Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    08-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bière des amis 0,0%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht van Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen bij Brasseries des Legendes met benodigdheden van onder meer de plaatselijke familieboerderij Beaudegard.  Met een speciale dealcoholeseringsmethode  wordt  het bier vacuüm  gebracht en lichtjes onder druk gezet zodat se alcohol op lage temperatuur (max 30%)  verdampt. Daardoor gaan de vluchtige aroma's niet verloren en behouden ze de organoleptische  eigenschappen van grote broer 'Bière des amis' en blijven de essentiële  smaken en geuren intact.

    Wacho's Proefkotje: Wazig licht goudkleurig met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie.  Fruitige mout overheersing in het aroma. Een zeer licht mondgevoel waarin vooral een frisse zoet aanvoelende moutbitterheid zich opdringt en je aangenaam brengt naar een  droge zacht bittere afdronk waarbij plots een zweem hoppigheid zich aanmeld. Lekker frisse dorstlesser.

    Neobulles NV, Centre 5, Thimister - info@neobulles.be - 087 36 10 60 - www.neobulles.be - info@bieredesamis.be

    Brasserie des Legendes, Rue du Castel 19n Irchonwelz, info@brasseriedeslegendes.be - 068 28 79 30 - www.brasseriedeslegendes.be



    Reageer (0)

    06-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée De Villé
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor het eerst voorgesteld tijdens Zythos Bierfestival te Leuven in 2014  Genaamd naar Halewijn Devillé, leraar aan de St. Victorschool van Alsemberg. In het brouwcafé (restaurant)  waarin Bart Devillé en Ann  Heremans achteren zelf enkele ketels ineen knutselden om er een paar schitterende bieren te brouwen. Deze  gemengde gisting is alvast een goed voorbeeld van brouwkunde en past in de biersymphony van de streek.

    Wacho's Proefkotje:  Licht wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie  Een stevige overheersend moutaroma, licht zurig en fruitig (perzik).  De fruitige moutbitterheid smaak je ook in het zacht zurig mondgevoel door de aanwezigheid van de broodnodige brettanomyces die een droge hoppigheid meedragen en je heerlijk overbrengt naar een droge bittere afdronk met een zacht zuurtje en idd ook wat aan een orval doet denken. Het verhaal blijft nog een tijdje op je tong nazinderen.

    Brouwcafé (restaurant) Den Herberg, Oct de Kerckhove d' Exaerdestraat 16, Hall - 02/308 36 56 - http://www.denherberg.be

    Reageer (0)

    03-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kapittel Gluten Free
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Door vertegenwoordiger Sandrino Desender persoonlijk en coronavrij aan de deur gebracht, waarvoor hartelijke dank. De opkomende hype van het glutenvrij bier bracht Leroy Breweries op het idee om in het labo te Boezinge, bij Kapittel Blond, op microbiologische wijze de gluten uit de gerst te halen Net zoals de blonde versie werd ook hier naast de plaatselijke gist 3 hopsoorten en 3 mouten gebruikt wat een fris en lekker gezelschapsbier opleverde.
    Wacho's proefkotje:  Bijna helder goudblond van kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een aroma met belangrijke moutigheid en waar toch de hopaanwezigheid zijn plaatsje hopeist.  In het zoetig mondgevoel valt vooral de aanwezigheid van  (karamelachtige) moutbitterheid op tussen een aangenaam fruitig citrus- en sinaasgezelschap waarschijnlijk veroorzaakt door de plaatselijk gist. Het eindigt op een milde moutbittere droge afdronk waar plots de hopbitterheid opduikt en je een beetje langer laat genieten tot de volgende slok komt. 
    Leroy Breweries, Diksmuidsesteenweg 404, Boezinge -  info@leroybreweries.be - Sandrino: 0476 24 80 58 - www.leroybreweries.be 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Patience for Eylenbosch
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na dertig jaar winterslaap besliste de vroegere baas Erik De Keersmaeker het icoonbier weer in de actualiteit te storten. Samen met brouwingenieur Klaas Vanderpoorten en studiemoat Jeroen Lettens werden de oude recepturen naar het hedendaagse vertolkt. In afwachting werd bij de bevriende geuzemakerij De Troch een frisse sainson gebrouwen met ondermeer gerst- en tarwemout.  

