Yogannes' blog
spirituele stukjes
Inhoud blog
  • Het kwartet der seizoenen
  • Jij hebt naar mij verlangd
  • Geestige woordspeling
  • De kracht van zacht
  • De Verrijzenisdroom
    Zoeken in blog

    Foto
    24-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een boodschap van Licht in de donkere nacht

    EEN BOODSCHAP VAN LICHT IN DE DONKERE NACHT

     

    Laagje na laagje leg ik een koekje op de stapeltjes na onderdompeling in de koude thee. De kokos crème met kokosbloesem tussen de “kleine boter”-koekjes zorgt voor een stevig en vooral lekker verbindingsmiddel.  Het wordt een gezonde versie van een traditioneel alternatief voor de klassieke kerststronk. Op de achtergrond zingen kinderen via “joetjoeb” Vlaamse kerstliederen. Het lijkt een eeuwigheid geleden dat ik samen met de klasgenoten in de Baardegemse dorpsschool deze liederen meezong. Het bracht een enorme sfeer met zich mee, een gevoel van vrede en verbondenheid.

    Het kerststalletje thuis werd als een heilig ritueel met de hele familie opgebouwd. Alle figuren hadden hun vaste plaats en werden voorzichtig uit het krantenpapier gehaald en in de juiste positie gesteld. Links de herders, rechts de driekoningen die wat verder van de stal stonden want zij komen pas aan op 6 januari…  Op kerstavond werden alweer samen liederen gezongen en het kerstverhaal verteld. Het feestmaal met kaarslicht was uitzonderlijk uitgebreid en speciaal, iets wat de rest van het jaar zelden of nooit op tafel kwam; “ossentong in madeirasaus” bijvoorbeeld. Allicht een verwijzing naar één van de dieren in de stal… Het dessert was steevast de “petiberkes-taart”, toen nog met échte boter, crème en koffie.

     

    Mijn laagjestaart krijgt meer en meer vorm. Mijmerend over vroeger en af en toe meezingend met de kerstkoren bedenk ik dat vele kinderen en allicht ook heel wat volwassenen niet eens goed weten waar het met Kerstmis werkelijk om gaat.  Kerstmannen, kerstmarkten, ijspistes, overvolle winkelstraten, dzingel dzangel bells, kadootjes… het mag er allemaal zijn. Maar de essentie van het Kerstgebeuren gaat vaak verloren en dat is spijtig. Het herdenken van het Licht dat in de wereld kwam en een boodschap van liefde en vrede bracht, wie denkt daar nog aan? Een oproep om zich te bezinnen over de ware zin van het leven, wie ligt daar nog wakker van? OK, er zijn tal van solidariteitsacties en familie en vrienden komen samen om te vieren. Maar wordt er nog een verband gelegd met de boodschap van dat kindje in de kribbe wiens verdere leven totaal in het teken stond van vrede en rechtvaardigheid, van liefde voor al wat is. Die al weldoende en helend rondtrok en vertelde over sociale gelijkheid en ware solidariteit. Die de onschuld, de oprechtheid en het zuivere hart van kinderen als voorbeeld voor ons allen stelde. Die maatschappelijk onrecht en hypocrisie aanklaagde. Die geweld volledig afwees. Die opriep tot vergeving en verzoening. Die wereldlijke en religieuze overheden terechtwees omwille van hun schijnheiligheid en foutief gedrag ten opzichte van de mensen.

     

    Dat bewustzijn dat elke dag opnieuw en in het bijzonder in de Kersttijd geboren wordt in elk mensenhart, dat is de essentie van Kerstmis. Wie openstaat voor deze bevrijdende boodschap en zichzelf volledig verwezenlijkt, maakt van zichzelf en elk-ander een gelukkig mens. Een beter leven, een betere wereld: het is geen utopie, geen naïef droombeeld van enkel dichters en idealisten. Het is een levensecht goddelijk plan dat elk voor zich én samen met alle anderen kan verwezenlijken. Kerstmis is een vreugde- en hoopvol feest met een liefdevolle boodschap van vrede. Een boodschap van Licht in de donkere nacht.      

     

     

    Yogannes


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-12-2023, 14:46 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    22-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het was op een Kerstavond...

    HET WAS OP EEN KERSTAVOND…

     

    Het gebeurde toen Jetananoe koning was van Wreedland. Een deel van zijn volk was in opstand gekomen. Niet echt “zijn” volk want hij had de oorspronkelijke bewoners van het land zoveel mogelijk verjaagd, hun grond, huizen en andere bezittingen afgenomen en hen verbannen naar een kleine strook aan de zee waar ze in kampen moesten leven en voortdurend belaagd werden door het leger. De konings familie, verwanten en aanhangers namen de plaats in van de onfortuinlijke oorspronkelijke bewoners van het land. Koning Jetananoe stichtte zo zijn rijk dat zich uitstrekte van de bergen tot de zee. De rebellen van de kuststrook gingen van wanhoop en frustratie over tot brutaal geweld. Zij ontvoerden en doodden vele van de konings onderdanen en eisten vrijheid en rechten op. Jetananoe was razend en liet een lange muur bouwen rond het hele kustgebied. Slechts 1 smalle doorgang was er nu en die werd zeer streng gecontroleerd.

     

    Mirjam, het vrolijke herderinnetje zong en danste op de bergweide terwijl haar kudde schapen vredig graasde. Zij was zich niet bewust van de wreedheid van haar koning, noch van het gruwelijke geweld van de verzetsstrijders. Haar wereld bestond uit haar familie, het dorp, de bergen en de dieren. Zij had een ingoed karakter, was steeds dienstbaar en opgewekt. Zij was ook heel vroom, beoefende yoga en mediteerde elke dag. Op een keer ontmoette ze een vreemdeling die blijkbaar verloren gewandeld was. Yoessev stelde zich voor als toerist in eigen land. Hij woonde aan zee en wou nu de bergen eens verkennen. In werkelijkheid was hij een spion van de terroristische rebellen die door een list de controle verschalkt had en nu op zoek was naar mogelijkheden om vanuit de bergen koning Jetananoe aan te vallen. Dit zou met behulp van bondgenoten vanuit het buitenland moeten gebeuren. Mirjam – onwetend, goedgelovig en vol vertrouwen in de goedheid van de mens - vertelde honderduit over de streek. Zo kwam hij te weten waar grotten en kloven waren die uitstekend konden dienen voor schuilplaatsen en vluchtwegen… Maar hoe langer hij luisterde naar dat lieve herderinnetje, hoe schuldiger hij zich begon te voelen. Jazeker, hij wilde vrijheid, vrede en welzijn voor zijn volk en vooral ook gerechtigheid. Maar niet ten koste van mensen zoals Mirjam en allicht nog vele anderen.  Anders was hij toch feitelijk geen haar beter dan die wrede koning Jetananoe? Hij besloot voorlopig geen verslag uit te brengen aan de verzetsgroep en vestigde zich gewoon in het dorp. Hij vond onderdak bij het gastvrije gezin waartoe Mirjam behoorde. Hij hielp op de boerderij, deed veel timmerwerk want dat was zijn echte vak en hij trok vaak ook met het herderinnetje de bergen in. Ze genoten van de heerlijke rust, het lieflijke berglandschap en mediteerden er vaak samen. De twee werden verliefd en verloofden zich uiteindelijk ook.

     

    Ondertussen escaleerde de toestand in het land. Na een zoveelste gewelddadige confrontatie waarbij wederzijds vele mannen, vrouwen en kinderen op een verschrikkelijk gruwelijke wijze werden omgebracht, besloot de koning onverminderd de strijd op te voeren totdat alle oorspronkelijke bewoners zouden uitgeroeid zijn. “Ik kam het hele land uit van de bergen tot de zee en vernietig dat gespuis” tierde hij. Zijn leger trok naar het berggebied om het oorlogsplan ten uitvoer te brengen. Maar via hun buitenlandse bondgenoten had ook een kern van verzetsstrijders daar kunnen postvatten. Met de hulp van soldaten en bewapening  uit de buurlanden vormden ze een groot krijgspotentieel. Hun strategie was dezelfde als deze van Jetananoe: ze wilden hem en al zijn aanhangers voorgoed hun land uit.

     

    En zo gebeurde het op een Kerstavond dat Mirjam en Yoessev op hun bergweide langs beide kanten een leger zagen afkomen. Het zou een ongezien bloederige strijd worden en ze begrepen dat ze dit niet zouden overleven. Toen een groepje van enkele vroegere kompanen van Yoessev naderden, herkenden ze hem en scholden hem uit voor verrader. Ze stonden op het punt hem te doden en ook van de kant van het koninklijk leger uit stonden enkele  soldaten klaar hem te vermoorden want in hun ogen was hij nog steeds een vijand. Mirjam huilde hartverscheurend; zij begreep al die haat en al dat geweld niet. Zij kende enkel liefde en wilde alleen maar een rustig en vredig leven. Ze ging resoluut voor haar geliefde staan en toen aarzelden de geweldplegers even. Ze zagen nu dat deze vrouw hoogzwanger was! Noch de soldaten van de koning, noch de verzetsstrijders wilden de executie uitvoeren. Ze lieten ook mekaar met rust want ze zagen nu in hoe absurd het was om elkaar uit te moorden.

     

    Opnieuw slaakte Mirjam een kreet. Het kind kwam eraan! Yoessev droeg haar naar een nabijgelegen hut. Een soldaat-verpleger en iemand van de verzetsstrijders die ook arts was gingen mee. En zo kwam Manoe ter wereld. Te midden van oorlogsgeweld maar in een oase van vrede en samenhorigheid. Een felle lichtstraal kwam als een komeet vanuit de ruimte en spreidde een zacht maar intens licht over het hele land. Iedereen voelde een diepe vrede over zich komen. Het pasgeboren kindje vertederde allen en deed alle gevoelens van haat en zin voor geweld wegsmelten. Dorpsbewoners en vele mensen van ver en dichtbij kwamen op bezoek en brachten geschenken mee voor het kind en de ouders. Zelfs vanuit het Verre Oosten waren drie wijzen gekomen die na diepe meditatie intuïtief ervaren hadden dat dit kind vrede en vreugde zou brengen over de hele wereld. 

    Vele soldaten en verzetsstrijders staakten de strijd. Met overweldigende instemming van het volk werd de koning afgezet en vredesonderhandelingen werden opgestart. Uiteindelijk kwam men overeen en de volkeren leefden voortaan in harmonie tezamen. De nieuwe confederale staat werd “Vredeland” genoemd. Van de bergen tot de zee was het al peis en vree.

     

    Yogannes


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-12-2023, 15:40 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    01-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het werkelijke leven

    HET WERKELIJKE LEVEN

     

     

     

    Een zonnige zomerdag aan de kust. Ver weg van wolkenkrabbers, toeristen, drukte en lawaai. Achter mij het Zwin. Voor mij de zee. Links en rechts enkel zand. De zon doet deugd op mijn huid en ook het zand onder mij voelt heerlijk zacht. Even alle zorgen en stress achterlaten, donkere of triestige gedachten bannen, gewoon ontspannen nietsdoen. Ik kijk naar boven en zie een stralende wolkeloze hemel. Ik voel een vredige innerlijke rust over mij komen. Mijn ogen vallen dicht.

     

     

    Ik word wakker en bevind mij in een groot goudgeel korenveld. Verwonderd kijk ik om me heen. Weg zijn strand, zee en duinen. Ik raak even in paniek. Dit kan toch niet? Onrustig en angstig spring ik recht. Daarginds zie ik mensen naarstig werken. Onophoudelijk maaien ze het koren weg. Om telkens weer opnieuw te zaaien en te oogsten. Een absurde cyclus van hard labeur, zonder ooit te rusten of te genieten van de oogst van hun werk. Ze blijven verlangen naar rijkdom en allerhande  materiële genoegens, maar vinden nooit echt bevrediging. Hooguit een kortstondige roes of waan van geluk maar uiteindelijk enkel doffe ellende.

