Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    20-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas - groentenfrietjes - Diabetes - Anna en Karolien

    What do you want to do ?
    New mail

    Groentefrietjes

    What do you want to do ?
    New mail

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 19:16 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas - Diabetes - knolseldersalade - Anna en Karolien

    What do you want to do ?
    New mail

    Knolseldersalade met appel

    What do you want to do ?
    New mail

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 19:16 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas - Diabetes - tortilla -Anna en Karolien

    What do you want to do ?
    New mail

    Tortilla

    What do you want to do ?
    New mail

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 19:15 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas - Diabetes - falafel met yoghurtdip - Anna en Karolien

    What do you want to do ?
    New mail

    Falafel met yoghurtdip

    What do you want to do ?
    New mail

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 19:15 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische tapas - patatas bravas - Diabetes - Anna en Karolien

    What do you want to do ?
    New mail

    Patatas bravas met Spaanse ketchup

    What do you want to do ?
    New mail
    What do you want to do ?
    New mail

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 19:15 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea deel 1/3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Frittata van polenta met zalm en spinazie
     
    1 persoon (1 stuk = 233,5 g)

    Ingrediënten
    • 10g ui, vers
    • 1g knoflook
    • 1,5g dille, vers
    • 3ml olijfolie
    • 28g maïsmeel (polenta)
    • 100ml groentebouillon (aangemaakt met 1/5 glutenvrij low salt bouillonblokje (Damhert))
    • 30g spinazie, vers of diepvries
    • Snuifje peper en zout
    • 15g lichte zure room, 15% vet
    • 35g gerookte zalm
    • 10g rucola

    Bereidingswijze
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Hak de ui en de knoflook fijn. Hou enkele takjes dille opzij en hak de rest fijn.
    • Verhit de olijfolie in een lage pan en fruit de ui en de knoflook.
    • Voeg de polenta toe aan de pan en giet beetje per beetje de groentebouillon erbij. Blijf in de polenta roeren om klonters te voorkomen.
    • Voeg 2/3 van de fijngehakte dille toe aan de polenta.
    • Voeg de spinazie toe aan de polenta en roer tot het maïsmeel de substantie van een pap krijgt. 
    • Kruid af met peper en een heel klein snuifje zout.
    • Bekleed een lage bakvorm met papier en stort de polenta erin. Laat ongeveer 10 minuten bakken in de oven.
    • Meng intussen de zure room met een beetje olijfolie en de rest van de fijngehakte dille. Kruid af met peper en zout.
    • Snijd de gerookte zalm in fijne reepjes.
    • Haal de frittata uit de bakvorm en snijd er een spie uit. Leg de spie op een bord en schik er de zalm en rucola bij. 
    • Werk af met de zureroomdressing en enkele takjes verse dille.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Toege-voegde suikers

    Vezels

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (233,5 g)

    241,3 kcal

    22,9 g

    0,8 g

    Geen

    2,0 g

    11,9 g

    10,9 g

    3,40 g

    3,66 g

    1,94 g

    Per 100 g

    103,3 kcal

    9,7 g

    0,3 g

    Geen

    0,9 g

    5,1 g

    4,7 g

    1,46 g

    1,57 g

    0,83 g

    En%

    100%

    38 En%

    1,33 En%

    Geen

    1,6 En%

    19,7 En%

    40,7 En%

    12,7 En%

    13,6 En%

    7,2 En%


    Bron

    Annelies & Lynn


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 19:12 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea deel 2/3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Glutenvrije cracker met platte kaas

    1 persoon (86 g)

    Ingrediënten
    • 2 glutenvrije ‘Lantknäcke’ crackers van Semper
    • 30g magere platte kaas, 0% vet
    • 10g radijs
    • 15g avocado
    • 3g bieslook, vers
    • 3g pijnboompitten
    • 2g tuinkers
    • Snuifje peper

    Bereidingswijze
    • Neem 2 glutenvrije crackers (Semper) en besmeer deze met de platte kaas.
    • Snijd de radijzen en avocado in fijne schijfjes en schik op de platte kaas.
    • Hak de bieslook fijn en strooi over de crackers. Strooi ook de pijnboompitten over de crackers.
    • Top af met tuinkers en werk af met een snuifje peper.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Toege-voegde suikers

    Vezels

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (86 g)

