DUITSE AHR WIJNEN
Het rode wijnparadijs
Met de aanplant van ongeveer 560 hectare is het Ahr gebied een van de kleinere wijnbouwgebieden van Duitsland. Genoemd naar de gelijknamige rivier is het tegelijk het meest noordelijkste wijnbouwgebied van Duitsland. Zon 40 km te zuiden van de voormalige hoofdstad Bonn stroomt de Ahr in de Rijn.
Het schilderachtige dal dat door de rivier is uitgesleten zorgt voor beschutting tegen de koude westenwinden. De wijngaarden zelf situeren zich op de steile zuidelijke hellingen van grijze leisteenbodem. Het regent er maar weinig en het zachte klimaat biedt de druiven in het Ahr dal optimale groeicondities, ook al omdat de overdag opgewarmde rotsen s nachts hun opgeslagen warmte aan de druiven afgeven (natuurlijke vloerverwarming). Ook de rivier zelf heeft een stabiliserende invloed op het klimaat.
Kenmerkend voor het gebied is dat 85% van het druivenaandeel rode wijn levert. Vooral de spätburgunder (pinot noir), portugieser en frühburgunder worden geteeld, terwijl het belangrijkste ras voor wit riesling is.
Ongeveer 60% van de wijnen uit de Ahr zijn spätburgunder. Ze zijn rijp en sappig en toch verfijnd met vaak een mooie mineraliteit. Een klein beetje houtopvoeding en rijping op eikenhouten vaten kan zorgen voor extra lengte en tonen van specerijen. De rode Ahr wijnen beschikken over een behoorlijk bewaarpotentieel.
WEETJE
Een van de eerste wijncoöperaties ter wereld en de eerste in Duitsland werd in 1860 gesticht in Mayschoss. Dat ging als volgt: misoogsten en drukkende accijnzen leidden ertoe dat veel families van wijnboeren aan de Ahr het hoofd niet meer boven water konden houden met hun werk. Sommigen emigreerden, anderen verenigden zich om samen een kelder te exploiteren. Een idee dat ook nu nog steeds functioneert, en niet alleen aan de Ahr.
(Bron:Deutches Weininstitut)
AANPLANT
Ca 560 ha
Aandeel rode wijn 85%
Belangrijkste druivenrassen:
Spätburgunder, Portugieser, Riesling
ZEKER TE BEZOEKEN
Mayschoss: bakermat van de wijncoöperaties
Kloster Mariental: wijnproeverij in een gewelfkelder
KENMERKEN Spätburgunder
( cool climate druif )
Complexe aromas van kersen, zachte rooktonen, amandel en andere fijne fruitnuances die aan rode bessen doen denken. Van de volle, meestal droog gevinifieerde edele rode bestaan twee hoofdvarianten. Er is het uit volledig rijpe druiven gemaakte zachte type met bescheiden tannine, robijnrood en fijn van structuur en het moderne type met meer tannine, minder zuren en een intensere smaak. Een goed gedoseerde lagering op vat past uitstekend bij beide typen. Wanneer spätburgunder snel van zijn schillen gescheiden wordt, levert de most een Blanc de Noirs op die al naar gelang de vinificatie licht roze tot wit uit kan vallen. In de vorm van sekt komt uit spätburgunder een uitstekende rosé schuimwijn of een parelende Blanc de Noirs voort. Späburgunders uit de Ahr maken internationale furore!
Bron: Deutches Weininstitut.
Georges De Smaele, wijnrecensent.
|