GEORGES ALS VINAMI FREE LANCE JOURNALIST
MEER WETEN OVER WIJN?
Inhoud blog
  • Kan men zich terugvinden in de wijnwetgeving wat betreft de Herkomstbenaming ?
  • EEN HANDIGE WIJNFICHE
  • EEN WIJNFLES OPMAKEN, OP DRONK EN BEWAREN OF AFBLIJVEN ?
  • DE FEE VAN LIMOUX
  • Het hoeft niet altijd Champagne te zijn !!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    15-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TERUG NAAR AMBACHTELIJKE APERITIEVEN OP BASIS VAN WIJN ?

    TERUG NAAR AMBACHTELIJKE APERITIEVEN OP BASIS VAN WIJN ?

     

     

    Tijdens de nieuwjaarsreceptie georganiseerd door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers te Brugge mocht ik naast het proeven van talrijke parelende en stille wijnen genieten van een naar mijn smaakpapillen uitstekende aperitief blend. Nevens de hedendaagse hipe van gin en rum bereidingen was mijn pallet gecharmeerd door een verfrissend drankje op basis van een recept geïnspireerd uit de jaren ’50 van Madame Volmer* en gemaakt van rosé wijn afkomstig uit de Franse Luberon streek, een distillaat van bittere appelsienen, rietsuiker en een geheime kruidenmix. Vooral het verfrissende en de balans tussen het fruitige van de sinaasappel en het bittere van de zeste gaven mij een mooi smaak evenwicht tussen zuur en zoet.

    Het recept afkomstig uit het hart van de Provence werd bedacht door Madame Volmer die het drankje serveerde als huisaperitief aan haar streekgenoten en vrienden bezoekers. Een van die bezoekers was de Belgische familie Lefere uit Watou. Door de aanhoudende, blijvende vriendschap kreeg deze familie het geheim recept mee naar België. Dochter Annelies speelde met de commerciële gedachte dat ook de Belgische fijnproevers dit product zouden kunnen appreciëren en begon contact te leggen met een artisanale stokerij in Luberon. Door haar experimenten blies zij nieuw leven in het aperitief van Madame Volmer. Dit licht rosé kleurig aperitiefje op basis van rosé uit de Provence kan je puur drinken of mixen met tonic, prosecco, cava of zelfs met champagne alhoewel ik deze laatste prefereer in zijn zuivere vorm.  Het leuke aan deze drank is dat je ervan kunt genieten zowel bij warm als koud weer. Het hartverwarmend winterdrankje, Hot Volmer, geeft dan perfect zijn geurige winterkruiden vrij. En maar mengen…. Volmer met tonic, met mint, met ginger, met cava, met gin, met cassis, met vodka, met whisky én zelfs met espresso.

    Doe me eens na of experimenteer en verras je gasten met:

    Volmer en Tonic:

    (10cl Volmer, 10cl kruidige tonic, zwarte peper, citroentijm, viooltje)

    Vul het glas met ijs. Giet de Volmer. Voeg de tonic toe door over de bar lepel te gieten om de bubbels maximaal te behouden. Versier met een takje citroentijm alsook met een viooltje. Werk af met vers gemalen zwarte peper.

    Volmer en espresso:

    (7,5cl Volmer, 1 espresso, 3cl koffielikeur, 2 druppels pastis, 1 steranijs)

    Vul het glas met ijs. Laat de espresso afkoelen. Vul de shaker volledig met ijs. Giet de Volmer, de koffielikeur, de pastis en de espresso in de shaker. Schud gedurende 8 seconden. Verwijder het ijs uit het glas. Giet enkel de vloeistof uit de shaker in het glas (geen ijs). Verwarm de steranijs met een aansteker en leg die bovenop het glas.

    Hot Volmer voor twee personen:

    (20cl Volmer, rietsuiker, 1 kaneelstokje, ½ vanille stokje, 1 kruidnagel, 1 zeste van appelsien)

    Verwarm Volmer en voeg er een koffielepel rietsuiker, 1 kruidnagel en 1 zeste van appelsien aan toe. Filter dit en giet in verwarmde glazen. Decoreer met een schijfje appelsien.

    Optioneel: voeg er 20cl warme Earl Grey thee aan toe, met een koffielepel rietsuiker en 1 schijfje citroen.

     

    Santé

     

     

    (*) De verkoopprijs ligt rond de 15 Euro/fles van 75cl en wordt enkel verkocht in gespecialiseerde drankenhandels.

     

     

     

     

    Georges De Smaele,

    Houder van WSET Level 3 advanced certificate in Wines and Spirits.

           


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-02-2017, 12:12 geschreven door Georges De Smaele  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 28/12-03/01 2021
  • 30/11-06/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 10/12-16/12 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 11/09-17/09 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 10/08-16/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Blog als favoriet !
    Startpagina !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    paradise
    www.bloggen.be/paradis
    Over mijzelf
    Ik ben De SMAELE GEORGES
    Ik ben een man en woon in Lovendegem-BELGIE () en mijn beroep is op rust .
    Ik ben geboren op 13/12/1946 en ben nu dus 74 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wijn en alles wat het culinaire aangaat.
    Vinoloog, Meester-Vinoloog, houder van WSET-level3 Advanced Certificate in Wines and Spirits, Certificaat Bordeaux-SOPEX
    Een interessant adres?

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!