Kelloggâs Special K Mini Breaks en Kelloggâs Special K Biscuits Moments
Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een gezonde koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken:
Kelloggs Special K Mini Breaks Natuur
-> Kelloggs Special K Mini Breaks Natuur bevat per pakje (24 g) 98 kcal; -> Het vetgehalte is 9 %; -> Per 100 g bevat hij 380 mg natrium; -> Hij levert per 100 g 4 g vezels.
Kelloggs Special K Biscuits Moments Chocolade
-> Kelloggs Special K Biscuits Moments Chocolade bevat per pakje (2 koeken) 98 kcal; -> Het vetgehalte is 9 %; -> Per 100 g bevat hij 292 mg natrium; -> Hij levert per 100 g 2 g vezels.
Beide varianten voldoen aan de 4 eisen die het VIGeZ oplegt, het zijn dus voorkeurskoeken. Toch valt ook hier het gebruik van de goedkope, maar ongezonde ingrediënten glucose-fructosesiroop en palmolie op. Verder zien we dat er gekozen wordt voor geraffineerde (witte) bloem. Deze koeken zijn ergens dus te vergelijken met wit brood met margarine en confituur. Beter dan croissants met choco, maar gezond?
1) Verwarm de oven voor op 200°C. 2) Schik de grove stukken venkel en aardappel in een ovenschaal. Voeg er de gekneusde teentjes look, tijm en olijfolie aan toe. Rooster het geheel 35 minuten in de hete oven. 3) Verhit een grillpan. 4) Breng de zeebaarsfilet op smaak met peper en zout. Gril de vis in zes minuten gaar en keer de laatste minuut om. 5) Let de kerstomaatjes in hun geheel naast de vis en gril ze even mee. 6) Serveer de filet met de venkel en de aardappelen. Werk af met het trosje kerstomaten.
Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een gezonde koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken:
LU Véritable petit beurre
-> LU Véritable petit beurre bevat per portie (3 koeken) 108 kcal; -> Het vetgehalte is 12 %; -> Per 100 g bevat hij 560 mg natrium; -> Hij levert per 100 g 3 g vezels
LU Petit Beukelaer
-> LU Petit Beukalaer bevat per portie (3 koeken) 94 kcal; -> Het vetgehalte is 12 %; -> Per 100 g bevat hij 440 mg natrium; -> Hij levert per 100 g 3 g vezels
Voor het VIGeZ bevatten deze koekjes iets te veel zout. De voedingswaarde van beiden is zeer vergelijkbaar. Ergens vind ik dit een rare vaststelling. Op de verpakking van de tweede variant staat namelijk om je steeds te herbronnen, waarmee het toch een gezondere indruk wekt dan het boterkoekje LU Véritable petit beurre. Als we de ingrediëntenlijst bekijken, zien we dat het boterkoekje boter bevat, het tweede palmolie. Maakt dat het tweede koekje dan gezonder? Helemaal niet!
Wie denkt dat hij met de herbron uzelf koek beter af is dan met de boterkoek, is er dus sowieso al aan voor de moeite. Maar ben je écht slecht met deze koeken? Ondanks het iets hogere zoutgehalte vind ik van niet. Als we ze vergelijken met de gezonde Special K-koeken van deze week, zien we immers dat ze minder suiker bevatten. Bovendien worden ze gezoet met échte suiker en niet met de nog ongezondere glucose-fructosesiropen. Nog steeds doen we met deze koeken niet gezonder dan met wit brood met zoet beleg, maar we doen ook niet ongezonder, terwijl de Special K-koeken wel een stuk duurder zijn.
Voor wie graag Petit buerre- of Petit Beukelaer-koekjes eet, maar het graag gezond aanpakt, is het zeker de moeite om Le Petit Evernat (bv. te koop in Terrasana) te proberen. Deze koekjes bevatten noch geraffineerde bloem (vezels!) noch glucose-fructosesiroop en hebben een gunstigere vetzuursamenstelling dan de droge koekjes van LU.
Wist u dat... olie wel gezonder is dan boter, maar toch meer kcal bevat?
