Sinds de Oudheid
kreeg wijn reeds een gezond imago. Het zou de eetlust opwekken alsook de
spijsvertering bevorderen. De Romeinen ontdekten reeds dat alcohol veel
veiliger was dan het water in de meest veroverde gebieden. Hun legers zouden
dan ook gebruik hebben gemaakt van wijn om te desinfecteren. Vroeger grepen
artsen veel vaker naar de wijnkruik en de kurkentrekker dan naar de
injectiespuit en het operatiemes. Vierhonderd jaar voor Christus schreef
Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, wijn voor als versterkend
middel en als remedie tegen ischias** en hij behandelde er wonden en
darmziekten mee. Tot de 19e eeuw bestond er een ware
wijngeneeskunst. In deze tijd was een goed gevulde wijnkelder belangrijker dan
een medicijnkast. Van vervlogen tijden gesproken!
Geldt alleen in
Frankrijk nog wijn als een heilzaam middel, niet alleen onder de bevolking maar
ook onder de Franse artsen en wetenschappers? Elders in de wereld wordt vaak wijn
beschouwd als een gevaar voor de gezondheid. Men is zo gefixeerd op de
schadelijke werking van overmatig alcoholgebruik dat voorbijgegaan wordt aan de
stelling van Paracelsus*, dat het op de hoeveelheid aankomt. Het denken over wijn
veranderde pas toen de zogenaamde Franse paradox werd ontdekt.
Op zaterdagavond 17 november 1991 keken ruim 20
miljoen Amerikanen naar het befaamde 60 minuten programma over de Franse
Paradox. Hoe kan het dat de Fransen zelden aan hart- en vaatziekten overlijden,
terwijl hun eetgewoontes barst van verzadigde (lees verkeerde) vetten? Antwoord
van de presentator bij het rondwalsen van een glas rode wijn: het kan wel eens in de rode wijn zitten. In
vier weken steeg de verkoop van rode wijn met 44 procent.
De herontdekking van het
oeroud geneesmiddel WIJN wordt tegenwoordig uitvoerig beschreven in zowel
wetenschappelijke magazines als in publicaties met commerciële doelen. Denken
we maar aan de talrijke natuurwinkels en apotheken welke nog altijd gouden
zaken doen met het verkopen van pillen samengesteld uit fijngestampte
wijnbladeren of uit druivenpittenextracten. Denken we
maar aan de schoonheidsinstituten die The Wine therapie als
schoonheidsbehandeling toepassen op de huid bij middel van producten afgeleid
van druiven zoals druivenpit oliën. Zijn we nu mooier en jonger geworden?
Denken we maar aan de welles-nietjesdiscussie over
resveratrol. De Stichting tegen Kanker stelt in haar website dat rode wijn
resveratrol bevat maar dat dit voordeel niet opweegt tegen de nadelen van
alcohol die wijn bevat. Is dit voor de gezonde mens niet te scherp gesteld door
deze organisatie? Andere wetenschappelijke publicaties en opinies huldigen de uitspraak:
geniet, maar drink met mate. Ik geef duiding met enkele voorbeelden:
-
de Britse
wetenschapsjournalist Tony Edwards stelt in zijn boek The Good News About Booze
dat vooral rode wijn een wonderdrank blijkt te zijn, maar ook witte wijn, bier
en sterke drank zijn efficiënte geneesmiddelen. Toch benadrukt hij dat teveel
alcohol nefast is.
-
De Universiteit
van Harward volgde ruim 12 jaar lang 12000 mannen met een hoge bloeddruk.
Conclusie van de studie? Hoe meer de mannen dronken, hoe kleiner de kans op een
hartaanval.
-
Al te vaak last van een snotneus? Witte wijn
is de oplossing want die blijkt het risico met 88% terug te dringen. Rode wijn
is een ietsje minder krachtig wapen tegen verkoudheden.
-
Twee
afzonderlijke Scandinavische studies in 2009 concludeerden dat na onderzoek bij
3000 vrouwen niet-drinkers 40% meer risico hadden om artritis te ontwikkelen,
terwijl regelmatige drinkers 45% minder risico op deze aandoening kunnen
oplopen. Drank zorgt ook voor slaapkamergenot, dat stelden Italiaanse
wetenschappers vast in 2009. Zij ontdekten dat dames die geregeld een paar
glazen wijn drinken beter seks hebben dan niet drinkers.
-
Canadese
vorsers die de resultaten van 1500 studies bundelden, ontdekten dat al wie al
eens een glaasje lust, 13% minder kans heeft op diabetes. Osteoporose bij
oudere mannen en vrouwen kan bestreden worden door regelmatig alcohol te
gebruiken, dat stelden vorsers van de Universiteit van Oregon vast in 2012 en
hun analyses werden bevestigd.
-
Zelfs het
risico op diverse vormen van kanker neemt af bij wijndrinkers. Zo lopen vrouwen
die elke dag een beetje alcohol drinken liefst 42% minder kans op borstkanker
te krijgen, terwijl er bij degenen die slechts af en toe een glas drinken geen
effect merkbaar was. Ook mannen hebben baat bij het rode wondermiddel. Een
Amerikaanse studie zegt dat het risico op prostaatkanker halveert bij vier glazen
per week. Verder beschermt rode wijn tegen maag- en darmkanker.
Resveratrol is een polyfenol, een antioxidant vooral
aanwezig in de pitten, steeltjes en pellen van druiven. De pellen bevatten de
hoogste concentratie resveratrol en rode druiven zijn een betere bron dan witte
druiven. (cf. Wikipedia)
Kunnen we nu
concluderen dat wijn goed is voor ons hart, onze cholesterol, tegen
aderverkalking, tegen bloedarmoede, goed voor onze hersenen, goed voor een
gezonde slaap, tegen de ziekte van Alzheimer, tegen neerslachtigheid en slecht
humeur, tegen stress, tegen verkoudheden, tegen Astma bronchiale, tegen
ontstekingen, tegen kankers, tegen maagklacht, tegen obstipatie, tegen de
vorming van galstenen, tegen nierstenen en blaasaandoeningen, tegen
prostaatvergroting, tegen diabetes mellitus, tegen gifstoffen in het lichaam, goed
voor de slanke lijn, goed voor de gewrichten, tegen Osteoporose, goed voor de
seks, zien we er beter uit, tegen doorbloeding van de huid, tegen rimpels
VERGAT ik
nog iets?
TE
VEEL IS ONGEZOND
Twee glazen alcohol
per dag: dat is het wetenschappelijk advies in ons land en dat zegt ons Theo
Niewold, professor Voeding en Gezondheidsleer aan de faculteit
Bio-ingenieurswetenschappen van de KU-Leuven. Onderzoek stelt dat 1 à 2 glazen
per dag gezonder is dan helemaal niets van alcohol. Iedere wetenschapper en
ieder nuchter denkend persoon weet dat te veel ongezond is.
Laat ons de jacht op
de heilzame bestanddelen van wijn met ijver voortzetten. Laat ons samen zingen
met Joe Harris grootste succes in 1975 uitgebracht (cover van het Udo
Jürgens-nummer Griechischer Wein) Drink rode wijn, dan vergeet je al je zorgen,
Drink rode wijn, want dan denk je niet aan morgen.
Bron:
mijn verzamelde artikels over Gezondheid van wijn uit het Nieuwsblad en De
Morgen (zie paragrafen Denken we maar
aan
..)
*Paracelsus-Theophrastus
1493-doctor in de medicijnen.
**Ischias: zenuwpijn,
zeer goed voelbaar in de rug.
Georges De Smaele, Wijnresencent.
|