     

     

    Ik sluit mijn ogen en ga naar binnen in mijzelf. Ik mediteer een uur lang en hoor dan een zacht windgeruis. Ik open mijn ogen en zie mezelf nu in een immens blauw bloemenveld. Veelkleurige vlinders dartelen rond en bijtjes zoemen vrolijk. Ik hoor hemelse muziek. Het lijkt op Johann Sebastian Bach, maar is het nog schoner. Ik voel me diep ontroerd. Vreugde overweldigt me. De geur van de bloemen bedwelmen me en ik val weer in een diepe slaap.

     

     

    Ik zweef heel hoog boven in de lucht. Onder mij zie ik nu het gele korenveld als een wijde cirkelvormige kring. Daar binnenin het blauwe bloemenveld, volledig omringd door de gele band. Ik daal zachtjes naar beneden en merk middenin het blauwe veld een schitterend witte vijfhoekige ster. Wanneer ik dichterbij ben, merk ik dat mijn hoofd, armen en benen precies passen in de vijf hoeken. Onhoudbaar aangetrokken als door een magneet glijd ik doorheen de opening en…

     

     

    Een onbeschrijflijk gevoel van gelukzaligheid! Mijn lichaam is er niet meer; ik ben één oneindig bewustzijn. Er zijn geen grenzen meer. De hele kosmos is in mij en ikzelf ben één met het oneindig alomtegenwoordige. Ik besef dat dit altijd al zo was. De strandervaring en mijn vele levens, verschillende incarnaties… het lijkt nu allemaal een droom geweest te zijn. Ik ontwaak nu in de werkelijkheid, als mijn ware Zelf.

     

     

    In één flits zie ik duizenden en duizenden levens op het scherm van al wat is en weet dat alle zielen ooit weerkeren naar de ene Bron van Liefde. Elk leven biedt waardevolle uitdagingen, ervaringen en lessen om tot dit punt van opperste gelukzaligheid te kunnen komen. Wat een geniale schepping!  Dankbaar en zielsgelukkig geniet ik van een eeuwige rust.

     

     

    Ergens op het strand van de Vlaamse kust loopt een jongetje met een emmertje en een zandschepje. Verloren gelopen, ver weg van de ouders en de andere mensen in de toeristenzone. Het jongetje vindt een naakte man die roerloos in het zand ligt. Het loopt bang weg en keert terug in de richting vanwaar het kwam. Redders en politie komen hem tegemoet en brengen hem weer naar zijn ouders. Zijn verward verhaal over een man die hij had zien liggen verontrust hen. Er komt een grootscheepse zoekactie maar men vindt niemand. Noch op het land, noch in de zee.

     

     

    Vanuit de andere dimensie kijk ik vertederend toe en zegen de jongen, zijn familie en de hele mensheid. Het komt allemaal goed. Uiteindelijk komt alles goed.

     

     

     

     

    Yogannes      


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-12-2023, 13:21 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    09-11-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het wit vlindertje

    Dit is het verhaal van een heel klein wit vlindertje. Het werd dan ook ‘Witje’ genoemd. Het leefde in de grote Vlindertuin, vlakbij de zee. Witje was meestal eenzaam en verdrietig. De andere Vlinders zagen hem nog niet staan en vonden hem maar een kleine nietsnut. Terwijl zijn kameraadjes speelden en vrolijk rondfladderden, bleef Witje gewoonlijk alleen in het gras liggen. De anderen gingen vaak samen op zoek naar grote prachtige bloemen om er de lekkere nectar uit te zuigen. Die vlinders hadden allemaal schitterende kleuren : blauw, groen, oranje, rood, geel en alle schakeringen daartussen in. Zelfs de witte vlinders hadden wel ergens stipjes of streepjes. Zo konden ze rustig op een bloem blijven zitten en er eten. Want omdat ze dezelfde kleur hadden als de bloem waren ze goed verborgen voor hun vijanden. Alleen Witje kon dat niet omdat hij enkel wit was en altijd opviel.  Zo kon hij enkel eten als zijn ouders of vriendjes hem wat toestopten. Hij bleef dus klein en zwak en treurig. Was er dan niemand die hem kon helpen ? Er moest toch ergens op aarde een bloem zijn die bij hem paste ?

     

    Op een dag besloot Witje de Vlindertuin te verlaten en op zoek te gaan naar een klein wit bloempje. Hij trok weg van de zee en de duinen en wou verder het land intrekken. Maar de derde dag was hij zo moe dat hij zijn vleugeltjes amper kon bewegen. Uitgeput bleef hij in de graskant liggen. Plots verscheen er een klein wezentje naast hem die het blijkbaar ook moeilijk had. Het was een Twaalfje. Dat is een Elfje dat net iets groter is dan een Elfje maar natuurlijk wel wat kleiner dan een Dertientje. ..

    Puffend vroeg het Twaalfje aan Witje of het nog ver was.

    “Hoezo ?” vroeg Witje verbaasd. “Weet jij dan waar ik heen wil ?”

    “Natuurlijk, naar de bosheuvel bij de Grote Wijze Vogel. Die kan ons helpen.”

    “Waarmee ?” Witje begreep er niets van.

    Die Vogel weet gewoon alles en iedereen trekt er naartoe om hulp te vragen.

    “Jij toch ook ? Zullen we er samen heenvliegen ?”

    Amai, dat lieve schepseltje met de flinterdunne vleugeltjes liet er geen gras

    over groeien.

     

    Na wat gerust te hebben vlogen ze samen over de rivieren en de bossen naar de heuvel. Twaalfje was net als Witje een beetje zwakjes. Onderweg moesten ze verschillende keren stoppen en wat nectar bedelen bij vriendelijk uitziende vlinders en bijtjes. Gelukkig konden ze het laatste grote stuk meevliegen met een vegetarisch Winterkoninkje, anders waren ze er nooit geraakt.

    Na twaalf dagen kwamen ze zo bij de Grote Wijze Vogel aan. Die leefde helemaal boven in een Vlierboom. Het Winterkoninkje bracht hen tot vlakbij Oehoe; dat was de naam van de strenge maar hulpvaardige Uil. Toen Witje en Twaalfje hun verhaal gedaan hadden, kneep Oehoe één oog dicht en sprak dan langzaam maar beslist :

    “Jullie moeten allebei een Vredesbloempje zoeken ; dat zal jullie de bijzondere nectar geven waarvan de Lievebiekes een extrasterke honingbrij kunnen maken.  Dat zal jullie de kracht geven om flink te groeien en voortaan zelf eten te kunnen zoeken. Het bloempje groeit echter alleen in de Vredestuin, ver achter de woestijn en de hoge bergen. Om er te geraken zullen jullie bij vier mensen moeten langsgaan die ooit een vredesbloempje gekregen hebben voor het goede werk dat ze gedaan hebben. Daar kunnen jullie dan wat nectar bekomen, genoeg om verder te reizen.”

    Witje en Twaalfje kregen nog wat vlierbloesemsap te drinken en vertrokken toen op weg naar de Vredestuin.

     

    Eerst ontmoetten ze een oude man die een vredesbloempje had gekregen omdat hij een écht zebrapad had gemaakt. De kinderen in zijn dorp konden nooit veilig oversteken om naar school te gaan vanwege de automobilisten die niet wilden stoppen. Daarom had hij op een dag een hele kudde zebra’s op het zebrapad gezet.

    De chauffeurs waren razend maar de kinderen konden lachend en veilig oversteken tussen de zebra’s door.

     

    De volgende dag kwamen ze een meisje tegen dat ervoor gezorgd had dat er geen ruzie kwam tussen twee dorpen. De burgemeester van het ene dorp wou een grote autoweg aanleggen vlak naast de grens met de buurgemeente. Die wilden op dezelfde plaats een spoorlijn aanleggen voor supersnelle treinen. De ruzie liep zo hoog op dat de inwoners van beide dorpen wilden vechten. Tot het meisje opmerkte dat er toch een rivier was die langs beide dorpen stroomde. Waarom die waterweg niet gebruiken voor al het goederen- en mensenvervoer ? Iedereen was het onmiddellijk eens met dit wijze voorstel en de mensen verboederden met elkaar en leefden voortaan in vrede. Het meisje kreeg een vredesbloempje dat ze nu deelde met Witje en Twaalfje.

     

    Toen ze in een groot bos kwamen zagen onze vriendjes een houthakker die altijd omringd was door vogeltjes, herten, konijntjes en nog een heleboel andere dieren. Die had hij ooit eens verzorgd nadat ze gewond raakten of hij had ze gered uit een valstrik. Zijn vredesbloempje stond in de tuin achter zijn blokhut. Witje en Twaalfje deden zich te goed aan de nectar en vertrokken dan voor het laatste en zwaarste deel van hun tocht : door de woestijn !

     

    Na vier dagen in de zandvlakte rondgezworven te hebben, kwamen Witje en Twaalfje uitgeput aan bij een oase. Enkele palmbomen, wat rotsen en een kleine waterpoel. Meer was er niet te zien. Of toch, plots kwamen uit de bomen een, twee, drie, vier kinderen gesprongen.

    “Hoe heten jullie ?” vroeg Twaalfje.

    “Ik ben Vreugde” riep er eentje vrolijk.

    “En ik heet Recht” zei een jongetje ernstig.

    “Ik ben Teder” glimlachte een lieve krullebol.

    “Ik ben Geduld” prevelde de kleinste.

    Vanuit het struikgewas kwamen ook de ouders tevoorschijn. Vake Vredeling was een grote sterke man met zachte ogen. Moeke Lieveke was een echte schat en nodigde onze vriendjes meteen uit samen met hen te eten en te drinken.

    Wij wonen hier aan de Bron van Verdraagzaamheid legde Vake Vredeling uit. Vele woestijnreizigers komen hier rusten en drinken. Welke taal ze ook spreken of hoe ze er ook uitzien, wij ontvangen iedereen hier gastvrij. Ze mogen zelfs blijven overnachten in één van de vele boomhutten. Witje en Twaalfje besloten dat ook te doen. Ze genoten van de nectar van het Vredesbloempje dat dit lieve gezin gekregen had en uitgeplant in hun kruidentuin. Vanuit de hoogste palmboom kon je in de verte de bergen zien waarachter de Vredestuin lag. Eenmaal goed opgeknapt vlogen Twaalfje en Witje daar naartoe.

     

    Eindelijk bereikten ze hun einddoel en daar wachtte hen een schitterend schouwspel. Werkelijk alle soorten bomen, planten en bloemen stonden er in al hun pracht. Er was zelfs een wei vol Vredebloempjes. Samen met de Lievebiekes aten Witje en Twaalfje van de nectar. De bijtjes maakten er ook nog eens heerlijke honing van. Na enkele weken waren onze vrienden zo sterk geworden dat ze makkelijk in één keer zouden kunnen terugvliegen naar huis. Witje was uitgegroeid tot een grote vlinder met alle kleuren van de regenboog ! En Twaalfje, die leek wel een twintiger geworden ! Op de terugweg gingen ze nog eens bij al hun vrienden langs. Thuis werd in de Vlindertuin een heel groot feest gegeven. Witje werd voortaan Vredevlinder genoemd. Hij had vele vredebloempjes meegebracht en in de tuin geplant. Nu zou geen enkel vlindertje nog verhongeren of gepest worden. Het leven in de tuin werd vanaf nu één groot Vlinderfeest.   