    Wacho's Proefkotje: Wazig licht oranje met fijn witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het fruitig (abrikoos) moutaroma heeft ook nog wat citrusgegevens bloot waarin het hout van de foeders haar herkenning heeft. De smaak is zeer aangenaam, licht zurig citrusgevoelige moutbitterheid met een kruidige toets brengt je naar een lichtbittere, zacht kruidige afdronk. Goede dorstlesser.

    Brouwerij Eylenbosch, Lierput 1, Kobbegem - info@eylenbosch.beer - 0476 80 04 38 - https://www.eylenbosch.beer

    Brouwerij De Troch, Langestraat 2, Wambeek - info@detroch.be - 025 82 10 27 - htpps://www.detroch.be

    Reageer (0)

    02-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Door brouwer Dany De Smet voor mij geleverd bij Bierhalle Deconinck Vichte. Onder de noemer 'Flemish Old Style  Sour' (FLOSS) werd deze ongezoete en glutenvrije kriek gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi op basis van Slaapmutske oud bruin en met inbreng van kriekensap waarna smaak- en rustperiode in eikenhouten vaten.
    In de lagering werden de gluten uit het bier gehaald. Echt een bier voor goedgemutsten. 

    Wacho's Proefkotje: Robijnrode kleur met licht roze schuimkraag en matige carbonatatie. In het aroma heeft vooral het fruitige, melkzurig kriekensap een belangrijke rol. Daarnaast is de plaatselijke gist ook niet onbelangrijk. Een halfzoete, licht zurige moutsmaak waarin enige hopkruidigheid en het zure kersensap voor een mooi evenwicht zorgen. Het eindigt met een lang aanhoudende, droge licht zurige afdronk.
    Zeer geschikt als gezelschapsbier of rustige TV avond.

    Brouwerij Slaapmutske, Oefenplein 15, Melle - info@slaapmutske.be - 0476 280 823 - https://www.slaapmutske.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kuul blond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Els Verheyen, Yannick Foubed en Kenneth Lauwers, de overgebleven moaten-brouwers van het bier. De eerste aflevering in 2020 onder de noemer 'knots erop' werd Kuul, met een knipoog naar hun cultuurcafé en uit de overlevering was er een blonde griet Kuul genaamd. De smaak viel meteen goed in de regio en keek men voor grotere omzet bij de Gentse huurbrouwerij BeerSelect.

    Wacho"s Proefkotje: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Zoetig moutaroma met aandacht voor de plaatselijke gist en zacht gekruid.  Aangenaam zoetig mondgevoel waarin een milde hoppigheid zich aanbiedt met een toets sinaasappelzeste. Het eindigt met een licht gekruide moutprikkel in een frisse afdronk. Meer geschikt als gezelschaps
    bier.
    Bierfirma Kuul, Spoorweglaan 235 Melsele - info@kuul.be - 0472 52 31 21 - https://www.kuul.be

    BeerSelect, Poortakkerstraat 34D Gent - mielbonduelle@bierselect.be - 0478 27 17 4 - www.beerselect.be

    Reageer (0)

    01-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoffaesje 2020
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mellisa koos voor BierBrief 575 voor de natte droom van brouwer Jef Pirens. In 2018 besloot brouwer Pirens een van zijn dromen te verwezenlijken en een traditionele tripel te brouwen en zijn eerste tripel toch een persoonlijke stempel te geven. Niet de zoveelste tripel in de lange rij maar een prachtig stukje vakwerk. Stoffaesje is dan ook het Westvlams voor 'product'. Hij wilde teruggaan naar het authentieke product zonder al die synthetische producten die het brouwproces beïnvloeden. Het werd een lekker bier volledig  uit de fantasie van de brouwmeester.