    149,3 kcal

    20,2 g

    2,8 g

    Geen

    3,1 g

    4,1 g

    5,1 g

    0,51 g

    2,64 g

    1,28 g

    Per 100 g

    173,6 kcal

    23,5 g

    3,3 g

    Geen

    3,6 g

    4,8 g

    5,9 g

    0,59 g

    3,07 g

    1,49 g

    En%

    100 %

    54 En%

    7,5 En%

    Geen

    4 En%

    11 En%

    31 En%

    3 En%

    16 En%

    8 En%


    Bron: eigen recept

    Annelies & Lynn


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 19:11 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea deel 3/3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Boekweitmuffin met topping van banaan

    1 persoon (1 stuk = 80 g)

    Ingrediënten
    • 12,5g boekweitmeel
    • 2,5g chiazaad
    • 1g bakpoeder
    • Snuifje gemalen kaneel
    • Snuifje zout
    • 3g zachte dadels
    • 6,25ml sojadrink, natuur
    • 8,5g ei
    • 45g banaan
    • 1g Tagatesse, poeder
    • (eventueel 1/10 van een gelatineblad)

    Bereidingswijze
    • Verwarm de oven voor op 190°C.
    • Meng het boekweitmeel, het chiazaad, het bakpoeder, de kaneel en het zout in een mengkom.
    • Snijd de dadel in fijne stukjes.
    • Meng in een andere kom de sojadrink, het ei, de fijngehakte dadel en 20 g banaan. Plet de banaan fijn en meng alles tot een homogene massa.
    • Voeg de inhoud van de twee kommen samen en roer voorzichtig om.
    • Schep het beslag in een muffinvorm en bak in in ongeveer 20 minuten goudbruin.
    • Maak intussen de topping: prak 25g banaan fijn en meng met de Tagatesse tot een glad mengsel. Voeg eventueel een beetje gelatine toe indien het mengsel te vloeibaar is om te kunnen spuiten met een spuitzak.
    • Werk de muffin af met de topping met behulp van een spuitzak.

    Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Toege-voegde suikers

    Vezels

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (80 g)

    124 kcal

    21,4 g

    9,7 g

    Geen

    2,8 g

    3,7 g

    2 g

    0,37 g

    0,55 g

    0,35 g

    Per 100 g

    155 kcal

    26,8 g

    12,1 g

    Geen

    3,5 g

    4,6 g

    2,5 g

    0,46 g

    0,69 g

    0,44 g

    En%

    100 %

    69,0 En%

    31,5 En%

    Geen

    4,5 En%

    12 En%

    14,5 En%

    3 En%

    4 En%

    2,5 En%



    Bron



    Annelies & Lynn

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 19:10 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde paprika met spinazie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevulde paprika met spinazie

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    1 rode paprika, vers (120 g)

    1/2 klein sjalotje, vers (6 g)

    spinazie, vers (37 g)

    1 eetlepel kruidenroomkaas (12 g)

    Geraspte kaas, gruyère, Violife (5 g)

    Peper en zout

     

     

     

    Bereidingswijze

    ·      Verwarm de over voor op 180° C.

    ·      Snijd de bovenkant van de paprika en verwijder de zaadjes

    ·      Snipper het sjalotje

    ·      Meng in een schaal de spinazie met kruidenroomkaas en een snufje peper en zout

    ·      Doe het spinaziemengsel in de paprika

    ·      Doe nog een beetje geraspte kaas erover 

    ·      Steek de paprika 30 min in de oven

    ·      Serveer warm op een bord

     

     

     

     Bron

    https://www.lekkerensimpel.com/gevulde-paprika-met-spinazie/

     

    Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Perportie(180 g)

    95kcal

    8 g

    2,8 g

    4,1g

    4,5 g

    2,9 g

    0,4 g

    0,15 g

    Per 100g

    53kcal

    4,4g

    1,6 g

    2,3 g

    2,5g

    1,6 g

    0,22 g

    0.08 g

    En%

    100

    33

    6

    17

    42

    27

    3

    0

    Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0,5


    Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 18:58 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruschetta met avocado
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bruschetta met avocado

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    Cherrytomaatjes (33 g)

    1/6 avocado (30 g)

    citroensap, vers (2 ml)

    1/6 eetlepel olijfolie (2 ml)

    Peper en zout naar smaak

    1 plakje stokbrood of ciabatta, Schär Ciabatta rustica (13 g)

    1/3 teentje knoflook (2 g)

     

