Jonge Duitse wijnmakers ontdekken de potentie van dit dynamisch wijngebied
Ten westen van de steden Worms en Mainz ligt deze grootste productieregio van Duitsland, met ongeveer 26.500 hectare wijnbouwgebied. Het is niet voor niets dat dit zacht glooiende landschap bekend staat als Land van Duizend Heuvels. Als het minst beboste gebied van Duitsland zorgen toch de hoogten van Hunsrück, Taunus, Odenwald en Nordpfälzer voor beschutting tegen de koude winden en hevige neerslag. Daardoor behoort dit gebied tot de droogste en warmste gebieden van Duitsland wat gunstig is voor zowel de wijnbouw als de fruitteelt. Aan gevarieerde bodems is er zeker geen gebrek. Met kwarts, porfier, leisteen, kalk en vulkaangesteente is deze wijnregio ideaal voor wijnaanplant. Miljoenen jaren geleden was op de plek van Rheinhessen een binnenzee. Die oeroude zeegrond met schelpjes zorgt nu voor een diepe kalkrijke omgeving voor de druivenwortels. Dit verklaart de frisheid, de aroma rijkheid en de frisse zuren van de witte wijnen uit Rheinhessen. Kennen we nog de mierzoete supermarktwijn Liebfraumilch? Dit massaproduct, van erbarmelijk niveau kwam ook uit Rheinhessen. Sedert de jaren 80 vonden de wijnboeren dat het beter kon en werd er gefocust op droge wijnen. Sommigen behoren zelfs tot de absolute top van Duitsland. Het traditionele ras van de streek is de silvaner waarvan Rheinhessen de wereldwijd grootste aanplant bezit. Ook worden riesling, müller-thurgau en burgunders aangeplant. Bij de rassen voor rood zijn dornfelder, spätburgunder en portugieser van betekenis. Vergeten we vooral niet de Winzersekt die ongeveer dertig jaar geleden werd geboren. Deze geproduceerde sekt met geografische herkomst is gemaakt volgens de traditionele methode (zoals Champagne). In de wijngaarden van Rheinhessen staan af en toe huisjes met koepeldaken die stralend gewit zijn. Deze schuilhuisjes voor wijngaardwerkers zijn uit steen opgebouwd in het houtarme Rheinhessen.
Concluderend kan men stellen dat Rheinhessen niet meer de kweekvijver is van goedkope, zoete slobber, maar een gebied met tintelfrisse wijn van hogere kwaliteit.
Mainz, de hoofdstad van het bondsland Rheinland-Pfalz, is ook de hoofdstad van Rheinhessen. Sinds 2008 is het een trots lid van de selecte groep Capitals Global Network. Daartoe behoren negen steden in de belangrijkste wijngebieden van de wereld. Behalve Mainz zijn dat Bordeaux, Florence, San Francisco, Cristchurch, Bilbao, Mendoza, Porto en Kaapstad. Doel van de vereniging is het stimuleren van toerisme en wijncultuur.
DE MERKWAARDIGSTE WIJNFLES TER WERELD IS IN FRANKENLAND (MIDDEN DUITSLAND) TE VINDEN
De naam Bocksbeutel kenmerkt zich als wijnfles met een korte hals en een dikke ronde buik. Ze doet zon beetje denken aan de zoetere Portugese Mateus rosé fles. De bierstaat Beieren blijft vasthouden aan deze eeuwenoude traditie om haar witte wijnen te bottelen in deze moeilijk te stapelen wijnfles. Marketing avant la lettre ? Met haar 75 centiliter inhoud wordt zij meestal afgesloten met een schroefdop, niet met een kurk. De cépages silvaner en riesling zijn vaak in een Bocksbeutel gebotteld. De plaatselijke wijnbouwers gaan er prat op dat zij betere silvaner maken dan elders. De silvaner geldt als de klassieke Frankische druif welke in 1659 voor het eerst werd aangeplant op de Schlossberg in Castell. Zoals de Franken zelf is karakteristiek de silvaner te omschrijven als rustig en ingetogen, maar wel solide genoeg om zich te wapenen tegen de soms strenge winters. Het klimaat in Franken neigt naar continentaal met warme zomers en koude winters. De vochtigheidsgraad in Mainfranken wordt zelfs als vrij hoog aangegeven. Dankzij de geringe neerslag concentreert zich in de bodem het gehalte aan mineralen. Aards en minerale tonen zijn dan ook de voornaamste eigenschap van Weinfranken. De drie-eenheid: klimaat, ligging en bodem én vakmanschap is terug te vinden in deze wonderbare wijnstreek. Veel wijnbouwers investeren steeds verder in hun producten. Dit zijn o.a.: Het Weingut am Stein met uitzicht op Würzburg, Wijnmakers Horst Sauer in Volkach-Eschendorf en Wijnmaakster Wendelin Grass in Nordheim am Rhein.
Toerisme: Staatlicher Hofkeller Würzburg, Bürgerspital zum Heiligen Geist, Würzburger Juliusspital, Castell en de silvaner
WEETJE
Een van de beroemdste wijngaarden van Franken en tevens de oudste waarvan de naam gedocumenteerd is, is Würzburger Stein. Steinwein was lange tijd synoniem voor Frankenwijn. Nog altijd ligt er een fles Steinwein uit 1540 in de kelder van het Bürgerspital in Würzburg. Een voornaam liefhebber van Steinwein was Johann Wolfgang von Goethe. Op 12 juni 1806 schreef die aan zijn vrouw Christiane: Stuur me nog wat flessen Würzburger, want geen andere wijn smaakt me en ik ben ongelukkig wanneer ik het zonder mijn lievelingsdrank moet stellen .
Bron: Deutsches Weininstitut-Mainz
KENMERKEN Müller-Thurgau (Rivaner)
Dit aan het begin van de 20e eeuw door Professor Herman Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau in Geisenheim ontwikkelde ras stond lange tijd te boek als een kruising uit riesling en silvaner (vandaar de naam rivaner). Dit is enige tijd geleden echter weerlegd door genetisch onderzoek. De ware ouders zijn de rassen riesling en madeleine royale. Het profiel: ongecompliceerd, gemakkelijk toegankelijk, milde zuurgraad en uitgesproken fruit met typische muskaattoets. Dit in Duitsland op één na meest aangeplante en vroeg rijpende ras geeft levendige, zomerse wijnen die bij iedere gelegenheid smaken en ook in de vorm van geurige parelwijn weten te enthousiasmeren.
KENMERKEN Silvaner
Een van de oudste druivenrassen, afstammend van een natuurlijke kruising tussen traminer en österreichisch weiss. Zoals vermeld in een oorkonde werd silvaner in Duitsland voor het eerst aangeplant in 1659, en wel in Castell in Franken. Franken heeft ook nu nog het hoogste aandeel silvaner in de aanplant, maar gemeten in hectaren heeft Rheinhessen het grootste areaal. Hij kan zijn terroir bijna net zo goed tot uitdrukking brengen als de riesling. De aromas roepen associaties op met bloesem of zijn van plantaardige aard. Meloen, mirabellen en appels zijn ook mogelijk. Met zijn zachte, aardse en fruitige tonen en zijn verteerbare zuren is de silvaner een voortreffelijke eetwijn en een klassieke begeleider van asperges.
Persoonlijk raad ik alle lezers aan om Frankenland oenologish, cultureel en toeristisch te verkennen. Vooral de bisschop- en universiteitsstad Wurzburg is een must voor de barokstijl liefhebber.
Met de aanplant van ongeveer 560 hectare is het Ahr gebied een van de kleinere wijnbouwgebieden van Duitsland. Genoemd naar de gelijknamige rivier is het tegelijk het meest noordelijkste wijnbouwgebied van Duitsland. Zon 40 km te zuiden van de voormalige hoofdstad Bonn stroomt de Ahr in de Rijn.
Het schilderachtige dal dat door de rivier is uitgesleten zorgt voor beschutting tegen de koude westenwinden. De wijngaarden zelf situeren zich op de steile zuidelijke hellingen van grijze leisteenbodem. Het regent er maar weinig en het zachte klimaat biedt de druiven in het Ahr dal optimale groeicondities, ook al omdat de overdag opgewarmde rotsen s nachts hun opgeslagen warmte aan de druiven afgeven (natuurlijke vloerverwarming). Ook de rivier zelf heeft een stabiliserende invloed op het klimaat.
Kenmerkend voor het gebied is dat 85% van het druivenaandeel rode wijn levert. Vooral de spätburgunder (pinot noir), portugieser en frühburgunder worden geteeld, terwijl het belangrijkste ras voor wit riesling is.
Ongeveer 60% van de wijnen uit de Ahr zijn spätburgunder. Ze zijn rijp en sappig en toch verfijnd met vaak een mooie mineraliteit. Een klein beetje houtopvoeding en rijping op eikenhouten vaten kan zorgen voor extra lengte en tonen van specerijen. De rode Ahr wijnen beschikken over een behoorlijk bewaarpotentieel.
WEETJE
Een van de eerste wijncoöperaties ter wereld en de eerste in Duitsland werd in 1860 gesticht in Mayschoss. Dat ging als volgt: misoogsten en drukkende accijnzen leidden ertoe dat veel families van wijnboeren aan de Ahr het hoofd niet meer boven water konden houden met hun werk. Sommigen emigreerden, anderen verenigden zich om samen een kelder te exploiteren. Een idee dat ook nu nog steeds functioneert, en niet alleen aan de Ahr.
(Bron:Deutches Weininstitut)
AANPLANT
Ca 560 ha
Aandeel rode wijn 85%
Belangrijkste druivenrassen:
Spätburgunder, Portugieser, Riesling
ZEKER TE BEZOEKEN
Mayschoss: bakermat van de wijncoöperaties
Kloster Mariental: wijnproeverij in een gewelfkelder
KENMERKEN Spätburgunder
( cool climate druif )
Complexe aromas van kersen, zachte rooktonen, amandel en andere fijne fruitnuances die aan rode bessen doen denken. Van de volle, meestal droog gevinifieerde edele rode bestaan twee hoofdvarianten. Er is het uit volledig rijpe druiven gemaakte zachte type met bescheiden tannine, robijnrood en fijn van structuur en het moderne type met meer tannine, minder zuren en een intensere smaak. Een goed gedoseerde lagering op vat past uitstekend bij beide typen. Wanneer spätburgunder snel van zijn schillen gescheiden wordt, levert de most een Blanc de Noirs op die al naar gelang de vinificatie licht roze tot wit uit kan vallen. In de vorm van sekt komt uit spätburgunder een uitstekende rosé schuimwijn of een parelende Blanc de Noirs voort. Späburgunders uit de Ahr maken internationale furore!
Vroeger rangschikte men de Duitse Moselwijn onder de Mosel-Saar-Ruwer appellatie gelegen in het westelijk deel van Duitsland, tussen de Frans-Luxemburgse grens en de rivier de Rijn, ongeveer op de 50e breedtegraad. In het jaar 2008 veranderde de naam van dit wijngebied in Mosel. Deze prachtige meanderende rivier heet in Frankrijk Moselle, in Luxemburg Mussel en vanaf Perl in Duitsland Mosel. Bij Koblenz mondt hij uit in de Rijn. Het is het oudste wijngebied van Duitsland met in totaal ongeveer 9000 hectare wijngaarden die zich ook uitstrekken langs de zijrivieren Saar en Ruwer.
Bepalend voor de wijnbouw waren de Romeinen die zich vermengden met de Keltische populatie. Geschiedkundig onthouden we vooral de stichting van de stad Trier 17 voor Christus. Overal vindt men nog overblijfselen uit dit roemrijke verleden: villas en tempels, maar ook grote wijninstallaties met persen ( De Romeinse pershuizen van Piesport, wijngoed van de Vereinigte Hospitien in Trier, wijngaardzonnewijzers aan de Moezel ).
Er heerst een zacht microklimaat. De wind aan de Moezel komt in hoofdzaak uit het zuidwesten. Zowel de rivier als de bodemstructuren (zandsteen, kwarts, kalk, rode mergel, leisteen ) slaan in gelijke mate overdag warmte op die ze s nachts terug afgeven. De steile hellingen langs de Moezel laten de zon bijna loodrecht op de druivenstokken instralen. Het loont de moeite om de Bremmer Calmont, de steilste wijngaard van heel Europa te bezoeken. Aan de Obermosel tussen het Duits-Frans-Luxemburgse drielandenpunt en Konz waar de Saar in de Moezel uitmondt, domineren mosselkalk- en keuperbodems die een goede bodem bieden voor pinots en lokale elbling aanplanting. Van Schweich tot Koblenz is leisteen toonaangevend. Veel wijngaardnamen aan de Moezel eindigen op lay. Ze geven daarmee aan dat de wijnstokken op leisteen staan. De leisteenbodems van de Mittel- en Untermosel zijn uiterst geschikt voor riesling aanplanting. De rieslingplant moet zich hier diep wortelen en onttrekt zo mineralen (o.a. vuursteen ) en finesse uit de schrale bodem. De moselriesling is dan ook kenmerkend voor zijn minerale elegantie, zijn speelse finesse en vaak zijn delicaat restzoet.
De belangrijkste druif is zonder twijfel de riesling welk voor 60% is aangeplant. De muller-thürgau die ook bekend staat onder de benaming rivaner staat op plaats twee. Het oude druivenras elbling wordt enkel maar verbouwd in het hoge Moezelwijngebied waar recentelijk meer en meer pinot blanc wordt aangeplant. Voor de rode wijnen beslaan de zeer populaire pinot noir en de dornfelder bijna 9% van de streek.
Aanplant
Ca 8900 ha
Aandeel witte wijn 91%
Belangrijkste druivenrassen
Riesling, müller-thurgau, elbling
WEETJE
De tot op heden duurste verkoop van een wijngaard vond plaats in 1900 toen de burgemeester van Bernkastel 4300 vierkante meter van de wijngaard Doctor aan een zekere Carl Wegeler verkocht voor 100 goldmark per stok. Omgerekend naar huidige valuta was dit 6 à 700 euro per stok. De investering was niettemin lonend, want de Lage behoort tegenwoordig tot de beroemdste en beste wijngaarden van de streek. De opmerkelijke naam is te danken aan het feit dat in 1630 de zieke aartsbisschop Bohemund von Trier na een paar slokjes van de wijn verrassend herstelde. Als dank verleende hij de wijngaard de doctortitel.
Bron: Deutsches Weininstitut
DRUIVENKENMERKEN:
RIESLING
In de neus komen aromas van appel, citrus vruchten, perzik, honing, ananas en abrikoos. Deze zuivere fruitaromas in combinatie met een uniek spel van fruitzuren maken de riesling tot een van de edelste druivenrassen van deze wereld. Rieslings kunnen uitzonderlijk goed ouderen. Gerijpt laten ze vaak edele petroleumtoon waarnemen. Zware leembodems bewerken een citruskarakter, bontzandsteen zorgt voor een abrikozenaroma in de wijn, en leisteenbodems zorgen voor een uitgesproken minerale toets die soms aan vuursteen herinnert.
Riesling laat zich in alle mogelijke varianten zien: als sekt, als lichte Kabinett, als verfijnde Spätlese of als kostbare Eiswein evengoed droog, halfdroog of edelzoet.
MULLER-THURGAU (Rivaner)
Dit aan het begin van de 20e eeuw door professor Herman Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau in Geisenheim ontwikkelde ras stond lange tijd te boek als een kruising uit riesling en silvaner (vandaar de naam rivaner). Dit is enige tijd geleden weerlegd door genetisch onderzoek. De ware ouders zijn de rassen riesling en madeleine royale. Het profiel: ongecompliceerd, gemakkelijk toegankelijk, milde zuurgraad en uitgesproken fruit met typische muskaattoets.
ELBLING
Al sinds zon 2000 jaar in Europa te vinden en door de Romeinen waarschijnlijk vitis alba, witte druif, genoemd. Wordt tegenwoordig in Duitsland vrijwel alleen nog maar in de Moesel geteeld. Licht, fris zuur en parelend is het een ongecompliceerde wijn, waarvan ook opwindende sekt gemaakt wordt. Op warme zomerdagen is er nauwelijks iets dorstlessender denkbaar dan een droge Elbling.
BRAINSTORMEN OVER TERROIR EN MINERALITEIT BIJ HET PROEVEN VAN WIJN TERROIR is veel meer dan BODEM alleen? Wat is nu precies MINERALITEIT ?
Wellicht is terroir het meest invloedrijke woord op wijnkundig vlak van de laatste 15 jaar. Zelfs op de etiketten van wijnflessen wordt het woord terroir graag vernoemd omwille van unique sellingpoint. Het O.I.V. (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) waagde zich om een definitie te geven over dit begrip waarvan ik u graag de vertaling meegeef: Terroir is een gemeenschappelijk begrip van de interacties tussen het fysieke en biologische milieu en de wijnbouwkundige praktijken die samen een product opleveren met een herkenbaar karakter dat zijn herkomst weerspiegelt. Kortom, terroir omvat specifieke aardlagen (geologie), topografie, klimaat, landschapskenmerken, biodiversiteit enz. De vraag stelt zich: Kunnen wij dit waarnemen en proeven in ons wijnglas?
