Scholieren in het voorgezet onderwijs die 's ochtends niet ontbijten, zijn dikker dan kinderen die 's ochtends wel wat boterhammen wegwerken. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in Nederland.
Het onderzoek vond plaats onder 35.000 scholieren in Oost-Nederland. Ongeveer 13 procent van de scholieren slaat het ontbijt over. Om de gemiste boterhammen te compenseren, eten scholieren later op de dag snacks. Het ontbijt overslaan maakt daardoor nog sneller dik dan te weinig beweging, stelt onderzoekster Simone Croezen.
Uit het onderzoek blijkt dat overgewicht onder jongeren toeneemt. Vooral tussen het einde van de jaren negentig en 2004 nam het aantal te dikke jongeren spectaculair toe. Was in 1997 nog 9 procent van de tienermeisjes te dik, dan was dat in 2004 20 procent.belga/bf
is gisteren zondag 9/12/2007 uitgevaren tegen de 'materialistische' wijze waarop tegenwoordig Kerstmis wordt gevierd. Op steeds jongere leeftijd raken kinderen verstrikt in het consumentisme, zei de kerkvorst zaterdag al.
Ze krijgen door volwassenen een verkeerde voorstelling voorgeschoteld van wat geluk is en worden de 'doodlopende straten' van het consumentisme in geleid.novum/ap/ka
Foutje levert Nederlandse belastingbetaler miljoenen op
Een man die zijn belastingaangifte verkeerd invulde en daardoor miljoenen uitgekeerd kreeg,
hoeft niets terug te betalen. De Nederlandse Belastingdienst had moeten weten dat er iets niet klopte, heeft de Hoge Raad bepaald.
Komma verkeerd De man zette bij het invullen van de betaalde hypotheekrente in 2001 de komma op de verkeerde plaats. In plaats van 3.419 euro kreeg hij daardoor ruim 3.419.635 euro. Ook bij een nadere controle kwam de fout niet boven water. Pas later volgde een navordering. Die vocht de man zonder succes aan bij de Belastingdienst.
Fiscus verantwoordelijk Het gerechtshof in Den Bosch gaf de belastingplichtige gelijk en vernietigde de aanslag. De Hoge Raad was het eens met het hof. De fiscus zelf is verantwoordelijk voor dit soort fouten, bepaalde de Raad. Het is aan de politiek te bepalen of de Belastingdienst minder verantwoordelijkheid moet dragen.novum/tdb
Fonkele kerstatributen creëren een speciale sfeer. Oudste ondergrondse kerstmarkt in Nederland. Nu de eindejaarsperiode andermaal met rasse schreden nadert, duiken overal in het stadzicht allerhande kerstmarkten op, levendige markten, waar het immer gezellig rondslenteren is, en waar de geur van warme wafels, oliebollen en glühwein een zo typische wintergeur verspreidt.
In dit overzichtsartikel enkele populaire buitenlandse kerstmarkten, netjes aan de grenzen met ons Belgenland gesitueerd. In Nederland zal het gezellige grens- en vestingstadje Valkenburg er alles aan doen om zichzelf te transformeren tot dé Kerststad van het land.
De kerstmarkt belooft andermaal speciaal te worden, want ze is gedeeltelijk ondergebracht in de nabijgelegen mergelgrotten van de Fluweelengrot en Gemeentegrot. Over twee unieke locaties gesproken.
De kerstmarkt Fluweelengrot is het grootste ondergrondse kerstevenement van Nederland (en misschien wel van Europa). Net zoals verleden jaar wordt andermaal thematisch gewerkt, en zijn de meeste decoraties opgebouwd rond de sprookjesachtige Christmas Elves. Hoe alles er zal uitzien, is een groot geheim, want het verhaal en de decoraties worden ook dit jaar door de kerstman zelf aangeleverd.
De vele standjes zijn ondergebracht in sfeerrijke nissen langsheen het ondergrondse wandelparcours. Deze kerstmarkt is openvanaf 16 november tot en met zaterdag 22 december. De kerstmarkt Gemeentegrot is gesitueerd aan de voet van de Cauberg, en is de oudste ondergrondse kerstmarkt in Europa. Ook hier zorgen tal van fonkelende kerstattributen voor een speciale sfeerschepping.
Tweemaal perweek (iedere woensdag- en zaterdagavond) zal er een grootse Christmas Parade door het stadje trekken. De route is uitgestippeld langsheen de feeëriek verlichte straten van Valkenburg, en bestaat uit een hele reeks praalwagens, begeleid door groepen dansers en animatoren. Zowel de praalwagens als de vele danskostuums zullen met duizenden lampjes zorgen voor een kleurrijk schouwspel dat nog geen klein beetje onze ogen zal weten te betoveren. info: www.kerststadvalkenburg.nl
Peter 1925 is als Edmond Nackaert geboren in het jaar 1925 te Leuven,
en sinds 1927 woonachtig in Duffel provincie Antwerpen.
Duffel het bloemen dorp aan de Nete , te midden van groen en parken; met zijn Gotische St Martinuskerk, zijn oude kasteel ruïne "Ter Eist" van rond 1270 ; de O.L.Vrouw Kapel waarvan de eerste geschriften gaan naar 1640 Het dorp van Killianus van Kiel ..... Daar heb ik mijn jeugd doorgebracht ; een dorp met een grootse geschiedenis van in de middeleeuwen tot het" bloemen dorp" van nu ...
Peter mogen wij dus leren kennen als een dorpsjongen gezegend met gevoel en talenten.
Van jongsaf aan zette hij zich in voor de anderen, in de jeugdbeweging, beleefde oorlog II als jonge Rode kruis brigadier, was ten dienste bij de bombardementen van Oude God, Mechelen en VI inslagen in ons dorp , vertrok als oorlogs vrijwilliger naar England, als vliegtuig technieker in de R.A.F. .....
Favoriete vrijetijdsbesteding Wist zijn gekregen talenten in zijn verder leven te gebruiken tekende, schilderde, was houtsnijder, was zo als men zegt een" self made men ".
Na een dankbare jeugd en geslaagde carriere heb ik me op pensioen leeftijd de eerste jaren ingezet om het kerstgebeuren dat als jeugdherinnering diep in mij zat open te breken en ben naar buiten gekomen met het maken van kerststallen.
Dat ging van miniaturen tot meters grote taferelen die ik opbouwde in mijn voortuin; als klank en lichtspelen , waar van jaarlijks honderden mensen kwamen genieten.
Mooi moment na afloop was...
het plaatsen van het kindeke in de stal. Dit beeldje was jarenlang het middelpunt in de kerststallen.
Ieder jaar werd er een ander thema behandeld nadien werden ze ook opgenomen in de kempische kerststallen tochten. Meer dan de moeite om te zien hoe een tachtiger zijn kinderdroom kan verwezenlijken. Peter de stallenbouwer
De kersstal naar een idee van Franciscus van Assisi
Franciscus van Assisi kwam op het idee in 1223, een levende kerststal in het dorp Greccio (Italië) op te zetten.
foto archief van peter 1925
Het idee komt voort uit de vertalingen van het evangelie van Lucas, waarin staat dat Jezus in een kribbe gelegd werd, omdat er geen plaats was in de herberg. De plaats van een kribbe is de stal, wat een logische keuze lijkt als de herberg zelf vol is. Vooral Katholieke gezinnen halen met kerstmis het stalletje van zolder.
Een andere traditie laat de geboorte plaatsvinden in een grot. Dit gegeven gaat terug op Justinus de Martelaar (± 150) die schreef: "Omdat er voor Jozef niets te vinden was om de nacht door te brengen, ging hij maar zolang een grot binnen dichtbij Bethlehem".
Justinus baseert zich op Jesaja (33,16): "Hij zal wonen in een hoge spelonk van een sterke rots". Deze zin betrekt Justinus op Jezus. Wie een grot maakt van rotspapier, volgt Justinus. Hoewel de tradities duidelijk verschillen is hun afkomst niet in tegenspraak. In het Nabije Oosten werden in die tijd en later grotten inderdaad als stal gebruikt. Foto op ware grote, vrede op aarde
Duffel is een woongemeente in het zuiden van de provincie Antwerpen, op de rechteroever van de Nete. Duffel ligt aan de N14, halfweg tussen Mechelen en Lier. Land- en tuinbouw zijn belangrijke economische sectoren. Ook enkele grote bedrijven zijn in Duffel gevestigd. Een toeristische blikvanger is de kasteelruïne 'Ter Elst'.
Geschiedenis:
De oudste bewoningssporen te Duffel gaan terug tot de brons- en de ijzertijd. In de Middeleeuwen was een gedeelte van Duffel eigendom van de abdij van Nijvel in Waals-Brabant. Een ander deel werd beheerd door de familie Berthout. In de 15de eeuw ontwikkelde Duffel zich tot een belangrijke textielstad waar zware, ruwe stoffen werden geweven. Op het kasteel 'Ter Elst', de residentie van de abten van Tongerlo, verbleven vaak hoge gasten. Duffel kende een tweede expansieperiode na de Eerste Wereldoorlog.
Nauwelijks is het Sinterklaasfeest voorbij of overal verschijnen de kerstversieringen.
Hoe het ook gevierd wordt, Kerstmis is een feest van warmte, gezelligheid en overvloed. De winkelstraten worden versierd met verlichte sterren en bollen en met dennegroen. Overal kun je kerstbomen kopen. Voor de ramen van de huizen zie je gekleurde lichtsnoeren en sterren.
Hoe korter de dagen worden, des te meer lichtjes worden er aangestoken. In de christelijke kerk wordt deze tijd de adventtijd genoemd; in de vier weken voor kerst bereidt men zich voor op de geboorte van Jezus.
Iedere zondag steekt men in de kerk een grote kaars aan, zodat er met kerst vier adventkaarsen branden. Men hangt thuis adventkransen van groene takken aan linten op, of adventkalenders, waarvan iedere dag een luikje open mag, tot ze allemaal open zijn en het Kerstmis is.Dan is het 24 december en wordt er in veel gezinnen kerstavond gevierd.
Het is gebruikelijk om Kerstmis met je familie te vieren. Voor sommige mensen ligt het hoogtepunt van de kerstviering op kerstavond, voor anderen op eerste kerstdag. Hoe het ook gevierd wordt, Kerstmis is een feest van warmte, gezelligheid en overvloed.
Met de eindejaarswensen in het achterhoofd start De Post een nieuwe campagne om het schrijven te bevorderen. "De mooiste wensen worden geschreven met het hart en gelezen met liefde": dat is het thema dat De Post vanaf maandag zal uitdiepen via haar website en de verschillende media.
Kerstzegels De Post heeft ook beslist om 12 miljoen extra kerstzegels te leveren aan haar 1.300 verkooppunten. Aanvankelijk werden 40 miljoen kerstzegels voorzien. Omdat het sinds half november echter storm loopt voor dit aanbod, geeft De Post gevolg aan de vraag van haar klanten en drukt ze nu 12 miljoen extra kerstzegels.belga/lpb
Kinderloze stellen uit de hele wereld trekken naar het heiligdom van Santa Maria Francesca delle Cinque Piaghe (de Heilige Maria Francesca met de Vijf Stigmata) in Napels.
Daar staat een 'wonderstoel' die hun meest dierbare wens kan vervullen en hen een kind schenkt.
Kruis over de buik Elke dag schuiven vrouwen aan in het appartement waar (toen nog geen) Santa Maria Francesca (1715-1791) leefde, boven een kerk die aan haar gewijd is. Ze gaan er enkele ogenblikken zitten op een houten stoel en vragen de heilige om God ertoe te bewegen hen een zwangerschap te gunnen. Ze komen alleen of met hun man. Een zuster slaat nadien een kruis over hun buik met een houten kruis waarin de relikwieën van de heilige zitten: haar haren en een bot.
Bijgeloof "Er komen niet alleen paartjes uit Italië, maar ook uit Zwitserland, Duitsland en zelfs Japan", aldus zuster Elise, die deel uitmaakt van de orde van Santa Maria Francesca, in een oude wijk van de stad waar het bijgeloof altijd erg levendig is gebleven. "In geen enkele episode in haar leven was er een link met vruchtbaarheid, maar haar stoel heeft altijd vrouwen aangetrokken die een kind wilden", aldus zuster Elisa. "Het aantal bezoekers is de laatste maanden wel gestegen, waarschijnlijk door mond-aan-mondreclame en getuigenissen op het internet".
Gynaecoloog stomverbaasd "Wij wilden al acht jaar een kind. Ik ben naar het heiligdom gegaan en heb mij op de stoel gezet. Enkele maanden later was ik zwanger: mijn gynaecoloog was stomverbaasd, want wetenschappelijk gezien was een zwangerschap onmogelijk", luidt de getuigenis van een vrouw uit Noord-Italië op het internet.belga/eb
Eric Servaes, Brussel
Het is niet die stoel en die relikwien die het hem doen maar wel de geestelijke kracht die dit geloof opwekt. En met geesteskracht kan je zeer veel bereiken. De godsdient is in deze als het ware de katalysator.
Een still uit de film 'Calender Girls'. De Dorpskerk Wijk aan Zee.
Dertien dames zijn uit de kleren gegaan om geld in te zamelen voor de restauratie van hun kerk in het Nederlandse Wijk aan Zee. De jongste deelnemer is 40 jaar, de oudste 78.
De 500 jaar oude stenen van de Dorpskerk in de Noord-Hollandse gemeente zijn zacht geworden door zand, zee en wind. Normaal kunnen ze daar wel tegen, maar de stenen zijn in het verleden verkeerd gebakken.
