Al eens een Indiase wijn geproefd?
Geloof me, het op een-na-grootste land ter wereld met zijn 1.266.883.598 inwoners en met een oppervlakte van 3.287.000 km2 bezit prachtige wijngaarden. Het belangrijkste Indiase gebied voor wijnbouw noemt Maharashtra, dat zich situeert op zon 150 km van de wereldstad Mumbai. India heeft ongeveer 50.000 ha wijngaard waarvan slechts 5% wordt gebruikt voor de wijnproductie. De rest is bestemd voor tafeldruiven en rozijnen. Het land heeft zijn wijnbouw te danken aan de Portugese en Britse kolonisten. De Portugezen hadden in de 16e eeuw al een handelspost in Goa en de Britten koloniseerden het land eeuwenlang. Zij legden in de 19e eeuw wijngaarden aan in de deelstaat Kashmir en bij Baramati in Maharashtra. Klimatologisch kan men spreken over een tropisch klimaat waarin de temperatuur kan oplopen tot boven de 40° C. Het grootste deel van de wijnbouw vindt plaats op de koelere hoger gelegen gebieden zoals op het Deccan plateau ten oosten van de stad Mumbai. De moessonregens die de wijnbouw omstandigheden sterk beïnvloeden vinden plaats vanaf juni tot oktober. Nashik is dan ook dé grootste wijnregio met een micro klimaat op zon 200 km ten noordoosten van Bombay, dit op een frisse hoogte van 600 meter boven de zeespiegel. Men oogst daar in maart tijdens het droge seizoen. Het klimaat is er perfect voor wijndruiven. Nashik is van oudsher een agrarisch gebied en is nu de grootste en snelst groeiende wijnstreek van India. Verder worden ook druiven verbouwd in Gujarat, Karnataka, Bangalore, Hyderabad, Tamil Nadu en in Punjab
..
Er zijn in deze wijngebieden geen uitgesproken seizoenen. De wijngaard groeit er het ganse jaar door.
In 1997 werden de eerste Franse wijnstokken Sauvignon Blanc en Chenin Blanc aangeplant. In de Dindori Valley werden later druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Shiraz, Zinfandel, Merlot, Viognier en Riesling aangeplant.
Mijn eyecatcher richt zich vooral naar het huis SULA(*) in de Nashik regio. Dit huis is het geesteskind van eigenaar Rajeev Samant (°), die de passie van het wijnmaken te pakken kreeg tijdens zijn studies in San Francisco. De aanleg van zijn wijngaard gebeurde in 1999. Naast een Sparkling wine volgens de méthode traditionnelle (tweede gisting op fles) maakt deze wijnmaker ook stille wijnen van de cépages Chenin Blanc, Viognier, Sauvignon Blanc, Cabernet, Shiraz en Zinfandel. Zijn Zinfandel wordt vooral gebruikt voor rode en rosé wijn. Dit wijnhuis ligt zon 180 km van Bombay in het gebied Maharashtra waarvan 90% van de Indiase wijn afkomstig is. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is er meer en meer belangstelling in India voor wijn, zeker het laatste decennium, door de toenemende welvarende middenklasse. De Sula Vineyards (-) en de zon 40 tal wijnbouwers uit de Nashik (tevens wijnhoofdstad van India) streek produceren 3 miljoen flessen per jaar. De export richt zich vooral op Azië, Europa, USA en Canada
..
Uit het Sula gamma, waar de biologische teelt hoog in het vaandel staat, was ik op een recente proeverij gecharmeerd bij het drinken van hun monocépages en blends welke gemaakt zijn uit Europese rassen en een Californisch ras namelijk de Zinfandel.
Enkele voor mijn smaakpallet interessante ontdekkingen:
SULA-Sauvignon Blanc 2015 (W)
Kruidig, helder en droog met hints van groene peper. Deze wijn zit goed in balans.
SULA DINDORI RESERVE Viognier 2014 (W)
Prachtige ondertonen van exotisch fruit zoals lychee ananas en abrikoos.
SULA-Chenin Blanc 2014 (W)
Halfdroge, verfrissende lichte witte wijn met ananas en wit steenfruit kenmerken. Ideaal met honing bereide spijzen.
SULA-Zinfandel 2014 (R)
Geuren van confituur, braambes en kaneel. Mooi in evenwicht qua zuurzoet en tannine.
SULA-Cabernet/Shiraz 2016 (R)
Duidelijke aromas van pruimen en zwarte peper. Mooie blend.
SULA DINDORI RESERVE SHIRAZ 2013 (R)
Elegante rode wijn met weelderige bessengeuren. In de mond erkende ik zijdeachtige tannines. Een aangenaam zacht mondgevoel. Ideaal te matchen met lamsvlees.
SULA RASA SHIRAZ 2013 (R)
Complexe, krachtige rode wijn met nog veel ouderdomspotentieel. Geuren van rijp rood fruit. Kruidig en animaal. Gaat uitstekend bij kruidige bereidingen.
SULA RASA CABERNET SAUVIGNON 2013 (R)
Fijne tannines, goed versmolten. Impressies van rijpe donkere bessen. Een aanrader bij lam.
Ja, wijnen uit India met biologische teelt bestaan wel degelijk en ze zijn nog lekker ook!
(*) www.sulawines.com
info@wijnendeclerck.be (prijzen tussen de 8 en 18 Euro)
SULA VINEYARDS
(-) Is nu de grootste Indiase wijnproducent die reeds verschillende medailles won voor zijn wijnen op Decanter World Award
(°) Rajeev Samant, de oprichter van Sula Vineyards heeft in 1999 de eerste stokken Zinfandel aangeplant die hij smokkelde uit de Sonoma regio (Californië).
Georges De Smaele, wijnrecensent.
3 juni 2017.
|