GEORGES ALS VINAMI FREE LANCE JOURNALIST
MEER WETEN OVER WIJN?
Inhoud blog
  • Kan men zich terugvinden in de wijnwetgeving wat betreft de Herkomstbenaming ?
  • EEN HANDIGE WIJNFICHE
  • EEN WIJNFLES OPMAKEN, OP DRONK EN BEWAREN OF AFBLIJVEN ?
  • DE FEE VAN LIMOUX
  • Het hoeft niet altijd Champagne te zijn !!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    13-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AAN TE BEVELEN WIJNTJES UIT UMBRIE
    AAN TE BEVELEN WIINTJES UIT UMBRIE

    Umbrië ligt in het centrum van Italië, tussen de steden Firenze en Rome. Er zijn vooral heuvels en het gebied grenst aan het voor de Belgen gekende toeristische Toscane in het westen en in het oosten aan Marche. Het is een van de zeldzame streken van Italië die niet grenst aan de zee. Het klimaat kent lage winterse temperaturen samen met overvloedige neerslag en besneeuwde heuveltoppen. Door de vele glooiingen kan de bodem de gevallen neerslag maar moeilijk opnemen en veroorzaakt op die manier een zekere droogte van de bodem. In de lage zones in het zuiden is het klimaat veel meer gematigd. De belangrijkste steden zijn: Perugia en Terni (belangrijkste industriegebied). Het meest geteelde landbouwgewas is er tarwe, gevolgd door tabak, zonnebloem, wijnrank en olijfbomen. De bekendste wijnen zijn: Orvieto, Montefalco Sagrantino en Torgiano. De wijnbouw is zeer oud en dateert uit de tijd van de Etrusken. Onder de belangrijkste druiven bevinden zich de TREBBIANO en de SANGIOVESE, zoals in Toscane, de GRECHETTO di TODI, een witte druif die typisch is voor Umbrië en die een wijn geeft met uitgesproken notentoetsen, de SAGRANTINO: andere druivensoort, rood, ook typisch voor Umbrië in de streek van Perugia, die schitterende wijnen geeft met uitgesproken braambessenaroma, de VERELLO maar ook GAMAY en MERLOT.
    SITUERING
    UMBRIE= vulkanisch gebied
    16.500 ha wijngaarden
    2000 zonuren per jaar
    Gemiddelde temperatuur: 15°C
     

    PROEF EENS DEZE DOCG’s en DOC’s uit UMBRIE

    TORGIANO ROSSO RISERVA (R) 
    Geografische ligging: Provincie Perugia aan de oevers van de Tiber ten zuiden van de stad Perugia
    Belangrijkste druivensoorten: Sangiovese, canaiolo, trebbiano toscan
    Waarnemingen: lichte tannine en aroma’s van rijp en gedroogd fruit.
    MONTEFALCO SAGRANTINO (R)
    Geografisch ligging: ten zuidoosten van de stad Perugia
    Wijnsoort: Sagrantino
    Waarnemingen: Zeer interessante ‘passito’ zowel droog als zoet. Alcoholrijke wijnen.
    COLLI ALTOTIBERINI (W en R)
    Geografische ligging: Ten noorden van de provincie Perugia
    Belangrijkste druivensoorten: Wit: trebbiano toscan, malvasia… Rood: sangiovese, merlot, trebbiano toscan…
    Waarnemingen: Witte droge wijn die fris is maar een beetje aciditeit mist. De rode is fruitig en goed gestructureerd.
    COLLI AMERINI (W en R)
    Geografische ligging: In het zuiden van Umbrië, ten westen van Terni.
    Belangrijkste druivensoorten: Wit: trebbiano toscan, garganega, malvasia toscana… Rood: sangiovese, montepulciano, merlot, barbera…
    Waarnemingen: Witte droge wijn met een discreet boeket, droge rosé die over het algemeen weinig gekleurd is, de rode wijn is fruitig maar heeft weinig tannines.
    COLLI DEL TRASIMENO of TRASIMENO ( W en R)
    Geografische ligging: Ten westen van Perugia, rond het Trasimenomeer.
    Belangrijkste druivensoorten: Wit: trebbiano toscan, garganega, malvasia toscana, verdicchio, chardonnay… Rood: sangiovese, ciliegiolo, gamay, merlot…
    Waarnemingen: Witte droge wijn met een discreet boeket, de rode is soepel en fruitig met viooltjes in de neus.
    COLLI MARTANI ( W en R)
    Geografische ligging: In het centrum van Umbrië, dicht bij Montefalco.
    Belangrijkste druivensoorten: Wit: grechetto, grechetto di Todi, trebbiano toscan… Rood: sangiovese
    Waarnemingen: Witte fruitige droge wijn, soepele rode met aroma’s van rood fruit.
    COLLI PERUGINI (W en R)
    Geografische ligging: Ten zuidwesten van Perugia
    Belangrijkste druivensoorten: Wit: trebbiano toscan, garganega, grechetto, malvasia, verdicchio… Rood: sangiovese, ciliegiolo, montepulciano, merlot…
    Waarnemingen: Witte, droge wijn met een discreet boeket, de rosé is droog, de rode is soepel en fruitig. Er wordt ook spumante geproduceerd (chardonnay, pinot blanc en pinot noir).
    MONTEFALCO (W en R)
    Geografische ligging: Provincie Perugia, ten zuidoosten van de stad.
    Belangrijkste druivensoorten: Wit: grechetto, trebbiano… Rood: sangiovese, trbbiano toscan en sagrantino…
    Waarnemingen: Rode wijn die soepel is en jong moet gedronken worden. De witte is droog.
    ORVIETO (W)
    Geografische ligging: Provincie Terni, dicht bij het meer van Bolsena
    Belangrijkste druivensoorten: Trebbiano toscan, verdello, grechetto, drupello, malvasia toscana, sauvignon blanc…
    Waarnemingen: Weinig intense kleur met een delicaat fijne neus. Men proeft soms banaan. Vroeger werd deze wijn zoet gemaakt. Nu vooral als droog en halfdroog. Hoewel de wijn vroeger vooral oxidatieve toetsen kende, lijkt hij nu eerder zeldzaam te zijn. Over het algemeen zijn de wijnen nu evenwichtig, vooral de Classico’s (tufsteenbodem).
    TORGIANO (W en R)
    Geografische ligging: Provincie Perugia op de oevers van de Tiber ten zuiden van de stad Perugia.
    Belangrijkste druivensoorten: Wit: trebbiano toscan, riesling, chardonnay, pinot gris, grechetto… Rood: sangiovese, canaiolo, pinot noir, cabernet sauvignon…
    Waarnemingen: De eigenschappen variëren al naargelang de gebruikte druif. Ze bestaat in wit, rood en rosé, maar ook als schuimwijn (spumante). Voor deze laatste wordt chardonnay en pinot noir gebruikt.
    Andere DOC’s (Wen R)
    Assisi, Lago di Corbara, Rosso Orvietano of orvietano 
    rosso.
    °°°°°°°°°°
    Enkele belangrijke DOCG/DOC-wijnen uit buurland Toscane:
    Chianti Classico (zwarte haan op het etiket) – zeven subregio’s
    Chianti Classico en districten
    Brunello di Montalcino
    Vin Santo (ingedroogde druiven)
    Carmignano
    Vernaccia di San Gimignano
    Vino Nobili di Montepulciano
    DE ITALIAANSE WIJNPYRAMIDE

    De DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) = Hoogste niveau; De wijnen worden verkocht in flessen en dragen een staatszegel.
    De  DOC (Denominazione di Origine Controllata)= te vergelijken met de AOC’S (AOP) van Frankrijk. Termen: RISERVA=lange opvoeding op houten vaten. SUPERIORE = graad hoger, kleiner rendement. CLASSICO = wijnen uit de oudste wijngaarden. VIGNA of VIGNETO = houdt in dat het om een unieke wijngaard gaat, staat dicht bij een cru.
    De IGT (Indicazione Geografica Tipica)=komt overeen met de landwijnen van de EU.
    Deze regeling stelt wijnmakers in DOC-gebieden in staat om af te wijken van de aldaar heersende DOC-voorschriften en bijvoorbeeld cépagewijnen (wijnen van één druivenras) te maken van inheemse of internationale variëteiten zonder deze onmiddellijk als Vino da Tavola op de markt te moeten brengen. De IGT garandeert in deze de herkomst van de druiven, maar laat de producent een zekere vrijheid in productiemethode.
    De Vino da Tavola = tafelwijn zonder herkomstbenaming.

    SPUMANTE en FRIZZANTE
    (dit zijn schuimwijnen)
    ‘Frizzante’ is een sprankelende wijn, die dus weinig schuimt. ( vb.: Lambrusci)
    ‘Spumanté’ is een mousserende wijn verkregen door de traditionele methode of ‘metodo classico’, waarvan de tweede gisting dus op fles gebeurt of op een andere manier: de meest gebruikte, nl. Charmat of tankmethode.
    ‘Prosecco’ deze benaming wordt vaak gebruikt voor schuimende wijnen die droog en licht zijn. 


    ENKELE VOORNAME DRUIVENKENMERKEN

    TREBBIANO SPOLETINO (W)
    - Is een autochtoon wit druivenras uit Umbrië
    - Stamt uit de regio Spoleto
    - Rond 2000 uitgestorven, maar van de ondergang gered door Cantina Novelli
    - Staat volledig los van de trebbiano toscano
    - Volle kleur, meer diepte en fruit in de neus (rijp citrusfruit, kruiden, lange aangename afdronk)
    GRECHETTO (W)
    - Is een onbekende witte druivensoort uit Midden-Italië
    - Wordt vooral verbouwd in de provincie Umbrië en heeft faam verworven als onderdeel van de witte Orvieto
    - Wordt altijd geblend met de druivensoorten trebbiano en malvasia
    - Subtiele hints van honing en karamel. Aangevuld met groene appel en tropisch fruit. Tonen van bloesem en noten
    MALVASIA (W)
    - Duidelijke notengeur en goede zuren
    - Wordt veel gebruikt in zoete wijnen (cf.: Madeira)
    - Behoort tot de Muscatvariëteiten 
    CILIEGIOLO (B)
    - afgeleid aan het woord ciliegia = kers
    - geurige, zoete smaak
    - wordt in mengeling gebruikt om de looistoffen wat te verzachten
    - duidelijk kers te herkennen
    - laag alcoholpercentage, lage zuurtegraad, veel fruitigheid
    - aangenaam om jong te drinken
    SAGRANTINO (di MONTEFALCO) (B)
    - dé juweeldruif van Umbrië
    - bezit zeer veel tannines
    - lange maceratie (meestal 1 week met schilcontact)
    - regelmatig remontage (meestal 4 à 5 per dag)
    - de wijn blijft in tanks tot na de Malo-lactische gisting
    - nadien meestal een lange opvoeding op hout (op Franse eiken vaten van 500 liter) gevolgd door een kort intermezzo op stalen tanks. Daarna aantal maanden flesrijping (meestal 18 maanden)
    - De barriques worden meestal om de 3 maanden vernieuwd
    CANAIOLO (B)
    - ondersteunende rol
    - in blend gebruikt om de wrangheid van de sangiovese te verminderen
    - zwarte huidskleur, tonen van leer, inkt , aarde
    SANGIOVESE (B)
    - deze druif heeft veel klonen voortgebracht
    - Toscaanse autochtoon met een heldere rode tint met soms een bruine rand
    - Boers karakter met aroma’s van leer, pruim, truffel, bont, noten, tabak, choco, rode bessen, kruiden (bonenkruid), bos en soms licht bloemig. Soms een bittertje.
    - Veelal een wat drogend gevoel in de afdronk
    - Stevige tannines
    - Kan goed ouderen

    ONTHOU DE VOORNAAMSTE DRUIVENSOORTEN UIT UMBRIE

    wit: trebbiano, malvasia en grechetto
    rood: sangiovese, sangrantino en canaiolo



    Georges De Smaele, wijnrecensent.
    Lovendegem, 19 september 2017.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-09-2017, 09:29 geschreven door Georges De Smaele  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 28/12-03/01 2021
  • 30/11-06/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 10/12-16/12 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 11/09-17/09 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 10/08-16/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Blog als favoriet !
    Startpagina !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    kodalinefansite
    www.bloggen.be/kodalin
    Over mijzelf
    Ik ben De SMAELE GEORGES
    Ik ben een man en woon in Lovendegem-BELGIE () en mijn beroep is op rust .
    Ik ben geboren op 13/12/1946 en ben nu dus 74 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wijn en alles wat het culinaire aangaat.
    Vinoloog, Meester-Vinoloog, houder van WSET-level3 Advanced Certificate in Wines and Spirits, Certificaat Bordeaux-SOPEX
    Een interessant adres?

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!