Mineraliteit is en blijft een woord dat te pas en te onpas wordt gebruikt bij wijnproevers en wijnprofessionals. Stellen wij ons de vragen: Wat is nu precies mineraliteit? Waar komt het vandaan en hebben alle wijnen het?
Nog steeds zijn er kampen voor en zijn er kampen tegen over dit brede onderwerp waarover nog steeds geen eensgezindheid bestaat. Als men de lectuur volgt, definieert men mineraliteit als gesteenten opgebouwd uit mineralen. Maar wat zijn nu mineralen?
De wetenschap mineralogie leert ons dat een mineraal een chemische verbinding is met een kristalstructuur die als vaste stof in de natuur voorkomt en gevormd is door geologische processen. Men onderzoekt dus de samenstelling van mineralen wat een raakvlak met de wetenschap chemie is. De wetenschap bodemkunde leert ons dat bodems verschillende hoeveelheden kalium, stikstof, magnesium, calcium en ijzer bevatten om er maar de voornaamste te noemen uit de tabel van Mendeljev. Daar de meningen verschillen over de vraag of de druiven en de resulterende wijn deze mineralen echt opneemt uit de bodem blijft de wijnwereld verdeeld.
Ja-denkers over minerale aromas verwijzen graag naar de Chablis en de Pouilly Fumé. Ruikt Chablis soms niet naar natte kiezelsteentjes? Ruikt Pouilly Fumé soms niet naar vuursteen?
Prof. Atillio Scienza van de Universiteit van Milaan onderzocht of mineraliteit een invloed had op Italiaanse wijnen van vulkanische bodem. Hij verklaarde de relatie tussen mineraalrijke vulkaanbodems en aromas in wijn als volgt: In de druivenschil zit caroteen, een kleurstof die de druiven behoed tegen fel zonlicht. Afgeleide stoffen hiervan vormen tijdens de fermentatie nor-isoprenoïden (aromastoffen). Het gaat hier om een enzymatisch proces waarbij mineralen uit de vulkanische bodem een belangrijke rol spelen. Op indirecte wijze zouden mineralen in de druif op die manier dan toch een rol kunnen spelen bij de smaak van de wijn.
Conclusie van de wetenschapper: Mogelijk zijn nor-isoprenoïden dé aromastoffen die wij omschrijven als mineraliteit. Deze stoffen schijnen een ander spectrum aan aromas te hebben dan floraal en fruitig. De tijd zal ons leren of hiervan de verklaring van minerale aromas in wijn moet worden gezocht, want er wordt nog volop onderzoek gedaan naar deze stoffen.
Conclusie van de wijnproever: Zelf op zoek gaan naar de terroir-expressie en de mineraliteit bij het wijnproeven lijkt mij de beste manier om aan te sluiten bij de Ja-denkers.
Umbrië ligt in het centrum van Italië, tussen de steden Firenze en Rome. Er zijn vooral heuvels en het gebied grenst aan het voor de Belgen gekende toeristische Toscane in het westen en in het oosten aan Marche. Het is een van de zeldzame streken van Italië die niet grenst aan de zee. Het klimaat kent lage winterse temperaturen samen met overvloedige neerslag en besneeuwde heuveltoppen. Door de vele glooiingen kan de bodem de gevallen neerslag maar moeilijk opnemen en veroorzaakt op die manier een zekere droogte van de bodem. In de lage zones in het zuiden is het klimaat veel meer gematigd. De belangrijkste steden zijn: Perugia en Terni (belangrijkste industriegebied). Het meest geteelde landbouwgewas is er tarwe, gevolgd door tabak, zonnebloem, wijnrank en olijfbomen. De bekendste wijnen zijn: Orvieto, Montefalco Sagrantino en Torgiano. De wijnbouw is zeer oud en dateert uit de tijd van de Etrusken. Onder de belangrijkste druiven bevinden zich de TREBBIANO en de SANGIOVESE, zoals in Toscane, de GRECHETTO di TODI, een witte druif die typisch is voor Umbrië en die een wijn geeft met uitgesproken notentoetsen, de SAGRANTINO: andere druivensoort, rood, ook typisch voor Umbrië in de streek van Perugia, die schitterende wijnen geeft met uitgesproken braambessenaroma, de VERELLO maar ook GAMAY en MERLOT.
SITUERING
UMBRIE= vulkanisch gebied
16.500 ha wijngaarden
2000 zonuren per jaar
Gemiddelde temperatuur: 15°C
PROEF EENS DEZE DOCGs en DOCs uit UMBRIE
TORGIANO ROSSO RISERVA (R)
Geografische ligging: Provincie Perugia aan de oevers van de Tiber ten zuiden van de stad Perugia
Waarnemingen: Witte droge wijn met een discreet boeket, droge rosé die over het algemeen weinig gekleurd is, de rode wijn is fruitig maar heeft weinig tannines.
COLLI DEL TRASIMENO of TRASIMENO ( W en R)
Geografische ligging: Ten westen van Perugia, rond het Trasimenomeer.
Waarnemingen: Witte, droge wijn met een discreet boeket, de rosé is droog, de rode is soepel en fruitig. Er wordt ook spumante geproduceerd (chardonnay, pinot blanc en pinot noir).
MONTEFALCO (W en R)
Geografische ligging: Provincie Perugia, ten zuidoosten van de stad.
Waarnemingen: Weinig intense kleur met een delicaat fijne neus. Men proeft soms banaan. Vroeger werd deze wijn zoet gemaakt. Nu vooral als droog en halfdroog. Hoewel de wijn vroeger vooral oxidatieve toetsen kende, lijkt hij nu eerder zeldzaam te zijn. Over het algemeen zijn de wijnen nu evenwichtig, vooral de Classicos (tufsteenbodem).
TORGIANO (W en R)
Geografische ligging: Provincie Perugia op de oevers van de Tiber ten zuiden van de stad Perugia.
Waarnemingen: De eigenschappen variëren al naargelang de gebruikte druif. Ze bestaat in wit, rood en rosé, maar ook als schuimwijn (spumante). Voor deze laatste wordt chardonnay en pinot noir gebruikt.
Andere DOCs (Wen R)
Assisi, Lago di Corbara, Rosso Orvietano of orvietano
rosso.
°°°°°°°°°°
Enkele belangrijke DOCG/DOC-wijnen uit buurland Toscane:
Chianti Classico (zwarte haan op het etiket) zeven subregios
Chianti Classico en districten
Brunello di Montalcino
Vin Santo (ingedroogde druiven)
Carmignano
Vernaccia di San Gimignano
Vino Nobili di Montepulciano
DE ITALIAANSE WIJNPYRAMIDE
De DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) = Hoogste niveau; De wijnen worden verkocht in flessen en dragen een staatszegel.
De DOC (Denominazione di Origine Controllata)= te vergelijken met de AOCS (AOP) van Frankrijk. Termen: RISERVA=lange opvoeding op houten vaten. SUPERIORE = graad hoger, kleiner rendement. CLASSICO = wijnen uit de oudste wijngaarden. VIGNA of VIGNETO = houdt in dat het om een unieke wijngaard gaat, staat dicht bij een cru.
De IGT (Indicazione Geografica Tipica)=komt overeen met de landwijnen van de EU.
Deze regeling stelt wijnmakers in DOC-gebieden in staat om af te wijken van de aldaar heersende DOC-voorschriften en bijvoorbeeld cépagewijnen (wijnen van één druivenras) te maken van inheemse of internationale variëteiten zonder deze onmiddellijk als Vino da Tavola op de markt te moeten brengen. De IGT garandeert in deze de herkomst van de druiven, maar laat de producent een zekere vrijheid in productiemethode.
De Vino da Tavola = tafelwijn zonder herkomstbenaming.
SPUMANTE en FRIZZANTE
(dit zijn schuimwijnen)
Frizzante is een sprankelende wijn, die dus weinig schuimt. ( vb.: Lambrusci)
Spumanté is een mousserende wijn verkregen door de traditionele methode of metodo classico, waarvan de tweede gisting dus op fles gebeurt of op een andere manier: de meest gebruikte, nl. Charmat of tankmethode.
Prosecco deze benaming wordt vaak gebruikt voor schuimende wijnen die droog en licht zijn.
ENKELE VOORNAME DRUIVENKENMERKEN
TREBBIANO SPOLETINO (W)
-Is een autochtoon wit druivenras uit Umbrië
-Stamt uit de regio Spoleto
-Rond 2000 uitgestorven, maar van de ondergang gered door Cantina Novelli
-Staat volledig los van de trebbiano toscano
-Volle kleur, meer diepte en fruit in de neus (rijp citrusfruit, kruiden, lange aangename afdronk)
GRECHETTO (W)
-Is een onbekende witte druivensoort uit Midden-Italië
-Wordt vooral verbouwd in de provincie Umbrië en heeft faam verworven als onderdeel van de witte Orvieto
-Wordt altijd geblend met de druivensoorten trebbiano en malvasia
-Subtiele hints van honing en karamel. Aangevuld met groene appel en tropisch fruit. Tonen van bloesem en noten
MALVASIA (W)
-Duidelijke notengeur en goede zuren
-Wordt veel gebruikt in zoete wijnen (cf.: Madeira)
-Behoort tot de Muscatvariëteiten
CILIEGIOLO (B)
-afgeleid aan het woord ciliegia = kers
-geurige, zoete smaak
-wordt in mengeling gebruikt om de looistoffen wat te verzachten
-duidelijk kers te herkennen
-laag alcoholpercentage, lage zuurtegraad, veel fruitigheid
-aangenaam om jong te drinken
SAGRANTINO (di MONTEFALCO) (B)
-dé juweeldruif van Umbrië
-bezit zeer veel tannines
-lange maceratie (meestal 1 week met schilcontact)
-regelmatig remontage (meestal 4 à 5 per dag)
-de wijn blijft in tanks tot na de Malo-lactische gisting
-nadien meestal een lange opvoeding op hout (op Franse eiken vaten van 500 liter) gevolgd door een kort intermezzo op stalen tanks. Daarna aantal maanden flesrijping (meestal 18 maanden)
-De barriques worden meestal om de 3 maanden vernieuwd
CANAIOLO (B)
-ondersteunende rol
-in blend gebruikt om de wrangheid van de sangiovese te verminderen
-zwarte huidskleur, tonen van leer, inkt , aarde
SANGIOVESE (B)
-deze druif heeft veel klonen voortgebracht
-Toscaanse autochtoon met een heldere rode tint met soms een bruine rand
-Boers karakter met aromas van leer, pruim, truffel, bont, noten, tabak, choco, rode bessen, kruiden (bonenkruid), bos en soms licht bloemig. Soms een bittertje.
Geloof me, het op een-na-grootste land ter wereld met zijn 1.266.883.598 inwoners en met een oppervlakte van 3.287.000 km2 bezit prachtige wijngaarden. Het belangrijkste Indiase gebied voor wijnbouw noemt Maharashtra, dat zich situeert op zon 150 km van de wereldstad Mumbai. India heeft ongeveer 50.000 ha wijngaard waarvan slechts 5% wordt gebruikt voor de wijnproductie. De rest is bestemd voor tafeldruiven en rozijnen. Het land heeft zijn wijnbouw te danken aan de Portugese en Britse kolonisten. De Portugezen hadden in de 16e eeuw al een handelspost in Goa en de Britten koloniseerden het land eeuwenlang. Zij legden in de 19e eeuw wijngaarden aan in de deelstaat Kashmir en bij Baramati in Maharashtra. Klimatologisch kan men spreken over een tropisch klimaat waarin de temperatuur kan oplopen tot boven de 40° C. Het grootste deel van de wijnbouw vindt plaats op de koelere hoger gelegen gebieden zoals op het Deccan plateau ten oosten van de stad Mumbai. De moessonregens die de wijnbouw omstandigheden sterk beïnvloeden vinden plaats vanaf juni tot oktober. Nashik is dan ook dé grootste wijnregio met een micro klimaat op zon 200 km ten noordoosten van Bombay, dit op een frisse hoogte van 600 meter boven de zeespiegel. Men oogst daar in maart tijdens het droge seizoen. Het klimaat is er perfect voor wijndruiven. Nashik is van oudsher een agrarisch gebied en is nu de grootste en snelst groeiende wijnstreek van India. Verder worden ook druiven verbouwd in Gujarat, Karnataka, Bangalore, Hyderabad, Tamil Nadu en in Punjab ..
Er zijn in deze wijngebieden geen uitgesproken seizoenen. De wijngaard groeit er het ganse jaar door.
In 1997 werden de eerste Franse wijnstokken Sauvignon Blanc en Chenin Blanc aangeplant. In de Dindori Valley werden later druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Shiraz, Zinfandel, Merlot, Viognier en Riesling aangeplant.
Mijn eyecatcher richt zich vooral naar het huis SULA(*) in de Nashik regio. Dit huis is het geesteskind van eigenaar Rajeev Samant (°), die de passie van het wijnmaken te pakken kreeg tijdens zijn studies in San Francisco. De aanleg van zijn wijngaard gebeurde in 1999. Naast een Sparkling wine volgens de méthode traditionnelle (tweede gisting op fles) maakt deze wijnmaker ook stille wijnen van de cépages Chenin Blanc, Viognier, Sauvignon Blanc, Cabernet, Shiraz en Zinfandel. Zijn Zinfandel wordt vooral gebruikt voor rode en rosé wijn. Dit wijnhuis ligt zon 180 km van Bombay in het gebied Maharashtra waarvan 90% van de Indiase wijn afkomstig is. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is er meer en meer belangstelling in India voor wijn, zeker het laatste decennium, door de toenemende welvarende middenklasse. De Sula Vineyards (-) en de zon 40 tal wijnbouwers uit de Nashik (tevens wijnhoofdstad van India) streek produceren 3 miljoen flessen per jaar. De export richt zich vooral op Azië, Europa, USA en Canada ..
Uit het Sula gamma, waar de biologische teelt hoog in het vaandel staat, was ik op een recente proeverij gecharmeerd bij het drinken van hun monocépages en blends welke gemaakt zijn uit Europese rassen en een Californisch ras namelijk de Zinfandel.
Enkele voor mijn smaakpallet interessante ontdekkingen:
SULA-Sauvignon Blanc 2015 (W)
Kruidig, helder en droog met hints van groene peper. Deze wijn zit goed in balans.
SULA DINDORI RESERVE Viognier 2014 (W)
Prachtige ondertonen van exotisch fruit zoals lychee ananas en abrikoos.
SULA-Chenin Blanc 2014 (W)
Halfdroge, verfrissende lichte witte wijn met ananas en wit steenfruit kenmerken. Ideaal met honing bereide spijzen.
SULA-Zinfandel 2014 (R)
Geuren van confituur, braambes en kaneel. Mooi in evenwicht qua zuurzoet en tannine.
SULA-Cabernet/Shiraz 2016 (R)
Duidelijke aromas van pruimen en zwarte peper. Mooie blend.
SULA DINDORI RESERVE SHIRAZ 2013 (R)
Elegante rode wijn met weelderige bessengeuren. In de mond erkende ik zijdeachtige tannines. Een aangenaam zacht mondgevoel. Ideaal te matchen met lamsvlees.
SULA RASA SHIRAZ 2013 (R)
Complexe, krachtige rode wijn met nog veel ouderdomspotentieel. Geuren van rijp rood fruit. Kruidig en animaal. Gaat uitstekend bij kruidige bereidingen.
SULA RASA CABERNET SAUVIGNON 2013 (R)
Fijne tannines, goed versmolten. Impressies van rijpe donkere bessen. Een aanrader bij lam.
Ja, wijnen uit India met biologische teelt bestaan wel degelijk en ze zijn nog lekker ook!
(*) www.sulawines.com
info@wijnendeclerck.be (prijzen tussen de 8 en 18 Euro)
SULA VINEYARDS
(-) Is nu de grootste Indiase wijnproducent die reeds verschillende medailles won voor zijn wijnen op Decanter World Award
(°) Rajeev Samant, de oprichter van Sula Vineyards heeft in 1999 de eerste stokken Zinfandel aangeplant die hij smokkelde uit de Sonoma regio (Californië).
In Monte Blandinio gelegen op de helling
tussen de Sint-Pieterskerk (koorzijde) en de Schelde
Ontstaan van de St.-Pietersabdij
en de wijngaard
In de 7de
eeuw, rond het jaar 630, is de Heilige Amandus vanuit Frankrijk hierheen
gekomen om het Christendom te verkondigen. Hij stichtte hier de Sint-Pieters-
en de Sint-Baafsabdij aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde.