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-11-2023, 13:24 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    15-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    EEN DROOM VAN WERELDVREDE.

    (OOIT) EEN WAAR GEBEURD VERHAAL.

     

     

    Meer dan tweeduizend jaar geleden liep er een jongeman al weldoende rond in Palestina; hij vertelde de mensen over liefde, vrede en rechtvaardigheid. Het was in essentie hetzelfde verhaal als dat van andere grote wijze meesters zoals onder andere Krishna, Boeddha en nog vele andere groten der aarde. Alle volkeren en mensen zijn gelijkwaardig en moeten gerespecteerd worden. Niemand mag een ander iets aandoen wat hij zelf ook niet wil aan gedaan worden. Alleen liefde waarborgt een gelukkig en vredevol leven voor elkeen. Hebzucht en andere ego-gebonden ambities zijn gedoemd om te leiden tot lijden en vernietiging van alles en iedereen. “Wie met het zwaard omgaat, zal erdoor vergaan”. “Heb elkander lief, zoals jezelf”.

    Heeft de mensheid dan echt nog zo weinig geleerd na eeuwen “beschaving”? Hoe lang nog moet de waanzin van oorlog en geweld in de wereld heersen vooraleer het bewustzijn van de mens die onzin voorgoed een halt toeroept?

    Gelukkig  neemt dat bewustzijn toe. Kinderen en jongeren geven het voorbeeld en maken de droom van vredevol en harmonisch samenleven tot werkelijkheid. Steeds meer mensen verwerpen het destructief en redeloos streven naar almaar meer materieel gewin en kiezen resoluut voor een kwaliteitsvol leven waar plaats is voor liefde en solidariteit. Ooit behoren het barbaarse bewapenen en oorlogvoeren tot het verleden.  Dit is geen utopie want de huidige toestand is oneindig meer absurd; de verspilling van zovele mensenlevens, energie, tijd en geld aan het vernietigen van al wat echt waardevol en kostbaar is, tart elk gezond verstand en gaat in tegen wat elke mens werkelijk wil: een gelukkig en vredig bestaan.

    Wil je vrede in de wereld, ga dan regelmatig in stilte zitten en mediteer. Ervaar een gelukzalige vrede en stuur die energie naar alle mensen die lijden onder oorlog en geweld. Leef in vrede met jezelf en elk-ander. Verspreid liefde en vergeving in je omgeving. Een krachtiger wapen tegen oorlog bestaat er niet. Uiteindelijk zal de Liefde overwinnen.

     

     

     

     

     Yogannes


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-10-2023, 09:05 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    12-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wanneer wapens zwijgen

    WANNEER WAPENS ZWIJGEN

     

     

    Enkel wanneer de wapens zwijgen

    en de mensen met elkaar spreken

    en luisteren naar mekaar vanuit hart en ziel

    kan er ware vrede komen.

     

     

    Nog nooit bracht oorlog en geweld

    een oplossing voor welk conflict ook

    integendeel, het werd enkel erger

    en oorzaak van nog meer geweld

     

     

    Hoe dwaas de mens

    die zich bewapent

    en oorlog voert

    of geweld pleegt

     

     

    We zijn allen kinderen,

    broeders en zusters,

    komend van éénzelfde Bron

    van Liefde, Licht en Vrede

     

     

    Waarom in hemelsnaam

    elkaar bestrijden

    met haat en geweld?

    Wat een verspilling

    aan mensen, tijd en energie!

     

     

    Stop de waanzin

    van wapens en geweld!

    Werk aan een harmonisch

    en vredevol samenleven

     

     

    Liefde

    overwint

    alles

    altijd

     

     

     

     

     

     

     

    Yogannes


     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-10-2023, 12:57 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    19-09-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weet je

    WEET JE

     

    Weet je

    dat je

    altijd al

    was

    en altijd

    zult zijn

     

     

    Eén

    en

    Al

    Liefde

    ben

    jij

     

     

    altijd al

    en

    voor altijd

     

     

    Yogannes

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-09-2023, 14:16 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    08-08-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verhaal van Is

     

     

    H E T   V E R H A A L   V A N    I S

     

     

    Is werd geboren in het heuvelachtige land van Pales aan de azuurblauwe Middenzee. Hij behoorde tot het vredelievend Esvolk. Zijn ouders waren eenvoudige, vrome mensen die leefden in een kleine dorpsgemeenschap. Is was een uitzonderlijk knappe jongen, zowel lichamelijk als verstandelijk. Hij had een hart van goud, hield van iedereen en iedereen hield van hem.  Tenminste, de meeste mensen waren hem welgezind omdat hij altijd zo vriendelijk en gedienstig was. Hij maakte het beste in hen wakker en zijn innemende glimlach en immer vreugdevolle blijheid werkten aanstekelijk op hun gemoed.

     

    Toch had dit bij sommigen een averechts effect. Zij waren wat jaloers of voelden zich schuldig omwille van hun eigen tekortkomingen die schril afstaken tegen het voorbeeldige gedrag van Is. Maar doorgaans was dit van voorbijgaande aard want Is zelf bleef steeds even enthousiast van iedereen houden, hoe ze ook reageerden. De personen die het moeilijkste met hem konden omgaan waren zijn leraars of andere gezagsdragers. Is bleek immers veel meer te weten dan zijzelf en dat lag vaak moeilijk wanneer ze hun positie in de gemeenschap aangetast waanden door de enorme wijsheid die Is als kind van twaalf tentoonspreidde.

     

    Daarbovenop gebeurden er wondere dingen wanneer er iemand in nood was en Is op een bovennatuurlijke wijze de situatie scheen recht te zetten. Verhalen deden de ronde over speelkameraden die zich bij het spelen levensgevaarlijk verwondden en die door Is op onverklaarbare wijze geheeld werden. Al wat hij deed was zijn handen over de wonden houden en zijn ogen naar boven richten, enkele woorden zeggend tot zijn “Vader en Moeder in de Hemel” zoals hij het meestal uitdrukte wanneer hij zich tot God richtte. Want net als zijn ouders was Is diep gelovig en hij zonderde zich vaak af om in stilte te mediteren en te bidden.

     

    De geleerden in de Tempel waren verrukt over -en ook wat beducht voor- zijn kristalheldere uitleg van de heilige Geschriften. Hoe kon een twaalfjarige jongen toch zoveel wijsheid in zich hebben terwijl zijzelf een leven lang diep nagedacht en gestudeerd hadden om de ware betekenis te kunnen achterhalen van wat geschreven stond? Vele leraren van Is waren de wanhoop nabij omdat zij niet opgewassen waren tegen de scherpe en niet te overtreffen geest van Is.  Wanneer hij hun beweringen tegensprak, wisten ze dat hij het bij het rechte eind had; hij bewees dat ook telkens met ontegensprekelijke bewijzen en met een inzicht dat nergens elders ter wereld te vinden was. De wijsheid van Is overtrof alle gekende literatuur van die tijd.  Kortom, het bleek onmogelijk om iemand in de gemeenschap te vinden die de jongen verder kon opleiden of iets bijbrengen.

     

    Een bijkomend probleem drong zich op toen Is op huwbare leeftijd was gekomen. Na zijn twaalfde levensjaar moest hij volgens de traditie van zijn volk door de ouders gekoppeld worden aan een meisje uit de gemeenschap. Is zag dit helemaal niet zitten want hij voelde als kind al dat zijn ware levensroeping niet te verzoenen was met een bestaan als huisvader. Timmerman worden als zijn vader of visser zoals vele andere dorpelingen en een gezin stichten om hier een leven lang in de dorpsgemeenschap te blijven wonen? Neen, dat kon hij echt niet doen. Zijn honger naar nog meer wijsheid - en vooral: naar methoden om zijn inzichten te kunnen verspreiden naar anderen - was onmetelijk groot. Diep in hem was een sterk verlangen om te beantwoorden aan de roep van de Heer:

     “Breng mijn boodschap van Liefde bij het volk”.

     

     

    Is zag immers goed genoeg dat de mensen om hem heen niet gelukkig waren. Zij gingen zwaar gebukt onder een hard bestaan. Hun volk was slaaf van een meedogenloos machtig bezetter die hen hardhandig met geweld onderwierp en zware belastingen oplegde. Er was geen vrede en vreugde onder de mensen en velen waren lichamelijk en geestelijk ziek. Het ontbrak hen aan geloof, aan hoop en vertrouwen. En bovenal aan liefde. Liefde voor elkaar en voor God die hen in hun ogen -minstens tijdelijk- verlaten had. Is wist dat hij als opdracht had zich verder te verdiepen in wijsheid en technieken om zich zo voor te bereiden voor zijn goddelijke levenstaak.

     

    Hier in het dorp kon hij dit onmogelijk verwezenlijken en daarom moest hij weg van zijn ouders, van zijn leefgemeenschap, zijn volk, zijn land. Hij wist dat bij zijn geboorte wijzen uit Oostland gekomen waren om hem te aanbidden. Dààr moest hij heen om zijn innerlijke wijsheid te toetsen aan die van de geleerden ginder. Zij konden hem ongetwijfeld ook methoden en technieken aanleren om de Boodschap van Gods oneindige Liefde uit te leggen aan de mensen en hen zo uit hun veelvoudig lijden verlossen.

     

    Regelmatig kwam een karavaan van kooplieden uit Oostland langs om hun waren -vooral zijde en kruiden- te slijten aan het Esvolk. Is had vaak met hen gesproken, met enthousiasme naar hun verhalen geluisterd en met hun kinderen gespeeld. Hij zou zijn ouders vragen of hij met de kooplieden mee mocht naar hun land om daar zijn opvoeding te kunnen voltooien. Zij wisten immers toch ook dat hij een bijzondere goddelijke roeping had?

    Zijn moeder was er uiteraard het hart van in en zijn vader was vooral bezorgd omwille van de vele mogelijke gevaren op die lange tocht. Maar ze begrepen dat het geluk en welzijn van Is voorrang moest krijgen en uiteindelijk gaven ze hem zijn zegen.

     

    Is liep nog een laatste keer naar de hoge heuvel en zag vandaar in de verte de zon majestueus ondergaan in de hemelsblauwe zee. Hij had afscheid genomen van zijn ouders, zijn familie en vrienden en was klaar om te vertrekken met de karavaan van de kooplui naar Oostland.  Hij bad tot zijn goddelijke Vader en Moeder om hem te beschermen en te begeleiden.

     

      

                                                               ***

     

     De tocht was lang en zwaar. Bergen, woestijnen, zeeën.. wisselende landschappen en volkeren… Is voelde zich algauw thuis bij de kooplieden waarvan sommigen met hun hele gezin de reis deden.

     

    Toch was hij blij wanneer ze eindelijk Oostland naderden. Is sloot zich aan bij een gemeenschap van een heel vredelievend volk. Hij was bij allen heel geliefd en graag hadden ze hem permanent bij zich gehouden maar Is wou verder.

     

    Zo kwam hij bij de Tempel van Wijsheid aan in een grote stad. Hier kon hij dagelijks met eminente geleerden spreken en discussiëren over de ware betekenis van heilige Geschriften.

