Inhoud blog
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
High tea deel 1/3
Frittata van polenta met zalm en spinazie
1 persoon (1 stuk = 233,5 g)
Ingrediënten
10g ui, vers
1g knoflook
1,5g dille, vers
3ml olijfolie
28g maïsmeel (polenta)
100ml groentebouillon (aangemaakt met 1/5 glutenvrij low salt bouillonblokje (Damhert))
30g spinazie, vers of diepvries
Snuifje peper en zout
15g lichte zure room, 15% vet
35g gerookte zalm
10g rucola
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Hak de ui en de knoflook fijn. Hou enkele takjes dille opzij en hak de rest fijn.
Verhit de olijfolie in een lage pan en fruit de ui en de knoflook.
Voeg de polenta toe aan de pan en giet beetje per beetje de groentebouillon erbij. Blijf in de polenta roeren om klonters te voorkomen.
Voeg 2/3 van de fijngehakte dille toe aan de polenta.
Voeg de spinazie toe aan de polenta en roer tot het maïsmeel de substantie van een pap krijgt.
Kruid af met peper en een heel klein snuifje zout.
Bekleed een lage bakvorm met papier en stort de polenta erin. Laat ongeveer 10 minuten bakken in de oven.
Meng intussen de zure room met een beetje olijfolie en de rest van de fijngehakte dille. Kruid af met peper en zout.
Snijd de gerookte zalm in fijne reepjes.
Haal de frittata uit de bakvorm en snijd er een spie uit. Leg de spie op een bord en schik er de zalm en rucola bij.
Werk af met de zureroomdressing en enkele takjes verse dille.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Toege-voegde suikers
Vezels
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (233,5 g)
241,3 kcal
22,9 g
0,8 g
Geen
2,0 g
11,9 g
10,9 g
3,40 g
3,66 g
1,94 g
Per 100 g
103,3 kcal
9,7 g
0,3 g
Geen
0,9 g
5,1 g
4,7 g
1,46 g
1,57 g
0,83 g
En%
100%
38 En%
1,33 En%
Geen
1,6 En%
19,7 En%
40,7 En%
12,7 En%
13,6 En%
7,2 En%
Bron
Annelies & Lynn
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
20-12-2019, 19:12 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High tea deel 2/3
Glutenvrije cracker met platte kaas
1 persoon (86 g)
Ingrediënten
2 glutenvrije Lantknäcke crackers van Semper
30g magere platte kaas, 0% vet
10g radijs
15g avocado
3g bieslook, vers
3g pijnboompitten
2g tuinkers
Snuifje peper
Bereidingswijze
Neem 2 glutenvrije crackers (Semper) en besmeer deze met de platte kaas.
Snijd de radijzen en avocado in fijne schijfjes en schik op de platte kaas.
Hak de bieslook fijn en strooi over de crackers. Strooi ook de pijnboompitten over de crackers.
Top af met tuinkers en werk af met een snuifje peper.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Toege-voegde suikers
Vezels
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (86 g)
149,3 kcal
20,2 g
2,8 g
Geen
3,1 g
4,1 g
5,1 g
0,51 g
2,64 g
1,28 g
Per 100 g
173,6 kcal
23,5 g
3,3 g
Geen
3,6 g
4,8 g
5,9 g
0,59 g
3,07 g
1,49 g
En%
100 %
54 En%
7,5 En%
Geen
4 En%
11 En%
31 En%
3 En%
16 En%
8 En%
Bron : eigen recept
Annelies & Lynn
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
20-12-2019, 19:11 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High tea deel 3/3
Boekweitmuffin met topping van banaan
1 persoon (1 stuk = 80 g)
Ingrediënten
12,5g boekweitmeel
2,5g chiazaad
1g bakpoeder
Snuifje gemalen kaneel
Snuifje zout
3g zachte dadels
6,25ml sojadrink, natuur
8,5g ei
45g banaan
1g Tagatesse, poeder
(eventueel 1/10 van een gelatineblad)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190°C.
Meng het boekweitmeel, het chiazaad, het bakpoeder, de kaneel en het zout in een mengkom.
Snijd de dadel in fijne stukjes.
Meng in een andere kom de sojadrink, het ei, de fijngehakte dadel en 20 g banaan. Plet de banaan fijn en meng alles tot een homogene massa.
Voeg de inhoud van de twee kommen samen en roer voorzichtig om.
