GEORGES ALS VINAMI FREE LANCE JOURNALIST
MEER WETEN OVER WIJN?
Inhoud blog
  • ZE KOMEN ERAAN, DIE LEKKERE ASPERGES, MAAR WELKE WIJN PAST ERBIJ?
  • Zal ARTIFICIELE INTELLIGENTIE (AI) in de toekomst onze wijnindustrie vormgeven of zelfs bepalen?
  • ARMAGNAC: terug van wegegeweest én in de mode!
  • INVLOED VAN DE BODEM OP ONS PALET
  • Waarde van de medaille op een wijnfles?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    14-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champagne in beweging

    CHAMPAGNE IN BEWEGING

     

     

    “De ene bubbel is de andere niet”

     

     

    Bestendige bijscholing is een must in de wijnwetenschap en dat kon ik onlangs ervaren tijdens een Master Class studiedag over Champagne gezamenlijk georganiseerd door Het Comité Champagne, Het Bureau du Champagne Benelux en de Hotelschool Spermalie te Brugge. Het accent van deze studiedag lag op de actualiteit, diversiteit maar vooral op de eigenheid van de Champagne wijnen. Speerpunt tijdens een der sessies was een voordracht over de duurzame ontwikkeling in de Champagne streek dat waarschijnlijk een van de belangrijkste ontwikkelingen is in dit afgebakende wijngebied.

     

    Presentatie door de heren Dominique Moncomble en Arnaud Descotes van Het Comité Champagne.

     

    Mijn nieuwsgierigheid was vooral gericht op de uitgebreide degustatie van verschillende Grand Cru champagnes  die deskundig werden voorgesteld door zes Vlaamse Champagne Ambassadeurs die elk een specifiek kenmerk in duiding brachten.

     

    Alle verkoopsprijzen van de GC’s liggen boven de 50 Euro!

    De beschreven rosé champagne +/- 30 Euro.

     

    Kris Van de Sompel, Champagne Ambassadeur 2006 over ‘ Le terroir Champenois’ – NV. De Sousa 3A Brut.

     

    Hét accent ligt hier vooral op de ‘terroir’, vandaar de verwijzing naar de 3A (druiven afkomstig van de dorpen Avize, Ay en Ambonnay) De fenolische rijpheid werd als specifiek element belicht alsook de samenhang van de verschillende type terroir die voor diversiteit zorgen in deze champagne. De bodem bestaat hier uit het zuiverste krijt van het ganse champagne gebied (belemniet). De wijnmaker die voornamelijk werkt met de klassieke cépages Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier beroept zich op de aanplant van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar.

     

     

    Een lange rijping op de lies gaven mij volgende oog- neus en smaakkenmerken: bleke gouden kleur met koperen hoogtepunten, intense fijne bubbels. De neus is vleiend met typische chardonnay kenmerken zoals citroen, ananas en vooral mango, versterkt met botertoetsen uit eigen vatveroudering. Aroma’s van rode bes en framboos, typisch voor Pinot Noir. In de mond geeft de Pinot Noir de fluweelzachte, zalvende gladheid met de finesse, frisheid en mineraliteit van de Chardonnay.

     

    Peter Doomen, Champagne Ambassadeur 2013 over ‘La singularité de la Champagne’ – Pierre Peters Cuvée de Réserve, Brut, Blancs des Blancs.

     

    Opzoeking in een Cuvotheek (bibliotheek van wijn) zou ons het woord singularité (singulariteit) omschrijven als eigenaardig, vreemd, wonderlijk, zonderling. Deze term uit de wis- en natuurkunde, meer specifiek uit de kosmologie geeft ons volgende verklaring: een punt in de ruimte-tijd waar de natuurwetten hun geldigheid verliezen. Kortom, iets waar de normale regels of wetten niet meer toegepast kunnen worden. TOPIC: één wijn, één druif (chardonnay), één perceel (terroir) en één jaar (millésime=oogstjaar).

     

    Wijnbouwer Pierre Peters (reeds de zesde generatie) uit het dorpje Le Mesnil-sur-Oger maakt een Blanc de Blancs die verwijst naar fijnheid, mineraliteit, zuiverheid, licht, direct, fris en zijnde energiek. Organoleptisch kwam ik tot volgende kenmerken: krachtige bubbels met frisse geuren van appels en groene peer. Droog en fris, doordrenkt met een kinine achtige mineraliteit. Witte perzik, amandelfruit, brioche, honing, limoen, amandelen, vleugje jodium, gekonfijte citrusvruchten, bloemige ondertoon met slepende kruidigheid.

     

    Frans Lathioor, Champagne Ambassadeur 2005 over ‘La création d’une cuvée – Pol Roger, Brut

     

    Hier ligt het accent op de samenstelling van de cuvée voornamelijk op de mengtechniek waarbij de kwaliteit van de druiven belangrijk zijn voor de assemblage. Vergeten we niet dat Champagne het werk is van assemblage waarbij hoe meer reserves in een Champagnehuis aanwezig zijn, hoe mooier de blend wordt. Een lange ligtijd is ook belangrijk mits de basiswijn goed is.

     

     

    Pol Roger, hofleverancier van het Koninklijk huis in Engeland, bezit 80 ha wijngaard gelegen rondom Epernay in de Valée de la Marne. Dé referentie is dat hij beschikt over de koudste kelders in de Champagne streek met als voordeel van een langzame gisting op fles met als gevolg het ontstaan van fijne belletjes met een voller bouquet.

     

    Ik zou deze wijn kunnen omschrijven als een elegante champagne waarin de Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay druiven uitstekend met elkaar in balans zijn. Kenmerkend zijn de goudgele tint en verfijnde mousse. De subtiele smaak onderscheidt zich door een zweem van witte bloesem (acacia, honing) met een lange afdronk die indruk nalaat.

     

    Johan Mullebrouck, Champagne Ambassadeur 2008 over ‘Effervescence et Champagne’ – Mumm de Cramant

     

    Deze champagne (100% Chardonnay) zou men kunnen benoemen als ‘accelerator du plaisir’ (bondgenoot van het leven, de opwinding, het plezier, het enthousiasme, de vrolijkheid maar vooral de magie. Hier is de effervescence en mousse duidelijk te onderscheiden. Speciaal aan deze Grand Cru is dat de druk op 4,5 bar is gebracht i.p.v. de normale 6 bar.

    Effervescence (bruisen en ontsnappen van gas) kan ook waargenomen worden bij het openen van een fles champagne, bier of koolzuurhoudende drank, zoals frisdrank. De zichtbare belletjes worden geproduceerd door het ontsnappen van het opgeloste gas.

     

    Het wereldmerk Mumm kan prat gaan op de aanbevelingen van Robert Parker, de Wine Spectator, de Gault Milau en de Guide Hachette…

     

    Deze champagne bracht mij in verleiding door zijn buitengewoon aromatisch pallet van witte perziken, hazelnoot, honing en in het bijzonder door zijn mineraliteit.

     

    Fabian Scheys, Champagne Ambassadeur 2009 over ‘Le Champagne rosé’ – Laherte Frères rosé Ultradition.

     

    Het huis Laherte Frères is gelegen in het dorpje Chavot, ongeveer 10 km van de stad Epernay. De vinificatie kenmerken van deze rosé zijn de volgende: saignée methode met als assemblage 50% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir en 10% Chardonnay.

    10%  stille rode wijn afkomstig van de Pinot Meunier, 40% reserve wijn van de Pinot Meunier op barriques. 6 à 7 gram dosage. De diversiteit in deze rosé is enorm!

     

     

    Mijn pallet ervaarde een helder kleurige rosé, merkbaar dank zij zijn elegantie en fruitige aroma’s van gestoofde aardbeien. Een perfecte harmonie tussen frambozen en vanille. De afdronk is lang, zoet en romig. De zuren afkomstig van de chardonnay garanderen hier het bewaarpotentieel. De Pinot Noir geeft hier de ruggengraad weer.