    Wacho's Proefkotje: Wazig licht amber met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma, fruitig (banaan) met aanwezigheid van de plaatselijke gist en een subtiele kruidigheid. Een zoet aanvoelende moutbitterheid betoverd de smaak met tevens de aanwezige kruidigheid bij een droge alcoholwarmte die je smaakvol brengt naar naar een moutbittere afdronk waar op het einde een lichte gewaarwording van het weinige koriander. Smaakvol gezelschapsbier.

    Brouwerij D'Oude Maalderij/ The Mash, Ardooisestraat 10, Izegem (Emelgem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com - https://doudemaalderij.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Silly Saison
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker, speciaal lente/zomerbier dat reeds in 1850 werd gebrouwen in de hoeve door oprichter Marcellin Meynbrughen voor de harde labeurwerkers op en rond de boerderij tijdens de warme zomerdagen. Vandaag wordt deze bruine saison nog steeds gebrouwen volgens het origineel recept, aangepast aan de moderne mogelijkheden van de brouwerij.  

    Wacho's Proefkotje: Helder donkerbruin van kleur met mooie beige schuimkraag en stevige carbonatatie.  Subtiel gekruid moutaroma, wat gist doorvloeiend. De moutbittere smaak met kruidige aandoening en een mild citrusachtig zuurtje veroorzaakt door onder meer de plaatselijke gist die aanhoudt tot  een leuke moutbittere afdronk die verlangd naar een volgende slok Zeer dorstlessend

    Brasserie de Silly, Rue Ville Basse , Silly  -  068 25 04 80 - silly@silly-beer.com - https://silly-beer.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Farang 2020
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de noemer 'Durf proeven, leer genieten' bracht ridder-brouwer Jef Pirens in opdracht van het gewezen Thais restaurant 'Kai Fa' te Emelgem een uniek stukje receptuur tot leven. Een kruidige, zacht pikante tripel (8 %) met gebruik van  Galanga (Laos), een Thaise gember als belangrijkste ingrediënt.  Galanga betekend in Thais dialect 'blanke buitenlander'  wat meteen verwijst naar deze lekkere, gezonde tripel met Thaise twist. Door de vele vraag werd Farang opgenomen tot het algemeen gamma in proefestaminet The Mash. 

    Wacho's Proefkotje:  Wazig licht oranje van kleur met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatie.  Een aroma van fruitig (abrikoos) en peperachtig (gember) moutigheid waarin de plaatselijke gist zijn aandeel opeist. Een stevig mondgevoel, zoetig aanvoelende moutbitterheid met vooral een subtiel aanvoelde kruidige galanga  en een zachte alcoholwarmte en uitvloeit op een korte, licht bittere milde afdronk.

    brouwerij D'Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 130 Izegem (Emelgem) - 0486 69 0 34 - doudemaalderij@hotmail.com - https://doudemaalderij.com


    Reageer (0)

    30-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trappist Rochefort 8
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een van de drie trappisten van brouwer pater Pierre in de abdijbrouwerij en met een productie van 60% een der meest verkochte bieren van de firma. Voor het eerst gebrouwen in1955 ter gelegenheid van de eindejaarfeesten, toen onder de titel 'Special'. Het bier werd geserveerd aan mensen die uitzonderlijk de zeer mooie brouwerij mochten bezoeken.

    Wacho's Proefkotje:  Roodbruin van kleur met romige licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Gekruid en fruitig moutaroma met een zachte aanwezigheid van alcoholwarmte.  Een licht zoetig mondgevoel waarin  fruitigheid (rozijnen) en een beetje alcoholwarmte de  kruidige moutbitterheid mooi in evenwicht houden en eindigt met een droge, aangenaam gekruide en zacht fruitige afdronk en je naar een volgende slok doet verlangen. Prachtig degustief.

    Abbaye Notre Dame de Saint-Rémy Rochefort -084/22 01 40 - http://www.abbye-rochefort.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.la Trappe Puur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de noemer 'Proef de stilte' een belangrijke bijdrage dat onlosmakelijk verbonden is aan de monniken op en rond Koningshoeven. Hun aandacht, passie en traditioneel vakmanschap, biologisch gebrouwen onder ambassadeurschap van 'Buy World', een natuurbeschermende vereniging wat leidde tot een fris, wervelend bier.

    Wacho's Proefkotje: Helder strokleurig met stevige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Een fruitig moutaroma verraad de plaatselijke gist. Het zoete mondgevoel brengt over de hele lijn aandacht voor de gebruikte gist en een karamel gevoelige moutigheid waarin toch iets hoppigs merkbaar is. en fris genietbaar wordt  tot het einde waar ook nog een milde hoppigheid de mout overstemd.

    Brouwerij Koningshoeven/La Trappe, Eindhovenseweg 3, Berkel-Enschot - info@latrappe.nl - +31 013 535 8 47 - https://be.latrappetrappist.com

    Reageer (0)

    15-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pumpkins Nightmare
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De weg naar Halloween ligt bezaaid  met pompoenen. Een ideaal voor brouwers om er mee te werken; Zo heeft brouwer Kevin Devos ze eerst in mootjes gehakt  om deze in de warme oven te laten sudderen. De bedoeling was ermee een 'Pumpin Ale' te brouwen gebruik makend van een bijzondere kruidenlijst als kaneel, muskaat, gember, wat pepers en versiert met vanille. Na de verwerking verdween het brouwsel in eiken foeders waarin een eigen Bourbon-Rum was in geweest en een unieke smaakbeleving gaf.

    Wacho's Proefkotje:  Wazig donker bruine kleur met kleine beige schuimkraag en bijna geen carbonatatie.  Het kruidig aroma wordt beheerst door kaneel. Ook in het mondgevoel blijven de gebruikte kruiden de bovenhand houden. De lichte bitterheid heeft een pittige smaak door de sinaasappelzeste en de naweeën van het verblijf in de barrels heeft ook zijn indruk nagelaten. De afdronk es dan ook mild bitter, nog steeds met kruidigheid en blijft lang nazweven.. Een uniek degustief voor deze spokende dagen.

    Malcroys Brewery, Albertlei 43, Kontich - 0496 87 18 78 -  brouwerijmalcroys@gmail.com - http://www.malcroysbrewing.be

    Reageer (0)

    08-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bienne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een feestbier toegezonden door Erwin Vermeulen, uitvinder van lekkere bieren. Erwin was op zoek naar een nieuwe uitdaging toen hij wijnhandelaar Tom Huijmans, de drijvende kracht achter de 'Gust' wijnen ontmoete. Samen maakten ze het plan om een  eigen wijnbier te ontwikkelen. Als basisbier werd gekozen voor de 'Stanneman blond'. De wijnboer koos voor een Spaanse rosé. Een jaar experimenteren om de juiste blend te bemachtigen  De zachte wijntaninie vermegd zich prachtig met de zachte fruitigheid door het gebruik van de hopsoorten Mosaic en Cascade. De naam werd gekozen omdat deze in verschillende talen gemakkelijk leest. Een zeer goed geslaagd welkomdrankje die het beste van de twee werelden in zich heeft.

    Proefkotje: licht roze van kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie.  Een fris, zacht zurig en fruitig (abrikoos, druiven) aroma waarin ergens een lichte hoppigheid een beetje aandacht hopeist.  Een mild zurig en sprankelend  mondgevoel waarin bier en wijn elkaar beminnen om met een aangenaam  fruitige (vervolg je te brengen naar een aangename zurigheid in de fris aanvoelende afdronk.

    Bierfirma Stanneman, Erwin Vermeulen stippelberg 11, herstelt - 0476 44 09 17 - erwin.vermeulen2@telenet.be - www.stannemanbier.be

    Gust-Wijnen, Koning Leopoldlaan 61, Westerlo - 0492 07 44 70 - gustbvba@telenet.be - www.wijn-en-meer.be


    Reageer (0)

    12-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.XL Verjaardagbier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Naar aanleiding van hun 40° jaardag heeft brouwer Kris Herteleer, die een der pioniers was van het craftbeer, een feestelijke Pale-Ale gebrouwen met ondermeer inbreng van hopbellen van 'Wheatbread Golding Varity' gehaald uit Poperinge die ook werd gebruikt ala dry-hopping. DDB brouwden het eerste brouwsel officieel 15 november 1980. Het etiket is een aquarel van de brouwerij door den brouwer.

    PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een bloemig moutaroma met zachte kruiding en invloed van fruitigheid (perzik) in de aanwezigheid van de plaatselijke gist. Een karaktervolle smaak waarin een milde moutbitterheid wel de hoofdrol speelt maar toch  een zacht hop gegeven met zich meedraagt. Een heerlijk fris gevoel dat zich naar een droge bittere afdronk brengt die nog je wel een beetje laat nagenieten tot de volgende slok.

    De Dolle Brouwers, Roeselarestraat 12 B, Esen (Diksmuide) - info@dedollebrouwers.be kris: 0498 10 29 35  Els: 0474 42 12 73 - www.oerbier.be

    Reageer (0)

    09-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halloweener
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met een link naar het halloween gebeuren en de kwaliteiten van de Izegemse brouwridder Jef Pirens koos Mellissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte deze voltreffer voor BierBrief 572. Een stoutachtig rauchbier waarbij 120 kg butternut pompoenen ongeveer 1,5 uur werden gerookt on de Smoked BBQ van huisvriend Jonas Desmedts (Food, Fire en Fun) om daarna in de kookketel te verdwijnen. Na behendig filteren mocht alles naar de bottelarij en warme kamer met een heerlijk bier als resultaat.

    PROEFKOTJE: Zwart van kleur met snel verdwijnende beige schuimkraag en weinig tot geen carbonatatie. Stoutgevoelig moutaroma met koffie en een pikante rooksensatie in aanbod. Een matig rauchgehalte bepaald het zoetig mondgevoel. De kruidige (peper) moutbitterheid brengt met zijn rookgegevens  een beeld van  een milde stout in beeld en via een aangename alcoholwarmte kom je tot aan een licht moutbittere afdronk waarbij het rookgegeven blijft nazinderen. Heerlijk degustief en zetelbier bij de donkere wintermaanden.

    Brouwerij D'Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 103 Izegem (Emelgem) - 0486 69 30 34 - info@doudemaalderij.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omer Brut Nature
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) liet  voor BierBrief 573 haak keuze gaan naar een creatieve bestseller. Een champagnebier  uit het brein van Omer Gery, de vijfde generatie Vander Ghinste. Hierbij werden vijf hopsoorten gebruikt waarbij 2 in dry-hopping en na rustperiode van een 8-tal weken een heel speciaal aromatisch effect veroorzaakt . De aanwezige Brett maakt het meteen een bier dat beter wordt met de jaren. Deze limited Edition  werd 12 jaar na de klassieker gebrouwen maar ook onder het motto 'Hoe mèr, hoe liever' en is alvast geevolueerd (door zijn brouwwijze) naar een droog en levendig bier met zeer weinig suikergehalte.

    PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatie. Een kruidig, citrusachtig zoet gist en moutaroma waarin de aanwezige Brett zich laat voelen. Een zachte en zoetig aanvoelend pilsmout, droog en met een licht zurig gistaccentje je naar een fruitige (sinaasappel)  moutbittere afdrong verwijst. Zeer geslaagde welkomdrank of abieritief.

    Brouwerij Vander Ghinste, Brouwtorenstraat 5, Bellegem - info@omer.be - 056/23 51 71 - www.omervanderghinste.be 

    Reageer (0)

    08-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brunehaut blond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) koos voor BierBrief 571 voor een Waals biobier van brouwer Damien Delneste die met gerstemout uit eigen boerderij gebruikt met brouwwater die hij vanonder de brouwerij oppompt. Er is ook een eigen gekweekte giststam. De frisse Belgische en Duitse biohop haalde hij bij zijn baas Marc Antoine de Mees wat een zeer aangenaam en frisse dorstlesser opleverde.

