Ze komen ons op
een veel te vroeg en een half uur te laat oppikken aan ons hotel. Whats new.
Minibus in, nog wat toeristen inladen en dan een uurtje tot aan de haven. Er is
een probleempje met de boot die ze normaal gezien gebruiken voor deze
rondvaart. We gaan op een grotere, een echt cruiseschip met zon 20 kajuiten.
We hebben plek met hopen, we zijn maar met 25 deelnemers. Thee, koffie,
croissants en cake als ontvangst. Leuk, we mogen de toiletten van de kajuiten
gebruiken, verleidelijk om niet even op zon bed te gaan liggen.
We varen tussen
de bergen door en als eerste merk ik de ijsbergen op, Capitan, Iceberg Ahead!.
We willen hier geen Titanicske doen. Ze zien er zo mooi en lief uit, maar als
je beseft dat slechts10% boven het oppervlak zit begrijp je dat het eigenlijk
gigantische mastodonten zijn. Ze zijn afkomstig van de Upsala-gletsjer. Ne
grote, ik bespaar je de technische details. Het einde van de gletsjer drijft op
de Brazo Upsala, een 700m diep meer. Deze gletsjer trekt zich pijlsnel terug,
dat verklaart het mijnenveld aan ijsbergen. Om dezelfde reden kunnen we niet
tot aan het gletsjereinde zelf varen. OK even van op afstand bewonderen, het
blijft onwezenlijk zon ijsrivier die het dal in stroomt.
We varen nu
naar de tweede gletsjer, de Spegazzini. Zoek het op als je me niet gelooft.
Daar kunnen we wel vlak bij komen. De motoren worden stilgelegd en we worden
uitgenodigd voor de lunch op het onderste dek. Het achtersteven heeft gigantische
ramen en we hebben een lunch with a view. Impressionant. We zijn hier blijkbaar
niet alleen, een ander schip komt ons vergezellen. Het is de kleine catamaran
met 300 van onze not so close friends op. We toosten eens met ons glas wijn.
Heel erg blij dat we daar niet opzitten.
Het
gourmetgedeelte start traditioneel met Empanadas met een frisse
paprika-tomaat-ajuindressing. Daarna volgt een plank overladen met kazen en
fijne vleeswaren, het smaakt maar het is teveel voor ons beiden. Wijn naar
believen. Als ze komen afruimen krijgen we nieuw bestek. We weten meteen hoe
laat het is en kijken elkaar verbaasd aan. Menen die dat? Jawel hoor, de
hoofdschotel volgt, een lamsstoofpotje. Daarna nog twee desserten. We willen
niet onbeleefd zijn en doen ons uiterste best.
Na de lunch
kunnen we op een stop meegaan voor een kleine tocht, t zal nodig zijn denk ik
schuldig. We hiken de volledige 200m tot aan de Bahia Puesto de las vacas. Een
hutje waar koejagers verbleven. Hun taak: wilde gemuteerde koeien afschieten,
want die eten het bos op, en de kadavers ook meenemen want anders komen er
teveel poemas. Ze hebben een contract van 16 jaar, niemand hield het hier
langer uit dan 4 jaar. Heeft blijkbaar ook te maken met het feit dat ze maar om
de 3 maanden bevoorraad werden. De helft van de tijd werden ze dan nog eens
vergeten. Soit, we hiken terug naar de boot, ik, met nu nog een half schuldgevoel
over, klauter aan boord. Als we de enquête invullen, beantwoorden we in alle
eerlijkheid de vraag Wat vond u het meest indrukwekkende aan deze trip met
de lunch. Terug naar de haven en met de minibus terug naar El Calafate.








|