ALCOHOLVRIJE WIJNEN IN
OPMARS?
Whats in a name?
5.5 1.2 % =
gereduceerde alcohol
1.2 - 0.5 % = laag alcoholgehalte
0.5 - 0.05 % = gedesalcoholiseerd =Europese norm
0.05 0 % =
alcoholvrij
We zijn allen In The Mood bij het drinken van een wijntje,
een biertje of zelfs bij het genieten van een glaasje whisky of bij een nu in
de mode zijnde gin tonic.
Maar wat als er een
moment komt dat een glaasje alcohol (tijdelijk) niet meer mag of dat we
gewoonweg onze levensstijl gezonder willen aanpakken? Is alcoholvrij dan dé
oplossing?
Zwangere vrouwen, de
bobs op een avondje uit, top- sporters, diegenen die om medische redenen geen
alcohol mogen drinken, zakenlunches waar men opteert voor alcoholvrij, zij die
willen afslanken
zijn in principe dé doelgroep voor de commercialisering van
niet alcoholische dranken. Zij prospecteren hun dranken als een gezondere
aperitief i.p.v. water, zoete drankjes, frisdranken en breezers.
Alcoholvrije wijn en afslanken:
Levert al snel een
besparing op in calorie-consumptie van 40 tot 60%. Alcohol legt de
stofwisseling stil en verstoort de koolhydraatstofwisseling.
Alcoholvrije wijn en gezondheid:
In wijn zitten
stoffen die de weerstand van het menselijk lichaam ondersteunen, waardoor je
weerbaarder wordt tegen griep en verkoudheid. Vooral rode wijn, waarin de stof
tannine uit de schillen en pitten van nature aanwezig is, heeft hierin een
ondersteunende functie. Alcoholvrije wijn bevat al deze stoffen, behalve
alcohol.
Alcoholvrije wijn en zwangerschap:
Alcohol is echter
schadelijk voor het ongeboren kind. Alcoholvrije wijn is een ideaal alternatief
voor zwangerschap.
Hoe maakt men alcoholvrije wijn?
Alcoholvrije wijnen
zijn niet nieuw. Ze bestaan inmiddels al meer dan honderd jaar. Al in 1908
patenteerde de Duitse wijnproducent Carl Jung uit Rudesheim am Rhein een manier
om alcohol uit wijn te onttrekken.
De meeste producenten
wijzen erop dat hun alcoholvrije wijn wel degelijk wijn is en geen sap van
druiven. Men vertrekt vanuit normale wijn waaruit men de alcohol verwijdert.
Als men de drie methodes analyseert merk ik als wijnrecensent dat dit niet
helemaal klopt. Laten we de methodes nader bekijken:
1e methode:
De most wordt
opgewarmd zodat de alcohol verdampt.
Minpunten:
-
de
aromas verdampen ook
-
kan men
wel spreken van wijn als men de most behandelt?
2e methode:
Omgekeerde osmose.
Het gaat hier om een filtermethode waarna een osmose wordt toegepast en waarbij
een deel van de suikers wordt weggewerkt zodat er minder fermentatie is en dus
minder alcohol wordt aangemaakt.
Minpunten:
-
de aromas
zijn grotendeels weg
-
er is
nauwelijks sprake van normale wijn aan de basis
3e methode:
Vacuüm verdamping of
distillatie onder vacuüm; De gewone wijn wordt opgewarmd tot max. 28°C. Met een
vacuümpomp wordt de alcohol aan de wijn onttrokken en naar boven gezogen. De
wijn wordt vervolgens overgepompt naar een volgende kolom. Dit proces wordt 3
tot 4 maal herhaald.
Pluspunten:
-
de geur-
en smaaksubstanties worden apart opgevangen en nadien terug toegevoegd. De
oorspronkelijke geur blijft behouden.
-
Het is
niet nodig extra geurverbeteraars toe te voegen.
In de praktijk voegen
bijna alle producenten most of ongefermenteerd druivensap toe en daarom zijn de
meest alcoholvrije wijnen niet erg droog doordat ze restzoet bevatten.
Dit hightech
destillatieproces wordt toegepast door topmerken zoals Domaine de Fleur, Vini
Vici, Testillant, Carl Jung, Torres, Emina Sin en Rankoph Hofmann. Deze
toepassing gebeurt voornamelijk op de cépages merlot, cabernet sauvignon,
chardonnay, riesling. Zowel witte, rode, rosé als champagne en mousserende
wijnen behoren tot hun gamma.
Het loont de moeite
om de Edenvine shiraz uit Australië of de Edenvine chardonnay (Delhaise) eens
uit te proberen. Carrefour presenteert zijn Franse Vintesse chardonnay en
Vintesse merlot. Hema concurreert met zijn Free wijnen afkomstig van Australië,
gemaakt volgens de techniek spinning cone columm, vrij vertaald als
ronddraaiende distilleertank waarbij men beweerd dat de subtiele smaak en geur
van de wijn blijft behouden (??). Voornoemde wijntjes liggen tussen de 5 en de
10 Euro.
Mijn visie
Wat mij betreft pleit ik absoluut voor de toevoeging
op de wijnkaart van alcoholvrije wijnen. Voornoemde doelgroepen zullen er zeker
gebruik van maken. Persoonlijk kies
ik nog altijd voor de alcoholrijke variant maar dan met mate in consumptie.
Gezondheid aan ieder!
Georges De Smaele, wijnrecensent.
|