    PROEFKOTJE Amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.  Een overheersend gesrtemout aroma waarin wel een beetje tarwe is verweven. Een fris aanvoelende smaak met vooral licht zurige (gist?) moutbitterheid en ook wat zoetig je overbrengt naar tarwemout gevoelige zoet/bittere afdronk.

    Brasserie Brunehaut, Rue des Panneries 17, Gaurain-Ramecroix  -  info@brunehaut.com - 069/34 64 11 ) www.brunehaut.com


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St Hubertus Blanche
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht na bezoek bij Bierhalle Deconinck Vichte.. Dit abdijbier geinspireerd door het mythische verhaal van St. Hubert waarbij de plaatselijke brouwer aan de voet van de St Humbertusbaseliek vele jaren geleden al bier brouwen.  Voor het eerst heruitgebracht in 2018 in opdracht van de Calrsberg Groep en gebrouwen bij Roman Oudenaarde. Daarne kwam het uit de ketels van talrijk andere brouwerijen maar steeds met medewerking van Pierre Celis, de Godvader van het witbier.

    PROEFKOTJE: Wazig licht blond van kleur met fijne witte schuimkraag en normale carbonatatie. Zoet aanvoelend moutaroma waar alvast het toetje koriander merkbaar is. Een stevig mondgevoel, zacht gekruid en met koriander invloed in de kruidige tarwemout bitterheid die met een aangename zachte hopsmaak, licht zurig en fruitig (banaan), zich een passende afdronk  teweeg brengt.

    Bierfirma St Hubertus, Industrielaan 16/20 Ternat - info@sthubertus.be - 02/583 50 00

    Reageer (0)

    04-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Qantelaar 2020
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht tijden afhaling eten aan de brouwerij. De nieuwste match van het allereerste bier van brouwer Jef Pirens waardoor iedereen bewust werd van zijn uitzonderlijk brouwtalent. Deze quadrupel, gebrouwen naar de smaak van den brouwer en met zuiver natuurlijke producten garanderen een leuke gezelligheid en uitbundige smaak. De perfectie voor wie van dit biertype houdt.

    PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met mooie, romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Licht gerookt moutaroma waarbij de spontane geur van koffie en toets zoethout voor opwinding zorgen. Een stevig mondgevoel van zacht gebrande moutbitterheid werkt vertederend op de aangename smaak die je subtiel leidt naar en mild bittere afdonk. Wordt voorl els degustiefje, zetelbier kan ook maar is zeer lekker in en bij wilde gerechten.

    Brouwerij D'Oude Maalderij (eet en proefcafé The Mash), Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - doudemaalderij@hotmail.com - 0486/69 30 36 - www.doudemaalderij.be - FB D'Oude Maalderij - The Mash

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop The Brewer 2020
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht na take away bestelling in The Mash Izegem. Dit aangenaam hopperke waarbij de receptuur van Jef Pirens reeds verschillende brouwketels heeft doorlopen werd gebrouwen in eigen habitat met gebruik van Britse hop, gerst- en tarwewout. Het is volgens mijn met hop doordrongen mening een lekkere opstap voor mensen die naar een IPA gevoel zoeken. Zeer fris als abieritief maar tevens een goed gezelschapsbier.

    PROEFKOTJE: Tamelijk helder amberkleurig met romige witte schuimkraag en goeie carbonatatie. Licht fruitig (mango) moutaroma waarin het citrusachtige een aangename hoppigheid is ingeslopen. Een fris en evenwichtig mondgevoel waarin het zoete en het hoppige elkaar beminnen en zeer aangenaam verrassend je laat leiden naar een  droge, fruitige behoorlijk lange afdronk.

    Brouwerij D'Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - doudemaalderij@hotmail.com - 0486/69 30 34 www.doudemaalderij.com 

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs