In Monte Blandinio gelegen op de helling
tussen de Sint-Pieterskerk (koorzijde) en de Schelde
Ontstaan van de St.-Pietersabdij
en de wijngaard
In de 7de
eeuw, rond het jaar 630, is de Heilige Amandus vanuit Frankrijk hierheen
gekomen om het Christendom te verkondigen. Hij stichtte hier de Sint-Pieters-
en de Sint-Baafsabdij aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde.
In de 9de
eeuw heeft volgens archivalische bronnen Abt Einhard (biograaf van Karel de Grote
770-840) van de Sint-Pietersabdij een wijngaard laten aanleggen. Zo begonnen de
monniken bier te brouwen en wijn te verbouwen. Wijn hadden ze o.a. nodig voor
hun misviering. Zij verwierven ook het recht op een aantal flessen wijn voor
eigen gebruik. Lange tijd was de Sint-Pietersabdij het centrum van de
wijnhandel in Gent. De Sint-Pietersabdij bezat ook wijngaarden in Frankrijk en
Duitsland. Het transport van de tonnen wijn gebeurde destijds per schip via de
Schelde. De Gentse stadswijngaard was met zijn hellend vlak uitstekend gelegen.
De opkomende zon zorgde voor een perfecte fotosynthese op het bladgroen van de
aangeplante druivelaars.
In de 15de
eeuw wordt de wijngaard voor het laatst vermeld. Het klimaat werd toen te koud
voor het verder verbouwen van wijn.
Het opnieuw aanleggen van een
stadswijngaard
In 1978 heeft onze Ere-deken
en stichter van de Wijnmetersgilde Willy De Smet, oenoloog, contact genomen met
de stad Gent om te zien of het mogelijk was om opnieuw een wijngaard aan te
leggen op de helling van de Sint-Pietersabdij. Na goedkeuring en het opstellen
van nodige regelgevingen heeft de Plantsoendienst van de stad Gent dan in 1980
een 400-tal stokken aangeplant. Hun keuze viel op de druivensoort Müller
Thurgau. Later werd deze druivensoort gedeeltelijk vervangen door de cépages Sirius
en Phoenix. Ingevolge de schimmelvorming van de Müller Thurgau werd deze
volledig vervangen door de cépage Johanniter.
De groendienst van de stad Gent staat nog
steeds in voor de aanplanting, het sproeien en het bemesten van de wijngaard.
De grote snoeibeurt in februari valt ook onder hun bevoegdheid. De
Kapittelleden en de Vrienden van de Gentse wijngaard staan in voor het
mede-onderhoud die bestaat uit verdere snoeibeurten, om de 14 dagen, van mei
tot september. Begin september worden er netten gehangen om de druivelaars te
beschermen tegen de vogels en té nieuwsgierige bezoekers. De studenten van de stedelijke
hotelschool Gent staat in voor het plukken van de druiven en het opstarten van
het vinificatieproces dit in samenwerking met een aantal vrijwilligers
gegroepeerd onder de vereniging de vrienden van de Gentse Wijngaard . Het
persen, het vinificatieproces en het bottelen gebeurt voortaan in Het Gents Wijnmetershuis
(oude kosterwoning), gelegen aan de achterkant van de Sint-Pieters kerk en
palende aan de wijngaard. Sedert de aanleg van de wijngaard maakte men
gebruikelijk een stille witte wijn en men noemde deze In Monte Blandinio. Een
vierde van de opbrengst moet volgens
onze overeenkomst met de stad Gent afgestaan worden aan de stad zelf die het
kan gebruiken als relatie geschenk. De rest van de ongeveer 250 flessen
opbrengst is bestemd voor De Vrienden van de Gentse Wijngaard waarvan ieder
lid recht heeft op één fles. Door de jaren heen ondervond de Gilde dat sommige
aangeplante druivenrassen te weinig suiker produceerden en besloten zij, op
advies van onze wijnmakers Jan Caudron en Hugo De Graeve en ingevolge de
resultaten van de suikermetingen van Prof. Dominique Van Der Straeten van de
Universiteit Gent, om de cépages Sirius en Phoenix gefaseerd te rooien. Deze
niet- rijp -te -krijgen wijnsoorten werden vervangen door resistentere soorten
zoals Souvignier Gris en door de suikerrijke Solaris. Momenteel bestaat onze
aanplant uit iets meer dan een 500-tal wijnstokken.
Gezien het te lage
suikergehalte van de Sirius en de Phoenix besliste men om van de oogst 2016 een
schuimwijn te maken volgens de methode traditionnelle, versie Brut, tweede
gisting op de fles. Deze mousserende wijn zal gebotteld worden onder de naam
In Monte Blandinio Brut.
De tweede gisting op
de fles startte op 13 april 2016.
De volgende stap in
ons vinificatieproces is de remuage.
De Wijnmetersgilde (VZW)
In de 14de
eeuw is er reeds sprake van een wijnmetersgilde in Gent. Deze gilde werd
bevestigd door Keizer Karel in de 16de eeuw. Hun taak bestond erin
de wijn te meten in de tonnen voor het bepalen van de accijnzen. Onze gilde
staat in voor het beheer en het onderhoud van de wijngaard. De huidige deken is
de heer Christian Genbrugge, opvolger van Ere-deken Jan Vallaeys. Onze
patroonheilige is Sint-Maarten. Het embleem stelt een ton voor met een boor
bovenaan de ton. Dit schild kan men terugvinden op de sokkel van het standbeeld
van Jacob Van Artevelde op de Vrijdagsmarkt te Gent. Alle gilden zijn daar
trouwens afgebeeld.
Vrienden van de wijngaard In
Monte Blandinio
Om onze wijngaard
betere bekendheid te geven heeft de Wijnmetersgilde een feitelijke vereniging
opgericht die jaarlijks een aantal activiteiten organiseert rond het
wijngebeuren. Alle activiteiten over de Gilde én de vrienden zijn terug te
vinden op onze website: wijnmetersgildegent.wordpress.com
Georges De Smaele, Wijnrecensent en gezworene bij de
Gentse Wijnmetersgilde.
Gent, 16 maart 2017.
|