CHAMPAGNE IN BEWEGING
De ene bubbel is de andere
niet
Bestendige
bijscholing is een must in de wijnwetenschap en dat kon ik onlangs ervaren
tijdens een Master Class studiedag over Champagne gezamenlijk georganiseerd
door Het Comité Champagne, Het Bureau du Champagne Benelux en de Hotelschool
Spermalie te Brugge. Het accent van deze studiedag lag op de actualiteit,
diversiteit maar vooral op de eigenheid van de Champagne wijnen. Speerpunt
tijdens een der sessies was een voordracht over de duurzame ontwikkeling in de
Champagne streek dat waarschijnlijk een van de belangrijkste ontwikkelingen is
in dit afgebakende wijngebied.
Presentatie door de
heren Dominique Moncomble en Arnaud Descotes van Het Comité Champagne.
Mijn nieuwsgierigheid
was vooral gericht op de uitgebreide degustatie van verschillende Grand Cru champagnes die deskundig werden voorgesteld door zes
Vlaamse Champagne Ambassadeurs die elk een specifiek kenmerk in duiding
brachten.
Alle verkoopsprijzen van de GCs liggen boven de 50
Euro!
De beschreven rosé champagne +/- 30 Euro.
Kris Van de Sompel, Champagne Ambassadeur 2006 over Le terroir
Champenois NV. De Sousa 3A Brut.
Hét accent ligt hier vooral op de terroir, vandaar
de verwijzing naar de 3A (druiven afkomstig van de dorpen Avize, Ay en Ambonnay)
De fenolische rijpheid werd als specifiek element belicht alsook de samenhang
van de verschillende type terroir die voor diversiteit zorgen in deze
champagne. De bodem bestaat hier uit het zuiverste krijt van het ganse
champagne gebied (belemniet). De wijnmaker die voornamelijk werkt met de
klassieke cépages Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier beroept zich op de
aanplant van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar.
Een lange rijping op
de lies gaven mij volgende oog- neus en smaakkenmerken: bleke gouden kleur met
koperen hoogtepunten, intense fijne bubbels. De neus is vleiend met typische
chardonnay kenmerken zoals citroen, ananas en vooral mango, versterkt met
botertoetsen uit eigen vatveroudering. Aromas van rode bes en framboos,
typisch voor Pinot Noir. In de mond geeft de Pinot Noir de fluweelzachte,
zalvende gladheid met de finesse, frisheid en mineraliteit van de Chardonnay.
Peter Doomen, Champagne Ambassadeur 2013 over La singularité de la Champagne
Pierre Peters Cuvée de Réserve, Brut, Blancs des Blancs.
Opzoeking in een Cuvotheek (bibliotheek van wijn) zou
ons het woord singularité (singulariteit) omschrijven als eigenaardig, vreemd,
wonderlijk, zonderling. Deze term uit de wis- en natuurkunde, meer specifiek
uit de kosmologie geeft ons volgende verklaring: een punt in de ruimte-tijd
waar de natuurwetten hun geldigheid verliezen. Kortom, iets waar de normale
regels of wetten niet meer toegepast kunnen worden. TOPIC: één wijn, één druif
(chardonnay), één perceel (terroir) en één jaar (millésime=oogstjaar).
Wijnbouwer Pierre
Peters (reeds de zesde generatie) uit het dorpje Le Mesnil-sur-Oger maakt een
Blanc de Blancs die verwijst naar fijnheid, mineraliteit, zuiverheid, licht,
direct, fris en zijnde energiek. Organoleptisch kwam ik tot volgende kenmerken:
krachtige bubbels met frisse geuren van appels en groene peer. Droog en fris,
doordrenkt met een kinine achtige mineraliteit. Witte perzik, amandelfruit,
brioche, honing, limoen, amandelen, vleugje jodium, gekonfijte citrusvruchten,
bloemige ondertoon met slepende kruidigheid.
Frans Lathioor, Champagne Ambassadeur 2005 over La création dune
cuvée Pol Roger, Brut
Hier ligt het accent op de samenstelling van de cuvée
voornamelijk op de mengtechniek waarbij de kwaliteit van de druiven belangrijk
zijn voor de assemblage. Vergeten we niet dat Champagne het werk is van
assemblage waarbij hoe meer reserves in een Champagnehuis aanwezig zijn, hoe
mooier de blend wordt. Een lange ligtijd is ook belangrijk mits de basiswijn
goed is.
Pol Roger,
hofleverancier van het Koninklijk huis in Engeland, bezit 80 ha wijngaard
gelegen rondom Epernay in de Valée de la Marne. Dé referentie is dat hij
beschikt over de koudste kelders in de Champagne streek met als voordeel van een
langzame gisting op fles met als gevolg het ontstaan van fijne belletjes met
een voller bouquet.
Ik zou deze wijn
kunnen omschrijven als een elegante champagne waarin de Pinot Noir, Pinot
Meunier en Chardonnay druiven uitstekend met elkaar in balans zijn. Kenmerkend
zijn de goudgele tint en verfijnde mousse. De subtiele smaak onderscheidt zich
door een zweem van witte bloesem (acacia, honing) met een lange afdronk die
indruk nalaat.