     

    Hij begon ook te prediken; het liefst vertelde hij zijn wijsheid en inzichten in de vorm van een verhaal aan kinderen en eenvoudige mensen die enthousiast kwamen luisteren. Eerst wilden ze de kinderen wegjagen toen die vlakbij hem kwamen maar hij weerhield hen hiervan en zei:

    “Laat die kinderen toch rustig hier bij mij. Zij zijn in hun spontaniteit en zuiverheid als engelen, nog ongeschonden door de waan van het wereldse leven. Jullie zouden hen beter wat meer respecteren en hun voorbeeld volgen”. Dit was totaal nieuw voor deze mensen die hun kinderen gewoonlijk niet eens goed verzorgden, laat staan dat ze naar hen zouden luisteren. De kinderen zelf vonden het uiteraard heerlijk eindelijk wat aandacht te krijgen. Zeker als Is telkens begon met een verhaaltje voor hen. De grote mensen hoorden dit trouwens ook graag want het raakte hen allen meteen diep in hun hart wanneer Is vertelde over een paradijselijke wereld vol welzijn, liefde en rechtvaardigheid. helemaal in tegenstelling tot hun dagdagelijkse bestaan en toch dichtbij volgens Is. “Kijk om je heen en zie hoe de vogels vrij in de lucht zweven en sierlijk getooid zijn met kleurrijke veren. Hoe ze noch zwoegen noch zorgen hebben en door de goddelijke Vader en Moeder verzorgd worden. Niets ontbreekt hen, dus waarom zouden jullie zich dan zorgen maken? God houdt immers nog veel meer van jullie, zijn eigenste kinderen, volledig naar zijn evenbeeld geschapen!” Zo ging Is verder, almaar vertellend en uitleggend. Een ware verademing voor het lijdende volk. Jong en oud genoten van zijn verhalen en verklaringen.  

     

    Hij genas ook vele zieken en troostte vele mensen die op één of andere manier leden onder angst, geweld of armoede. Wanneer Is moe werd van al het preken en helen trok hij alleen de heuvels in. Daar vastte hij, bad en mediteerde. Zo kwam hij weer op krachten en ging dan weer naar de mensen toe om hen te bemoedigen, te onderwijzen en te genezen. Groot en klein, jong en oud kwam massaal naar hem luisteren. Vooral de kinderen hingen aan zijn lippen. Na hem aangehoord te hebben, trok iedereen blijgezind en vol hoop naar huis.

     

    Ook in de Tempel waar hij zich onderhield met geestelijken en geleerden was Is een welkome gast. Niemand had ooit zo helder en klaar de geschriften verklaard. Op een dag echter kwam een oudere geleerde in de Tempel naar hem toe en wees hem vriendelijk maar beslist terecht.

    “Het is niet goed om de wijsheid en waarheid - die jij zo voortreffelijk weet te verwoorden onder ons, geleerden en priesters, in de Tempel- ook te willen verkondigen aan het gewone volk. Enkele onder ons hebben je bezig gezien en gehoord en vrezen dat jouw woorden, hoe goed ook bedoeld, deze mensen alleen maar van streek kan brengen. Wij hebben een zekere reputatie en stand op te houden want wij behoren tot een uitverkoren kaste. God heeft dit zo gewild en daar mag jij niet tegenin gaan”.

     

     

     Is begreep dat deze man door de anderen was uitgestuurd omdat ze hun bevoorrechte positie in gevaar zagen. Is predikte immers dat allen gelijk waren voor God en dat iedereen, ongeacht afkomst, geslacht of in welke hoedanigheid dan ook- evenveel recht had op een volwaardig bestaan. Hij wist dat het geen zin had de geleerden en de priesterkaste te wijzen op hun ongelijk. Hij wou echter ook de armen en vele eenvoudige mensen die op hem rekenden niet in de steek laten. Daarom antwoordde hij rustig maar beslist dat voor God iedereen gelijkwaardig is en dat wie zich verheft zal vernederd worden en dat de eersten de laatsten zullen zijn.

     

    Daarop ging Is zoals naar gewoonte naar de mensen op het plein en onderrichtte hen. De oude geleerde was bedroefd want hoewel hij zelf geneigd was Is volledig gelijk te geven en te steunen, wist hij dat de priesters Is nooit zouden toestaan hun bevoorrechte plaats in de maatschappij te betwisten. Zij hadden die van hun ouders en voorouders overgeërfd en wilden dit zo behouden ook voor hun kinderen en kleinkinderen. En voor zichzelf uiteraard. Is had ongetwijfeld gelijk wanneer hij hen erop wees dat iedereen zonder uitzondering recht had op het bevrijdende woord van de Heer en dat we allen volledig gelijk waren in de ogen van God. Toch vreesde deze oude, wijze man dat dit niet goed zou aflopen en dat hij daar zelf niet veel kon tegen inbrengen. Met tegenzin en bezwaard gemoed ging hij het antwoord van Is overbrengen naar de kaste van priesters en geleerden.

     

    Na een tijd voelde Is intuïtief aan dat de priesters hem zochten te verjagen omwille van zijn bevrijdende boodschap die hun positie nu eenmaal in gevaar bracht. Is besloot om weg te trekken want gevangen of dood kon hij immers toch ook niets betekenen voor het volk hier. Bovendien wist hij dat zijn levenstaak nog niet vervuld was. Hij droomde ervan naar de hoge Hemelse bergen te trekken waar in grotten de echte geleerden en wijzen leefden. Ook de wijzen die hem als boreling hadden bezocht kwamen daar vandaan. In het diepste van de nacht verliet hij de Tempelstad en trok naar het gebergte.

     

      

                                                               ***

      

     Een diep gevoel van intense vreugde overviel Is toen hij de eerste omtrekken zag van het reusachtig bergmassief. Sneeuwwitte toppen doemden in de verte op en weldra werd het landschap alsmaar prachtiger. De rust en schoonheid van de natuur was overweldigend, een lust voor alle zintuigen. Maar vooral van binnen voelde Is een symfonie van blijheid en tederheid. Het gaf een deugddoende ervaring van thuiskomen. Hij wist dat hij hier ooit al eerder moest zijn geweest, in een vroeger leven.

     

    Hij snelde naar de Hemelse bergen toe en vestigde zich in een bergdorp bij een gelovige gemeenschap. Zij aanbaden de hele dag hun ‘Verlichte Meester’, vertelden diens levensverhaal en leer, zongen geestelijke liederen en mantra’s en gingen vaak naar hun tempel. Hun ingeboren gastvrijheid en lieflijk omgaan met elkaar maakte dat Is zich nog meer thuis voelde. Hij trok regelmatig verder de bergen in, tot bij de allerhoogste toppen en overnachtte in grotten waar hij af en toe een wijze ontmoette.

     

    Op een dag waande hij zich verloren en het begon al te schemeren. Geen grot in de buurt maar hij maakte zich geen zorgen. Hij bad tot zijn Vader en Moeder in de Hemel en vroeg hem te geven wat nodig was. Meteen zag hij iets verder een vuur branden. Naderbij gekomen zag hij drie mannen in lotushouding onder een boom zitten. Een ongelooflijk schitterend licht omstraalde het drietal en er scheen een harmonieuze symfonie van klanktrillingen het hele tafereel te omkaderen. Is voelde zich heel licht en euforisch worden.

     

    “Welkom, Is. We zijn verheugd dat je ons een tegenbezoek komt brengen. We zullen je na het goud, de wierook en mirre nu ook de nodige wijsheid, kracht en methodiek geven die je nodig hebt.”

     

    Is herkende de drie Wijzen die hem bij zijn geboorte hadden bezocht en aanbeden.

    “Ik ben Bab-Kri, en dit zijn LahMah en SriYoe. We hebben destijds de ster in ons spirituele oog zien schitteren en in een visualisatie de weg gezien naar jouw geboorteplaats.”

    We zullen je nu gedurende drie dagen en nachten bijstaan om je de nodige kracht en wijsheid te geven om je goddelijke levenstaak te kunnen vervullen.  Jij bent net als wij een afgezant van God en je weet en kent alles maar we willen je nu in herinnering brengen wat de onoverkomelijke waan van deze wereld nog omsluierd had gehouden.”

     

    De volgende dagen beoefenden ze samen yoga-oefeningen en -technieken en vertelden de drie wijzen verhalen van goddelijke waarheid zoals Is die moet doorgeven aan de mensheid. Hij kreeg inzicht in alle mogelijke religies en wat hij intuïtief al wist werd uitdrukkelijk bevestigd: de kern, de essentie van elk geloof, elke levensbeschouwing is identiek hetzelfde. De waarheid is uniek. Gods oneindig bewustzijn is de bron van al wat is. De gelukzalige ervaring van gemeenschap met de hemelse Vader en Moeder is het allerhoogste levensdoel. De mens kan enkel gelukkig zijn wanneer hij bewust wordt van zijn eeuwig bestaan in Gods Rijk van oneindige Liefde. Tot vreugde geschapen moet elke ziel weer thuiskomen in altijddurende gelukzalige vrede en vreugde. Hiervan bewust zijn is de enige uitweg om te ontkomen aan zelfveroorzaakt lijden en pijn. Dit overbrengen bij de mensen is de goddelijke opdracht waarvoor Is nu helemaal klaar is.

     

     Tot slot van zijn opleiding sprak Bab-Kri hem toe:

    “Je zal heel wat tegenstand, verleidingen en zelfs groot lijden ondervinden bij het volbrengen van je goddelijke taak maar je innerlijke kracht zal steeds overwinnen. De zegen van de Heer rust op jou en zal je altijd beschermen en leiden. Wanneer je oprecht geloof tegenkomt zul je grootse daden kunnen verrichten. Als volmaakt kanaal van onze goddelijke Vader en Moeder zal niets onmogelijk zijn voor jou. Je zal de mensen moeten toespreken in een taal die ze verstaan door gebruik te maken van verhalen, vergelijkingen en beeldtaal. Sommige leerlingen van jou zullen ver genoeg gevorderd zijn om de meer diepzinnige, verborgen wijsheid op te nemen en om die bijzondere technieken te beoefenen die hen rechtstreeks in contact kunnen brengen met ons aller Vader en Moeder. Geef door wat je kunt en wat men kan aannemen. Neem vooral de angst en onrust bij de mensen weg. Wijs hen op de kilheid van hun hart en de zware gevolgen van hun onwetendheid en verkeerde daden. Toon hen de kracht van de Liefde van God die ze bovenal moeten beminnen. Leer hen oprecht te houden van elkaar, niet te oordelen. Ga in vrede en vreugde.” 

     

    Ontroerd nam Is afscheid van de andere avatars, wetend dat ze altijd met elkaar verbonden bleven over alle grenzen heen. Groot was zijn vreugde nu helemaal klaar te zijn voor de opdracht van zijn hemelse Vader en Moeder.

    Hij keerde terug naar de verlichte gemeenschap en bekwaamde zich nog meer in het prediken van de bevrijdende boodschap van liefde en rechtvaardigheid. De droom van Gods Rijk maakte hij  nu tot werkelijkheid. Ook hier waren de mensen hem zeer erkentelijk en ze hielden heel veel van hem. Maar toen Is de geestelijke leiders wees op enkele foute interpretaties van de leer van hun Verlichte Meester, kreeg hij eens te meer te maken met afgunst en woede. Hij vertrok midden in de nacht en keerde terug naar zijn thuisland.

     

    Onderweg daar naartoe leerde hij nog vele volkeren en hun gebruiken en godsdiensten kennen. Overal won hij de harten van de mensen. Maar evenzeer kreeg hij telkens weer de wereldlijke en religieuze leiders tegen zich omdat hij hun ongoddelijke praktijken aan de kaak stelde. Is besefte dat dit de onvermijdelijke strijd was die hij altijd weer opnieuw moest aangaan. De onwetendheid en de hardheid van het hart van de mensen was de hindernis die zij -en dus ook hijzelf- moest overwinnen om te slagen. 

     

    Zo kwam hij na 28 jaren eindelijk weer in het land van Pales. Hij verbleef een hele tijd in de woestijn waar hij vastte en bad. Vele verleidingen kwamen tot hem maar hij slaagde erin de waan van illusie en verlangens te weerstaan.

     

    Hij ontmoette zijn neef Yo die de mensen doopte in de rivier en hun de komst meldde van “Hij die zou dopen met vuur en hen allen voor altijd bevrijden van alle angst en uit elke vorm van lijden”.

     

    Is liet zich zelf ook door Yo dopen en een schitterend Licht daalde over Hem neer. Zijn goddelijke levenstaak was in een beslissende eindfase getreden. Vanaf nu zou Hij alles geven -tot zijn eigen leven toe- om de Liefde van zijn hemelse Vader en Moeder voorgoed in de harten en ziel van de mensen te prenten.

     

     

     

     

    Yogannes

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-08-2023, 13:03 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    02-08-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZON IN ZIEL

    ZON IN ZIEL

     

    Neerslachtige neerslag

    daalt neder

    over de nederlanden

     

    een stralende zon

    verwarmt mijn hart

    en streelt mijn ziel

     

    een riante regenboog

    omspant kleurrijk

    hemel en aarde

     

    vreugde en verdriet

    droefheid en blijdschap

    wisselen altijd weer

     

    wisselvallig is het weer op aarde

    wisselvallig is het wereldse leven

    standvastig mijn Geliefde ben Jij

    voor eeuwig en altijd in mij

     

     

    Yogannes


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-08-2023, 11:39 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    18-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hemelvaart

    HEMELVAART

     

     

    “Kunt u mij vertellen waar deze waterweg naartoe stroomt, mijnheer?” Ik was voor het eerst in deze streek op vakantie en liep al een tijdje langs het wandelpad op de oever toen ik een oude man op een bank zag zitten.

    “Zeker, dit is de Hemelvaart die van Stuit naar Ajna stroomt. Via de steden Sacra, Manipoer, Anahat, Visjoeda en Medoella. In Ajna mondt deze vaart uit in de Grote Stille Zijnzee.”

    “Vreemd, van deze plaatsnamen had ik nog nooit gehoord. Maar ik woon hier dan ook niet. Bent u van hier?”

    “Neen, toch niet. Maar ik heb deze vaart al meermaals bevaren. In beide richtingen. Wanneer je wil, neem ik je mee met mijn bootje; het ligt hier vlakbij”.

    “Graag! Misschien kun je mij de vaarroute beschrijven om al een idee te hebben wat ik zoal kan zien en verwachten onderweg.”

    De oude man sloot even de ogen en bleef geruime tijd zo stilzitten. Dan begon hij te vertellen.

    “In Stuit ontspringt deze stroom temidden van donkerrode aarde waar een heel moderne stad is opgebouwd, met veel beton. Alles staat er in het teken van werken en materialisme. Wie even wil ontspannen en de rust opzoeken vaart naar de nabijgelegen bruisende stad Sacra. Daar is weliswaar veel vertier maar erg op zichzelf gericht en niet echt bevredigend.”

    “De volgende halte is Manipoer, een overgangsgebied zou je kunnen zeggen. Je kan er goed krachten opdoen en met vurig enthousiasme de tocht verderzetten.”

    “Vanaf dan gaat het veel vlotter en sneller. In Anahat ervaar je veel liefde en vriendschap. Werkelijk hartverwarmend.”

    “In Visjoeda krijg je de neiging om je vreugde uit te zingen en je stem te verheffen op markten en pleinen. De reis maakt je alsmaar meer gelukkig en geeft je kracht.”

     

    “Medoella behoort in feite tot Ajna maar ligt er even van weg. De meeste mensen blijven er hangen omdat er schijnbaar enkel zintuiglijk verlangen te verkrijgen is. Elke wens lijkt er in vervulling te gaan. Er is ook een rechtstreeks kanaal vanuit Visjoeda naar Ajna maar weinigen zijn zich daarvan bewust. Ze denken overigens dat Medoella het eindpunt van de reis is.”

     

    “Ajna is de heerlijkste en schoonste plek om te vertoeven. Hier ervaar je pas echt de allergrootste liefde. Hier stroomt de Hemelvaart ook in de Grote Stille Zijnzee. Dat is een oceaan van oneindig gelukzalig bewustzijn.”

    “Van hieruit kun je weerkeren de hele weg terug tot Stuit. Ik heb dat meermaals gedaan, zoals zovelen.”

    “Hoezo? Waarom van het allergrootste geluk terug naar af?” onderbrak ik verbaasd.

    “Tja, zo zit een mens nu eenmaal in mekaar. Verlangen naar voorbijgaand genoegen, dat weliswaar uiteindelijk naar ellende lijdt maar toch zo verleidelijk is. Eenmaal op de terugweg vergeet de mens algauw hoe goed het was stroomopwaarts. Pas in Stuit beseft hij dit en keert zijn levensboot om toch maar weer met de stroom mee te varen. Hij voelt zich daar zelfs toe aangetrokken en hoe dichter bij de Zijnzee, hoe sneller het gaat. Uiteindelijk zullen we allen ooit in de oneindige oceaan verblijven, voor altijd.”

     

    Ik wandelde dronken van wijsheid en geluk terug langs de Hemelvaart, dromend van de paradijselijke bootreis met mijn nieuwe vriend…

     

     

    Yogannes

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-05-2023, 19:00 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    14-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moederdag

    MOEDERDAG

     

    In India spreken we graag over God als zijnde de Goddelijke Moeder, omdat een ware moeder zachter en meer vergevingsgezind is dan een vader.

    De moeder drukt de onvoorwaardelijke liefde van God uit. Moeders werden door God geschapen om ons te laten zien dat Hij van ons houdt, met of zonder reden [Goed of stout, wij blijven Zijn/Haar kinderen).

    Elke vrouw is voor mij een vertegenwoordigster van de Moeder. Ik zie de Kosmische Moeder in alles en allen.

    Wat ik het meeste in de vrouw bewonder is haar moederlijke liefde.

     

    Paramhansa Yogananda  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-05-2023, 09:59 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    13-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder

    MOEDER

     

    Moeder van liefde

    die alles overwint

     

    Moeder van licht

    schijnend over groot en klein,

    jong en oud, goed en slecht

     

    Moeder van vrede

    in elk land, in elk hart

     

    Moeder van vreugde

    in enthousiaste blijdschap

     

    Moeder van kalmte,

    rust brengend in chaos en stress

     

    Moeder van kracht

    om elke uitdaging te trotseren

     

    Moeder van wijsheid

    intuïtief alles wetend

     

    Moeder van klank

    harmonisch trillend in al wat is

     

    Moeder van alle moeders

    in alle levens

    van al uw kinderen

     

    Wij komen allen thuis

    in uw schoot

    van altijddurende

    tedere geborgenheid

     

    Yogannes

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-05-2023, 18:25 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    12-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verhaal van de bron

    HET VERHAAL VAN DE BRON

     

     

     

    De Bron was er altijd al. De Bron is eeuwig, zonder begin of einde.

    Alomtegenwoordig, een en al onuitputtelijke energie.

    Al wat bestaat komt uit de Bron en wordt erdoor in stand gehouden.

     

    De Bron is onvoorwaardelijke, gelukzalige Liefde.

    Stralend Licht waaruit alles is gemaakt.

    Diepe Vrede vol zoete harmonie.

    Onuitputtelijke Vreugde, intens teder en hartverwarmend.

    Een Kalmte die heilzaam en helend is.

    Een enorme Kracht, met onbegrensde mogelijkheden.

    Alwetende Wijsheid; alle kennis is in de Bron aanwezig.

    De Bron heeft een trillinggevende Klank die scheppend is, in stand houdend en ondersteunend.

     

    Ontelbare sterren en planeten, oneindige zonnestelsels in een almaar uitdeinend heelal. Geen mens kan de grootsheid van het universum echt bevatten. De Bron is met geen woorden te beschrijven. De Bron is een 'Zijn' in al zijn aspecten. Alle mogelijkheden zitten in de Bron.

    Je kan en mag de Bron benoemen zoals je wil. God, Allah, Jahweh, Jehova, de Grote Geest, de Kosmos,... De naam doet er niet toe. De Bron is niet in een woord te omvatten.

     

    Onze wereld is - zoals alles- uit de Bron ontstaan. Stel je voor dat er een oneindige oceaan van bewuste energie is. Wanneer vanuit die oceaan een beweging komt, als door een stormwind bewogen, zullen golven ontstaan. Hierdoor blijft de oceaan zelf in essentie ongewijzigd. Elke golf moet uiteindelijk - hoe hoog ook opgeklommen- weer tot volledige rust in de oceaan neerkomen.

    Zo zou je ook elk mensenleven kunnen beschouwen als een golf in de oceaan. De golf heeft identiek dezelfde hoedanigheden als de oceaan zelf. Maar de golf is beperkter en kan niet anders dan uiteindelijk weer volledig op te gaan in de oceaan.

     

    Zoals gezegd is de Bron: Zijn. Vanuit dit grenzeloos Bewustzijn is alles geschapen. Het ultieme kroonjuweel van de hele schepping is de mens. Deze is immers "naar beeld en gelijkenis" identiek aan de Bron. Als enig schepsel kreeg de mens de gave van een hoog bewustzijn dat in staat is weer één te worden met de Bron. Maar enkel uit eigen vrije wil. Een opgelegde liefde is natuurlijk geen echte liefde. Daarom heeft de goddelijke Bron de vrije wil geschonken aan de mens.

     

    In al wat leeft is de Bron aanwezig, weerspiegeld in alles en allen. Alle kansen worden liefdevol aangeboden aan de mens om de gelukzalige staat van één-zijn met de thuisbron te ervaren. Toch verkiest de mens vaak zijn eigen vrije wil te gebruiken om zijn liefde te verspillen aan  verlangens van zintuiglijk genot. Dit is echter nooit blijvend en altijd teleurstellend en oorzaak van veel lijden.

     

    De goddelijke Bron straft nooit! De mens - in zijn onwetendheid- verleid door het valse genot van aardse 'genoegens' is zelf de oorzaak van ziekte, pijn en ellende. Indien de mens zich richt op de Bron en streeft naar harmonisch één-zijn ermee dan ervaart hij hier en nu én voor altijd een grenzeloos gelukzalig gevoel.

     

    Het lichaam van de mens is enkel een tijdelijk voertuig van zijn eeuwige ziel. Wanneer dit lichaam ophoudt te bestaan, blijft de ziel verder leven want net als de Bron is de ziel onsterfelijk, eeuwig. Na de lichamelijke dood heeft de ziel geen voertuig meer, geen materieel omhulsel en verblijft in een subtielere wereld: de astrale sfeer. De ziel kan dan opnieuw geboren worden op Aarde of op een andere planeet in een grovere vorm, een ander lichaam. Zo krijgt de ziel altijd weer een nieuwe kans om te leren. De Aarde en andere planeten zijn er enkel om zielen te laten leren hoe zij kunnen terugkeren naar de Bron. Alleen in de Bron is immers een blijvend geluk te ervaren. De Liefde vanuit de bron is er altijd en blijft onvoorwaardelijk aangeboden. De ziel hoeft enkel deze liefde te beantwoorden om voor eeuwig in gelukzaligheid te vertoeven. Dit kan vele levens en dus evenveel wedergeboortes duren omwille van het schijn-zijn.

     

    Het schijn-zijn is de bedrieglijke waan die elke mens ondergaat. De zintuigen geven een beperkt, onvolmaakt en dus verkeerd beeld van de werkelijkheid. Ogen zien lang niet alles evenmin als ons gehoor scherp genoeg is om alles waar te nemen. Dit geldt evenzeer voor tast-, reuk- en smaakzin. Het allerkleinste stofdeeltje, in feite een lichtdeeltje, een snaartje, een stukje energie zeg maar, is niet met onze beperkte zintuigen waar te nemen. Nauwelijks te meten zelfs met gesofistikeerde hulpinstrumenten.

     

    Zo is een schijnwereld opgebouwd waarin de mens ingaat op foutieve informatie. Hij zoekt het ware geluk maar wordt telkens bedrogen door zijn zintuigen die schadelijke geneugten doen uitschijnen als gelukbrengende zaken. Zo maakt de mens zichzelf ziek en ongelukkig.

     

    Om het ware geluk te (her)vinden in de Bron van eeuwige vreugde en gelukzaligheid moet de mens de zintuigen als het ware even uitschakelen en zich dan richten naar de Bron.

    In de bedrieglijke zintuiglijke wereld bestaat alles in tweeheid. Dit in tegenstelling tot de ene, eeuwige Bron. Onze menselijke wereld kent goed en kwaad, liefde en haat, geluk en ongeluk, leven en dood... Het ene wordt altijd gecompenseerd door het andere. Oorzaak en gevolg. Elke positieve energie moet in evenwicht komen met negatieve energie en omgekeerd. En elke uitgaande positieve kracht komt evenredig terug. Hetzelfde geldt voor negatieve kracht.

    Deze dualiteit kun je maar ontstijgen door in een andere bewustzijnsdimensie te komen. Het bovenbewustzijn brengt je in de Brondimensie. De enige manier om daar te komen: in stilte gaan.

     

    In stilte gaan betekent alle zintuiglijke hindernissen opruimen evenals de innerlijke onrust die door blokkades wordt veroorzaakt, weg te werken. Yoga is hiervoor een uitstekende methode. Let wel. Yoga betekent eenheid met de goddelijke Bron en die bekom je niet zomaar. Lichaamshoudingen vormen maar 1 aspect van Yoga. Het gaat evenzeer om een juiste levenshouding, oprechte toewijding en om veelvuldige, diepe meditatie. Het beheersen van de levensenergie door het controleren van de adem is ook essentieel. Dit is allemaal niet onoverkomelijk en zelfs vrij eenvoudig toe te passen. Wel vraagt het een zekere discipline en veel liefdevolle toewijding.

    Want uiteindelijk gaat het leven om LIEFDE.

     

    Om tot de eeuwige Bron van gelukzaligheid te komen, moet je liefhebben met heel je hart, heel je ziel, heel je verstand en uit al je kracht.

    Heb de goddelijke Bron zo lief en je medemens als jezelf; dan ben je volmaakt gelukkig in dit leven en ook daarna, voor altijd.

     

     

     

    Yogannes

     

    Bron: de leringen van Paramhansa Yogananda


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-05-2023, 09:19 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    08-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Paasmysterie

    Het Paasmysterie

     

    Dagen- en nachtenlang hadden de ministers zich samen met experten over het grote probleem gebogen. Zou de regering hier ooit nog uitkomen? Voorstellen en tegenvoorstellen werden uitvoerig gewikt en gewogen maar men bereikte maar geen akkoord. De KVP wilde in publiciteit, media, school of waar dan ook alleen nog Paasklokken zien. De SVP wilde echter enkel overal de Paashaas en dan nog een fel roodgekleurde. De LVP wenste zelfs de afschaffing van het hele Paasgebeuren en wilde dat hele gedoe rond de paaseieren maar blauw-blauw laten. De coalitie stond op springen want ieder bleef hasstarrig op zijn standpunt staan. Maar de tijd dringde want de Goede Week kwam er stilaan aan.

     

    Het geruzie en gekibbel bleef niet binnenskamers aan de onderhandelingstafel. Een vakkundig uitgebracht lek deed de gemoederen hoog oplaaien en publieke verwijten, ja ordinaire scheldpartijen vlogen heen en weer. De hele bevolking was verdeeld in 3 kampen die elkaar hard tegen onzacht bestreden. Talloze actiegroepen kwamen op straat en de onrust nam zienderogen toe. De sfeer werd almaar grimmiger en gewelddadiger.

    Toen besloot een volksvergadering de kwestie naar zich toe te trekken en stelde een bijzondere commissie samen om na te gaan hoe voortaan Pasen, paaseitjes en al wat daarmee te maken heeft mocht beleefd worden. Vooral de kernvraag: “waar komen de paaseieren vandaan?” moest nu maar eens en voorgoed beantwoord worden.

    Een vermaard theoloog werd opgeroepen om zijn mening te geven. Hij bracht het aloude verhaal dat de paaseieren door de klokken uit Rome gehaald werden en dan thuis verspreid onder de kinderen. Op Witte Donderdag vertrokken de klokken tijdens de avonddienst vanuit de lokale kerken naar het vaticaan waar ze via de Heilige Vader op miraculeuze wijze de paaseitjes toebedeeld kregen. Dan vlogen ze daarmee naar huis en met Pasen strooiden ze dat lekkers in de tuinen van alle brave kindjes die ze dan konden zoeken en oprapen. Toen men de theoloog vroeg hoe hij dit kon bewijzen, verklaarde deze plechtig dat mirakels nu eenmaal niet kunnen en hoeven bewezen te worden juist omdat ze wonderbaarlijk en dus buiten-gewoon zijn. “Het is een dogma, hoeft niet uitgelegd te worden en duldt geen tegenspraak” besloot hij plechtig en ietwat hoogmoedig, arrogant zelfs. Het was al in de vroege ochtend en ergens in de verte kraaide een haan…

     

    De volgende getuige die werd opgeroepen was de Paashaas. Hij had een knalrood kostuum aan en stonk een beetje naar Hasseltse jenever. Enkele commissieleden verdachten activisten ervan een valse getuige opgetrommeld te hebben en dat was inderdaad zo. Uiteindelijk werd de enige echte Paashaas gevonden en deze stond de commissie te woord. Hij gaf meteen toe dat hij flink gesponsord werd door vele bedrijven en dat zijn veelvuldig verschijnen in de media hem geen windeieren had opgeleverd. Het woordgrapje ontging menig commissielid. Op de vraag waar hij al die paaseieren vandaan haalde en hoe hij die allemaal kon verdelen onder alle kinderen wou hij niet antwoorden. “Dat is een bedrijfsgeheim” stelde hij resoluut. “Ik kan en mag mijn bronnen niet prijsgeven”. Namen van grote chocoladeconcerns, warenhuizen en distributieketens werden genoemd maar de Paashaas hield de lippen stijf op elkaar. Hij beriep zich op het recht tot stilzwijgen.

     

    Er kwamen nog vele getuigen aan het woord. De meeste kloegen dat ze zich gekwetst en beledigd voelden door onverdraagzame andersgelovigen of juist andersom dat hen een of ander geloof of opinie werden opgedrongen. Polarisatie en intolerantie troef.

     

    Het probleem werd nooit opgelost. De ene regering na de andere struikelde erover. Het gekibbel en de oeverloze discussies bleven duren.

     

    Maar zie, op Paaszondag stonden de kinderen op, wreven zich de slaap uit de ogen en renden blij verwachtingsvol de tuin in. Op zoek naar Paaseieren. En die lagen er, elk jaar weer. Geen enkel kind vroeg zich af hoe die daar nu precies gekomen waren. Ze waren vrolijk en gelukkig. En dankbaar. Ze smulden van al dat lekkers en genoten met volle teugen van het Paasfeest en het leven.

     

    En boven in de kerktoren keken klokken gelukzalig en tevreden naar beneden, naar al dat jong enthousiasme.

     

    En hoog boven de wolken zag de Schepper van Al-wat-is dat het goed was. Alweer was het wonder geschied. “Hoe kunnen die grote mensen toch zo snel vergeten wat ze als kind spontaan wisten en deden. Zo vaak heb ik mijn zelfverwezenlijkte zonen en dochters naar de aarde gestuurd om hen te leren het kind in zichzelf te bewaren en spontaan en positief ingesteld te blijven. Heel mijn schepping getuigt van mijn liefde, wijsheid en vrede. Toch zien ze het niet en hebben tal van incarnaties nodig om inzicht te krijgen in mijn droom van eeuwige Liefde en er voor altijd deel van uit te maken…

     

    En God kwam vanuit de sluiers van het verborgene en nestelde zich in de harten van al die vreugdevolle kinderen en in alle mensen die zich openstelden voor het Licht van de Verrezen Heer.

    Alleluia! Alleluia! Alleluia!

     

     

    Yogannes


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-04-2023, 08:03 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    06-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een ware goeroe

    Op 7 maart 1952 verliet Paramhansa Yogananda bewust zijn lichaam (mahasamadhi); hij kwam in 1893 weer op aarde om de ware leer van Jezus Christus en die van Krishna in Oost en West een nieuw elan te geven o.a. door middel van lezingen, boeken, yoga- en meditatietechnieken. Zijn ‘Autobiografie van een Yogi” en andere boeken zijn spirituele meesterwerken en een inspiratiebron voor elkeen die een zinvol en gelukkig leven nastreeft. Naar aanleiding van de mahasamadhi van Paramhansa Yogananda heb ik volgend artikel geschreven waarin het begrip “goeroe” dat zo vaak verkeerd begrepen is duidelijk omschreven en verklaard wordt.

     

     

    EEN WARE GOEROE

     

    Vele mensen – vooral in het Westen – hebben een totaal verkeerd beeld van een goeroe. Men denkt dan aan een charlatan, een profiteur die naïeve volgelingen uitbuit, manipuleert en zich laat overladen met geld, dure luxegeschenken, kortom zich laat vereren als een soort halfgod. Helaas zijn er daadwerkelijk zulke individuen.

     

    Een echte goeroe is niets van dit alles, integendeel. Hij zet zich volledig belangeloos in voor zijn toegewijde die zelf in alle vrijheid voor hem kiest en ook volledig zijn vrije wil behoudt. Een ware goeroe wil enkel zijn leerling begeleiden en ondersteuning geven in de belangrijkste taak van elke mens: zichzelf volledig verwezenlijken; dit wil zeggen: lichamelijk, mentaal en spiritueel optimaal functioneren zodat uiteindelijk volledige Zelfverwezenlijking wordt bereikt om zo voor altijd volmaakt gelukkig te zijn. De goeroe heeft deze opperste staat van bewustzijn bereikt en wil zijn volgelingen dit ook helpen realiseren. Hij reikt daartoe leringen, inzichten, leefregels en methoden aan die de toegewijde helpt dit hoog bewustzijnsniveau te halen.

     

    Voor alle duidelijkheid: de toegewijde moet eerst zelf oprecht verlangen naar spirituele ontwikkeling en bereid zijn daar met enthousiasme en een zekere discipline aan te werken. Dan pas komt een goeroe op je levenspad om je hierbij te ondersteunen. Je kan eerst ook vele “gewone” leermeesters hebben en andere inspiratiebronnen. Eenmaal je vanuit het diepste van je hart verlangt naar een blijvende bewustzijnstoestand van volmaakte vrede en opperste gelukzaligheid zal je goeroe verschijnen. Hij zal dan altijd bij jou blijven in meditatie, gebed, levenshouding… in wat je ook doet en denkt. Met veel liefde, in alle vriendschap en zo nodig ook met discipline. Gehoorzaamheid aan de goeroe betekent niet zich schikken naar zijn wil maar naar datgene wat jij zelf ( je ziel) nodig hebt om spiritueel te vorderen en uiteindelijk eeuwig geluk te bekomen. Door open te staan voor goede raad, juist handelen, diepe meditatie, intens bewust leven laat je de goeroe toe jou te leiden naar goddelijke gelukzaligheid. Jouw liefde voor de goeroe geeft deze aan God. God is uiteindelijk de echte goeroe die communiceert en handelt via de bemiddeling van de “aardse” goeroe.

     

    De verhouding tussen goeroe en toegewijde is er geen van meerdere, machtige of overheerser tegenover mindere, onderdanige of onderdrukte. Er is juist een bijzondere band van wederzijdse liefde, vriendschap en respect. Deze speciale relatie is ook voor eeuwig. Wanneer een ziel het lichaam ooit verlaat zal de goeroe deze blijven begeleiden doorheen eventuele verdere incarnaties tot aan de volledige bevrijding, het één-zijn met Al-wat-is.

     

    Mijn goeroe, Paramhansa Yogananda, (net als alle grote meesters en wijzen) leert dat in elke godsdienst of levensbeschouwing een universele kern van waarheid zit. Wij zijn allen kinderen van éénzelfde God, volkomen gelijkwaardig. Of we nu christen, jood, hindoe, moslim of humanist zijn, we komen allen uit dezelfde Bron van Liefde en blijven daar voor altijd één mee. Enkel in het bewustwordingsproces kan enige gradatie zitten maar ook dit is irrelevant want uiteindelijk moet elke ziel zich bewust worden van totale eenheid in eeuwig bestaande gelukzaligheid. Het is geen competitie; elke mens zal vroeg of laat volledig Zelfverwezenlijkt en bevrijd worden/zijn. Iedereen bepaalt zijn of haar ritme van zelfverwezenlijking door de levenswijze in deze en vorige incarnaties. Telkens opnieuw worden kansen geboden, in elke nieuwe incarnatie kan men leren en vorderen. Tot het uiteindelijke doel wordt bereikt. Een levensschool met onuitputtelijke herkansingsmogelijkheden en met een garantie op een “diploma” van Zelfrealisatie.

     

    De liefde en het oneindig geduld waarmee de goeroe zijn volgeling bejegent is onbeschrijflijk groot. Wanneer de toegewijde in de val loopt van de constant aanwezige materialistische verleidingen van deze wereld en even geen zin heeft in de goede raad en steun van de goeroe dan zal deze zich in alle nederigheid stil terugtrekken. Wanneer dan de toegewijde opnieuw hulp en raad vraagt en zich afstemt op de goeroe zal deze onmiddellijk en accuraat reageren. Uiteraard is er nooit sprake van wrevel of straf, dat is een louter werelds, menselijk concept dat in het geheel niet past in het goddelijke waar enkel liefde, mildheid, vergeving en barmhartigheid aan de orde zijn. Een vaderlijke/moederlijke berisping of een psychologische “tik” kan uiteraard wel eens nuttig zijn… De wet van oorzaak en gevolg (karma) blijft natuurlijk altijd gelden. De goeroe kan de karmische gevolgen wel verzachten of zelfs geheel tenietdoen indien de noodzakelijke levensles maar geleerd wordt.

     

    Zo zorgt een ware goeroe – al dan niet in levende lijve- voor een voortdurend aanwezige steun en toeverlaat voor al wie zich op hem afstemt. Wie oprecht verlangt naar een optimaal zinvol leven en blijvend geluk, die krijgt een goeroe toegewezen die liefdevol en succesvol het pad effent naar altijddurende gelukzaligheid.

     

     

    Yogannes

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-03-2023, 10:34 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    17-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorjaarsvoorbode

    VOORJAARSVOORBODE

     

    Een frisse februariochtend. Na mijn yogaoefeningen en meditatie wandel ik even in de tuin. De zon komt schuchter piepen en zie… Een bosje van sneeuwklokjes troept tesamen, alsof ze zich willen warmen aan elkaar. Iets verderop komen warempel dwergnarcisjes dapper hun kopje opsteken. Hun grotere broers en zussen (of welke genderhoedanigheid ze ook hebben) houden zich nog wat in maar staan eveneens duidelijk klaar om de lente welkom te heten. Meesjes, roodborstjes, mussen doen zich tegoed aan vetbollen en ander vogelvoer. Ik ga weer naar binnen en voel mij geïnspireerd om een haiku te schrijven.

     

    Sneeuwklokjes luiden

    de lente in geel en groen

    alles groeit en bloeit

     

     

     

    Yogannes

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-02-2023, 15:23 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    05-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paramhansa Yogananda

    PARAMHANSA YOGANANDA

     

    Wanneer ik afgestemd ben op jou

    kan mij niets ergs overkomen;

     

     

    dan troost je mij teder als ik verdrietig ben;

    dan  beur je mij op als ik neerslachtig ben;

    dan geef je mij meer weer energie

    wanneer ik me zwak en machteloos voel;

    dan schenk je mij nog meer vreugde wanneer ik blij ben;

    dan geef je mij inzicht en wijsheid wanneer ik voor een probleem sta;

    dan breng je rust en kalmte wanneer ik mij opwind of in chaos verkeer;

    en bovenal: jij leidt mij naar totale Zelfverwezenlijking.

     

     

    Jij ben mijn leermester,

    mijn vriend,

    mijn geliefde.

     

     

    Jij bent mijn waarborg

    op eindeloos zalig geluk.

     

    Onvoorwaardelijk

    schenk jij mij

    je eeuwige liefde.

     

     

    Diep dankbaar ben ik

    voor die goddelijke zegening

    jou als goeroe te mogen hebben.

     

     

     

    Yogannes


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-01-2023, 09:03 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    21-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    HET MOOISTE KERSTLIED

     

    “Wie had ooit gedacht dat ik hier in deze eindeloze sneeuwvlakte in de diepvrieskou zou ronddwalen op weg naar een vrouw die weldra moet bevallen?” Tot voor kort werkte Goedele als vroedvrouw in een ziekenhuis in een grote Vlaamse stad maar omwille van een ernstig persoonlijk conflict met de autoritaire directeur werd ze daar ontslagen. Volgens hem hield ze zich niet strikt aan de instructies en tijdsduurbepalingen van het hospitaal; ze gaf voorrang aan sociale contacten met patiënten en familie in plaats van zich strikt aan de reglementen te houden. De directeur was razend toen ze ook nog weigerde zich te laten inenten met een vaccin waarvan ze wist dat dit niet efficiënt en zelfs gevaarlijk was. Hij ontsloeg haar op staande voet en zorgde er niet enkel voor dat ze niet langer in “zijn” ziekenhuis kon blijven werken maar ook dat ze nergens anders nog terecht kon als vroedvrouw.

     

    Een vriendin die bij het Vlaams Kruis actief was vroeg of ze soms niet als vrijwilligster naar Grensland wou gaan dat in oorlog was met Grootberië, een grootmacht die zomaar het buurland was binnengevallen en er dood en ellende zaaide. Het was zeker niet zonder gevaar maar het Internationale Kruis dat alle hulp coördineerde, garandeerde zoveel mogelijk de veiligheid van de medewerkers. Goedele nam de uitdaging aan en vertrok meteen. Ze kwam in een afgelegen dorp terecht en moest vaak naar de dichtst nabijgelegen stad om medicatie en hulpmiddelen te halen. Ze had een speciale pas om de controleposten voorbij te komen en door haar badge kon ze zich meestal ongehinderd verplaatsen.

     

    Maar vandaag – het was de dag voor Kerstmis - was Goedele op de terugweg van de stad naar het dorp door een hevige sneeuwstorm overvallen. Ze trachtte zich te concentreren en zocht naar herkenningspunten maar er was enkel een dikke laag sneeuw te zien, kilometers in het rond. Ze was hopeloos verdwaald en haar mobiele telefoon had geen bereik. Het ergste vond ze dat Mariska, de zwangere vrouw uit  het dorp, één van de medicijnen die ze bij had dringend nodig had. Tot overmaat van ramp hoorde ze heftige bombardementen; de vijand bleef de bevolking bestoken en vele dorpen werden totaal verwoest.

     

    Ze zakte steeds dieper weg in de sneeuw en uiteindelijk viel ze uitgeput en totaal radeloos neer. Ze sloot de ogen en dacht: “Dit is het einde”. Een helder wit licht doorstraalde haar en ze zag een goudgeel veld voor zich waar ze naartoe getrokken werd. Toen werd ze zo licht dat ze begon te zweven, steeds hoger in een hemelsblauwe lucht. Boven haar merkte ze nu een stervormige witte poort waar ze doorheen gezogen werd. Nu bevond ze zich in een schitterend zonnig landschap met veel bloemen en ze voelde zich heel gelukkig en vrij van alle zorgen. Iemand kwam naar haar toe… “Grootmoeder! Hoe komt gij hier?” “Rustig maar, kind. Geniet een tijdje van dit paradijs, de innerlijke vrede en de tedere warme geborgenheid. Kom op krachten en ga dan weer naar de aarde om er je taak verder te zetten. Vrees niet, je wordt beschermd en ondersteund. Tot ziens.” Goedele werd wat later in een fractie van een seconde weer teruggebracht naar de koude sneeuw van Grensland. Ze voelde eerst enorme teleurstelling dat ze niet langer op die zalige plaats van daarnet kon blijven maar ze besefte dat ze op één of andere manier gered werd van de vriesdood en dat ze moest voortleven om haar roeping in dit leven te volbrengen. Het ijskoude gevoel was verdwenen en een warme gloed vulde haar hart en verder haar hele lichaam. Ze had weer de energie om verder te gaan. Een stralende ster verscheen aan de hemel en wierp een zilveren lichtstraal naar beneden. Ze ontwaarde een groot bos en aarzelde geen moment om er in te lopen. Een smal bospaadje leidde naar een open plek waar ze mensen bezig zag tenten op te zetten en kampvuren aan te leggen. Ze herkende enkele dorpsbewoners en vroeg naar Mariska. Een oude vrouw wees naar een tent iets verderop. Iemand vertelde haar dat de vijand hun dorp volledig had vernietigd maar dat alle inwoners tijdig konden ontsnappen aan de bombardementen omdat een stralende ster hen aangetrokken had en allen naar dit bos geleid had.

     

    Goedele haastte zich naar Mariska en verzorgde haar. Om middernacht hoorden ze in de hele omtrek klokken luiden. En kort daarop het gehuil van de pasgeboren baby van Mariska. Een bloem van een kindje dat iedereen intens ontroerde. Er ging een ongelooflijk krachtige uitstraling uit van dit kleine wezentje.

     

    Plots hoorden ze luide voetstappen naderen. Soldaten van Grootberië! Alle dorpsbewoners gingen beschermend rond de jonge moeder en het kindje staan. Maar de militairen werden ten diepste geraakt door dit bijzonder lieflijk tafereel en legden meteen hun wapens neer. Eén van hen vertelde met tranen in de ogen dat hij zijn vrouw en hun pasgeboren baby had moeten achterlaten om naar het front te gaan. De soldaten gaven wat voedselpakketten en enkele geschenken vanuit hun voorraad aan Mariska en de dorpsbewoners. Zij waren tenslotte ook nu veel liever thuis geweest dan hier te vechten voor… ja waarvoor eigenlijk! Hoe zinloos al dit leed en absurd geweld.

     

    Ondertussen bleven de klokken luiden in het hele land. Onder druk van de internationale gemeenschap was een Kerstbestand afgesproken en omdat de gelovigen van Grensland Kerstmis vierden op 25 december en die van Grootberïe dat op 6 januari deden werd die hele periode niet gevochten! Ondertussen werd er druk diplomatiek overleg gepleegd om de oorlog na het bestand definitief te beëindigen. De wapens moesten zwijgen en beide partijen moesten aan de onderhandelingstafel gaan zitten om een akkoord te bereiken.

     

    De soldaten en de dorpsbewoners verbroederden en bezwoeren dat ze voortaan niet meer vijanden waren maar vrienden zouden blijven, ook na het bestand, wat er ook gebeure. De stralende ster die ze gezien hadden bleef aldoor schijnen. Goedele bedacht dat alle mensen waarlijk gelijkwaardig waren; allen broeders en zusters met éénzelfde verlangen: gelukkig en in vrede te mogen leven, zonder geweld, haat of pijn. Dit hier was een uiting van de essentie van Kerstmis: het Licht en de Liefde van het Christusbewustzijn dat in alle harten troont en elke mens heel maakt.

    Er werden vele kerstliederen gezongen die ze allemaal kenden want zoveel verschil was er niet tussen cultuur en taal van beide volkeren. Plots begon een jonge soldaat een lied te zingen … in het Nederlands! Goedele herkende dat lied meteen – Susa Nina - want dat zong haar grootmoeder ook altijd met Kerstmis. De jongeman had blijkbaar nog in Vlaanderen gestudeerd en daar bij het studentenkoor dit lied geleerd. Met tranen van ontroering zong Goedele mee en de anderen neurieden tijdens het refrein “Stille Nacht” want dat kwam precies zo uit. Zo had de componist Armand Preud’homme het ook bedoeld. In die koude Kerstnacht klonk het hemels gezang wonderschoon en de trillingen spreidden zich ver uit, over bergen, heuvels, dalen, meren en zeeën. En een diepe vrede daalde over alle mensen die het hoorden neder.

     

    SUSA NINA

     

    Sint Jozef bereidde die wondere nacht

    van 't zuiverste strooisel een beddeke zacht

    daarop heeft Maria met schamele vlijt

    haar schreiende Kindje te slapen geleid.

     

    Susa Nina, 't Hemelse hof in een arme stal

    en engelen wieken naar 't aardse dal

    en vullen de sferen met feestgeschal

    Susa Nina, voor de koning van 't heelal.

     

    De herders ontwaakten in 't schitterend licht

    aan hen werd de troostende boodschap gericht

    een boodschap van vrede vanuit 't paradijs

    aan alle de goeden van wille zij peis!

     

    Susa Nina, 't Hemelse hof in een arme stal

    en engelen wieken naar 't aardse dal

    en vullen de sferen met feestgeschal

    Susa Nina, voor de koning van 't heelal.

     

    Drie koningen kwamen naar 't Kind van heel ver,

    zij volgden het licht van een stralende ster.

    Zij hebben des Godsmens, den Koning aanschouwd,

    En offerden wierook en myrrhe en goud.

     

    Susa Nina, 't Hemelse hof in een arme stal

    en engelen wieken naar 't aardse dal

    en vullen de sferen met feestgeschal

    Susa Nina, voor de koning van 't heelal.

     

    Nog steeds brengt het Kindje

    zijn boodschap van vree

    voor alle goedwilligen onder ons mee

    een boodschap van vrede, van heldere kracht

    een boodschap van licht in de donkere nacht.

     

    Susa Nina, 't Hemelse hof in een arme stal

    en engelen wieken naar 't aardse dal

    en vullen de sferen met feestgeschal

    Susa Nina, voor de koning van 't heelal.

     

     

     

     

    Yogannes

     


     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-12-2022, 13:12 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    25-11-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De negen levens van Poessie

    DE NEGEN LEVENS VAN POESSIE

     

    Na een hels leven van honger en ellende, opgejaagd, verstoten en voortdurend belaagd kwam Poessie na een verschrikkelijke dood opnieuw bij de Maker van Al-wat-is terecht.

    “Wat heeft u mij toch aangedaan! Zo een miserabel leven dat u mij gegeven heeft!” klaagde ze miauwend.

    “Maar daar had jij toch zelf voor gekozen, niet?” weerlegde de Maker zacht en lief, zoals altijd.

    “Nu ja, ik wilde een leven in volle vrijheid, ongebonden zodat ik kon doen wat ik maar wilde. Maar er kwamen onophoudelijk narigheden en moeilijkheden op mijn levensweg.”

    “Zozo. Wat wil je dan in een volgend leven? Je weet dat je zelf mag kiezen waar en in welke omstandigheden je wil herboren worden.”

    “Ik wil nu bij mensen in een gezin terechtkomen. Daar zal ik zeker veilig en comfortabel kunnen leven, zonder zorgen of angst.”

     

    En zo geschiedde. Poessie kwam als huisdier bij de familie Pestjens terecht. Als verjaardagsgeschenk voor het jongste zoontje. Maar deze beschouwde de kat als een stuk speelgoed waarmee hij kon doen wat hij wou. Hij trok hard aan haar staart, schopte en sloeg en gooide met van alles en nog wat naar het arme dier. Op een keer had de zoon haar zo erg toegetakeld dat ze het leven liet en zo opnieuw bij haar Schepper belandde.

    “Kon je mij niet in een goede familie laten leven?” vroeg ze verwijtend. “Had dat dan gezegd, jij mag altijd kiezen maar je moet wel zorgvuldig en precies zeggen wat je wil” antwoordde de Maker bedaard. “Bovendien speelt het karma van je vroegere levens mee; je moet immers leren uit jouw levenservaringen om zo uiteindelijk volmaakt gelukkig te kunnen worden”.

    En zo werd Poessie geboren in een nest bij de familie Liefvrint. Ze speelde er met de kinderen, werd prima verzorgd en kreeg er lekker eten. Het leek wel een paradijs. Maar op een dag brachten ze haar bij de dierenarts die haar voorgoed beroofde van de mogelijkheid zelf een gezin te stichten, tot haar groot verdriet. Tot overmaat van ramp kwam er een grote hond als tweede huisdier bij en die maakte haar het leven zo zuur dat het paradijselijk bestaan tot een hel werd. Poessie was zeker geen katje om zonder handschoenen aan te pakken maar tegen zo een groot vervaarlijk monster kon ze echt niet op. Die enorme loebas zat haar op een keer zo bedreigend grommend achterna dat ze pardoes de straat op liep en onder een vrachtwagen terechtkwam…

    “Een volgende keer wil ik weer in vrijheid leven, maar wel in een beschermde omgeving” opperde Poessie en de Maker vervulde zoals altijd die wens.”

     

    In haar vierde leven woonde Poessie aldus in een groot woud, ver van alle mensen vandaan. Geen honden in de buurt en voldoende voedsel en zuiver water uit de beek. Eindelijk leek ze een mooi en gelukkig bestaan te kunnen leiden. Maar helaas, door uitzonderlijke droogte ontstond er een reusachtige bosbrand en Poessie werd een prooi van de ongenadige vlammen…

     

    Over haar vijfde leven kan ik kort zijn. Ze koos een dorp op grote afstand van enig woud of bos als verblijfplaats. Na een grote wolkbreuk overstroomde de nabije rivier en het ganse dorp verdween met man en muis (en kat) in de zondvloed…

     

    “Geef mij maar een nieuw leven, deze keer als woestijnkat” sprak Poessie zelfverzekerd. Geen mensen, geen honden, geen bos, geen rivier… wat kan er dan nog misgaan?” De Maker stemde stilzwijgend toe. Hij wist dat ze uiteindelijk van dorst zou omkomen maar zij had nu eenmaal de vrije keuze en kon enkel leren uit haar levenservaringen…

     

    “Deze keer wil ik precies omschrijven hoe ik mijn zevende leven wil doorbrengen” sprak Poessie beslist. “Ik wil geboren worden op een plaats en in omstandigheden waar de ellende uit mijn vorige levens niet kunnen geschieden.” De Maker knikte prijzend en stond de gunst welwillend toe. “Ons katje begint wijzer te worden” dacht hij.

     

    In een land met een gematigd klimaat, met lieve en diervriendelijke mensen zwierf Poessie gelukkig en tevreden rond. Ze had nooit honger of dorst en niemand viel haar lastig. En toch, er leek iets te ontbreken in dit anders zo zalig leventje. Ze ontmoette nooit een geschikte levenspartner en haar kittenwens werd dus niet vervuld. Ze stierf van eenzaamheid en verdriet om het gemis van een kroostrijk kattengezin.

     

    Ze vroeg de Maker een gelijkaardig leven als het vorige maar dan mèt een kater aan haar zij. En voor de achtste maal incarneerde Poessie met de zegen van de Maker van Al-wat-is.

    Aanvankelijk was alles rozengeur en maneschijn. Tomkat was de ideale gezel voor Poessie en schonk haar veel liefde en talrijke nesten schattige kittens. Maar op een dag merkte ze dat hij nog een heleboel andere katjes had die hij maar al te graag in het donker kneep… Na een hoogoplopende ruzie verliet Tomkat haar en bleef ze verweesd en eenzaam achter. Ze stierf van liefdesverdriet.

     

    “En, welk leven wil je nu?” vroeg de Maker.

    “O neen! Nu is het genoeg geweest. Het draait toch verkeerd uit, wat ik ook kies. Wat doe ik toch altijd verkeerd? Waarom wordt ik telkens weer gestraft met een ellendige incarnatie? Ik wil voortaan een leven waarbij ik telkens weer jouw raad en steun kan krijgen, zonder daarvoor eerst iets onaangenaams te moeten tegenkomen of in miserie te moeten sterven.”

    “Goed, dat kan. Een heel wijs besluit, lieve Poessie. Overigens treft jou geen enkele schuld, jouw zogezegde fouten of zonden zijn enkel te wijten aan vroeger karma of aan onwetendheid. Zoals ik al eerder zei word je niet gestraft maar juist geholpen om door leerrijke ervaringen in het vervolg het juiste te doen en volmaakt gelukkig te zijn. Je weet toch dat ik zielsveel van je houd zoals van al mijn schepselen, zonder onderscheid. Ik zou jullie nooit kunnen straffen of op enigerlei wijze pijn doen of laten lijden… Voortaan mag je mij altijd aanroepen wanneer je dat nodig vindt of wenst. Het volstaat stil te worden, je ogen te sluiten en in gedachten naar boven te kijken. Je zal mij dan kunnen zien en vragen wat je maar wil.”

     

    En zo gebeurde het dat in haar negende leven Poessie van begin tot einde gelukkig was. Voor elk probleem dat zich aandiende zocht ze raad en hulp bij de Maker van Al-wat-is. Al haar wensen werden vervuld en als er toch iets tegenviel, dan leerde ze daar uit en ging welgemoed verder.

     

     

    Hoe het verder met haar ging? Na haar negen levens als kat, incarneerde ze nog vele malen als een ander dier en uiteindelijk ook als mens. En zoals elke mens reisde haar ziel na vele leerrijke incarnaties in alle sferen tenslotte voorgoed naar haar Schepper, de Maker van Al-wat-is in zijn immer uitdijende oceaan van gelukzalig liefde-bewustzijn.

     

     

    Yogannes


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-11-2022, 15:35 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    11-11-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldvrede

    WERELDVREDE

     

    Op een dag stond de mens op

    en hoorde niets:

    geen wapengekletter

    geen reclamegetetter

    geen auto- of vliegtuiglawaai

    geen overluide “muziek”

    geen geruzie of gekibbel

     

    helemaal niets

    dan stilte

    rustige, vredige stilte

    enkel het lieftallig klateren

    van ergens een beekje

    het vrolijk gefluit van een vogeltje

    het zachtjes ruisen van de wind

    anders niets dan stilte

    stille vrede

    en een diep deugdzaam gevoel

    van innerlijke rust

    en tedere geborgenheid

     

    De mens genoot

    met volle teugen

    van het leven

    in liefde

    en vrede

     

     

     

    En God zag dat het goed was

     

     

     

     

     

     

    Yogannes


     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-11-2022, 07:23 geschreven door Yogannes  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 02/09-08/09 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 27/12-02/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 13/11-19/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs