VERRASSENDE WIJNEN OM VAN DE
GENIETEN BIJ EEN KNETTEREND HAARDVUUR IN DE MATCH MET MUZIEK
Enkele persoonlijke favorieten!
Onderzoek leert ons
dat we in de herfst- en winterperiode andere wijnen prefereren dan in de
lente-zomerperiode. De lichte fruitige roses, de witte terraswijntjes en de piepjonge lichte rode
wijnen maken nu plaats voor ronde witte wijnen, voor stevige tanninerijke rode
wijnen of voor belegen bubbels. Dit bewijst dat de weersomstandigheden een
grote invloed hebben op onze stemming en consumentengedrag. We kiezen voor
wijnen die op kunnen tegen de grauwe, grijze herfst- en winterperiodes die we
soms noodgedwongen in eigen huis aan het haardvuur doorbrengen. Is dit nog een
nasleep van de Covid-periode of is dit ten gevolge van de uitdrukking blijf in
uw kot ?
Ik zie het iets
leuker en positief en zeg have a glass of class at home with music !
Dergelijke wijnen die
de winterkou verjagen omschrijven we als stevige wijnen die ons binnenste
verwarmen en die in combinatie met spijs rijke seizoengerechten aankunnen. Even
denken aan bijvoorbeeld zinfandel, nebbiolo, Châteauneuf-du-Pape, tawny port,
houtgelagerde chardonnay, Duitse riesling, belegen champagne of andere goed
gerijpte mousserende wijnen
Enkele van mijn
persoonlijke favorieten:
Zinfandel uit
Californië-VS: matig gekleurde rode wijn met medium intense aromas van
pruimen- en frambozenjam, tabak, thee, kaneel, vanille en toast. Lage zuren,
zeer hoog alcohol en lage tannine. Volle body. Met spijs: pasta, paprikas,
krachtige gekruide gerechten.
(In de Zinfandel-stijl: Amarone della Valpolicella-Veneto-Italië,
Primitivo uit Puglia-Italië).
Châteauneuf-du-Pape uit
de Rhône-Frankrijk: deze matig gekleurde rode wijn heeft aromas van pruimen,
kers, vijgenpasta, specerijen, garrigue en toast. De wijn is droog met lage
zuren, hoog alcohol, matige tannine maar toch aan de drogende kant. Volle body
met grenache overwicht. Met spijs: wild en stoofschotels, met Roquefortkaas.
(In dezelfde stijl: Gigondas, Vacqeyras en
Lirac-Rhône-Frankrijk en Priorat-Spanje en canonnau-Sardinië-Frankrijk).
Riesling
Kabinett, Mosel-Duitsland: lichtgekleurde witte wijn met intense aromas van
appel, citroen en limoen. Deze wijn is fundamenteel droog (maar niet beendroog,
want de hoge zuren worden iets getemperd door een klein beetje restzoet), medium
alcohol en minerale, appel en citrusachtige smaak. Lichte body. Met spijs:
zuurkool, asperges, varkensvlees.
(In dezelfde stijl: riesling uit Wachau-Oostenrijk.
Riesling uit de Elzas-Frankrijk en riesling uit Luxemburg).
Ikzelf kraak wel eens
graag een flesje aan de haard bij het luisteren naar een nostalgisch liedje
gevonden op Yo Tube. Als wijnliefhebber vroeg ik me dan ook af welke invloed
muziek heeft op ons waarnemend vermogen bij het degusteren van een fles wijn.
Ik ging grasduinen op internet en in mijn cursussen wijnopleiding.
Proefondervindelijk interessant en inderdaad de muziek die je beluistert kan
invloed hebben op hoe je de wijn smaakt. Zij het nu klassieke, uptempo of
rustige melodieën, wetenschappelijk onderzoek heeft de connectie tussen de twee
aangetoond. Uit onderzoek blijkt dus dat muziek onze beleving van wijn sterk
kan veranderen, in hoeverre we ervan genieten, hoe het smaakt, hoe snel we het
drinken en hoeveel geld we eraan uitgeven. Ik begon te brainstormen over de
vragen:
§ zorgt opzwepend ritme ervoor dat we graag
bewegen op muziek?
§ koppelt ons brein muziek aan herinneringen?
§ activeert muziek je motorische en creatieve
hersengebieden?
Muziek helpt bij de sfeer van
het drinken van wijn.
De manier waarop we
onze gevoelens interpreteren heeft een grote invloed op hoe we ons voelen. Dit
kan gerust vergeleken worden met het aansteken van een kaars om een bepaalde
sfeer te creëren. Rustgevende muziek is datgene wat we nodig hebben om tot
onszelf te komen. Hoe het ook zij: hoe meer je geniet van de muziek die je
hoort, hoe beter de wijn zal smaken die je erbij drinkt.
Muziek beïnvloedt hoe wijn
smaakt.
Terug toont de
wetenschap aan dat mensen de aanleg hebben om bepaalde smaken aan bepaalde
geluiden te koppelen. Wetenschappelijk onderzoek bewees dat hierdoor zoete,
soepele of zure smaken in wijn beïnvloed worden door de muziek die we erbij
beluisteren. Hou rekening met:
· De
beleving van zoete smaken in wijn wordt versterkt door muziek met een gelijkluidend, vloeiend en zacht
tempo met hoge, vrolijke piano-accenten erin. De proever-luisteraar van zachte
muziek proeft duidelijke fruitige kenmerken in de wijn.
· De
beleving van de soepele smaken in wijn wordt versterkt door muziek waarbij harmonieuze
majeurakkoorden gespeeld worden. De proever-luisteraar ervaart meer diepgang en
robuuste accenten in zijn wijn.
· De beleving
van de zure smaken in wijn wordt
versterkt door muziek met een krachtig staccato tempo en hoge schelle
tonen. De
proever-luisteraar van deze muziek proeft duidelijk frisse en kruidige tonen. Wanneer
we de muziek die we beluisteren omschrijven als krachtig en gewaagd, dan is de
kans groot dat we de wijn die wij erbij drinken ook met organoleptische
overeenstemmende termen zullen omschrijven. Tedere en zachte muziek zal ook
meer zo smaken. Experimenteer eens met een sauvignon blanc of een chenin blanc
bij lichte klassieke muziek van Mozart?
Old Vines Chenin
(wit) van de Kaap: ingetogen wijn met medium intensiteit van de oogstaromas
van guave, gele appel, limoen, kweepeer, honing en ananas. Kelderaromas van
vanille, toast en boter. In de mond is de wijn droog met hoge zuren. Vettig
mondgevoel, medium tot hoog alcohol en een minerale ingetogenheid. Medium tot
volle body, stevig. Met spijs: varkenswangetjes.
(in dezelfde stijl: een chardonnay uit Zuid-Afrika,
uit Mendoza-Argentinië of uit Chili).
Probeer eens een
lichte fruitige shiraz geschonken bij zwaardere klassieke muziek en je zult
merken dat je beoordeling van de wijn meer powerful zal klinken?
Barossa Shiraz
uit Australië: diepgekleurde rode wijn met een uitgesproken neus van bramen,
blauwe bes, zwarte kers, munt en eucalyptus, vanille en kokos. Droog met matige
zuren. Veel maar rijpe tannine en een hoog alcoholgehalte. Volle body, krachtig.
Met spijs: groente stoofpot met pesto.
(in dezelfde stijl: shiraz uit Chili, Argentinië en
uit Washington State).
Doe de test eens met
een Italiaanse rode Montalcino of Chianti Classico uit Toscane-Italië waarvan
de volle complexe smaak zeer goed coördineert met een mooie sfeervolle
instrumentale fusionjazz?
Chianti Classico uit
Toscane-Italië: mediumgekleurde rode wijn met kenmerken van rode en zwarte
kers, pruimen, thee, tabak en leer. Medium zuren, alcohol en tannine. Stevige
volle body. Met spijs: ossobuco, lamsbout, wilde eend, hert, rosbief met
madeirasaus.
(in dezelfde stijl: Vino Nobile di Montepulciano,
Brunello di Montalcino en Carmigrano).
Muziek beïnvloedt hoe snel we
wijn drinken.
Zowel het tempo als
het volume van de muziek kunnen invloed hebben op hoe snel het wijnglas leeg
is. Hoe sneller de beat, hoe sneller men drinkt. Deze truc wordt vaak gebruikt
in de horeca om het tempo van de drankbestellingen op te drijven.
Muziek beïnvloedt het
winkelgedrag.
Muziek beïnvloedt ook
hoe we geld uitgeven aan wijn en welk type wijn we dan uitkiezen.
ü de
culturele achtergrond van de muziek heeft invloed op welke wijn je koopt. Hoor je Franse muziek in je
wijnhandel, dan ben je sneller geneigd om Franse wijn aan te kopen.
Hetzelfde voor Duitstalige muziek, Italiaanse en ga zo verder.
ü het
muziekgenre beïnvloedt onze
voorkeur voor rode of witte of rosé wijn. Rockmuziek met een stevige bas zal
consumenten eerder verleiden om voor rode wijn te kiezen, terwijl vrolijke
popmuziek eerder aanzet tot het aanschaffen van witte of rosé wijn.
ü de
muziekstijl heeft invloed op
het totale bedrag wat je uitgeeft aan wijn. Klassieke muziek moedigt het meest
aan om dieper in de portemonnee te tasten. Als er dus opzwepende klassieke
muziek opstaat willen we onszelf belonen en hebben we een associatie met luxe,
dus kopen we eerder een duurdere fles wijn. In wetenschappelijke termen noemt
men dit aanmaak van dopamine wat dan weer invloed heeft op het beloningscentrum
van onze hersenen.
Uit al deze
bevindingen leren we dat :
· wijn en muziek goed bij elkaar passen en ons
een positief effect nalaten.
· muziek maakt ons blij, wijn dus ook!
Zo besloot ik dan ook
een volgende keer bij het wijndrinken meer aandacht te schenken aan de passende
achtergrondmuziek. Hop naar je wijnhandelaar en
Proost, het werkt!
Georges De Smaele,
wijnrecensent.
|