GEORGES ALS VINAMI FREE LANCE JOURNALIST
MEER WETEN OVER WIJN?
Inhoud blog
  • Kan men zich terugvinden in de wijnwetgeving wat betreft de Herkomstbenaming ?
  • EEN HANDIGE WIJNFICHE
  • EEN WIJNFLES OPMAKEN, OP DRONK EN BEWAREN OF AFBLIJVEN ?
  • DE FEE VAN LIMOUX
  • Het hoeft niet altijd Champagne te zijn !!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    04-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN WIJNFLES OPMAKEN, OP DRONK EN BEWAREN OF AFBLIJVEN ?
    EEN WIJNFLES OPMAKEN, OP DRONK EN BEWAREN OF AFBLIJVEN ?

    Het gedwongen thuis zijn tijdens de eerste lockdown leidde mij tot verschillende activiteiten zoals de zolder opkuisen, mijn boekenkast herschikken enz…
    De zonnige dagen tijdens deze periode waren dan eerder bestemd voor werkjes in de tuin, tuinhuis en garage. Alles eens grondiger aanpakken klonk als een positieve noot. Nu we terug genoodzaakt zijn ‘in ons kot’ te blijven, dacht ik eraan om mijn wijnvoorraad eens grondig onder de loep te nemen. Een echte kelder heb ik niet maar in de koelste kamer van mijn huis staat een geklimatiseerde wijnkast met een inhoud van ongeveer 140 liter. Frankrijk is goed vertegenwoordigd alsook andere Europese wijnlanden. Flessen uit de  ‘Nieuwe Wereld’ ontbreken ook niet in mijn voorraad. Een speciaal koel plaatsje is ook voorzien voor Portwijn en schuimwijn. Het werd tijd om mijn voorraad eens aan een grondige inspectie te onderwerpen wat bij mij vragen opriep over onder andere bewaarcondities en houdbaarheid. Meteen was dit dan ook dé gelegenheid om alle flessen eens in een computerbestand te plaatsen. Zodra ik een fles uithaal of er komt er een bij kan ik nu onmiddellijk mijn persoonlijk bestand aanpassen.
    Wat de Franse wijnen betreft ben ik ervan overtuigd dat een goede Bordeaux of Bourgogne mij niet te snel zal teleurstellen daar het vooral flessen zijn uit de periode 1970 tot 2017. Ik constateer dat oudere jaren van ‘kleine chateaus’ klaar zijn om opgedronken te worden en dan eerder deze van de Rechteroever dan die van de Linkeroever van de Bordeauxstreek. De wijnen met een hoger aandeel cabernet sauvignon kunnen de tand des tijds beter doorstaan. Mijn zoetere witte Bordeauxwijnen vallen zeker onder de categorie bewaren. De bourgogne voorraad is niet zo groot daar de grote ‘climats de Bourgogne’ bijna onbetaalbaar zijn geworden. Ik beperk mij dus tot jongere Bourgogne wijnen met meer fruit expressie. Andere Franse flessen in mijn wijnkast van wijnstreken uit de  Loire, Rhône, Pays d’Oc…enz. vallen niet onder de controle ‘ouderdomspotentieel’ en zijn dus wat mijn wijnkast betreft te plaatsen onder opmaken en tussendoortjes. Enkele grootse rode Bourgognes, oogstjaar 2010, siert mijn Bourgogne voorraad en deze zijn dus zeker op te volgen. Een beschrijving van alle wijnlanden en streken wat opmaken, op dronk en bewaren en afblijven betreft, beperk ik mij hier tot enkele grote Europese wijnlanden. Vooral mijn aankopen van wijnen met bewaarpotentieel werden nader bekeken. Het grasduinen in boeken en tijdschriften, alsook de opgetekende ervaringen van internationale ‘Master of Wine’ en ‘Magister Vini’ gaven mij als bron richtlijnen bij de opkuis van mijn wijnkast.

    BORDEAUX
    OPMAKEN
    • Mindere oogstjaren als 1987, 1991, 1992, 1993, 1997, 2007 en 2013 (heel zwak) moeten als eerste op.
    • In tweede instantie: 1994, 1996, 1998 (linkeroever), 1999 en 2002, 2007 en 2013.
    OP DRONK EN BEWAREN
    • 1982, 1989, 2001, 2004, 2005, 2008, 2011 en zelfs 2012 en 2014; wijnen uit warme jaren 2003 en 2009 zijn op dronk, maar ook nog bevaarbaar.
    • Voor Sauternes zijn de goede jaren anders dan voor rood: 1983, 1986, 1988, 1990, 2001, 2005 en 2007 gaan nog jaren mee.
    AFBLIJVEN
    • 2010, 2011 en 2016.
    • Voor Sauternes: 2011 en 2013.

    BOURGOGNE
    OPMAKEN
    • Zwakke oogstjaren als 1971 t/m 1975, 1977, 1984, 1987, 1994 en 1997 moeten op (zijn).
    OP DRONK EN BEWAREN
    • Rood: 1988, 1989, 1990, 1993, 1998, en 1999.
    • Wit: 2005, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012 en 2013.
    AFBLIJVEN
    • Wit: 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018.
    • Rood: 2003 (afhankelijk van producent), 2005, 2009, 2010, 2015, 2016, 2017 en 2018.
    CHAMPAGNE
    OPMAKEN
    • 1995, 1998, 1999, 2000, 2003 en 2005.
    OP DRONK EN BEWAREN
    • 1996, 2002, 2004, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012 en 2013.
    AFBLIJVEN
    • 2016, 2015 en 2012 (afhankelijk van het huis).
    Oudere jaargangen die nog groots kunnen zijn: 1973, 1975, 1976, 1979, 1982, 1083, 1985, 1988, 1989 en 1990.
    Beloftes: 2017 en 2018.
    Zwakke jaren: 1992, 2001, 2010 (Aube) en 2014.

    ITALIË: NEBBIOLO EN SANGIOVESE
    OPMAKEN
    • Piemonte/Nebbiolo: 2003 en 2002
    • Toscane/Sangiovese: 2003 en ouder.
    OP DRONK EN BEWAREN
    • Piemonte/Nebbiolo: 2009, 2005 en 2004 (Barolo), 2011, 2010 en 2008 (Barbaresco).
    • Toscane/Sangiovese: 2011 en 2010 (Chianti Classico), 2008, 2007, 2005 en 2004 (Brunello di Montalcino).
    Niet genoemde jaren zijn op dronk, maar kunnen nog een aantal jaar op goed niveau blijven.
    AFBLIJVEN
    • Piemonte/Nebbiolo: 2018 t/m 2010 en 2008 t/m 2006 (Barolo), 2018 t/m 2012 en 2006 (Barbaresco).
    • Toscane/Sangiovese: 2018 t/m 2012 (Chianti Classico), 2008 t/m 2009 en 2006 (Brunello di Montalcino).

    SPANJE: RIOJA, RIBERA DEL DUERO EN CATALUNYA
    OPMAKEN
    • Ribera: 2008, 2007 en 2003
    • Rioja: 2007 en vanaf 2003;
    • Catalunya: vanaf 2009;
    OP DRONK EN BEWAREN
    • Ribera: 2014 t/m 2009
    • Rioja: 2016 t/m 2008
    • Catalunya: 2018 t/m 2010.
    AFBLIJVEN
    • Ribera 2018 t/m 2015
    • Rioja en Catalunya: 2018

    DROGE DUITSE RIESLING
    OPMAKEN
    • 2009, 2002, 2005 en 2003.
    OP DRONK EN BEWAREN
    • 2014, 2011, 2008, 2006, 2004 en 2002, nu op dronk, maar kunnen nog jaren ouderen.
    AFBLIJVEN
    • 2019 t/m 2015, hoewel jonge jaren ook nu verrukkelijk zijn.
    • 2010 was een koel en laat jaar en sommigen daarvan zijn subliem.

    OOSTENRIJKSE RIESLING EN GRÜNER VELTLINER
    OPMAKEN
    • Vanaf 2012 en ouder
    OP DRONK EN BEWAREN
    • 2012, 2011, 2009, 2008, 2006, 2005, 2004, en 2003 op hun top; de goede zullen dat niveau nog jaren houden, maar voorzichtigheid geboden.
    • 2014, 2013, 2010 en 2007; nu heerlijk en ze zullen nog mooier worden.
    AFBLIJVEN
    • 2019 t/m 2015

    VINTAGE PORT
    OPMAKEN
    • Vintage port uit een goed jaar en een goed huis is vrijwel eindeloos houdbaar.
    OP DRONK EN BEWAREN
    • 1985, 1983 en 1977.
    AFBLIJVEN
    • 2000 en jonger. 1994.

    Tenslotte moet ik toch toegeven om niet te snel oogstjaren te veroordelen. Zelf oordelen lijkt mij de beste waarborg tot een subliem wijngenot.

    Georges De Smaele, wijnjournalist.
    November 2020.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-11-2020, 16:56 geschreven door Georges De Smaele  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 28/12-03/01 2021
  • 30/11-06/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 10/12-16/12 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 11/09-17/09 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 10/08-16/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Blog als favoriet !
    Startpagina !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    linken
    www.bloggen.be/linken
    Over mijzelf
    Ik ben De SMAELE GEORGES
    Ik ben een man en woon in Lovendegem-BELGIE () en mijn beroep is op rust .
    Ik ben geboren op 13/12/1946 en ben nu dus 74 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wijn en alles wat het culinaire aangaat.
    Vinoloog, Meester-Vinoloog, houder van WSET-level3 Advanced Certificate in Wines and Spirits, Certificaat Bordeaux-SOPEX
    Een interessant adres?

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!