GEORGES ALS VINAMI FREE LANCE JOURNALIST
MEER WETEN OVER WIJN?
Inhoud blog
  • Kan men zich terugvinden in de wijnwetgeving wat betreft de Herkomstbenaming ?
  • EEN HANDIGE WIJNFICHE
  • EEN WIJNFLES OPMAKEN, OP DRONK EN BEWAREN OF AFBLIJVEN ?
  • DE FEE VAN LIMOUX
  • Het hoeft niet altijd Champagne te zijn !!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    11-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Provencaalse wijnontdekking

    EEN PROVENCAALSE WIJNONTDEKKING

    CHATEAU DE MAJOULIERE

     

    Gespot op de wijnbeurzen van Floreffe, Roeselare en Gent kon ik het niet nalaten om tijdens mijn vakantie in de Provence (VAR) een bezoek te brengen aan het wijnkasteel Château de Majoulière, ontstaan in 2007. Mijn chauvinistisch tintje bracht me bij de wijnbouwers-eigenaars Reher-Van Baelen uit Mol (België). Dr. Reher is  long- en vaatchirurg in hoofdberoep en wijnboer in bijberoep. Samen met zijn echtgenote runt hij zijn Château gelegen in de gemeente Villerose tussen Salernes en Draguignan aan de D560. Zelfstudie en kennisgierigheid op wijngebied resulteerde in het wegkapen van talrijke prijzen op wijnconcours, zowel in Frankrijk als op internationaal vlak. (concours mondial des Féminalise-Var 2015; concours mondial Bruxelles 2015…enz.) Al hun vrije tijd en vakanties worden besteed aan hun passie, hét wijnmaken. Qua locatie zitten deze wijnboeren erg goed daar er sedert eeuwen wijn wordt gemaakt op deze leem- en kalkondergrond. De aangeplante wijnstokken zijn 25 jaar en ouder en bestaan uit de cépages Syrah, Grenache, Cinsault en Cabernet-Sauvignon voor Rood en Rosé vinificatie. In 2009 werd Rolle (Vermentino) en Sauvignon aangeplant voor de witte vinificatie. De familie Reher en medewerkers zijn fier over hun ecologische verantwoorde manier van werken in hun wijngebied dat momenteel 12 ha omvat. Na een manuele selectie van de beste druiven en na ontsteling en een zachte persing, wordt de wijn zo veel mogelijk met behulp van de zwaartekracht verwerkt. Zowel de rode als de witte wijn rijpt op Franse eik (Alliers).

     

    Ik mocht met enkele wijnvrienden ter plaatse volgende prijzige wijntjes (tussen de 7,5 en 15 Euro) proeven.

    Le Rosé 2014 – IGP du Var en Provence gemaakt uit de druivensoorten Grenache/Syrah/Cinsault en Cabernet Sauvignon. Pelmaceratie gedurende 4 uur en opgevoed in inox cuves. Een verfrissende, fruitige rosé die zich gemakkelijk laat matchen met de zuiderse keuken en bij pasta.

    Le Blanc 2014 – IGP du Var en Provence bestaande uit de cépages Vermentino (60%) en Sauvignon Blanc (40%). Deze witte wijn is opgevoed op nieuwe eiken vaten en heeft een ouderdomspotentieel van 5 jaar. Deze wijn heeft een complexe frisse neus met impressies van vanille, peer en andere steenvruchten. Een passende  wijn bij tongrolletjes en witte vis in de roomsaus.

    Séduction (Rood) 2013 – AOP Coteaux Varois en Provence. Cépages Syrah en Grenache. Deze wijn opgevoed in inox cuves én 18 maanden op eikenhout afkomstig van Alliers (FR)- 8 jaar in een verzorgde kelder te bewaren. Robijnrode kleur met impressies van donkerrood fruit, witte peper en vanille. Rood vlees en sterke kazen zouden  hier de ideale partner zijn.

    Cuvée Beatrice 2013 – AOP Coteaux Varois en Provence. Cépages Grenache en Cabernet Sauvignon. Opgevoed op inox vaten én 18 maanden op Franse eik (Alliers). Bijzonder bewaarpotentieel.

    Diep donkerrode kleur met kenmerken van zwart rood fruit, peper, karamel en vanille. Als foodpairing zou ik een stukje wild vlees aanraden.

    Proficiat wijnboer met uw prijs/kwaliteit rode wijnen die vooral krachtig, gestructureerd en harmonieus zijn. Uw rosé en uw witte wijn zijn soepel, verfrissend, mineraal en licht fruitig zoals het de Provence wijnen kenmerkt.

    Als wijnrecensent huldig ik de stelling dat wijnkwaliteit is en blijft een subjectief gegeven en dat is nu eenmaal niet in absolute en onweerlegbare cijfers en medailles vast te leggen.

     

     

     

    IGP:  Indication Géographique Protégée

    AOP: Appelation d’Origine Protégée = AOC

    Majoullère: oud Provencaals voor wijnstok

     

     

    Georges De Smaele

    Augustus 2015.

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-08-2015, 09:05 geschreven door Georges De Smaele  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 28/12-03/01 2021
  • 30/11-06/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 10/12-16/12 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 11/09-17/09 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 10/08-16/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Blog als favoriet !
    Startpagina !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    freelance
    www.bloggen.be/freelan
    Over mijzelf
    Ik ben De SMAELE GEORGES
    Ik ben een man en woon in Lovendegem-BELGIE () en mijn beroep is op rust .
    Ik ben geboren op 13/12/1946 en ben nu dus 74 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wijn en alles wat het culinaire aangaat.
    Vinoloog, Meester-Vinoloog, houder van WSET-level3 Advanced Certificate in Wines and Spirits, Certificaat Bordeaux-SOPEX
    Een interessant adres?

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!