GEORGES ALS VINAMI FREE LANCE JOURNALIST
MEER WETEN OVER WIJN?
Inhoud blog
 • Zal ARTIFICIELE INTELLIGENTIE (AI) in de toekomst onze wijnindustrie vormgeven of zelfs bepalen?
 • ARMAGNAC: terug van wegegeweest én in de mode!
 • INVLOED VAN DE BODEM OP ONS PALET
 • Waarde van de medaille op een wijnfles?
 • OVERSTAPPEN NAAR EEN ANDERE VERPAKKINGSVORM ?
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  07-07-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SAALE-UNSTRUT
  SAALE-UNSTRUT
  (51E breedtegraad – ten zuidwesten van Berlijn)
  (*) bron: Deutches Weininstitut-Mainz 

  Dit meest noordelijkste wijnbouwgebied van Duitsland situeert zich in het zuiden van Sachsen-Anhalt rond Freyburg en Naumburg. Het wijngebied van de twee rivieren Saale (zijrivier van de Elbe) en Unstrut beslaat 735 ha waarvan het grootste deel van de wijngaarden vallen binnen het natuurpark Saale-Unstrut Triasland. Naast de vele wijngaarden in Sachsen-Anhalt zijn er nog enkele aanplantingen in Thüringen en Brandenburg. Dat hier al meer dan 1000 jaar wijnbouw wordt bedreven blijkt uit de schenkingsoorkonde die dateert uit 998 waarvan keizer Otto III de grondsteen voor deze wijnbouw legde. Elk jaar, het tweede weekend van september, grijpt in de ongekroonde wijnhoofdstad Freyburg aan de Unstrut een groots wijnfeest plaats.
  Klimatologisch kan men dit wijngebied beschrijven als het droogste wijngebied van Duitsland. De zon schijnt er zo’n 1600 uur per jaar en de neerslag is slechts 500 mm. De gemiddelde opbrengst bedraagt slechts 50hl/ha. Men moet wel in dit wijngebied rekening houden met een meedogenloze vorst in de lente en in de winter. Een geleidelijke overgang van zomer naar winter ontbreekt dus.
  Geografisch stelt men dat de rivieren Saale en Untrut zich voort bewegen door een oud cultuurlandschap met steile terrassen, nauwe dalen, droge muren, traditionele boomgaarden en warmte-eilanden.
  Op bodemkundig vlak kenmerkt dit wijngebied zich door bodemstructuren zoals muschelkalk, zandsteen, lössleem en koperleisteen.
  Onder de 30 te proeven druivenrassen blijft de müller-thurgau in dit micro-klimatologisch wijngebied de belangrijkste druivensoort. De grootste trots van de plaatselijke wijnboeren is hun weissburgunder, terwijl ook de cépages silvaner en riesling tot de regionale klassiekers behoren. ¼ aanplant bestaat uit blauwe druiven waarvan vooral portugieser, dornfelder, spätburgunder en zweigelt.
  Als men vandaag spreekt over elegante, frisse, aromatische lichte Saale-Unstrut geraffineerde wijnen dan is dit wel te danken aan de val van de Muur en aan de hereniging van Duitsland. Tot voor de val van de Muur werd niet geïnvesteerd in viticultuur en vinificatie en dat plaatste de kwaliteit van de wijn op grote achterstand. Ook de DDR-tijd deed de wijnbouw geen goed. Veel wijnhuizen werden opgeheven en moesten volgens staatsinzicht gaan produceren, hetgeen vaker op kwantiteit dan op kwaliteit neerkwam. De Duitse hereniging in 1989 deed de wijnbouw weer openbloeien. Veel onteigende wijnboeren kregen hun bezittingen terug. Sedert 2015 spreekt de wijnregelgeving in dit gebied over 2 Bereichen, 3 Grosslagen en 23 Einzellagen. 
  Daar wijnbouw alleen mogelijk is op goed beschutte plaatsen met een mild microklimaat refereer ik graag naar:
  • Wijngoed Kloster Pforta dat oorspronkelijk behoorde tot het aldaar oude Cisterciënzer klooster.
  • De Rotkäppchen Sektkellerei in Freyburg
  • Het Universitäts-Weinhaus aan de Unstrut (heeft zijn eigen Einzellage=wijngaard)
  De lezers van dit artikel zullen vlug begrijpen dat dit wijngebied door zijn cultuur, geschiedenis, natuur en romantiek op een vanzelfsprekende manier met elkaar zijn verenigd. In dit ‘Toscane van he Noorden’ kan ik een drietal wijnroutes aanraden:
  • Saale-Unstrut route (60 km)-Strasse der Romantik, Himmelswege met burchten en kastelen
  • De Zeits route (20 km)
  • De Mansfeidsee route (20 km)
  Met de kano kan je tussen de rivierwijngaarden de talrijke kastelen ontdekken en voor de fietsers raad ik sterk de Hasselbach en Biberbach route aan (55 km).
  Tot slot een gastronomische ervaring:
  • Zeitzer Milbenkäze
  • Eremitenschinken (lokale ham)
  • Plaatselijke geteelde asperge (regio Altmark)


  Kenmerken WEISSBURGUNDER (*)
  Stamt af van de Spätburgunder en gedijt overal prima waar het voor de Riesling te warm is. Lichtvoetig, fris en met zijn ingetogen zuren ideaal aan tafel. Geurt en smaakt naar citrusvruchten, peer, meloen en groene noten. Net zo geschikt voor verwerking tot sekt als voor opvoeding in barriques. Bereikt in eersteklas wijngaarden een indrukwekkende kwaliteit.

  Weetje(*) 
  Langs de wijnroute van Saale-Untrut lopen ook de Strasse der Romantiek en de Himmelswege. Kastelen als de Neuenburg en Rudelsburg, belangrijke gebouwen als de Naumburger dom en mystieke plaatsen als die waar de Himmelscheibe von Nebra gevonden werd, vertellen over de cultuurgeschiedenis van het gebied. Freyburg an der Unstrut geldt als de officieuze wijnhoofdstad ervan. 

  Te onthouden(*)
  Aanplant: ca. 740 ha
  Aandeel witte wijn 73%
  Belangrijkste druivenrassen: müller-thurgau, weissburgunder
  Toerisme: Sektkellerei Rotkäppchen in Freyburg, Wijngaardhuisjes en Het ‘Stenen Plaatjesboek bij Naumburg’.

  Dit wijngebied op uw bucket list plaatsen is een must!
  Georges De Smaele, wijnrecensent.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  07-07-2018, 11:07 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  02-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rheinhessen - Dynamiek als troef
  WIJNEN UIT RHEINHESSEN 
  Jonge Duitse wijnmakers ontdekken de potentie van dit dynamisch wijngebied

  Ten westen van de steden Worms en Mainz ligt deze grootste productieregio van Duitsland, met ongeveer 26.500 hectare wijnbouwgebied. Het is niet voor niets dat dit zacht glooiende landschap bekend staat als “ Land van Duizend Heuvels”. Als het minst beboste gebied van Duitsland zorgen toch de hoogten van Hunsrück, Taunus, Odenwald en Nordpfälzer voor beschutting tegen de koude winden en hevige neerslag. Daardoor behoort dit gebied tot de droogste en warmste gebieden van Duitsland wat gunstig is voor zowel de wijnbouw als de fruitteelt. Aan gevarieerde bodems is er zeker geen gebrek. Met kwarts, porfier, leisteen, kalk en vulkaangesteente is deze wijnregio ideaal voor wijnaanplant. Miljoenen jaren geleden was op de plek van Rheinhessen een binnenzee. Die oeroude zeegrond met schelpjes zorgt nu voor een diepe kalkrijke omgeving voor de druivenwortels. Dit verklaart de frisheid, de aroma rijkheid en de frisse zuren van de witte wijnen uit Rheinhessen. Kennen we nog de mierzoete supermarktwijn Liebfraumilch? Dit massaproduct, van erbarmelijk niveau kwam ook uit Rheinhessen. Sedert de jaren ’80 vonden de wijnboeren dat het beter kon en werd er gefocust op droge wijnen. Sommigen behoren zelfs tot de absolute top van Duitsland. Het traditionele ras van de streek is de silvaner waarvan Rheinhessen de wereldwijd grootste aanplant bezit. Ook worden riesling, müller-thurgau en burgunders aangeplant. Bij de rassen voor rood zijn dornfelder, spätburgunder en portugieser van betekenis. Vergeten we vooral niet de Winzersekt die ongeveer dertig jaar geleden werd geboren. Deze geproduceerde sekt met geografische herkomst is gemaakt volgens de traditionele methode (zoals Champagne). In de wijngaarden van Rheinhessen staan af en toe huisjes met koepeldaken die stralend gewit zijn. Deze schuilhuisjes voor wijngaardwerkers zijn uit steen opgebouwd in het houtarme Rheinhessen.
  Concluderend kan men stellen dat Rheinhessen niet meer de kweekvijver is van goedkope, zoete slobber, maar een gebied met tintelfrisse wijn van hogere kwaliteit. 

  AANPLANT
  Ca. 26.500 ha
  Verhouding tussen witte en rode wijnen is 69/31
  Belangrijkste druivenrassen: müller-thurgau, riesling, dornfelder, silvaner, potugieser, spätburgunder.
  Bron: Deutches Weininstitut-Mainz


  Bezoek!
  Liebfrauenstift-Kirchenstück in Worms
  Niersteiner Glöck
  Bezoekerscentrum van Kupferberg in Mainz
  Bron: Deutches Weininstitut-Mainz

  WEETJE
  Mainz, de hoofdstad van het bondsland Rheinland-Pfalz, is ook de hoofdstad van Rheinhessen. Sinds 2008 is het een trots lid van de selecte groep Capitals Global Network. Daartoe behoren negen steden in de belangrijkste wijngebieden van de wereld. Behalve Mainz zijn dat Bordeaux, Florence, San Francisco, Cristchurch, Bilbao, Mendoza, Porto en Kaapstad. Doel van de vereniging is het stimuleren van toerisme en wijncultuur.
  Bron: Deutches Weininstitut-Mainz


  Georges De Smaele, wijnrecensent.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  02-04-2018, 17:47 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  22-03-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OVER FRANKENLAND (DUITSLAND)
  DE MERKWAARDIGSTE WIJNFLES TER WERELD IS IN FRANKENLAND (MIDDEN DUITSLAND) TE VINDEN

  De naam  Bocksbeutel kenmerkt zich als wijnfles met een korte hals en een dikke ronde buik. Ze doet zo’n beetje denken aan de zoetere Portugese Mateus rosé fles. De bierstaat Beieren blijft vasthouden aan deze eeuwenoude traditie om haar witte wijnen te bottelen in deze moeilijk te stapelen wijnfles. Marketing ‘avant la lettre ‘? Met haar 75 centiliter inhoud wordt zij meestal afgesloten met een schroefdop, niet met een kurk. De cépages silvaner en riesling zijn vaak in een Bocksbeutel gebotteld. De plaatselijke wijnbouwers gaan er prat op dat zij betere silvaner maken dan elders. De silvaner geldt als de klassieke Frankische druif welke in 1659 voor het eerst werd aangeplant op de Schlossberg in Castell. Zoals de Franken zelf is karakteristiek de silvaner te omschrijven als rustig en ingetogen, maar wel solide genoeg om zich te wapenen tegen de soms strenge winters. Het klimaat in Franken neigt naar continentaal met warme zomers en koude winters. De vochtigheidsgraad in Mainfranken wordt zelfs als vrij hoog aangegeven. Dankzij de geringe neerslag concentreert zich in de bodem het gehalte aan mineralen. Aards en minerale tonen zijn dan ook de voornaamste eigenschap van Weinfranken. De drie-eenheid: klimaat, ligging en bodem én vakmanschap is terug te vinden in deze wonderbare wijnstreek. Veel wijnbouwers investeren steeds verder in hun producten. Dit zijn o.a.: Het Weingut am Stein met uitzicht op Würzburg, Wijnmakers Horst Sauer in Volkach-Eschendorf en Wijnmaakster Wendelin Grass in Nordheim am Rhein.

  Aanplant: ca. 6100 ha
  Aandeel witte wijn: 81%
  Belangrijkste druivenrassen: müller-thurgau, silvaner
  Rivieren: Main, Rhön, Spessart, Aisch, Tauber…
  Toerisme: Staatlicher Hofkeller Würzburg, Bürgerspital zum Heiligen Geist, Würzburger Juliusspital, Castell en de silvaner


  WEETJE
  Een van de beroemdste wijngaarden van Franken en tevens de oudste waarvan de naam gedocumenteerd is, is Würzburger Stein. Steinwein was lange tijd synoniem voor Frankenwijn. Nog altijd ligt er een fles Steinwein uit 1540 in de kelder van het Bürgerspital in Würzburg. Een voornaam liefhebber van Steinwein was Johann Wolfgang von Goethe. Op 12 juni 1806 schreef die aan zijn vrouw Christiane: “ Stuur me nog wat flessen Würzburger, want geen andere wijn smaakt me en ik ben ongelukkig wanneer ik het zonder mijn lievelingsdrank moet stellen “.

  Bron: Deutsches Weininstitut-Mainz


  KENMERKEN Müller-Thurgau (Rivaner)
  Dit aan het begin van de 20e eeuw door Professor Herman Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau in Geisenheim ontwikkelde ras stond lange tijd te boek als een kruising uit riesling en silvaner (vandaar de naam rivaner). Dit is enige tijd geleden echter weerlegd door genetisch onderzoek. De ware ‘ouders’ zijn de rassen riesling en madeleine royale. Het profiel: ongecompliceerd, gemakkelijk toegankelijk, milde zuurgraad en uitgesproken fruit met typische muskaattoets. Dit in Duitsland op één na meest aangeplante en vroeg rijpende ras geeft levendige, zomerse wijnen die bij iedere gelegenheid smaken en ook in de vorm van geurige parelwijn weten te enthousiasmeren.


  KENMERKEN Silvaner
  Een van de oudste druivenrassen, afstammend van een natuurlijke kruising tussen traminer en österreichisch weiss. Zoals vermeld in een oorkonde werd silvaner in Duitsland voor het eerst aangeplant in 1659, en wel in Castell in Franken. Franken heeft ook nu nog het hoogste aandeel silvaner in de aanplant, maar gemeten in hectaren heeft Rheinhessen het grootste areaal. Hij kan zijn terroir bijna net zo goed tot uitdrukking brengen als de riesling. De aroma’s roepen associaties op met bloesem of zijn van plantaardige aard. Meloen, mirabellen en appels zijn ook mogelijk. Met zijn zachte, aardse en fruitige tonen en zijn verteerbare zuren is de silvaner een voortreffelijke eetwijn en een klassieke begeleider van asperges.  Persoonlijk raad ik alle lezers aan om Frankenland oenologish, cultureel en toeristisch te verkennen. Vooral de bisschop- en universiteitsstad Wurzburg is een must voor de barokstijl liefhebber.
  Georges De Smaele, wijnrecensent.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  22-03-2018, 09:11 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  02-03-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DUITSE AHR WIJNEN
  DUITSE AHR WIJNEN
  Het rode wijnparadijs

  Met de aanplant van ongeveer 560 hectare is het Ahr gebied een van de kleinere wijnbouwgebieden van Duitsland. Genoemd naar de gelijknamige rivier is het tegelijk het meest noordelijkste wijnbouwgebied van Duitsland. Zo’n 40 km te zuiden van de voormalige hoofdstad Bonn stroomt de Ahr in de Rijn. 

  Het schilderachtige dal dat door de rivier is uitgesleten zorgt voor beschutting tegen de koude westenwinden. De wijngaarden zelf situeren zich op de steile zuidelijke hellingen van grijze leisteenbodem. Het regent er maar weinig en het zachte klimaat biedt de druiven in het Ahr dal optimale groeicondities, ook al omdat de overdag opgewarmde rotsen ’s nachts hun opgeslagen warmte aan de druiven afgeven (natuurlijke vloerverwarming). Ook de rivier zelf heeft een stabiliserende invloed op het klimaat. 

  Kenmerkend voor het gebied is dat 85% van het druivenaandeel rode wijn levert. Vooral de spätburgunder (pinot noir), portugieser en frühburgunder worden geteeld, terwijl het belangrijkste ras voor wit riesling is. 

  Ongeveer 60% van de wijnen uit de Ahr zijn spätburgunder. Ze zijn rijp en sappig en toch verfijnd met vaak een mooie mineraliteit. Een klein beetje houtopvoeding en rijping op eikenhouten vaten kan zorgen voor extra lengte en tonen van specerijen. De rode Ahr wijnen beschikken over een behoorlijk bewaarpotentieel.


  WEETJE

  Een van de eerste wijncoöperaties ter wereld en de eerste in Duitsland werd in 1860 gesticht in Mayschoss. Dat ging als volgt: misoogsten en drukkende accijnzen leidden ertoe dat veel families van wijnboeren aan de Ahr het hoofd niet meer boven water konden houden met hun werk. Sommigen emigreerden, anderen verenigden zich om samen een kelder te exploiteren. Een idee dat ook nu nog steeds functioneert, en niet alleen aan de Ahr.
  (Bron:Deutches Weininstitut)  AANPLANT

  Ca 560 ha
  Aandeel rode wijn 85%
  Belangrijkste druivenrassen:
  Spätburgunder, Portugieser, Riesling

  ZEKER TE BEZOEKEN

  Mayschoss: bakermat van de wijncoöperaties
  Kloster Mariental: wijnproeverij in een gewelfkelder  KENMERKEN Spätburgunder
  ( cool climate druif )


  Complexe aroma’s van kersen, zachte rooktonen, amandel en andere fijne fruitnuances die aan rode bessen doen denken. Van de volle, meestal droog gevinifieerde edele rode bestaan twee hoofdvarianten. Er is het uit volledig rijpe druiven gemaakte zachte type met bescheiden tannine, robijnrood en fijn van structuur en het moderne type met meer tannine, minder zuren en een intensere smaak. Een goed gedoseerde lagering op vat past uitstekend bij beide typen. Wanneer spätburgunder snel van zijn schillen gescheiden wordt, levert de most een Blanc de Noirs op die al naar gelang de vinificatie licht roze tot wit uit kan vallen. In de vorm van sekt komt uit spätburgunder een uitstekende rosé schuimwijn of een parelende Blanc de Noirs voort. Späburgunders uit de Ahr maken internationale furore!
  Bron: Deutches Weininstitut.

  Georges De Smaele, wijnrecensent.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  02-03-2018, 10:11 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  27-02-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DUITSE MOSEL - Steil en Stijl
  DUITSE MOSELWIJN
  Steil en stijl

  Vroeger rangschikte men de Duitse Moselwijn onder de Mosel-Saar-Ruwer appellatie gelegen in het westelijk deel van Duitsland, tussen de Frans-Luxemburgse grens en de rivier de Rijn, ongeveer op de 50e breedtegraad. In het jaar 2008 veranderde de naam van dit wijngebied in Mosel. Deze prachtige meanderende rivier heet in Frankrijk Moselle, in Luxemburg Mussel en vanaf Perl in Duitsland Mosel. Bij Koblenz mondt hij uit in de Rijn. Het is het oudste wijngebied van Duitsland met in totaal ongeveer 9000 hectare wijngaarden die zich ook uitstrekken langs de zijrivieren Saar en Ruwer.

  Bepalend voor de wijnbouw waren de Romeinen die zich vermengden met de Keltische populatie. Geschiedkundig onthouden we vooral de stichting van de stad Trier 17 voor Christus. Overal vindt men nog overblijfselen uit dit roemrijke verleden: villa’s en tempels, maar ook grote wijninstallaties met persen ( De Romeinse pershuizen van Piesport, wijngoed van de Vereinigte Hospitien in Trier, wijngaardzonnewijzers aan de Moezel…).

  Er heerst een zacht microklimaat. De wind aan de Moezel komt in hoofdzaak uit het zuidwesten. Zowel de rivier als de bodemstructuren (zandsteen, kwarts, kalk, rode mergel, leisteen…) slaan in gelijke mate overdag warmte op die ze ’s nachts terug afgeven. De steile hellingen langs de Moezel laten de zon bijna loodrecht op de druivenstokken instralen. Het loont de moeite om de Bremmer Calmont, de steilste wijngaard van heel Europa te bezoeken. Aan de Obermosel tussen het Duits-Frans-Luxemburgse drielandenpunt en Konz waar de Saar in de Moezel uitmondt, domineren mosselkalk- en keuperbodems die een goede bodem bieden voor pinot’s en lokale elbling aanplanting. Van Schweich tot Koblenz is leisteen toonaangevend. Veel wijngaardnamen aan de Moezel eindigen op –lay. Ze geven daarmee aan dat de wijnstokken op leisteen staan. De leisteenbodems van de Mittel- en Untermosel zijn uiterst geschikt voor riesling aanplanting. De rieslingplant moet zich hier diep wortelen en onttrekt zo mineralen (o.a. vuursteen…) en finesse uit de schrale bodem. De moselriesling is dan ook kenmerkend voor zijn minerale elegantie, zijn speelse finesse en vaak zijn delicaat restzoet.

  De belangrijkste druif is zonder twijfel de riesling welk voor 60% is aangeplant. De muller-thürgau die ook bekend staat onder de benaming rivaner staat op plaats twee. Het oude druivenras elbling wordt enkel maar verbouwd in het hoge Moezelwijngebied waar recentelijk meer en meer pinot blanc wordt aangeplant. Voor de rode wijnen beslaan de zeer populaire pinot noir en de dornfelder bijna 9% van de streek.  Aanplant
  Ca 8900 ha
  Aandeel witte wijn 91%
  Belangrijkste druivenrassen
  Riesling, müller-thurgau, elbling
  WEETJE

  De tot op heden duurste verkoop van een wijngaard vond plaats in 1900 toen de burgemeester van Bernkastel 4300 vierkante meter van de wijngaard Doctor aan een zekere Carl Wegeler verkocht voor 100 goldmark per stok. Omgerekend naar huidige valuta was dit 6 à 700 euro per stok. De investering was niettemin lonend, want de Lage behoort tegenwoordig tot de beroemdste en beste wijngaarden van de streek. De opmerkelijke naam is te danken aan het feit dat in 1630 de zieke aartsbisschop Bohemund von Trier na een paar slokjes van de wijn verrassend herstelde. Als dank verleende hij de wijngaard de ‘doctortitel’.
  Bron: Deutsches Weininstitut 

  DRUIVENKENMERKEN:

  RIESLING 

  In de neus komen aroma’s van appel, citrus vruchten, perzik, honing, ananas en abrikoos. Deze zuivere fruitaroma’s in combinatie met een uniek spel van fruitzuren maken de riesling tot een van de edelste druivenrassen van deze wereld. Rieslings kunnen uitzonderlijk goed ouderen. Gerijpt laten ze vaak edele petroleumtoon waarnemen. Zware leembodems bewerken een citruskarakter, bontzandsteen zorgt voor een abrikozenaroma in de wijn, en leisteenbodems zorgen voor een uitgesproken minerale toets die soms aan vuursteen herinnert.
  Riesling laat zich in alle mogelijke varianten zien: als sekt, als lichte Kabinett, als verfijnde Spätlese of als kostbare Eiswein – evengoed droog, halfdroog of edelzoet.

  MULLER-THURGAU (Rivaner)

  Dit aan het begin van de 20e eeuw door professor Herman Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau in Geisenheim ontwikkelde ras stond lange tijd te boek als een kruising uit riesling en silvaner (vandaar de naam rivaner). Dit is enige tijd geleden weerlegd door genetisch onderzoek. De ware ouders zijn de rassen riesling en madeleine royale. Het profiel: ongecompliceerd, gemakkelijk toegankelijk, milde zuurgraad en uitgesproken fruit met typische muskaattoets.

  ELBLING

  Al sinds zo’n 2000 jaar in Europa te vinden en door de Romeinen waarschijnlijk vitis alba, witte druif, genoemd. Wordt tegenwoordig in Duitsland vrijwel alleen nog maar in de Moesel geteeld. Licht, fris zuur en parelend is het een ongecompliceerde wijn, waarvan ook opwindende sekt gemaakt wordt. Op warme zomerdagen is er nauwelijks iets dorstlessender denkbaar dan een droge Elbling.
  Bron: Deutsches Weininstitut

  Georges De Smaele, wijnrecensent


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  27-02-2018, 11:33 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  17-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRAINSTORMEN OVER TERROIR EN MINERALITEIT BIJ HET PROEVEN VAN WIJN TERROIR is veel meer dan BODEM alleen? Wat is nu precies MINERALITEIT ?
  Wellicht is terroir het meest invloedrijke woord op wijnkundig vlak van de laatste 15 jaar. Zelfs op de etiketten van wijnflessen wordt het woord terroir graag vernoemd omwille van ‘unique sellingpoint’. Het O.I.V. (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) waagde zich om een definitie te geven over dit begrip waarvan ik u graag de vertaling meegeef: ‘Terroir is een gemeenschappelijk begrip van de interacties tussen het fysieke en biologische milieu en de wijnbouwkundige praktijken die samen een product opleveren met een herkenbaar karakter dat zijn herkomst weerspiegelt’. Kortom, terroir omvat specifieke aardlagen (geologie), topografie, klimaat, landschapskenmerken, biodiversiteit enz. De vraag stelt zich: Kunnen wij dit waarnemen en proeven in ons wijnglas?

  Mineraliteit is en blijft een woord dat te pas en te onpas wordt gebruikt bij wijnproevers en wijnprofessionals. Stellen wij ons de vragen: Wat is nu precies mineraliteit? Waar komt het vandaan en hebben alle wijnen het?
  Nog steeds zijn er kampen voor en zijn er kampen tegen over dit brede onderwerp waarover nog steeds geen eensgezindheid bestaat. Als men de lectuur volgt, definieert men mineraliteit als gesteenten opgebouwd uit mineralen. Maar wat zijn nu mineralen?
  De wetenschap mineralogie leert ons dat een mineraal een chemische verbinding is met een kristalstructuur die als vaste stof in de natuur voorkomt en gevormd is door geologische processen. Men onderzoekt dus de samenstelling van mineralen wat een raakvlak met de wetenschap chemie is. De wetenschap bodemkunde leert ons dat bodems verschillende hoeveelheden kalium, stikstof, magnesium, calcium en ijzer bevatten om er maar de voornaamste te noemen uit de tabel van Mendeljev. Daar de meningen verschillen over de vraag of de druiven en de resulterende wijn deze mineralen echt opneemt uit de bodem blijft de wijnwereld verdeeld.
  Ja-denkers over minerale aroma’s verwijzen graag naar de Chablis en de Pouilly Fumé. Ruikt Chablis soms niet naar natte kiezelsteentjes? Ruikt Pouilly Fumé soms niet naar vuursteen?
  Prof. Atillio Scienza van de Universiteit van Milaan onderzocht of mineraliteit een invloed had op Italiaanse wijnen van vulkanische bodem. Hij verklaarde de relatie tussen mineraalrijke vulkaanbodems en aroma’s in wijn als volgt: ‘In de druivenschil zit caroteen, een kleurstof die de druiven behoed tegen fel zonlicht. Afgeleide stoffen hiervan vormen tijdens de fermentatie nor-isoprenoïden (aromastoffen)’. Het gaat hier om een enzymatisch proces waarbij mineralen uit de vulkanische bodem een belangrijke rol spelen. Op indirecte wijze zouden mineralen in de druif op die manier dan toch een rol kunnen spelen bij de smaak van de wijn.
  Conclusie van de wetenschapper: Mogelijk zijn nor-isoprenoïden dé aromastoffen die wij omschrijven als mineraliteit. Deze stoffen schijnen een ander spectrum aan aroma’s te hebben dan floraal en fruitig. De tijd zal ons leren of hiervan de verklaring van minerale aroma’s in wijn moet worden gezocht, want er wordt nog volop onderzoek gedaan naar deze stoffen.
  Conclusie van de wijnproever: Zelf op zoek gaan naar de terroir-expressie en de mineraliteit bij het wijnproeven lijkt mij de beste manier om aan te sluiten bij de Ja-denkers.
  Georges De Smaele, wijnrecensent.
  Dinsdag 16 januari 2018.    


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  17-01-2018, 10:40 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  13-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AAN TE BEVELEN WIJNTJES UIT UMBRIE
  AAN TE BEVELEN WIINTJES UIT UMBRIE

  Umbrië ligt in het centrum van Italië, tussen de steden Firenze en Rome. Er zijn vooral heuvels en het gebied grenst aan het voor de Belgen gekende toeristische Toscane in het westen en in het oosten aan Marche. Het is een van de zeldzame streken van Italië die niet grenst aan de zee. Het klimaat kent lage winterse temperaturen samen met overvloedige neerslag en besneeuwde heuveltoppen. Door de vele glooiingen kan de bodem de gevallen neerslag maar moeilijk opnemen en veroorzaakt op die manier een zekere droogte van de bodem. In de lage zones in het zuiden is het klimaat veel meer gematigd. De belangrijkste steden zijn: Perugia en Terni (belangrijkste industriegebied). Het meest geteelde landbouwgewas is er tarwe, gevolgd door tabak, zonnebloem, wijnrank en olijfbomen. De bekendste wijnen zijn: Orvieto, Montefalco Sagrantino en Torgiano. De wijnbouw is zeer oud en dateert uit de tijd van de Etrusken. Onder de belangrijkste druiven bevinden zich de TREBBIANO en de SANGIOVESE, zoals in Toscane, de GRECHETTO di TODI, een witte druif die typisch is voor Umbrië en die een wijn geeft met uitgesproken notentoetsen, de SAGRANTINO: andere druivensoort, rood, ook typisch voor Umbrië in de streek van Perugia, die schitterende wijnen geeft met uitgesproken braambessenaroma, de VERELLO maar ook GAMAY en MERLOT.
  SITUERING
  UMBRIE= vulkanisch gebied
  16.500 ha wijngaarden
  2000 zonuren per jaar
  Gemiddelde temperatuur: 15°C
   

  PROEF EENS DEZE DOCG’s en DOC’s uit UMBRIE

  TORGIANO ROSSO RISERVA (R) 
  Geografische ligging: Provincie Perugia aan de oevers van de Tiber ten zuiden van de stad Perugia
  Belangrijkste druivensoorten: Sangiovese, canaiolo, trebbiano toscan
  Waarnemingen: lichte tannine en aroma’s van rijp en gedroogd fruit.
  MONTEFALCO SAGRANTINO (R)
  Geografisch ligging: ten zuidoosten van de stad Perugia
  Wijnsoort: Sagrantino
  Waarnemingen: Zeer interessante ‘passito’ zowel droog als zoet. Alcoholrijke wijnen.
  COLLI ALTOTIBERINI (W en R)
  Geografische ligging: Ten noorden van de provincie Perugia
  Belangrijkste druivensoorten: Wit: trebbiano toscan, malvasia… Rood: sangiovese, merlot, trebbiano toscan…
  Waarnemingen: Witte droge wijn die fris is maar een beetje aciditeit mist. De rode is fruitig en goed gestructureerd.
  COLLI AMERINI (W en R)
  Geografische ligging: In het zuiden van Umbrië, ten westen van Terni.
  Belangrijkste druivensoorten: Wit: trebbiano toscan, garganega, malvasia toscana… Rood: sangiovese, montepulciano, merlot, barbera…
  Waarnemingen: Witte droge wijn met een discreet boeket, droge rosé die over het algemeen weinig gekleurd is, de rode wijn is fruitig maar heeft weinig tannines.
  COLLI DEL TRASIMENO of TRASIMENO ( W en R)
  Geografische ligging: Ten westen van Perugia, rond het Trasimenomeer.
  Belangrijkste druivensoorten: Wit: trebbiano toscan, garganega, malvasia toscana, verdicchio, chardonnay… Rood: sangiovese, ciliegiolo, gamay, merlot…
  Waarnemingen: Witte droge wijn met een discreet boeket, de rode is soepel en fruitig met viooltjes in de neus.
  COLLI MARTANI ( W en R)
  Geografische ligging: In het centrum van Umbrië, dicht bij Montefalco.
  Belangrijkste druivensoorten: Wit: grechetto, grechetto di Todi, trebbiano toscan… Rood: sangiovese
  Waarnemingen: Witte fruitige droge wijn, soepele rode met aroma’s van rood fruit.
  COLLI PERUGINI (W en R)
  Geografische ligging: Ten zuidwesten van Perugia
  Belangrijkste druivensoorten: Wit: trebbiano toscan, garganega, grechetto, malvasia, verdicchio… Rood: sangiovese, ciliegiolo, montepulciano, merlot…
  Waarnemingen: Witte, droge wijn met een discreet boeket, de rosé is droog, de rode is soepel en fruitig. Er wordt ook spumante geproduceerd (chardonnay, pinot blanc en pinot noir).
  MONTEFALCO (W en R)
  Geografische ligging: Provincie Perugia, ten zuidoosten van de stad.
  Belangrijkste druivensoorten: Wit: grechetto, trebbiano… Rood: sangiovese, trbbiano toscan en sagrantino…
  Waarnemingen: Rode wijn die soepel is en jong moet gedronken worden. De witte is droog.
  ORVIETO (W)
  Geografische ligging: Provincie Terni, dicht bij het meer van Bolsena
  Belangrijkste druivensoorten: Trebbiano toscan, verdello, grechetto, drupello, malvasia toscana, sauvignon blanc…
  Waarnemingen: Weinig intense kleur met een delicaat fijne neus. Men proeft soms banaan. Vroeger werd deze wijn zoet gemaakt. Nu vooral als droog en halfdroog. Hoewel de wijn vroeger vooral oxidatieve toetsen kende, lijkt hij nu eerder zeldzaam te zijn. Over het algemeen zijn de wijnen nu evenwichtig, vooral de Classico’s (tufsteenbodem).
  TORGIANO (W en R)
  Geografische ligging: Provincie Perugia op de oevers van de Tiber ten zuiden van de stad Perugia.
  Belangrijkste druivensoorten: Wit: trebbiano toscan, riesling, chardonnay, pinot gris, grechetto… Rood: sangiovese, canaiolo, pinot noir, cabernet sauvignon…
  Waarnemingen: De eigenschappen variëren al naargelang de gebruikte druif. Ze bestaat in wit, rood en rosé, maar ook als schuimwijn (spumante). Voor deze laatste wordt chardonnay en pinot noir gebruikt.
  Andere DOC’s (Wen R)
  Assisi, Lago di Corbara, Rosso Orvietano of orvietano 
  rosso.
  °°°°°°°°°°
  Enkele belangrijke DOCG/DOC-wijnen uit buurland Toscane:
  Chianti Classico (zwarte haan op het etiket) – zeven subregio’s
  Chianti Classico en districten
  Brunello di Montalcino
  Vin Santo (ingedroogde druiven)
  Carmignano
  Vernaccia di San Gimignano
  Vino Nobili di Montepulciano
  DE ITALIAANSE WIJNPYRAMIDE

