Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een gezonde koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken:
-> LU Véritable petit beurre bevat per portie (3 koeken) 108 kcal;
-> Het vetgehalte is 12 %;
-> Per 100 g bevat hij 560 mg natrium;
-> Hij levert per 100 g 3 g vezels
LU Petit Beukelaer
-> LU Petit Beukalaer bevat per portie (3 koeken) 94 kcal;
-> Het vetgehalte is 12 %;
-> Per 100 g bevat hij 440 mg natrium;
-> Hij levert per 100 g 3 g vezels
Voor het VIGeZ bevatten deze koekjes iets te veel zout. De voedingswaarde van beiden is zeer vergelijkbaar. Ergens vind ik dit een rare vaststelling. Op de verpakking van de tweede variant staat namelijk om je steeds te herbronnen, waarmee het toch een gezondere indruk wekt dan het boterkoekje LU Véritable petit beurre. Als we de ingrediëntenlijst bekijken, zien we dat het boterkoekje boter bevat, het tweede palmolie. Maakt dat het tweede koekje dan gezonder? Helemaal niet!
Wie denkt dat hij met de herbron uzelf koek beter af is dan met de boterkoek, is er dus sowieso al aan voor de moeite. Maar ben je écht slecht met deze koeken? Ondanks het iets hogere zoutgehalte vind ik van niet. Als we ze vergelijken met de gezonde Special K-koeken van deze week, zien we immers dat ze minder suiker bevatten. Bovendien worden ze gezoet met échte suiker en niet met de nog ongezondere glucose-fructosesiropen. Nog steeds doen we met deze koeken niet gezonder dan met wit brood met zoet beleg, maar we doen ook niet ongezonder, terwijl de Special K-koeken wel een stuk duurder zijn.
Voor wie graag Petit buerre- of Petit Beukelaer-koekjes eet, maar het graag gezond aanpakt, is het zeker de moeite om Le Petit Evernat (bv. te koop in Terrasana) te proberen. Deze koekjes bevatten noch geraffineerde bloem (vezels!) noch glucose-fructosesiroop en hebben een gunstigere vetzuursamenstelling dan de droge koekjes van LU.