In de 9de
eeuw heeft volgens archivalische bronnen Abt Einhard (biograaf van Karel de Grote
770-840) van de Sint-Pietersabdij een wijngaard laten aanleggen. Zo begonnen de
monniken bier te brouwen en wijn te verbouwen. Wijn hadden ze o.a. nodig voor
hun misviering. Zij verwierven ook het recht op een aantal flessen wijn voor
eigen gebruik. Lange tijd was de Sint-Pietersabdij het centrum van de
wijnhandel in Gent. De Sint-Pietersabdij bezat ook wijngaarden in Frankrijk en
Duitsland. Het transport van de tonnen wijn gebeurde destijds per schip via de
Schelde. De Gentse stadswijngaard was met zijn hellend vlak uitstekend gelegen.
De opkomende zon zorgde voor een perfecte fotosynthese op het bladgroen van de
aangeplante druivelaars.
In de 15de
eeuw wordt de wijngaard voor het laatst vermeld. Het klimaat werd toen te koud
voor het verder verbouwen van wijn.
Het opnieuw aanleggen van een
stadswijngaard
In 1978 heeft onze Ere-deken
en stichter van de Wijnmetersgilde Willy De Smet, oenoloog, contact genomen met
de stad Gent om te zien of het mogelijk was om opnieuw een wijngaard aan te
leggen op de helling van de Sint-Pietersabdij. Na goedkeuring en het opstellen
van nodige regelgevingen heeft de Plantsoendienst van de stad Gent dan in 1980
een 400-tal stokken aangeplant. Hun keuze viel op de druivensoort Müller
Thurgau. Later werd deze druivensoort gedeeltelijk vervangen door de cépages Sirius
en Phoenix. Ingevolge de schimmelvorming van de Müller Thurgau werd deze
volledig vervangen door de cépage Johanniter.
De groendienst van de stad Gent staat nog
steeds in voor de aanplanting, het sproeien en het bemesten van de wijngaard.
De grote snoeibeurt in februari valt ook onder hun bevoegdheid. De
Kapittelleden en de Vrienden van de Gentse wijngaard staan in voor het
mede-onderhoud die bestaat uit verdere snoeibeurten, om de 14 dagen, van mei
tot september. Begin september worden er netten gehangen om de druivelaars te
beschermen tegen de vogels en té nieuwsgierige bezoekers. De studenten van de stedelijke
hotelschool Gent staat in voor het plukken van de druiven en het opstarten van
het vinificatieproces dit in samenwerking met een aantal vrijwilligers
gegroepeerd onder de vereniging de vrienden van de Gentse Wijngaard . Het
persen, het vinificatieproces en het bottelen gebeurt voortaan in Het Gents Wijnmetershuis
(oude kosterwoning), gelegen aan de achterkant van de Sint-Pieters kerk en
palende aan de wijngaard. Sedert de aanleg van de wijngaard maakte men
gebruikelijk een stille witte wijn en men noemde deze In Monte Blandinio. Een
vierde van de opbrengst moet volgens
onze overeenkomst met de stad Gent afgestaan worden aan de stad zelf die het
kan gebruiken als relatie geschenk. De rest van de ongeveer 250 flessen
opbrengst is bestemd voor De Vrienden van de Gentse Wijngaard waarvan ieder
lid recht heeft op één fles. Door de jaren heen ondervond de Gilde dat sommige
aangeplante druivenrassen te weinig suiker produceerden en besloten zij, op
advies van onze wijnmakers Jan Caudron en Hugo De Graeve en ingevolge de
resultaten van de suikermetingen van Prof. Dominique Van Der Straeten van de
Universiteit Gent, om de cépages Sirius en Phoenix gefaseerd te rooien. Deze
niet- rijp -te -krijgen wijnsoorten werden vervangen door resistentere soorten
zoals Souvignier Gris en door de suikerrijke Solaris. Momenteel bestaat onze
aanplant uit iets meer dan een 500-tal wijnstokken.
Gezien het te lage
suikergehalte van de Sirius en de Phoenix besliste men om van de oogst 2016 een
schuimwijn te maken volgens de methode traditionnelle, versie Brut, tweede
gisting op de fles. Deze mousserende wijn zal gebotteld worden onder de naam
In Monte Blandinio Brut.
De tweede gisting op
de fles startte op 13 april 2016.
De volgende stap in
ons vinificatieproces is de remuage.
De Wijnmetersgilde (VZW)
In de 14de
eeuw is er reeds sprake van een wijnmetersgilde in Gent. Deze gilde werd
bevestigd door Keizer Karel in de 16de eeuw. Hun taak bestond erin
de wijn te meten in de tonnen voor het bepalen van de accijnzen. Onze gilde
staat in voor het beheer en het onderhoud van de wijngaard. De huidige deken is
de heer Christian Genbrugge, opvolger van Ere-deken Jan Vallaeys. Onze
patroonheilige is Sint-Maarten. Het embleem stelt een ton voor met een boor
bovenaan de ton. Dit schild kan men terugvinden op de sokkel van het standbeeld
van Jacob Van Artevelde op de Vrijdagsmarkt te Gent. Alle gilden zijn daar
trouwens afgebeeld.
Vrienden van de wijngaard In
Monte Blandinio
Om onze wijngaard
betere bekendheid te geven heeft de Wijnmetersgilde een feitelijke vereniging
opgericht die jaarlijks een aantal activiteiten organiseert rond het
wijngebeuren. Alle activiteiten over de Gilde én de vrienden zijn terug te
vinden op onze website: wijnmetersgildegent.wordpress.com
Georges De Smaele, Wijnrecensent en gezworene bij de
Gentse Wijnmetersgilde.
Inrichter: WIJNMETERS GENT vertegenwoordigd door Etienne Moernaut en Georges De Smaele
Reisbureau: City Trip Travel bvba (CTT)
Algemeen:
Portugal telt ongeveer 340 autochtone druivenrassen. 80 soorten in de Douro streek waarvan 30 toegelaten en 8 aanbevolen.
Portugal situeert zich tussen de 42° NB en 37° NB (breedtegraad)
Land van de extremen op het vlak van klimaat en bodemgesteldheid. Voorbeeld: Het noorden van Portugal, de Minho (graanschuur van Portugal) is te vergelijken met het Pays de la Loire klimaat. Daartegenover is de streek van Alentejo gezegend door een zeer warm klimaat (warme winden). In het noorden heeft men redelijk veel neerslag, vooral in het kustgebied. Het binnenland kent weinig neerslag.
De stad Porto geniet van de koude golfstroom (ideaal voor de afkoeling van de Porto vaten)
Portugal is 600 km lang en 200 km breed
Portugal ( 3 maal de oppervlakte van België)
meer rode dan witte wijn (verhouding 2/3 rood en 1/3 wit). In mindere mate wordt Rosé wijn gemaakt. Er is een tendens om meer en meer Portugese schuimwijn (Vinhos Espumantes) op de markt te brengen.
Geschiedenis in een notendop:
De geschiedenis van de wijnhandel in Portugal was lang nauw verbonden met de wijnhandel van het Verenigd Koninkrijk. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor was dat wanneer Engeland oorlog voerde met Frankrijk, het gemakkelijk was wijn te verschepen vanuit de havens van Portugal. Toen in 1678 in Engeland de import van Franse wijn voor acht jaar verboden werd, kreeg de Portugese export een extra duwtje in de rug. Portugese goederen, waaronder wijn, kregen een voorkeursbehandeling bij het verdrag van Methuen in 1703. Tegenwoordig behoort Portugal tot de top tien van wijn producerende landen met meer dan tien miljoen hectoliter per jaar. Algemeen moet worden opgemerkt dat de keuze van de druivensoort hier een minder belangrijke factor is in de stijl van de Portugese wijnen dan bijvoorbeeld in de Franse. De meeste wijnen zijn gemaakt van verschillende druivensoorten.
ENKELE BELANGRIJKE DATA
- 137Eerste aanplant door de Romeinen
12de EPortugal onafhankelijk
13de EVila Nova de Gaia (elk exporterend schip moet
belasting betalen onder de vorm van wijn)
1328Begin honderdjarige oorlog ts. Frankrijk en
Engeland
17de EAankomst van de Engelsen
1675Eerste vermelding van de naam Port
1703Verdrag van Methuen (zie hierboven)
1734Eerste vermelding van een Vintage wijn
1756Markies de Pombal richt de Companhia Geral
da Agricultura das Vinhas do Alto Douro op
1757Eerste soort appellatiecontrole ter wereld in de
Douro + afbakening Douro gebied als wijn-
producerende regio + reglementeringen
1832Burgeroorlog: Porto wordt bezet en de aanmaak
van brandewijn wordt geliberaliseerd
1872Overal duikt de druifluis (phylloxera vastatrix)
op. Veel land en Quintas staan te koop.
1873-1887: Start aanleg spoorlijn langs de Douro
1893Meeldauw valt aan in het Douro wijngebied
1907Bij wet moet Porto min. 16,5% halen voor export
1910Portugal wordt tot republiek uitgeroepen
1925Militaire staatsgreep (elk handelshuis wordt
verplicht pakhuizen aan te leggen in Gaia =
einde verkoop vanuit de Douro
1933Oprichting van het Instituto do Vinho do Porto
Zij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteitsga-
rantie, studie en buitenlandse promotie
1939-1945: Moeilijkheden bij de export door WO II
1942productie van de bekende Mateus wijn
1949Eerste moderne coöperatieve beweging in de
Douro onder impuls van de staat
1974Anjerrevolutie: einde isolement en einde
fascisme. Bij wet moet alle vintage nu in
Portugal gebotteld worden. Sinds de
Anjerrevolutie ontwikkelde de wijnbouw in
Portugal zich onder meer dankzij zware
buitenlandse investeringen. Daardoor kwamen
de nieuwste technieken binnen in jonge
bedrijven.
1982Droge witte en rode wijnen krijgen hun DOC
1986Portugal treedt toe tot de EG
Rijping en export vanuit de Douro terug mogelijk
1996Creatie van een Port wijnroute
19971juli: Bij wet moeten alle portwijnen in Portugal gebotteld worden.
2007Het Port en Douro Wijninstituut, het verantwoordelijk orgaan voor de reglementering van de wijnbouw in de Douro vallei, heeft een nieuw classificatie systeem geïntroduceerd dat moet bijdragen tot een consument vriendelijke etikettering. Het systeem is gebaseerd op een organoleptische beoordeling van de wijnen volgens een 20-puntensysteem. Wijnen die onder de 10 punten blijven, worden zondermeer afgewezen. Bij een score va 10 punten krijgen ze de status van regionale wijn (Vinho regional) met naam Terras Durienses. Krijgt een wijn 11 punten, dan heeft hij recht op de DOC Douro zonder nadere predicaten. Ingeval van 12 of 13 punten kan een wijn reserva genoemd worden, vooropgesteld dat hij minimaal een jaar rijping krijgt. Bij 13 punten wachten fraaie benamingen als Grande Reserva, Reserva Especial, Colhaita sellecionada en Grande Escolha. Tot nu toe gebruikte aanduidingen als Escolha en Superior zijn niet langer toegestaan.
2009Pas sinds mei 2009 is rosé Port wettelijk erkend als officiële Portsoort. In tegenstelling tot andere port is deze Rosé Port niet hout gelagerd en daardoor iets levendiger, frisser en fruitiger van stijl.
Nog een beetje wetgeving:
Een klein maar toenemend percentage van de totale productie heeft de hoogste classificatie namelijk de Denominaçao de Origem Controlada (DOC)
In 1989 werd een nieuwe categorie van kwaliteitswijn net onder de DOC geïntroduceerd, die het potentieel heeft om snel toe te treden tot de DOC status. Deze regios worden als Indicao de Provenienda Regulamentada (IPR) geclassificeerd. Als laatste is er nog de evenknie van de Vin de Pays, Vinho Regional. Alle andere wijn is geklasseerd als Vinho de Mesa (tafelwijn).
DOC en IPR hebben een papieren zegel, de Selo de Origem, die door de desbetreffende regionale autoriteiten wordt toegekend. Omdat ze deel uitmaken van een controlesysteem heeft elke zegel een nummer. Dit heeft de vorm van een papieren schijf met een staart die doorloopt tot onder de capsule en over de kurk. De termen Reserva en Garrafeira worden gebruikt om wijnen van een superieure kwaliteit aan te duiden. Een reserva wijn komt van één oogstjaar, dat op het etiket moet staan en dat door een proefpanel moet zijn goedgekeurd. De term Garrafeira, die bij alle wijnen wordt toegepast, niet alleen bij die wijnen met DOC status. Naast de eisen voor een reserva moet zon wijn ook nog voldoen aan een voorgeschreven rijpingsperiode: twee jaar op vat en één jaar op fles voor rood, zes maanden op vat en zes maanden op fles voor een witte wijn.
Regios en wijnen:
Het is niet de bedoeling hier de 26 belangrijkste streken van Portugal (Vinho Verde, Douro, Porto, Dao, Tavora-Varosa, Bairrada, Beira, Obidos, Alenquer, Arruda, Torres Vedras, Lourinha, Colares, Carcavelos, Bucelas, Tejo, Palmela, Lagos, Portimâo, Lagoa, Tavira, Sétubal, Madeira, Alentejo, Encostas dAire, Tras-os-Montes.) te bespreken daar onze Portugal reis enkel is toegespitst op de Portwijn zelf én enkele stille wijnen in de te bezoeken Douro streek. We bespreken graag ook nog de Vinho Verde omdat deze regio voor het grootste deel gelegen is tussen de rivier de Douro en de Spaanse grens in het Noorden, en vanaf de kust tot 90 km in het binnenland.
Vinho Verde (vooral graniet)
Het klimaat is warm in de zomer maar er is een buitengewoon hoge neerslag gedurende de winter. De meeste bodems bestaan uit graniet. Vinho Verde betekent letterlijk groene wijn. Met verde wordt jeugd van de wijn aangeduid.
De witte Vinho Verde wijnen hebben een laag suikergehalte en een hoge zuurtegraad!
De rode Vinho Verde wijnen hebben tanninerijke zuren!
Druivensoorten voor wit: Loureiro en Trajadura
Belangrijkste druivensoort voor rood: Vinhao
Wijnen aan de zuidelijke oever van de rivier Minho geven complexe wijnen in wit van de Alvarinho druif.
Douro (vooral leisteen)
Maar voor een deel van de druiven die groeien in de leistenen wijngaarden in de Dourovallei wordt het toegestaan om deze druiven te gebruiken voor portwijn, en dit kan van jaar tot jaar verschillen. Het grootste gedeelte van de druiven wordt nu gebruikt om een lichte (in de zin van niet versterkte) wijn te maken. Dit is lonender geworden sinds de creatie van een DOC in 1982. Er zijn nu een aantal wijngaarden die alleen voor dit soort wijnen worden gebruikt. De gebruikte druiven zijn dezelfde als die voor port, voornamelijk tinta roriz, touriga nacional, tinta nacional en tinta barroca. Franse druiven als cabernet sauvignon, sauvignon blanc en zelfs gewürztraminer zijn ook aangeplant. De witte wijnen, zeker diegenen die komen van de wijngaarden die op grote hoogte liggen, kunnen fris fruit hebben met een opwekkende zuurgraad.
Vinho de Mesa Rosé: Er is nog steeds een zeer belangrijke productie in Portugal van lichte, licht mousserende half droge rosé. Deze zijn allemaal geclassificeerd als Vinho de Mesa (laagste categorie), en worden verkocht onder merknamen. De meeste worden geëxporteerd, en de meest bekende naam is Mateus. De verkoop is wat ingezakt (althans niet meer zo hoog als in de jaren 70). Ze worden in de modernste wijnbedrijven in Portugal gemaakt volgens zeer hoge maatstaven.
Portwijn: (volgens de Engelsen de gebottelde zon)
Port (ook wel portwijn) is een zoete wijnsoort uit Portugal, met een alcoholgehalte dat tussen de 18 en 20 procent ligt. Om Port te kunnen maken zijn, naast de soort druiven, vooral ook het klimaat en de grondsoort van belang. Dit verklaart waarom port uitsluitend gemaakt kan worden in de Douro vallei in het noorden van Portugal. Het verloop van het weer in een bepaald jaar speelt de belangrijkste rol bij het verkrijgen van een unieke kwaliteitsport, die vintage port genoemd wordt.
Streekindeling:
Baixo Corgo (laag Corgo): met Peso de Regua als districtshoofdstad, heeft deze streek nog veel groen. Hier heerst nog een beetje een zeeklimaat met de laagste gemiddelde temperatuur en de hoogste vochtigheidsgraad. Hier worden de meeste rubys en tawnys gemaakt.
Cima Corgo (hoog Corgo): met Pinhao als historisch centrum. Hier worden de betere Portos gemaakt.
Douro Superior: met Vila Nova de Foz Coa als opkomend centrum. Dit gebied dat als laatste Porto is beginnen produceren zorgt wel sedert begin 20ste E voor een revelatie van de betere Portos, door vele goede experimenten. Deze streek geeft zeer mooie stevige wijnen, die ook in vele blends gebruikt worden.
De druifvariëteiten:
Bekende druifvariëteiten voor de aanmaak van port zijn: Touriga nacional, Touriga francesa, Tinta roriz, Tinta barroca, Tinta cao, Tinta francisca, Tinta Rouro, Bastardo, Donzelinho en de Mourisco.
Het bereidingsproces:
Sinds de 19e eeuw wordt gebruik gemaakt van de mutage-techniek. Dit is een techniek waarbij door middel van alcohol het gistingsproces voortijdig gestopt wordt waardoor niet alle suikers in alcohol omgezet worden, zodat de zoete smaak van port ontstaat, en het alcoholgehalte dan tussen 18 en 20 procent zal liggen.
Bedruiving:
Witte Porto:
Donzelinho
Malvasia Fina
Viosinho
Gouveio
Rabigato
Rode Porto:
Touriga Nacional: Eén van de oudste (1700) ,dikke schil, veel aciditeit, suiker (13%) en tannines, zwart fruit, wilde rozen en viooltjes, zeer lage opbrengst, heet klimaat en droog weer.
Tinta Roriz (= de Spaanse Tempranillo): Vanaf 1800, dikke schil, redelijk suiker (12%), strakke tannines en iets minder intens van kleur, houterig aroma, specerijen, vegetaal, hoge opbrengst, verdraagt rijke grond.
Tinta Barroca: Vanaf eind 18de eeuw. Dunnere schil, soms hoge alc. (13 à 14%), elegantie met toetsen van floraal, rode en zwarte besjes, goed op koele grond (hoog of noordelijk).
Tinta Cao: Vanaf de 18de eeuw. Dikke schil, redelijk tot goed suikergehalte (12 à 14%), neigt goed naar de Touriga Nacional, lage opbrengst, op koele grond geeft hij een fijne wijn, op te warme plaatsen een plompe wijn.
Touriga Francesa: Laatst gekende (1941), rijke kleur, weinig suiker (11 à 12%), floraal en licht aroma, robuust met een goede balans, past zich goed aan.
Tinta Amarela: Zeer goede druif, maar zeer gevoelig voor schimmels).
Vinificatietechniek:
Eigenlijk zijn er vier verschillende vinificatietechnieken:
1.Lagar: Geeft de hoogste kwaliteit, maar is het meest arbeidsintensief (de druiven worden hier nog met de voeten gekneusd)
2.Movimosto: (is a.h.w. gelijk aan een lagar met remontage) De druiven worden hier vooraf gekneusd (zonder mensen). Is een minder geschikt systeem.
3.Autovinificatie (1970): Kwalitatief zeer hoogstaand. Een vinificatie-systeem voor rode wijn waarbij met behulp van de voortdurende vorming van koolzuurgas tijdens de gisting, regelmatig wijn omhoog wordt gepompt en over de bovendrijvende koek met schillen en pitten wordt uitgestort. Hierdoor lossen er uit de druivenschillen meer kleur-, geur-, en smaakstoffen op. Heeft ongeveer eenzelfde effect als het rondpompen van de most bij het remontage principe.
4.Gewone vinificatie (of remontagem): In inox of houten vat met remontage.
Daarna wordt de wijn gemuteerd, d.w.z. dat er ongeveer 20% (110 liter alc. voor 440 liter most) wijnalcohol (gem. 77% vol.alc.) wordt toegevoegd. Vroeger werd dit gedaan door de most bij de alc. te voegen, later door de alc. bij de most te voegen en tegenwoordig worden beiden heel langzaam samengevoegd door pompen, die a.h.w. werken als een kunsthart om de wijn zo weinig mogelijk stress te bezorgen.
Tot 1986 waren de wijnboeren verplicht hun brandewijn bij de Casa do Douro te kopen. Na 1986 was dit bij het Institito do Vinho do Porto, maar sedert 1992 is men vrij de alc. aan te kopen waar men wil (de meeste komt van de Zuid-Franse Gascogne-Armagnac streek Midi Pyrenees).
Na stabilisatie en assemblage vertrokken de wijnen voor 1986 naar Vila Nova de Gaia om te rijpen. Vandaag mogen de wijnen echter ook in de Douro blijven.
DE SOORTEN PORT
De White Port of witte port, wordt uitsluitend van witte druiven gemaakt.
De Rosé Port: Port is bezig met een vernieuwingsslag om het jongere publiek voor zich te winnen. Net als de gewone port wordt deze Rosé Port gemaakt, maar met minder schilcontact zodanig dat men een lichte rozige kleur bekomt. Deze Port is frisser, fruitiger en zoeter dan andere soorten. Gekoeld drinken!
De Ruby Port of rode port
De Tawny Port. Dit is een mengeling (=blend) van ports van verschillende oogstjaren, maar heeft als voornaamste kenmerk dat hij meerdere jaren in vaten gerijpt heeft, wat zijn typische tawny kleur geeft. Bij goedkope tawny ports kan de tawny kleur verkregen worden door vermenging van rode en witte port.
Bij de Aged Tawny staat op de fles het aantal jaren (10,20 jaar) dat de port in vaten gerijpt heeft, waardoor de typische tawny-kleur ontstaat. Omdat het hier om een mengeling van ports gaat, is de leeftijd die op de fles aangegeven is, de gemiddelde leeftijd van de blend.
De Vintage Character
De Late Bottled Vintage Port is een mengeling van ports van één enkel jaar. Ze rijpen tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De meeste zijn dan rijp om gedronken te worden. Het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van de botteling vermelden.
De Garrafeiraport is eveneens een mengeling van ports van één enkel jaar. Na een korte rijpingsperiode in houten vaten worden ze overgebracht in grote glazen vaten waarin ze 20, 30 tot 40 jaar traag verder rijpen. In de loop der jaren wordt er een bezinksel gevormd dat decanteren nodig maakt voordat de port voor consumptie in flessen van 75cc overgegoten worden.
De Colheitaport. Deze soort bestaat uit een oogst van één enkel jaar. Hij moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben. Hij is tawny van kleur en onmiddellijk op dronk (= klaar om gedronken te worden). Het oogstjaar en het aantal jaren dat de port in het vat gerijpt heeft worden op de fles vermeld.
De Crusted Port bestaat uit een mengeling van ports uit verschillende jaren die 3 à 4 jaar in vaten gerijpt hebben en die ongefilterd gebotteld worden waardoor er zich een bezinksel, de zogenaamde crust, vormt. De port moet gedecanteerd worden voor hij voor consumptie geschikt is.
De Vintage port. Dit kwaliteitslabel wordt enkel gegeven wanneer de port een uitstekende kwaliteit heeft. Het komt ongeveer 3 maal in tien jaren voor. Deze kwaliteit kan slechts bereikt worden wanneer het weer uitzonderlijk gunstig geweest is voor de druiven. Er moet een heel koude winter geweest zijn, gevolgd door een warme en droge lente en tenslotte moet er een hete zomer zijn geweest. Aangezien de klimatologische invloeden voor heel de streek dezelfde zijn, zullen bijna alle ports in dat jaar dit label meekrijgen. Het label wordt uitgereikt door het IVP (= Instituto do Vinho do Porto). De Vintage ports worden hoogstens 3 jaar in eikenhouten vaten bewaard. Ze worden dan zodanig gebotteld dat ze nog verder op fles kunnen rijpen. Zo kunnen ze tot 40 jaar lang bewaard worden. Tip: te decanteren. Vanwege het relatief lage tanninegehalte van Vintage Port oxideert deze relatief snel. In de praktijk betekent dit dat Vintage Port binnen de 48 uur gedronken dient te worden, waarna de kwaliteit merkbaar minder wordt.
De Single Quinta Vintage Port. Dit is een Vintage Port die van één enkele wijngaard afkomstig is. De wijngaard vanwaar hij afkomstig is moet op de fles vermeld staan. Deze Single Quinta Vintage Ports kunnen in jaren voorkomen die niet als vintage-jaren gezien worden. Wanneer de producent meent dat zijn Quinta een port van uitzonderlijke kwaliteit geleverd heeft kan hij deze voorleggen aan het IVP dat dan al dan niet het vintage label zal toekennen. Ook hier vermeldt het etiket het oogstjaar en het jaar van de botteling.
SOORTEN PORTO: Er zijn twee grote families
Ruby:
Ruby
Vintage Character
LBV (Late Bottles Vintage)
Vintage
Tawny:
Tawny
Tawny 10,20,30 of 40 years
Colheita
Culinair:
Port wordt, gezien zijn zoete smaak, in de meeste landen geserveerd bij kaasgerechten en nagerechten. Port wordt ook in vele gerechten en sausen verwerkt, zoals Foie gras met port, meloen met port, tournedos met port, stoofpeertjes in port enzovoort.
Enkele moeilijke woorden:
Aguardiente: heldere kleurloze brandewijn (tussen 76 en 78%), die bij de wijn toegevoegd wordt (100l. voor 450l.wijn)
Adega: wijnkelder
Adega cooperativa: coöperatieve wijnkelder
Armazens: grote opslagplaatsen, waar de port gemengd wordt en rijpt
Azulejos: keramische tegels (in Delftse stijl), waarop soms facetten van de druivenoogst worden afgebeeld
Barcos rabelos: Platbodems met vierkant zeil om de vaten over de Douro te transporteren (tot 1964)
Bruto: droge mousserende wijn
Casta: druivensoort
Colheita: oogstjaar, vooral gebruikt bij port met oogstjaaraanduiding
Doce: zoet
Garrafa: fles
Feitoria: Factorij
Lagar(es): granieten bakken, waar de druiven in geplet worden met de voeten
Lodges: wijnkelders
Mortorios: verlaten wijngaarden van na de phylloxera
Patamares: terassen zonder muurtjes ( rond 1970)
Pipas: houten vat van ongeveer 550 liter
Quinta: wijnboerderij
Seco: droog
Shippers; wijnhandelaars
Socalcos: terrassen met muurtjes
Tinto: rood
Verde: letterlijk groen, bij een wijn jong
Vinha ao alto: rechtlijnige aflopende wijngaarden zoals bv. In de Moezel
TERUG NAAR AMBACHTELIJKE APERITIEVEN OP BASIS VAN WIJN ?
TERUG
NAAR AMBACHTELIJKE APERITIEVEN OP BASIS VAN WIJN ?
Tijdens de
nieuwjaarsreceptie georganiseerd door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers te
Brugge mocht ik naast het proeven van talrijke parelende en stille wijnen
genieten van een naar mijn smaakpapillen uitstekende aperitief blend. Nevens de
hedendaagse hipe van gin en rum bereidingen was mijn pallet gecharmeerd door
een verfrissend drankje op basis van een recept geïnspireerd uit de jaren 50
van Madame Volmer* en gemaakt van rosé wijn afkomstig uit de Franse Luberon
streek, een distillaat van bittere appelsienen, rietsuiker en een geheime
kruidenmix. Vooral het verfrissende en de balans tussen het fruitige van de
sinaasappel en het bittere van de zeste gaven mij een mooi smaak evenwicht tussen
zuur en zoet.
Het recept afkomstig
uit het hart van de Provence werd bedacht door Madame Volmer die het drankje
serveerde als huisaperitief aan haar streekgenoten en vrienden bezoekers. Een
van die bezoekers was de Belgische familie Lefere uit Watou. Door de
aanhoudende, blijvende vriendschap kreeg deze familie het geheim recept mee
naar België. Dochter Annelies speelde met de commerciële gedachte dat ook de
Belgische fijnproevers dit product zouden kunnen appreciëren en begon contact
te leggen met een artisanale stokerij in Luberon. Door haar experimenten blies
zij nieuw leven in het aperitief van Madame Volmer. Dit licht rosé kleurig
aperitiefje op basis van rosé uit de Provence kan je puur drinken of mixen met
tonic, prosecco, cava of zelfs met champagne alhoewel ik deze laatste prefereer
in zijn zuivere vorm. Het leuke aan deze
drank is dat je ervan kunt genieten zowel bij warm als koud weer. Het
hartverwarmend winterdrankje, Hot Volmer, geeft dan perfect zijn geurige
winterkruiden vrij. En maar mengen . Volmer met tonic, met mint, met ginger,
met cava, met gin, met cassis, met vodka, met whisky én zelfs met espresso.
Doe me eens na of
experimenteer en verras je gasten met:
Vul het glas met ijs.
Giet de Volmer. Voeg de tonic toe door over de bar lepel te gieten om de
bubbels maximaal te behouden. Versier met een takje citroentijm alsook met een viooltje.
Werk af met vers gemalen zwarte peper.
Vul het glas met ijs.
Laat de espresso afkoelen. Vul de shaker volledig met ijs. Giet de Volmer, de
koffielikeur, de pastis en de espresso in de shaker. Schud gedurende 8 seconden.
Verwijder het ijs uit het glas. Giet enkel de vloeistof uit de shaker in het
glas (geen ijs). Verwarm de steranijs met een aansteker en leg die bovenop het
glas.
Hot Volmer voor twee personen:
(20cl Volmer,
rietsuiker, 1 kaneelstokje, ½ vanille stokje, 1 kruidnagel, 1 zeste van
appelsien)
Verwarm Volmer en
voeg er een koffielepel rietsuiker, 1 kruidnagel en 1 zeste van appelsien aan
toe. Filter dit en giet in verwarmde glazen. Decoreer met een schijfje
appelsien.
Optioneel: voeg er
20cl warme Earl Grey thee aan toe, met een koffielepel rietsuiker en 1 schijfje
citroen.
Santé
(*) De verkoopprijs
ligt rond de 15 Euro/fles van 75cl en wordt enkel verkocht in gespecialiseerde
drankenhandels.
Georges De Smaele,
Houder van WSET Level 3 advanced certificate in Wines
and Spirits.
De match tussen een wildgerecht
en wijn is echt zo geen moeilijke keuze op voorwaarde dat je een aantal
vuistregels in acht neemt.
Het begrip Wild
verdeelt zich in twee grote groepen, namelijk vederwild en pelswild (ook wel
haarwild genoemd). Onder vederwild begrijpen we alle soorten wild gevogelte
zoals fazant, patrijs, eend . Onder pelswild verstaan we alle wild op vier
poten zoals haas, everzwijn, ree, hert, enz.
Om tot het perfecte
samenspel van wild en wijn te komen is er één belangrijke vuistregel: hout en wild
gaan niet samen. Hiermee bedoel ik dat wijn
opgevoed op houten vaten én gerijpt omwille van de tannines* niet goed past bij
wild, zolang de tannines niet volledig versmolten zijn in de wijn. De hout tannines
zullen de wijn in combinatie met wildgerechten een uitdrogend effect geven.
Denk er dus aan dat bv. een goede Bordeaux uit een goed jaar doorgaans pas na
meerdere jaren in de kelder dé match zal zijn bij ons wildgerecht.
Zoals reeds gezegd
zal onze keuze evenwel afhankelijk zijn van het soort wild. Algemeen kunnen we
stellen dat de geschikte wildwijn zachte tannines moet hebben met de smaak van
rijp fruit, gecombineerd met een sprekende kruidigheid.
Voor vederwild (fazant, patrijs, enz.) kies je best
een fijne wijn met finesse die goed gerijpt is en iets ouder is. Deze zal de
fijnheid van het gerecht accentueren. Ik raad je hierbij een oudere Pinot Noir
uit de Côtes de Beaune (Fr) of een oudere Spaanse Rioja aan.
Pelswild (ree, haas, everzwijn, enz.)
vraagt om een krachtiger wijn welk naast finesse en kruidigheid ook body
(kracht) uitstraalt. Pas dan wel op dat je hier geen wijn kiest met een té hoog
tanninegehalte. Hier zijn mijn aanraders bv. een Pinot Noir uit de Côtes de
Nuits (Fr) of een krachtige wijn uit het Rhône gebied (Fr) zoals een Cornas of
een Châteauneuf du Pape, dit als zij een paar jaar oud zijn. Een rijpe
niet-Franse wijn uit een warmer klimaat lijkt mij ook uiterst geschikt als
wildwijn. Hier denk ik vooral aan een Pinot Noir uit Oregon (VS) of Nieuw
Zeeland. Een Pinotage uit Zuid-Afrika, een rijpe Merlot uit Chili of Australië
zijn hier ook zeer passend. Deze Nieuwe Wereldwijnen zijn dan ook meestal een
stuk goedkoper dan de voornoemde Franse toppers. De voorwaarde is dan terug dat
deze wijnen niet teveel hout hebben gezien en een paar jaartjes oud zijn. Mijn
persoonlijke smaak en voorkeur gaat hier naar de Italiaanse wijnen zoals de
Barolo en Barbaresco doordat ze een uitstekende combinatie zijn van zachte
tannines en rijp fruit met een zekere kruidigheid.
Om je nog verder te
helpen volgen hieronder een aantal wijnsuggesties per wildgerecht:
-
Edelhert en wijn: Barolo, Chianti Classico, Vine Nobile de Montepulciano.
-
Eend en wijn: Bourgogne (Côte de Beaune), Corbiéres, Chileense Carmenère, Chileense
Malbec.