Johan Mullebrouck, Champagne Ambassadeur 2008 over Effervescence et
Champagne Mumm de Cramant
Deze champagne (100% Chardonnay) zou men kunnen
benoemen als accelerator du plaisir (bondgenoot van het leven, de opwinding,
het plezier, het enthousiasme, de vrolijkheid maar vooral de magie. Hier is de
effervescence en mousse duidelijk te onderscheiden. Speciaal aan deze Grand Cru
is dat de druk op 4,5 bar is gebracht i.p.v. de normale 6 bar.
Effervescence (bruisen en ontsnappen van gas) kan ook
waargenomen worden bij het openen van een fles champagne, bier of
koolzuurhoudende drank, zoals frisdrank. De zichtbare belletjes worden
geproduceerd door het ontsnappen van het opgeloste gas.
Het wereldmerk Mumm
kan prat gaan op de aanbevelingen van Robert Parker, de Wine Spectator, de
Gault Milau en de Guide Hachette
Deze champagne bracht
mij in verleiding door zijn buitengewoon aromatisch pallet van witte perziken,
hazelnoot, honing en in het bijzonder door zijn mineraliteit.
Fabian Scheys, Champagne Ambassadeur 2009 over Le Champagne rosé
Laherte Frères rosé Ultradition.
Het huis Laherte Frères is gelegen in het dorpje
Chavot, ongeveer 10 km van de stad Epernay. De vinificatie kenmerken van deze
rosé zijn de volgende: saignée methode met als assemblage 50% Pinot Meunier,
30% Pinot Noir en 10% Chardonnay.
10% stille rode
wijn afkomstig van de Pinot Meunier, 40% reserve wijn van de Pinot Meunier op
barriques. 6 à 7 gram dosage. De diversiteit in deze rosé is enorm!
Mijn pallet ervaarde
een helder kleurige rosé, merkbaar dank zij zijn elegantie en fruitige aromas
van gestoofde aardbeien. Een perfecte harmonie tussen frambozen en vanille. De
afdronk is lang, zoet en romig. De zuren afkomstig van de chardonnay garanderen
hier het bewaarpotentieel. De Pinot Noir geeft hier de ruggengraad weer.
Saignée methode: men
laat de druiven bloeden. De bereiding start zoals bij rode druiven, maar de
gisting (macération) wordt ingekort en het kleurrijke sap wordt afgetapt
(saignier).
Gido Van Imschoot, Champagne Ambassadeur 2012 over fût bois, cuve inox
Bollinger Spécial cuvée (Bollinger te Ay)
De voordelen van de reeds in 1952 in gebruik zijnde
inox vaten bij Bollinger zijn dat de inox vaten inert zijn en dat men de
temperatuur onder controle kan houden wat een zo genoemde fraîcheur aromatic
weergeeft. Bollinger personaliseert zich nu met een nieuwe interesse voor hout,
onderdeel van de diversiteit van het product. Destijds was hygiëne een reden
van stopzetting van de houtlagering maar tegenwoordig heeft men vaten in eigen samenstelling.
Nadeel hiervan is stockage én de prijs. De samenstelling van deze cuvée is 60%
Pinot Noir, 25% Chardonnay en 15% Pinot Meunier deels opgevoed op inox en deels
op houten vaten. De reserve wijn is afkomstig van drie lagere jaren.
Mijn persoonlijke
notities spreken over een fonkelende, heldere lichtgele kleur met gouden kern
met een klassieke neus van rijpe peer, mokka, peperkoek, biscuit, brioche met
een aanhoudende gist geur. Een perfect samenspel tussen autolyse en
houtlagering. De nasmaak is nootachtig met een romig mond gevoel. De tendens om
van de Champagne meer een eet wijn te maken komt hier ten volle tot zijn recht.
Alle geproefde champagnes
samengevat één slagzin: een ervaring
rijker!
Nog enkele wistjedatjes
meegeven over deze godendrank
Ø Champagne is de grootste speler in het Franse
segment wijnen en draagt op een determinerende manier bij tot de vitaliteit van
de nationale economie.
Ø Is de belangrijkste exportspeler in Frankrijk
op vlak van wijnen en gedistilleerde dranken.
Ø Het Champagne gebied is goed voor 0,4% van de
totale wereldwijde oppervlakte aan wijngaarden en is goed voor 4% van de totale
Franse wijngaardoppervlakte.
Ø De Champagneketen ligt aan de basis van zon
30.000 directe jobs. Tijdens de oogst komen daar nog zon 120.000
seizoenarbeiders bij.
Ø Champagnewijn wordt naar meer dan 190 landen
geëxporteerd en vertegenwoordigt ongeveer 10% van het wereldwijde totale volume
aan bruisende wijnen.
Ø Er zijn 15.700 vignerons en 300 maison de
Champagne (cijfers 2013)
Ø Totaal productie gebied van 33.573 ha
Ø Oogstcijfers: 349.000.000 flessen met
rendement van 12.008 kg/ha
Ø Omzet en voorraad: 4,4 miljard Euro waarvan
2,3 export
Ø Oogst 2014: begonnen op 8 september in de
meest vroegrijpe dorpen en tot op 22 september in de laatste dorpen.
Ø Er zitten ongeveer 2 miljoen belletjes in een
fles Champagne waarvan er ongeveer 50 belletjes per seconde opstijgen.
December 2014
Georges De Smaele, wijnrecensent.
|