ZO ONSCHULDIG IS DAT
FRUITVLIEGJE NIET !
Sinds enkele jaren is
er wereldwijd een nieuwe plaag waargenomen in de wijngaard, namelijk de
Drosophila Suzukii fruitvlieg. Deze fruitvlieg (3mm groot) zorgt voor ophef in
de wijnwereld door de zware schade die ze aanricht. Het uit Japan afkomstig
beestje is gesignaleerd van Bordeaux tot aan de Rijn en van Canada tot in
Nederland en België.
Naast de
weersomstandigheden waar men geen invloed op heeft zijn plantenziekten en
insecten een grote zorg voor de land-, tuin- en wijnbouw. Denk maar terug in de
geschiedenis (19e eeuw) aan de bekendste druivenplaag, de phylloxera
vastatrix (druifluis). Oplossingen ter bestrijding werden gevonden, maar
vergeet niet dat het beestje nog steeds wereldwijd actief is. Ieder jaar liggen
schimmels en insecten op de loer die onze wijngaard kunnen aantasten zoals de
pokkenmijt, rebzicade*, roofmijten, sluipwespen en andere natuurlijke vijanden.
Als wijnboer moet je dus steeds alert zijn voor deze onnodige gasten in de
wijnvelden. Gelukkig zijn er steeds meer schimmeltolerante rassen beschikbaar
en worden door de Overheid steeds strengere eisen gesteld inzake
milieuvriendelijke schimmelbestrijdingsmiddelen.
Hét grote verschil
tussen de Suzukii fruitvlieg en de gewone fruitvlieg is dat deze Aziaat ook
onrijp fruit aantast. Alle klein fruit zoals rozebottel, wilde bramen,
frambozen, aardbeien, blauwe bessen, kersen en vooral druifjes zijn zeer
geliefd bij dit vliegje.
De vrouwkes hebben
een soort zaagje dat het hen mogelijk maakt om door het harde onrijpe fruit
door te dringen om dan hun eitjes af te leggen. De mannetjes zijn herkenbaar
aan de vlekken op hun vleugels. Ze vermenigvuldigen zich zeer snel. Een
vrouwtje legt minstens 300 eitjes. De ontwikkeling is afhankelijk van de
temperatuur. De larven doorlopen drie stadia in 5 tot 7 dagen. Men onderzoekt
nog hoe en waar ze overwinteren. Wel is bekend dat ze in staat zijn om bij lage
temperaturen te vliegen. Aangetast fruit herkent men aan de scheurtjes, gaatjes
en deukjes. Het fruit kan zich niet meer verder ontwikkelen omdat de larve aan
het vruchtvlees vreet. Andere fruitvliegjes (3800 soorten) maken ook gebruik
van de beschadigde plekken om hun eitjes af te zetten. Gerichte bestrijding met
middelen zoals insectenspray is alleen mogelijk op basis van gedegen monitoring
(vallen met lokstof). De beste periode voor bestrijding situeert zich al in het
voorjaar, direct na de bloei en van zodra de eerste vruchten worden gevormd.
Aangetast fruit moet verwijderd en vernietigd worden. Zeker niet composteren of
in de groentecontainer deponeren ! Deze fruitvliegen ontwikkelen zich ook op
rottend fruit.
In 2014 werd
aantasting gemeld in alle wijnlanden. Bij rode druiven: Dornfelder, Lemberger, Trollinger,
Regent, Pinotin, Acolon, Cabernet Dorsa
. Sporadische aantasting bij witte/gris
soorten. Het is dus waarschijnlijk zo dat rode of gris druiven eerder worden
aangetast, maar witte druiven zijn zeker niet immuun. In België en Nederland
werden eind seizoen 2014 vierendertig wijngaarden besmet waaronder deze van
Syntra Gent (cépages pinot noir en merlot, Johanniter en Solaris), Monte
Blandinius-wijngaard Sint-Pietersabdij Gent (Johanniter) en in de wijngaard
Kampenberg te Vlierzele.
Het probleem met deze
vlieg is dat ze weinig natuurlijke vijanden heeft en gedijt in een klimaat van
min 10° C en plus 35° C
Bij deze concludeer
ik dat een strenge winter best onder de min 10° C dé oplossing geeft ter
bestrijding van deze wijngaard boosdoener.
· klein (1 à 2 mm) lichtgroen beestje dat veel
voorkomt in onze wijngaarden (België en Nederland)
Georges De Smaele, wijnrecensent.
Augustus 2015.
|