WIJNEN UIT RHEINHESSEN
Jonge Duitse wijnmakers ontdekken de potentie van dit dynamisch wijngebied
Ten westen van de steden Worms en Mainz ligt deze grootste productieregio van Duitsland, met ongeveer 26.500 hectare wijnbouwgebied. Het is niet voor niets dat dit zacht glooiende landschap bekend staat als Land van Duizend Heuvels. Als het minst beboste gebied van Duitsland zorgen toch de hoogten van Hunsrück, Taunus, Odenwald en Nordpfälzer voor beschutting tegen de koude winden en hevige neerslag. Daardoor behoort dit gebied tot de droogste en warmste gebieden van Duitsland wat gunstig is voor zowel de wijnbouw als de fruitteelt. Aan gevarieerde bodems is er zeker geen gebrek. Met kwarts, porfier, leisteen, kalk en vulkaangesteente is deze wijnregio ideaal voor wijnaanplant. Miljoenen jaren geleden was op de plek van Rheinhessen een binnenzee. Die oeroude zeegrond met schelpjes zorgt nu voor een diepe kalkrijke omgeving voor de druivenwortels. Dit verklaart de frisheid, de aroma rijkheid en de frisse zuren van de witte wijnen uit Rheinhessen. Kennen we nog de mierzoete supermarktwijn Liebfraumilch? Dit massaproduct, van erbarmelijk niveau kwam ook uit Rheinhessen. Sedert de jaren 80 vonden de wijnboeren dat het beter kon en werd er gefocust op droge wijnen. Sommigen behoren zelfs tot de absolute top van Duitsland. Het traditionele ras van de streek is de silvaner waarvan Rheinhessen de wereldwijd grootste aanplant bezit. Ook worden riesling, müller-thurgau en burgunders aangeplant. Bij de rassen voor rood zijn dornfelder, spätburgunder en portugieser van betekenis. Vergeten we vooral niet de Winzersekt die ongeveer dertig jaar geleden werd geboren. Deze geproduceerde sekt met geografische herkomst is gemaakt volgens de traditionele methode (zoals Champagne). In de wijngaarden van Rheinhessen staan af en toe huisjes met koepeldaken die stralend gewit zijn. Deze schuilhuisjes voor wijngaardwerkers zijn uit steen opgebouwd in het houtarme Rheinhessen.
Concluderend kan men stellen dat Rheinhessen niet meer de kweekvijver is van goedkope, zoete slobber, maar een gebied met tintelfrisse wijn van hogere kwaliteit.
AANPLANT
Ca. 26.500 ha
Verhouding tussen witte en rode wijnen is 69/31
Belangrijkste druivenrassen: müller-thurgau, riesling, dornfelder, silvaner, potugieser, spätburgunder.
Bron: Deutches Weininstitut-Mainz
Bezoek!
Liebfrauenstift-Kirchenstück in Worms
Niersteiner Glöck
Bezoekerscentrum van Kupferberg in Mainz
Bron: Deutches Weininstitut-Mainz
WEETJE
Mainz, de hoofdstad van het bondsland Rheinland-Pfalz, is ook de hoofdstad van Rheinhessen. Sinds 2008 is het een trots lid van de selecte groep Capitals Global Network. Daartoe behoren negen steden in de belangrijkste wijngebieden van de wereld. Behalve Mainz zijn dat Bordeaux, Florence, San Francisco, Cristchurch, Bilbao, Mendoza, Porto en Kaapstad. Doel van de vereniging is het stimuleren van toerisme en wijncultuur.
Bron: Deutches Weininstitut-Mainz
Georges De Smaele, wijnrecensent.
|