout ( wel eraan denken dat de feta kaas ook wel zout smaakt
).
Werk dit gerecht af met de fijngesneden peterselie en de verkruimelde feta kaas
26-04-2016, 18:36 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Bruchetta's
BRUCHETTA MET MOZARELLA EN TOMAAT
Benodigdheden voor 6 pers : 3 ciabatta broodjes of 1 groot stokbrood
2 dikke tomaten
3 teentjes look
2 bolletjes mozarella
olijfolie
provençaalse kruiden
Bereiding : Snij het stokbrood in dikke schijven of het ciabatta broodje dwars middendoor.
Snijd de tomaten in schijven, pers de look en snij de mozarella bolletjes in schijven.
Meng de olijfolie met de kruiden en de look.
Leg op elke schijf brood mozarella, een schijf tomaat en smeer dit in met de gekruide olie.
Verwarm de oven voor op 180°C ( op grillstand ).
Leg de broodjes op een rooster in het midden van de oven.
Ze zijn klaar als de kaas gesmolten is.
BRUCHETTA PARMAHAM
Benodigdheden voor 6 pers. : 3 ciabattabroodjes of 1 groot stokbrood
3 schijven parmaham
1/2 galia meloen
75 gr pijnboompitten
1 potje basilicum
3 teentjes look
olijfolie
zout
Bereiding : Snij het stokbrood in schijven of het ciabattabroodje dwars middendoor
Snij de parmaham in stukjes en leg op het brood. Snij de meloen in gelijke stukjes en leg deze op de ham. Maak een pesto door de pijnboompitten te hakken
samen met de olijfolie, de basilicum, de look en breng dit op smaak met
zout.
Druppel een beetje pesto over de meloen en de ham.
Dit moet niet in de oven en kan dus zo gegeten worden.
BRUCHETTA GORGONZOLA
Benodigdheden voor 6 pers. : 3 ciabattabroodjes of 1 groot stokbrood
250 gr gorgonzola
50 gr pijnboompitten
1 klein trosje blauwe druiven zonder pitjes
gehakte peterselie
Bereiding : Snij de ciabattabroodjes dwars middendoor of het stokbrood in schijven.
Verbrokkel de gorgonzola en leg deze op het brood.
Laat de pijnboompitten kleuren in de pan.
Snij de druiven in twee en leg ze op de kaas alsook de pijnboompitten.
Werk af met de gehakte peterselie.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:34 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
Zalmmousse
Benodigdheden voor 10 pers. :
400 gr verse zalm
150 gr gerookte zalm
300 ml room ( min. 35% vetgehalte )
15 gr tomatenpuree
5 gelatineblaadjes
paprikapoeder
peper en zout
verse fijn gesneden dille of gedroogd
Bereiding :
De verse zalm even koken. Mix deze zalm met de gerookte zalm, 100 ml room, tomatenpuree, paprikapoeder, peper, zout en dille.
Laat alles goed afkoelen.
Week de gelatineblaadjes in koud water, knijp ze lichtjes uit en los op in 100 ml warme room.
Als dit afgekoeld is voeg je dit bij de vismassa.
De resterende 100 ml room opkloppen en onder de vismassa mengen.
Serveer dit in een glaasje en werk af met garnaaltjes of een gebakken scampi.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:32 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
Pompoensoep
Benodigdheden :
1 butternutpompoen
2 uien
4 wortelen
2 stengels wit van de porei
beetje boter
4 kippebouillonblokjes
2 liter water
Bereiding :
Snij de ui , het wit van de porei en de wortelen in kleine stukjes en stoof dit in de boter.
Schil de pompoen ,snij in kleine blokjes en voeg dit bij de gestoofde groenten.
Bevochtig het geheel met het water en voeg de bouillonblokjes toe.
Laat alles 20 min. goed doorkoken en mix de soep.
Als de soep te dik zou zijn voeg dan nog wat water bij tot de gewenste dikte en breng eventueel terug op smaak.
Werk de soep af naar wens.
Voeg er eventueel room aan toe of in schijfjes gesneden
chorizoworst en bak deze aan in de pan ( geen boter gebruiken hiervoor
daar de Chorizo al vettig genoeg is ).
Voor een feestelijke soep werk je af met gebakken St. Jacobsvruchten.
Smakelijk !!
26-04-2016, 18:30 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Tomatensoep
Benodigdheden :
3 uien
4 wortelen
1 kg vleestomaten
1 doosje tomatenconcentraat
2 liter kippebouillon ( gebruik gevogeltefond of los 4 bouillonblokjes op in 2 liter heet water)
peper en zout
Bereiding :
De uien en de wortelen stoven in boter.
Het tomatenconcentraat en de gepelde vleestomaten toevoegen.
Bevochtig het geheel met de kippebouillon en laat zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn.
Mix de soep en breng zo nodig verder op smaak.
PS Hoe pel je tomaten ?
Water aan de kook brengen. Het kroontje van de tomaat verwijderen en aan de onderkant van de tomaat een inkerving maken.
Als het water kookt de tomaten 10 sec. onderdompelen en daarna
afspoelen met koud water. Je ziet dat het vel aan het loskomen is.
Nu kan je de tomaat heel gemakkelijk pellen.
Werk de tomatensoep af met vleesballetjes , room of peterselie.
26-04-2016, 18:20 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek