Bart Kaëll en Luc Appermont: 'Ja, wij zijn een koppel'
Bart Kaëll (49) valt voor mannen en al jaren voor één man in het bijzonder: Luc Appermont (60). Jawel, het best bewaarde geheim uit de Vlaamse showbizz is niet langer een geheim. 'Het is ook nooit een geheim geweest', zegt Kaëll. 'Alleen heeft niemand het mij ooit op de man af gevraagd.'
Bart Kaëll out zich als homo, luidt het deze week op de voorpagina van Dag Allemaal. Zo hard gaat het in het interview binnenin niet, want pas helemaal op het eind komt Kaëlls liefdesleven aan bod. En aanvankelijk laat de Vlaamse zanger nog in het midden of hij zijn leven met een man of een vrouw deelt.
Ja, hij is gelukkig in zijn relatie, zegt hij. 'We zijn al heel lang samen en wij voelen ons nog steeds goed bij elkaar.' Tot de interviewer Kaëll klaar en duidelijk toewerpt: 'Iedereen weet eigenlijk dat jij op mannen valt.' Kaëll ontkent het niet, zowaar. Iets wat voor velen als een hele verrassing komt, omdat de Vlaamse zanger iedereen een carrière lang in het ongewisse liet over hoe dat nu precies zat in zijn privéleven.
De verrassing wordt nóg groter wanneer wij Kaëll bellen en hij ons tot onze verbazing zelfs toevertrouwt met welke man hij zijn leven deelt.
Op 2 augustus word je vijftig. Heeft het met die nakende verjaardag te maken dat je je nu plots hebt geout?
Bart Kaëll: 'Helemaal niet. Ik heb daar nooit een groot geheim van gemaakt. Het is voor mij ook echt geen punt. Het enige rare is gewoon dat geen enkele journalist me ooit op de man af de vraag heeft gesteld of ik op mannen of op vrouwen val.'
'Ja, men zat altijd via rare bochten te vissen naar mijn privéleven en natuurlijk gaf ik dan geen antwoord. Ik trek strikt de scheiding tussen mijn carrière en mijn privéleven. Maar iedereen die mij op de man af vraagt of ik voor mannen val, krijgt een eerlijk antwoord. Familie en vrienden weten ook al tientallen jaren hoe de vork aan de steel zit.'
Toch herinner ik me van vroegere interviews dat je passages die in die richting gingen altijd uit de interviewtekst liet schrappen.
'Dat komt omdat ik vond dat die passages dan niets met het gesprek te maken hadden. Voor mij is het: ofwel stel je mij de vraag, ofwel stel je ze niet. Ook in de toekomst ga ik daar echt niet verder over uitweiden. Hier trek ik de grens. De rest is privé.'
Ben je nu niet bang dat iedereen op zoek gaat naar: wie is de partner van Bart Kaëll?
'Nee, want wie dat is, weet iedereen al jaren. Men weet dat ik samen ben met Luc.'
Voor alle duidelijkheid: daarmee bedoel je dan Luc Appermont? Nog iets wat men al jaren fluistert.
'Jij kent wellicht nog andere Lucs uit de showbizz. (lacht) Maar inderdaad: ik ben samen met Luc Appermont. Ik heb er geen probleem mee om dat te zeggen. We leven al zo lang een openbaar leven samen. Maar je trekt gewoon bepaalde lijnen. Aan een bakker vraag je toch ook alleen hoe hij zijn taartjes maakt, en niet hoe dat nu precies zit met zijn vrouw of zijn vriend?'
'Al die mensen die nu gaan bellen voor een dubbelinterview moet ik ontgoochelen: het antwoord is nee. Na vandaag gaan we hier niet verder over uitweiden. Hier valt verder niets over te communiceren.'
Denk je dat je door deze 'outing' een voorbeeldfunctie kan hebben voor anderen?
'Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat hij doet of niet doet. Als ik een voorbeeldfunctie kan hebben in mijn vak als zanger, ben ik blij. Maar ik ambieer geen leidersfunctie in deze hoek.'
Vrees je dat dit effect zal hebben bij je fans?
'Nee, want die weten het ook al lang. Zelfs al heb ik er nooit over gepraat. Zoals gezegd: mijn privéleven hou ik voor mij. Ik ben ook nooit voor een fotoshoot in mijn bad gaan zitten of ik heb nooit mijn woonkamer laten zien.'
'Ja, ik val voor mannen, en ja, ik heb een relatie met Luc. Ik zou graag willen dat het daar stopt. Iedereen maakt zijn eigen leven. En in mijn leven draait het rond muziek. Ik vier op 1 augustus mijn vijftigste verjaardag met een speciaal concert in Middelkerke en in het najaar breng ik een nieuwe cd uit. Ik hoop dat het vanaf nu weer gewoon dáárover kan gaan.' (nieuwsblad Hans-Maarten)
Als je aankomt in een nieuwe stad, is het altijd aan te raden om je bestemming met het plaatselijke openbaar vervoer te leren kennen. Zo ontdek je meteen leuke plekjes waar je achteraf kan naar terugkeren en bovendien is het helemaal niet duur. Neem dus de tram en ontdek de stad zoals de bewoners haar kennen. Volgens National Geographic zijn dit de mooiste tramlijnen ter wereld. Stap op en laat je rijden.
1. Lijn 28 in Lissabon, Portugal Er is geen betere manier om een eerste indruk van Lissabon op te doen dan een ritje te maken met de ouderwetse houten tram op lijn 28. Vanaf het centrum klimt de tram door smalle straatjes de steile hellingen op van de wijken Bairro Alto, Baixa en Alfama. De antieke trammetjes moeten zich soms door nauwe bochten wringen en lopen soms vast in het verkeer maar dat is net de charme. De rit duurt ongeveer veertig minuten van het begin- naar het eindpunt.
2. 501 Queen Streetcar in Toronto, Canada De trams van Toronto zijn de goedkoopste en waarschijnlijk ook de beste manier om de stad te zien. Meer bepaald een ritje op lijn 501 is meer dan de moeite waard. Het is trouwens een van de langste trambanen van Noord-Amerika. Het beginpunt is aan de boulevard Lakeshore, vanwaar de rijtuigen zich een weg banen door de drukke binnenstad om bij het meer te eindigen. 's Avonds rijdt de tram over dezelfde lijn maar dan draagt hij nummer 301.
3. Tram 68 in Berlijn, Duitsland De meeste trams in Berlijn rijden enkel door het oostelijk deel van de stad omdat in de jaren zestig van de vorige eeuw het tramnet van West-Berlijn werd afgesloten. Er zijn er dus nu maar twee die ook in het westelijk deel komen. Tram 68 rijdt van station Köpenich naar Alt-Schmöckwitz, een schilderachtig dorpje aan de rand van de stad.
4. Tram 96 in Melbourne, Australië In de Australische stad Melbourne rijden zowel moderne als antieke trams. Ze verbinden het centrum met de voorsteden. Tram 96 rijdt door de drie drukste wijken van de stad: de kunstenaarsburt Fitzroy, het zakendistrict en de populaire wijk St. Kilda aan het strand. De rit van Fitzroy naar St. Kilda duurt een half uur.
5. Streetcar F in San Francisco, VS De populaire streetcar in San Francisco is een zeer authentiek en charmant vervoermiddel. De rijtuigen komen van over de hele wereld. Er zijn zelfs trams bij uit Milaan.
6. Lijn 2 in Amsterdam, Nederland De tram is de voornaamste bron van openbaar vervoer in het stadscentrum. Lijn 2 passeert langs de voornaamste toeristische attracties zoals het Paleis op de Dam, het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Vondelpark.
7. George Benson Waterfront Streetcar, Seattle, VS Deze tram rijdt van Broad street langs de kaden van Elliot Bay naar het internationale district. De prachtige rijtuigen komen helemaal uit Melbourne (Australië) en zijn uitgevoerd in mahonie en wit essenhout.
8. Lijn 2 in Boedapest, Hongarije Aan de ene kant van de stad (in Pest) volgt lijn 2 de bocht van de Donau. Als je het parlementsgebouw van dichtbij wil zien, moet je zeker deze tram nemen. Hij biedt ook een goed zicht op het kasteel van Boeda aan de andere kant van de rivier.
9. St. Charles Streetcar Tour in New Orleans, VS Deze lijn is weer in gebruik na de verwoestingen die orkaan Katrina heeft aangericht. De tram rijdt door het business district, de wijk Gaden, de bovenstad en de beroemde Franse wijk. De rit van het begin- naar het eindpunt duurt ongeveer 45 minuten.
10. Trams in Hongkong, China De trams in Hongkong zijn allemaal dubbeldekkers. De langste rit van één uur en twintig minuten gaat van Shau Kei Wan naar Kennedy Town met een overstap op Western Market. Er zijn talloze haltes. In de trams op de lijnen 28 en 128 zijn open balkons van waaruit je de stad heel goed kan bekijken. (kve)
Kinderen kunnen hun hart ophalen in de speeltuinen, elektroboten, minicars en het vernieuwde verwarmde openluchtploeterbad. In het verkeerspark kunnen ze fietsen en gocarten en op de 5 ha grote vijver roeien en waterfietsen. En er is natuurlijk ook het klauterbos: via een parcours van touwen en grote boomhutten kunnen de kinderen 'tussen de takken van de bomen' klauteren.
Sledetochten voor jong en oud rond Ruiselede. De bosrijke omgeving van Ruiselede leent zich uitstekend tot fietsen, wandelen en lopen. Maar sinds kort kan je er ook avontuurlijker tochten met sledehonden maken. Toch zijn ook die trips geschikt om met de hele familie te beleven, menen Wouter en Mieke die samen met hun roedel poolhonden vanuit Zwitserland naar onze streken afzakten en de tochtjes organiseren.
Reportage
We kiezen bewust voor rustige tochten, zodat iedereen kan deelnemen Mogelijkheden genoeg voor gezinnen met kinderen om een leuke uitstap te maken. Maar in Ruiselede zorgt de organisatie Husky-Event toch voor een originele ervaring op dat vlak.
Wouter en Mieke Decaluwe zijn het duo achter het bijzondere concept: "Wij organiseren tochten met de bakfiets, slede of rolwagen, die getrokken worden door onze poolhonden," vertelt Wouter. Samen met Mieke keerde hij vorig jaar terug uit Zwitserland, om hier hun droom opnieuw te verwezenlijken. "Het was moeilijk om te vertrekken uit Zwitserland. Maar door de absurde regels inzake honden die men daar hanteert, zagen wij ons daartoe gedwongen."
Na een lange zoektocht belandde het duo in Ruiselede. "We zochten een locatie met voldoende plaats voor onze roedel, en waar tegelijkertijd nog veel natuur aanwezig is. We zitten hier heel dicht bij de Vorte Bossen, en ook richting Maria-Aalter en Beernem is er een groot aanbod aan wandelpaden en tractorsporen waarop we onze tochten kunnen uitstippelen."
Toevallig Het begon allemaal tien jaar geleden, en heel toevallig. We reisden toen samen met onze drie husky's tijdens tijdens de wintermaanden naar Zwitser1and. Toevallig zagen we op een toeristisch bureau een brochure liggen over sledetochten met husky's. Maar bij navraag werd duidelijk dat die brochures dan wel nog in het infokantoor lagen, maar dat degene die de tochten organiseerde al lang weggetrokken was 't de streek. Toen kregen we het idee om gewoon zelf e tochten aan te bieden. Het was een heel leuke periode. Maar we kregen het zo druk dat ik op den duur louter nog de administratie deed. De wetgeving is er bijzonder streng. En dat alles samen leidde ertoe dat we toch terugkeerden."
Ondertussen is de hondenfamilie uitgebreid. "Nu hebben we twaalf honden en drie puppy's, waarvan we eentje houden, zodat de toekomst verzekerd is. De honden kunnen tot hun veertiende tochten maken. We kiezen bewust voor rustige tochten, zodat iedereen eraan kan deelnemen. Op die manier kan de hele familie kennis maken met sledetochten en met honden in het algemeen." (Nick De Vlieger) www.husky-event.eu
Wisselvallige Clijsters sneuvelt in kwartfinales Wimbledon
Het avontuur van Kim Clijsters op Wimbledon zit erop. In de kwartfinale verloor ze in drie sets van de Russische Vera Zvonareva (WTA 21), met 6-3, 4-6 en 2-6. Na overtuigende winst tegen Justine Henin in de vorige ronde, kon Clijsters deze namiddag geen enkele keer echt de bovenhand nemen. Ze wisselde goede slagen te vaak af met te veel unforced errors en had met Zvonavera bovendien een erg taaie en agressieve tegenstander tegenover zich.
De wedstrijd begon gelijkopgaand, met een felbevochten eerste game waarin Zvonareva meteen een breakpunt kreeg maar dat niet kon verzilveren. Bij 2-1 kreeg ook Clijsters drie breakpunten, maar ze liet de kans liggen om uit te lopen. Zvonareva, de enige Russische die nog in het tornooi zit, stond erg sterk op te slagen en dwong Clijsters regelmatig in het defensief. Bij 4-3 kreeg Clijsters opnieuw drie breakpunten. Het eerste werd nog weggewerkt, maar bij het tweede was het wel raak waarna de Limburgse op haar eigen opslag de set binnenhaalde met 6-3.
Veel fouten In de tweede set beging Clijsters te veel fouten. Zvonareva won haar eerste twee spelletjes op love en ging bij het tweede opslagspelletje van Clijsters meteen door diens opslag. De Russische liep uit tot 1-4, maar toch kon Clijsters nog terugknokken tot 4-5. Clijsters serveerde om in de set te blijven maar kreeg toen opnieuw twee breekpunten tegen. Met een dubbele fout van Clijsters was de tweede set met 4-6 voor Zvonareva.
Snel twee breaks De Russische stoomde door in de beslissende set. Ze ging twee keer door de opslag van Clijsters en liep uit tot 1-4. Clijsters leek met momenten van geen hout pijlen maken en stapelde de unforced errors op. Zvonareva won daarop haar eigen opslagspel en Clijsters moest serveren om in de wedstrijd te blijven. Clijsters kreeg twee matchballen tegen, de eerste kon ze met een schitterende forehand nog wegwerken maar de tweede matchbal sloeg ze zelf in het net. Einde wedstrijd en dus exit Kim Clijsters: 6-4, 4-6 en en 2-6.
Cruciale punten Clijsters was ontgoocheld na de wedstrijd maar stak de hand wel in eigen boezem. "Dit is een ontgoocheling", aldus Clijsters. "Het is spijtig dat ik niet mijn beste niveau haalde op de momenten dat het belangrijk was. Vera speelde heel constant. Ze maakte weinig fouten, ik maakte er te veel. Fysiek voel ik me nochtans prima. Ik stond er gewoon niet op de cruciale punten."
Halve finale Zvonareva, die in de derde ronde Yanina Wickmayer uitschakelde, plaatst zich zo bij de beste vier. In de halve finale speelt ze tegen de Bulgaarse Tsvetana Pironkova (WTA 82), die verrassend het tweede reekshoofd Venus Williams uitschakelde in twee sets, met 6-2 en 6-3. (sps/belga)
'Telefacts Zomer' samen met Piet en Danny in Congo, dinsdag 29 juni om 22.00 uur op vtm.
'Onze Dany is in Congo geboren. En wij woonden niet in een luxehuis in de stad zoals veel kolonialen, maar in Manono, midden in de brousse. Mijn man was er chef de poste.' Christiane is de moeder van VTM-nieuwsanchor Dany Verstraeten. Toen Dany vier jaar oud werd, keerde het gezin terug naar België. 'Als ik nu over de Congo praat, doet mijn hart nog zeer. We hadden er een mooi leven. Sober maar mooi.'
De ouders van tv-kok Piet Huysentruyt hebben ook een verleden in Congo. 'Ik had er samen met mijn man een koffieplantage.' Dat zegt Denise, moeder van Piet Huysentruyt. 'Voor mij is Congo de mooiste periode uit mijn leven. De natuur, de Congostroom, onze plantage,...' De familie Huysentruyt kwam terug naar België voor Piet geboren is. Hij heeft er dus nooit gewoond. Zijn broer en zus wel. 'Ik ben blij dat mijn enige kind dat niet in Congo geboren is, het land nu ook zal ontdekken. Hij zal nogal verschieten, want hij is er nog nooit geweest', aldus Denise.
'Als ik Congo gezien heb, zal ik eindelijk begrijpen wie ik ben.' Piet kent Congo alleen van de verhalen die zijn ouders hem vertelden. Dany kan zich nog een paar dingen herinneren van zijn eerste levensjaren in de brousse. 'We zijn halsoverkop naar België teruggekeerd en ik ben nooit meer kunnen terugkeren. Ik kijk ernaar uit om terug te reizen naar het land waar ik mijn eerste levensjaren heb doorgebracht.'