Olie is het meest energierijke voedingsmiddel dat er bestaat, omdat het voor 100% uit vet bestaat. Boter bevat naast veel vet, ook nog een hoeveelheid water.
Tofoe met curry, rijst en gegrilde paprika (vegetarisch gerecht)
Voor 4 personen (204 kcal per persoon):
2 zakjes zilvervliesrijst 400 g tofoe, in blokjes gesneden 300 g magere yoghurt 2 paprika's 2 eetlepels citroensap 2 eetlepels currypoeder 2 teentjes knoflook 1 theelepel korianderzaad of verse fijngehakte koriander 1 theelepel geraspte gember of gemberpoeder
1) Pel en snipper de knoflook, doe hem bij de yoghurt en meng er de gember, de koriander en de curry door. Breng op smaak met citroensap en meng er de tofoeblokjes onder. Dek af en laat minimum 2 uur marineren in de koelkast. 2) Warm de oven voor op 220°C. Doe de tofoeblokjes en de marinade in een ovenschaal. 3) Zet de ovenschaal 25 minuten in de oven en kook ondertussen de rijst. 4) Grill de paprika. 5) Dien op.
Wist u dat... u ook tijdens het vermageren beter voldoende eet?
Als je jezelf uithongert, zal je op korte termijn veel vermageren. Maar op het moment dat je terug normaal begint te eten, komen er vaak meer kilo's bij dan dat je verloren was. Dit komt omdat je lichaam tijdens het uithongeren in een overlevingsmodus gaat: het begint zeer efficiënt om te gaan met alles wat het krijgt. Op het moment dat je het dan terug wat meer voeding geeft, gaat het dit opslaan als vet voor als er weer eens hongersnood dreigt. Je komt met andere woorden dus sneller bij na je dieet, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Honger jezelf dus zeker niet uit als je wat wil vermageren. Eet wel vetarm en vermijd zoetigheden. Om je metabolisme op gang te houden, is het belangrijk om:
- een goed (eiwitrijk) ontbijt te nemen; - 3 maaltijden en 2 tussendoortjes te consumeren; eet om de 3 à 4 uur iets; - minstens 1,5 liter water per dag te drinken; - voldoende te bewegen.
4 Pacific scharfilets 250 g kerstomaten 2 preien 1 wortel 1 venkelknol 1 onbehandelde citroen 1/2 bosje peterselie 400 g aardappelen 2 dl lichte room 200 g witte bonen uit blik 4 dL visfond peper en zout
1) Snij de wortel in stukken van 3 cm lang en 1/2 cm breed 2) Snij de venkelknol in 4 en verwijder de harde kern. Snipper fijn. 3) Snij de preien in de lengte in 2 en snij in stukken van 1 cm. 4) Schil de aardappelen en zijn ze in blokjes van 2 cm. 5) Giet de visvond in een kookpot en voeg 1 dL water toe. Voeg dan de aardappelblokjes, de prei en de venkel toe. Zet het deksel op de pot en laat 10 minuten zachtjes sudderen. 6) Snij intussen de kerstomaten in 4 en hak de peterselie fijn. 7) Voeg de wortelen toe aan het stoofpotje en laat nog 5 minuten sudderen. 8) Snij intussen de scharfilets in stukken van ongeveer 4 cm. Voeg samen met de tomaten en de uitgelekte witte bonen toe. Laat 5 minuten sudderen tot de vis gaar is. 9) Rasp ondertussen de citroenschil. 10) Voeg tot slot de room toe aan het stoofpotje. Kruid met peper en zout. 11) Verdeel de stoofpot over diepe borden. Werk af met de citroenzeste en de gehakte peterselie.