Kwart miljoen nodig Met hun 'een beetje ondeugende' kalender willen de dames een steentje bijdragen aan de bekostiging van de restauratie. "We hebben 25.000 euro nodig", zegt Marjo van 't Wout, alias Miss Mei.
Engeltje achter het orgel Het idee is gestolen van de film Calendar Girls. De dames zijn gefotografeerd in en om de kerk. Zonder kleren, maar met vleugeltjes op de rug. Het zijn geen expliciete foto's. "Bij één foto kijk je bijvoorbeeld tegen de rug van een engeltje achter het orgel aan."
Niet bijgewerkt De foto's zijn gemaakt door de Amsterdamse fotograaf Date van Utteren. De vrouwen op de foto's zijn niet digitaal bewerkt. "De ribbels, de rimpels en onze dikke buiken zijn gewoon te zien", zegt Van 't Wout. "Er zijn hoogstens wat wolkjes bij gezet."
Gemengde reacties De reacties binnen de gemeenschap zijn gemengd. "Vooral de ouderen zijn heel enthousiast. Maar anderen zien het niet zitten." Of het idee voor herhaling vatbaar is, weet Van 't Wout nog niet. "Misschien kunnen we ook een keer een mannenkalender maken."
De kalenders worden komend weekeinde tijdens de kerstmarkt verkocht voor 12,50 euro per stuk. Er zijn 250 exemplaren gedrukt.novum/eb
Speculaaspudding met crème van espresso en gekarameliseerde banaan
Gerechtje lekker van bij ons
Aantal personen: 4
Ingrediënten: 750 ml melk, 7 eieren, 125 g suiker, 15 g maïszetmeel, 100 ml room, 3 g oploskoffie, 200 g speculaas 2 bananen
Bereiding: Leg de speculaas dakpansgewijs in een ovenschaal.
Voor de pudding: Doe 3 eieren, 2 eierdooiers en 50 g suiker bij een halve liter melk en klop goed los. Giet het eiermengsel over de speculaas en bak ongeveer 10 minuten op 170°C.
Voor de crème: Breng 250 ml melk aan de kook en los er de koffie in op. Klop 2 eieren los met 50 g suiker en het zetmeel. Stort er al roerend de kokende koffiemelk op en giet het mengsel terug in de kookpan. Zet terug op het vuur en laat even doorkoken tot alles mooi gebonden is. Blijf voordurend kloppen.
Giet het mengsel in een schaal en laat afkoelen. Klop intussen de room half op en spatel onder de crème. Zet in de koelkast om mooi op te stijven.
Snijd de bananen in plakjes. Snijd mooie vormpjes uit de speculaaspudding en schik op het bord. Lepel er wat crème over en leg er de banaan bovenop. Strooi een beetje suiker over de banaan en brand die met een gasbrander om te karameliseren. Tips: Door ook eierdooiers in de pudding te gebruiken, krijg je een extra smeuïg effect. Werk kunstig af met chocoladesaus en een bolletje ijs.
Geniet je van je pensioen en apprecieer je het lekkere brood van de warme bakker? Kies dan goed uit naar welke winkel je gaat. Niet zozeer voor de kwaliteit van het brood, maar vooral voor de kwaliteit van de beweging. In plaats van naar de dichtst bijzijnde winkel te stappen, kies je minstens tweemaal per week een bakker op 2 à 3 km van uw woonplaats.
Op zondag kan je eventueel opteren voor een wandeling van 10 à 20 km in combinatie met een terrasje. Beweeg regelmatig en hou het gezellig. De reden om te bewegen is zo gevonden, want je moet toch af en toe eens naar de winkel.
De Belgisch/Amerikaanse chemicus Leo Baekeland verkrijgt op 7 december 1909 octrooi op bakeliet (poly oxy benzyl methyl en glycolan hydride), de eerste kunstof.
telefoon 1909
Bakeliet laat zich gemakkelijk in allerlei vormen persen (telefoons, radiokasten, stopcontacten en schakelmateriaal, stoelen en tafels, grammofoonplaten, foto- en filmapparatuur, huishoudelijke artikelen ) Het productieproces was al in 1907 vastgelegd in het zogenaamde warmte/drukpatent en snel een wereldproduct.
Baekeland richtte de General Bakelite Company op en bouwde een fabriek te Perth Amboy. In bijna alle landen kwamen filialen tot stand. Baekeland heeft een hele reeks processen moeten voeren om zijn rechten te beschermen.
Hij heeft ze allemaal gewonnen. De Company groeide in 1922 uit tot de Bakelite Corporation. In 1944, het jaar dat Leo Baekeland overleed, werden meer dan 15.000 verschillende onderdelen door de Bakelite Corporation aan 35 grote industrieën geleverd.