Misschien een van de minder bekende Duitse wijnregios maar daarom niet minder interessant, integendeel.
De Nahe kreeg in 1971 erkenning als wijnbouwgebied. Daarvoor werd wijn uit deze streek eenvoudig Rheinwein genoemd.
Klimaat, ligging en het streven naar perfectie bij vele wijnboeren heeft ervoor gezorgd dat dit juweeltje in het zuidwesten van ca. 4200 ha zich heeft ontwikkeld tot een van de beste wijnregios van Duitsland.
De rivier de Nahe ontspringt in het Saarland bij Nohfelden-Selbach en mondt bij Bingen uit in de Rijn. Het gebied aan de Nahe en zijn zijrivieren kent een wijnbouwtraditie van 2000 jaar. Dankzij de natuurlijke beschutting door de hoge Hunsrück zorgen milde temperaturen en veel zonneschijn (1750 uren zon/jaar) voor een uitstekend klimaat voor de wijnbouw.
Geen enkel ander Duits wijngebied biedt op zon kleine ruimte zoveel verschillende bodentypes. Druiven groeien er op leisteen, vulkanische porfierbodems, löss of leem dat vele mogelijkheden biedt tot druivenaanplant met verschillende wijnstijlen.
Naast de finesserijke Riesling die een kwart van de aanplant in beslag neemt worden Rivaner, Silvaner, Müller-Thurgau in wit aangeplant. Ook Burgunders, Kerner, Scheurebe, Portugieser en Dornfelder zijn hier best thuis. Momenteel kan men stellen dat een flink aantal producenten hoort bij de wijnelite van Duitsland.
Op gebied van toerisme en als hoogtepunten van de wijncultuur raad ik volgende bezoeken aan:
1. Gut Hermansberg waar tegenwoordig superieure Riesling gedijt. Ooit werd daar kopererts gedolven. De wijngaard Schossböckelheimer Kupfergrube was tot 1901 exact wat de naam suggereert, een kopergroeve. In dat jaar kocht de Pruisische staat het terrein en stichtte er het Weinbaudomäne Niederhausen.
2. Kloosterruïne Disibodenburg in Odernheim aan de Nahe is niet alleen beroemd vanwege Hildegard von Bingen*, maar kan ook bogen op een oeroude wijngeschiedenis. Er zijn aanwijzingen van Romeinse wijnbouw op de zuidelijke hellingen sinds de 11e eeuw. Deze hellingen zijn ononderbroken beplant met druivenstokken.
3. Openluchtmuseum Bad Soberheim waar wijnbouw van de Middeleeuwen tot op heden nergens zo aanschouwelijk wordt gepresenteerd als openluchtmuseum. Het in 1973 geopende museum in het idyllische Nagtigallental is met een oppervlakte van 35 ha en circa 60.000 bezoekers per jaar het grootste in zijn soort in Rheinland-Pfalz.
Tot slot wil ik jullie nog een wijnweetje meegeven: Zoals vrijwel ieder ander wijngebied heeft ook de Nahe een wijnroute. Deze route is samenlopend met de Duitse edelsteenroute waarvan Idar-Oberstein niet ver weg ligt. Ieder jaar wordt een speciale wijn uitgebracht in een speciale sierfles, de Edelschliff, waarvan elke fles is voorzien van een edelsteen.
Veel wijn- en reisgenot!
Bronnen:
WikipediA: Hildegard von Bingen, bijgenaamd de Sibille van de Rijn was een Duitse benedictijnse abdis die aanzien wordt als eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek.
www.weinland-nahe.de
Georges De Smaele, wijnrecensent.
|