GEORGES ALS VINAMI FREE LANCE JOURNALIST
MEER WETEN OVER WIJN?
Inhoud blog
  • INVLOED VAN DE BODEM OP ONS PALET
  • Waarde van de medaille op een wijnfles?
  • OVERSTAPPEN NAAR EEN ANDERE VERPAKKINGSVORM ?
  • OVER EEN VAN DE GROOTSTE WIJNDOMEINEN IN WALLONIË
  • ZIJN ALCOHOLVRIJE WIJNEN BELANGRIJK OF BELANGLOOS ?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    02-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DUITSE AHR WIJNEN
    DUITSE AHR WIJNEN
    Het rode wijnparadijs

    Met de aanplant van ongeveer 560 hectare is het Ahr gebied een van de kleinere wijnbouwgebieden van Duitsland. Genoemd naar de gelijknamige rivier is het tegelijk het meest noordelijkste wijnbouwgebied van Duitsland. Zo’n 40 km te zuiden van de voormalige hoofdstad Bonn stroomt de Ahr in de Rijn. 

    Het schilderachtige dal dat door de rivier is uitgesleten zorgt voor beschutting tegen de koude westenwinden. De wijngaarden zelf situeren zich op de steile zuidelijke hellingen van grijze leisteenbodem. Het regent er maar weinig en het zachte klimaat biedt de druiven in het Ahr dal optimale groeicondities, ook al omdat de overdag opgewarmde rotsen ’s nachts hun opgeslagen warmte aan de druiven afgeven (natuurlijke vloerverwarming). Ook de rivier zelf heeft een stabiliserende invloed op het klimaat. 

    Kenmerkend voor het gebied is dat 85% van het druivenaandeel rode wijn levert. Vooral de spätburgunder (pinot noir), portugieser en frühburgunder worden geteeld, terwijl het belangrijkste ras voor wit riesling is. 

    Ongeveer 60% van de wijnen uit de Ahr zijn spätburgunder. Ze zijn rijp en sappig en toch verfijnd met vaak een mooie mineraliteit. Een klein beetje houtopvoeding en rijping op eikenhouten vaten kan zorgen voor extra lengte en tonen van specerijen. De rode Ahr wijnen beschikken over een behoorlijk bewaarpotentieel.


    WEETJE

    Een van de eerste wijncoöperaties ter wereld en de eerste in Duitsland werd in 1860 gesticht in Mayschoss. Dat ging als volgt: misoogsten en drukkende accijnzen leidden ertoe dat veel families van wijnboeren aan de Ahr het hoofd niet meer boven water konden houden met hun werk. Sommigen emigreerden, anderen verenigden zich om samen een kelder te exploiteren. Een idee dat ook nu nog steeds functioneert, en niet alleen aan de Ahr.
    (Bron:Deutches Weininstitut)



    AANPLANT

    Ca 560 ha
    Aandeel rode wijn 85%
    Belangrijkste druivenrassen:
    Spätburgunder, Portugieser, Riesling

    ZEKER TE BEZOEKEN

    Mayschoss: bakermat van de wijncoöperaties
    Kloster Mariental: wijnproeverij in een gewelfkelder



    KENMERKEN Spätburgunder
    ( cool climate druif )


    Complexe aroma’s van kersen, zachte rooktonen, amandel en andere fijne fruitnuances die aan rode bessen doen denken. Van de volle, meestal droog gevinifieerde edele rode bestaan twee hoofdvarianten. Er is het uit volledig rijpe druiven gemaakte zachte type met bescheiden tannine, robijnrood en fijn van structuur en het moderne type met meer tannine, minder zuren en een intensere smaak. Een goed gedoseerde lagering op vat past uitstekend bij beide typen. Wanneer spätburgunder snel van zijn schillen gescheiden wordt, levert de most een Blanc de Noirs op die al naar gelang de vinificatie licht roze tot wit uit kan vallen. In de vorm van sekt komt uit spätburgunder een uitstekende rosé schuimwijn of een parelende Blanc de Noirs voort. Späburgunders uit de Ahr maken internationale furore!
    Bron: Deutches Weininstitut.





    Georges De Smaele, wijnrecensent.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 05/06-11/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 05/12-11/12 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 08/02-14/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 30/11-06/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 10/12-16/12 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 11/09-17/09 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 10/08-16/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Startpagina !

    Klik hier
    om dit blog als uw startpagina in te stellen!
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    eric_claudia
    www.bloggen.be/eric_cl
    Over mijzelf
    Ik ben De SMAELE GEORGES
    Ik ben een man en woon in Lovendegem-BELGIE () en mijn beroep is op rust .
    Ik ben geboren op 13/12/1946 en ben nu dus 76 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wijn en alles wat het culinaire aangaat.
    Vinoloog, Meester-Vinoloog, houder van WSET-level3 Advanced Certificate in Wines and Spirits, Certificaat Bordeaux-SOPEX
    Een interessant adres?

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!