-
Fazant en wijn: Pinot Noir uit Frankrijk, Chili en Zuid-Afrika,
alsook de Franse Graves. Een prettige verrassing is om een gebraden fazantje te
laten vergezellen met een halfdroge Riesling. Nog gedurfder: schenk er een
weelderige Gewürztraminer bij.
-
Haas en wijn: zowel witte als lichtrode wijn. Aan te raden zijn de Pinot Gris,
Pinot Grigio en de witte Crozes Hermitage.
-
Patrijs en wijn: Chardonnay uit Bourgogne of een licht rode
Bourgogne. Een Chileense Cabernet Sauvignon is daarbij ook een uitstekende
partner.
-
Ree en wijn: mooie volle wijn zoals Rioja of Chianti Classico. Ook een blend
Cabernet Sauvignon/Syrah doet het goed bij ree.
-
Wildzwijn en wijn: Barolo, Amarone, Margeaux, Saint-Emilion, grote
Bourgognes zoals Gevrey-Chambertin, Pommard .
-
Wildragout en stoverij van wild: stoere wijn zoals Malbec uit Argentinië,
Gigondas, Chateauneuf du Pape, Nebbiolo
-
Wild paté en wijn (als voorgerecht): Rioja Crianza en een soepele rode
Bordeaux.
· Tannine (Looizuur) komt voor in schillen, pitjes
en steeltjes van de druiven. Ook komt het van het eiken vat (barrique) in de
wijn. Bij het ouder worden van de wijn verdwijnt de typische, enigszins wrange
smaak van de tannine. Tannines zijn polyfenolen die invloed hebben op de smaak,
kleur en structuur van de wijn.
DE DIEPERE BETEKENIS VAN ONZE KLASSIEKE TOOST OP JE GEZONDHEID
Sinds de Oudheid
kreeg wijn reeds een gezond imago. Het zou de eetlust opwekken alsook de
spijsvertering bevorderen. De Romeinen ontdekten reeds dat alcohol veel
veiliger was dan het water in de meest veroverde gebieden. Hun legers zouden
dan ook gebruik hebben gemaakt van wijn om te desinfecteren. Vroeger grepen
artsen veel vaker naar de wijnkruik en de kurkentrekker dan naar de
injectiespuit en het operatiemes. Vierhonderd jaar voor Christus schreef
Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, wijn voor als versterkend
middel en als remedie tegen ischias** en hij behandelde er wonden en
darmziekten mee. Tot de 19e eeuw bestond er een ware
wijngeneeskunst. In deze tijd was een goed gevulde wijnkelder belangrijker dan
een medicijnkast. Van vervlogen tijden gesproken!
Geldt alleen in
Frankrijk nog wijn als een heilzaam middel, niet alleen onder de bevolking maar
ook onder de Franse artsen en wetenschappers? Elders in de wereld wordt vaak wijn
beschouwd als een gevaar voor de gezondheid. Men is zo gefixeerd op de
schadelijke werking van overmatig alcoholgebruik dat voorbijgegaan wordt aan de
stelling van Paracelsus*, dat het op de hoeveelheid aankomt. Het denken over wijn
veranderde pas toen de zogenaamde Franse paradox werd ontdekt.
Op zaterdagavond 17 november 1991 keken ruim 20
miljoen Amerikanen naar het befaamde 60 minuten programma over de Franse
Paradox. Hoe kan het dat de Fransen zelden aan hart- en vaatziekten overlijden,
terwijl hun eetgewoontes barst van verzadigde (lees verkeerde) vetten? Antwoord
van de presentator bij het rondwalsen van een glas rode wijn: het kan wel eens in de rode wijn zitten. In
vier weken steeg de verkoop van rode wijn met 44 procent.
De herontdekking van het
oeroud geneesmiddel WIJN wordt tegenwoordig uitvoerig beschreven in zowel
wetenschappelijke magazines als in publicaties met commerciële doelen. Denken
we maar aan de talrijke natuurwinkels en apotheken welke nog altijd gouden
zaken doen met het verkopen van pillen samengesteld uit fijngestampte
wijnbladeren of uit druivenpittenextracten. Denkenwe
maar aan de schoonheidsinstituten die The Wine therapie als
schoonheidsbehandeling toepassen op de huid bij middel van producten afgeleid
van druiven zoals druivenpit oliën. Zijn we nu mooier en jonger geworden?
Denken we maar aan de welles-nietjesdiscussie over
resveratrol. De Stichting tegen Kanker stelt in haar website dat rode wijn
resveratrol bevat maar dat dit voordeel niet opweegt tegen de nadelen van
alcohol die wijn bevat. Is dit voor de gezonde mens niet te scherp gesteld door
deze organisatie? Andere wetenschappelijke publicaties en opinies huldigen de uitspraak:
geniet, maar drink met mate. Ik geef duiding met enkele voorbeelden:
-
de Britse
wetenschapsjournalist Tony Edwards stelt in zijn boek The Good News About Booze
dat vooral rode wijn een wonderdrank blijkt te zijn, maar ook witte wijn, bier
en sterke drank zijn efficiënte geneesmiddelen. Toch benadrukt hij dat teveel
alcohol nefast is.
-
De Universiteit
van Harward volgde ruim 12 jaar lang 12000 mannen met een hoge bloeddruk.
Conclusie van de studie? Hoe meer de mannen dronken, hoe kleiner de kans op een
hartaanval.
-
Al te vaak last van een snotneus? Witte wijn
is de oplossing want die blijkt het risico met 88% terug te dringen. Rode wijn
is een ietsje minder krachtig wapen tegen verkoudheden.
-
Twee
afzonderlijke Scandinavische studies in 2009 concludeerden dat na onderzoek bij
3000 vrouwen niet-drinkers 40% meer risico hadden om artritis te ontwikkelen,
terwijl regelmatige drinkers 45% minder risico op deze aandoening kunnen
oplopen. Drank zorgt ook voor slaapkamergenot, dat stelden Italiaanse
wetenschappers vast in 2009. Zij ontdekten dat dames die geregeld een paar
glazen wijn drinken beter seks hebben dan niet drinkers.
-
Canadese
vorsers die de resultaten van 1500 studies bundelden, ontdekten dat al wie al
eens een glaasje lust, 13% minder kans heeft op diabetes. Osteoporose bij
oudere mannen en vrouwen kan bestreden worden door regelmatig alcohol te
gebruiken, dat stelden vorsers van de Universiteit van Oregon vast in 2012 en
hun analyses werden bevestigd.
-
Zelfs het
risico op diverse vormen van kanker neemt af bij wijndrinkers. Zo lopen vrouwen
die elke dag een beetje alcohol drinken liefst 42% minder kans op borstkanker
te krijgen, terwijl er bij degenen die slechts af en toe een glas drinken geen
effect merkbaar was. Ook mannen hebben baat bij het rode wondermiddel. Een
Amerikaanse studie zegt dat het risico op prostaatkanker halveert bij vier glazen
per week. Verder beschermt rode wijn tegen maag- en darmkanker.
Resveratrol is een polyfenol, een antioxidant vooral
aanwezig in de pitten, steeltjes en pellen van druiven. De pellen bevatten de
hoogste concentratie resveratrol en rode druiven zijn een betere bron dan witte
druiven. (cf. Wikipedia)
Kunnen we nu
concluderen dat wijn goed is voor ons hart, onze cholesterol, tegen
aderverkalking, tegen bloedarmoede, goed voor onze hersenen, goed voor een
gezonde slaap, tegen de ziekte van Alzheimer, tegen neerslachtigheid en slecht
humeur, tegen stress, tegen verkoudheden, tegen Astma bronchiale, tegen
ontstekingen, tegen kankers, tegen maagklacht, tegen obstipatie, tegen de
vorming van galstenen, tegen nierstenen en blaasaandoeningen, tegen
prostaatvergroting, tegen diabetes mellitus, tegen gifstoffen in het lichaam, goed
voor de slanke lijn, goed voor de gewrichten, tegen Osteoporose, goed voor de
seks, zien we er beter uit, tegen doorbloeding van de huid, tegen rimpels VERGAT ik
nog iets?
TE
VEEL IS ONGEZOND
Twee glazen alcohol
per dag: dat is het wetenschappelijk advies in ons land en dat zegt ons Theo
Niewold, professor Voeding en Gezondheidsleer aan de faculteit
Bio-ingenieurswetenschappen van de KU-Leuven. Onderzoek stelt dat 1 à 2 glazen
per dag gezonder is dan helemaal niets van alcohol. Iedere wetenschapper en
ieder nuchter denkend persoon weet dat te veel ongezond is.
Laat ons de jacht op
de heilzame bestanddelen van wijn met ijver voortzetten. Laat ons samen zingen
met Joe Harris grootste succes in 1975 uitgebracht (cover van het Udo
Jürgens-nummer Griechischer Wein) Drink rode wijn, dan vergeet je al je zorgen,
Drink rode wijn, want dan denk je niet aan morgen.
Bron:
mijn verzamelde artikels over Gezondheid van wijn uit het Nieuwsblad en De
Morgen (zie paragrafen Denken we maar
aan ..)
*Paracelsus-Theophrastus
1493-doctor in de medicijnen.
**Ischias: zenuwpijn,
zeer goed voelbaar in de rug.
Bij overmatig gebruik
klopt deze titel niet, maar een glaasje Gin en Tonic geeft ons veel geestelijk,
lichamelijk en culinair genot. Momenteel kent deze combinatie van drank een
echte rage en het lijkt wel alsof iedereen zijn eigen Gin op de markt wil brengen.
Recent kwamen twee gepensioneerde apothekers uit Sint-Lievens-Houtem en
Hendersem in het nieuws met hun creatie van hun Quantum Satis Gin. Met het
accent te leggen op het niet schadelijk potentie verhogend gin ingrediënt Damiana
bleek dit een gat in de markt te zijn, hoewel het libido effect van het kruid nooit wetenschappelijk is bewezen. Wat niet baat, niet schaadt?
HET LIEFDESLEVEN OPKIKKERTJE QUANTUM SATIS
Vertaling uit het Latijn: zoveel als nodig
14 geselecteerde kruiden met zoals in iedere Gin de
jeneverbes als basis met o.a. staartpeper, korianderzaad, engelwortel,
zoethout, paradijszaad, piment, gember, damiana ..
Uniek is dat in Quantum Satis het kruid Damiana is
opgenomen in de smaakmakers
Damiana is een sleutelbloem uit Zuid-Amerika dat een
groene aardtoets aan de smaak van de Gin geeft.
Voor de komst van Viagra was Damiana dan ook te vinden
in iedere apotheek als (vermeend) afrodisiacum.
Door de apothekers aangesproken distillateur: Aalterse
stokerij De Moor.
Te verkrijgen: Brasserie Boulevard-St.-Martens-Latem,
Wijnhuis Bollaert-Merelbeke, De Soetekoeke-Oosterzele ..
De geschiedenis van Gin leert ons dat net
zoals Jenever, gin wordt gemaakt van jeneverbessen als hoofdingrediënt. Al
eeuwen kent men de geneeskundige eigenschappen van deze besjes, vooral als
maagklachten remedie. In de 16e eeuw voegde men voor het eerst
alcohol toe aan dit drankje om het langer te kunnen bewaren. Toen de Engelsen
zagen tijdens de 35 jarige oorlog (start 1618) tegen de Spanjaarden dat hun
Nederlandse bondgenoten meer krijgsmoed kregen na het drinken van jenever,
namen zij die gewoonte over. Ze noemden de drank kortweg Gin. In Engeland heeft
deze sterke alcoholische drank een eigen ontwikkeling doorgemaakt dat is
uitgegroeid tot een typisch Brits product. Rond 1700 werd er maar liefst 12
miljoen liter per jaar geproduceerd. Naarmate de verfijning van het
productieproces steeg ook de kwaliteit van Gin.
De basis van het maken van Gin start met een
neutrale graanalcohol (gerst, rogge, tarwe). De bekomen alcohol wordt
vervolgens op smaak gebracht. In gewone Gin worden smaakstoffen toegevoegd.
SMAAKMAKERS: jeneverbes, citroen- en
sinaasappelschillen, koriander, lis- en engelwortel, kaneel, amandel, zoethout,
nootmuskaat, karwei, kardemon ..
JENEVERBES: bij wet is dit de enige smaakmaker die
verplicht in Gin en Jenever moet worden gebruikt.
Met uitzondering van enkele Belgische en Nederlandse
jenevers, wordt Gin meestal niet gerijpt op houten vaten, maar wordt de blanke
alcohol enkel versneden met water voor hij gebotteld wordt.
Voor gedistilleerde
Gin worden kruiden (botanicals in vaktaal) samen met alcohol in een
distillatieketel verhit. Zo gaan de alcohol en de kruidenaromas in stoomvorm
over naar een tweede ketel. Ook distillatie via een distillatiekolom is
gebruikelijk. Hierbij wordt de alcohol verhit in een vat met daarboven een pijp
met verschillende botanicals. De stoom afkomstig van de alcohol gaat door de
kruiden heen naar de tweede ketel. Een andere manier van distilleren noemt men
de vacuümdistillatie waarbij de druk op de distillatieketel verlaagd wordt,
zodat men kan distilleren zonder te verhitten wat geen afbreuk doet aan de geur
en de smaak.
Belangrijk is iets te
weten over de Tonic geschiedenis. In
1838 genas een Peruaanse medicijnman een Spaanse gravin van malaria met een
uittreksel van de schors van de kinaboom. Dit bitter mengsel mede bestaande uit
water, suiker en fruitextracten groeide uit tot een lekkere combinatiedrank met
Gin. Sindsdien gedragen Gin en Tonic zich als onafscheidbaar koppel. De
subtiele smaaktoetsen van beiden zorgen ervoor dat men eindeloos kan combineren
en dat men steeds nieuwe gin drankjes kan uitvinden. Mits gebruik van het
juiste serveerglas voor een Gin&Tonic (Longdrinkglas, Tumbler- whiskyglas,
groot breed voet glas voor speciale garnituren zoals jeneverbessen, frambozen,
limoen, zeste ..) verzeker ik je een waar mondgenot. Vergeet de ijsblokjes
niet!
ENKELE TOPMERKEN: Bombay Sapphire, Tanqueray,
Gordons, Beefeater, Hendricks ..
1/
Als je wijnglazen opbergt, zet ze dan niet omgekeerd op een kastplank, maar
gewoon met de open kelk naar boven. Want omgekeerd krijgen ze vaak al gauw een
muf kastaroma, dat ook makkelijk in de wijn belandt.
2/ Over misverstanden gesproken: ze zijn
talrijk, diegenen die er heilig van overtuigd zijn dat een wijn alleen maar
beter wordt als je hem bewaart. De realiteit is echter dat het merendeel van
alle wijn misschien wel negentig procent gemaakt wordt om binnen één à twee
jaar na de oogst te drinken.
3/ Zit de kurk klemvast? Houd de flessenhals
even onder water. Daardoor zet het glas uit en kan de kurk probleemloos worden
getrokken.
4/ Schrik er niet van als in de fles of tegen
de onderkant van de fles kleine kristalletjes zitten. Dit zijn namelijk
volstrekt ongevaarlijke, neutrale wijnsteenzuurkristallen. Ze bewijzen twee
zaken: de wijn heeft zuren afgebouwd én hij werd niet tegen kristalvorming
behandeld (inclusief filteren). Kortom de kristalletjes wijzen op een heel
natuurlijke wijn. Hun aanwezigheid is eerder positief dan negatief.
5/ Houd een wijnglas altijd bij de steel vast.
U kunt zowel beter kijken en ruiken. Beter kijken omdat het uitzicht niet
versperd wordt door de vingers, beter ruiken omdat op die vingers luchtjes
kunnen zitten als toiletzeep, nagellak of nicotine
6/ Rode Bourgogne moet beslist koeler worden
geschonken dan rode Bordeaux. In de Bourgogne gaat hij zelfs heel vaak
rechtstreeks uit de kelder in het glas. Bourgogne bevat minder tannine, meer
alcohol en is ietwat zoeter. Hij smaakt levendiger als hij rond de 16 graden
Celsius wordt geserveerd.
7/ Een te koude rode wijn kan het best op
temperatuur worden gebracht door hem in een glas te schenken , en dan het glas
te verwarmen met de hand om de kelk.
8/ Ook dit jaar wordt er goedkope Champagne
aangeboden. Hoe kan dat? De desbetreffende producenten kopen of verwerken
druiven van minder goede wijngaarden (20 procent besparing). En van die druiven
gebruiken ze niet de goede eerste persing, maar de veel mindere tweede (40
procent goedkoper). Tenslotte rijpt de wijn zo kort mogelijk. Het resultaat is
een weinig verheffend product dat echter wel Champagne mag heten. Gewoonlijk
vind je voor hetzelfde geld een betere Crémant, Cava, of andere mousserende
wijn.