Gekookte of gestoomde aardappelen passen perfect in een lijnvriendelijke voeding. Aardappelbereidingen daarentegen bevatten al snel veel kcal. Een klein overzichtje:
Gekookte aardappelen: 75 kcal/100 g, 0 g vet/ 100 g Aardappelpuree: 95 kcal/100 g, 4 g vet/ 100 g Gebakken aardappelen: 130 kcal/100 g, 4 g vet/ 100 g Aardappelkroketten: 215 kcal/100 g, 13 g vet/ 100 g Frieten: 345 kcal/100 g, 21 g vet/100 g Light chips: 500 kcal/100 g, 26 g vet/ 100 g Gewone chips: 560 kcal/ 100 g, 35 g vet/100 g
1) Ga niet met een lege maag naar de winkel én neem altijd een boodschappenlijstje mee, zo doe je geen onverwachte (en meestal ongezonde) aankopen. 2) Stap met gepast geld de bakker binnen, zodat je enkel een brood kan kopen. 3) Zet de koekjes niet op de eerste rij in de keukenkast. Zo zal je er minder snel naar grijpen. 3) Eet traag en kauw goed. Het duurt 20 minuten vooraleer je hersenen het signaal krijgen dat je maag vol zit en je dus zal stoppen met eten. 4) Eet uit een klein bord. Dezelfde portie toont veel groter wanneer ze op een klein bord ligt dan wanneer ze op een groot bord wordt opgediend. 5) Koop kleine verpakkingen. Grote aankopen leveren misschien wel een prijsvoordeel op, maar je zal er ook meer van eten. Bij snoep uit een grote verpakking zou je zo tot 48% meer eten. 6) Uit lange smalle glazen drink je minder dan uit kleine brede.
Wist u dat... u een ongezonde gewoonte kan afleren op 21 dagen?
Uit neurologisch onderzoek blijkt immers dat je hersenen 21 dagen nodig hebben om nieuwe verbindingen te maken, zich als het ware te herprogrammeren. Eten tijdens het tv-kijken een gewoonte geworden? 21 dagen op je tanden bijten en het niet doen zorgt ervoor dat je er nadien zelfs geen behoefte meer aan hebt.
Toast met een salade van rode vruchten en ricotta (vegetarisch gerecht, lunch of ontbijt)
Voor 4 personen (370 kcal per persoon):
500 g verse, rijpe aardbeien enkele takjes rode bessen 500 g blauwe bessen 1 eetlepel kristalsuiker het sap van 1/2 citroen 250 g ricotta 8 sneetjes zuurdesembrood eventueel enkele takjes munt of citroenmelisse
1) Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij ze in partjes. Spoel de aardbeien in koud water. Verwijder de takjes van de rode bessen en was de blauwe en rode bessen. 2) Doe de aardbeien en de bessen in een ruime kom en meng ze met de suiker en het citroensap. 3) Toast ondertussen de sneetjes brood. Smeer ze rijkelijk in met ricotta en beleg met de aardbeien en de bessen. 4) Garneer eventueel met munt of citroenmelisse.
Wist u dat...voedingssupplementen enkel aan te raden zijn na medisch advies?
Door gezond en gevarieerd te eten, krijg je alle vitamines en mineralen in de juiste hoeveelheden binnen. Supplementen zijn voor gezonde mensen niet nodig en kunnen zelfs schadelijk zijn. Een vitamine A - supplement kan bij zwangere vrouwen zo schade aan het ongeboren kind tot gevolg hebben. Ook als bescherming tegen kanker zijn supplementen niet nodig: een bètacaroteen-supplement verhoogt bij rokers zelfs de kans op longkanker.
4 aardbeien 1 vanillestokje uit Madagaskar 4 ijsblokjes Spuitwater
Snij het vanillestokje overlangs in tweeën en schraap er met het lemmet van een mes de pitjes uit. Mix de ijsblokjes met de aardbeien en de vanillepitjes. Giet het mengsel in een glas en lang aan met spuitwater. Werk af met een aardbei.
Bron: Food in action, juni-augustus 2013, nummer 19, p 48
1) Maak de courgette en de komkommer schoon en schaaf ze in dunne plakken. Maak de wortel schoon, schil deze dun en rasp hem. Was de tomaten, verwijder de kroontjes. Snijd de tomaten in kleine blokjes. 2) Klop de yoghurt los met citroensap, suiker, zout en peper. Roer de olie erdoor. Was de munt, schud deze droog en trek de blaadjes eraf. 3) Schep de plakken courgette en komkommer, de geraspte wortel en de blokjes tomaat luchtig door elkaar. Druppel de dressing over de salade en strooi de munt erover.
100 g gepelde walnoten 1 kleine bloemkool 2 kleine bananen 300 g magere ongezoete yoghurt 2 eetlepels citroensap kerriepoeder zout, peper
1) Hak de walnoten en rooster ze goudgeel in een pan met anti-aanbaklaag zonder vet. 2) Was de bloemkool en maak hem schoon. Snijd de roosjes van de stronk en snijd ze heel fijn. 3) Pel de bananen. Snijd één banaan in dunne plakjes. Schep de plakjes door het citroensap. Pureer de andere banaan fijn met de yoghurt in de keukenmachine of met de staafmixer. Breng het bananenmengsel pikant op smaak met zout, peper en kerriepoeder. 4) Vermeng de noten met de bloemkool en de plakjes banaan. Schep de dressing erdoor en laat de salade 15 minuten intrekken
Kan ik mijn puistjes aanpakken door mijn voedingsgewoontes te veranderen?
Over de relatie tussen voeding en acne doen heel wat verhalen de ronde. Hoewel men al heel wat onderzoek hiernaar verricht heeft, heeft men nog maar weinig zaken effectief kunnen bewijzen.
Wat men wel weet, is dat testosteron de talgproductie stimuleert. Wanneer talg zich gaat ophopen in de huid en bacteriën de kans krijgen om daarop in te werken, ontstaan puistjes.
Zaken die de testosteronaanmaak en zo de talgproductie stimuleren, moeten dus vermeden worden. Insuline is zo'n stof.
Insuline is een hormoon dat door onze pancreas wordt aangemaakt en een belangrijke rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker. Het zorgt ervoor dat onze cellen suiker uit het bloed gaan opnemen en de bloedsuiker gaat dalen.
Snelle suikers doen onze bloedsuiker snel stijgen. Die suikerpiek zorgt voor een heel grote afgifte van insuline. Trage suikers doen onze bloedsuiker traag stijgen. Er is geen suikerpiek, waardoor er dus ook veel minder insuline aangemaakt zal worden.
Daarom moeten we, om de aanmaak van grote hoeveelheden insuline tegen te gaan en zo dus acne te verminderen, snelle suikers vermijden en in plaats daarvan voor trage suikers kiezen.
Dit betekent: - GEEN frisdrank, snoep, koeken, wit brood, witte pasta, witte rijst,... - WEL havermout, volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst,...
Tomaten-olijvensalade uit de oven met gegrilde kabeljauw (visgerecht)
Voor 4 personen (200 kcal per persoon):
400 g kabeljauw 8 grote tomaten in plakjes of 20 kerstomaatjes 12 zwarte olijven, gehalveerd Paprikapoeder en knoflookzout 1 eetlepel olijfolie 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes Citroensap Extra olijfolie om de kabeljauw in te smeren
1) Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenvaste schaal lichtjes in. 2) Leg de tomaten en de olijven in laagjes in de schaal en bestrooi ze met paprikapoeder en knoflookzout. 3) Sprenkel de olijfolie over de tomaten en olijven en bak deze ongeveer 15 minuten in het midden van de oven, tot de tomaten zacht maar niet papperig zijn. 4) Bestrijk de kabeljauw met olijfolie en druppel er citroensap op. Leg de vis op een voorverwarmd rooster en grill hem in ca. 10-12 min. goudbruin en gaar, halverwege voorzichtig omdraaien. 5) Dien de kabeljauw samen met de tomatensalade op en garneer met de lente-uitjes.
Wist u dat... een stappenteller echt helpt om meer te bewegen en dat het bijhouden van een eetdagboek je minder doet eten?
Gewoon weten dat je jezelf aan het controleren bent, bevordert het goede gedrag dus al. Onderzoek toonde aan dat vrouwen die een eetdagboek bijhouden in een jaar tot 3 kg meer afvallen dan zij die dat niet doen. Dezelfde tendens zien we bij de stappenteller: mensen die een stappenteller dragen zijn actiever dan zij die dat niet doen.