Kan men zich terugvinden in
de wijnwetgeving wat betreft de Herkomstbenaming ? (*)
De wijnwetgeving met zijn bijhorende
regelgeving, alsook de soms verwarrende termen in de herkomstaanduidingen ( AOP
is AOC, DOP is DOC, IGP is VDQS of VdP ), vragen ons soms enig gewen als
consument. De oorsprong van dit alles zijn in eerste instantie ontwikkeld om
vervalsing en fraude tegen te gaan. Ook de authenticiteit van een wijn speelt
hier een belangrijke rol.
Enerzijds is er de herkomstbenaming uitgaande
van het land zelf en anderzijds kwam er sedert 2009 een Europese aanduiding.
Geraken we er nog uit? (*)
In Europa worden er voor alles wat wijn
betreft afspraken gemaakt door het Europese Parlement. Een speciale
EU-commissie controleert of de regels worden nageleefd. Alle lidstaten kunnen
de regels zelf strenger maken. Buiten de EU is elk land vrij om zijn eigen
regels te maken, maar zodra hun wijnen in de EU worden ingevoerd en verkocht,
moeten ze wel voldoen aan de EU-regels. Naast Europese richtlijnen voor het
behandelen en bewerken van wijn bestaat er ook een Europese bescherming welke
tot uiting komt op het etiket. De producent mag van alles met zijn etiket doen
en er allerlei teksten op vermelden, maar er zijn een aantal regels waaraan hij
een verplichting heeft. Er zijn ook verboden regels. Het is bijvoorbeeld
verboden om te vermelden dat het drinken van twee glazen wijn per dag goed zou
zijn om hart- en vaatziekten te voorkomen. Geen gezondheidsclaims dus !
Wat moet in België en de rest van de EU-landen
verplicht op het wijnetiket staan?
§
Alcoholgehalte
§
Allergenen
of de wijn sulfiet, ei-en of melkbestanddelen bevat
§
Inhoud
van de fles
§
Naam van
de bottelaar
§
Producent,
importeur of verkoper
§
Land van
herkomst
§
Lotnummer
§
En verder
bijvoorbeeld als het om een kwaliteitswijn gaat BOB* of BGA*, met daarbij het
gebied van herkomst (voorbeeld voor België, Nederland)
Dit mag
op het etiket of op het tegenetiket van de fles staan en is dus facultatief:
§ Naam van de wijn en/of wijnhuis
§ Oogstjaar
§ Extra kwaliteitsaanduidingen (mise en
bouteille au chateau
)
§ Extra smaakaanduidingen, bijvoorbeeld Barrique
(lagering en opvoeding)
§ Druivenras(sen)
§ Eigenaar van het wijnhuis
§ Logos van bijvoorbeeld sulfiet
§ Zwangere buik, glasbak
.enz.
VOORDELEN BIJ EEN HOGERE KLASSIFICATIE
ü
De
classificatie van wijn wordt beschreven in wetten en normen van individuele
wijnlanden om hun wijn ten behoeve van de consument bepaalde garanties te
bieden.
ü Een geklasseerde wijn voldoet aan zekere wijnbouw-technische
eigenschappen. Belangrijke criteria zijn o.a. de herkomstbenaming, gebruikte
druivenrassen, opbrengst per hectare, alcoholgehalte, plantdichtheid, snoeiwijze,
vinificatiemethode,
Daarbij
stellen we ons vragen en brainstormen we over:
ü
Is een
grand cru altijd een betere wijn?
Grand Cru (met of zonder
toevoeging van classé) staat goed op het etiket van de wijnfles, maar is het
zon vermelding waard? Om te beginnen verschilt de waarde van zulke eretitel
van streek tot streek.
ü
Is een
herkomstbenaming of een hogere kwalificatienorm een garantie voor een betere
wijn ?
Een
hogere kwalificatienorm is niet altijd een garantie voor een betere wijn, dit
weet men pas nadat elk jaar de nieuwe oogst wordt beoordeeld door middel van
een wijnbeoordelingssysteem. In alle wijnlanden zijn er wijnboeren/wijnmakers
die van eenvoudige druiven toch goede wijn kunnen maken.
STIJGENDE
TENDENS
Meer
Vrijheid en Groei voor IGPs en lager.
Meer vrijheid om druivenrassen te gebruiken
die van oorsprong niet in het gebied thuishoren.
Prijsbepaling ten opzichte van een hogere
kwalificatie.
Meer gelegenheid tot experimenteren.
Verandering van de bestaande regelgeving vergt
veel bureaucratie om in een hoger niveau te geraken.
De reële reden dat het aantal IGPs in Europa
groeit (cf. Italië) is dat ze de wijnproducenten meer mogelijkheden bieden.
Denk maar aan de aanplant van meerdere variëteiten of aan andere snoeiwijzen
die soms beter passen bij de klimaatsverandering.
Besluit:
GOEDE WIJN BEHOEFT GEEN KRANS = iets
wat goed is hoeft naar mijn persoonlijke mening niet geprezen te worden. Zelf oordelen is de boodschap !
Georges De Smaele, wijnjournalist.
januari 2021.
(*) ENKELE LANDEN MET HERKOMSTAANDUIDINGEN IN
EUROPA
Ik beperk mij hier tot de voornaamste drie
namelijk Frankrijk, Italië, Spanje + België/Nederland, Duitsland en (Brexit) Engeland
als Cool Climate en opkomende wijnlanden ingevolge de klimaatsverandering.
BELGIE EN NEDERLAND
|
FRANKRIJK
|
ITALIË
|
SPANJE
|
DUITSLAND
|
ENGELSE AANDUIDING
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BOB = Beschermde
Oorsprongs-
benaming
Traditionele termen die nog veel worden gebruikt en ook wettelijk
zijn toegestaan
|
AOP =
Appellation dOrigine Protégée
AOC = Appellation dOrigine Contrôlée
|
DOP =
Denomina-zione di Origine Protetta
DOC =
Denomina-
zione di
Origine
Controllata
DOCG =
Denomina-
zione di
Origine
Controllata e Garantita
|
DOP +
Denomina-
ción de Origen
Protegida
DO =
Denomina-
ción de
Origen
DOCa =
Denomina-
ción de
Origen
Calificada
|
Geschützte
Ursprungs-
bezeichnung
QbA =
Qualitäts-
wein
bestimmter
Anbauge-
biete
Prädikats-
wein
|
PDO =
Protected
Designation of
Origin
|
BGA = Beschermde
Geografische
Aanduiding
|
IGP = Indication
Géographique Protégée
|
IGP =
Indicazione
Geografica
Protetta
|
IGP =
Indicación
Geográfica
Protegida
|
Geschützte
Geografische
Angabe
|
PGI = Protected
Geographical Indication
|
Traditionele
aanduiding
|
Vin de Pays
|
IGT Indicazione
Geografica
Tipica
|
Vino de la Tierra
|
Landwein
|
|
|