10 korianderbolletjes (geen reeds gemalen koriander gebruiken, heeft andere smaak)
tabasco
peper en zout
Werkwijze
snij de ui en de paprika in stukjes
pers de teentjes knoflook
snij de aubergine in stukjes, bestrooi met zou en laat 30 minuten uitlekken in een vergiet
stoof de ui, de knoflook en de paprika in boter
voeg de uitgelekte stukjes aubergine toe en roer alles goed door elkaar
voeg de eetlepel bloem toe en roer goed om
voeg de gepelde tomaten en de groentebouillon toe
plet de korianderbolletjes en voeg toe samen met laurierblaad(jes) en tijm
kruid met peper en een beetje zout (de aubergine bevatte reeds wat zout)
laat 30 à 35 minuten koken
verwijder laurierblaad(jes) en mix de soep fluwelig fijn (eventueel aanlengen met water als de soep te dik blijkt)
Afwerking je kan hierbij eventueel een bruschettabroodje geven versie 1: bestrijken met kruidenboter en roosteren in oven versie 2: bestrijken met olijfolie, schijfje tomaat opleggen en overdekken met sneetje mozzarella, roosteren in oven tot kaas gesmolten is
pangasiusfilet met appel, champignons, tomaat en bacon
Dit gerecht maak je klaar in een vuurvaste schotel, de hoeveelheid ingrediënten hangt een beetje af van de grootte van je schotel, ik geef ongeveer een richthoeveelheid
Ingredienten
pangasiusfilet (afhankelijk van grote of niet grote eters, hoofdgerecht met of zonder voorgerecht kan je variëren van 1 à 1,5 filet pp)
gerookte bacon (ongeveer 10 sneetjes voor 4 personen)
champignons (ongeveer 250 gram voor 4 personen)
tomaten (ongeveer 1 kleine tomaten voor 4 personen)
jonagold appel (of andere niet te zure appel) (ongeveer 2 appels voor 4 personen)
2,5 dl sojaroom
graantjesmosterd
Werkwijze
snij de champignons in schijfjes
snij de tomaat in plakken
schil de appel en snij in schijfjes
snij de bacon in repen
schik de verse of diepgevroren vis (niet eerst ontdooien) in de ovenschotel
kruid met peper en zout
bestrijk met de graantjesmosterd
maak hierbovenop laagjes: eerst de champignons, daarna de baconrepen, dan de appelpartjes en als laatste de tomaten.
kruid de tomaten met peper, zout en een beetje tijm
overgiet alles met de sojaroom (als 2,5 dl niet volstaat kan je meer gebruiken, het gerecht moet niet volledig onder staan maar er moet toch ongeveer 2/3 onder de room zitten)
plaats in een voorverwarmde oven van 200° voor ongeveer 35 minuten (iets meer als het gaat om diepgevroren vis, of dikke moten vis)
bruschetta's zijn licht geroosterde sneetjes brood met daarop allerlei lekkere dingen
benodigdheden en werkwijze voor bruschetta's
stokbrood (stevig zonder al te veel luchtbellen) of ciabattabrood
olijfolie
paar teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
snij het brood in sneetjes van 1 à 1,5 cm wrijf ze in met olijfolie en leg ze op een rooster onder de gril in de oven (opgepast, het gaat snel, blijf er bij staan) als ze uit de oven komen wrijf je met het gehalveerde teentje knoflook over de nog warme broodjes als ze erg dik zijn en nog zeer vers kan je ze ook aan beide kanten roosteren (beide kanten inwrijven met olie, 1 kant achteraf met knoflook)
1/ Bruschetta met champignons nodig: champingnons, sjalot, peper en zout
snij de champignons in stukjes (geen schijfjes)
snij de sjalot zeer fijn
bak de sjalot in boter (champignons smaken best gebakken in boter)
voeg de champignonblokjes toe
kruid met peper en zout
schik een eetlepel beleg op de bruschetta en dien op
Je kan dit beleg op voorhand maken en op het moment van het opdienen nog even opwarmen in de microgolfoven
2/ Bruschetta met tapenade en mozzarella nodig: olijventapenade, paprikatapenade, mozzarella
smeer de kant en klare tapenade op de bruschetta
beleg met een stukje mozzarella en zet nog even onder de grill tot de kaas gesmolten is
3/ Bruschetta met tomatensalade de tomatensalade uit het recept "ricottakoekje met tomatensalade" kan ook gebruikt worden voor op een bruschetta alleen zorgen dat je de tomaten een beetje laat uitdruppen alvorens op de bruschetta te scheppen
4/ bruschetta met rucola en feta nodig: rucola, feta, geraspte sinaasappelschil, gerookte bacon, olijfolie en balsamicoazijn
verkruimel de feta
meng de feta met de geraspte sinaasappelschil en de olijfolie (1 eetlepel sinaasappelschil en 1à2 eetlepels olijfolie voor 100 gram feta)
laat even marineren
bak de bacon krokant
snij de rucola en meng er wat olijfolie en balsamicoazijn onder
leg wat rucola op de bruschetta
schep een lepel feta-mengsel op de rucola
verkruimel de gerookte bacon over de feta
5/ bruschetta met champignon, geitekaas en peterselie nodig: 200 gr champignons, 1 eetlepel citroensap, 75 gram geitekaas, 1 eetlepel fijngehakte peterselie
snij de champignons in kleine stukjes
bak in boter
zet het vuur af en roer er het citroensap door
laat een beetje afkoelen en meng er de geitekaas en de peterselie door
lepel het mengsel op de bruschetta's vlak voor opdienen anders worden de broodjes zacht
gebakken ricottakoekjes met tomatensalade (veggie)
ingrediënten voor ricottakoekje
1 potje ricotta
ongeveer 100 gram geraspte pittige kaas (genre parmezan, provolone, ...)
1 à 2 eetlepels bloem (afhankelijk van de vochtigheid van de ricotta)
zout en peper
1 ei
ingrediënten voor tomatensalade
2 à 4 tomaten (afhankelijk van grootte) indien mogelijk verschillende kleuren (geel, oranje, groen, rood)
verse basilicum (naar smaak)
1/2 à 1 rood spaans pepertje zonder de zaadjes (afhankelijk van het feit of je het pikant wil maken of niet)
extra vierge olijfolie
rode wijnazijn
Werkwijze voor de ricottakoekjes roer de ricotta, de geraspte kaas, de bloem en het ei door elkaar voeg een flinke snuif zout en peper toe zet in de koelkast tot je dit gebruikt
voor de tomatensalade snij de tomaten in partjes en verwijder de pitjes snij daarna de tomaten in kleine blokjes (ongeveer halve centimeter) hak de basilicum fijn hak het spaanse pepertje fijn meng alles door elkaar en kruid met peper en zout overgiet met een scheut olijfolie en rode wijnazijn meng alles en zet in de koelkast tot gebruik
vlak voor opdienen: leg voor één koekje een theelepel van het ricottamengsel in een pan met antiaanbaklaag en laat goudbruin bakken draai de koekjes om en bak ook de tweede kant een paar minuutjes leg één à twee koekjes op een klein bordje en schep er een eetlepel tomatensalade bij of naast warm of lauw opdienen, dan zijn ze het lekkerst
kan ook als klein voorgerechtje gebruikt worden maar dan maak je de koekjes best iets groter
(recept aangepast uit "Jamie's Italie" van Jamie Oliver)
Deze rolletjes zijn een lekker hapje bij een aperitief, zijn volledig vegetarisch maar zijn ook een lekker klein voorgerechtje of passen perfect in een hapjesmenu
Ingrediënten
aubergine (liefst zo lang mogelijk
nemen) er komen tussen de 5 en de 7 rolletjes uit een aubergine
half zongedroogde kerstomaatjes
(colruyt) met kruidenolie
mozzarella (uit 1 bolletje krijg je
tussen 8 en 10 stukjes)
paneermeel
verse basilicum
provolone of parmezaanse kaas
bereidingswijze
snijd (met een broodmachine) de
aubergine in langwerpige schijven van ongeveer 3 à 5 mm dik
rooster ze op de bbq of op een grilpan
tot ze zacht zijn en mooie streepjes hebben
laat ze afkoelen en bak alle reepjes na
mekaar
snij staafjes mozzarella die op de
schijven aubergine passen van ongeveer 1 cm
en wentel de mozzarella in het
paneermeel
leg op een werkblad een schijf
aubergine
leg daarop een stukje mozzarella
leg daarop een stukje halfzongedroogde
tomaat
dek af met een blaadje basilicum
strooi er wat geraspte provolone of
parmezaan over
rol de aubergine op tot een mooi
rolletje
voor het opdienen even in een warme
over zetten zodat de kaas kan smelten, niet te lang
hiervan bestaan ontelbare aantallen recepten maar dit is de manier waarop ik hem maak en die mij momenteel het beste bevalt
ingrediënten
1 rijpe avocado (zeer belangrijk dat hij goed rijp is voor de smaak)
1 teen knoflook
1 handvol verse koriander
1 rode ui
1 tomaat
1 soeplepel zure room
zout en peper
limoensap (of citroensap als u geen limoen in de buurt hebt, maar limoen smaakt beter)
bereidingswijze
pers het teentje knoflook
snipper de rode ui fijn
snipper de koriander fijn
verwijder de pitjes uit de tomaat en snij het vruchtvlees in kleine stukjes (tomaat ontvellen mag maar is niet noodzakelijk)
prak pas op het laatste moment de gehalveerde avocado
meng alle ingrediënten door elkaar
kruiden met peper, zout en limoensap (naar eigen smaak)
schep het geheel in een potje.
zet de pit van de avocado in het potje en dek alles af met een plasticfolie (folie in de guacamole duwen zodat er geen lucht aan kan, anders wordt het goedje zwart, daarom niet minder lekker maar het ziet er niet uit)
guacamole best geen dag op voorhand maken, een paar uur op voorhand kan maar dan goed afdekken
pannekoekdeeg om kleine hapklare pannekoekjes van te maken die je kan dippen in versgemaakte guacamole of kan serveren op een klein bordje met een schepje guacamole erbij
voeg dit mengsel geleidelijk toe aan het zelfrijzende bakmeel
roer er daarna de fijngesnipperde verse kruiden aan toe
je kan dit mengsel gerust een paar uur op voorhand maken zodat je enkel op het moment zelf de pannekoekjes moet bakken
naar gelang je hele kleine of iets grotere pannekoekjes wil giet je een theelepel of een soeplepel van het deeg in een pan en bakt de pannekoekjes goudbruin aan beide kanten warm tot lauw opdienen met de guacamole (zie ander recept)
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Deze eitjes
zijn doorgaans een succes in een aperitiefhapjesbuffet. Ze kunnen het
beste de dag voordien gemaakt worden omdat ze dan echt gemarineerd
zijn. De vinaigrette waarin de eitjes zijn gemarineerd kun je met
een stukje brood lepelen.
Ingrediëntenlijst: 12
kwarteleitjes
voor de
vinaigrette:
6
eetlepels olijfolie e.v.
2
eetlepels sherryazijn
1 héél
fijngehakt sjalotje
2
eetlepels dilleblad, ook fijngehakt
1
eetlepel kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
2
eetlepels pimiento (geroosterde en ontvelde rode paprika)
Voorbereiding:
Koop
voorgekookte kwarteleitjes of indien je deze niet kan vinden kook de
verse kwarteleitjes vijf minuten in water met een scheutje azijn.
Laat ze schrikken onder koud water, en pel ze.
Koop
geroosterde paprika in bokaaltjes of indien je die niet kan vinden
rooster de paprika in de oven (200 grC) 10 minuten, draai hem om en
rooster nog eens 10 minuten. Laat een beetje afkoelen, en trek het
vel van de paprika. Snijd het vruchtvlees (zaadlijsten verwijderen)
in kleine blokjes.
Hak de
kappertjes grof.
Bereiding:
Meng
alle ingrediënten voor de vinaigrette. Doe in een bakje met de hele,
gepelde eitjes.
Zet
minimaal twee uur in de koelkast. Schep af en toe voorzichtig om.
Ik maak
meestal 2 maal zoveel vinaigrette als in het recept aangegeven omdat
ik het heerlijke marinade vind dit lekker opschept.
Serveren: Op
kamertemperatuur. Leg de eieren in een schaaltje met prikkertjes voor
de eitjes en stukjes brood (eventueel licht geroosterd en ingerweven
met knoflook) voor de vinaigrette Overschotjes van de vinaigrette kan
je ook gebruiken
op sla.
Je
kan ook een individueel eitje in een klein borrelglaasje scheppen en
zo per persoon een portie maken.