    Bereidingswijze

    ·      Snij de cherrytomaten in vieren

    ·      Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit

    ·      Snijd het vruchtvlees van de avocado in stukjes

    ·      Meng in een potje de cherrytomaten met de avocado, citroensap, olijfolie, peper en zout

    ·      Smeer de plakjes brood in met een beetje olijfolie

    ·      Snijd een teen knoflook doormidden en wrijf met de knoflook over het brood heen

    ·      Rooster de broodjes een paar minuutjes in een pan totdat ze wat bruiner worden

    ·      Serveer de salade op de broodjes

     

    Bron

    https://www.lekkerensimpel.com/bruschetta-met-avocado/

     

    Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (82 g)

    110kcal

    6,2 g

    2,8 g

    1,5g

    8,3 g

    1 g

    5,7 g

    0,7 g

    Per 100g

    134 kcal

    7,5 g

    3,4 g

    1,7 g

    10g

    1,2 g

    7 g

    0,86 g

    En%

    100

    22

    5

    5

    68

    8

    47

    6

    Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0,5


    Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 18:57 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas deel 2 - Hilde en Bieke

    Aardappeltortilla met tapenade (1 koolhydraatruilwaarde)

     

    Aantal porties: 1 persoon

     

    Ingrediënten:

     

    Voor de aardappeltortilla

    ·       Halve aardappel, rauw 50g

    ·       1/3 ui, rauw 38g

    ·       1/2 eetlepel olijfolie 5g

    ·       1/2 ei      25g

    ·       Peper en zout

    Voor de tapenade

    ·       Olijven, ontpit, Aceitunas Trio Verde 33g

    ·       Zongedroogde tomaten 15g

    ·       Kappertjes op azijn 4g

    ·       1/2 teentje knoflook, fijngehakt  3g

    ·       1/2 eetlepel olijfolie 5g

     

    Bereidingswijze

    Stap 1: Voorbereiding Tortilla

    Schil de aardappel en snijd hem in plakjes van 3 mm.
    Snijd de ui doormidden en daarna in halve ringen.
    Verwarm de olijfolie in een pan en frituur de aardappelschijfjes en uienringen lichtbruin in de olie.
    Laat de gefrituurde aardappelschijfjes en uienringen uitlekken in een vergiet.
    Klop in een schotel het ei los en voeg een snuifje zout toe.
    Voeg de aardappelschijfjes en uienringen toe aan het geklopte ei en druk de aardappelschijfjes naar beneden zodat ze helemaal bedekt worden met het eimengsel. Laat dit 5 minuten staan.

    Stap 2: bereiding tortilla op fornuis

    Verhit de olijfolie in een pan
    Voeg het ei-mengsel toe en verspreid het over de pan met behulp van een spatel.
    Sluit de pan af met een deksel.
    Laat op een matig vuur ongeveer 3 minuten garen tot de bovenste laag bijna gestold is.
    Draai de tortilla met behulp van het deksel of een bord en laat de andere kant ook 2 minuten garen.

    Stap 3: bereiding tapenade

    Mix de olijven met de zongedroogde tomaten, knoflook en kappertjes in een hoge maatbeker.
    Voeg er ½ eetlepel olijfolie aan toe en pureer met de staafmixer.
    Breng op smaak met peper en zout

    Stap 4: Presentatie

    Snijd de tortilla in kleine vierkantjes van 2 à 3 cm en steek er prikkertjes op.
    Serveer de tortilla met de zelfgemaakte tapenade.

    Bron: https://www.oilvinegar.com/nl-be/recepten/tapas--pinchos-vegetarisch/

    Voedingswaarde tortilla met tapenade

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (178g)

    250 kcal

    11,7g

    4,4g

    3,6g

    6,1g

    19,4g

    3,4g

    8,5g

    1,3g

    Per 100g

    140kcal

    6,6g

    2,5

    2,0g

    3,4g

    10,9g

    1,9g

    4,8g

    0,7g

    En%

    100

    18,5

    7

    2,5

    9,5

    69,5

    12

    30,5

    4,5

     

     

    Hummus met picos (1,5 koolhydraatruilwaarden)

     

    Aantal porties: 1 persoon

     

    Ingrediënten:


    Voor 50 gram hummus

    30g kikkererwten uit blik, uitgelekt
    10 ml tahin pasta

    0,5 teentjes knoflook, grof gehakt   3g

    1/2 koffielepel olijfolie  2g

    4g citroensap

    15 ml water (of vocht van de kikkererwten)
    3/4e theelepel zout, snuifje

    2g peterselie, vers

    20g picos: Volkoren dipstokjes (picos andaluz volkoren) 20g

    Bereidingswijze

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten

    20-12-2019, 18:56 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapenade van zongedroogde tomaten en basilicum met crackers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tapenade van zongedroogde tomaten en basilicum met crackers

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    1/6 Zongedroogde tomaat (33 g)

    1 snuifje verse basilicum

    1 snuifje oregano, gedroogd

    4 ml olijfolie

    1/2 eetlepel pijnboompitten (4 g)

    1/2 eetlepel zwarte olijven (4 g)

    1/3 teentje knoflook (2 g)

    1 cracker, Schär - Knackebrod  (8 g)

     

     Bereidingswijze

    ·      Doe alle ingrediënten in een blender of cutter. Zorg dat de olijven ontpit zijn.

    ·      Mix grof

    ·      Serveer met de crackers

     

     

     

    Bron

    Eigen creatie + https://koken.vtm.be/recept/tapenade-van-zongedroogde-tomaten-en-basilicum

     

    Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Perportie(55g)

    141kcal

    2,9 g

    2,1 g

    2,9g

    11,9 g

    1,6 g

    3,85 g

    2,1 g

    Per 100g

    256kcal

    5,2 g

    3,8g

    5,2 g

    21,6g

    2,9 g

    7 g

    3,8 g

    En%

    100

    8

    3

    8

    75

    10

    24

    13

    Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0,5


    Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 18:40 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas van olijven, zongedroogde tomaten en kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tapas van olijven, zongedroogde tomaten en kaas

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    Violife kaas, original flavour, vegetarisch (25 g)

    zongedroogde tomaten op olie (6 g)

    1/3 teen knoflook (2 g)

    6 ml traditionele olijfolie 

    Zwarte olijven in blik (24 g)

    1/3 koffielepel verse tijm (2 g)

    1 koffielepel citroensap (4 g)

    1/2 blaadje sla, vers (2 g)

    Peper en zout

     

     Bereidingswijze

    ·      Snijd de kaas in blokjes en de tomaat in stukjes

    ·      Pel de knoflook en pers uit boven de olijfolie

    ·      Schep de kaas, olijven, knoflookolie, tijm en citroensap goed door elkaar

    ·      Breng op smaak met peper en eventueel zout

    ·      Serveer in kleine schaaltjes op blaadje sla en met cocktailprikkers

     

    Bron

    Eigen creatie

    Voedingswaarde per eenpersoonsportie (per stuk):

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Perportie(65g)

    185kcal

    2,5 g

    1,3 g

    6,6g

    16,6g

    6 g

    6,8 g

    0,6 g

    Per 100g

    284 kcal

    3,8 g

    2 g

    10 g

    25 g

    9,2 g

    10,4 g

    0,9

    En%

    100

    5

    0

    14

    80

    30

    33

    0

    Aantalkoolhydraatruilwaarden = 0


    Glenn, Diaz en Simon 3VDK HAO



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 18:39 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pincho met paprikapuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Recept 2: Pincho met paprikapuree

    portie: 1 persoon

     

    Ingrediënten

    1/3 rode paprika, vers (62 g) 
    1/3 teentje knoflook (2 g) 
    snuifje milde paprikapoeder 
    snuifje peper en zout 
    1/5 eetlepel olijfolie (2 ml)  
    1/2 snede bruin brood, zonder korst (15 g) 
    6 g Griekse witte kaas, Violife Greek white 
    7 g bosuitje, in dunne ringetjes

     

    Bereidingswijze

    ·         Puur de paprika  met de knoflook en de paprikapoeder in de blender of keukenmachine.

    ·         Verhit de olijfolie in een pan.

    ·         Bak het paprikamengsel in 10 minuten al roerend tot het een dikke puree wordt.

    ·         Breng op smaak met zout en peper.

    ·         Bestrijk het brood met de paprikapuree en strooi de kaas en bosui erover.

    ·         Maak steeds stapeltjes van 2 sneden en snijd elk stapeltje in vieren.

    ·         Steek de pincho's vast met cocktailprikkers.


    Voedingswaarde per portie: 

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Perportie (94 g)

    92 kcal

    10,8 g

    1,8 g

    2,9 g

    3,6 g

    1,3 g

    1,8 g

    0,3 g

    Per 100g

    98 kcal

    11,5 g

    1,9 g

    3,1 g

    3.8 g

    1,4 g

    1,9 g

    0,3 g

    En%

    100

    47

    4

    12,5

    35

    13

    18

    3

     

    Bron

    https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R472528/pincho-met-paprikapuree

     

    Auteurs: Simon, Glenn & Diaz




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 18:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde hight tea recepten

    Zoet receptje: Suikervrije kokosbollen

     

    (5 stuks)

    Ingrédienten:

     

    Banaan, rijp (150g)
    Kokosrasp (130g)

    Amandelmeel (20g)

    Zout, snuifje
    3 eiwitten (100g)

     

    Bereidingswijze:

     

    1)    Pureer de banaan met kokosrasp, amandelmeel en zout in een foodprocessor of met een staafmixer

    2)    Scheid de eieren en klop de 3 eiwitten op. 

    3)    Meng het eiwitschuim voorzichtig door het kokosmengsel

    4)    Bedek een bakplaat met bakpapier en schep met een ijsboltang (of een gewone lepel) mooi bollen van het mengsel

    5)    Plaats ze 15 minuten in de voorverwarmde oven (180 graden)

     

     

    Voedingswaarde per eenpersoonsportie:

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (100g)

    191 kcal

    9,8 g

    8,4 g

    4,2 g

    5,25 g

    13,5 g

    9,8 g

    0,465 g

    0,12 g

    Per 100g

    191 kcal

    9,8 g

    8,4 g

    4,2 g

    5,25g

    13,5 g

    9,8 g

    0;465 g

    0,12 g

    En%

    100

    20

    17

    4

    11

    63

    46

    2

    0,5

     

    Bron: http://www.focusonfoodies.nl/suikervrije-kokosbollen/?fbclid=IwAR1B4MkkbypIvR4PSBykZCg25Xz4parq8vziIDKJQRf7CP2rX-6DowGypvQ

     

     

    Hartig recept 1: Komkommerrolletjes met zalm

     

    (5 stuks)

    Ingrédienten:

    -       Gerookte zalm (80g)

    -       Amandelen, ongeroosterd (20g)

    -       Cottage cheese, potje (160g)

    -       Snuifje dille, droog

    -       Peper, snuifje

    -       Zout, snuifje

    -       ⅘ komkommer, vers (328g)

     

    Bereidingswijze:

    1)    Snijd de gerookte zalm zo klein mogelijk en hak de amandelen.

    2)    Roer deze samen met de cottage cheese, dille en een snufje peper en zout in kom door elkaar.

    3)    Was de komkommer, snijd de uiteindes eraf en schaaf de komkommer met een kaasschaaf in verticale plakken.

    4)    Smeer een laagje van het zalmmengsel over iedere plak kommer en rol ze op.

    5)    Zet vast op een prikkertje en serveer.

     

     

    Voedingswaarde per eenpersoonsportie:

     

    Hoeveelheid

    En

     

    KH

    Suiker

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (148g)

    115 kcal

    2,5g

    1,8 g

    1,4 g

    11,5 g

    6,3 g

    1,7 g

    2,25 g

    1,3 g

    Per 100g

    78 kcal

    1,7 g

    1,2 g

    0,9 g

    7,8 g

    4,3 g

    1,1 g

    1,5 g

    0,9 g

    En%

    100

    9

    6

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    20-12-2019, 17:58 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stokjesbrood Spaanse omelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Menu 1:  Stokjesbrood Spaanse omelet

    portie: 1 persoon

     

     Ingrediënten

    1/6 vastkokende aardappel, rauw (8 g) 
    1 g platte peterselie, vers 
    5 g ui, vers 
    1/3 teentje knoflook (2 g) 
    1/3 middelgroot ei (17 g) 
    1/3 el olijfolie (3 ml) 
    1 sneetje La Champainstokbrood ( 10 g)


    Bereidingswijze

    ·         Verwarm de oven voor op 200° C.

    ·         Schil de aardappel en snijd in blokjes van 1/2 cm (brunoise). Kook 10 min. in water met zout. Gief af.

    • Snijd ondertussen de peterselie fijn.
    • Snipper de ui en pers het knoflookteentje.
    • Klop het ei los.
    • Verhit de olie in een koekenpan.
    • Bak de ui en knoflook 6 min.
    • Bak de aardappel 2 min. mee
    • Voeg de peterselie, eieren, peper en zout toe en dek af. Bak 6 min. op laag vuur. Keer om en bak nog 5 min. Laat afkoelen.
    • Snijd 12 schuine sneetjes brood. Bestrijk met de rest van de olie, rooster ca. 8 min. Keer halverwege. Wrijf het brood in met de rest van knoflook.
    • Snijd de omelet in 12 punten. Steek op het brood vast met een prikker en serveer op een bord.

      
    Voedingswaarde per portie


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiw

    vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (46 g)

    85 kcal

    6,4 g

    0,4 g

    3,2 g

    5,0 g

    1,1 g

    3,2 g

    0,6 g

    Per 100g

    185 kcal

    13,9 g

    0,9 g

    6,9 g

    10,9 g

    2,4 g

    6,9 g

    1,3 g

    En%

    100

    30

    1

    15

    53

    11,5

    34

    6,5

     Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R726412/stokjesbrood-spaanse-omelet

    Auteurs: Simon, Glenn, Diaz


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 17:55 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regenboog wrap met kip, groenten en yoghurt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Gezonde lunch: Regenboog wrap met kip, groenten en yoghurt

    1 persoon (1 portie)

     

    Ingrediënten

    ·       ¼ Tomaat, vers (40g)

    ·       1 stengel lente-ui (30g)

    ·       ¼ Wortel, vers (25g)

    ·       1 stuk komkommer (50g)

    ·       20 g ijsbergsla

    ·       1 eetlepel mais, blik (12g)

    ·       Ananas, blik (50g)

    ·       100g kipfilet, rauw (60g)

    ·       1 eetlepel vloeibare margarine (8g)

    ·       1 koffielepel limoensap of citroensap(4g)

    ·       Bieslook

    ·       Peterselie 

    ·       Yoghurt natuur, mager (62,5g)

    ·       1 koffielepel mosterd (4g)

    ·       Snuifje zwarte peper 

    ·       Snuifje zout

    ·       2 Kleine tarwe tortilla’s (100g)

     

     

    Bereidingswijze

     

    ·       Was de groenten. Snij de tomaat in blokjes. Hak de pijpajuin fijn. Rasp de wortel en snij de komkommer in halve schijfjes.

    ·       Snij de kip in reepjes en bak in de margarine goudbruin. 

    ·       Maak de yoghurtdressing: Meng de yoghurt met het limoen- of citroensap. Voeg de mosterd toe en roer goed.
    Snipper het bieslook en de peterselieblaadjes fijn en meng onder de yoghurt. Kruid goed met zwarte peper en zout

    ·       Warm de tortilla's op in de pan.

    ·       Beleg elke tortilla met de groentjes, ananas en de kip in de vorm van een regenboog. Gebruik de dressing als wolkjes.

    ·       Plooi eerst 1/3 van de onderste flap naar binnen. Sluit dan met de linker- en rechterflap tot een envelop.

     

    Voedingswaarde gezonde lunch 

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (457,5)

    571 Kcal

    68,9g

    6,7g

    26,8g

    19,7g

    3,72g

    2,80g

    4,72g

    Per 100g

    125 Kcal

    15g 

    1,5g

    5,8g

    4,3g

    0,8g

    0,6

    1

    En%

    100

    48

    2

    19

    31

    6

    4

    7

     

    Bron

    https://koken.vtm.be/recept/regenboog-wrap-met-kip-groenten-en-yoghurt?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&fbclid=IwAR3Y98rhi9tUUn3-nRMugQ_ou3RguH4haHyHSENMiz90Q9yGwOu7bHlqBuM


    Glenn, Diaz en Simon 3VDKHAO
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    20-12-2019, 17:47 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapa's_Gevulde champignon_Annelies&Lynn
    1. Gevulde champignon met ricotta en pesto en broodkruim


    1 persoon (4 stuks, 173 g) – iets minder dan 1KhRW uit het broodkruim

    Ingrediënten 
    4 grote, rauwe champignons (100 g)
    Snuifje peper en zout 
    1 koffielepel groene pesto (10 g kh op 100 g, dus 1 g KH op 10 g), bv. vegan pesto Puro vegan AH
    40 g ricotta
    10 g broodkruim (beschuit volkoren) 
    ½ koffielepel pijnboompitten (9,4 KH op 100 g, dus 1 g KH op 10 g) 
    ½ koffielepel olijfolie (3 ml)

    Bereidingswijze
    • Verwarm de oven voor op 200° C.
    • Snijd de steeltjes uit de champignons en hol ze iets uit. 
    • Snijd de steeltjes fijn.
    • Bestrooi de binnenzijde van de champignons met peper en zout. 
    • Roer de pesto door de ricotta en meng er ook de fijngesnipperde steeltjes en het broodkruim door.
    • Schep de romige pesto in de champignons. 
    • Bestrooi met wat pijnboompitten. 
    • Zet de champignons in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olijfolie. 
    • Zet ze 15 minuten in de oven. 
    • Laat ze eventueel op een keukenpapiertje uitlekken voordat je ze op een bord legt.




    Bron
    https://www.leukerecepten.nl/recepten/gevulde-champignons-met-ricotta/ + eigen aanpassingen

    Annelies&Lynn, 3VDK HAO


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 16:18 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tapa's_Linzen-pompoensoepje_Annelies&Lynn
     2. Linzen-pompoensoepje met mandarijn 


    1 persoon (1 portie van 234 g) – 2KhRW (afkomstig uit peulvruchten en crackers)

    Ingrediënten

    15 g ui
    2 g knoflook 
    3 g verse gember 
    3 ml olijfolie
    25 g pompoen (Butternut), vers of diepvries
    125 ml groentebouillon, bv. Knorr groentenbouillon vetarm
    25 g droge rode linzen (48,3 g kh per 100 g linzen, dus 12 g per 25 g) 
    15 ml sap van een halve mandarijn (9,5 g kh per 100 g mandarijn, dus 1,5 g per 15 ml)
    Snuifje peper en zout
    Snuifje currypoeder
    Enkele korianderblaadjes
    3 volkoren crackers, bv. Bolletje donker of meergranen AH

    Bereidingswijze
    • Snipper de ui en de knoflook fijn.
    • Snijd de schil van de gember en rasp de gember.
    • Stoof de ui, knoflook en gember in de olijfolie.
    • Schil de pompoen, snijd in brunoise en laat deze meestoven in de pan.
    • Los intussen en bouillonblokje op in heet water.
    • Giet de groentebouillon in de pan met de ui, knoflook, gember en pompoen en kook gedurende 20 minuten. Voeg samen met de groentebouillon de linzen toe.
    • Mix tot een gladde soep.
    • Pers een mandarijn en voeg het sap toe aan de soep.
    • Kruid af met peper en zout en een snuif currypoeder.
    • Optioneel: versier met korianderblaadjes.
    • Serveer met de volkorencrackers.




    Bron
    https://koken.vtm.be/recept/wortelsoep-met-mandarijn-sint-jakobsvruchten-van-sandra + eigen aanpassingen

    Annelies&Lynn, 3VDK HAO






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 16:17 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapa's_Tortilla_Annelies&Lynn
    3. Tortilla 
     


    1 persoon (1 portie van 112 g) - iets meer dan 0,5 KhRW (afkomstig uit de aardappel)

    Ingrediënten 
    3/4 vastkokende aardappel (40g) (19g kh per 100g, dus 7,6 g kh), ongekookt
    15 g ui
    2 g knoflook
    4 ml olijflolie 
    1 middelgroot ei (50g)
    Snuifje peper en zout

    Bereidingswijze
    • Schil de aardappel en snijd in plakjes van ½ cm. 
    • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. 
    • Verhit de olie in een koekenpan en bak de aardappelplakjes in ca. 15 min. beetgaar. 
    • Breng eventueel op smaak met zout. Schep voortdurend om zodat ze niet aanbranden of te bruin worden.
    • Splits het ei boven 2 kommen. 
    • Klop het eiwit stijf en de eidooier luchtig. 
    • Spatel het eiwit luchtig door de eidooier. Breng op smaak met peper en zout.
    • Voeg de knoflook en de ui toe aan de aardappelen en bak 5 min. mee. 
    • Schenk het geklopte ei erover en laat op laag vuur met de deksel op de pan 5 min. garen.
    • Keer de tortilla met behulp van een groot bord en bak de andere kant nog gedurende 4 min.




    Bron
    https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R642716/tortilla

    Annelies&Lynn, 3 VDK HAO






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    20-12-2019, 16:17 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 19/08-25/08 2019
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs