Een derde van de vrouwen is de grootste kostwinner thuis. Dat blijkt uit de resultaten van de Woman and work vrouwenenquête van het Britse Grazia magazine.
Ruim tweeduizend vrouwen van gemiddeld 36 jaar namen deel aan de enquête. De resultaten tonen aan dat dertig procent van de vrouwen meer verdient dan hun mannen. Negentien procent krijgt ongeveer hetzelfde loon.
Volgens 4 op de 10 deelneemsters heeft de grootste verdiener recht op alle prioriteit in de relatie. In 1 gezin op 10 blijft de vader zelfs thuis om voor de kinderen te zorgen en huishoudelijke klusjes te klaren.
Twee derde van de ondervraagde vrouwen gaf aan dat zij na de geboorte van een kind willen blijven werken. Een job draagt volgens hen bij tot een groter gevoel van eigenwaarde. Iets minder dan de helft gaf toe dat ze voor een halftijdse baan of thuiswerk zou kiezen.
Victoria Harper, hoofdredactrice van Grazia magazine, meent dat vrouwen na hun studies betere jobs aangeboden krijgen. Sneller dan ooit tevoren slagen ze erin om zich op te werken. Volgens haar moeten partners met of zonder kinderen nu zeker voldoende aandacht besteden aan flexibiliteit in hun relatie. (nieuwsblad)
Eddy Wally, die recent 78 werd, heeft zopas zijn optreden op het volgelopen en afgesloten Sint-Baafsplein moeten stilleggen. Omstreeks half een werd hij met een ziekenwagen afgevoerd naar een kliniek.
Om vijf na middernacht, toen Wally al een goed half uur aan zijn show bezig was, zette Wally ,,Cherie'' in. Maar Wally had nog geen twee zinnen gezongen, of zijn manager Hugo Colpaert, die ook het geluid bedient op het podium, moest naar hem toe gaan, en hem van het podium begeleiden. Even daarvoor had Wally al zijn lange witte overjas uitgedaan, 'omdat het te warm was.' Ro Burms, die het optreden mee had ingeleid kwam na nog geen halve minuut het publiek al gerust stellen dat Eddy zou terugkeren. Ondertussen werd er overgeschakeld op opgenomen muziek.
Twintig minuten later waren de hulpdiensten Wally aan het verzorgen, terwijl hij achteraan het podium lag, waar hij een baxter toegediend kreeg.Wally was in de vooravond al eens op het podium van Sint-Baafs verschenen; tijdens de voorstelling van de spelers van AA Gent, kwam hij, gehuld in een indianenkostuum, zijn nieuwe Buffalosong zingen.
De zomer is de ideale tijd om de natuur in te trekken. Vijf ervaren wandelaars verklappen het mooiste wandelplekje in hun provincie, met extra tips voor vijf authentieke tochten door het Vlaamse groen.
Oost-Vlaanderen: Schorisse Fotografe Sarie Van den Bossche en haar man Dirk De Moor zijn fervente wandelaars en publiceerden reeds diverse wandelgidsen bij Lannoo, waaronder 'Wandelen met kinderen in Vlaanderen'. Het echtpaar woont trouwens in de Vlaamse Ardennen, in Heurne bij Oudenaarde.
De wandeling "Eén van mijn lievelingswandelingen situeert zich hier in de onmiddellijke buurt van onze woning, in het hartje van de Vlaamse Ardennen, in het ingeslapen landbouwersdorp Schorisse. Je hebt hier een opmerkelijk reliëf, dat golft van 22 tot liefst 122 meter. Dat zijn zeker in Vlaanderen opmerkelijke hoogteverschillen, die ertoe bijdragen dat je hier geniet van talrijke, vaak adembenemende vergezichten. Het gaat dus wel vaak op en af, maar die inspanningen worden telkens weer beloond met een prachtige natuur. Je wandelt onder meer ook langs kabbelende beekjes. En je kunt de streek ook met de kinderen op originele wijze verkennen. Zij kunnen bijvoorbeeld op de rug van een ezel de wandeling maken. Daarvoor kun je terecht op de vakantiehoeve Git(e)ane aan de Bosgatstraat. Vandaaruit zijn diverse kortere en langere wandelingen mogelijk van 5,7 tot 9 km. Je stapt dan ook een stuk door het natuurdomein Het Burreken met de typische fauna en flora van de Vlaamse Ardennen. Je verdrinkt hier bijna in het groen."
Eten en drinken "Een typisch café is Moeder Stiene aan de Langestraat in Schorisse. Je ontdekt er onder meer een indrukwekkende verzameling bierpotten. Tafelen kan lekker in 't Genot op den Berg aan de Bovenstraat in Maarke-Kerkem. Op zomerse dagen geniet je er vanop het terras van een mooi uitzicht tijdens je maaltijd."
Prinses Mathilde en Prins Philippe vinden het belangrijk dat hun kinderen goed gekleed door het leven gaan. En ook dat hun kleding op elkaar afgestemd is, blijkbaar... Een foto van de Belgische prins(ess)enmode naar aanleiding van de Nationale Feestdag.
Ben je de popcorn met zout of suiker beu gegeten? De gepofte maïskorrels van Diva All Stars wijken af van de klassieke smaken en werden officieel voorgesteld op het filmfestival van Cannes.
De bedenkers van drie nieuwe popcornsmaken lieten zich inspireren door vrouwen uit verschillende landen. Bij elke snack hoort een ander verhaal.
Zo moet de Signorina Pesto een Italiaanse schone voorstellen die gedumpt werd door haar danspartner in Rome. De popcorn smaakt naar Parmezaanse kaas met basilicum en is behandeld met verse knoflook.
Liefhebbers van een pikante snack kunnen kennismaken met Miss Chipotle, een gepofte maïskorrel die in een dressing van gedroogde pepers en chilis werd gedrenkt. Sally sea smaakt een beetje naar de gewone zoutige popcorn, maar is besprenkeld met Balsamico.
De popcorncollectie werd officieel voorgesteld op het filmfestival van Cannes in 2009. Het is niet duidelijk of de Divas ook in ons land zullen gelanceerd worden. (nieuwsblad)
'Misschien maakte ik een vergissing. Sorry' Alberto Contador heeft zich in een filmpje op YouTube verontschuldigd voor hoe de 15e rit van maandag in de Tour de France is verlopen. 'Misschien maakte ik een vergissing. Sorry', aldus de Spanjaard.
Op de Port de Balès kreeg rivaal Andy Schleck te maken met een mechanisch probleem toen hij aanviel op de laatste col van de dag, waarop Contador hem voorbij reed en zelf fel doorreed tot de finish. Schleck verloor daardoor 39 seconden en de gele trui.
'Vandaag haalde ik het podium en daar ben ik blij om, maar er is een probleem met de omstandigheden', aldus de tweevoudige Tourwinnaar. 'Net toen ik aanviel, had Andy een mechanisch probleem. Het was koers, en misschien maakte ik een vergissing. Sorry'.
'Op zo'n momenten denk je er enkel aan om zo vlug mogelijk te gaan', legt hij uit. 'Ik ben ontgoocheld omdat fair play voor mij heel belangrijk is, zoals ik heb getoond in de etappe naar Spa (nvdr. waar hij met de rest van het peloton wachtte op de gevallen Fränk en Andy Schleck). Na de kasseirit heb ik daarvoor veel kritiek gekregen, toen daar na een val het peloton in stukken brak en Andy voorsprong nam op mij'.
'Ik hou niet van zaken zoals vandaag. Ik ben zo niet, en ik hoop dat de relatie die ik heb met Andy weer zo goed kan worden als voor dit gebeurde', besluit hij. (nieuwsblad)
In de week van 19 juli leidt stand-upcomedian Vitalski de kijkers in '1000 Zonnen' rond in Vosselaar, het dorp waar hij zijn jeugd doorbracht. Parlementsvoorzitter Jan Peumans vertelt hoe hij ontsnapt aan de dagelijkse stress. En Fons Leroy, de CEO van de VDAB, waagt zich opnieuw aan zijn vroegere vakantiejob als dierenverzorger in wildpark Molenheide.
Naar goede gewoonte opent '1000 Zonnen' elke dag met een actuele reportage. In de week van 19 juli neemt het magazine daarnaast iedere dag een duik achter de schermen van het grootste volksfeest van Vlaanderen: de Gentse Feesten. '1000 Zonnen' gaat van maandag tot vrijdag ook op zoek naar het verhaal achter de kunstwerken die onze rotondes sieren. Afsluiten doet het traditioneel met De strandstoel.
Maandag 19 juli Tip van de dag: eten en drinken Chef-kok Giovani Oosters geeft elke week handige tips voor een geslaagde picknick. Maandag maakt hij ijsthee met munt.
De citybus In de rubriek De citybus gaat '1000 Zonnen' op stap met een komiek. Deze keer springt Vitalski op de '1000 Zonnen'-bus. Hij entertaint zijn publiek langs de opmerkelijkste en grappigste plaatsen van Vosselaar.
Dinsdag 20 juli Tip van de dag: mode Stylist Jani Kazaltzis vertelt de kijkers dinsdag hoe ze stijlvol op het vliegtuig stappen.
De jobstudent Elke week gaat '1000 Zonnen' met een bekende persoon terug naar de plaats waar hij of zij vroeger jobstudent was. Tegenwoordig is Fons Leroy CEO van de VDAB, maar tijdens zijn tienerjaren verzorgde hij dieren in wildpark Molenheide in Helchteren.
Woensdag 21 juli Tip van de dag: evenementenwatcher Op woensdag heeft Ilse Van Hoecke opnieuw een heleboel tips voor zomerse evenementen in petto.
Donderdag 22 juli Tip van de dag: boeken Ketnet-wrapper en Studio Brussel-presentator Peter Pype verklapt alweer een van zijn favoriete zomerboeken: De eenzaamheid van de priemgetallen.
Op stap met... In juli maakt het Schoolrapport plaats voor de nieuwe rubriek Op stap met... Daarin gaat '1000 Zonnen' op stap met een bekende Vlaming, al is het niet meteen duidelijk om wie het gaat. Via een klein cameraatje op de buik laat de BV in kwestie de kijkers kennismaken met zijn/haar leven. Gaandeweg wordt duidelijk wie aan het woord is.
Vrijdag 23 juli Tip van de dag: architectuur Olav Grondelaers neemt de kijkers vrijdag mee naar de kerk van Waarschoot.
Karaoke Elke week smeert '1000 Zonnen' de stembanden voor een heus rondje karaoke. Deze keer zingen de kijkers mee met Stromae.
Zaterdag 24 juli Geen tijd voor stress In Geen tijd voor stress vraagt '1000 Zonnen' aan een bekende Vlaming hoe hij of zij ontstrest. Jan Peumans is voorzitter van het Vlaams Parlement. Om te ontstressen doet hij niets liever dan alleen of met zijn vrouw te gaan wandelen in Wallonië. Meer TV ook in de zomer
'1000 Zonnen', van maandag tot zaterdag om 19.40 uur op Eén.
Geniet van de heerlijkste streekproducten en laat je verwennen in één van de authentieke, gastvrije logies. Van asperges tot witloof of versgepelde garnalen,... eerlijke producten van bij ons zijn een zinstreling voor de tong, een waar genot voor de smaakpapillen.
Bovendien draag je zo je steentje bij voor het milieu. Streekproducten hebben namelijk een kleinere ecologische voetafdruk. Geniet van een smakelijk diner. Laat je in de watten leggen door de gastvrouw/gastheer en geniet van een zalige nachtrust.
's Morgens kan je ontwaken met de geur van versgebakken broodjes. En vergeet zeker ook niet van de zelfgemaakte confituur te proeven!
Laat het genieten meteen beginnen en neus eens rond in onze authentieke verblijfsarrangementen. Kom neuzen in West-Vlaanderen
Op de Oude Graanmarkt in hartje Brussel is Café De Markten al jaren een begrip. Cultuurminnaars en levensgenieters komen er samen voor een frisse pint en een lekkere hap. Dé place to be voor een lunch of koffie met krant. Of om wat BVs te spotten. In volle zomer kan je ook in de kleurrijke strandstoelen neerploffen. Al is het wel drummen voor een plekje. (lili)
Nu kan het echte aftellen gebeuren naar het vertrek van Claire & Jean Pierre voor de laatste 780 km naar de Compostela.
Ze nemen terug de draad op in San Sebastian waar ze vorig jaar zijn aangekomen.
Aankomen in Santiago, op het grote en indrukwekkende plein voor de kathedraal dat zal voor hen een opluchting zijn, zo van "we zijn er".
Hier stopt het. Is dit het nu? Opluchting - verbazing - tevredenheid - ook een beetje fierheid, ja - en ja, ook wat droefheid of zoiets - leegte en tegelijk zo vol als een ongeopende fles bruiswater...
Een avontuur als dit is echt een levenservaring.
Claire & Jean Pierre we wensen jullie een mooie tocht toe, wees voorzichtig en geniet van alle mooie dingen.
We hopen dat je af en toe de gelegenheid krijgt om op je blog het thuisfront op de hoogte te brengen van jullie pelgrimstocht naar de Compostela, we kijken er alvast naar uit.
Als geheugensteuntje voor degene die benieuwd zijn naar jullie ervaringen plaats ik hier de link Go Santiago
Tv-presentatrice Katja Retsin komt met haar gezin tot rust in Zuid-Frankrijk. Om écht vakantie te hebben, moet ik weg uit België.' Bezige bij Katja Retsin, die naast haar tv-werk ook nog twee kledingszaken runt, kan zich pas helemaal ontspannen als ze als een godin in Zuid-Frankrijk leeft. Ze doet haar ideale zomerdag uit de doeken, aan de hand van enkele snapshots, door haarzelf geschoten onder een stralende zon.
08u50' Ontwaken in een huis in Zuid-Frankrijk: idealer kan een zomerdag voor mij niet beginnen. Uit bed stappen, uitkijken op een tuin met zwembad, op palmbomen en bergen, en dan voelen dat het die dag lekker warm gaat worden: dat maakt mij een gelukkig mens. Ik heb een zwak voor zuiderse oorden. Dat heb ik van mijn vader. Die heeft dat ook: dat snakken naar de zon.'
11u00' Om de perfectionistische workaholic in mij halt toe te roepen, moet ik mezelf verplichten tot nietsdoen, met de gsm af. Luieren met een grote L dus. Op een ligbed in de tuin, voeten omhoog, lees ik met het verstand op nul in tijdschriften. Dat mogen gerust buitenlandse boekskes zijn, à la Paris-Match. Ook stevige misdaadromans, van Mo Hayder en Patricia Cornwell, gaan mee op reis. Ik ben dol op boeken met lijkschouwingen in, precies omdat het zo ver van mijn eigen leefwereld af staat.'
13u15' Tijd voor een beetje romantiek. Jan en ik, na de lunch, aan een strandbar. Mijn ouders gaan meestal mee op vakantie omdat zij de kleinkinderen moeilijk kunnen missen én omdat wij hun gezelschap heel erg op prijs stellen. Soms zegt mijn moeder dan: Gaan Jan en jij maar eens lekker samen eten, wij letten wel op de kinderen. Als ze zo'n voorstel doet, ben ik haar daar enorm dankbaar voor. Want van elkaar kunnen genieten op reis beschouwen Jan en ik toch ook wel als pure quality time.'
14u30' Zorgeloos in het water spelen met Milla, onze jongste van één jaar. Zij is een deugniet. Er zit buskruit in, zeg ik altijd. Ze lacht heel de dag, maar ze heeft ook een eigen willetje. We moeten haar goed in het oog houden. Als we haar vijf minuten niet horen, is dat een teken dat ze iets aan het uitsteken is.'
15u10' Manou maakt een zandkasteel aan de vloedlijn. Zij is een ongelooflijke waterrat. Bovendien maakt ze heel vlot vriendinnetjes. Dat die een andere taal spreken, deert haar niet. Geregeld komt ze vragen hoe je iets in het Frans zegt. Ze is heel leergierig. Op dat vlak doet ze me wel wat aan mezelf op die leeftijd denken.'
16u55' Een boottochtje is voor mij ideaal om uit te waaien. Het geeft me altijd weer een groot gevoel van vrijheid. Soms varen we naar Saint-Tropez, om ons daar te vergapen aan de jachten van de superrijke mensen. Geef toe, even de boot nemen is toch iets anders dan weer eens de auto instappen? Ik kan daar heel erg van genieten. Na zo'n tochtje op zee zijn de kinderen ook steevast gezond moe.'
20u00' Voor de foto wou ik weleens poseren met een groot stuk vlees, maar de eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat Jan - zoals alle mannen - een meester is in het roosteren. Ik besef dat het heel cliché is, maar een mooie zomerdag sluit je best met een barbecue af. Zeker als die gepaard gaat met een goed glas wijn en fijne gesprekken. Als we in Frankrijk zijn, komen geregeld vrienden af. Een barbecue is dan het perfecte excuus voor een avondje gezellig samenzijn.' (nieuwsblad)
Wie wil meepraten over De Gentse Feesten moet zich met volle overgave in het feestgedruis storten. Een rondje Korenmarkt - Vrijdagsmarkt - Sint-Baafs tussen 20 en 23 uur volstaat echt niet.
Nee, u moet er 's morgens, 's middags, 's avonds, 's nachts en weer 's morgens bijgeweest zijn om te kunnen zeggen dat u het meegemaakt hebt. En u moet zich laten zien hebben in het Baudelopark en op de Vlasmarkt en het Laurentplein. Maar daar schuilt meteen het gevaar, want nu lijkt het nog alsof u die tien dagen probleemloos aankan. Reality check: dat kan u niet, maar met een gedegen voorbereiding komt u al een heel eind.
Ga, maar niet elke dag Laat uw snode plannen varen. Tien dagen op een rij, dat lukt u niet. Stap af van het idee dat u er élke dag moet zijn en doe het dag per dag. Na vijf, zes dagen is de kans groot dat u De Man Met De Hamer tegenkomt. Maar wie daar op voorhand vrede mee heeft, vindt een vreemd soort van innerlijke rust die u toelaat om die moeilijke dag toch eventjes - héél eventjes maar - naar de kuip van Gent af te zakken. En we weten allemaal dat heel eventjes niet bestaat, dus maakt u de tien dagen misschien toch rond op die manier.
Plan, maar niet te veel Elke grote expeditie staat of valt met de voorbereiding. Koop dus de officiële brochure en pik er een paar evenenmenten uit die u wil meemaken.
Maar zorg ervoor dat u niet van de ene voorstelling naar het andere optreden moet hollen. De kans dat een en ander uitloopt of dat u door de mensenmassa vast komt te zitten is niet onbestaande. Bovendien hoort of ziet u terwijl u aan het flaneren bent ongetwijfeld iets dat uw aandacht trekt en waar u gewoon moet blijven naar kijken.
En het grootste gevaar zijn de onverwachte ontmoetingen. De kans dat u dat nooitvergeten lief of die verlorengelopen studiegenoot, weer tegenkomt is hier groter dan elders. Laat dus ruimte voor die spontane vriendschappen.
Drink, maar niet te veel Niet-Gentenaars vragen wel eens of je op de Fieste ook iets kan drinken. Ja, dat kan dus. Een leven zonder alcohol is ongetwijfeld gezonder, maar de Feesten, daar hoort toch een pintje bij. Of een Duvel. Of een dreupel. Niemand zal het u kwalijk nemen als u er eentje te veel ophebt, maar probeer uzelf toch een beetje in toom te houden: er loopt altijd wel iemand met een camera rond en u wil echt niet op Flickr of Youtube zien hoe u er uitzag, daar in de goot achter de Vlasmarkt.
Trakteer en laat u trakteren Tien dagen, dat is een zware belasting voor uw portemonnee. En hoewel het de bedoeling is dat uw portemonnee leeg is tegen de dag van de Lege Portemonnees, wil u toch niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Vreemd genoeg, kan trakteren daarbij van pas komen. Geen enkele goede daad blijft immers onbeloond en wie trakteert zal getrakteerd worden. Is het vandaag niet, dan is het morgen. En is het dit jaar niet, dan is het volgend jaar. Zie het als een investering.
Eet, maar niet niet te veel Al dat gefeest, daar krijgt een mens honger van. Laat u dus maar eens goed gaan met een vettige hamburger of een welverdiend pak friet. Of pik eens een portie mosselen mee. Maar wissel af met een gezonde maaltijd bij uw moeder, kwestie van uw lichaam niet helemaal te ontregelen.
Geef geld uit, maar niet te veel Zelfs als u voortdurend getrakteerd wordt, dan zijn het tien lange dagen voor uw portemonnee. Hou uw budget dus een beetje in de gaten en doe uw voordeel met de vele gratis voorstellingen.
En neem nooit - nooit - uw volledige feestenbudget mee. Elke dag een tiende, anders staat u donderdag met lege handen.
Spreek geen Gents Als er een ding is dat de Gentenaars erger vinden dan iemand die geen Gents praat, dan is het iemand die geen Gents praat maar het toch probeert. Dat u een keertje "Nie pleuje" roept, dat kan u nog vergeven worden, maar hou het daar maar bij.
Hetzelfde geldt voor De Strop. De Gentenaars zijn stroppendragers, de Limburgers, Antwerpenaren en Nederlanders niet. Bedwing uw toeristische reflex dus en koop geen strop als u niet in Gent geboren bent.
Volg geen goede raad op Doe vooral wat u niet laten kan tijdens De Gentse Feesten. (nieuwsblad)
Maandag gaat de vierde week van Masterchef van start. Wie mag er deze week naar de finale? Laten we vooral Herr Seele zeker niet onderschatten.
Herr Seele kennen we van onder andere de populaire strip Cowboy Henk waarbij absurdisme troef is. De man is op en top kunstzinnig en ook in zijn voeding haalt hij zijn inspiratie bij de hippies. Herr Seele kookt, dankzij zijn moeder, biologisch, want een natuurlijke keuken is een keuken van heling en genezing.
Met een macrobiotisch gerecht wil hij in MasterChef zijn statement maken. Herr Seele beseft immers dat deze keuken niet populair is en daarom wil hij bewijzen hoe lekker het kan zijn en vooral hoe gezond het is!
Vlaming verkiest Scout (1) boven Shania Gooris en Sylvie De Bie.
Evi Hanssen heeft het perfecte kind op de wereld gezet. Dat zeggen vijfhonderd Vlamingen in een 'onderzoek' van VTM. 'Ik geef toe: het klopt.'
Wie is volgens u het perfecte kind: die vraag heeft VTM laten voorleggen aan vijfhonderd Vlamingen voor het programma Het perfecte plaatje. VTM heeft het resultaat van de bevraging een beetje gemanipuleerd: de vijfhonderd Vlamingen moesten kiezen uit een lijst van twintig kinderen. De meerderheid koos voor Scout Di Bono, het zoontje van presentatrice Evi Hanssen en muzikant Fred Di Bono.
Evi Hanssen (31) is zich bewust van de uitdrukking 'mijn kind, schoon kind', maar vindt dat de vijfhonderd Vlamingen gelijk hebben. 'Scout is echt het perfecte kind. Zijn geboorte verliep vlot, hij heeft geen last van reflux, hij huilt weinig. Scout is ook snel. Hij kon kruipen op iets meer dan zes maanden en lopen op negen maanden. Hij is aandachtig, ondeugend maar niet stout, energiek maar niet zenuwachtig, gemiddeld van grootte en gewicht, eet goed, slaapt goed en herstelt snel als hij ziek is. In de crèche zeggen ze ook dat het een makkelijk kind is.'
Als Evi hoort welke andere kinderen de top tien van 'perfecte kinderen' hebben gehaald, moet ze lachen. 'Die zijn allemaal bekend op zich, Scout niet. Ik geef toe: het is vreemd dat een onbekende jongen van anderhalf jaar wordt verkozen tot het perfecte kind. Misschien heeft het iets met mij te maken. Ik heb Scout meegenomen toen ik voor de opnames van Expeditie Robinson naar Maleisië ging; hij is onlangs opnieuw meegegaan. Misschien weten mensen dat en denken ze: Amai, dat kind kun je overal mee naartoe nemen.'
Bij vorige verkiezingen van Het perfecte plaatje werden Dina Tersago en Bart Peeters tot perfecte echtgenote en perfecte echtgenoot verkozen. Evi zou haar perfecte kind bijgevolg moeten afstaan aan die perfecte ouders. 'Ik zie dat zitten, hoor. Dina zou volgens mij een sterke moeder zijn en Bart lijkt me als vader van drie een goeie papa. Ik zou Scout in volle vertrouwen tijdelijk bij die twee onderbrengen.'
Tweede kind Evi bevalt in oktober van haar tweede kind. Perfect kan die tweede alvast niet zijn. 'Waarom niet? Elk kind kan perfect zijn als je er niets van verwacht, zoals ik. Ik vind het normaal dat mijn zoon een vervelende dag heeft. Hoe positiever je zo'n kind bekijkt, hoe perfecter het wordt. Ik kan er zó van genieten. Als ik aan iets leuks wil denken, denk ik aan hem. Een kind moét niks, vind ik. Of ik zelf het perfecte kind was? Mijn moeder zei tegen ons altijd dat wij onszelf hebben opgevoed. Ik was dan ook de vierde in de rij: ik heb veel kunnen zien en leren.'
Deze tweede zwangerschap is volgens Evi niet veel anders dan de eerste. 'Ik ben er minder constant mee bezig. Nu gaan er wel eens dagen voorbij voor ik besef: hé, ik heb een dikke buik. Ik weet nu dat die zwangerschap niet eeuwig blijft duren: over een tijdje pas ik weer in een strakke jurk. Ik weet niet of ik een derde kind wil. Vroeger wou ik geen kinderen, later wou ik er geen of veel. Nu krijg ik een kindje in 2010, na een kindje in 2009. Dat vind ik toch redelijk straf van mezelf.' (nieuwsblad)
De beste manier om af te vallen is met een crashdieet, dat blijkt vandaag uit een controversiële studie over gewichtsverlies.
Snel vs geleidelijk Uit een onderzoek van dietitiste Katrina Purcell blijkt dat 78 procent van degenen die een crashdieet volgen 15 procent van hun totale gewicht in deze periode verloren. Terwijl slechts 48 procent van de mensen met een geleidelijk dieetplan dit doel behaalden. Vier mensen uit deze laatste groep gaven hun dieet op voor het einde van het experiment, in vergelijking met slechts een persoon uit de groep van het crashdieet. Niet alleen De resultaten van dit onderzoek zijn heel verrassend en gaan tegen de veronderstelling in dat traag beter is wat gewichtsverlies betreft. Volgens Purcell is de verklaring hiervoor psychologisch: degenen die na een week al goede resultaten behalen blijven beter gemotiveerd. Ze waarschuwt echter wel voor het gevaar van een crashdieet: "Je doet dit beter niet alleen, je kan best de hulp inroepen van een diëtist."
Wat je verliest Experte Melanie McGrice zegt dat hoe zwaarder je bent, hoe makkelijker is om snel gewicht te verliezen. "Het belangrijkste bij afvallen is wat je verliest, met een crashdieet is de kans groot dat je eerder spieren en water kwijt speelt dan vetcellen. Daarom is het belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen opneemt bij het diëten."
Purcell gaat haar proefpersonen nu drie jaar volgen om te kijken wie van de twee groepen het best zijn streefgewicht kan behouden, aangezien velen beweren dat bij een crashdieet je sneller terug verdikt. (ep)
Hoeveel verdriet, pijn, schuld en angst je ook overhoudt aan een echtscheiding, er komt altijd een moment met inzichten, lessen die je geleerd hebt uit de vorige relatie en uit de scheiding zelf. Je leert jezelf beter kennen, je evolueert als persoon en je komt erachter dat:
- het beter is geen relatie te hebben dan een slechte Alleen is maar alleen, en alleen is alles moeilijker: een huis afbetalen, een reis maken, zorgen voor de kinderen, huishouden en carrière in evenwicht houden. Niemand om steun bij te vinden, niemand om bij uit te huilen en niemand om je vast te pakken. Een beangstigend vooruitzicht, en de reden waarom te vaak wordt vastgehouden aan slechte relaties. Maar is iemand die je ongelukkig maakt, die je kwetst, die je negeert of je kraakt dan zoveel beter? - je het wel overleeft Het lijkt niet altijd zo, en zeker niet in het begin, maar je komt er wel doorheen. Er komt een moment dat de donkere wolken plaats maken voor straaltjes zon en een nieuw leven. - je geen man nodig hebt en zeker niet kort na een scheiding. Focus op jezelf, je vriendinnen en je familie. Gun jezelf een pauze, en gebruik geen andere mannen om de ontstane leegte op te vullen. Een man is niet noodzakelijk, hij is een bonus. - Je je vorige fouten moet vermijden Pijnlijk en confronterend, maar er komt er moment dat je jezelf in alle eerlijkheid moet afvragen waar je huwelijk is misgelopen. Wat heeft hij gedaan, wat heb jij gedaan, hoe ga je dat vermijden en wat wil je nu eigenlijk - en vooral: wat wil je zeker niet. Dit moet je inzicht geven in jezelf en vermijden dat je dezelfde fout opnieuw maakt, of de verkeerde mannen kiest. - je niet mislukt bent Een scheiding doet je schuldig voelen, en afvragen als je meer zus of minder dat had gedaan, of het dan wel had gewerkt. Nee dus, niet elk probleem kan opgelost wordt, dus dat ligt niet aan jou! - je moet rouwen Een relatiebreuk komt neer op afscheid nemen van een boel dromen. Samen die reis maken, een kind krijgen, oud worden en moppen tappen. Die droombeelden moet je loslaten, en dat vergt een rouwproces.
- je tijd moet nemen Na een echtscheiding, heb je vooral tijd nodig. Tijd om het te verwerken, tijd om jezelf te ontdekken, tijd om sterker te worden en dus ook tijd voor je in een nieuwe relatie duikt. Zo'n relatie staat een goed verwerkings- en leerproces meestal in de weg. (edp)