  De DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) = Hoogste niveau; De wijnen worden verkocht in flessen en dragen een staatszegel.
  De  DOC (Denominazione di Origine Controllata)= te vergelijken met de AOC’S (AOP) van Frankrijk. Termen: RISERVA=lange opvoeding op houten vaten. SUPERIORE = graad hoger, kleiner rendement. CLASSICO = wijnen uit de oudste wijngaarden. VIGNA of VIGNETO = houdt in dat het om een unieke wijngaard gaat, staat dicht bij een cru.
  De IGT (Indicazione Geografica Tipica)=komt overeen met de landwijnen van de EU.
  Deze regeling stelt wijnmakers in DOC-gebieden in staat om af te wijken van de aldaar heersende DOC-voorschriften en bijvoorbeeld cépagewijnen (wijnen van één druivenras) te maken van inheemse of internationale variëteiten zonder deze onmiddellijk als Vino da Tavola op de markt te moeten brengen. De IGT garandeert in deze de herkomst van de druiven, maar laat de producent een zekere vrijheid in productiemethode.
  De Vino da Tavola = tafelwijn zonder herkomstbenaming.

  SPUMANTE en FRIZZANTE
  (dit zijn schuimwijnen)
  ‘Frizzante’ is een sprankelende wijn, die dus weinig schuimt. ( vb.: Lambrusci)
  ‘Spumanté’ is een mousserende wijn verkregen door de traditionele methode of ‘metodo classico’, waarvan de tweede gisting dus op fles gebeurt of op een andere manier: de meest gebruikte, nl. Charmat of tankmethode.
  ‘Prosecco’ deze benaming wordt vaak gebruikt voor schuimende wijnen die droog en licht zijn. 


  ENKELE VOORNAME DRUIVENKENMERKEN

  TREBBIANO SPOLETINO (W)
  - Is een autochtoon wit druivenras uit Umbrië
  - Stamt uit de regio Spoleto
  - Rond 2000 uitgestorven, maar van de ondergang gered door Cantina Novelli
  - Staat volledig los van de trebbiano toscano
  - Volle kleur, meer diepte en fruit in de neus (rijp citrusfruit, kruiden, lange aangename afdronk)
  GRECHETTO (W)
  - Is een onbekende witte druivensoort uit Midden-Italië
  - Wordt vooral verbouwd in de provincie Umbrië en heeft faam verworven als onderdeel van de witte Orvieto
  - Wordt altijd geblend met de druivensoorten trebbiano en malvasia
  - Subtiele hints van honing en karamel. Aangevuld met groene appel en tropisch fruit. Tonen van bloesem en noten
  MALVASIA (W)
  - Duidelijke notengeur en goede zuren
  - Wordt veel gebruikt in zoete wijnen (cf.: Madeira)
  - Behoort tot de Muscatvariëteiten 
  CILIEGIOLO (B)
  - afgeleid aan het woord ciliegia = kers
  - geurige, zoete smaak
  - wordt in mengeling gebruikt om de looistoffen wat te verzachten
  - duidelijk kers te herkennen
  - laag alcoholpercentage, lage zuurtegraad, veel fruitigheid
  - aangenaam om jong te drinken
  SAGRANTINO (di MONTEFALCO) (B)
  - dé juweeldruif van Umbrië
  - bezit zeer veel tannines
  - lange maceratie (meestal 1 week met schilcontact)
  - regelmatig remontage (meestal 4 à 5 per dag)
  - de wijn blijft in tanks tot na de Malo-lactische gisting
  - nadien meestal een lange opvoeding op hout (op Franse eiken vaten van 500 liter) gevolgd door een kort intermezzo op stalen tanks. Daarna aantal maanden flesrijping (meestal 18 maanden)
  - De barriques worden meestal om de 3 maanden vernieuwd
  CANAIOLO (B)
  - ondersteunende rol
  - in blend gebruikt om de wrangheid van de sangiovese te verminderen
  - zwarte huidskleur, tonen van leer, inkt , aarde
  SANGIOVESE (B)
  - deze druif heeft veel klonen voortgebracht
  - Toscaanse autochtoon met een heldere rode tint met soms een bruine rand
  - Boers karakter met aroma’s van leer, pruim, truffel, bont, noten, tabak, choco, rode bessen, kruiden (bonenkruid), bos en soms licht bloemig. Soms een bittertje.
  - Veelal een wat drogend gevoel in de afdronk
  - Stevige tannines
  - Kan goed ouderen

  ONTHOU DE VOORNAAMSTE DRUIVENSOORTEN UIT UMBRIE

  wit: trebbiano, malvasia en grechetto
  rood: sangiovese, sangrantino en canaiolo  Georges De Smaele, wijnrecensent.
  Lovendegem, 19 september 2017.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  13-09-2017, 09:29 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  03-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al eens een Indiase wijn geproefd?
  Al eens een Indiase wijn geproefd?

  Geloof me, het op een-na-grootste land ter wereld met zijn 1.266.883.598 inwoners en met een oppervlakte van 3.287.000 km2 bezit prachtige wijngaarden. Het belangrijkste Indiase gebied voor wijnbouw noemt Maharashtra, dat zich situeert op zo’n 150 km van de wereldstad Mumbai. India heeft ongeveer 50.000 ha wijngaard waarvan slechts 5% wordt gebruikt voor de wijnproductie. De rest is bestemd voor tafeldruiven en rozijnen. Het land heeft zijn wijnbouw te danken aan de Portugese en Britse kolonisten. De Portugezen hadden in de 16e eeuw al een handelspost in Goa en de Britten koloniseerden het land eeuwenlang. Zij legden in de 19e eeuw wijngaarden aan in de deelstaat Kashmir en bij Baramati in Maharashtra. Klimatologisch kan men spreken over een tropisch klimaat waarin de temperatuur kan oplopen tot boven de 40° C. Het grootste deel van de wijnbouw vindt plaats op de koelere hoger gelegen gebieden zoals op het Deccan plateau ten oosten van de stad Mumbai. De moessonregens die de wijnbouw omstandigheden sterk beïnvloeden vinden plaats vanaf juni tot oktober. Nashik is dan ook dé grootste wijnregio met een micro klimaat op zo’n 200 km ten noordoosten van Bombay, dit op een frisse hoogte  van 600 meter boven de zeespiegel. Men oogst daar in maart tijdens het droge seizoen. Het klimaat is er perfect voor wijndruiven. Nashik is van oudsher een agrarisch gebied en is nu de grootste en snelst groeiende wijnstreek van India. Verder worden ook druiven verbouwd in Gujarat, Karnataka, Bangalore, Hyderabad, Tamil Nadu en in Punjab…..
  Er zijn in deze wijngebieden geen uitgesproken seizoenen. De wijngaard groeit er het ganse jaar door.
  In 1997 werden de eerste Franse wijnstokken Sauvignon Blanc en Chenin Blanc aangeplant. In de Dindori Valley werden later druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Shiraz, Zinfandel, Merlot, Viognier en Riesling aangeplant.
  Mijn eyecatcher richt zich vooral naar het huis SULA(*) in de Nashik regio. Dit huis is het geesteskind van eigenaar Rajeev Samant (°), die de passie van het wijnmaken te pakken kreeg tijdens zijn studies in San Francisco. De aanleg van zijn wijngaard gebeurde in 1999. Naast een ‘Sparkling wine’ volgens de ‘méthode traditionnelle’ (tweede gisting op fles) maakt deze wijnmaker ook stille wijnen van de cépages Chenin Blanc, Viognier, Sauvignon Blanc, Cabernet, Shiraz en Zinfandel. Zijn Zinfandel wordt vooral gebruikt voor rode en rosé wijn. Dit wijnhuis ligt zo’n 180 km van Bombay in het gebied Maharashtra waarvan 90% van de Indiase wijn afkomstig is. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is er meer en meer belangstelling in India voor wijn, zeker het laatste decennium, door de toenemende welvarende middenklasse. De ‘Sula Vineyards’ (-) en de zo’n 40 tal wijnbouwers uit de Nashik (tevens wijnhoofdstad van India) streek produceren 3 miljoen flessen per jaar. De export richt zich vooral op Azië, Europa, USA en Canada…..
  Uit het Sula gamma, waar de biologische teelt hoog in het vaandel staat, was ik op een recente proeverij gecharmeerd bij het drinken van hun monocépages en blends welke gemaakt zijn uit Europese rassen en een Californisch ras namelijk de Zinfandel.

  Enkele voor mijn smaakpallet interessante ontdekkingen:

  SULA-Sauvignon Blanc 2015 (W)
  Kruidig, helder en droog met hints van groene peper. Deze wijn zit goed in balans.
  SULA DINDORI RESERVE – Viognier 2014 (W)
  Prachtige ondertonen van exotisch fruit zoals lychee  ananas en abrikoos.
  SULA-Chenin Blanc 2014 (W)
  Halfdroge, verfrissende lichte witte wijn met ananas en wit steenfruit kenmerken. Ideaal met honing bereide spijzen.
  SULA-Zinfandel 2014 (R)
  Geuren van confituur, braambes en kaneel. Mooi in evenwicht qua zuurzoet en tannine.
  SULA-Cabernet/Shiraz 2016 (R)
  Duidelijke aroma’s van pruimen en zwarte peper. Mooie blend.
  SULA DINDORI RESERVE SHIRAZ 2013 (R)
  Elegante rode wijn met weelderige bessengeuren. In de mond erkende ik zijdeachtige tannines. Een aangenaam zacht mondgevoel. Ideaal te matchen met lamsvlees.
  SULA RASA SHIRAZ 2013 (R)
  Complexe, krachtige  rode wijn met nog veel ouderdomspotentieel. Geuren van rijp rood fruit. Kruidig en animaal. Gaat uitstekend bij kruidige bereidingen.
  SULA RASA CABERNET SAUVIGNON 2013 (R)
  Fijne tannines, goed versmolten. Impressies van rijpe donkere bessen. Een aanrader bij lam.

  Ja, wijnen uit India met biologische teelt bestaan wel degelijk en ze zijn nog lekker ook!


  (*) www.sulawines.com
  info@wijnendeclerck.be (prijzen tussen de 8 en 18 Euro)

  SULA VINEYARDS
  (-) Is nu de grootste Indiase wijnproducent die reeds verschillende medailles won voor zijn wijnen op Decanter World Award


  (°) Rajeev Samant, de oprichter van Sula Vineyards heeft in 1999 de eerste stokken Zinfandel aangeplant die hij smokkelde uit de Sonoma regio (Californië).  Georges De Smaele, wijnrecensent.
  3 juni 2017.  


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  03-06-2017, 17:45 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  06-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONZE GENTSE STADSWIJNGAARD

  In Monte Blandinio gelegen op de helling tussen de Sint-Pieterskerk (koorzijde) en de Schelde

   

  Ontstaan van de St.-Pietersabdij en de wijngaard

  In de 7de eeuw, rond het jaar 630, is de Heilige Amandus vanuit Frankrijk hierheen gekomen om het Christendom te verkondigen. Hij stichtte hier de Sint-Pieters- en de Sint-Baafsabdij aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde.

  In de 9de eeuw heeft volgens archivalische bronnen  Abt Einhard (biograaf van Karel de Grote 770-840) van de Sint-Pietersabdij een wijngaard laten aanleggen. Zo begonnen de monniken bier te brouwen en wijn te verbouwen. Wijn hadden ze o.a. nodig voor hun misviering. Zij verwierven ook het recht op een aantal flessen wijn voor eigen gebruik. Lange tijd was de Sint-Pietersabdij het centrum van de wijnhandel in Gent. De Sint-Pietersabdij bezat ook wijngaarden in Frankrijk en Duitsland. Het transport van de tonnen wijn gebeurde destijds per schip via de Schelde. De Gentse stadswijngaard was met zijn hellend vlak uitstekend gelegen. De opkomende zon zorgde voor een perfecte fotosynthese op het bladgroen van de aangeplante druivelaars.

  In de 15de eeuw wordt de wijngaard voor het laatst vermeld. Het klimaat werd toen te koud voor het verder verbouwen van wijn.

   

  Het opnieuw aanleggen van een stadswijngaard

   

  In 1978 heeft onze Ere-deken en stichter van de Wijnmetersgilde Willy De Smet, oenoloog, contact genomen met de stad Gent om te zien of het mogelijk was om opnieuw een wijngaard aan te leggen op de helling van de Sint-Pietersabdij. Na goedkeuring en het opstellen van nodige regelgevingen heeft de Plantsoendienst van de stad Gent dan in 1980 een 400-tal stokken aangeplant. Hun keuze viel op de druivensoort Müller Thurgau. Later werd deze druivensoort gedeeltelijk vervangen door de cépages Sirius en Phoenix. Ingevolge de schimmelvorming van de Müller Thurgau werd deze volledig vervangen door de cépage Johanniter.

   De groendienst van de stad Gent staat nog steeds in voor de aanplanting, het sproeien en het bemesten van de wijngaard. De grote snoeibeurt in februari valt ook onder hun bevoegdheid. De Kapittelleden en de Vrienden van de Gentse wijngaard staan in voor het mede-onderhoud die bestaat uit verdere snoeibeurten, om de 14 dagen, van mei tot september. Begin september worden er netten gehangen om de druivelaars te beschermen tegen de vogels en té nieuwsgierige bezoekers. De studenten van de stedelijke hotelschool Gent staat in voor het plukken van de druiven en het opstarten van het vinificatieproces dit in samenwerking met een aantal vrijwilligers gegroepeerd onder de vereniging ‘ de vrienden van de Gentse Wijngaard ‘. Het persen, het vinificatieproces en het bottelen gebeurt voortaan in ‘ Het Gents Wijnmetershuis’ (oude kosterwoning), gelegen aan de achterkant van de Sint-Pieters kerk en palende aan de wijngaard. Sedert de aanleg van de wijngaard maakte men gebruikelijk een stille witte wijn en men noemde deze ‘In Monte Blandinio’. Een vierde  van de opbrengst moet volgens onze overeenkomst met de stad Gent afgestaan worden aan de stad zelf die het kan gebruiken als relatie geschenk. De rest van de ongeveer 250 flessen opbrengst is bestemd voor ‘ De Vrienden van de Gentse Wijngaard’ waarvan ieder lid recht heeft op één fles. Door de jaren heen ondervond de Gilde dat sommige aangeplante druivenrassen te weinig suiker produceerden en besloten zij, op advies van onze wijnmakers Jan Caudron en Hugo De Graeve en ingevolge de resultaten van de suikermetingen van Prof. Dominique Van Der Straeten van de Universiteit Gent, om de cépages Sirius en Phoenix gefaseerd te rooien. Deze niet- rijp -te -krijgen wijnsoorten werden vervangen door resistentere soorten zoals Souvignier Gris en door de suikerrijke Solaris. Momenteel bestaat onze aanplant uit iets meer dan een 500-tal wijnstokken.

  Gezien het te lage suikergehalte van de Sirius en de Phoenix besliste men om van de oogst 2016 een schuimwijn te maken volgens de ‘methode traditionnelle’, versie Brut, tweede gisting op de fles. Deze mousserende wijn zal gebotteld worden onder de naam ‘In Monte Blandinio – Brut’.

  De tweede gisting op de fles startte op 13 april 2016.

  De volgende stap in ons vinificatieproces is de remuage.

   

  De Wijnmetersgilde (VZW)

  In de 14de eeuw is er reeds sprake van een wijnmetersgilde in Gent. Deze gilde werd bevestigd door Keizer Karel in de 16de eeuw. Hun taak bestond erin de wijn te meten in de tonnen voor het bepalen van de accijnzen. Onze gilde staat in voor het beheer en het onderhoud van de wijngaard. De huidige deken is de heer Christian Genbrugge, opvolger van Ere-deken Jan Vallaeys. Onze patroonheilige is Sint-Maarten. Het embleem stelt een ton voor met een boor bovenaan de ton. Dit schild kan men terugvinden op de sokkel van het standbeeld van Jacob Van Artevelde op de Vrijdagsmarkt te Gent. Alle gilden zijn daar trouwens afgebeeld.

   

  Vrienden van de wijngaard In Monte Blandinio

   

  Om onze wijngaard betere bekendheid te geven heeft de Wijnmetersgilde een feitelijke vereniging opgericht die jaarlijks een aantal activiteiten organiseert rond het wijngebeuren. Alle activiteiten over de Gilde én ‘de vrienden’ zijn terug te vinden op onze website: wijnmetersgildegent.wordpress.com

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Georges De Smaele, Wijnrecensent en gezworene bij de Gentse Wijnmetersgilde.

  Gent, 16 maart 2017.

   

   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  06-04-2017, 11:23 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. INFO BIJ ONZE PORTO – PORTUGAL REIS
   INFO BIJ ONZE PORTO – PORTUGAL REIS

  23 april 2017 – 29 april 2017

  Inrichter: WIJNMETERS GENT vertegenwoordigd door Etienne Moernaut en Georges De Smaele
  Reisbureau: City Trip Travel bvba (CTT)


  Algemeen:

  • Portugal telt ongeveer  340 autochtone druivenrassen. 80 soorten in de Douro streek waarvan 30 toegelaten en 8 aanbevolen.
  • Portugal situeert zich tussen de  42° NB en 37° NB (breedtegraad)
  • Land van de extremen op het vlak van klimaat en bodemgesteldheid. Voorbeeld: Het noorden van Portugal, de Minho (graanschuur van Portugal) is te vergelijken met het ‘Pays de la Loire’ klimaat. Daartegenover is de streek van Alentejo gezegend door een zeer warm klimaat (warme winden). In het noorden heeft men redelijk veel neerslag, vooral in het kustgebied. Het binnenland kent weinig neerslag.
  • De stad Porto geniet van de koude golfstroom (ideaal voor de afkoeling van de Porto vaten)
  • Portugal is 600 km lang en 200 km breed
  • Portugal ( 3 maal de oppervlakte van België)
  • meer rode dan witte wijn (verhouding 2/3 rood en 1/3 wit). In mindere mate wordt Rosé wijn gemaakt. Er is een tendens om meer en meer Portugese schuimwijn (Vinhos Espumantes) op de markt te brengen.

  Geschiedenis in een notendop:

  De geschiedenis van de wijnhandel in Portugal was lang nauw verbonden met de wijnhandel van het Verenigd Koninkrijk. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor was dat wanneer Engeland oorlog voerde met Frankrijk, het gemakkelijk was wijn te verschepen vanuit de havens van Portugal. Toen in 1678 in Engeland de import van Franse wijn voor acht jaar verboden werd, kreeg de Portugese export een extra duwtje in de rug. Portugese goederen, waaronder wijn, kregen een voorkeursbehandeling bij het verdrag van Methuen in 1703. Tegenwoordig behoort Portugal tot de top tien van wijn producerende landen met meer dan tien miljoen hectoliter per jaar. Algemeen moet worden opgemerkt dat de keuze van de druivensoort hier een minder belangrijke factor is in de stijl van de Portugese wijnen dan bijvoorbeeld in de Franse. De  meeste wijnen zijn gemaakt van verschillende druivensoorten.

  ENKELE BELANGRIJKE DATA
  - 137 Eerste aanplant door de Romeinen
  12de E Portugal onafhankelijk
  13de E Vila Nova de Gaia (elk exporterend schip moet 
  belasting betalen onder de vorm van wijn)
  1328 Begin honderdjarige oorlog ts. Frankrijk en 
  Engeland
  17de E Aankomst van de Engelsen
  1675 Eerste vermelding van de naam Port
  1703 Verdrag van Methuen (zie hierboven)
  1734 Eerste vermelding van een Vintage wijn
  1756 Markies de Pombal richt de Companhia Geral
  da Agricultura das Vinhas do Alto Douro op
  1757 Eerste soort appellatiecontrole ter wereld in de 
  Douro + afbakening Douro gebied als wijn-
  producerende regio + reglementeringen
  1832 Burgeroorlog: Porto wordt bezet en de aanmaak
  van brandewijn wordt geliberaliseerd
  1872 Overal duikt de druifluis (phylloxera vastatrix)
  op. Veel land en Quinta’s staan te koop.
  1873-1887: Start aanleg spoorlijn langs de Douro
  1893 Meeldauw valt aan in het Douro wijngebied
  1907 Bij wet moet Porto min. 16,5% halen voor export
  1910 Portugal wordt tot republiek uitgeroepen
  1925 Militaire staatsgreep (elk handelshuis wordt 
  verplicht pakhuizen aan te leggen in Gaia =
  einde verkoop vanuit de Douro
  1933 Oprichting van het Instituto do Vinho do Porto
  Zij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteitsga-
  rantie, studie en buitenlandse promotie
  1939-1945: Moeilijkheden bij de export door WO II
  1942 productie van de bekende Mateus wijn
  1949 Eerste moderne coöperatieve beweging in de 
  Douro onder impuls van de staat
  1974 Anjerrevolutie: einde isolement en einde
  fascisme. Bij wet moet alle vintage nu in
  Portugal gebotteld worden. Sinds de
  Anjerrevolutie ontwikkelde de wijnbouw in 
  Portugal zich onder meer dankzij zware
  buitenlandse investeringen. Daardoor kwamen
  de nieuwste technieken binnen in jonge    
  bedrijven.
  1982 Droge witte en rode wijnen krijgen hun DOC
  1986 Portugal treedt toe tot de EG
  Rijping en export vanuit de Douro terug mogelijk
  1996 Creatie van een Port wijnroute
  1997 1juli: Bij wet moeten alle portwijnen in Portugal gebotteld worden.
  2007 Het Port en Douro Wijninstituut, het verantwoordelijk orgaan voor de reglementering van de wijnbouw in de Douro vallei, heeft een nieuw classificatie systeem geïntroduceerd dat moet bijdragen tot een consument vriendelijke etikettering. Het systeem is gebaseerd op een organoleptische beoordeling van de wijnen volgens een 20-puntensysteem. Wijnen die onder de 10 punten blijven, worden zondermeer afgewezen. Bij een score va 10 punten krijgen ze de status van regionale wijn (Vinho regional) met naam Terras Durienses. Krijgt een wijn 11 punten, dan heeft hij recht op de DOC Douro zonder nadere predicaten. Ingeval van 12 of 13 punten kan een wijn reserva genoemd worden, vooropgesteld dat hij minimaal een jaar rijping krijgt. Bij 13 punten wachten fraaie benamingen als Grande Reserva, Reserva Especial, Colhaita sellecionada en Grande Escolha. Tot nu toe gebruikte aanduidingen als Escolha en Superior zijn niet langer toegestaan.
  2009 Pas sinds mei 2009 is rosé Port wettelijk erkend als officiële Portsoort. In tegenstelling tot andere port is deze Rosé Port niet hout gelagerd en daardoor iets levendiger, frisser en fruitiger van stijl.

  Nog een beetje wetgeving:

  Een klein maar toenemend percentage van de totale productie heeft de hoogste classificatie namelijk de Denominaçao de Origem Controlada (DOC)
  In 1989 werd een nieuwe categorie van kwaliteitswijn net onder de DOC geïntroduceerd, die het potentieel heeft om snel toe te treden tot de DOC status. Deze regio’s worden als Indicao de Provenienda Regulamentada (IPR) geclassificeerd. Als laatste is er nog de evenknie van de Vin de Pays, Vinho Regional. Alle andere wijn is geklasseerd als Vinho de Mesa (tafelwijn). 
  DOC en IPR hebben een papieren zegel, de Selo de Origem, die door de desbetreffende regionale autoriteiten wordt toegekend. Omdat ze deel uitmaken van een controlesysteem heeft elke zegel een nummer. Dit heeft de vorm van een papieren schijf met een ‘staart’ die doorloopt tot onder de capsule en over de kurk. De termen Reserva en Garrafeira worden gebruikt om wijnen van een superieure kwaliteit aan te duiden. Een reserva wijn komt van één oogstjaar, dat op het etiket moet staan en dat door een proefpanel moet zijn goedgekeurd. De term Garrafeira, die bij alle wijnen wordt toegepast, niet alleen bij die wijnen met DOC status. Naast de eisen voor een reserva moet zo’n wijn ook nog voldoen aan een voorgeschreven rijpingsperiode: twee jaar op vat en één jaar op fles voor rood, zes maanden op vat en zes maanden op fles voor een witte wijn.

  Regio’s en wijnen:
   
  Het is niet de bedoeling hier de  26 belangrijkste streken van Portugal (Vinho Verde, Douro, Porto, Dao, Tavora-Varosa, Bairrada, Beira, Obidos, Alenquer, Arruda, Torres Vedras, Lourinha, Colares, Carcavelos, Bucelas, Tejo, Palmela, Lagos, Portimâo, Lagoa, Tavira, Sétubal, Madeira, Alentejo, Encostas d’Aire, Tras-os-Montes.) te bespreken daar onze Portugal reis enkel is toegespitst op de Portwijn zelf én enkele stille wijnen in de te bezoeken Douro streek. We bespreken graag  ook nog de Vinho Verde  omdat deze regio voor het grootste deel gelegen is tussen de rivier de Douro en de Spaanse grens in het Noorden, en vanaf de kust tot 90 km in het binnenland.

  Vinho Verde (vooral graniet)

  Het klimaat is warm in de zomer maar er is een buitengewoon hoge neerslag gedurende de winter. De meeste bodems bestaan uit graniet. Vinho Verde betekent letterlijk ‘groene wijn’. Met ‘verde’ wordt jeugd van de wijn aangeduid.
  De witte Vinho Verde wijnen hebben een laag suikergehalte en een hoge zuurtegraad!
  De rode Vinho Verde wijnen hebben tanninerijke zuren!
  Druivensoorten voor wit: Loureiro en Trajadura
  Belangrijkste druivensoort voor rood: Vinhao
  Wijnen aan de zuidelijke oever van de rivier Minho geven complexe wijnen in wit van de Alvarinho druif.

  Douro (vooral leisteen)

  Maar voor een deel van de druiven die groeien in de leistenen wijngaarden in de Dourovallei wordt het toegestaan om deze druiven te gebruiken voor portwijn, en dit kan van jaar tot jaar verschillen. Het grootste gedeelte van de druiven wordt nu gebruikt om een lichte (in de zin van niet versterkte) wijn te maken. Dit is lonender geworden sinds de creatie van een DOC in 1982. Er zijn nu een aantal wijngaarden die alleen voor dit soort wijnen worden gebruikt. De gebruikte druiven zijn dezelfde als die voor port, voornamelijk tinta roriz, touriga nacional, tinta nacional en tinta barroca. Franse druiven als cabernet sauvignon, sauvignon blanc en zelfs gewürztraminer zijn ook aangeplant. De witte wijnen, zeker diegenen die komen van de wijngaarden die op grote hoogte liggen, kunnen fris fruit hebben met een opwekkende zuurgraad.
  Vinho de Mesa Rosé: Er is nog steeds een zeer belangrijke productie in Portugal van lichte, licht mousserende half droge rosé. Deze zijn allemaal geclassificeerd als Vinho de Mesa (laagste categorie), en worden verkocht onder merknamen. De meeste worden geëxporteerd, en de meest bekende naam is Mateus. De verkoop is wat ingezakt (althans niet meer zo hoog als in de jaren ’70). Ze worden in de modernste wijnbedrijven in Portugal gemaakt volgens zeer hoge maatstaven.

  Portwijn: (volgens de Engelsen ‘de gebottelde zon’)

  Port (ook wel portwijn) is een zoete wijnsoort uit Portugal, met een alcoholgehalte dat tussen de 18 en 20 procent ligt. Om Port te kunnen maken zijn, naast de soort druiven, vooral ook het klimaat en de grondsoort van belang. Dit verklaart waarom port uitsluitend gemaakt kan worden in de Douro vallei in het noorden van Portugal. Het verloop van het weer in een bepaald jaar speelt de belangrijkste rol bij het verkrijgen van een unieke kwaliteitsport, die vintage port genoemd wordt.

  Streekindeling:

  • Baixo Corgo (laag Corgo): met Peso de Regua als districtshoofdstad, heeft deze streek nog veel groen. Hier heerst nog een beetje een zeeklimaat met de laagste gemiddelde temperatuur en de hoogste vochtigheidsgraad. Hier worden de meeste ruby’s en tawny’s gemaakt.
  • Cima Corgo (hoog Corgo): met Pinhao als historisch centrum. Hier worden de betere Porto’s gemaakt.
  • Douro Superior: met Vila Nova de Foz Coa als opkomend centrum. Dit gebied dat als laatste Porto is beginnen produceren zorgt wel sedert begin 20ste E voor een revelatie van de betere Porto’s, door vele goede experimenten. Deze streek geeft zeer mooie stevige wijnen, die ook in vele blends gebruikt worden.

  De druifvariëteiten:
  Bekende druifvariëteiten voor de aanmaak van port zijn: Touriga nacional, Touriga francesa, Tinta roriz, Tinta barroca, Tinta cao, Tinta francisca, Tinta Rouro, Bastardo, Donzelinho en de Mourisco.
  Het bereidingsproces:
  Sinds de 19e eeuw wordt gebruik gemaakt van de mutage-techniek. Dit is een techniek waarbij door middel van alcohol het gistingsproces voortijdig gestopt wordt waardoor niet alle suikers in alcohol omgezet worden, zodat de zoete smaak van port ontstaat, en het alcoholgehalte dan tussen 18 en 20 procent zal liggen.
  Bedruiving:
  Witte Porto: 
  • Donzelinho
  • Malvasia Fina
  • Viosinho
  • Gouveio
  • Rabigato
  Rode Porto:
  • Touriga Nacional: Eén van de oudste (1700) ,dikke schil, veel aciditeit, suiker (13%) en tannines, zwart fruit, wilde rozen en viooltjes, zeer lage opbrengst, heet klimaat en droog weer.
  • Tinta Roriz (= de Spaanse Tempranillo): Vanaf 1800, dikke schil, redelijk suiker (12%), strakke tannines en iets minder intens van kleur, houterig aroma, specerijen, vegetaal, hoge opbrengst, verdraagt rijke grond.
  • Tinta Barroca: Vanaf eind 18de eeuw. Dunnere schil, soms hoge alc. (13 à 14%), elegantie met toetsen van floraal, rode en zwarte besjes, goed op koele grond (hoog of noordelijk).
  • Tinta Cao: Vanaf de 18de eeuw. Dikke schil, redelijk tot goed suikergehalte (12 à 14%), neigt goed naar de Touriga Nacional, lage opbrengst, op koele grond geeft hij een fijne wijn, op te warme plaatsen een plompe wijn.
  • Touriga Francesa: Laatst gekende (1941), rijke kleur, weinig suiker (11 à 12%), floraal en licht aroma, robuust met een goede balans, past zich goed aan.
  • Tinta Amarela: Zeer goede druif, maar zeer gevoelig voor schimmels).
  Vinificatietechniek:
  Eigenlijk zijn er vier verschillende vinificatietechnieken:
  1. Lagar: Geeft de hoogste kwaliteit, maar is het meest arbeidsintensief (de druiven worden hier nog met de voeten gekneusd)
  2. Movimosto: (is a.h.w. gelijk aan een lagar met remontage) De druiven worden hier vooraf gekneusd (zonder mensen). Is een minder geschikt systeem.
  3. Autovinificatie (1970): Kwalitatief zeer hoogstaand. Een vinificatie-systeem voor rode wijn waarbij met behulp van de voortdurende vorming van koolzuurgas tijdens de gisting, regelmatig wijn omhoog wordt gepompt en over de bovendrijvende koek met schillen en pitten wordt uitgestort. Hierdoor lossen er uit de druivenschillen meer kleur-, geur-, en smaakstoffen op. Heeft ongeveer eenzelfde effect als het rondpompen van de most bij het remontage principe.
  4. Gewone vinificatie (of remontagem): In inox of houten vat met remontage.
  Daarna wordt de wijn gemuteerd, d.w.z. dat er ongeveer 20% (110 liter alc. voor 440 liter most) wijnalcohol (gem. 77% vol.alc.) wordt toegevoegd. Vroeger werd dit gedaan door de most bij de alc. te voegen, later door de alc. bij de most te voegen en tegenwoordig worden beiden heel langzaam samengevoegd door pompen, die a.h.w. werken als een kunsthart om de wijn zo weinig mogelijk stress te bezorgen.
  Tot 1986 waren de wijnboeren verplicht hun brandewijn bij de Casa do Douro te kopen. Na 1986 was dit bij het Institito do Vinho do Porto, maar sedert 1992 is men vrij de alc. aan te kopen waar men wil (de meeste komt van de Zuid-Franse Gascogne-Armagnac streek – Midi Pyrenees).
  Na stabilisatie en assemblage vertrokken de wijnen voor 1986 naar Vila Nova de Gaia om te rijpen. Vandaag mogen de wijnen echter ook in de Douro blijven.

  DE SOORTEN PORT

  • De White Port of witte port, wordt uitsluitend van witte druiven gemaakt.
  • De Rosé Port: Port is bezig met een vernieuwingsslag om het jongere publiek voor zich te winnen. Net als de gewone port wordt deze Rosé Port gemaakt, maar met minder schilcontact zodanig dat men een lichte rozige kleur bekomt. Deze Port is frisser, fruitiger en zoeter dan andere soorten. Gekoeld drinken! 
  • De Ruby Port of rode port
  • De Tawny Port. Dit is een mengeling (=blend) van ports van verschillende oogstjaren, maar heeft als voornaamste kenmerk dat hij meerdere jaren in vaten gerijpt heeft, wat zijn typische tawny kleur geeft. Bij goedkope tawny ports kan de tawny kleur verkregen worden door vermenging van rode en witte port.
  • Bij de Aged Tawny staat op de fles het aantal jaren (10,20… jaar) dat de port in vaten gerijpt heeft, waardoor de typische tawny-kleur ontstaat. Omdat het hier om een mengeling van ports gaat, is de leeftijd die op de fles aangegeven is, de gemiddelde leeftijd van de blend.
  • De Vintage Character
  • De Late Bottled Vintage Port is een mengeling van ports van één enkel jaar. Ze rijpen tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De meeste zijn dan rijp om gedronken te worden. Het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van de botteling vermelden.
  • De Garrafeiraport is eveneens een mengeling van ports van één enkel jaar. Na een korte rijpingsperiode in houten vaten worden ze overgebracht in grote glazen vaten waarin ze 20, 30 tot 40 jaar traag verder rijpen. In de loop der jaren wordt er een bezinksel gevormd dat decanteren nodig maakt voordat de port voor consumptie in flessen van 75cc overgegoten worden.
  • De Colheitaport. Deze soort bestaat uit een oogst van één enkel jaar. Hij moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben. Hij is tawny van kleur en onmiddellijk op dronk (= klaar om gedronken te worden). Het oogstjaar en het aantal jaren dat de port in het vat gerijpt heeft worden op de fles vermeld.
  • De  Crusted Port bestaat uit een mengeling van ports uit verschillende jaren die 3 à 4 jaar in vaten gerijpt hebben en die ongefilterd gebotteld worden waardoor er zich een bezinksel, de zogenaamde crust, vormt. De port moet gedecanteerd worden voor hij voor consumptie geschikt is.
  • De Vintage port. Dit kwaliteitslabel wordt enkel gegeven wanneer de port een uitstekende kwaliteit heeft. Het komt ongeveer 3 maal in tien jaren voor. Deze kwaliteit kan slechts bereikt worden wanneer het weer uitzonderlijk gunstig geweest is voor de druiven. Er moet een heel koude winter geweest zijn, gevolgd door een warme en droge lente en tenslotte moet er een hete zomer zijn geweest. Aangezien de klimatologische invloeden voor heel de streek dezelfde zijn, zullen bijna alle ports in dat jaar dit label meekrijgen. Het label wordt uitgereikt door het IVP (= Instituto do Vinho do Porto). De Vintage ports worden hoogstens 3 jaar in eikenhouten vaten bewaard. Ze worden dan zodanig gebotteld dat ze nog verder op fles kunnen rijpen. Zo kunnen ze tot 40 jaar lang bewaard worden. Tip: te decanteren. Vanwege het relatief lage tanninegehalte van Vintage Port oxideert deze relatief snel. In de praktijk betekent dit dat Vintage Port binnen de 48 uur gedronken dient te worden, waarna de kwaliteit merkbaar minder wordt.
  • De Single Quinta Vintage Port. Dit is een Vintage Port die van één enkele wijngaard afkomstig is. De wijngaard vanwaar hij afkomstig is moet op de fles vermeld staan. Deze Single Quinta Vintage Ports kunnen in jaren voorkomen die niet als vintage-jaren gezien worden. Wanneer de producent meent dat zijn Quinta een port van uitzonderlijke kwaliteit geleverd heeft kan hij deze voorleggen aan het IVP dat dan al dan niet het vintage label zal toekennen. Ook hier vermeldt het etiket het oogstjaar en het jaar van de botteling.

  SOORTEN PORTO: Er zijn twee grote families

  Ruby:
  Ruby
  Vintage Character
  LBV (Late Bottles Vintage)
  Vintage
  Tawny:
  Tawny
  Tawny 10,20,30 of 40 years
  Colheita

  Culinair:
  Port wordt, gezien zijn zoete smaak, in de meeste landen geserveerd bij kaasgerechten en nagerechten. Port wordt ook in vele gerechten en sausen verwerkt, zoals Foie gras met port, meloen met port, tournedos met port, stoofpeertjes in port enzovoort.

  Enkele moeilijke woorden:
  Aguardiente: heldere kleurloze brandewijn (tussen 76 en 78%), die bij de wijn toegevoegd wordt (100l. voor 450l.wijn)
  Adega: wijnkelder
  Adega cooperativa: coöperatieve wijnkelder
  Armazens: grote opslagplaatsen, waar de port gemengd wordt en rijpt
  Azulejos: keramische tegels (in Delftse stijl), waarop soms facetten van de druivenoogst worden afgebeeld
  Barcos rabelos: Platbodems met vierkant zeil om de vaten over de Douro te transporteren (tot 1964)
  Bruto: droge mousserende wijn
  Casta: druivensoort
  Colheita: oogstjaar, vooral gebruikt bij port met oogstjaaraanduiding
  Doce: zoet
  Garrafa: fles
  Feitoria: Factorij
  Lagar(es): granieten bakken, waar de druiven in geplet worden met de voeten
  Lodges: wijnkelders
  Mortorios: verlaten wijngaarden van na de phylloxera
  Patamares: terassen zonder muurtjes ( rond 1970)
  Pipa’s: houten vat van ongeveer 550 liter
  Quinta: wijnboerderij
  Seco: droog
  Shippers; wijnhandelaars
  Socalcos: terrassen met muurtjes
  Tinto: rood
  Verde: letterlijk groen, bij een wijn jong
  Vinha ao alto: rechtlijnige aflopende wijngaarden zoals bv. In de Moezel
  Vinho branco: witte wijn 
  Vinho tinto: rode wijn.
  Georges De Smaele, wijnrecensent.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  06-04-2017, 11:05 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  15-02-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TERUG NAAR AMBACHTELIJKE APERITIEVEN OP BASIS VAN WIJN ?

  TERUG NAAR AMBACHTELIJKE APERITIEVEN OP BASIS VAN WIJN ?

   

   

  Tijdens de nieuwjaarsreceptie georganiseerd door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers te Brugge mocht ik naast het proeven van talrijke parelende en stille wijnen genieten van een naar mijn smaakpapillen uitstekende aperitief blend. Nevens de hedendaagse hipe van gin en rum bereidingen was mijn pallet gecharmeerd door een verfrissend drankje op basis van een recept geïnspireerd uit de jaren ’50 van Madame Volmer* en gemaakt van rosé wijn afkomstig uit de Franse Luberon streek, een distillaat van bittere appelsienen, rietsuiker en een geheime kruidenmix. Vooral het verfrissende en de balans tussen het fruitige van de sinaasappel en het bittere van de zeste gaven mij een mooi smaak evenwicht tussen zuur en zoet.

  Het recept afkomstig uit het hart van de Provence werd bedacht door Madame Volmer die het drankje serveerde als huisaperitief aan haar streekgenoten en vrienden bezoekers. Een van die bezoekers was de Belgische familie Lefere uit Watou. Door de aanhoudende, blijvende vriendschap kreeg deze familie het geheim recept mee naar België. Dochter Annelies speelde met de commerciële gedachte dat ook de Belgische fijnproevers dit product zouden kunnen appreciëren en begon contact te leggen met een artisanale stokerij in Luberon. Door haar experimenten blies zij nieuw leven in het aperitief van Madame Volmer. Dit licht rosé kleurig aperitiefje op basis van rosé uit de Provence kan je puur drinken of mixen met tonic, prosecco, cava of zelfs met champagne alhoewel ik deze laatste prefereer in zijn zuivere vorm.  Het leuke aan deze drank is dat je ervan kunt genieten zowel bij warm als koud weer. Het hartverwarmend winterdrankje, Hot Volmer, geeft dan perfect zijn geurige winterkruiden vrij. En maar mengen…. Volmer met tonic, met mint, met ginger, met cava, met gin, met cassis, met vodka, met whisky én zelfs met espresso.

  Doe me eens na of experimenteer en verras je gasten met:

  Volmer en Tonic:

  (10cl Volmer, 10cl kruidige tonic, zwarte peper, citroentijm, viooltje)

  Vul het glas met ijs. Giet de Volmer. Voeg de tonic toe door over de bar lepel te gieten om de bubbels maximaal te behouden. Versier met een takje citroentijm alsook met een viooltje. Werk af met vers gemalen zwarte peper.

  Volmer en espresso:

  (7,5cl Volmer, 1 espresso, 3cl koffielikeur, 2 druppels pastis, 1 steranijs)

  Vul het glas met ijs. Laat de espresso afkoelen. Vul de shaker volledig met ijs. Giet de Volmer, de koffielikeur, de pastis en de espresso in de shaker. Schud gedurende 8 seconden. Verwijder het ijs uit het glas. Giet enkel de vloeistof uit de shaker in het glas (geen ijs). Verwarm de steranijs met een aansteker en leg die bovenop het glas.

  Hot Volmer voor twee personen:

  (20cl Volmer, rietsuiker, 1 kaneelstokje, ½ vanille stokje, 1 kruidnagel, 1 zeste van appelsien)

  Verwarm Volmer en voeg er een koffielepel rietsuiker, 1 kruidnagel en 1 zeste van appelsien aan toe. Filter dit en giet in verwarmde glazen. Decoreer met een schijfje appelsien.

  Optioneel: voeg er 20cl warme Earl Grey thee aan toe, met een koffielepel rietsuiker en 1 schijfje citroen.

   

  Santé

   

   

  (*) De verkoopprijs ligt rond de 15 Euro/fles van 75cl en wordt enkel verkocht in gespecialiseerde drankenhandels.

   

   

   

   

  Georges De Smaele,

  Houder van WSET Level 3 advanced certificate in Wines and Spirits.

         


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  15-02-2017, 12:12 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  14-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WILD EN WIJN, een moeilijke keuze?

  WILD EN WIJN, een moeilijke keuze?

   

   

  De match tussen een wildgerecht en wijn is echt zo geen moeilijke keuze op voorwaarde dat je een aantal vuistregels in acht neemt.

   

  Het begrip ‘Wild’ verdeelt zich in twee grote groepen, namelijk vederwild en pelswild (ook wel haarwild genoemd). Onder vederwild begrijpen we alle soorten wild gevogelte zoals fazant, patrijs, eend…. Onder pelswild verstaan we alle wild op vier poten zoals haas, everzwijn, ree, hert, enz.

   

  Om tot het perfecte samenspel van wild en wijn te komen is er één belangrijke vuistregel: hout en wild gaan niet samen. Hiermee bedoel ik dat wijn opgevoed op houten vaten én gerijpt omwille van de tannines* niet goed past bij wild, zolang de tannines niet volledig versmolten zijn in de wijn. De hout tannines zullen de wijn in combinatie met wildgerechten een uitdrogend effect geven. Denk er dus aan dat bv. een goede Bordeaux uit een goed jaar doorgaans pas na meerdere jaren in de kelder dé match zal zijn bij ons wildgerecht.

   

  Zoals reeds gezegd zal onze keuze evenwel afhankelijk zijn van het soort wild. Algemeen kunnen we stellen dat de geschikte wildwijn zachte tannines moet hebben met de smaak van rijp fruit, gecombineerd met een sprekende kruidigheid.

   

  Voor vederwild (fazant, patrijs, enz.) kies je best een fijne wijn met finesse die goed gerijpt is en iets ouder is. Deze zal de fijnheid van het gerecht accentueren. Ik raad je hierbij een oudere Pinot Noir uit de Côtes de Beaune (Fr) of een oudere Spaanse Rioja aan.

   

  Pelswild (ree, haas, everzwijn,  enz.) vraagt om een krachtiger wijn welk naast finesse en kruidigheid ook body (kracht) uitstraalt. Pas dan wel op dat je hier geen wijn kiest met een té hoog tanninegehalte. Hier zijn mijn aanraders bv. een Pinot Noir uit de Côtes de Nuits (Fr) of een krachtige wijn uit het Rhône gebied (Fr) zoals een Cornas of een Châteauneuf du Pape, dit als zij een paar jaar oud zijn. Een rijpe niet-Franse wijn uit een warmer klimaat lijkt mij ook uiterst geschikt als wildwijn. Hier denk ik vooral aan een Pinot Noir uit Oregon (VS) of Nieuw Zeeland. Een Pinotage uit Zuid-Afrika, een rijpe Merlot uit Chili of Australië zijn hier ook zeer passend. Deze Nieuwe Wereldwijnen zijn dan ook meestal een stuk goedkoper dan de voornoemde Franse toppers. De voorwaarde is dan terug dat deze wijnen niet teveel hout hebben gezien en een paar jaartjes oud zijn. Mijn persoonlijke smaak en voorkeur gaat hier naar de Italiaanse wijnen zoals de Barolo en Barbaresco doordat ze een uitstekende combinatie zijn van zachte tannines en rijp fruit met een zekere kruidigheid.

   

  Om je nog verder te helpen volgen hieronder een aantal wijnsuggesties per wildgerecht:

   

  -       Edelhert en wijn: Barolo, Chianti Classico, Vine Nobile de Montepulciano.

  -       Eend en wijn: Bourgogne (Côte de Beaune), Corbiéres, Chileense Carmenère, Chileense Malbec.

  -       Fazant en wijn: Pinot Noir uit Frankrijk, Chili en Zuid-Afrika, alsook de Franse Graves. Een prettige verrassing is om een gebraden fazantje te laten vergezellen met een halfdroge Riesling. Nog gedurfder: schenk er een weelderige Gewürztraminer bij.

  -       Haas en wijn: zowel witte als lichtrode wijn. Aan te raden zijn de Pinot Gris, Pinot Grigio en de witte Crozes Hermitage.

  -       Patrijs en wijn: Chardonnay uit Bourgogne of een licht rode Bourgogne. Een Chileense Cabernet Sauvignon is daarbij ook een uitstekende partner.

  -       Ree en wijn: mooie volle wijn zoals Rioja of Chianti Classico. Ook een blend Cabernet Sauvignon/Syrah doet het goed bij ree.

  -       Wildzwijn en wijn: Barolo, Amarone, Margeaux, Saint-Emilion, grote Bourgognes zoals Gevrey-Chambertin, Pommard….

  -       Wildragout en stoverij van wild: stoere wijn zoals Malbec uit Argentinië, Gigondas, Chateauneuf du Pape, Nebbiolo…

  -       Wild paté en wijn (als voorgerecht): Rioja Crianza en een soepele rode Bordeaux.

   

  ·      Tannine (Looizuur) komt voor in schillen, pitjes en steeltjes van de druiven. Ook komt het van het eiken vat (barrique) in de wijn. Bij het ouder worden van de wijn verdwijnt de typische, enigszins wrange smaak van de tannine. Tannines zijn polyfenolen die invloed hebben op de smaak, kleur en structuur van de wijn.

   

   

  Smakelijk en aan jou de juiste keuze!

   

   

   

   

  Georges De Smaele, wijnrecensent.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  14-11-2016, 16:12 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  22-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE DIEPERE BETEKENIS VAN ONZE KLASSIEKE TOOST OP JE GEZONDHEID

  Sinds de Oudheid kreeg wijn reeds een gezond imago. Het zou de eetlust opwekken alsook de spijsvertering bevorderen. De Romeinen ontdekten reeds dat alcohol veel veiliger was dan het water in de meest veroverde gebieden. Hun legers zouden dan ook gebruik hebben gemaakt van wijn om te desinfecteren. Vroeger grepen artsen veel vaker naar de wijnkruik en de kurkentrekker dan naar de injectiespuit en het operatiemes. Vierhonderd jaar voor Christus schreef Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, wijn voor als versterkend middel en als remedie tegen ischias** en hij behandelde er wonden en darmziekten mee. Tot de 19e eeuw bestond er een ware wijngeneeskunst. In deze tijd was een goed gevulde wijnkelder belangrijker dan een medicijnkast. Van vervlogen tijden gesproken!

   

  Geldt alleen in Frankrijk nog wijn als een heilzaam middel, niet alleen onder de bevolking maar ook onder de Franse artsen en wetenschappers? Elders in de wereld wordt vaak wijn beschouwd als een gevaar voor de gezondheid. Men is zo gefixeerd op de schadelijke werking van overmatig alcoholgebruik dat voorbijgegaan wordt aan de stelling van Paracelsus*, dat het op de hoeveelheid aankomt. Het denken over wijn veranderde pas toen de zogenaamde Franse paradox werd ontdekt.

  Op zaterdagavond 17 november 1991 keken ruim 20 miljoen Amerikanen naar het befaamde 60 minuten programma over de Franse Paradox. Hoe kan het dat de Fransen zelden aan hart- en vaatziekten overlijden, terwijl hun eetgewoontes barst van verzadigde (lees verkeerde) vetten? Antwoord van de presentator bij het rondwalsen van een glas rode wijn: het kan wel eens in de rode wijn zitten. In vier weken steeg de verkoop van rode wijn met 44 procent.

   

  De herontdekking van het oeroud geneesmiddel WIJN wordt tegenwoordig uitvoerig beschreven in zowel wetenschappelijke magazines als in publicaties met commerciële doelen. Denken we maar aan de talrijke natuurwinkels en apotheken welke nog altijd gouden zaken doen met het verkopen van pillen samengesteld uit fijngestampte wijnbladeren of uit druivenpittenextracten. Denken we maar aan de schoonheidsinstituten die ‘ The Wine therapie’ als schoonheidsbehandeling toepassen op de huid bij middel van producten afgeleid van druiven zoals druivenpit oliën. Zijn we nu mooier en jonger geworden?

  Denken we maar aan de welles-nietjesdiscussie over resveratrol. De Stichting tegen Kanker stelt in haar website dat rode wijn resveratrol bevat maar dat dit voordeel niet opweegt tegen de nadelen van alcohol die wijn bevat. Is dit voor de gezonde mens niet te scherp gesteld door deze organisatie? Andere wetenschappelijke publicaties en opinies huldigen de uitspraak: geniet, maar drink met mate. Ik geef duiding met enkele voorbeelden:

  -       de Britse wetenschapsjournalist Tony Edwards stelt in zijn boek The Good News About Booze dat vooral rode wijn een wonderdrank blijkt te zijn, maar ook witte wijn, bier en sterke drank zijn efficiënte geneesmiddelen. Toch benadrukt hij dat teveel alcohol nefast is.

  -       De Universiteit van Harward volgde ruim 12 jaar lang 12000 mannen met een hoge bloeddruk. Conclusie van de studie? Hoe meer de mannen dronken, hoe kleiner de kans op een hartaanval.

  -        Al te vaak last van een snotneus? Witte wijn is de oplossing want die blijkt het risico met 88% terug te dringen. Rode wijn is een ietsje minder krachtig wapen tegen verkoudheden.

  -       Twee afzonderlijke Scandinavische studies in 2009 concludeerden dat na onderzoek bij 3000 vrouwen niet-drinkers 40% meer risico hadden om artritis te ontwikkelen, terwijl regelmatige drinkers 45% minder risico op deze aandoening kunnen oplopen. Drank zorgt ook voor slaapkamergenot, dat stelden Italiaanse wetenschappers vast in 2009. Zij ontdekten dat dames die geregeld een paar glazen wijn drinken beter seks hebben dan niet drinkers.

  -       Canadese vorsers die de resultaten van 1500 studies bundelden, ontdekten dat al wie al eens een glaasje lust, 13% minder kans heeft op diabetes. Osteoporose bij oudere mannen en vrouwen kan bestreden worden door regelmatig alcohol te gebruiken, dat stelden vorsers van de Universiteit van Oregon vast in 2012 en hun analyses werden bevestigd.

  -       Zelfs het risico op diverse vormen van kanker neemt af bij wijndrinkers. Zo lopen vrouwen die elke dag een beetje alcohol drinken liefst 42% minder kans op borstkanker te krijgen, terwijl er bij degenen die slechts af en toe een glas drinken geen effect merkbaar was. Ook mannen hebben baat bij het rode wondermiddel. Een Amerikaanse studie zegt dat het risico op prostaatkanker halveert bij vier glazen per week. Verder beschermt rode wijn tegen maag- en darmkanker.

  Resveratrol is een polyfenol, een antioxidant vooral aanwezig in de pitten, steeltjes en pellen van druiven. De pellen bevatten de hoogste concentratie resveratrol en rode druiven zijn een betere bron dan witte druiven. (cf. Wikipedia)

   

  Kunnen we nu concluderen dat wijn goed is voor ons hart, onze cholesterol, tegen aderverkalking, tegen bloedarmoede, goed voor onze hersenen, goed voor een gezonde slaap, tegen de ziekte van Alzheimer, tegen neerslachtigheid en slecht humeur, tegen stress, tegen verkoudheden, tegen Astma bronchiale, tegen ontstekingen, tegen kankers, tegen maagklacht, tegen obstipatie, tegen de vorming van galstenen, tegen nierstenen en blaasaandoeningen, tegen prostaatvergroting, tegen diabetes mellitus, tegen gifstoffen in het lichaam, goed voor de slanke lijn, goed voor de gewrichten, tegen Osteoporose, goed voor de seks, zien we er beter uit, tegen doorbloeding van de huid, tegen rimpels……VERGAT ik nog iets?

   

  TE VEEL IS ONGEZOND

  Twee glazen alcohol per dag: dat is het wetenschappelijk advies in ons land en dat zegt ons Theo Niewold, professor Voeding en Gezondheidsleer aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de KU-Leuven. Onderzoek stelt dat 1 à 2 glazen per dag gezonder is dan helemaal niets van alcohol. Iedere wetenschapper en ieder nuchter denkend persoon weet dat ‘te veel’ ongezond is.

  Laat ons de jacht op de heilzame bestanddelen van wijn met ijver voortzetten. Laat ons samen zingen met Joe Harris grootste succes in 1975 uitgebracht (cover van het Udo Jürgens-nummer Griechischer Wein) “Drink rode wijn, dan vergeet je al je zorgen”, Drink rode wijn, want dan denk je niet aan morgen.

   

   

  Bron: mijn verzamelde artikels over Gezondheid van wijn uit het Nieuwsblad en De Morgen (zie paragrafen Denken we maar aan……..)

   

  *Paracelsus-Theophrastus 1493-doctor in de medicijnen.

  **Ischias: zenuwpijn, zeer goed voelbaar in de rug.

   

   

   

   

   

   

   

  Georges De Smaele, Wijnresencent.

   

   

   

   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  22-08-2016, 19:48 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  29-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEEN SLECHT WOORD OVER GIN EN TONIC !

  GEEN SLECHT WOORD OVER GIN EN TONIC !

   

  Bij overmatig gebruik klopt deze titel niet, maar een glaasje Gin en Tonic geeft ons veel geestelijk, lichamelijk en culinair genot. Momenteel kent deze combinatie van drank een echte rage en het lijkt wel alsof iedereen zijn eigen Gin op de markt wil brengen. Recent kwamen twee gepensioneerde apothekers uit Sint-Lievens-Houtem en Hendersem in het nieuws met hun creatie van hun Quantum Satis Gin. Met het accent te leggen op het niet schadelijk potentie verhogend gin ingrediënt  Damiana bleek dit een gat in de markt te zijn, hoewel het libido effect van het  kruid nooit wetenschappelijk is bewezen. Wat niet baat, niet schaadt?

   

  HET LIEFDESLEVEN OPKIKKERTJE QUANTUM SATIS

  Vertaling uit het Latijn: zoveel als nodig

  14 geselecteerde kruiden met zoals in iedere Gin de jeneverbes als basis met o.a. staartpeper, korianderzaad, engelwortel, zoethout, paradijszaad, piment, gember, damiana…..

  Uniek is dat in Quantum Satis het kruid Damiana is opgenomen in de smaakmakers

  Damiana is een sleutelbloem uit Zuid-Amerika dat een groene aardtoets aan de smaak van de Gin geeft.

  Voor de komst van Viagra was Damiana dan ook te vinden in iedere apotheek als (vermeend) afrodisiacum.

  Door de apothekers aangesproken distillateur: Aalterse stokerij De Moor.

  Te verkrijgen: Brasserie Boulevard-St.-Martens-Latem, Wijnhuis Bollaert-Merelbeke, De Soetekoeke-Oosterzele…..

   

   

   

  De geschiedenis van Gin leert ons dat net zoals Jenever, gin wordt gemaakt van jeneverbessen als hoofdingrediënt. Al eeuwen kent men de geneeskundige eigenschappen van deze besjes, vooral als maagklachten remedie. In de 16e eeuw voegde men voor het eerst alcohol toe aan dit drankje om het langer te kunnen bewaren. Toen de Engelsen zagen tijdens de 35 jarige oorlog (start 1618) tegen de Spanjaarden dat hun Nederlandse bondgenoten meer krijgsmoed kregen na het drinken van jenever, namen zij die gewoonte over. Ze noemden de drank kortweg Gin. In Engeland heeft deze sterke alcoholische drank een eigen ontwikkeling doorgemaakt dat is uitgegroeid tot een typisch Brits product. Rond 1700 werd er maar liefst 12 miljoen liter per jaar geproduceerd. Naarmate de verfijning van het productieproces steeg ook de kwaliteit van Gin.

  De basis van het maken van Gin start met een neutrale graanalcohol (gerst, rogge, tarwe). De bekomen alcohol wordt vervolgens op smaak gebracht. In gewone Gin worden smaakstoffen toegevoegd.

   

  SMAAKMAKERS: jeneverbes, citroen- en sinaasappelschillen, koriander, lis- en engelwortel, kaneel, amandel, zoethout, nootmuskaat, karwei, kardemon…..

   

   

  JENEVERBES: bij wet is dit de enige smaakmaker die verplicht in Gin en Jenever moet worden gebruikt.

   

   

  Met uitzondering van enkele Belgische en Nederlandse jenevers, wordt Gin meestal niet gerijpt op houten vaten, maar wordt de blanke alcohol enkel versneden met water voor hij gebotteld wordt.

   

   

  Voor gedistilleerde Gin worden kruiden (botanicals in vaktaal) samen met alcohol in een distillatieketel verhit. Zo gaan de alcohol en de kruidenaroma’s in stoomvorm over naar een tweede ketel. Ook distillatie via een distillatiekolom is gebruikelijk. Hierbij wordt de alcohol verhit in een vat met daarboven een pijp met verschillende botanicals. De stoom afkomstig van de alcohol gaat door de kruiden heen naar de tweede ketel. Een andere manier van distilleren noemt men de vacuümdistillatie waarbij de druk op de distillatieketel verlaagd wordt, zodat men kan distilleren zonder te verhitten wat geen afbreuk doet aan de geur en de smaak.

  Belangrijk is iets te weten over de Tonic geschiedenis. In 1838 genas een Peruaanse medicijnman een Spaanse gravin van malaria met een uittreksel van de schors van de kinaboom. Dit bitter mengsel mede bestaande uit water, suiker en fruitextracten groeide uit tot een lekkere combinatiedrank met Gin. Sindsdien gedragen Gin en Tonic zich als onafscheidbaar koppel. De subtiele smaaktoetsen van beiden zorgen ervoor dat men eindeloos kan combineren en dat men steeds nieuwe gin drankjes kan uitvinden. Mits gebruik van het juiste serveerglas voor een Gin&Tonic (Longdrinkglas, Tumbler- whiskyglas, groot breed voet glas voor speciale garnituren zoals jeneverbessen, frambozen, limoen, zeste…..) verzeker ik je een waar mondgenot. Vergeet de ijsblokjes niet!

   

  ENKELE TOPMERKEN: Bombay Sapphire, Tanqueray, Gordon’s, Beefeater, Hendrick’s…..

  Cockney’s Gin = oudste Belgische Gin.

   

   

   

   

   

   

   

  Georges De Smaele, wijn- en spirit recensent.  

    


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  29-02-2016, 10:27 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  11-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TIEN PRAKTIJKTIPS OVER WIJN

  TIEN PRAKTIJKTIPS OVER WIJN

   

  1/ Als je wijnglazen opbergt, zet ze dan niet omgekeerd op een kastplank, maar gewoon met de open kelk naar boven. Want omgekeerd krijgen ze vaak al gauw een muf kastaroma, dat ook makkelijk in de wijn belandt.

   

  2/ Over misverstanden gesproken: ze zijn talrijk, diegenen die er heilig van overtuigd zijn dat een wijn alleen maar beter wordt als je hem bewaart. De realiteit is echter dat het merendeel van alle wijn – misschien wel negentig procent – gemaakt wordt om binnen één à twee jaar na de oogst te drinken.

   

  3/ Zit de kurk klemvast? Houd de flessenhals even onder water. Daardoor zet het glas uit en kan de kurk probleemloos worden getrokken.

   

  4/ Schrik er niet van als in de fles of tegen de onderkant van de fles kleine kristalletjes zitten. Dit zijn namelijk volstrekt ongevaarlijke, neutrale wijnsteenzuurkristallen. Ze bewijzen twee zaken: de wijn heeft zuren afgebouwd én hij werd niet tegen kristalvorming behandeld (inclusief filteren). Kortom de kristalletjes wijzen op een heel natuurlijke wijn. Hun aanwezigheid is eerder positief dan negatief.

   

  5/ Houd een wijnglas altijd bij de steel vast. U kunt zowel beter kijken en ruiken. Beter kijken omdat het uitzicht niet versperd wordt door de vingers, beter ruiken omdat op die vingers luchtjes kunnen zitten als toiletzeep, nagellak of nicotine…

   

  6/ Rode Bourgogne moet beslist koeler worden geschonken dan rode Bordeaux. In de Bourgogne gaat hij zelfs heel vaak rechtstreeks uit de kelder in het glas. Bourgogne bevat minder tannine, meer alcohol en is ietwat zoeter. Hij smaakt levendiger als hij rond de 16 graden Celsius wordt geserveerd.

   

  7/ Een te koude rode wijn kan het best op temperatuur worden gebracht door hem in een glas te schenken , en dan het glas te verwarmen met de hand om de kelk.

   

  8/ Ook dit jaar wordt er goedkope Champagne aangeboden. Hoe kan dat? De desbetreffende producenten kopen of verwerken druiven van minder goede wijngaarden (20 procent besparing). En van die druiven gebruiken ze niet de goede eerste persing, maar de veel mindere tweede (40 procent goedkoper). Tenslotte rijpt de wijn zo kort mogelijk. Het resultaat is een weinig verheffend product – dat echter wel Champagne mag heten. Gewoonlijk vind je voor hetzelfde geld een betere Crémant, Cava, of andere mousserende wijn.

   

  9/ Thuis en in restaurants wordt rode port meestal op kamer- en zaaltemperatuur geschonken. De Portproducenten bevelen echter een wat lagere temperatuur aan, net onder die van de kamer. En sommige soorten, als Ruby en eenvoudige Tawny kunnen zelfs in de koelkast worden gezet. Die wat frissere serveertemperatuur brengt namelijk het fruit in de Porto omhoog en de indruk van de alcohol wat meer in harmonie met de overige reuk- en smaak ervaringen.

   

  10/ In het restaurant.

  Een simpele, effectieve en snelle manier om een indruk te krijgen van de deskundigheid van de wijnkoper van een restaurant is om een glas van de witte huiswijn te bestellen. Een povere, vlakke of scherpe huiswijn is een waarschuwing om niet te veel op de wijnkaart te vertrouwen. Een heerlijk frisse, fruitige wijn is een aanmoediging om te onderzoeken wat men aan andere heerlijkheden biedt – of om meer van hetzelfde te nemen.

   

   

   

   

   

  Georges De Smaele, wijnrecensent.

   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  11-01-2016, 14:31 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  11-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Provencaalse wijnontdekking

  EEN PROVENCAALSE WIJNONTDEKKING

  CHATEAU DE MAJOULIERE

   

  Gespot op de wijnbeurzen van Floreffe, Roeselare en Gent kon ik het niet nalaten om tijdens mijn vakantie in de Provence (VAR) een bezoek te brengen aan het wijnkasteel Château de Majoulière, ontstaan in 2007. Mijn chauvinistisch tintje bracht me bij de wijnbouwers-eigenaars Reher-Van Baelen uit Mol (België). Dr. Reher is  long- en vaatchirurg in hoofdberoep en wijnboer in bijberoep. Samen met zijn echtgenote runt hij zijn Château gelegen in de gemeente Villerose tussen Salernes en Draguignan aan de D560. Zelfstudie en kennisgierigheid op wijngebied resulteerde in het wegkapen van talrijke prijzen op wijnconcours, zowel in Frankrijk als op internationaal vlak. (concours mondial des Féminalise-Var 2015; concours mondial Bruxelles 2015…enz.) Al hun vrije tijd en vakanties worden besteed aan hun passie, hét wijnmaken. Qua locatie zitten deze wijnboeren erg goed daar er sedert eeuwen wijn wordt gemaakt op deze leem- en kalkondergrond. De aangeplante wijnstokken zijn 25 jaar en ouder en bestaan uit de cépages Syrah, Grenache, Cinsault en Cabernet-Sauvignon voor Rood en Rosé vinificatie. In 2009 werd Rolle (Vermentino) en Sauvignon aangeplant voor de witte vinificatie. De familie Reher en medewerkers zijn fier over hun ecologische verantwoorde manier van werken in hun wijngebied dat momenteel 12 ha omvat. Na een manuele selectie van de beste druiven en na ontsteling en een zachte persing, wordt de wijn zo veel mogelijk met behulp van de zwaartekracht verwerkt. Zowel de rode als de witte wijn rijpt op Franse eik (Alliers).

   

  Ik mocht met enkele wijnvrienden ter plaatse volgende prijzige wijntjes (tussen de 7,5 en 15 Euro) proeven.

  Le Rosé 2014 – IGP du Var en Provence gemaakt uit de druivensoorten Grenache/Syrah/Cinsault en Cabernet Sauvignon. Pelmaceratie gedurende 4 uur en opgevoed in inox cuves. Een verfrissende, fruitige rosé die zich gemakkelijk laat matchen met de zuiderse keuken en bij pasta.

  Le Blanc 2014 – IGP du Var en Provence bestaande uit de cépages Vermentino (60%) en Sauvignon Blanc (40%). Deze witte wijn is opgevoed op nieuwe eiken vaten en heeft een ouderdomspotentieel van 5 jaar. Deze wijn heeft een complexe frisse neus met impressies van vanille, peer en andere steenvruchten. Een passende  wijn bij tongrolletjes en witte vis in de roomsaus.

  Séduction (Rood) 2013 – AOP Coteaux Varois en Provence. Cépages Syrah en Grenache. Deze wijn opgevoed in inox cuves én 18 maanden op eikenhout afkomstig van Alliers (FR)- 8 jaar in een verzorgde kelder te bewaren. Robijnrode kleur met impressies van donkerrood fruit, witte peper en vanille. Rood vlees en sterke kazen zouden  hier de ideale partner zijn.

  Cuvée Beatrice 2013 – AOP Coteaux Varois en Provence. Cépages Grenache en Cabernet Sauvignon. Opgevoed op inox vaten én 18 maanden op Franse eik (Alliers). Bijzonder bewaarpotentieel.

  Diep donkerrode kleur met kenmerken van zwart rood fruit, peper, karamel en vanille. Als foodpairing zou ik een stukje wild vlees aanraden.

  Proficiat wijnboer met uw prijs/kwaliteit rode wijnen die vooral krachtig, gestructureerd en harmonieus zijn. Uw rosé en uw witte wijn zijn soepel, verfrissend, mineraal en licht fruitig zoals het de Provence wijnen kenmerkt.

  Als wijnrecensent huldig ik de stelling dat wijnkwaliteit is en blijft een subjectief gegeven en dat is nu eenmaal niet in absolute en onweerlegbare cijfers en medailles vast te leggen.

   

   

   

  IGP:  Indication Géographique Protégée

  AOP: Appelation d’Origine Protégée = AOC

  Majoullère: oud Provencaals voor wijnstok

   

   

  Georges De Smaele

  Augustus 2015.

   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  11-08-2015, 09:05 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  26-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZO ONSCHULDIG IS DAT FRUITVLIEGJE NIET !

  ZO ONSCHULDIG IS DAT FRUITVLIEGJE NIET !

   

   

  Sinds enkele jaren is er wereldwijd een nieuwe plaag waargenomen in de wijngaard, namelijk de Drosophila Suzukii fruitvlieg. Deze fruitvlieg (3mm groot) zorgt voor ophef in de wijnwereld door de zware schade die ze aanricht. Het uit Japan afkomstig beestje is gesignaleerd van Bordeaux tot aan de Rijn en van Canada tot in Nederland en België.

  Naast de weersomstandigheden waar men geen invloed op heeft zijn plantenziekten en insecten een grote zorg voor de land-, tuin- en wijnbouw. Denk maar terug in de geschiedenis (19e eeuw) aan de bekendste druivenplaag, de phylloxera vastatrix (druifluis). Oplossingen ter bestrijding werden gevonden, maar vergeet niet dat het beestje nog steeds wereldwijd actief is. Ieder jaar liggen schimmels en insecten op de loer die onze wijngaard kunnen aantasten zoals de pokkenmijt, rebzicade*, roofmijten, sluipwespen en andere natuurlijke vijanden. Als wijnboer moet je dus steeds alert zijn voor deze onnodige gasten in de wijnvelden. Gelukkig zijn er steeds meer schimmeltolerante rassen beschikbaar en worden door de Overheid steeds strengere eisen gesteld inzake milieuvriendelijke schimmelbestrijdingsmiddelen.

  Hét grote verschil tussen de Suzukii fruitvlieg en de gewone fruitvlieg is dat deze Aziaat ook onrijp fruit aantast. Alle klein fruit zoals rozebottel, wilde bramen, frambozen, aardbeien, blauwe bessen, kersen en vooral druifjes zijn zeer geliefd bij dit vliegje.

  De vrouwkes hebben een soort zaagje dat het hen mogelijk maakt om door het harde onrijpe fruit door te dringen om dan hun eitjes af te leggen. De mannetjes zijn herkenbaar aan de vlekken op hun vleugels. Ze vermenigvuldigen zich zeer snel. Een vrouwtje legt minstens 300 eitjes. De ontwikkeling is afhankelijk van de temperatuur. De larven doorlopen drie stadia in 5 tot 7 dagen. Men onderzoekt nog hoe en waar ze overwinteren. Wel is bekend dat ze in staat zijn om bij lage temperaturen te vliegen. Aangetast fruit herkent men aan de scheurtjes, gaatjes en deukjes. Het fruit kan zich niet meer verder ontwikkelen omdat de larve aan het vruchtvlees vreet. Andere fruitvliegjes (3800 soorten) maken ook gebruik van de beschadigde plekken om hun eitjes af te zetten. Gerichte bestrijding met middelen zoals insectenspray is alleen mogelijk op basis van gedegen monitoring (vallen met lokstof). De beste periode voor bestrijding situeert zich al in het voorjaar, direct na de bloei en van zodra de eerste vruchten worden gevormd. Aangetast fruit moet verwijderd en vernietigd worden. Zeker niet composteren of in de groentecontainer deponeren ! Deze fruitvliegen ontwikkelen zich ook op rottend fruit.

  In 2014 werd aantasting gemeld in alle wijnlanden. Bij rode druiven: Dornfelder, Lemberger, Trollinger, Regent, Pinotin, Acolon, Cabernet Dorsa…. Sporadische aantasting bij witte/gris soorten. Het is dus waarschijnlijk zo dat rode of gris druiven eerder worden aangetast, maar witte druiven zijn zeker niet immuun. In België en Nederland werden eind seizoen 2014 vierendertig wijngaarden besmet waaronder deze van Syntra Gent (cépages pinot noir en merlot, Johanniter en Solaris), Monte Blandinius-wijngaard Sint-Pietersabdij Gent (Johanniter) en in de wijngaard Kampenberg te Vlierzele.

  Het probleem met deze vlieg is dat ze weinig natuurlijke vijanden heeft en gedijt in een klimaat van min 10° C en plus 35° C

  Bij deze concludeer ik dat een strenge winter best onder de min 10° C dé oplossing geeft ter bestrijding van deze wijngaard boosdoener.

   

   

  ·      klein (1 à 2 mm) lichtgroen beestje dat veel voorkomt in onze wijngaarden (België en Nederland)

   

   

   

   

  Georges De Smaele, wijnrecensent.

  Augustus 2015.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  26-07-2015, 15:34 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  26-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HALALWIJN OF KOSJERWIJN ?

  HALALWIJN OF KOSJERWIJN ?

   

  Halal = Arabisch: rein, toegestaan

  Koosjer = Hebreeuws: geschikt

   

  Bron: Wikipedia en www.behalal.be

   

  Er is duidelijk wat verwarring rond beide termen wanneer we het over wijn hebben.

   

  Bij de moslim zijn er speciale richtlijnen welke zij dienen te volgen als het over voedsel gaat. De regels zijn afgeleid uit de Koran, de Hadith en de daaruit afgeleide soenna. Halal voedsel eten is een plicht voor moslims, tenzij men door omstandigheden niet anders kan.

   

  De Nederlandse ondernemer Taner Tabak uit Nijmegen  heeft halal wijn op de markt gebracht. Dit klinkt als een contradictie maar dat is het niet want die wijn, onder het merk Kevser Helal Wine, is 100% alcoholvrij. Deze wijnen zijn te verkrijgen in verschillende smaken. Zowel witte, rode, rosé als bubbels zijn in verkoop. De wijn is gemaakt op basis van een nieuwe techniek waarvan het procedé beschermd is door een octrooi. De wijn heeft een Halal Quality Control certificaat gekregen van Halal Office uit Den Haag. Als het om drank gaat kan men dus het begrip “halal” reduceren tot “alcoholvrij”. Alcohol is niet Halal maar haram. Maar er is natuurlijk meer dan drank! Halal is meer dan het mijden van alcohol en varkensvlees maar bevat waarden en normen zoals voorgeschreven in de Koran en op basis van het voorbeeld of uitspraken van de profeet Mohammed. Halal omvat het principe van de Islam: alles wat gezond en goed is voor de mens is toegestaan.

   

  Koran:

  Is de enige zuivere leer van de door moslims erkende Heilige Boeken. Het is de eerste bron van de Islam.

  Hadith:

  Zijn de in grote verzamelingen vastgelegde overleveringen over het doen en laten en over de uitspraken van Mohammed.

  Soenna (Arabisch: gewoonte):

  Heilig boek binnen de Islam. De zogenaamde Hadith verzamelingen vastgelegd en verbonden aan de woorden en daden van de profeet Mohammed. Ze bevatten gezaghebbende voorschriften voor het doen en laten van de gelovigen.

  Behalal:

  Is een merk van het jonge Belgische bedrijf Halal Industries en is dus een innovatieve en marketing gedreven distributeur voor halal producten.

  Halal certificate:

  Het halal-certificate wordt uitgereikt door onafhankelijke controle organismen die onder een commerciële vorm als vereniging zonder winstoogmerk (VZW) kunnen opereren. In sommige gevallen komt het certificaat van de (lokale) moskee. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn het vooral de moskeeën die actief zijn als controle-organisme. De drie grootste van het land (de Grande Mosquée de Paris, Evry en Lyon) zijn verantwoordelijk voor de halal certificatie van de overgrote meerderheid van alle halal productie in Frankrijk. In België zijn er een tiental controle-organismen zoals Eurohalal, European Islamic Halal Certification…..Daarnaast is er ook de “Halal Federation of Belgium opgericht in 2007 waarvan enkele controle-organismen lid zijn.

   

  Halal in de Islam mag niet verward worden met Koosjer van de Joden. Wat volgens de Joden niet Koosjer is, is treife , en dat is niet goed. Doch, alcohol op zich is niet treife!

  Koosjere wijn mag niet met dierlijke producten in aanraking komen. Dat sluit klaren met eiwit en vislijm uit. Iedere beroering met een niet-koosjer product moet tijdens de productie worden vermeden. Alleen de toezichthoudende rabbijn en Joodse arbeiders mogen vanaf het moment dat de schil van de druif breekt en de most vrijkomt noch de druiven, de most en de wijn aanraken. De wijn mag rood, rosé of wit zijn. De druivenstokken mogen niet bemest worden, in ieder geval niet met dierlijke mest, en de wijngaard moet ieder zevende jaar braak liggen. Dan mag niet worden geoogst. De druivensoort is niet van belang voor de regels en de druiven mogen, zolang zij niet worden gekneusd ook worden geoogst door niet-Joden op niet-Joodse grond. Een tiende van de wijn moest in de Oudheid worden weggegeven aan de Tempel in Jeruzalem. Nu wordt een op de honderd flessen weggegeven als herinnering aan die verplichting. De fles moet beslist door een Jood worden geopend. Zo niet, dan is de ooit koosjere wijn alsnog treife.

   

  RESUME

  Wijn is halal als hij geen alcohol bevat. Alcohol is immers haram.

  Wijn is Koosjer als hij een reeks voorschriften i.v.m. productie volgt. Hij mag niet in aanraking komen met dierlijke producten of ongelovigen. Dan wordt hij treife

   

   

   

  Georges De Smaele, wijnrecensent.

   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  26-03-2015, 16:41 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALCOHOLVRIJE WIJNEN IN OPMARS?

  ALCOHOLVRIJE WIJNEN IN OPMARS?

   

  What’s in a name?

   

  5.5 – 1.2 %     = gereduceerde alcohol

  1.2 -  0.5 %     = laag alcoholgehalte

  0.5 -  0.05 %  = gedesalcoholiseerd            =Europese norm

  0.05 – 0 %      = alcoholvrij

   

  We zijn allen In The Mood bij het drinken van een wijntje, een biertje of zelfs bij het genieten van een glaasje whisky of bij een nu in de mode zijnde gin tonic.

  Maar wat als er een moment komt dat een glaasje alcohol (tijdelijk) niet meer mag of dat we gewoonweg onze levensstijl gezonder willen aanpakken? Is alcoholvrij dan dé oplossing?

  Zwangere vrouwen, de bob’s op een avondje uit, top- sporters, diegenen die om medische redenen geen alcohol mogen drinken, zakenlunches waar men opteert voor alcoholvrij, zij die willen afslanken…zijn in principe dé doelgroep voor de commercialisering van niet alcoholische dranken. Zij prospecteren hun dranken als een gezondere aperitief i.p.v. water, zoete drankjes, frisdranken en breezers.

   

  Alcoholvrije wijn en afslanken:

  Levert al snel een besparing op in calorie-consumptie van 40 tot 60%. Alcohol legt de stofwisseling stil en verstoort de koolhydraatstofwisseling.

  Alcoholvrije wijn en gezondheid:

  In wijn zitten stoffen die de weerstand van het menselijk lichaam ondersteunen, waardoor je weerbaarder wordt tegen griep en verkoudheid. Vooral rode wijn, waarin de stof tannine uit de schillen en pitten van nature aanwezig is, heeft hierin een ondersteunende functie. Alcoholvrije wijn bevat al deze stoffen, behalve alcohol.

  Alcoholvrije wijn en zwangerschap:

  Alcohol is echter schadelijk voor het ongeboren kind. Alcoholvrije wijn is een ideaal alternatief voor zwangerschap.

   

  Hoe maakt men alcoholvrije wijn?

   

  Alcoholvrije wijnen zijn niet nieuw. Ze bestaan inmiddels al meer dan honderd jaar. Al in 1908 patenteerde de Duitse wijnproducent Carl Jung uit Rudesheim am Rhein een manier om alcohol uit wijn te onttrekken.

   

  De meeste producenten wijzen erop dat hun alcoholvrije wijn wel degelijk wijn is en geen sap van druiven. Men vertrekt vanuit normale wijn waaruit men de alcohol verwijdert. Als men de drie methodes analyseert merk ik als wijnrecensent dat dit niet helemaal klopt. Laten we de methodes nader bekijken:

  1e methode:

  De most wordt opgewarmd zodat de alcohol verdampt.

  Minpunten:

  -      de aroma’s verdampen ook

  -      kan men wel spreken van wijn als men de most behandelt?

  2e methode:

  Omgekeerde osmose. Het gaat hier om een filtermethode waarna een osmose wordt toegepast en waarbij een deel van de suikers wordt weggewerkt zodat er minder fermentatie is en dus minder alcohol wordt aangemaakt.

  Minpunten:

  -      de aroma’s zijn grotendeels weg

  -      er is nauwelijks sprake van normale wijn aan de basis

  3e methode:

  Vacuüm verdamping of distillatie onder vacuüm; De gewone wijn wordt opgewarmd tot max. 28°C. Met een vacuümpomp wordt de alcohol aan de wijn onttrokken en naar boven gezogen. De wijn wordt vervolgens overgepompt naar een volgende kolom. Dit proces wordt 3 tot 4 maal herhaald.

  Pluspunten:

  -      de geur- en smaaksubstanties worden apart opgevangen en nadien terug toegevoegd. De oorspronkelijke geur blijft behouden.

  -      Het is niet nodig extra geurverbeteraars toe te voegen.

  In de praktijk voegen bijna alle producenten most of ongefermenteerd druivensap toe en daarom zijn de meest alcoholvrije wijnen niet erg droog doordat ze restzoet bevatten.

  Dit hightech destillatieproces wordt toegepast door topmerken zoals Domaine de Fleur, Vini Vici, Testillant, Carl Jung, Torres, Emina Sin en Rankoph Hofmann. Deze toepassing gebeurt voornamelijk op de cépages merlot, cabernet sauvignon, chardonnay, riesling. Zowel witte, rode, rosé als champagne en mousserende wijnen behoren tot hun gamma.

  Het loont de moeite om de Edenvine shiraz uit Australië of de Edenvine chardonnay (Delhaise) eens uit te proberen. Carrefour presenteert zijn Franse Vintesse chardonnay en Vintesse merlot. Hema concurreert met zijn Free wijnen afkomstig van Australië, gemaakt volgens de techniek ‘spinning cone columm, vrij vertaald als ronddraaiende distilleertank waarbij men beweerd dat de subtiele smaak en geur van de wijn blijft behouden (??). Voornoemde wijntjes liggen tussen de 5 en de 10 Euro.

   

  Mijn visie

   

  Wat mij betreft pleit ik absoluut voor de toevoeging op de wijnkaart van alcoholvrije wijnen. Voornoemde doelgroepen zullen er zeker gebruik van maken. Persoonlijk kies ik nog altijd voor de alcoholrijke variant maar dan met mate in consumptie.

  Gezondheid aan ieder!

   

   

   

   

   

  Georges De Smaele, wijnrecensent.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  26-03-2015, 16:40 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  14-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champagne in beweging

  CHAMPAGNE IN BEWEGING

   

   

  “De ene bubbel is de andere niet”

   

   

  Bestendige bijscholing is een must in de wijnwetenschap en dat kon ik onlangs ervaren tijdens een Master Class studiedag over Champagne gezamenlijk georganiseerd door Het Comité Champagne, Het Bureau du Champagne Benelux en de Hotelschool Spermalie te Brugge. Het accent van deze studiedag lag op de actualiteit, diversiteit maar vooral op de eigenheid van de Champagne wijnen. Speerpunt tijdens een der sessies was een voordracht over de duurzame ontwikkeling in de Champagne streek dat waarschijnlijk een van de belangrijkste ontwikkelingen is in dit afgebakende wijngebied.

   

  Presentatie door de heren Dominique Moncomble en Arnaud Descotes van Het Comité Champagne.

   

  Mijn nieuwsgierigheid was vooral gericht op de uitgebreide degustatie van verschillende Grand Cru champagnes  die deskundig werden voorgesteld door zes Vlaamse Champagne Ambassadeurs die elk een specifiek kenmerk in duiding brachten.

   

  Alle verkoopsprijzen van de GC’s liggen boven de 50 Euro!

  De beschreven rosé champagne +/- 30 Euro.

   

  Kris Van de Sompel, Champagne Ambassadeur 2006 over ‘ Le terroir Champenois’ – NV. De Sousa 3A Brut.

   

  Hét accent ligt hier vooral op de ‘terroir’, vandaar de verwijzing naar de 3A (druiven afkomstig van de dorpen Avize, Ay en Ambonnay) De fenolische rijpheid werd als specifiek element belicht alsook de samenhang van de verschillende type terroir die voor diversiteit zorgen in deze champagne. De bodem bestaat hier uit het zuiverste krijt van het ganse champagne gebied (belemniet). De wijnmaker die voornamelijk werkt met de klassieke cépages Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier beroept zich op de aanplant van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar.

   

   

  Een lange rijping op de lies gaven mij volgende oog- neus en smaakkenmerken: bleke gouden kleur met koperen hoogtepunten, intense fijne bubbels. De neus is vleiend met typische chardonnay kenmerken zoals citroen, ananas en vooral mango, versterkt met botertoetsen uit eigen vatveroudering. Aroma’s van rode bes en framboos, typisch voor Pinot Noir. In de mond geeft de Pinot Noir de fluweelzachte, zalvende gladheid met de finesse, frisheid en mineraliteit van de Chardonnay.

   

  Peter Doomen, Champagne Ambassadeur 2013 over ‘La singularité de la Champagne’ – Pierre Peters Cuvée de Réserve, Brut, Blancs des Blancs.

   

  Opzoeking in een Cuvotheek (bibliotheek van wijn) zou ons het woord singularité (singulariteit) omschrijven als eigenaardig, vreemd, wonderlijk, zonderling. Deze term uit de wis- en natuurkunde, meer specifiek uit de kosmologie geeft ons volgende verklaring: een punt in de ruimte-tijd waar de natuurwetten hun geldigheid verliezen. Kortom, iets waar de normale regels of wetten niet meer toegepast kunnen worden. TOPIC: één wijn, één druif (chardonnay), één perceel (terroir) en één jaar (millésime=oogstjaar).

   

  Wijnbouwer Pierre Peters (reeds de zesde generatie) uit het dorpje Le Mesnil-sur-Oger maakt een Blanc de Blancs die verwijst naar fijnheid, mineraliteit, zuiverheid, licht, direct, fris en zijnde energiek. Organoleptisch kwam ik tot volgende kenmerken: krachtige bubbels met frisse geuren van appels en groene peer. Droog en fris, doordrenkt met een kinine achtige mineraliteit. Witte perzik, amandelfruit, brioche, honing, limoen, amandelen, vleugje jodium, gekonfijte citrusvruchten, bloemige ondertoon met slepende kruidigheid.

   

  Frans Lathioor, Champagne Ambassadeur 2005 over ‘La création d’une cuvée – Pol Roger, Brut

   

  Hier ligt het accent op de samenstelling van de cuvée voornamelijk op de mengtechniek waarbij de kwaliteit van de druiven belangrijk zijn voor de assemblage. Vergeten we niet dat Champagne het werk is van assemblage waarbij hoe meer reserves in een Champagnehuis aanwezig zijn, hoe mooier de blend wordt. Een lange ligtijd is ook belangrijk mits de basiswijn goed is.

   

   

  Pol Roger, hofleverancier van het Koninklijk huis in Engeland, bezit 80 ha wijngaard gelegen rondom Epernay in de Valée de la Marne. Dé referentie is dat hij beschikt over de koudste kelders in de Champagne streek met als voordeel van een langzame gisting op fles met als gevolg het ontstaan van fijne belletjes met een voller bouquet.

   

  Ik zou deze wijn kunnen omschrijven als een elegante champagne waarin de Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay druiven uitstekend met elkaar in balans zijn. Kenmerkend zijn de goudgele tint en verfijnde mousse. De subtiele smaak onderscheidt zich door een zweem van witte bloesem (acacia, honing) met een lange afdronk die indruk nalaat.

   

  Johan Mullebrouck, Champagne Ambassadeur 2008 over ‘Effervescence et Champagne’ – Mumm de Cramant

   

  Deze champagne (100% Chardonnay) zou men kunnen benoemen als ‘accelerator du plaisir’ (bondgenoot van het leven, de opwinding, het plezier, het enthousiasme, de vrolijkheid maar vooral de magie. Hier is de effervescence en mousse duidelijk te onderscheiden. Speciaal aan deze Grand Cru is dat de druk op 4,5 bar is gebracht i.p.v. de normale 6 bar.

  Effervescence (bruisen en ontsnappen van gas) kan ook waargenomen worden bij het openen van een fles champagne, bier of koolzuurhoudende drank, zoals frisdrank. De zichtbare belletjes worden geproduceerd door het ontsnappen van het opgeloste gas.

   

  Het wereldmerk Mumm kan prat gaan op de aanbevelingen van Robert Parker, de Wine Spectator, de Gault Milau en de Guide Hachette…

   

  Deze champagne bracht mij in verleiding door zijn buitengewoon aromatisch pallet van witte perziken, hazelnoot, honing en in het bijzonder door zijn mineraliteit.

   

  Fabian Scheys, Champagne Ambassadeur 2009 over ‘Le Champagne rosé’ – Laherte Frères rosé Ultradition.

   

  Het huis Laherte Frères is gelegen in het dorpje Chavot, ongeveer 10 km van de stad Epernay. De vinificatie kenmerken van deze rosé zijn de volgende: saignée methode met als assemblage 50% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir en 10% Chardonnay.

  10%  stille rode wijn afkomstig van de Pinot Meunier, 40% reserve wijn van de Pinot Meunier op barriques. 6 à 7 gram dosage. De diversiteit in deze rosé is enorm!

   

   

  Mijn pallet ervaarde een helder kleurige rosé, merkbaar dank zij zijn elegantie en fruitige aroma’s van gestoofde aardbeien. Een perfecte harmonie tussen frambozen en vanille. De afdronk is lang, zoet en romig. De zuren afkomstig van de chardonnay garanderen hier het bewaarpotentieel. De Pinot Noir geeft hier de ruggengraad weer.

   

   

   

  Saignée methode: men laat de druiven bloeden. De bereiding start zoals bij rode druiven, maar de gisting (macération) wordt ingekort en het kleurrijke sap wordt afgetapt (saignier).

   

   

  Gido Van Imschoot, Champagne Ambassadeur 2012 over fût bois, cuve inox – Bollinger Spécial cuvée (Bollinger te Ay)

   

  De voordelen van de reeds in 1952 in gebruik zijnde inox vaten bij Bollinger zijn dat de inox vaten inert zijn en dat men de temperatuur onder controle kan houden wat een zo genoemde ‘fraîcheur aromatic’ weergeeft. Bollinger personaliseert zich nu met een nieuwe interesse voor hout, onderdeel van de diversiteit van het product. Destijds was hygiëne een reden van stopzetting van de houtlagering maar tegenwoordig heeft men vaten in eigen samenstelling. Nadeel hiervan is stockage én de prijs. De samenstelling van deze cuvée is 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay en 15% Pinot Meunier deels opgevoed op inox en deels op houten vaten. De reserve wijn is afkomstig van drie lagere jaren.

   

  Mijn persoonlijke notities spreken over een fonkelende, heldere lichtgele kleur met gouden kern met een klassieke neus van rijpe peer, mokka, peperkoek, biscuit, brioche met een aanhoudende gist geur. Een perfect samenspel tussen autolyse en houtlagering. De nasmaak is nootachtig met een romig mond gevoel. De tendens om van de Champagne meer een eet wijn te maken komt hier ten volle tot zijn recht.

   

  Alle geproefde champagnes samengevat één slagzin: een ervaring rijker!

   

  Nog enkele wistjedatje’s meegeven over deze godendrank

   

  Ø Champagne is de grootste speler in het Franse segment wijnen en draagt op een determinerende manier bij tot de vitaliteit van de nationale economie.

  Ø Is de belangrijkste exportspeler in Frankrijk op vlak van wijnen en gedistilleerde dranken.

  Ø Het Champagne gebied is goed voor 0,4% van de totale wereldwijde oppervlakte aan wijngaarden en is goed voor 4% van de totale Franse wijngaardoppervlakte.

  Ø De Champagneketen ligt aan de basis van zo’n 30.000 directe jobs. Tijdens de oogst komen daar nog zo’n 120.000 seizoenarbeiders bij.

  Ø Champagnewijn wordt naar meer dan 190 landen geëxporteerd en vertegenwoordigt ongeveer 10% van het wereldwijde totale volume aan bruisende wijnen.

  Ø Er zijn 15.700 vignerons en 300 maison de Champagne (cijfers 2013)

  Ø Totaal productie gebied van 33.573 ha

  Ø Oogstcijfers: 349.000.000 flessen met rendement van 12.008 kg/ha

  Ø Omzet en voorraad: 4,4 miljard Euro waarvan 2,3 export

  Ø Oogst 2014: begonnen op 8 september in de meest vroegrijpe dorpen en tot op 22 september in de laatste dorpen.

  Ø Er zitten ongeveer 2 miljoen belletjes in een fles Champagne waarvan er ongeveer 50 belletjes per seconde opstijgen.

   

   

   

   

  December 2014

   

  Georges De Smaele, wijnrecensent.

   

   

   

   

   

   

   

   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  14-12-2014, 16:27 geschreven door Georges De Smaele  
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 06/11-12/11 2023
 • 23/10-29/10 2023
 • 05/06-11/06 2023
 • 15/05-21/05 2023
 • 10/04-16/04 2023
 • 27/02-05/03 2023
 • 02/01-08/01 2023
 • 05/12-11/12 2022
 • 24/10-30/10 2022
 • 08/08-14/08 2022
 • 23/05-29/05 2022
 • 21/03-27/03 2022
 • 08/02-14/02 2021
 • 28/12-03/01 2021
 • 30/11-06/12 2020
 • 02/11-08/11 2020
 • 31/08-06/09 2020
 • 27/07-02/08 2020
 • 01/06-07/06 2020
 • 30/03-05/04 2020
 • 24/02-01/03 2020
 • 16/12-22/12 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 10/12-16/12 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 11/09-17/09 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 14/11-20/11 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 10/08-16/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 08/12-14/12 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !
  Blog als favoriet !
  Startpagina !
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  levend_geloof8
  www.bloggen.be/levend_
  Over mijzelf
  Ik ben De SMAELE GEORGES
  Ik ben een man en woon in Lovendegem-BELGIE () en mijn beroep is op rust .
  Ik ben geboren op 13/12/1946 en ben nu dus 76 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: Wijn en alles wat het culinaire aangaat.
  Vinoloog, Meester-Vinoloog, houder van WSET-level3 Advanced Certificate in Wines and Spirits, Certificaat Bordeaux-SOPEX
  Een interessant adres?

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!