GEORGES ALS VINAMI FREE LANCE JOURNALIST
MEER WETEN OVER WIJN?
Inhoud blog
  • Kan men zich terugvinden in de wijnwetgeving wat betreft de Herkomstbenaming ?
  • EEN HANDIGE WIJNFICHE
  • EEN WIJNFLES OPMAKEN, OP DRONK EN BEWAREN OF AFBLIJVEN ?
  • DE FEE VAN LIMOUX
  • Het hoeft niet altijd Champagne te zijn !!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    22-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OVER FRANKENLAND (DUITSLAND)
    DE MERKWAARDIGSTE WIJNFLES TER WERELD IS IN FRANKENLAND (MIDDEN DUITSLAND) TE VINDEN

    De naam  Bocksbeutel kenmerkt zich als wijnfles met een korte hals en een dikke ronde buik. Ze doet zo’n beetje denken aan de zoetere Portugese Mateus rosé fles. De bierstaat Beieren blijft vasthouden aan deze eeuwenoude traditie om haar witte wijnen te bottelen in deze moeilijk te stapelen wijnfles. Marketing ‘avant la lettre ‘? Met haar 75 centiliter inhoud wordt zij meestal afgesloten met een schroefdop, niet met een kurk. De cépages silvaner en riesling zijn vaak in een Bocksbeutel gebotteld. De plaatselijke wijnbouwers gaan er prat op dat zij betere silvaner maken dan elders. De silvaner geldt als de klassieke Frankische druif welke in 1659 voor het eerst werd aangeplant op de Schlossberg in Castell. Zoals de Franken zelf is karakteristiek de silvaner te omschrijven als rustig en ingetogen, maar wel solide genoeg om zich te wapenen tegen de soms strenge winters. Het klimaat in Franken neigt naar continentaal met warme zomers en koude winters. De vochtigheidsgraad in Mainfranken wordt zelfs als vrij hoog aangegeven. Dankzij de geringe neerslag concentreert zich in de bodem het gehalte aan mineralen. Aards en minerale tonen zijn dan ook de voornaamste eigenschap van Weinfranken. De drie-eenheid: klimaat, ligging en bodem én vakmanschap is terug te vinden in deze wonderbare wijnstreek. Veel wijnbouwers investeren steeds verder in hun producten. Dit zijn o.a.: Het Weingut am Stein met uitzicht op Würzburg, Wijnmakers Horst Sauer in Volkach-Eschendorf en Wijnmaakster Wendelin Grass in Nordheim am Rhein.

    Aanplant: ca. 6100 ha
    Aandeel witte wijn: 81%
    Belangrijkste druivenrassen: müller-thurgau, silvaner
    Rivieren: Main, Rhön, Spessart, Aisch, Tauber…
    Toerisme: Staatlicher Hofkeller Würzburg, Bürgerspital zum Heiligen Geist, Würzburger Juliusspital, Castell en de silvaner


    WEETJE
    Een van de beroemdste wijngaarden van Franken en tevens de oudste waarvan de naam gedocumenteerd is, is Würzburger Stein. Steinwein was lange tijd synoniem voor Frankenwijn. Nog altijd ligt er een fles Steinwein uit 1540 in de kelder van het Bürgerspital in Würzburg. Een voornaam liefhebber van Steinwein was Johann Wolfgang von Goethe. Op 12 juni 1806 schreef die aan zijn vrouw Christiane: “ Stuur me nog wat flessen Würzburger, want geen andere wijn smaakt me en ik ben ongelukkig wanneer ik het zonder mijn lievelingsdrank moet stellen “.

    Bron: Deutsches Weininstitut-Mainz


    KENMERKEN Müller-Thurgau (Rivaner)
    Dit aan het begin van de 20e eeuw door Professor Herman Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau in Geisenheim ontwikkelde ras stond lange tijd te boek als een kruising uit riesling en silvaner (vandaar de naam rivaner). Dit is enige tijd geleden echter weerlegd door genetisch onderzoek. De ware ‘ouders’ zijn de rassen riesling en madeleine royale. Het profiel: ongecompliceerd, gemakkelijk toegankelijk, milde zuurgraad en uitgesproken fruit met typische muskaattoets. Dit in Duitsland op één na meest aangeplante en vroeg rijpende ras geeft levendige, zomerse wijnen die bij iedere gelegenheid smaken en ook in de vorm van geurige parelwijn weten te enthousiasmeren.


    KENMERKEN Silvaner
    Een van de oudste druivenrassen, afstammend van een natuurlijke kruising tussen traminer en österreichisch weiss. Zoals vermeld in een oorkonde werd silvaner in Duitsland voor het eerst aangeplant in 1659, en wel in Castell in Franken. Franken heeft ook nu nog het hoogste aandeel silvaner in de aanplant, maar gemeten in hectaren heeft Rheinhessen het grootste areaal. Hij kan zijn terroir bijna net zo goed tot uitdrukking brengen als de riesling. De aroma’s roepen associaties op met bloesem of zijn van plantaardige aard. Meloen, mirabellen en appels zijn ook mogelijk. Met zijn zachte, aardse en fruitige tonen en zijn verteerbare zuren is de silvaner een voortreffelijke eetwijn en een klassieke begeleider van asperges.



    Persoonlijk raad ik alle lezers aan om Frankenland oenologish, cultureel en toeristisch te verkennen. Vooral de bisschop- en universiteitsstad Wurzburg is een must voor de barokstijl liefhebber.




    Georges De Smaele, wijnrecensent.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-03-2018, 09:11 geschreven door Georges De Smaele  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 28/12-03/01 2021
  • 30/11-06/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 10/12-16/12 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 11/09-17/09 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 10/08-16/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Blog als favoriet !
    Startpagina !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    heiligerita
    www.bloggen.be/heilige
    Over mijzelf
    Ik ben De SMAELE GEORGES
    Ik ben een man en woon in Lovendegem-BELGIE () en mijn beroep is op rust .
    Ik ben geboren op 13/12/1946 en ben nu dus 74 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wijn en alles wat het culinaire aangaat.
    Vinoloog, Meester-Vinoloog, houder van WSET-level3 Advanced Certificate in Wines and Spirits, Certificaat Bordeaux-SOPEX
    Een interessant adres?

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!