     

     

     

    Saignée methode: men laat de druiven bloeden. De bereiding start zoals bij rode druiven, maar de gisting (macération) wordt ingekort en het kleurrijke sap wordt afgetapt (saignier).

     

     

    Gido Van Imschoot, Champagne Ambassadeur 2012 over fût bois, cuve inox – Bollinger Spécial cuvée (Bollinger te Ay)

     

    De voordelen van de reeds in 1952 in gebruik zijnde inox vaten bij Bollinger zijn dat de inox vaten inert zijn en dat men de temperatuur onder controle kan houden wat een zo genoemde ‘fraîcheur aromatic’ weergeeft. Bollinger personaliseert zich nu met een nieuwe interesse voor hout, onderdeel van de diversiteit van het product. Destijds was hygiëne een reden van stopzetting van de houtlagering maar tegenwoordig heeft men vaten in eigen samenstelling. Nadeel hiervan is stockage én de prijs. De samenstelling van deze cuvée is 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay en 15% Pinot Meunier deels opgevoed op inox en deels op houten vaten. De reserve wijn is afkomstig van drie lagere jaren.

     

    Mijn persoonlijke notities spreken over een fonkelende, heldere lichtgele kleur met gouden kern met een klassieke neus van rijpe peer, mokka, peperkoek, biscuit, brioche met een aanhoudende gist geur. Een perfect samenspel tussen autolyse en houtlagering. De nasmaak is nootachtig met een romig mond gevoel. De tendens om van de Champagne meer een eet wijn te maken komt hier ten volle tot zijn recht.

     

    Alle geproefde champagnes samengevat één slagzin: een ervaring rijker!

     

    Nog enkele wistjedatje’s meegeven over deze godendrank

     

    Ø Champagne is de grootste speler in het Franse segment wijnen en draagt op een determinerende manier bij tot de vitaliteit van de nationale economie.

    Ø Is de belangrijkste exportspeler in Frankrijk op vlak van wijnen en gedistilleerde dranken.

    Ø Het Champagne gebied is goed voor 0,4% van de totale wereldwijde oppervlakte aan wijngaarden en is goed voor 4% van de totale Franse wijngaardoppervlakte.

    Ø De Champagneketen ligt aan de basis van zo’n 30.000 directe jobs. Tijdens de oogst komen daar nog zo’n 120.000 seizoenarbeiders bij.

    Ø Champagnewijn wordt naar meer dan 190 landen geëxporteerd en vertegenwoordigt ongeveer 10% van het wereldwijde totale volume aan bruisende wijnen.

    Ø Er zijn 15.700 vignerons en 300 maison de Champagne (cijfers 2013)

    Ø Totaal productie gebied van 33.573 ha

    Ø Oogstcijfers: 349.000.000 flessen met rendement van 12.008 kg/ha

    Ø Omzet en voorraad: 4,4 miljard Euro waarvan 2,3 export

    Ø Oogst 2014: begonnen op 8 september in de meest vroegrijpe dorpen en tot op 22 september in de laatste dorpen.

    Ø Er zitten ongeveer 2 miljoen belletjes in een fles Champagne waarvan er ongeveer 50 belletjes per seconde opstijgen.

     

     

     

     

    December 2014

     

    Georges De Smaele, wijnrecensent.

     

     

     

     

     

     

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    14-12-2014, 16:27 geschreven door Georges De Smaele  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 25/03-31/03 2024
  • 06/11-12/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 05/12-11/12 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 08/02-14/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 30/11-06/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 10/12-16/12 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 11/09-17/09 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 14/11-20/11 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 10/08-16/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Blog als favoriet !
    Startpagina !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    joggingclubmelsen
    www.bloggen.be/jogging
    Over mijzelf
    Ik ben De SMAELE GEORGES
    Ik ben een man en woon in Lovendegem-BELGIE () en mijn beroep is op rust .
    Ik ben geboren op 13/12/1946 en ben nu dus 77 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wijn en alles wat het culinaire aangaat.
    Vinoloog, Meester-Vinoloog, houder van WSET-level3 Advanced Certificate in Wines and Spirits, Certificaat Bordeaux-SOPEX
    Een interessant adres?

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs