EEN WIJNFLES OPMAKEN, OP DRONK EN BEWAREN OF AFBLIJVEN ?
Het gedwongen thuis zijn tijdens de eerste lockdown leidde mij tot verschillende activiteiten zoals de zolder opkuisen, mijn boekenkast herschikken enz
De zonnige dagen tijdens deze periode waren dan eerder bestemd voor werkjes in de tuin, tuinhuis en garage. Alles eens grondiger aanpakken klonk als een positieve noot. Nu we terug genoodzaakt zijn in ons kot te blijven, dacht ik eraan om mijn wijnvoorraad eens grondig onder de loep te nemen. Een echte kelder heb ik niet maar in de koelste kamer van mijn huis staat een geklimatiseerde wijnkast met een inhoud van ongeveer 140 liter. Frankrijk is goed vertegenwoordigd alsook andere Europese wijnlanden. Flessen uit de Nieuwe Wereld ontbreken ook niet in mijn voorraad. Een speciaal koel plaatsje is ook voorzien voor Portwijn en schuimwijn. Het werd tijd om mijn voorraad eens aan een grondige inspectie te onderwerpen wat bij mij vragen opriep over onder andere bewaarcondities en houdbaarheid. Meteen was dit dan ook dé gelegenheid om alle flessen eens in een computerbestand te plaatsen. Zodra ik een fles uithaal of er komt er een bij kan ik nu onmiddellijk mijn persoonlijk bestand aanpassen.
Wat de Franse wijnen betreft ben ik ervan overtuigd dat een goede Bordeaux of Bourgogne mij niet te snel zal teleurstellen daar het vooral flessen zijn uit de periode 1970 tot 2017. Ik constateer dat oudere jaren van kleine chateaus klaar zijn om opgedronken te worden en dan eerder deze van de Rechteroever dan die van de Linkeroever van de Bordeauxstreek. De wijnen met een hoger aandeel cabernet sauvignon kunnen de tand des tijds beter doorstaan. Mijn zoetere witte Bordeauxwijnen vallen zeker onder de categorie bewaren. De bourgogne voorraad is niet zo groot daar de grote climats de Bourgogne bijna onbetaalbaar zijn geworden. Ik beperk mij dus tot jongere Bourgogne wijnen met meer fruit expressie. Andere Franse flessen in mijn wijnkast van wijnstreken uit de Loire, Rhône, Pays dOc
enz. vallen niet onder de controle ouderdomspotentieel en zijn dus wat mijn wijnkast betreft te plaatsen onder opmaken en tussendoortjes. Enkele grootse rode Bourgognes, oogstjaar 2010, siert mijn Bourgogne voorraad en deze zijn dus zeker op te volgen. Een beschrijving van alle wijnlanden en streken wat opmaken, op dronk en bewaren en afblijven betreft, beperk ik mij hier tot enkele grote Europese wijnlanden. Vooral mijn aankopen van wijnen met bewaarpotentieel werden nader bekeken. Het grasduinen in boeken en tijdschriften, alsook de opgetekende ervaringen van internationale Master of Wine en Magister Vini gaven mij als bron richtlijnen bij de opkuis van mijn wijnkast.
BORDEAUX
OPMAKEN
Mindere oogstjaren als 1987, 1991, 1992, 1993, 1997, 2007 en 2013 (heel zwak) moeten als eerste op.
In tweede instantie: 1994, 1996, 1998 (linkeroever), 1999 en 2002, 2007 en 2013.
OP DRONK EN BEWAREN
1982, 1989, 2001, 2004, 2005, 2008, 2011 en zelfs 2012 en 2014; wijnen uit warme jaren 2003 en 2009 zijn op dronk, maar ook nog bevaarbaar.
Voor Sauternes zijn de goede jaren anders dan voor rood: 1983, 1986, 1988, 1990, 2001, 2005 en 2007 gaan nog jaren mee.
AFBLIJVEN
2010, 2011 en 2016.
Voor Sauternes: 2011 en 2013.
BOURGOGNE
OPMAKEN
Zwakke oogstjaren als 1971 t/m 1975, 1977, 1984, 1987, 1994 en 1997 moeten op (zijn).
OP DRONK EN BEWAREN
Rood: 1988, 1989, 1990, 1993, 1998, en 1999.
Wit: 2005, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012 en 2013.
AFBLIJVEN
Wit: 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018.
Rood: 2003 (afhankelijk van producent), 2005, 2009, 2010, 2015, 2016, 2017 en 2018.
CHAMPAGNE
OPMAKEN
1995, 1998, 1999, 2000, 2003 en 2005.
OP DRONK EN BEWAREN
1996, 2002, 2004, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012 en 2013.
AFBLIJVEN
2016, 2015 en 2012 (afhankelijk van het huis).
Oudere jaargangen die nog groots kunnen zijn: 1973, 1975, 1976, 1979, 1982, 1083, 1985, 1988, 1989 en 1990.
Beloftes: 2017 en 2018.
Zwakke jaren: 1992, 2001, 2010 (Aube) en 2014.
ITALIË: NEBBIOLO EN SANGIOVESE
OPMAKEN
Piemonte/Nebbiolo: 2003 en 2002
Toscane/Sangiovese: 2003 en ouder.
OP DRONK EN BEWAREN
Piemonte/Nebbiolo: 2009, 2005 en 2004 (Barolo), 2011, 2010 en 2008 (Barbaresco).
Toscane/Sangiovese: 2011 en 2010 (Chianti Classico), 2008, 2007, 2005 en 2004 (Brunello di Montalcino).
Niet genoemde jaren zijn op dronk, maar kunnen nog een aantal jaar op goed niveau blijven.
AFBLIJVEN
Piemonte/Nebbiolo: 2018 t/m 2010 en 2008 t/m 2006 (Barolo), 2018 t/m 2012 en 2006 (Barbaresco).
Toscane/Sangiovese: 2018 t/m 2012 (Chianti Classico), 2008 t/m 2009 en 2006 (Brunello di Montalcino).
SPANJE: RIOJA, RIBERA DEL DUERO EN CATALUNYA
OPMAKEN
Ribera: 2008, 2007 en 2003
Rioja: 2007 en vanaf 2003;
Catalunya: vanaf 2009;
OP DRONK EN BEWAREN
Ribera: 2014 t/m 2009
Rioja: 2016 t/m 2008
Catalunya: 2018 t/m 2010.
AFBLIJVEN
Ribera 2018 t/m 2015
Rioja en Catalunya: 2018
DROGE DUITSE RIESLING
OPMAKEN
2009, 2002, 2005 en 2003.
OP DRONK EN BEWAREN
2014, 2011, 2008, 2006, 2004 en 2002, nu op dronk, maar kunnen nog jaren ouderen.
AFBLIJVEN
2019 t/m 2015, hoewel jonge jaren ook nu verrukkelijk zijn.
2010 was een koel en laat jaar en sommigen daarvan zijn subliem.
OOSTENRIJKSE RIESLING EN GRÜNER VELTLINER
OPMAKEN
Vanaf 2012 en ouder
OP DRONK EN BEWAREN
2012, 2011, 2009, 2008, 2006, 2005, 2004, en 2003 op hun top; de goede zullen dat niveau nog jaren houden, maar voorzichtigheid geboden.
2014, 2013, 2010 en 2007; nu heerlijk en ze zullen nog mooier worden.
AFBLIJVEN
2019 t/m 2015
VINTAGE PORT
OPMAKEN
Vintage port uit een goed jaar en een goed huis is vrijwel eindeloos houdbaar.
OP DRONK EN BEWAREN
1985, 1983 en 1977.
AFBLIJVEN
2000 en jonger. 1994.
Tenslotte moet ik toch toegeven om niet te snel oogstjaren te veroordelen. Zelf oordelen lijkt mij de beste waarborg tot een subliem wijngenot.
Georges De Smaele, wijnjournalist.
November 2020.
|