Beiden zijn een week in Congo op doorreis geweest, op zoek naar hun Afrikaans verleden. De reis begint in Kinshasa. Daar bezoekt Dany de Congolese televisiezender Antenne A. Hoe verloopt een nieuwsdag op de redactie in Kinshasa? Hoe maken de Congolezen hun nieuws. De dag erop gaat het van Kinshasa via Kisangani naar Yaoseko, de plek waar de Huysentruyts hun leven opbouwden. En 10 jaar later ook kwijtspeelden.
Wie door Congo heeft gereisd, weet dat er weinig hotels zijn buiten de grote steden. En Yaoseko is niet groot. Piet en Dany overnachten dan maar in lokale kloosters, bij gastvrije paters. En Piet zou Piet niet zijn als hij niet meteen achter het fornuis van de paters kroop Van Yaoseko reizen Piet en en Dany verder naar Yangambi, nog een stad die onder de bevoegdheid viel van Danys vader. We maken er kennis met het hoofd van de recherche. De man vertelt hoe het leven na de onafhankelijkheid heel snel veranderd is.
Morgen voor middernacht moeten alle papieren belastingaangiftes bij de fiscus binnen zijn. Voor wie hem met de post naar het scanningcentrum in Ledeberg wil zenden, zoals de belastingdiensten vragen, is het dus de laatste dag.
Voor alle duidelijkheid: de brieven mogen ook nog gebust worden in het plaatselijke taxatiekantoor. Dat mag tot morgen voor middernacht. Wie zijn brief wat later bust, moet evenwel geen problemen verwachten: de bussen worden slechts 's ochtends vroeg gelicht.
Wie de aangifte elektronisch doet, krijgt meer tijd: wie zélf Tax-on-web gebruikt heeft tot 15 juli, boekhouders mogen de klus klaren tot 31 oktober.
Het ziet er overigens naar uit dat Tax-on-web een nieuw record tegemoet gaat. 'We mikken op drie miljoen aangiftes, en het lijkt erop dat we dit zullen halen', zegt woordvoerder Francis Adyns van de Federale Overheidsdienst Financiën. Vorig jaar kwamen 2,5 miljoen aangiftes via internet binnen, waarvan 800.000 via boekhouders en dergelijke. Een kleine vier miljoen belastingplichtigen kozen de papieren versie. Dit jaar zullen dat er wellicht weer minder zijn: gisterennamiddag stond de teller van Tax-on-web al een eind over de 1,6 miljoen, terwijl de indieners dit jaar meer tijd hebben. De fiscus waarschuwt er intussen voor dat haar website vandaag en vooral morgen wel eens moeilijk bereikbaar zou kunnen zijn: vorig jaar moesten ook de elektronische aangiften op 30 juni binnen zijn, wat tot overbelasting van de website op die dag leidde. 'Om dat te vermijden hebben we dit jaar uitstel tot 15 juli gegeven. Maar we vrezen dat sommige mensen daar niet van op de hoogte zullen zijn, en dus op 30 juni hun aangifte zullen willen indienen.' (nieuwsblad)
Het is zomer en, uitzonderlijk voor ons land, ook nog eens echt strandweer. Om die ervaring een beetje aangenaam te houden voor de medemens, suggereren we enkele tips:
1) Weg met de speedo en de hotpants Modetrends zijn één ding, ze weten te dragen nog een ander. Kennis van lijf en stijl komt daarbij bijzonder goed van pas. Laat je niet vangen door wat de boekjes aanraden (een strakke zwemshort voor de mannen of minuscule hotpants voor de vrouwen), en draag waar je je goed in voelt. 2) Hoe bloot kan je gaan? Op het strand zijn blote bovenlijven en bikini's normaal, daarbuiten is dat minder het geval. Draag op de dijk of op een terras minstens een rokje en topje of T-shirt. Op het strand kan meer, maar koop zwemkledij in de juiste maat! Overigens is monokini zonnen officieel 'uit', maar geen enkele vrouw wil spierwitte bandjes (laat staan spierwitte borsten). Op een zonbed of achter een zonnescherm gebeurt het nog vrij vaak.
3) Lawaai Wat muziek voor de sfeer is één ding, luide beats die een half strand gehoorschade bezorgen een ander. Een strand is een openbare plaats, en dat wil net zeggen dat je niét zomaar mag doen wat je wil. Maar het wil ook zeggen dat je een beetje verdraagzaam moet zijn. Je verdraagt het gedrag van je buren, je zaagt er niet over (dat maakt het alleen maar erger), maar als iemand komt vragen of het wat stiller kan, accepteer dat dan en schiet niet onmiddellijk in de verdediging en uit je teenslippers. 4) Honden Natuurlijk vinden honden een strandwandeling tof, maar het is nog veel toffer als strandgasten niet in hondendrollen trappen. Hou je aan de regels, en laat je hond thuis voor een dagje strand.
5) Alcohol
Warm weer is dorstig weer, dus de verleiding om een verfrissend pintje of cocktailke te bestellen is groot. Een verfrissende duik schrikt je na een paar pintjes ook minder af, maar dat is het moment dat de problemen ontstaan. Kijk dus uit met alcohol en zwemmen. 6) Kinderen Kinderen zijn dol op het strand, en het vergt wat tolerantie van de andere strandgasten om met hen om te gaan. Er is echter wel één ding dat je kan doen: hou je kinderen weg van je strandburen, zeker met emmertjes zand, water en een combinatie van de twee. (edp)
Vinders van Ãtzi krijgen na 19 jaar toch 175.000 euro
Negentien jaar na de ontdekking van de ijsmummie Ötzi krijgen de ontdekkers toch een vindersloon van 175.000 euro. Het echtpaar Helmut en Erika Simon uit het Duitse Neurenberg vond het vijfduizend jaar oude lijk in september 1991 in de Noord-Italiaanse Alpenregio Zuid-Tirol.