9/ Thuis en in restaurants wordt rode port
meestal op kamer- en zaaltemperatuur geschonken. De Portproducenten bevelen
echter een wat lagere temperatuur aan, net onder die van de kamer. En sommige
soorten, als Ruby en eenvoudige Tawny kunnen zelfs in de koelkast worden gezet.
Die wat frissere serveertemperatuur brengt namelijk het fruit in de Porto
omhoog en de indruk van de alcohol wat meer in harmonie met de overige reuk- en
smaak ervaringen.
10/ In het restaurant.
Een simpele, effectieve en snelle manier om
een indruk te krijgen van de deskundigheid van de wijnkoper van een restaurant
is om een glas van de witte huiswijn te bestellen. Een povere, vlakke of
scherpe huiswijn is een waarschuwing om niet te veel op de wijnkaart te vertrouwen.
Een heerlijk frisse, fruitige wijn is een aanmoediging om te onderzoeken wat
men aan andere heerlijkheden biedt of om meer van hetzelfde te nemen.
Gespot op de
wijnbeurzen van Floreffe, Roeselare en Gent kon ik het niet nalaten om tijdens
mijn vakantie in de Provence (VAR) een bezoek te brengen aan het wijnkasteel
Château de Majoulière, ontstaan in 2007. Mijn chauvinistisch tintje bracht me
bij de wijnbouwers-eigenaars Reher-Van Baelen uit Mol (België). Dr. Reher
is long- en vaatchirurg in hoofdberoep
en wijnboer in bijberoep. Samen met zijn echtgenote runt hij zijn Château
gelegen in de gemeente Villerose tussen Salernes en Draguignan aan de D560. Zelfstudie
en kennisgierigheid op wijngebied resulteerde in het wegkapen van talrijke
prijzen op wijnconcours, zowel in Frankrijk als op internationaal vlak.
(concours mondial des Féminalise-Var 2015; concours mondial Bruxelles
2015 enz.) Al hun vrije tijd en vakanties worden besteed aan hun passie, hét
wijnmaken. Qua locatie zitten deze wijnboeren erg goed daar er sedert eeuwen
wijn wordt gemaakt op deze leem- en kalkondergrond. De aangeplante wijnstokken
zijn 25 jaar en ouder en bestaan uit de cépages Syrah, Grenache, Cinsault en
Cabernet-Sauvignon voor Rood en Rosé vinificatie. In 2009 werd Rolle
(Vermentino) en Sauvignon aangeplant voor de witte vinificatie. De familie
Reher en medewerkers zijn fier over hun ecologische verantwoorde manier van
werken in hun wijngebied dat momenteel 12 ha omvat. Na een manuele selectie van
de beste druiven en na ontsteling en een zachte persing, wordt de wijn zo veel
mogelijk met behulp van de zwaartekracht verwerkt. Zowel de rode als de witte
wijn rijpt op Franse eik (Alliers).
Ik mocht met enkele
wijnvrienden ter plaatse volgende prijzige wijntjes (tussen de 7,5 en 15 Euro)
proeven.
Le Rosé 2014 IGP du Var en Provence gemaakt uit de
druivensoorten Grenache/Syrah/Cinsault en Cabernet Sauvignon. Pelmaceratie
gedurende 4 uur en opgevoed in inox cuves. Een verfrissende, fruitige rosé die
zich gemakkelijk laat matchen met de zuiderse keuken en bij pasta.
Le Blanc 2014 IGP du Var en Provence bestaande uit de
cépages Vermentino (60%) en Sauvignon Blanc (40%). Deze witte wijn is opgevoed
op nieuwe eiken vaten en heeft een ouderdomspotentieel van 5 jaar. Deze wijn
heeft een complexe frisse neus met impressies van vanille, peer en andere
steenvruchten. Een passende wijn bij
tongrolletjes en witte vis in de roomsaus.
Séduction (Rood) 2013 AOP Coteaux Varois en Provence. Cépages
Syrah en Grenache. Deze wijn opgevoed in inox cuves én 18 maanden op eikenhout
afkomstig van Alliers (FR)- 8 jaar in een verzorgde kelder te bewaren.
Robijnrode kleur met impressies van donkerrood fruit, witte peper en vanille.
Rood vlees en sterke kazen zouden hier
de ideale partner zijn.
Cuvée Beatrice 2013 AOP Coteaux Varois en Provence.
Cépages Grenache en Cabernet Sauvignon. Opgevoed op inox vaten én 18 maanden op
Franse eik (Alliers). Bijzonder bewaarpotentieel.
Diep donkerrode kleur
met kenmerken van zwart rood fruit, peper, karamel en vanille. Als foodpairing
zou ik een stukje wild vlees aanraden.
Proficiat wijnboer
met uw prijs/kwaliteit rode wijnen die vooral krachtig, gestructureerd en harmonieus
zijn. Uw rosé en uw witte wijn zijn soepel, verfrissend, mineraal en licht
fruitig zoals het de Provence wijnen kenmerkt.
Als wijnrecensent
huldig ik de stelling dat wijnkwaliteit is en blijft een subjectief gegeven en
dat is nu eenmaal niet in absolute en onweerlegbare cijfers en medailles vast
te leggen.
Sinds enkele jaren is
er wereldwijd een nieuwe plaag waargenomen in de wijngaard, namelijk de
Drosophila Suzukii fruitvlieg. Deze fruitvlieg (3mm groot) zorgt voor ophef in
de wijnwereld door de zware schade die ze aanricht. Het uit Japan afkomstig
beestje is gesignaleerd van Bordeaux tot aan de Rijn en van Canada tot in
Nederland en België.
Naast de
weersomstandigheden waar men geen invloed op heeft zijn plantenziekten en
insecten een grote zorg voor de land-, tuin- en wijnbouw. Denk maar terug in de
geschiedenis (19e eeuw) aan de bekendste druivenplaag, de phylloxera
vastatrix (druifluis). Oplossingen ter bestrijding werden gevonden, maar
vergeet niet dat het beestje nog steeds wereldwijd actief is. Ieder jaar liggen
schimmels en insecten op de loer die onze wijngaard kunnen aantasten zoals de
pokkenmijt, rebzicade*, roofmijten, sluipwespen en andere natuurlijke vijanden.
Als wijnboer moet je dus steeds alert zijn voor deze onnodige gasten in de
wijnvelden. Gelukkig zijn er steeds meer schimmeltolerante rassen beschikbaar
en worden door de Overheid steeds strengere eisen gesteld inzake
milieuvriendelijke schimmelbestrijdingsmiddelen.
Hét grote verschil
tussen de Suzukii fruitvlieg en de gewone fruitvlieg is dat deze Aziaat ook
onrijp fruit aantast. Alle klein fruit zoals rozebottel, wilde bramen,
frambozen, aardbeien, blauwe bessen, kersen en vooral druifjes zijn zeer
geliefd bij dit vliegje.
De vrouwkes hebben
een soort zaagje dat het hen mogelijk maakt om door het harde onrijpe fruit
door te dringen om dan hun eitjes af te leggen. De mannetjes zijn herkenbaar
aan de vlekken op hun vleugels. Ze vermenigvuldigen zich zeer snel. Een
vrouwtje legt minstens 300 eitjes. De ontwikkeling is afhankelijk van de
temperatuur. De larven doorlopen drie stadia in 5 tot 7 dagen. Men onderzoekt
nog hoe en waar ze overwinteren. Wel is bekend dat ze in staat zijn om bij lage
temperaturen te vliegen. Aangetast fruit herkent men aan de scheurtjes, gaatjes
en deukjes. Het fruit kan zich niet meer verder ontwikkelen omdat de larve aan
het vruchtvlees vreet. Andere fruitvliegjes (3800 soorten) maken ook gebruik
van de beschadigde plekken om hun eitjes af te zetten. Gerichte bestrijding met
middelen zoals insectenspray is alleen mogelijk op basis van gedegen monitoring
(vallen met lokstof). De beste periode voor bestrijding situeert zich al in het
voorjaar, direct na de bloei en van zodra de eerste vruchten worden gevormd.
Aangetast fruit moet verwijderd en vernietigd worden. Zeker niet composteren of
in de groentecontainer deponeren ! Deze fruitvliegen ontwikkelen zich ook op
rottend fruit.
In 2014 werd
aantasting gemeld in alle wijnlanden. Bij rode druiven: Dornfelder, Lemberger, Trollinger,
Regent, Pinotin, Acolon, Cabernet Dorsa . Sporadische aantasting bij witte/gris
soorten. Het is dus waarschijnlijk zo dat rode of gris druiven eerder worden
aangetast, maar witte druiven zijn zeker niet immuun. In België en Nederland
werden eind seizoen 2014 vierendertig wijngaarden besmet waaronder deze van
Syntra Gent (cépages pinot noir en merlot, Johanniter en Solaris), Monte
Blandinius-wijngaard Sint-Pietersabdij Gent (Johanniter) en in de wijngaard
Kampenberg te Vlierzele.
Het probleem met deze
vlieg is dat ze weinig natuurlijke vijanden heeft en gedijt in een klimaat van
min 10° C en plus 35° C
Bij deze concludeer
ik dat een strenge winter best onder de min 10° C dé oplossing geeft ter
bestrijding van deze wijngaard boosdoener.
· klein (1 à 2 mm) lichtgroen beestje dat veel
voorkomt in onze wijngaarden (België en Nederland)
Er is duidelijk wat
verwarring rond beide termen wanneer we het over wijn hebben.
Bij de moslim zijn er
speciale richtlijnen welke zij dienen te volgen als het over voedsel gaat. De
regels zijn afgeleid uit de Koran,
de Hadith en de daaruit afgeleide soenna. Halal voedsel eten is een
plicht voor moslims, tenzij men door omstandigheden niet anders kan.
De Nederlandse
ondernemer Taner Tabak uit Nijmegen heeft halal wijn op de markt gebracht. Dit
klinkt als een contradictie maar dat is het niet want die wijn, onder het merk Kevser Helal Wine, is 100% alcoholvrij.
Deze wijnen zijn te verkrijgen in verschillende smaken. Zowel witte, rode, rosé
als bubbels zijn in verkoop. De wijn is gemaakt op basis van een nieuwe
techniek waarvan het procedé beschermd is door een octrooi. De wijn heeft een Halal Quality Control certificaat
gekregen van Halal Office uit Den Haag. Als het om drank gaat kan men dus het
begrip halal reduceren tot alcoholvrij. Alcohol is niet Halal maar haram. Maar er is natuurlijk meer dan
drank! Halal is meer dan het mijden van alcohol en varkensvlees maar bevat
waarden en normen zoals voorgeschreven in de Koran en op basis van het voorbeeld of uitspraken van de profeet Mohammed. Halal omvat het principe van
de Islam: alles wat gezond en goed is voor de mens is toegestaan.
Koran:
Is de enige zuivere leer van de door moslims erkende
Heilige Boeken. Het is de eerste bron van de Islam.
Hadith:
Zijn de in grote verzamelingen vastgelegde
overleveringen over het doen en laten en over de uitspraken van Mohammed.
Soenna (Arabisch: gewoonte):
Heilig boek binnen de Islam. De zogenaamde Hadith
verzamelingen vastgelegd en verbonden aan de woorden en daden van de profeet
Mohammed. Ze bevatten gezaghebbende voorschriften voor het doen en laten van de
gelovigen.
Behalal:
Is een merk van het jonge Belgische bedrijf Halal
Industries en is dus een innovatieve en marketing gedreven distributeur voor
halal producten.
Halal certificate:
Het halal-certificate wordt uitgereikt door
onafhankelijke controle organismen die onder een commerciële vorm als
vereniging zonder winstoogmerk (VZW) kunnen opereren. In sommige gevallen komt
het certificaat van de (lokale) moskee. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn het
vooral de moskeeën die actief zijn als controle-organisme. De drie grootste van
het land (de Grande Mosquée de Paris, Evry en Lyon) zijn verantwoordelijk voor
de halal certificatie van de overgrote meerderheid van alle halal productie in
Frankrijk. In België zijn er een tiental controle-organismen zoals Eurohalal,
European Islamic Halal Certification ..Daarnaast is er ook de Halal Federation
of Belgium opgericht in 2007 waarvan enkele controle-organismen lid zijn.
Halal in
de Islam mag niet verward worden met Koosjer
van de Joden. Wat volgens de Joden niet Koosjer is, is treife , en dat is niet goed. Doch, alcohol op zich is niet treife!
Koosjere wijn mag
niet met dierlijke producten in aanraking komen. Dat sluit klaren met eiwit en
vislijm uit. Iedere beroering met een niet-koosjer product moet tijdens de
productie worden vermeden. Alleen de toezichthoudende rabbijn en Joodse
arbeiders mogen vanaf het moment dat de schil van de druif breekt en de most
vrijkomt noch de druiven, de most en de wijn aanraken. De wijn mag rood, rosé
of wit zijn. De druivenstokken mogen niet bemest worden, in ieder geval niet
met dierlijke mest, en de wijngaard moet ieder zevende jaar braak liggen. Dan
mag niet worden geoogst. De druivensoort is niet van belang voor de regels en
de druiven mogen, zolang zij niet worden gekneusd ook worden geoogst door
niet-Joden op niet-Joodse grond. Een tiende van de wijn moest in de Oudheid
worden weggegeven aan de Tempel in Jeruzalem. Nu wordt een op de honderd
flessen weggegeven als herinnering aan die verplichting. De fles moet beslist
door een Jood worden geopend. Zo niet, dan is de ooit koosjere wijn alsnog
treife.
RESUME
Wijn is halal als
hij geen alcohol bevat. Alcohol is immers haram.
Wijn is Koosjer als
hij een reeks voorschriften i.v.m. productie volgt. Hij mag niet in aanraking
komen met dierlijke producten of ongelovigen. Dan wordt hij
treife
We zijn allen In The Mood bij het drinken van een wijntje,
een biertje of zelfs bij het genieten van een glaasje whisky of bij een nu in
de mode zijnde gin tonic.
Maar wat als er een
moment komt dat een glaasje alcohol (tijdelijk) niet meer mag of dat we
gewoonweg onze levensstijl gezonder willen aanpakken? Is alcoholvrij dan dé
oplossing?
Zwangere vrouwen, de
bobs op een avondje uit, top- sporters, diegenen die om medische redenen geen
alcohol mogen drinken, zakenlunches waar men opteert voor alcoholvrij, zij die
willen afslanken zijn in principe dé doelgroep voor de commercialisering van
niet alcoholische dranken. Zij prospecteren hun dranken als een gezondere
aperitief i.p.v. water, zoete drankjes, frisdranken en breezers.
Alcoholvrije wijn en afslanken:
Levert al snel een
besparing op in calorie-consumptie van 40 tot 60%. Alcohol legt de
stofwisseling stil en verstoort de koolhydraatstofwisseling.
Alcoholvrije wijn en gezondheid:
In wijn zitten
stoffen die de weerstand van het menselijk lichaam ondersteunen, waardoor je
weerbaarder wordt tegen griep en verkoudheid. Vooral rode wijn, waarin de stof
tannine uit de schillen en pitten van nature aanwezig is, heeft hierin een
ondersteunende functie. Alcoholvrije wijn bevat al deze stoffen, behalve
alcohol.
Alcoholvrije wijn en zwangerschap:
Alcohol is echter
schadelijk voor het ongeboren kind. Alcoholvrije wijn is een ideaal alternatief
voor zwangerschap.
Hoe maakt men alcoholvrije wijn?
Alcoholvrije wijnen
zijn niet nieuw. Ze bestaan inmiddels al meer dan honderd jaar. Al in 1908
patenteerde de Duitse wijnproducent Carl Jung uit Rudesheim am Rhein een manier
om alcohol uit wijn te onttrekken.
De meeste producenten
wijzen erop dat hun alcoholvrije wijn wel degelijk wijn is en geen sap van
druiven. Men vertrekt vanuit normale wijn waaruit men de alcohol verwijdert.
Als men de drie methodes analyseert merk ik als wijnrecensent dat dit niet
helemaal klopt. Laten we de methodes nader bekijken:
1e methode:
De most wordt
opgewarmd zodat de alcohol verdampt.
Minpunten:
-
de
aromas verdampen ook
-
kan men
wel spreken van wijn als men de most behandelt?
2e methode:
Omgekeerde osmose.
Het gaat hier om een filtermethode waarna een osmose wordt toegepast en waarbij
een deel van de suikers wordt weggewerkt zodat er minder fermentatie is en dus
minder alcohol wordt aangemaakt.
Minpunten:
-
de aromas
zijn grotendeels weg
-
er is
nauwelijks sprake van normale wijn aan de basis
3e methode:
Vacuüm verdamping of
distillatie onder vacuüm; De gewone wijn wordt opgewarmd tot max. 28°C. Met een
vacuümpomp wordt de alcohol aan de wijn onttrokken en naar boven gezogen. De
wijn wordt vervolgens overgepompt naar een volgende kolom. Dit proces wordt 3
tot 4 maal herhaald.
Pluspunten:
-
de geur-
en smaaksubstanties worden apart opgevangen en nadien terug toegevoegd. De
oorspronkelijke geur blijft behouden.
-
Het is
niet nodig extra geurverbeteraars toe te voegen.
In de praktijk voegen
bijna alle producenten most of ongefermenteerd druivensap toe en daarom zijn de
meest alcoholvrije wijnen niet erg droog doordat ze restzoet bevatten.
Dit hightech
destillatieproces wordt toegepast door topmerken zoals Domaine de Fleur, Vini
Vici, Testillant, Carl Jung, Torres, Emina Sin en Rankoph Hofmann. Deze
toepassing gebeurt voornamelijk op de cépages merlot, cabernet sauvignon,
chardonnay, riesling. Zowel witte, rode, rosé als champagne en mousserende
wijnen behoren tot hun gamma.
Het loont de moeite
om de Edenvine shiraz uit Australië of de Edenvine chardonnay (Delhaise) eens
uit te proberen. Carrefour presenteert zijn Franse Vintesse chardonnay en
Vintesse merlot. Hema concurreert met zijn Free wijnen afkomstig van Australië,
gemaakt volgens de techniek spinning cone columm, vrij vertaald als
ronddraaiende distilleertank waarbij men beweerd dat de subtiele smaak en geur
van de wijn blijft behouden (??). Voornoemde wijntjes liggen tussen de 5 en de
10 Euro.
Mijn visie
Wat mij betreft pleit ik absoluut voor de toevoeging
op de wijnkaart van alcoholvrije wijnen. Voornoemde doelgroepen zullen er zeker
gebruik van maken. Persoonlijk kies
ik nog altijd voor de alcoholrijke variant maar dan met mate in consumptie.
Bestendige
bijscholing is een must in de wijnwetenschap en dat kon ik onlangs ervaren
tijdens een Master Class studiedag over Champagne gezamenlijk georganiseerd
door Het Comité Champagne, Het Bureau du Champagne Benelux en de Hotelschool
Spermalie te Brugge. Het accent van deze studiedag lag op de actualiteit,
diversiteit maar vooral op de eigenheid van de Champagne wijnen. Speerpunt
tijdens een der sessies was een voordracht over de duurzame ontwikkeling in de
Champagne streek dat waarschijnlijk een van de belangrijkste ontwikkelingen is
in dit afgebakende wijngebied.
Presentatie door de
heren Dominique Moncomble en Arnaud Descotes van Het Comité Champagne.
Mijn nieuwsgierigheid
was vooral gericht op de uitgebreide degustatie van verschillende Grand Cru champagnes die deskundig werden voorgesteld door zes
Vlaamse Champagne Ambassadeurs die elk een specifiek kenmerk in duiding
brachten.
Alle verkoopsprijzen van de GCs liggen boven de 50
Euro!
De beschreven rosé champagne +/- 30 Euro.
Kris Van de Sompel, Champagne Ambassadeur 2006 over Le terroir
Champenois NV. De Sousa 3A Brut.
Hét accent ligt hier vooral op de terroir, vandaar
de verwijzing naar de 3A (druiven afkomstig van de dorpen Avize, Ay en Ambonnay)
De fenolische rijpheid werd als specifiek element belicht alsook de samenhang
van de verschillende type terroir die voor diversiteit zorgen in deze
champagne. De bodem bestaat hier uit het zuiverste krijt van het ganse
champagne gebied (belemniet). De wijnmaker die voornamelijk werkt met de
klassieke cépages Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier beroept zich op de
aanplant van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar.
Een lange rijping op
de lies gaven mij volgende oog- neus en smaakkenmerken: bleke gouden kleur met
koperen hoogtepunten, intense fijne bubbels. De neus is vleiend met typische
chardonnay kenmerken zoals citroen, ananas en vooral mango, versterkt met
botertoetsen uit eigen vatveroudering. Aromas van rode bes en framboos,
typisch voor Pinot Noir. In de mond geeft de Pinot Noir de fluweelzachte,
zalvende gladheid met de finesse, frisheid en mineraliteit van de Chardonnay.
Peter Doomen, Champagne Ambassadeur 2013 over La singularité de la Champagne
Pierre Peters Cuvée de Réserve, Brut, Blancs des Blancs.
Opzoeking in een Cuvotheek (bibliotheek van wijn) zou
ons het woord singularité (singulariteit) omschrijven als eigenaardig, vreemd,
wonderlijk, zonderling. Deze term uit de wis- en natuurkunde, meer specifiek
uit de kosmologie geeft ons volgende verklaring: een punt in de ruimte-tijd
waar de natuurwetten hun geldigheid verliezen. Kortom, iets waar de normale
regels of wetten niet meer toegepast kunnen worden. TOPIC: één wijn, één druif
(chardonnay), één perceel (terroir) en één jaar (millésime=oogstjaar).
Wijnbouwer Pierre
Peters (reeds de zesde generatie) uit het dorpje Le Mesnil-sur-Oger maakt een
Blanc de Blancs die verwijst naar fijnheid, mineraliteit, zuiverheid, licht,
direct, fris en zijnde energiek. Organoleptisch kwam ik tot volgende kenmerken:
krachtige bubbels met frisse geuren van appels en groene peer. Droog en fris,
doordrenkt met een kinine achtige mineraliteit. Witte perzik, amandelfruit,
brioche, honing, limoen, amandelen, vleugje jodium, gekonfijte citrusvruchten,
bloemige ondertoon met slepende kruidigheid.
Frans Lathioor, Champagne Ambassadeur 2005 over La création dune
cuvée Pol Roger, Brut
Hier ligt het accent op de samenstelling van de cuvée
voornamelijk op de mengtechniek waarbij de kwaliteit van de druiven belangrijk
zijn voor de assemblage. Vergeten we niet dat Champagne het werk is van
assemblage waarbij hoe meer reserves in een Champagnehuis aanwezig zijn, hoe
mooier de blend wordt. Een lange ligtijd is ook belangrijk mits de basiswijn
goed is.
Pol Roger,
hofleverancier van het Koninklijk huis in Engeland, bezit 80 ha wijngaard
gelegen rondom Epernay in de Valée de la Marne. Dé referentie is dat hij
beschikt over de koudste kelders in de Champagne streek met als voordeel van een
langzame gisting op fles met als gevolg het ontstaan van fijne belletjes met
een voller bouquet.
Ik zou deze wijn
kunnen omschrijven als een elegante champagne waarin de Pinot Noir, Pinot
Meunier en Chardonnay druiven uitstekend met elkaar in balans zijn. Kenmerkend
zijn de goudgele tint en verfijnde mousse. De subtiele smaak onderscheidt zich
door een zweem van witte bloesem (acacia, honing) met een lange afdronk die
indruk nalaat.
Johan Mullebrouck, Champagne Ambassadeur 2008 over Effervescence et
Champagne Mumm de Cramant
Deze champagne (100% Chardonnay) zou men kunnen
benoemen als accelerator du plaisir (bondgenoot van het leven, de opwinding,
het plezier, het enthousiasme, de vrolijkheid maar vooral de magie. Hier is de
effervescence en mousse duidelijk te onderscheiden. Speciaal aan deze Grand Cru
is dat de druk op 4,5 bar is gebracht i.p.v. de normale 6 bar.
Effervescence (bruisen en ontsnappen van gas) kan ook
waargenomen worden bij het openen van een fles champagne, bier of
koolzuurhoudende drank, zoals frisdrank. De zichtbare belletjes worden
geproduceerd door het ontsnappen van het opgeloste gas.
Het wereldmerk Mumm
kan prat gaan op de aanbevelingen van Robert Parker, de Wine Spectator, de
Gault Milau en de Guide Hachette
Deze champagne bracht
mij in verleiding door zijn buitengewoon aromatisch pallet van witte perziken,
hazelnoot, honing en in het bijzonder door zijn mineraliteit.
Het huis Laherte Frères is gelegen in het dorpje
Chavot, ongeveer 10 km van de stad Epernay. De vinificatie kenmerken van deze
rosé zijn de volgende: saignée methode met als assemblage 50% Pinot Meunier,
30% Pinot Noir en 10% Chardonnay.
10% stille rode
wijn afkomstig van de Pinot Meunier, 40% reserve wijn van de Pinot Meunier op
barriques. 6 à 7 gram dosage. De diversiteit in deze rosé is enorm!
Mijn pallet ervaarde
een helder kleurige rosé, merkbaar dank zij zijn elegantie en fruitige aromas
van gestoofde aardbeien. Een perfecte harmonie tussen frambozen en vanille. De
afdronk is lang, zoet en romig. De zuren afkomstig van de chardonnay garanderen
hier het bewaarpotentieel. De Pinot Noir geeft hier de ruggengraad weer.
Saignée methode: men
laat de druiven bloeden. De bereiding start zoals bij rode druiven, maar de
gisting (macération) wordt ingekort en het kleurrijke sap wordt afgetapt
(saignier).
Gido Van Imschoot, Champagne Ambassadeur 2012 over fût bois, cuve inox
Bollinger Spécial cuvée (Bollinger te Ay)
De voordelen van de reeds in 1952 in gebruik zijnde
inox vaten bij Bollinger zijn dat de inox vaten inert zijn en dat men de
temperatuur onder controle kan houden wat een zo genoemde fraîcheur aromatic
weergeeft. Bollinger personaliseert zich nu met een nieuwe interesse voor hout,
onderdeel van de diversiteit van het product. Destijds was hygiëne een reden
van stopzetting van de houtlagering maar tegenwoordig heeft men vaten in eigen samenstelling.
Nadeel hiervan is stockage én de prijs. De samenstelling van deze cuvée is 60%
Pinot Noir, 25% Chardonnay en 15% Pinot Meunier deels opgevoed op inox en deels
op houten vaten. De reserve wijn is afkomstig van drie lagere jaren.
Mijn persoonlijke
notities spreken over een fonkelende, heldere lichtgele kleur met gouden kern
met een klassieke neus van rijpe peer, mokka, peperkoek, biscuit, brioche met
een aanhoudende gist geur. Een perfect samenspel tussen autolyse en
houtlagering. De nasmaak is nootachtig met een romig mond gevoel. De tendens om
van de Champagne meer een eet wijn te maken komt hier ten volle tot zijn recht.
Alle geproefde champagnes
samengevat één slagzin: een ervaring
rijker!
Nog enkele wistjedatjes
meegeven over deze godendrank
Ø Champagne is de grootste speler in het Franse
segment wijnen en draagt op een determinerende manier bij tot de vitaliteit van
de nationale economie.
Ø Is de belangrijkste exportspeler in Frankrijk
op vlak van wijnen en gedistilleerde dranken.
Ø Het Champagne gebied is goed voor 0,4% van de
totale wereldwijde oppervlakte aan wijngaarden en is goed voor 4% van de totale
Franse wijngaardoppervlakte.
Ø De Champagneketen ligt aan de basis van zon
30.000 directe jobs. Tijdens de oogst komen daar nog zon 120.000
seizoenarbeiders bij.
Ø Champagnewijn wordt naar meer dan 190 landen
geëxporteerd en vertegenwoordigt ongeveer 10% van het wereldwijde totale volume
aan bruisende wijnen.
Ø Er zijn 15.700 vignerons en 300 maison de
Champagne (cijfers 2013)
Ø Totaal productie gebied van 33.573 ha
Ø Oogstcijfers: 349.000.000 flessen met
rendement van 12.008 kg/ha
Ø Omzet en voorraad: 4,4 miljard Euro waarvan
2,3 export
Ø Oogst 2014: begonnen op 8 september in de
meest vroegrijpe dorpen en tot op 22 september in de laatste dorpen.
Ø Er zitten ongeveer 2 miljoen belletjes in een
fles Champagne waarvan er ongeveer 50 belletjes per seconde opstijgen.
Twee toponderzoekers van onze Unief (UGent)
worden op 22 november eerstkomend geïnaugureerd door de Gentse Wijnmetersgilde.
Dit jaar koos de gilde voor onze rector, Professor Anne De Paepe (vakgroep
Pediatrie en Genetica) en voor Prof. Dominique Van Der Straeten (vakgroep
Fysiologie). Beide onderzoekers onderscheiden zich in het vakgebied ggos
(genetisch gemanipuleerde organismen), de ene op medisch vlak, de andere op
planten fysiologisch vlak.
Als gezworen lid van de Kapittelraad van de
Gentse Wijnmetersgilde, maar vooral als free lance culinair journalist vond ik
het bijzonder interessant om een interview te mogen afnemen van Dominique over
boven genoemd onderwerp. Ik trok naar haar labo in de K.L.Ledeganckstraat
(Faculteit Wetenschappen) voor een uitgebreid, niet ingekort interview over dit
nog vrij onbekend onderwerp in de wijnbouw.
Georges De Smaele-De
gecultiveerde druif Vitis vinifera is ontstaan uit wilde soorten. Kan je dit
omschrijven als een natuurlijke genetische wijziging?
Dominique
VanDerStraeten-Dat is inderdaad het geval. Laten we even
de oorsprong van de wijndruiven van vandaag bekijken. Er zijn tussen de 5000 en
10000 variëteiten van Vitis vinifera
bekend, maar daarvan worden slechts een zeer beperkt aantal gebruikt voor wijn
en tafeldruifproductie. Al die variëteiten zijn het gevolg van genetische
wijzigingen van een moedervariëteit.
De
wilde druif staat bekend onder de wetenschappelijke naam Vitis vinifera subsp. sylvestris
(of Vitis sylvestris), terwijl de
naam Vitis vinifera subsp. vinifera (of kortweg Vitis vinifera) verwijst naar de
gecultiveerde druif. Deze laatste heeft tweeslachtige bloemen, terwijl de wilde
druif tweehuizig is (met mannelijke en vrouwelijke bloemen op aparte planten),
en kruisbestuiving nodig is om vruchten te kunnen produceren.
De
veredeling van de wilde druif dateert van 3500-3000 v.C.,wellicht in de
zuidelijke Kaukasus (Armenië, Georgië) of de Westelijke Balkan (Roemenië,
Bulgarije). De eerste geschriften in verband met de wijndruif vinden hun
oorsprong in Mesopotamië, en dateren van het derde millenium v.C. De tekst, in
Sumerisch schrift, behandelt het epos van Gilgamesh, een heldendicht behorende
tot de oudste literaire werken van de mensheid. Er zijn ook talrijke
hiëroglyfen uit het oude Egypte, waaruit blijkt dat wijn drinken een voorrecht
was van de farao, priesters, en staatsfunctionarissen.
De
oude Grieken introduceerden de wijndruif en wijnproductie in Europa. Griekse
kolonisten voerden de wijndruif in in Zuid Italië (toen Magna Grecia), in die
tijd bekend als Enotria. De Etrusken verbeterden de productiemethoden en
breidden de wijnexport buiten het Mediterrane gebied uit. De Romeinen
optimaliseerden de productie nog verder. De wijndruif werd dan in de loop van
de 17e eeuw in N- en Z-Amerika, Afrika en Australië ingevoerd. Door
de eeuwen heen ontstonden dus, in al deze gebieden, steeds nieuwe variëteiten.
Die ontstonden hetzij door genetische wijziging na tussenkomst van de mens
(veredeling), hetzij door spontane genetische wijziging (mutaties).
Veredeling
leidt dus tot genetische wijziging, net zoals dat bij genetische modificatie
(ontwikkeling van een GMO) het geval is. Een mooi voorbeeld van een natuurlijke
genetische wijziging, is het ontstaan van witte druiven. In 2007 rapporteerden
wetenschappers van Australië's Commonwealth Scientific and Industrial Research
Organisation (CSIRO), dat de oorspronkelijke witte druif ontstond uit een rode
druifvariëteit door 2 onafhankelijke mutaties in 2 genen die de accumulatie van
rode kleurstoffen (anthocyanen) in rode druif controleren. Dergelijke
coïncidentie van mutaties in 2 genen die een zelfde functie uitoefenen, is een
zeldzaam maar volstrekt natuurlijk gebeuren. Mocht evenwel slechts 1 van die
genen gemuteerd zijn, dan zouden er geen 3000 witte druifvariëteiten voorhanden
zijn. Conclusie: de gecultiveerde (wijn)druiven van vandaag zijn het product
van genetische wijzigingen die hetzij spontaan in de natuur optraden, hetzij
door de mens bij veredeling werden geïntroduceerd.
Georges-Met genetische manipulatie kan
je de grenzen van een soort overschrijden. Wetenschappers kunnen genen van
bacteriën, virussen, insecten, dieren en zelfs mensen onderling uitwisselen.
Wie beslist over wat goed en fout zit?
Dominique-Dat klopt, men kan in principe genen
uit eender welk organisme inbouwen in een andere soort. Wat goed of fout is, is
een keuze die als samenleving hoort genomen worden. Daarbij moeten echter
weloverwogen beslissingen worden genomen, wat inhoudt dat men goed geïnformeerd
moet zijn over de aard van de nieuwe technologie. Onderwijs op het niveau van
de middelbare school speelt daarin een heel belangrijke rol; onbekend is
onbemind. Wetenschappers dienen de bevolking goed te informeren over de
mogelijkheden, voordelen en eventuele problemen bij introductie van GMOs. De
beslissing om GMOs te accepteren wordt genomen op Europees niveau en op het
niveau van de lidstaten, maar die dienen ook gesteund worden door een brede
basis van de bevolking.
Georges-Is genetische manipulatie van
de druif mogelijk en is dit wel maatschappelijk verantwoord?
Dominique-GGO druiven zijn reeds bekomen door
wetenschappers in verschillende landen, er is dus geen technologische barrière
om deze te bekomen. Essentieel is de techniek die daarbij gebruikt wordt deze
die aan de Universiteit Gent door de professoren Schell en Van Montagu in de
jaren 80 werd ontwikkeld, gebruik makend van een natuurlijke vorm van
genetische modificatie. Daarbij wordt de grondbacterie Agrobacterium tumefaciens
aangewend als vehikel voor het inbrengen van een nieuw stukje DNA in de plant.
Deze bacterie veroorzaakt bij infectie van de plant ter hoogte van de overgang
van stengel naar wortel een gezwel. Deze is het gevolg van de overdracht van
genen betrokken in de aanmaak van 2 plantenhormonen, wat leidt tot een
ongecontroleerde celgroei. Agrobacterium-infecties komen trouwens in de natuur
ook vaak voor op wijnstokken.
Georges-Hoever staat men met de
EU-wetgeving ivm ggos, specifiek voor de wijnbouw?
Dominique-De wetgeving betreffende GGOs in de
EU is niet specifiek voor wijnbouw, maar eerder algemeen. In Belgie worden
dossiers in verband met GGOs geadviseerd door de Adviesraad voor
Bioveiligheid. Op het niveau van de EU is dit de European Food Safety
Authority (EFSA).
Op
dit moment is in de EU het verbouwen van slechts 2 GGOs toegelaten: een voedermaisvariëteit
van Monsanto, resistent tegen de Europese maisboorder (de rups van een
nachtvlinder), die zeer grote schade toebrengt aan maïscultuur, en anderzijds
de Amflora aardappel. Deze GGO aardappelvariëteit werd ontwikkeld door BASF
en produceert een type zetmeel dat onder meer geschikt is voor industriële
applicaties, zoals papierproductie. Amflora werd goedgekeurd in 2010, maar werd
in 2012 uit de Europese markt teruggetrokken.
Op
dit moment is het niet toegelaten om GGO druifvariëteiten te groeien binnen de
EU, behalve voor specifieke onderzoeksdoeleinden, mits de nodige vergunning
wordt bekomen.
Georges-Wat is het verschil tussen het kruisen/enten/klonen/veredeling
met genetische manipulatie van de druif?
Dominique-Enten en kruisingen zijn verschillende
vormen van veredeling. Kruising is de geslachtelijke voortplanting door het
aanbrengen van pollen van één variëteit op de stamper van een andere variëteit.
Daarbij wordt een hybride bekomen, die eigenschappen van beide ouderplanten
bezit.
Door
kruisingen van Vitis vinifera met een
andere Vitis soort bekomt men
hybriden. Er zijn drie grote groepen druivenvariëteiten, die omwille van
verschillen in hun eigenschappen, na kruising, tot landbouwkundig interessante
toepassingen kunnen leiden:
1.
Amerikaanse rassen, met o.a. Vitis
labrusca, Vitis bicolor.
2.
Oost-Aziatische rassen zoals Vitis coignetiae
3.
Europese en West- en Centraal-Aziatische rassen, waaronder Vitis sylvestris en Vitis
vinifera (=Europese wijndruif).
Enkel
Vitis vinifera, de Europese
wijndruif, kan lekkere wijn voortbrengen.
Amerikaanse
rassen zijn echter, in tegenstelling tot de Europese variëteiten, bestand tegen
de uit Amerika afkomstige ziektes, zoals meeldauw en valse meeldauw, maar nog
veel belangrijker is dat zij resistent zijn aan de druifluis. De druifluis, Daktulosphaira vitifoliae Fitch (familie
Phylloxeridae oorspronkelijk in
Frankrijk beschreven als Phylloxera
vastatrix), is een insect dat voornamelijk de wortels van de druivelaars
aantast (er bestaan ook soorten die bladeren aantasten en galletjes vormen,
waarin nymfen het stadium voor adulte druifluizen- voorkomen).
De
Oost-Aziatische rassen zijn dan weer zeer goed tegen de koude bestand, en zijn
daarom een belangrijke bron van genen voor koude-resistentie).
Toen
in de negentiende eeuw de druifluis, door de veel snellere stoomschepen, de
tocht over de Atlantische oceaan overleefde, kwam de wijnbouw in Europa aan de
rand van de afgrond. De wijngaarden stierven massaal af. De oorzaak van de
vernietigende ziekte werd in 1868 geïdentificeerd door o.m. Professor Planchon
die het verband legde tussen het afsterven van de wijnstokken en het voorkomen
van de kleine gele insecten op de wortels. De oplossing bestond er uit om onze
wijndruif met Amerikaanse druivenrassen te kruisen. Dit hybridiseren was
weliswaar de redding van onze wijnbouw, maar de kwaliteit was veel geringer dan
deze van onze wijndruiven. In een poging om druiven te kweken die een betere
kwaliteit wijn zouden voortbrengen, realiseerde Albert Seibel al meer dan
16.000 hybriden, waarvan er ruim 500 commercieel werden geteeld.
De
techniek van het enten werd rond 1900 geïntroduceerd. Daarbij wordt een stek
van één variëteit op een onderstam van een andere variëteit gezet. Er werd
ontdekt dat men door het enten van de klassieke wijndruiven (Vitis vinifera) op hybride onderstammen
weer de vroegere kwaliteitswijnen kon produceren. Landen als Frankrijk besloten
vrijwel onmiddellijk om de aanplant van kruisingshybriden te verbieden.
Wijndruiven geënt op hybride onderstokken werden de norm en zijn dat nog steeds,
met uitzondering van enkele landen in het voormalige Oostblok.
Georges-Stel dat een gelijkaardige
vernietigende ziekte in de wijnbouw zich nu zou voordoen, zou de genetische
manipulatie ons DE oplossing bieden?
Dominique-Genetische manipulatie zou wellicht
een oplossing kunnen bieden, afhankelijk van het probleem dat zich zou
voordoen. De kans bestaat dat binnen de 1000-en bestaande druivenrassen er
wellicht sommige de nodige resistentiegenen zouden bezitten. Vaak biedt de
natuur zelf al een oplossing. Maar via genetische modificatie zou men sneller
aan een nieuwe, resistente variëteit kunnen komen.
Georges-Kunnen GMO-druiven bekomen
worden resistent tegen plagen zoals virussen, fungi, schimmel, meeldauw,
insecten - dit ter vervanging van gebruikelijke pesticiden of kopersulfiet?
Jazeker.
Een voorbeeld daarvan is het onderzoek aan het INRA station in Colmar op de
virale ziekte in het Frans Court-noué genaamd (in het Engels: fan-leaf virus). Dit
virus, ook wel de aids van de wijngaarden genoemd, wordt verspreid door de
nematode Xiphinema index. Deze tast
de wortels van de wijnstok aan en brengt zo het virus over. Er bestaat geen
bestrijdingsmiddel tegen. Het virus verstoort de groei van de plant, de afstand
tussen de knoppen wordt kleiner en er ontstaat misvorming. Het blad wordt
gevlekt geel en gekarteld; de druiven worden zeer variabel van grootte
(millérandage). Aanvankelijk is er sprake van een toename van de kwaliteit,
maar uiteindelijk sterft de wijnstok af. Vooral de chardonnay is gevoelig voor
deze ziekte.
Aangetaste
wijngaarden moeten worden gerooid, maar de nematodes blijven in achtergebleven
wortelresten in de grond zitten en gaan pas na een jaar of zes dood. Daarom
moet bij nieuwe aanplant de bodem rusten en deels braak liggen of gedesinfecteerd
worden door gebruik van nematiciden. Dit laatste is altijd verboden geweest bij
biologische wijnbouw en sinds kort ook bij de conventionele wijnbouw.
Het
INRA van Colmar ontwikkelde een GMO druifvariëteit die resistent is tegen dit
virus (draagt een gen dat een variante maakt van een eiwit van het virus,
waardoor het echte virus niet meer kan vermenigvuldigen). Enkel de
wortelstokken dienen transgeen te zijn, de stek (ent, bovenstam) is niet
transgeen.
Georges-Zou de wijnbouwer bij gebruik
van ggos meer kunnen produceren of zijn ggos enkel bedoeld om de gewassen
bestendig te maken tegen gif (herbiciden?) en insecten?
Dominique-Er kunnen zeker GGOs ontwikkeld
worden die tot een hogere productie zouden leiden, dat is absoluut mogelijk.
Dit is in theorie van toepassing op elke plantensoort.
Georges-Bestaat er al een
GMO-druivenvariëteit resistent tegen vorst en wateroverlast?
Dominique-Dergelijke GGO-druifvariëteiten werden
nog niet gepubliceerd. Maar in principe is het wel mogelijk. Er wordt veel
onderzoek gedaan op de reactie van planten bij wateroverlast (vooral in rijst),
en er zijn heel wat genen bekend die hierin een rol spelen. Die genen zouden
ook in druif aangewend kunnen worden, voor productie van een variëteit die
tolerant is tegen wateroverlast. Hetzelfde geldt voor vorstresistentie.
Georges-Zijn er desbetreffend reacties
te verwachten van de Groenen, van Greenpeace? (cf aardappelveld-Wetteren)?
Dominique-Er zijn al voorbeelden van
protestacties tegen GGO druiven zowel in Frankrijk als in Zuid-Afrika.
Vreedzaam protest hoeft op zich geen probleem te vormen. Er moet echter een
serene dialoog tot stand komen tussen voor- en tegenstanders; de discussie is
momenteel -zeker in Europa- te sterk gepolariseerd. De Groene Beweging heeft
ons op zijn minst wakker geschud in verband met de hele problematiek rond de
teloorgang van de planeet en het belang van het behoud van de natuur. Het
bewust maken van de bevolking is één aspect. Anderzijds stemt dit
wetenschappers ook tot nadenken, ook zij moeten hun werk durven in vraag
stellen. De maatschappelijke impact van de toepassing van wetenschappelijk
onderzoek (innovaties) mag niet over het hoofd worden gezien. In de komende
jaren zal in dat verband wellicht meer dialoog tot stand komen met een ruimere
basis, zodat innovaties een breder draagvlak kennen. Anderzijds moet
fundamenteel wetenschappelijk onderzoek onvoorwaardelijk kunnen doorgaan, dit
is immers de basis voor de toekomst. Wat dat laatste betreft, moet onderstreept
worden dat we dank zij GGO technologie ontzettend veel hebben geleerd en nog
steeds kunnen leren over levende organismen.
Georges-Critici beweren dat schadelijke
effecten pas na verloop van tijd zichtbaar zullen worden en dat genetisch
gemodificeerde organismen niet zomaar uit het milieu kunnen worden
teruggeroepen - hoe sta je daar tegenover?
Dominique-Dat is inderdaad een heikel punt. De
wetenschap staat niet stil, er is continu vooruitgang, maar anderzijds weten we
ook nooit alles (dat is de zogenaamde Socrates paradox: ik weet één ding,
namelijk dat ik niets weet). Onderzoek blijft nodig om effecten op lange
termijn te kunnen doorgronden. Maar dit geldt voor alle nieuwe technologieën of
producten daarvan. Zo bvb worden schadelijke neveneffecten van geneesmiddelen vaak slechts opgemerkt na
jarenlang grootschalig gebruik. Alles hangt af van een positieve balans:
hoeveel goeds kan voortkomen uit de marktintroductie van een nieuw product, en
weegt dat wel op tegen eventuele gevaren of nevenwerkingen? Dat is een
moeilijke discussie, vooral gezien de belangen die er veelal aan gekoppeld
zijn.
Georges-Is biologische en/of
biodynamische wijncultuur verenigbaar met genetisch gemanipuleerde wijnbouw?
Dominique-In principe wel, gezien GGO-technologie
idealiter de plant een inherente bescherming kan bieden tegen allerlei ziekten
of belagers, waardoor minder milieuvervuilende pesticiden moeten aangewend
worden. Uitgebreid voorafgaandelijk onderzoek en monitoring op langere termijn
blijven echter erg belangrijk.
Georges-Zuid Afrika is nu een van de
voorlopers op het gebied van genetisch onderzoek in de wijnbouw (Universiteit
van Stellenbosch). Hoever staan wij in Europa?
Dominique-Europa heeft een zeer rijke
onderzoekstraditie in de wijnbouw. Een prachtvoorbeeld is de collectie: Le
Louvre des Vignes. Deze collectie werd door Franse onderzoekers gestart in 1876
(oorspronkelijk in Montpellier) als antwoord op het uitbreken van de
druifluisepidemie. De aanleg van de collectie had dus
infeite genconservatie tot doel, het behoud van de genen die bijdragen tot
ziekteresistentie en dergelijke. In het Domaine de Vassal waar de collectie
sedert 1949 wordt gehuisvest, komen veel minder infecties door insecten en
nematoden, en bijgevolg ook minder virussen voor, gezien het domein op
zandgrond ligt. Het Louvre des Vignes zal echter opnieuw moeten verhuizen. De
eigenaar, Domaines Listel in
Sète bij Montpellier, wenst de 30-jarige pacht niet te verlengen. Wellicht zal
de collectie verhuisd worden naar het INRA onderzoeksstation voor viticultuur
en oenologie in Gruissan, ongeveer 70 km ten zuidwesten van het Domaine de
Vassal.
Een
tweede voorbeeld van toonaangevend onderzoek op Vitis vinifera in Europa is de sequenering van het druifgenoom, nl
op Pinot Noir. Dit werd gerealiseerd door een Frans-Italiaans publiek
gefinancierd onderzoeksconsortium. Vitis
vinifera blijkt over 30000 genen te beschikken en ongeveer 0,5 miljard
baseparen per enkelvoudig genoom. Het aantal genen is ongeveer hetzelfde als
in rijst. De mens daarentegen heeft ongeveer 23500 genen, maar wel 2,9 miljard
bouwsteentjes. We bezitten dus veel meer bouwstenen in ons genoom, maar minder
genen dan de wijndruif.
Zuid-Afrika
is eveneens een koploper in het onderzoek van wijndruif. Daar heeft men het
groot onderzoeksstation Welgevallen bij Stellenbosch. Ook Australië voert heel
wat onderzoek uit op het vlak van GGO druiven.
Georges-Kan er iets gedaan worden met
de zaden van de druif?
Dominique-Jazeker, en er wordt tegenwoordig van
langsom meer vastgesteld dat druivenpitten wel een aantal heilzame stoffen
bevatten, voornamelijk anti-oxidanten. Daarentegen veroveren pitloze druiven
steeds een groter marktaandeel en wordt het soms moeilijk om druiven met pitjes
te vinden.
Genetische
modificatie zou bvb kunnen bijdragen tot het verhogen van de gehalten aan die
anti-oxidantia.
Georges-Zou een duidelijke etikettering
zinvol zijn?
Dominique-Is zinvol gezien er geen algemene
aanvaarding van GGOs is. Bovendien willen vele consumenten wel goed geïnformeerd
worden over het product dat hij/zij koopt.
Georges-Hoeven we in de toekomst schrik
te hebben van een glaasje gemanipuleerd?
Dominique-Er zijn ivm. GGOs geen gevaren
vastgesteld voor de Volksgezondheid. Allergie tegen bepaalde genproducten kan
optreden, maar dit moet hoe dan ook getest worden vooraleer een nieuwe
variëteit in de handel komt. Een recente studie van eeen Franse onderzoeksgroep
waarbij een hogere frequentie van kanker zou voorkomen in proefdieren gevoed
met GGO mais, werd door vele wetenschappers in twijfel getrokken en zal in de
toekomst worden herhaald. Er is dus heden geen reden om te veronderstellen dat
een glaasje gemanipeerd gevaarlijk zou zijn voor onze gezondheid, tenzij we ons
zouden laten gaan!
BEDANKT DOMINIQUE VOOR DEZE BIJZONDERE WIJNLES!
Georges De Smaele, wijnjournalist.
Ter
inlichting:
Gentse Wijnmetersgilde, Vrienden van de Gentse wijngaard zie website
www.wijnmetersgildegent.be
Ik ben De SMAELE GEORGES
Ik ben een man en woon in Lovendegem-BELGIE () en mijn beroep is op rust .
Ik ben geboren op 13/12/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wijn en alles wat het culinaire aangaat.
Vinoloog, Meester-Vinoloog, houder van WSET-level3 Advanced Certificate in Wines and Spirits, Certificaat Bordeaux-SOPEX