TERUG
NAAR AMBACHTELIJKE APERITIEVEN OP BASIS VAN WIJN ?
Tijdens de
nieuwjaarsreceptie georganiseerd door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers te
Brugge mocht ik naast het proeven van talrijke parelende en stille wijnen
genieten van een naar mijn smaakpapillen uitstekende aperitief blend. Nevens de
hedendaagse hipe van gin en rum bereidingen was mijn pallet gecharmeerd door
een verfrissend drankje op basis van een recept geïnspireerd uit de jaren 50
van Madame Volmer* en gemaakt van rosé wijn afkomstig uit de Franse Luberon
streek, een distillaat van bittere appelsienen, rietsuiker en een geheime
kruidenmix. Vooral het verfrissende en de balans tussen het fruitige van de
sinaasappel en het bittere van de zeste gaven mij een mooi smaak evenwicht tussen
zuur en zoet.
Het recept afkomstig
uit het hart van de Provence werd bedacht door Madame Volmer die het drankje
serveerde als huisaperitief aan haar streekgenoten en vrienden bezoekers. Een
van die bezoekers was de Belgische familie Lefere uit Watou. Door de
aanhoudende, blijvende vriendschap kreeg deze familie het geheim recept mee
naar België. Dochter Annelies speelde met de commerciële gedachte dat ook de
Belgische fijnproevers dit product zouden kunnen appreciëren en begon contact
te leggen met een artisanale stokerij in Luberon. Door haar experimenten blies
zij nieuw leven in het aperitief van Madame Volmer. Dit licht rosé kleurig
aperitiefje op basis van rosé uit de Provence kan je puur drinken of mixen met
tonic, prosecco, cava of zelfs met champagne alhoewel ik deze laatste prefereer
in zijn zuivere vorm. Het leuke aan deze
drank is dat je ervan kunt genieten zowel bij warm als koud weer. Het
hartverwarmend winterdrankje, Hot Volmer, geeft dan perfect zijn geurige
winterkruiden vrij. En maar mengen
. Volmer met tonic, met mint, met ginger,
met cava, met gin, met cassis, met vodka, met whisky én zelfs met espresso.
Doe me eens na of
experimenteer en verras je gasten met:
Volmer en Tonic:
(10cl Volmer, 10cl
kruidige tonic, zwarte peper, citroentijm, viooltje)
Vul het glas met ijs.
Giet de Volmer. Voeg de tonic toe door over de bar lepel te gieten om de
bubbels maximaal te behouden. Versier met een takje citroentijm alsook met een viooltje.
Werk af met vers gemalen zwarte peper.
Volmer en espresso:
(7,5cl Volmer, 1
espresso, 3cl koffielikeur, 2 druppels pastis, 1 steranijs)
Vul het glas met ijs.
Laat de espresso afkoelen. Vul de shaker volledig met ijs. Giet de Volmer, de
koffielikeur, de pastis en de espresso in de shaker. Schud gedurende 8 seconden.
Verwijder het ijs uit het glas. Giet enkel de vloeistof uit de shaker in het
glas (geen ijs). Verwarm de steranijs met een aansteker en leg die bovenop het
glas.
Hot Volmer voor twee personen:
(20cl Volmer,
rietsuiker, 1 kaneelstokje, ½ vanille stokje, 1 kruidnagel, 1 zeste van
appelsien)
Verwarm Volmer en
voeg er een koffielepel rietsuiker, 1 kruidnagel en 1 zeste van appelsien aan
toe. Filter dit en giet in verwarmde glazen. Decoreer met een schijfje
appelsien.
Optioneel: voeg er
20cl warme Earl Grey thee aan toe, met een koffielepel rietsuiker en 1 schijfje
citroen.
Santé
(*) De verkoopprijs
ligt rond de 15 Euro/fles van 75cl en wordt enkel verkocht in gespecialiseerde
drankenhandels.
Georges De Smaele,
Houder van WSET Level 3 advanced certificate in Wines
and Spirits.
|