Een jaar geleden was de regionale regering van Zuid-Tirol met 150.000 euro over de brug gekomen, maar dat aanbod werd afgewezen. De Simons hadden toen al jaren geprocedeerd om erkend te worden als vinders en om een passende vergoeding te krijgen.
Helmut stierf in 2004 door een ongeval in de bergen. Zijn familie had aanvankelijk moeten opdraaien voor de kosten van de processen en de verdediging, maar volgens de advocaat van de familie gaat Zuid-Tirol alles betalen. (anp/sam)
Henin zal nog minstens een jaar moeten wachten wil ze haar grote droom na haar comeback, Wimbledon winnen, in vervulling zien gaan. Ondanks een superstart van Henin en setwinst (2-6), zag ze hoe Clijsters herstelde en steeds beter ging spelen. Set twee was helemaal voor de Breese (6-2) en in de beslisser had een dominante Kim genoeg aan één break om het verschil te maken (6-3). Kim II wint na Brisbane en Miami ook haar derde partij van Justine II en leidt in de onderlinge confrontaties nu met 13-12. In de kwartfinale wacht de Russische Wickmayer-killer Zvonareva Clijsters op.
De 25ste confrontatie tussen Clijsters en Henin zal niet de geschiedenis ingaan als de meest denderende. Daarvoor was het niveauverschil tussen beide tenoren in set één en set twee telkens te hoog. Zo sterk Henin de partij begon, zo sterk nam Clijsters het commando over. Of het moest zijn dat Henin last had van haar elleboog/schouder, nadat ze daar al in het derde game op viel na een uitschuiver.
Halve finale Venus? In de beslissende set kon Henin aanvankelijk aanklampen, maar verloor ze bij 3-4 haar opslag. De Limburgse profiteerde optimaal en doet het, na een exit in derde ronde op de Australian Open en een forfait voor Roland Garros, wél goed op deze Wimbledon. Met een kwartfinale tegen Zvonareva, die Jankovic na verlies van de eerste set zag opgeven, hoeft die kwartfinale ook geen eindstation te zijn. In de virtuele halve finale wacht Venus Williams. Elan van Petrova De 25ste confrontatie tussen Clijsters en Henin bevestigde wel dat het mentale voordeel tussen de twee opnieuw in het kamp van Kim ligt. Net als twee keer eerder dit jaar won Kim II pas na drie sets, maar daar had ze ditmaal geen tiebreak voor nodig. Sterk van Clijsters, vooral omdat ze in de eerste set echt nergens was. Haar opslag stokte, haar returns kwamen er niet uit en de forehands vlogen alle kanten -behalve de goeie- op. Maar Clijsters vocht zich in set twee in de match en Henin moest het commando afstaan. Waar Justine II in de eerste set op het elan van haar sterke partij tegen Petrova doorging met aanvallend en agressief tennis, nam ze geleidelijk veel minder initiatief. Dat brak haar zuur op, want Clijsters vond in de rally's steeds beter haar ritme en begon uiteindelijk ook uitstekend te serveren en retourneren.
En dan luidt de conclusie gewoon dat Kim II in vorm -zeker op gras- voorlopig nog een pak beter is dan Justine II. Werk aan de winkel voor 'Juju' en Rodriguez, of die lege plek op haar palmares zal niet ingevuld geraken. (odbs)
Na jarengelang gewezen te zijn op de gevaren van de zon, zal niemand gauw vergeten zonnecrème aan te brengen. Maar welke moet je kiezen in de supermarkt? Welke factor is geschikt, waar moet je op letten voor een goede bescherming? Gezondheid.be en veiligindezon.be geven de volgende richtlijnen mee.
1) Bescherming Vergeet nooit dat een zonnecrème nooit ofte nimmer een volledige bescherming kan bieden tegen de zon. De beste bescherming tegen de zon is binnenblijven, of kleding dragen die alles bedekt. Elke zonnecrème laat een deel van de uv-straling van de zon door, ook de producten die verkocht worden als 'sunblock' of 'volledige bescherming'. Zonnecrème aanbrengen is dus geen reden om langer in de zon te blijven! 2) UV-straling Zonlicht bevat zowel UVA- als UVB-straling. UVA is verantwoordelijk voor de veroudering van de huid en de verstoring van het immuunsysteem, UVB veroorzaakt zonnebrand. Beide soorten straling dragen bij tot het risico op huidkanker. Een goede zonnecrème biedt bescherming tegen beide soorten straling.
3) Kinderen Baby's jonger dan 12 maanden moeten in de schaduw blijven. Hun huid is te gevoelig voor de zon, en het is niet aangeraden hen bloot te stellen aan de zon.
Vanaf één jaar kunnen kinderen in de zon spelen, maar ze moeten beschermd zijn met de juiste producten, aangepaste kledij en ze dragen ook best een hoedje. In extreme omstandigheden moet de zon vermeden worden. Is dat niet mogelijk, gebruik dan regelmatig een zonneproduct met een zeer hoge (50+) beschermingsfactor. Zonder bescherming kunnen kinderen al na 5 of tien minuten verbranden.
4) Andere beschermingsmiddelen Zonnecrème is niet het enige dat je beschermt tegen de zon. Een hoed, een zonnebril en beschermende kledij zijn noodzakelijk als je je in de felle zon begeeft. Vermijd blootstelling en inspanningen aan de zon op het heetst van de dag (tussen 12 en 16 uur). 5) Huidkanker Overmatige blootstelling aan de zon werkt huid- en oogaandoeningen en immuniteitsproblemen in de hand. Herhaalde zonnebrand verhoogt ook de kans op huidkanker. (edp)
De bloemenmarkt op de Piazza dell'Anfiteatro Romano.
Het leukste hotel Het Palazzo Alexander in de oude stad is een voormalig 12de-eeuws paleisje met een oogverblindend decor in goud en pastelkleuren. De twintig kamers zijn pure romantiek, met veel zin voor overdrijving, zoals een goudomrand bubbelbad of plafonds met eeuwenoude fresco's. Reken op 150 euro per kamer per nacht met ontbijt.
Hotel Locando L'Elisa, zo'n 3 km ten zuiden van de stad, is hét hotel voor wie houdt van luxe en service. Met twee mooie kamers en acht sublieme suites. Bovendien kan je heerlijk flaneren in de dichtbegroeide tuinen en staar je je blind op de schitterende collectie antiek waarmee het hotel werd ingericht. Vanaf 260 euro per kamer per nacht met ontbijt.
De lekkerste adresjes La Dolce Vita is in Lucca nooit veraf. Antico Caffè delle Mura is een leuk café-restaurant om even te pauzeren tijdens een wandeling over de stadswallen. Ook Café Di Simo is een aangename stop voor een gebakje of een sandwich. Puccini was kind aan huis in dit café met een Belle Epoque-interieur.
Net buiten de stadsmuren is de eenvoudige Locanda Buatino een prima plek om aan alle toeristen te ontsnappen. Je eet er alles wat vers is uit de colline Lucchesi, de heuvels rond Lucca. De sfeer is Italiaans en uitbundig.
Voor een klassevol diner is het met een Michelinster bekroonde restaurant La Mora ideaal. In dit voormalige postkantoor op 8 km ten noordwesten van de stad serveert men traditionele streekgerechten om van te watertanden. Niet voor niks het beste restaurant van de streek.
Uiteraard moet je in Toscane kennismaken met de wereldvermaarde wijnen uit de streek. De wijnbar Enoteca Petroni heeft een enorm aanbod schitterende wijnen.
- Antico Caffè delle Mura, Piazzale Vittorio Emanuele (dinsdag gesloten). - Café Di Simo, Via Fillungo. - La Mora, Via Sesto di Moriano, www.ristorantelamora.it (woensdag gesloten). - Enoteca Petroni, Via Beccheria, dagelijks open.
De beste info Ter plaatse kan je bij het Ufficio Turismo aan de Porta San Donato ook fietsen huren of een gids regelen voor begeleide wandelingen doorheen de oude stad.
Zo kom je er Brussels Airlines vliegt dagelijks naar Firenze. Een directe trein doet iets meer dan een uur over het traject naar Lucca. Ryanair vliegt naar Pisa vanuit Charleroi. Naar Lucca is het dan amper 30 km. Tussen beide steden is ook een treinverbinding. Met de auto geraak je Lucca niet in, die parkeer je het best op één van de parkings buiten de wallen. Zo is er ééntje aan de westkant bij de Porta San Donato op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden.
In de week van 28 juni haalt omroepster Saartje Vandendriessche in '1000 Zonnen' herinneringen op aan haar schooltijd in Mortsel. De organisatrice van Kortrijk Xpo, Saskia Soete De Boosere, keert met '1000 Zonnen' terug naar haar eerste vakantiejob in de horeca en Andrea Croonenberghs stelt haar favoriete zomerboek voor. Ten slotte hebben Giovani Oosters, Jani Kazaltzis, Ilse Van Hoecke en Olav Grondelaers ook deze week een zomerse tip voor de kijker. Naast vaste rubrieken zoals een actuele reportage, een examenvraag, een achter de schermen-reportage en de strandstoel brengt '1000 Zonnen' in de week van 28 juni onder meer het volgende:
Maandag 28 juni Tip van de dag: eten en drinken Chef-kok Giovani Oosters geeft elke week handige tips voor een geslaagde picknick. Maandag toont hij de kijkers hoe ze een citrussoepje kunnen maken.
Dinsdag 29 juni Tip van de dag: mode Stylist Jani Kazaltzis geeft de kijkers dinsdag handige tips om de mooie kanten van hun lichaam beter in de verf te zetten. In plaats van de minpuntjes te verdoezelen, zet hij juist de goede kanten in de kijker.
De jobstudent Elke week gaat '1000 Zonnen' met een bekend persoon terug naar de plaats waar hij of zij vroeger jobstudent was. Deze week is het de beurt aan Saskia Soete De Boosere, de algemene directeur van beursorganisator Kortrijk Xpo. Haar eerste vakantiejob vond ze in de horeca.
Woensdag 30 juni Tip van de dag: evenementenwatcher Op woensdag staat Ilse Van Hoecke weer klaar met een heleboel tips voor zomerse evenementen.
Donderdag 1 juli Tip van de dag: boeken Op donderdag stelt een Bekende Vlaming zijn favoriete zomerboek(en) voor. Deze week is het de beurt aan actrice en Eén-omroepster Andrea Croonenberghs.
Schoolrapport In het Schoolrapport neemt '1000 Zonnen' elke dag het schoolrapport van een bekende M/V onder de loep. Deze week keert Saartje Vandendriessche terug naar haar lagere school, de Lieven Gevaertschool in Mortsel. Samen met haar toenmalige leraar Peter Lahousse overloopt ze haar rapport.
Vrijdag 2 juli Tip van de dag: architectuur Olav Grondelaers heeft deze week een bijzondere architectuurtip voor de kijkers: eentje over bushokjes.
Karaoke Elke week smeert '1000 Zonnen' de stembanden voor een heus rondje karaoke. Deze week zet de Vlaming zijn keel open met Das Pop.
'1000 Zonnen', van maandag tot zaterdag om 19.40 uur op Eén. Meer TV
David en Victoria Beckham hebben via een woordvoerder ten stelligste ontkend dat ze gaan scheiden.
Op Twitter had de befaamde pr-manager Andre Bloch een berichtje gezet dat hij gehoord had dat er binnen enkele uren een persbericht zou komen waarin David Beckham en voormalige Spice Girl Victoria Adams het einde van hun huwelijk zouden aankondigen.
Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje, maar de Beckhams doen het bericht af als 'pure nonsens'. (nieuwsblad)
Met de zomer en de schoolvakantie voor de deur is het altijd interessant om weten waar je heen kan met je kids.
Provinciaal Domein De Halve Maan in Diest Het provinciedomein Halve Maan te Diest opende onlangs op vier verschillende locaties in het domein nieuwe speeltuinen.
Aansluitend op het terras van De Badmeester: een groot toestel dat verschillende speelfuncties combineert en dat toegankelijk is voor andersvalide kinderen in een rolstoel. Het geheel is toegankelijk voor kinderen vanaf 2 jaar. Ook de andere speeltoestellen zijn bestemd voor kleuters.
Spelen met water en zand is voor kinderen een grote uitdaging en draagt bij tot de ontwikkeling van hun fantasie en creativiteit. Daarom liet De Halve Maan een waterspeelplaats met een waterrad, goten en opvangbekkens bouwen. Het geheel is omringd door enkele zandspeeltuigen.
Outdoor fitness is een nieuwe trend en een extra aanbod voor +14-jarigen die "te groot zijn" voor de speeltuin.
En nabij de avontuurlijke zone werd er een kleuterparcours geplaatst. Het is een combinatieparcours dat de evenwichtsvaardigheden stimuleert. Kleuters proberen het parcours af te leggen zonder de grond te raken.
Prijs: kinderen tot 3 jaar - gratis; jongeren tot 12 jaar - 2 euro; volwassenen uit Vlaams-Brabant - 3 euro en volwassenen niet uit Vlaams-Brabant - 5 euro
Ruil het glooiende Toscaanse landschap eens voor een dagje of twee Lucca. Klein, compact, overzichtelijk. Een stadje waar iedereen wandelt en fietst. Volg ons op onze ontdekkingstocht door een van de charmantste plekjes van deze betoverende streek.
Op de Muralla, de 16de-eeuwse stadsmuur, is het prettig wandelen of fietsen.
Lucca is piepklein. De straten zijn aangelegd volgens het Romeinse dambordpatroon. Het centrum is amper 1 km lang en breed. Rondom loopt een volledig gave 16de-eeuwse stadsmuur in rode baksteen. Die is tientallen meters breed en beplant met een dubbele bomenrij. Het is er altijd gezellig druk met wandelaars en fietsers. De fiets is hier trouwens het populairste vervoersmiddel. Overal tref je bordjes voor fietsverhuur. 's Avonds komt de hele stad buiten en wordt er geflaneerd. In ruim een uur loop je rond het oude hart van de stad. Het centrum zelf is autovrij. Alle palazzo's en kerken zijn binnen een kwartier te voet bereikbaar.
De mooiste kerk Absolute pronkstukken van de stad zijn de mooie San Michele in Foro-kerk met zijn adembenemende façade met marmerstrepen en gedraaide zuilen. De gevel van de kerk lijkt sprekend op de dom van Pisa, maar is zo mogelijk nog rijker versierd. Ook niet te missen: de Duomo di San Martino die net zo indrukwekkend is.
Het fraaiste plein Op de Piazza dell'Anfiteatro Romano werden de middeleeuwse huizen gebouwd op het ovaal van het Romeinse amfitheater. Onder de arcaden zijn winkeltjes en cafés gevestigd, maar in tegenstelling tot vele andere populaire pleinen in Italië is het er geen toeristenkermis. Hier wordt nog echt (goed) geleefd en de bewoners verzorgen hun balkonnetjes piekfijn met kleurrijke bloembakken en potten vol kruiden.
De hoogste toren Lucca is een stadje van torens. Rijke kooplieden en bankiers lieten ze optrekken om te tonen hoe goed ze het wel hadden. De best bewaarde is de 15de-eeuwse Torre Guinigi, makkelijk te herkennen omdat er op het dak een steeneik groeit. Boven krijg je een prachtzicht op de verschillende kerken en al hun torens.
De prachtigste tuin Ook de verschillende fraaie tuinen in de stad zijn een ode aan het goede leven. Tegen de stadswallen aan ligt Il Giardino Botanico, een mooie botanische tuin met sequioa's en magnolia's en vele planten in prachtige terracotta potten. Een oase van rust. Nog een voltreffer zijn de tuinen van Palazzo Pfanner. Het paleis uit de 17de eeuw bezit één van de mooiste formele tuinen van Toscane. Dagelijks open van mei tot en met september.
De beroemdste bewoner Je kan hier het geboortehuis met klein museum van Giacomo Puccini bezoeken, een van de voornaamste operacomponisten van Italië met op zijn palmares stukken als Tosca en La Bohème. 's Zomers vinden Puccini-concerten en opera's plaats in de Duomo di San Martino.
Vervolg: Leuke adresjes en hotelletjes en ook hoe kom je er in Lucca?
Profwielrenster Lieselot Decroix zit zowat de hele zomer op haar fiets. Af en toe een weekje naar de bergen. 's Morgens trainen en 's namidags in de zon liggen: dat is vakantie voor mij. Interview Ieper- De 23-jarige Lieselot Decroix studeert biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Gent, maar is vooral bekend als wielrenster. Studeren én koersen is geen vanzelfsprekende combinatie, maar Lieselot steekt er graag een tandje voor bij. Veel tijd om te zomeren blijft er niet over, en toch: "Vorig jaar ben ik zelfs een hele dag naar de Lokerse Feesten geweest", lacht ze.
Lieselot trapt voor het Cervelo Test Team. In 2008 was ze de enige Belgische wielrenster op de Olympische Spelen. "Mijn beste prestaties zijn tot nu toe de elfde plaats op het wereldkampioenschap in 2007, derde in het Belgisch kampioenschap tijdrijden 2008 en vierde in het Belgisch kampioenschap tijdens datzelfde jaar."
Toch heeft ze momenteel andere zorgen. We ontmoeten Lieselot op een woensdagavond voorbij half negen. "Ik kon mij niet vroeger vrijmaken, ik moet echt de hele dag studeren. De combinatie studeren en koersen is niet vanzelfsprekend. Je moet veel discipline hebben en alles goed plannen. Ik studeer in Gent en zit er op kot. Als mijn vriendinnen een avondje gaan stappen, moet ik meestal passen en dat is niet altijd leuk. Gelukkig gaan ze vaak eerst iets drinken in een rustig cafeetje alvorens ze 'werkelijk' gaan feesten, meestal kan ik dus de eerste fase van de avond wel meemaken", lacht ze. "Maar ik lig er niet wakker van, mijn sport is nu mijn prioriteit.
Ik neem mijn koersfiets elke week mee naar Gent. Afhankelijk van mijn lessenrooster train ik dagelijks twee tot zes uur met andere team leden of sportieve vrienden. Gemiddeld fiets ik 600 kilometer per week. Tijdens de examens train ik veel minder, dan komen mijn studies op de eerste plaats.
" Kan de vakantie van start gaan, eens de examens voorbij? "In de zomer is het koersseizoen uiteraard volop aan de gang. Dan train ik veel en rijd ik wedstrijden in binnen- en buitenland. Gelukkig heb ik nog nooit herexamens moeten maken, dat zou een kleine ramp zijn voor mijn koerscarrière."
De zon schijnt het hele jaar "Mijn favoriete seizoen is ongetwijfeld de zomer. Omdat ik dan niet meer hoef te denken aan mijn studies en me honderd procent kan concentreren op mijn koerscarrière. In de winter daarentegen ga ik nergens heen zonder mijn schoolboeken. Maar eigenlijk schijnt de zon voor mij tegenwoordig het hele jaar door, vorige winter bijvoorbeeld hebben we in Tenerife getraind."
Het gezin Decroix trekt in de zomer af en toe een weekje naar de bergen. "Als het past in mijn wedstrijdschema springen we in de wagen en zijn we weg. Dan ga ik 's morgens fietsen en liggen we in de namiddag in de zon. Dát is voor mij vakantie. Op andere vrije momenten in de zomer ga ik wel eens iets drinken of kan er een uitstapje vanaf. Vorig jaar ben ik zelfs een dagje naar de Lokerse Feesten geweest !"
Of ze bij het Cervelo Test Team blijft, weet Lieselot nog niet. "Dat zal beslist worden aan het einde van het seizoen. Ik zet me in voor de ploeg, maar ik voel dat ik sterker word. In de zomer rijden we verschillende kleine wedstrijden waarbij het klimwerk doorslaggevend zal zijn. Klimmen is mijn sterke punt, ik hoop dus een aantal zeges mee te pikken", aldus Lieselot.
Haar vooruitzichten zijn in elk geval niet mis. Na de examens trekt Lieselot een weekje naar Spanje, weliswaar alweer om er te trainen. "Daar kijk ik erg naar uit! Maar nu ga ik echt nog wat studeren, want de dag vóór mijn laatste examen moet ik nog een koers rijden. Nee, niet deelnemen, is geen optie. Tenzij ik uit de ploeg wil gezet worden ... ". (Eline Desmet)
Malisse sneuvelt na vijf sets en bijna vier uur tegen Querrey
Xavier Malisse (ATP 63) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de achtste finales van Wimbledon. Hij verloor in de derde ronde van de Amerikaan Sam Querrey (ATP 21) na vijf spannende sets met 6-7 (4/7), 6-4, 6-2, 5-7, 9-7. De wedstrijd duurde 3 uur en 47 minuten.
Malisse en Querrey stonden vandaag op het Showcourt 1 voor de tweede keer in enkele weken tegenover elkaar. Op het tornooi van Queen's won Querrey nog in twee sets, maar dit keer bood een heel verdienstelijke Malisse meer weerwerk.
In een gelijkopgaande eerste set behielden beide spelers hun service tot aan de tiebreak. Daarin kwam Malisse 6-1 voor, Querrey leek nog even terug te komen, maar Malisse haalde het uiteindelijk met 7-4. De tweede manche ging naar Querrey met 6-4. Hij had daarvoor genoeg aan een break in het zevende spel.
Set drie lag na een vroege break van Querrey al snel in een beslissende plooi. Een tweede opslagverlies van Malisse leverde zijn tegenstander 6-2 setwinst op. In set vier ging het gelijk op tot 6-5. Toen versierde Malisse een eerste setpunt, maar dat werkte Querrey knap weg. Een tweede setpunt was er echter te veel aan. De beslissende vijfde set werd opnieuw een thriller waarin details beslisten over winst en verlies. Querrey toonde zich finaal de betere met 9-7.
De 22-jarige Querrey, die op Wimbledon nog niet verder raakte dan de tweede ronde, speelt in de achtste finales tegen lokale held Andy Murray (ATP 4). (belga/lpb)