Wat is een neuroblastoom? Een neuroblastoom is een kwaadaardig kankergezwel (tumor) wat ontstaan is uit een bepaald type zenuwweefsel. Dit zenuwweefsel wordt het sympathische zenuwstelsel genoemd. Het sympathisch zenuwstelsel bestaat uit een zenuwstreng die vanaf de hersenen langs het ruggenmerg naar beneden loopt tot in het bekken. De zenuwen in deze zenuwstreng regelen onder andere de bloeddruk, de hartslag, de activiteiten van de darmen, blaas en andere organen in de buik. Ook de bijnieren maken onderdeel uit van het sympatische zenuwstelsel.
Bij wie komt neuroblastoom voor? Een neuroblastoom komt met name voor bij kinderen op jonge leeftijd. Het wordt het meest gezien bij kinderen rond de leeftijd van 2 jaar. Bij kinderen ouder dan 6 jaar komt een neuroblastoom zelden voor.
Wat is de oorzaak van een neuroblastoom? De precieze oorzaak van het ontstaan van een neuroblastoom is niet bekend. Ergens tijdens de ontwikkeling van het embryo in de baarmoeder is er iets mis gegaan, waardoor uit normaal zenuwweefsel een neuroblastoom is ontstaan. Tijdens de ontwikkeling van het embryo tot voldragen baby gebeurt er heel veel met alle lichaamscellen. Cellen moeten op een bepaald moment gaan delen en op een ander moment stoppen met delen en zich verder gaan ontwikkelen tot de functie die de cel zal gaan krijgen. Dit heel complexe proces wordt gestuurd door bepaalde stofjes. Bij kinderen die een neuroblastoom krijgen gaat er iets mis met de aansturing van dit proces. De cellen gaan zich wel delen, maar reageren niet meer op het signaal dat ze moeten gaan stoppen met delen. Het is nog lang niet bekend waarom de cellen bij een neuroblastoom niet meer reageren op de boodschap dat ze moeten gaan stoppen met delen. Een neuroblastoom is een kankergezwel waarvan gemakkelijk cellen loslaten. Deze cellen kunnen in andere organen terecht komen en daar gaan groeien tot nog een kankergezwel. Dit worden uitzaaiingen genoemd. Een neuroblastoom zaait gemakkelijk uit. Bij de helft van de kinderen is op het moment van het stellen van de diagnose al sprake van uitzaaiingen. Uitzaaiingen kunnen overal voorkomen maar worden het meest gevonden in de botten, in de lymfeklieren, de longen, de lever en soms naar de oogkassen. Uitzaaiingen kunnen klachten geven van botpijn, niet willen lopen, zwelling van de lymfeklieren. Daarnaast komen er ook vaak algemene klachten voor als moeheid, hangerigheid, veel huilen, afvallen en bleek zien als gevolg van bloedarmoede.
Hormonen
Een neuroblastoom is een tumor die hormonen kan afgeven aan het bloed. Deze hormonen worden vaak plotseling aan het bloed aangegeven. Als gevolg van deze hormonen kunnen aanvallen optreden van zweten, een rode kleur krijgen, diarree en irritatie.
Wat is de prognose van een neuroblastoom?
Verschillende factoren
Belangrijke factoren zijn de leeftijd van het kind, de grootte van het neuroblastoom en het wel of niet aanwezig zijn van uitzaaiingen en de mate waarin het mogelijk is om het neuroblastoom tijdens een operatie in zijn geheel te verwijderen. Ook het beeld van het neuroblastoom onder de microscoop in de mate waarin in het erfelijk materiaal van neuroblastoom veranderingen zijn opgetreden zijn belangrijk voor de prognose. Prognoses zijn altijd gebaseerd op gemiddelden wanneer er gekeken wordt naar grote groepen kinderen. Voor het individuele kind kan zo'n gemiddelde prognose zowel naar het positieve als naar het negatieve anders uitpakken. Kinderen jonger dan een jaar hebben een betere prognose dan kinderen ouder dan een jaar. Kleine neuroblastomen zonder uitzaaiingen die in geheel verwijderd zijn door een operatie hebben een heel goede prognose, bijna altijd is volledige genezing mogelijk. Bij grotere tumoren die intensiever behandeld zijn is de prognose ook goed, acht tot negen op de tien kinderen geneest hiervan. Bij neuroblastomen met uitzaaiingen is de prognose veel minder goed. Ook na de intensieve behandeling geneest twee tot vijf van de kinderen. Vijf tot acht op de tien kinderen komt dus als gevolg van deze neuroblastomen uiteindelijk te overlijden.
Terugkeer van het neuroblastoom
Ook na een behandeling waarin het neuroblastoom geheel verdwenen was, is het altijd mogelijk dat op een later tijdstip een nieuw neuroblastoom ontstaat.
JENS* EN ZIJN GEVECHT TEGEN NEUROBLASTOOM!
Jens* heeft neuroblastoom sinds maart 2007, in juli 2009 zijn er terug neuroblastoomcellen.Jens* heeft zijn strijd verloren op 3 juli 2011....
03-02-2010
Woensdag 3 februari 2010
Deze morgen was Jens verschrikkelijk bleek toen hij op stond. Mama heeft geen geduld meer tot morgen voor een bloedcontrole. Dus eerst Merel naar school en dan hop in Turnhout naar het ziekenhuis. Zijn witte zijn goed gestegen tot 1600, hemoglobine is ook terug gestegen, maar de plaatjes zijn nog lichtjes gezakt. Hopelijk beginnen deze nu toch ook stilletjes te stijgen want ze zouden maandag op 80000 moet staan voor de chemo en ze staan nu nog maar op 37000. Volgens de waarden van de witte zou Jens nu naar school mogen, maar zolang het zo glad is overal, vooral ook de speelplaats, durven we hem niet te laten gaan. Veel te gevaarlijk voor inwendige bloedingen nu zijn plaatjes zo laag staan. Om 10u was juf Karen er weer met zijn testen. Natuurlijk sluiten ze weer af met een spelletje, deze keer heeft hij kunnen winnen! Vorige week had Jens op school ook wat testen meegedaan en die resultaten waren zeer positief. Jens kan heel goed mee met de klas. Super flink van hem, doe het hem allemaal maar eens na! Namiddag wordt het een rustige namiddag met de zussen spelen. Op het moment zijn ze weer vollenbak aan het zingen op de playstation, allemaal liedjes van studio 100. Nu gaan we niet morgen nog eens op bloedcontrole maar wel vrijdagmorgen.
Reacties op bericht (6)
04-02-2010
Jens
Wat knap je naam in Japans te mogen kennen!! Tof ,tof nee heel tof!
Voor morgen hopelijk goede uitslag,ik duim mee hoor.
04-02-2010 om 22:51
geschreven door Ma Elly
Goe bezig
Heel goe Jens zo n punten halen de ma blij maar ook de pa denk ik en voor volgende week toi toi he Jens ge bent wel echt n krak he ziek weinig les en toch goede toetsen hoedje af,ik vroeger niet ziek en toetsen zo van 11 op 20ge kent dat he Jens met hakken over de sloot.
Groetjes en n dikke knuffel aan allemaal maar u in t bijzonder.
Karel
04-02-2010 om 08:57
geschreven door Karel(voor Jens den opa van de zwemclub of frituur)
Hallo daar
Hé Jens, bij mij komt de juf voorlopig ook nog aan huis. Maar na de carnavalvakantie ga ik terug naar school. En bij mij sluit ze ook vaak af met een spelletje. Wat speel jij graag? Ik houd van 4 op een rij en rummycub. Wij duimen voor een goed bloedbeeld tegen maandag. High five van Big Ben
04-02-2010 om 00:28
geschreven door Benjamin
03-02-2010
Proficiat
Proficiat Jens met je resultaten op je testen. Je doet echt goed je best. Hopelijk zijn je bloedwaarden tegen maandag allemaal goed zodat je toch kunt starten. Geniet nog maar van je dagen thuis en amuseer jullie nog met het zingen daar!
Liefs
Vanessa, Niels en Ellen
03-02-2010 om 21:07
geschreven door Vanessa & Niels
proficiat
Dag jens,
Dikke proficiat met je resultaten op school hé kerel, je mama zal wel heel trots zijn op jou. Geniet maar van je weekje thuis met je mama, papa en zussen. Thuis is nog altijd het leukst hé jongen. Esther en Bart kunnen er van meespreken want zij mochten vandaag een dagje thuisblijven, lekker thuis in de luie zetel tekenfilms kijken, wat wil een mens nog meer. Verzorg je goed Jens zodat je er volgende week weer klaar voor bent ! Geef je mama een dikke knuffel van mij en een dikke kus voor jou !
groetjes mama van Bart
03-02-2010 om 16:33
geschreven door nancy
Goed zo
Hoi Jens,..
Wat ben jij toch een flinke jongen zeg,...zo jou best doen bij de juf en op jou toetsen,... Je bent een echte krak,...Chapeau,...
En nu maar duimen dat de plaatjes vlug omhoog gaan zodat je maandag kan kuren,... Geniet van een vrije dag met je zusjes.
Hallo ik ben Jens Adriaensen, geboren op 25 oktober 2001. Ik ben nu dus 9 jaar jong. Op 10 maart 2007 ben ik voor de eerste keer opgenomen in UZ Leuven. Ik heb neuroblastoom in stadium 4. Een tumor in mijn borstkas en poep en uitzaaiingen in mijn beenmerg. Na een hele reeks behandelingen, chemo, operatie, stamceltransplantatie, bestralingen,...voel ik mij weer prima. In december 2008 is mijn behandeling afgerond en moet ik enkel nog op kontrole. In juli 2009 krijg ik terug pijn in mijn beentjes. Op 25 juli 2009 word ik weer opgenomen in UZ Leuven en vinden er verschillende onderzoeken plaats. Er zijn terug veel neuroblastoomcellen in mijn beenmerg! Mijn behandeling start opnieuw....