Ingrediënten : 1 vel bladerdeeg 4 jonagold appelen 1 vanillestokje 100 gr goede boter 2 eieren 150 gr fijne suiker 35 gr maïzena bloem 1 koffielepel kaneelpoeder
Bereiding : Schil de appelen en snij ze in blokjes van +/- 1 cm. Smelt de boter op het vuur maar zorg ervoor dat deze niet kleurt. Voeg de suiker, de maïzena bloem en het binnenste van het vanillestokje toe en roer goed. Haal van het vuur en roer de eieren erdoor. Druk het deeg met het bakpapier in de taartvorm. Verdeel de appelblokjes over de taartbodem. Giet het mengsel over de appelblokjes. Bestrooi met de kaneel. Bak de taart 40' in een voorverwarmde oven op 180°C. Haal de taart uit vorm en laat afkoelen op een taartrooster.
TIP : Serveer deze appeltaart eventueel met een bolletje ijs !
Ingrediënten : 200 gr pizzadeeg 3 eetlepels havermout 200 gr volle platte kaas 3 eieren 1 broccoli 150 gr Ardeense hesp 3 eetlepels gemalen kaas 1 koffielepel paprikapoeder peper
Bereiding : Verdeel de broccoli in roosjes en snij de hesp in reepjes. Stoom de broccoli gaar. Leg het deeg in een taartvorm met bakpapier en strooi 2 eetlepels havermout op de pizzabodem. Verdeel de broccoli en de hesp over de bodem. Klop de platte kaas op met de eieren, 1 eetlepel havermout en kruiden met peper en paprikapoeder. Giet dit kaasmengsel over de vulling. Strooi de geraspte kaas erover en zet dit in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 30à40 '.
TIP : Dit kan je ook perfect eten als hoofdgerecht . Serveer dit dan met een frisse salade !
Ingrediënten : 500 gr zalmfilet 1 eetlepel suiker 1 eetlepel grof zeezout 1 eetlepel vers gesneden dille 1 eetlepel Wiskey ( dit zorgt ervoor dat de vis gaart ! )
Bereiding : Leg de zalm in een grote glazen schaal. Meng het zeezout met de suiker. Strooi dit mengsel in een dun laagje over de zalm. Bedek dab de zalm met een laagje vers gesneden dille. Giet de Whiskey over de zalm. Leg dan iets zwaar op de vis zodat de verschillende smaken goed in de zalm kunnen dringen. Dek de schotel heel goed af en plaats deze gedurende 3 dagen in de koelkast. Draai de vis dagelijks om zodat de smaken op deze manier ook goed door de vis opgenomen worden. Haal op dag 3 de schotel uit de frigo. Snij de zalm in heel kleine blokjes en meng dit met het vrijgekomen sap. Verdeel deze over de glaasjes.
Aan deze soep is een beetje werk maar maak een grotere hoeveelheid en
nodig vrienden of familie uit om samen te genieten van deze heerlijke
maaltijdsoep!
Benodigdheden voor 8 pers. :
4 uien
olijfolie
500 ml witte wijn
1 groot blik gepelde tomaten + 1 groot blik water
3 visbouillonblokjes
een beetje saffraan
2 kg mosselen
peper en zout
700 gr gekuiste inktvis
500 gr grote scampi's
100 ml cognac
1 kg stevige vis vb. victoriabaars, staartvis, kabeljauw, ...
4 teentjes knoflook
1 bussel peterselie
Bereiding :
Fruit 2 uien samen met 2 teentjes look in olijfolie. Voeg de helft van de witte wijn toe en breng aan de kook.
Voeg de gepelde tomaten en de saffraan toe alsook het water en de bouillonblokjes en laat dit even verder koken.
Snij de 2 andere uien fijn en ook de andere look en fruit deze ook in olijfolie en voeg de mosselen erbij.
Kruid met peper en zout en kook ze op een groot vuur tot de mosselen open zijn.
Zeef het mosselvocht en voeg dit bij de tomaten.
Kook de inktvis even in de rest van de witte wijn.
Giet ook dit af en doe het vocht bij de tomaten.
Pel de scampi's, verwijder zo nodig het darmkanaal en bak ze 2 min. in de olijfolie.
Blus dit even met de cognac, maar dit is niet nodig als je dit liever niet hebt.
Doe dit vocht ook bij de tomaten.
Voeg de vis toe bij het geheel en laat dit even koken tot de vis gaar is.
Voeg daarna de inktvis, de scampi's en de mosselen toe.
Breng op smaak met de gesneden peterselie, peper en zout.
Serveer met stokbrood en een heerlijk glaasje witte wijn.
De boter laten smelten en het stoofvlees bakken tot het mooi bruin
is. De pan moet wel goed warm zijn zodat het vlees dichtschroeit anders
verliest het teveel vocht en word het vlees taai.
Voeg de fijngesneden uien toe en het kruidenbouquet.
Voeg de chocolade toe alsook de wildfond en laat ongeveer een uur
sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe om en voeg vocht toe als dit
nodig is.
Doe de room erbij, laat nog 5 min. verder sudderen , breng op smaak met peper en zout en bind de saus als dit nodig is.
Dien op met pasta naar keuze, frietjes of kroketten.
P.S.: De chocolade ga je niet proeven maar deze zorgt wel voor een mooie glans van je saus.