Schep het beslag in een muffinvorm en bak in in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Maak intussen de topping: prak 25g banaan fijn en meng met de Tagatesse tot een glad mengsel. Voeg eventueel een beetje gelatine toe indien het mengsel te vloeibaar is om te kunnen spuiten met een spuitzak.
Werk de muffin af met de topping met behulp van een spuitzak.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Toege-voegde suikers
Vezels
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per
portie (80 g)
124 kcal
21,4 g
9,7 g
Geen
2,8 g
3,7 g
2 g
0,37 g
0,55 g
0,35 g
Per 100 g
155 kcal
26,8 g
12,1 g
Geen
3,5 g
4,6 g
2,5 g
0,46 g
0,69 g
0,44 g
En%
100 %
69,0 En%
31,5 En%
Geen
4,5 En%
12 En%
14,5 En%
3 En%
4 En%
2,5 En%
Bron
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
20-12-2019, 19:10 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gevulde paprika met spinazie
Gevulde paprika met spinazie
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
1 rode paprika, vers (120 g)
1/2 klein sjalotje, vers (6 g)
spinazie, vers (37 g)
1 eetlepel kruidenroomkaas (12 g)
Geraspte kaas, gruyère, Violife (5 g)
Peper en zout
Bereidingswijze
· Verwarm de over voor op 180° C.
· Snijd de bovenkant van de paprika en verwijder de zaadjes
· Snipper het sjalotje
· Meng in een schaal de spinazie met kruidenroomkaas en een snufje peper en zout
· Doe het spinaziemengsel in de paprika
· Doe nog een beetje geraspte kaas erover
· Steek de paprika 30 min in de oven
· Serveer warm op een bord
Bron
https://www.lekkerensimpel.com/gevulde-paprika-met-spinazie/
Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Perportie(180 g)
95kcal
8 g
2,8 g
4,1g
4,5 g
2,9 g
0,4 g
0,15 g
Per 100g
53kcal
4,4g
1,6 g
2,3 g
2,5g
1,6 g
0,22 g
0.08 g
En%
100
33
6
17
42
27
3
0
Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0,5
Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
20-12-2019, 18:58 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Bruschetta met avocado
Bruschetta met avocado
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
Cherrytomaatjes (33 g)
1/6 avocado (30 g)
citroensap, vers (2 ml)
1/6 eetlepel olijfolie (2 ml)
Peper en zout naar smaak
1 plakje stokbrood of ciabatta, Schär Ciabatta rustica (13 g)
1/3 teentje knoflook (2 g)
Bereidingswijze
· Snij de cherrytomaten in vieren
· Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit
· Snijd het vruchtvlees van de avocado in stukjes
· Meng in een potje de cherrytomaten met de avocado, citroensap, olijfolie, peper en zout
· Smeer de plakjes brood in met een beetje olijfolie
· Snijd een teen knoflook doormidden en wrijf met de knoflook over het brood heen
· Rooster de broodjes een paar minuutjes in een pan totdat ze wat bruiner worden
· Serveer de salade op de broodjes
Bron
https://www.lekkerensimpel.com/bruschetta-met-avocado/
Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (82 g)
110kcal
6,2 g
2,8 g
1,5g
8,3 g
1 g
5,7 g
0,7 g
Per 100g
134 kcal
7,5 g
3,4 g
1,7 g
10g
1,2 g
7 g
0,86 g
En%
100
22
5
5
68
8
47
6
Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0,5
Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
20-12-2019, 18:57 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapas deel 2 - Hilde en Bieke
Aardappeltortilla met tapenade (1 koolhydraatruilwaarde)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten:
Voor de aardappeltortilla
·
Halve aardappel, rauw 50g
·
1/3 ui, rauw 38g
·
1/2 eetlepel olijfolie 5g
·
1/2 ei 25g
·
Peper en zout
Voor de tapenade
·
Olijven, ontpit, Aceitunas
Trio Verde 33g
·
Zongedroogde tomaten 15g
·
Kappertjes op azijn 4g
·
1/2 teentje knoflook,
fijngehakt 3g
·
1/2 eetlepel olijfolie 5g
Bereidingswijze
Stap 1:
Voorbereiding Tortilla
Schil de aardappel en snijd hem
in plakjes van 3 mm.
Snijd de ui doormidden en daarna in halve ringen.
Verwarm de olijfolie in een pan en frituur de aardappelschijfjes en uienringen
lichtbruin in de olie.
Laat de gefrituurde aardappelschijfjes en uienringen uitlekken in een vergiet.
Klop in een schotel het ei los en voeg een snuifje zout toe.
Voeg de aardappelschijfjes en uienringen toe aan het geklopte ei en druk de
aardappelschijfjes naar beneden zodat ze helemaal bedekt worden met het
eimengsel. Laat dit 5 minuten staan.
Stap 2: bereiding tortilla op
fornuis
Verhit de olijfolie in een
pan
Voeg het ei-mengsel toe en verspreid het over de pan met behulp van een spatel.
Sluit de pan af met een deksel.
Laat op een matig vuur ongeveer 3 minuten garen tot de bovenste laag bijna
gestold is.
Draai de tortilla met behulp van het deksel of een bord en laat de andere kant
ook 2 minuten garen.
Stap 3: bereiding tapenade
Mix de olijven met de
zongedroogde tomaten, knoflook en kappertjes in een hoge maatbeker.
Voeg er ½ eetlepel olijfolie aan toe en pureer met de staafmixer.
Breng op smaak met peper en zout
Stap 4: Presentatie
Snijd de tortilla in kleine
vierkantjes van 2 à 3 cm en steek er prikkertjes op.
Serveer de tortilla met de zelfgemaakte tapenade.
Bron: https://www.oilvinegar.com/nl-be/recepten/tapas--pinchos-vegetarisch/
Voedingswaarde tortilla met tapenade
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (178g)
250 kcal
11,7g
4,4g
3,6g
6,1g
19,4g
3,4g
8,5g
1,3g
Per 100g
140kcal
6,6g
2,5
2,0g
3,4g
10,9g
1,9g
4,8g
0,7g
En%
100
18,5
7
2,5
9,5
69,5
12
30,5
4,5
Hummus met picos (1,5 koolhydraatruilwaarden)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten:
Voor 50 gram hummus
30g kikkererwten uit blik, uitgelekt
10 ml tahin pasta
0,5 teentjes knoflook, grof gehakt 3g
1/2 koffielepel olijfolie
2g
4g citroensap
15 ml water (of vocht van de kikkererwten)
3/4e theelepel zout, snuifje
2g peterselie, vers
20g picos: Volkoren
dipstokjes (picos andaluz volkoren) 20g
Bereidingswijze
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 18:56 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapenade van zongedroogde tomaten en basilicum met crackers
Tapenade van zongedroogde tomaten en basilicum met crackers
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
1/6 Zongedroogde tomaat (33 g)
1 snuifje verse basilicum
1 snuifje oregano, gedroogd
4 ml olijfolie
1/2 eetlepel pijnboompitten (4 g)
1/2 eetlepel zwarte olijven (4 g)
1/3 teentje knoflook (2 g)
1 cracker, Schär - Knackebrod (8 g)
Bereidingswijze
· Doe alle ingrediënten in een blender of cutter. Zorg dat de olijven ontpit zijn.
· Mix grof
· Serveer met de crackers
Bron
Eigen creatie + https://koken.vtm.be/recept/tapenade-van-zongedroogde-tomaten-en-basilicum
Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Perportie(55g)
141kcal
2,9 g
2,1 g
2,9g
11,9 g
1,6 g
3,85 g
2,1 g
Per 100g
256kcal
5,2 g
3,8g
5,2 g
21,6g
2,9 g
7 g
3,8 g
En%
100
8
3
8
75
10
24
13
Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0,5
Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 18:40 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapas van olijven, zongedroogde tomaten en kaas
Tapas van olijven, zongedroogde tomaten en kaas
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
Violife kaas, original flavour, vegetarisch (25 g)
zongedroogde tomaten op olie (6 g)
1/3 teen knoflook (2 g)
6 ml traditionele olijfolie
Zwarte olijven in blik (24 g)
1/3 koffielepel verse tijm (2 g)
1 koffielepel citroensap (4 g)
1/2 blaadje sla, vers (2 g)
Peper en zout
Bereidingswijze
· Snijd de kaas in blokjes en de tomaat in stukjes
· Pel de knoflook en pers uit boven de olijfolie
· Schep de kaas, olijven, knoflookolie, tijm en citroensap goed door elkaar
· Breng op smaak met peper en eventueel zout
· Serveer in kleine schaaltjes op blaadje sla en met cocktailprikkers
Bron
Eigen creatie
Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Perportie(65g)
185kcal
2,5 g
1,3 g
6,6g
16,6g
6 g
6,8 g
0,6 g
Per 100g
284 kcal
3,8 g
2 g
10 g
25 g
9,2 g
10,4 g
0,9
En%
100
5
0
14
80
30
33
0
Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0
Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 18:39 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Pincho met paprikapuree
Recept 2: Pincho met
paprikapuree
portie: 1 persoon
Ingrediënten
1/3 rode paprika, vers (62 g) 1/3 teentje knoflook (2 g) snuifje milde paprikapoeder snuifje peper en zout 1/5 eetlepel olijfolie (2 ml) 1/2 snede bruin brood, zonder korst (15 g) 6 g Griekse witte kaas, Violife Greek white 7 g bosuitje, in dunne ringetjes
Bereidingswijze
·
Puur de paprika met de knoflook en de paprikapoeder in de
blender of keukenmachine.
·
Verhit de olijfolie in een pan.
·
Bak het paprikamengsel in 10 minuten al roerend tot
het een dikke puree wordt.
·
Breng op smaak met zout en peper.
·
Bestrijk het brood met de paprikapuree en strooi de
kaas en bosui erover.
·
Maak steeds stapeltjes van 2 sneden en snijd elk
stapeltje in vieren.
·
Steek de pincho's vast met cocktailprikkers.
Voedingswaarde per portie:
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Perportie (94 g)
92
kcal
10,8
g
1,8
g
2,9
g
3,6
g
1,3
g
1,8
g
0,3
g
Per 100g
98
kcal
11,5
g
1,9
g
3,1
g
3.8
g
1,4
g
1,9
g
0,3
g
En%
100
47
4
12,5
35
13
18
3
Bron
https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R472528/pincho-met-paprikapuree
Auteurs: Simon, Glenn & Diaz
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 18:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gezonde hight tea recepten
Zoet receptje: Suikervrije kokosbollen
(5 stuks)
Ingrédienten:
Banaan, rijp (150g) Kokosrasp (130g)
Amandelmeel (20g)
Zout, snuifje 3 eiwitten (100g)
Bereidingswijze:
1) Pureer de banaan met kokosrasp, amandelmeel en zout in een foodprocessor of met een staafmixer
2) Scheid de eieren en klop de 3 eiwitten op.
3) Meng het eiwitschuim voorzichtig door het kokosmengsel
4) Bedek een bakplaat met bakpapier en schep met een ijsboltang (of een gewone lepel) mooi bollen van het mengsel
5) Plaats ze 15 minuten in de voorverwarmde oven (180 graden)
Voedingswaarde per eenpersoonsportie:
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (100g)
191 kcal
9,8 g
8,4 g
4,2 g
5,25 g
13,5 g
9,8 g
0,465 g
0,12 g
Per 100g
191 kcal
9,8 g
8,4 g
4,2 g
5,25g
13,5 g
9,8 g
0;465 g
0,12 g
En%
100
20
17
4
11
63
46
2
0,5
Bron: http://www.focusonfoodies.nl/suikervrije-kokosbollen/?fbclid=IwAR1B4MkkbypIvR4PSBykZCg25Xz4parq8vziIDKJQRf7CP2rX-6DowGypvQ
Hartig recept 1: Komkommerrolletjes met zalm
(5 stuks)
Ingrédienten:
- Gerookte zalm (80g)
- Amandelen, ongeroosterd (20g)
- Cottage cheese, potje (160g)
- Snuifje dille, droog
- Peper, snuifje
- Zout, snuifje
- ⅘ komkommer, vers (328g)
Bereidingswijze:
1) Snijd de gerookte zalm zo klein mogelijk en hak de amandelen.
2) Roer deze samen met de cottage cheese, dille en een snufje peper en zout in kom door elkaar.
3) Was de komkommer, snijd de uiteindes eraf en schaaf de komkommer met een kaasschaaf in verticale plakken.
4) Smeer een laagje van het zalmmengsel over iedere plak kommer en rol ze op.
5) Zet vast op een prikkertje en serveer.
Voedingswaarde per eenpersoonsportie:
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (148g)
115 kcal
2,5g
1,8 g
1,4 g
11,5 g
6,3 g
1,7 g
2,25 g
1,3 g
Per 100g
78 kcal
1,7 g
1,2 g
0,9 g
7,8 g
4,3 g
1,1 g
1,5 g
0,9 g
En%
100
9
6
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
20-12-2019, 17:58 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Stokjesbrood Spaanse omelet
Menu 1: Stokjesbrood
Spaanse omelet
portie: 1 persoon
Ingrediënten
1/6 vastkokende aardappel, rauw (8 g) 1 g platte peterselie, vers 5 g ui, vers 1/3 teentje knoflook (2 g) 1/3 middelgroot ei (17 g) 1/3 el olijfolie (3 ml) 1
sneetje La Champainstokbrood ( 10 g)
Bereidingswijze
·
Verwarm de oven voor op 200° C.
·
Schil de aardappel en snijd in blokjes van 1/2 cm
(brunoise). Kook 10 min. in water met zout. Gief af.
Snijd ondertussen de peterselie fijn.
Snipper de ui en pers het knoflookteentje.
Klop het ei los.
Verhit de olie in een koekenpan.
Bak de ui en knoflook 6 min.
Bak de aardappel 2
min. mee
Voeg de peterselie, eieren, peper en zout toe en dek af. Bak 6 min. op
laag vuur. Keer om en bak nog
5 min. Laat afkoelen.
Snijd 12 schuine sneetjes brood. Bestrijk met de rest van de olie, rooster
ca. 8 min. Keer halverwege. Wrijf het brood in met de rest van knoflook.
Snijd de omelet in 12 punten. Steek op het brood vast met een prikker
en serveer op een bord.
Voedingswaarde per portie
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (46 g)
85
kcal
6,4
g
0,4
g
3,2
g
5,0
g
1,1
g
3,2
g
0,6
g
Per 100g
185
kcal
13,9
g
0,9
g
6,9
g
10,9
g
2,4
g
6,9
g
1,3
g
En%
100
30
1
15
53
11,5
34
6,5
Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R726412/stokjesbrood-spaanse-omelet
Auteurs: Simon, Glenn, Diaz
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 17:55 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Regenboog wrap met kip, groenten en yoghurt
Gezonde lunch: Regenboog wrap met kip, groenten en yoghurt
1 persoon (1 portie)
Ingrediënten
· ¼ Tomaat, vers (40g)
· 1 stengel lente-ui (30g)
· ¼ Wortel, vers (25g)
· 1 stuk komkommer (50g)
· 20 g ijsbergsla
· 1 eetlepel mais, blik (12g)
· Ananas, blik (50g)
· 100g kipfilet, rauw (60g)
· 1 eetlepel vloeibare margarine (8g)
· 1 koffielepel limoensap of citroensap(4g)
· Bieslook
· Peterselie
· Yoghurt natuur, mager (62,5g)
· 1 koffielepel mosterd (4g)
· Snuifje zwarte peper
· Snuifje zout
· 2 Kleine tarwe tortillas (100g)
Bereidingswijze
· Was de groenten. Snij de tomaat in blokjes. Hak de pijpajuin fijn. Rasp de wortel en snij de komkommer in halve schijfjes.
· Snij de kip in reepjes en bak in de margarine goudbruin.
· Maak de yoghurtdressing: Meng de yoghurt met het limoen- of citroensap. Voeg de mosterd toe en roer goed. Snipper het bieslook en de peterselieblaadjes fijn en meng onder de yoghurt. Kruid goed met zwarte peper en zout
· Warm de tortilla's op in de pan.
· Beleg elke tortilla met de groentjes, ananas en de kip in de vorm van een regenboog. Gebruik de dressing als wolkjes.
· Plooi eerst 1/3 van de onderste flap naar binnen. Sluit dan met de linker- en rechterflap tot een envelop.
Voedingswaarde gezonde lunch
Hoeveelheid
En
KH
Vezels
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (457,5)
571 Kcal
68,9g
6,7g
26,8g
19,7g
3,72g
2,80g
4,72g
Per 100g
125 Kcal
15g
1,5g
5,8g
4,3g
0,8g
0,6
1
En%
100
48
2
19
31
6
4
7
Bron
https://koken.vtm.be/recept/regenboog-wrap-met-kip-groenten-en-yoghurt?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&fbclid=IwAR3Y98rhi9tUUn3-nRMugQ_ou3RguH4haHyHSENMiz90Q9yGwOu7bHlqBuM
Glenn, Diaz en Simon 3VDKHAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
20-12-2019, 17:47 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapa's_Gevulde champignon_Annelies&Lynn
1. Gevulde champignon met ricotta en pesto en broodkruim
1 persoon (4 stuks, 173 g) iets minder dan 1KhRW uit het broodkruim
Ingrediënten
4 grote, rauwe champignons (100 g)
Snuifje peper en zout
1 koffielepel groene pesto (10 g kh op 100 g, dus 1 g KH op 10 g), bv. vegan pesto Puro vegan AH
40 g ricotta
10 g broodkruim (beschuit volkoren)
½ koffielepel pijnboompitten (9,4 KH op 100 g, dus 1 g KH op 10 g)
½ koffielepel olijfolie (3 ml)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200° C.
Snijd de steeltjes uit de champignons en hol ze iets uit.
Snijd de steeltjes fijn.
Bestrooi de binnenzijde van de champignons met peper en zout.
Roer de pesto door de ricotta en meng er ook de fijngesnipperde steeltjes en het broodkruim door.
Schep de romige pesto in de champignons.
Bestrooi met wat pijnboompitten.
Zet de champignons in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olijfolie.
Zet ze 15 minuten in de oven.
Laat ze eventueel op een keukenpapiertje uitlekken voordat je ze op een bord legt.
Bron
https://www.leukerecepten.nl/recepten/gevulde-champignons-met-ricotta/ + eigen aanpassingen
Annelies&Lynn, 3VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 16:18 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapa's_Linzen-pompoensoepje_Annelies&Lynn
2. Linzen-pompoensoepje met mandarijn
1
1 persoon (1 portie van 234 g) 2KhRW (afkomstig uit peulvruchten en crackers)
Ingrediënten
15 g ui
2 g knoflook
3 g verse gember
3 ml olijfolie
25 g pompoen (Butternut), vers of diepvries
125 ml groentebouillon, bv. Knorr groentenbouillon vetarm
25 g droge rode linzen (48,3 g kh per 100 g linzen, dus 12 g per 25 g)
15 ml sap van een halve mandarijn (9,5 g kh per 100 g mandarijn, dus 1,5 g per 15 ml)
Snuifje peper en zout
Snuifje currypoeder
Enkele korianderblaadjes
3 volkoren crackers, bv. Bolletje donker of meergranen AH
Bereidingswijze
Snipper de ui en de knoflook fijn.
Snijd de schil van de gember en rasp de gember.
Stoof de ui, knoflook en gember in de olijfolie.
Schil de pompoen, snijd in brunoise en laat deze meestoven in de pan.
Los intussen en bouillonblokje op in heet water.
Giet de groentebouillon in de pan met de ui, knoflook, gember en pompoen en kook gedurende 20 minuten. Voeg samen met de groentebouillon de linzen toe.
Mix tot een gladde soep.
Pers een mandarijn en voeg het sap toe aan de soep.
Kruid af met peper en zout en een snuif currypoeder.
Optioneel: versier met korianderblaadjes.
Serveer met de volkorencrackers.
Bron
https://koken.vtm.be/recept/wortelsoep-met-mandarijn-sint-jakobsvruchten-van-sandra + eigen aanpassingen
Annelies&Lynn, 3VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 16:17 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapa's_Tortilla_Annelies&Lynn
3. Tortilla
1 persoon (1 portie van 112 g) - iets meer dan 0,5 KhRW (afkomstig uit de aardappel)
Ingrediënten
3/4 vastkokende aardappel (40g) (19g kh per 100g, dus 7,6 g kh), ongekookt
15 g ui
2 g knoflook
4 ml olijflolie
1 middelgroot ei (50g)
Snuifje peper en zout
Bereidingswijze
Schil de aardappel en snijd in plakjes van ½ cm.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de aardappelplakjes in ca. 15 min. beetgaar.
Breng eventueel op smaak met zout. Schep voortdurend om zodat ze niet aanbranden of te bruin worden.
Splits het ei boven 2 kommen.
Klop het eiwit stijf en de eidooier luchtig.
Spatel het eiwit luchtig door de eidooier. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de knoflook en de ui toe aan de aardappelen en bak 5 min. mee.
Schenk het geklopte ei erover en laat op laag vuur met de deksel op de pan 5 min. garen.
Keer de tortilla met behulp van een groot bord en bak de andere kant nog gedurende 4 min.
Bron
https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R642716/tortilla
Annelies&Lynn, 3 VDK HAO
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
20-12-2019, 16:17 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek