De diëtist online
Categorieën
  • Een woordje over mij (1)
  • Gezonde keukentips (10)
  • Ingrediënten (7)
  • Productbesprekingen drankjes (5)
  • Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden (12)
  • Productbesprekingen tussendoortjes (13)
  • Productbesprekingen vet- en zoetstoffen (2)
  • Productbesprekingen zuivel(vervangers) (17)
  • Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten (16)
  • Recepten ijsjes (12)
  • Recepten ontbijt en lunch (16)
  • Recepten salades (24)
  • Recepten soepen, hapjes en voorgerechten (8)
  • Recepten warme maaltijd (61)
  • Voeding en gezondheid (29)
  • Weetjes (46)

  • De diëtist online op internet
  • Facebookpagina
  • Website
  • Website groepspraktijk

  • Zoeken in blog


    29-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strawberry Madagascar

    Voor 1 glas van 25 cl (5 kcal):

    4 aardbeien
    1 vanillestokje uit Madagaskar 
    4 ijsblokjes
    Spuitwater

    Snij het vanillestokje overlangs in tweeën en schraap er met het lemmet van een mes de pitjes uit. Mix de ijsblokjes met de aardbeien en de vanillepitjes. Giet het mengsel in een glas en lang aan met spuitwater. Werk af met een aardbei.

    Bron: Food in action, juni-augustus 2013, nummer 19, p 48

    29-09-2015, 22:59 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rauwkostsalade met citroen-yoghurtdressing (vegetarisch gerecht)

    Voor 4 personen (115 kcal per persoon):

    2 courgettes
    1 komkommer
    2 wortels
    4 tomaten
    6 eetlepels magere yoghurt
    2 theelepels citroensap
    1 theelepel suiker
    2 eetlepel koolzaadolie
    4 takjes punt
    zout, peper

    1) Maak de courgette en de komkommer schoon en schaaf ze in dunne plakken. Maak de wortel schoon, schil deze dun en rasp hem. Was de tomaten, verwijder de kroontjes. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
    2) Klop de yoghurt los met citroensap, suiker, zout en peper. Roer de olie erdoor. Was de munt, schud deze droog en trek de blaadjes eraf.
    3) Schep de plakken courgette en komkommer, de geraspte wortel en de blokjes tomaat luchtig door elkaar. Druppel de dressing over de salade en strooi de munt erover.

    29-09-2015, 22:57 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolsalade met walnoot (vegetarisch gerecht)

    Voor 4 personen (285 kcal per persoon)

    100 g gepelde walnoten
    1 kleine bloemkool 
    2 kleine bananen
    300 g magere ongezoete yoghurt
    2 eetlepels citroensap
    kerriepoeder
    zout, peper

    1) Hak de walnoten en rooster ze goudgeel in een pan met anti-aanbaklaag zonder vet.
    2) Was de bloemkool en maak hem schoon. Snijd de roosjes van de stronk en snijd ze heel fijn. 
    3) Pel de bananen. Snijd één banaan in dunne plakjes. Schep de plakjes door het citroensap. Pureer de andere banaan fijn met de yoghurt in de keukenmachine of met de staafmixer. Breng het bananenmengsel pikant op smaak met zout, peper en kerriepoeder.
    4) Vermeng de noten met de bloemkool en de plakjes banaan. Schep de dressing erdoor en laat de salade 15 minuten intrekken

    29-09-2015, 22:56 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan ik mijn puistjes aanpakken door mijn voedingsgewoontes te veranderen?

    Over de relatie tussen voeding en acne doen heel wat verhalen de ronde. Hoewel men al heel wat onderzoek hiernaar verricht heeft, heeft men nog maar weinig zaken effectief kunnen bewijzen.

    Wat men wel weet, is dat testosteron de talgproductie stimuleert. Wanneer talg zich gaat ophopen in de huid en bacteriën de kans krijgen om daarop in te werken, ontstaan puistjes.

    Zaken die de testosteronaanmaak en zo de talgproductie stimuleren, moeten dus vermeden worden. Insuline is zo'n stof.

    Insuline is een hormoon dat door onze pancreas wordt aangemaakt en een belangrijke rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker. Het zorgt ervoor dat onze cellen suiker uit het bloed gaan opnemen en de bloedsuiker gaat dalen.

    Snelle suikers doen onze bloedsuiker snel stijgen. Die suikerpiek zorgt voor een heel grote afgifte van insuline. Trage suikers doen onze bloedsuiker traag stijgen. Er is geen suikerpiek, waardoor er dus ook veel minder insuline aangemaakt zal worden.

    Daarom moeten we, om de aanmaak van grote hoeveelheden insuline tegen te gaan en zo dus acne te verminderen, snelle suikers vermijden en in plaats daarvan voor trage suikers kiezen.

    Dit betekent:
    - GEEN frisdrank, snoep, koeken, wit brood, witte pasta, witte rijst,...
    - WEL havermout, volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst,...

    29-09-2015, 22:55 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voeding en gezondheid
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten-olijvensalade uit de oven met gegrilde kabeljauw (visgerecht)

    Voor 4 personen (200 kcal per persoon):

    400 g kabeljauw
    8 grote tomaten in plakjes of 20 kerstomaatjes
    12 zwarte olijven, gehalveerd
    Paprikapoeder en knoflookzout
    1 eetlepel olijfolie
    2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
    Citroensap 
    Extra olijfolie om de kabeljauw in te smeren

    1) Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenvaste schaal lichtjes in. 
    2) Leg de tomaten en de olijven in laagjes in de schaal en bestrooi ze met paprikapoeder en knoflookzout.
    3) Sprenkel de olijfolie over de tomaten en olijven en bak deze ongeveer 15 minuten in het midden van de oven, tot de tomaten zacht maar niet papperig zijn.
    4) Bestrijk de kabeljauw met olijfolie en druppel er citroensap op. Leg de vis op een voorverwarmd rooster en grill hem in ca. 10-12 min. goudbruin en gaar, halverwege voorzichtig omdraaien.
    5) Dien de kabeljauw samen met de tomatensalade op en garneer met de lente-uitjes.

    29-09-2015, 22:52 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... een stappenteller echt helpt om meer te bewegen en dat het bijhouden van een eetdagboek je minder doet eten?

    Gewoon weten dat je jezelf aan het controleren bent, bevordert het goede gedrag dus al. Onderzoek toonde aan dat vrouwen die een eetdagboek bijhouden in een jaar tot 3 kg meer afvallen dan zij die dat niet doen. Dezelfde tendens zien we bij de stappenteller: mensen die een stappenteller dragen zijn actiever dan zij die dat niet doen.

    29-09-2015, 22:51 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waldorfsalade met ananas (vegetarisch gerecht)

    Voor 4 personen (255 kcal per persoon):

    50 g zure room
    150 g magere yoghurt
    3 theelepels citroensap
    1/2 selderieknol
    1 appel
    1/4 ananas
    20 g gepelde walnoten
    zout en peper

    1) Klop de zure room los met de yoghurt, 2 theelepels citroensap, zout en peper.
    2) Schil de selderie en rasp ze grof. Vermeng het geraspte meteen met de dressing. Was de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis. Rasp 2 kwarten grof en schep ze door de dressing. Snijd twee kwarten in plakken, druppel er 1 theelepel citroensap overheen en zet dit apart.
    3) Schil de ananas en verwijder de stronk. Snijd het vruchtvlees in stukjes en schep deze door de salade.
    4) Breng de salade op smaak met peper en zout. Rooster de walnoten in een pan met anti-aanbaklaag zonder vetstof goudgeel. Verdeel ze met de plakjes appel over de salade.

    29-09-2015, 00:31 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... u door het laten staan van gesuikerde dranken en fruitsap heel wat kcal uitspaart?

    1 glas cola, 1 glas fruitsap en 1 kopje koffie met suiker leveren al meer dan 200 kcal. Mocht je dit elke dag drinken, zijn dat op een jaar 73000 kcal extra. 

    Als je weet dat je 1 kg verliest door 7000 kcal minder te eten dan dat je gewoon bent, is de rekening snel gemaakt...

    29-09-2015, 00:27 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luikse salade met plakjes varkensfilet (vleesgerecht)

    Voor 4 personen (380 kcal per persoon):

    300 g varkensfilet, in fijne plakjes gesneden
    600 g fijne groene boontjes, schoongemaakt
    2 witte uien, in halve ringen gesneden
    500 g ratte aardappeltjes, in de schil
    2 eetlepels pompoenpitolie
    2 eetlepels appelazijn
    1 eetlepel olijfolie
    peper

    1) Kook de aardappelen gaar in water en laat ze afkoelen
    2) Blancheer de boontjes in kokend water in 4 à 5 minuten en verfris ze in ijswater om de groene kleur te bewaren.
    3) Snijd de aardappeltjes in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik
    4) Meng de uiringen met de boontjes en de aardappeltjes, de appelazijn en de pompoenpitolie en breng op smaak met peper. Laat alles 10 à 15 minuten trekken.
    5) Kruid de plakjes varkensfilet met peper en bak ze in een hete pan met een eetlepel olijfolie.
    6) Meng de plakjes varkensfilet met de salade en serveer. 

    Bron: Lekker van bij ons 

    29-09-2015, 00:26 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat...een sneetje brood met hagelslag of chocoladevlokken 20 kcal minder levert dan hetzelfde sneetje met choco?

    Dit verschil lijkt niet groot. Maar als je dagelijks 2 sneden brood met iets van chocolade eet, kan je jaarlijks bijna 15000 kcal uitsparen door voor de hagelslag of vlokken te kiezen. Dit komt overeen met 2 kg lichaamsvet!

    29-09-2015, 00:25 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lauwwarme aardappelsalade met sperziebonen (vleesgerecht)

    Voor 4 personen (340 kcal per persoon):

    500 g krieltjes
    500 g sperziebonen, schoongemaakt
    2 eetlepels olijfolie
    400 g magere runderreepjes
    1/2 limoen, uitgeperst
    1 theelepel honing
    1 teentje knoflook, fijngesneden
    1 bosuitje, fijngesneden
    peper en zout

    1) Stoom of kook de krieltjes beetgaar. Doe hetzelfde met de sperziebonen.
    2) Verhit de olie in een wok en roerbak hierin het rundvlees 5 à 10 minuten.
    3) Schenk het limoensap bij het vlees en roer de honing en de knoflook erdoor. Breng op smaak met peper en zout. 
    4) Breng het vlees, de aardappelen en de sperziebonen samen en garneer met de bosui.

    29-09-2015, 00:22 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... 1 pistolet 2 boterhammen vervangt?
    Daarnaast bevat 1 croissant evenveel kcal als 3,5 boterhammen en staat 1 chocoladekoek met pudding gelijk aan 7 boterhammen.

    29-09-2015, 00:18 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken pladijs met rucolapuree en rozepepersaus (visgerecht)

    Voor 4 personen (400 kcal per persoon):

    4 pladijsfilets
    200 g grijze garnalen
    100 g rucola
    1 citroen
    600 g aardappelen
    75 mL magere melk
    1 eetlepel margarine
    1 eetlepel olijfolie
    1 eetlepel halfgedroogde kerstomaten
    1 koffielepel rozepeperbolletjes
    nootmuskaat
    peper en zout

    1) Kruid de vis met peper en zout. 
    2) Hak de rucola grof. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. 
    3) Snij de halfgedroogde tomaten middendoor.
    4) Pers de citroen. 
    5) Kook de aardappelen 20 minuten gaar in lichtgezouten water. Giet af en pureer. Meng er de melk, de rucola en de tomaatjes onder. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. 
    6) Verhit ondertussen de olijfolie en de margarine in een pan. Bak de pladijs met de witte kant naar onderen ongeveer 2 minuten goudbruin.
    7) Draai de pladijs om en laat nog 3 minuten verder garen. Haal de vis uit de pan en hou warm. Voeg de rozepeperbolletjes toe aan de pan en blus met het citroensap. Schraap de braadresten los en giet er 1 dL water bij.
    8) Verdeel de rucolapuree over de borden en bestrooi met de grijze garnalen. Schik er een pladijsfilet naast en werk af met een lepel rozepepersaus.

    29-09-2015, 00:17 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... uw warme maaltijd voor minstens de helft uit groenten zou moeten bestaan?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Daarnaast weegt een ideale vis- of vleesportie 100 g. Het perfecte bord is dus voor de helft gevuld met groenten, voor 1/4 met vlees/vis en voor 1/4 met aardappelen, rijst, pasta,...

    29-09-2015, 00:14 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodvingers met fruitige dipsausjes (vegetarisch gerecht, lunch of ontbijt)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen (265 kcal per persoon)

    8 sneetjes roggebrood (groot, lang brood)
    10 aardbeien
    2 perziken
    2 kiwi's
    1 dL room 5% (bv. Balade So Light)
    3 koffielepels kristalsuiker

    1) Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en doe ze in een blender met 1/3 van de suiker. Klop de room stijf en spatel 1/3 ervan luchtig door het aardbeienmengsel. Doe de aardbeiendipsaus in een potje.
    2) Herhaal deze handeling met de perziken en de kiwi's.
    3) Snijd het roggebrood in lange vingers. Rooster ze in de pan, maximum 2 minuten aan weerszijden, tot ze een lichtbruin kleurtje hebben. 
    4) Schrik de vingers op een bord en dien ze op met de aardbeien-, perziken- en kiwidip. 

    Bron: Lekker van bij ons

    29-09-2015, 00:12 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ontbijt en lunch
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde tonijn met ananas (visgerecht)

    Voor 4 personen (255 kcal per persoon)

    4 tonijnsteaks van 100 à 120 g
    2 koffielepels olijfolie
    sap van 1 limoen
    zwarte peper 
    320 g verse ananas, in blokjes van 1 cm
    1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
    4 lente-uitjes, fijngesneden
    2 eetlepels grof gehakte korianderblaadjes
    320 g fijne sperziebonen, schoongemaakt
    240 g slabladeren

    1) Verhit een grillpan of koekenpan met dikke bodem op halfhoog vuur.
    2) Wrijf de tonijnsteaks in met de olijfolie en de helft van het limoensap en bestrooi ze met zwarte peper.
    3) Leg de tonijnsteaks in de hete pan en bak ze aan elke kant 2 minuten.
    4) Meng intussen voor de salsa de rest van het limoensap met de ananas, chilipeper, lente-uitjes en korianderblaadjes. Zet dit opzij.
    5) Blancheer de boontjes 2 minuten in kokend water.
    6) Schep de salsa over de tonijnsteaks en serveer met de boontjes en de sla.

    29-09-2015, 00:09 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat ... de gemiddelde wereldburger 375 kg voedsel per jaar eet?

    Lijkt dit je al veel? De kans is nochtans groot dat je nog heel wat kilootjes voedsel meer aankoopt dan die 375 kg. Elke persoon gooit gemiddeld namelijk 52 kg voedsel in de vuilbak.

    29-09-2015, 00:08 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensfilet met kruiden-mosterdkorst (vleesgerecht)

    Voor 4 personen (300 kcal per persoon):

    600 g aardappelen, geschild en in stukken 
    400 g varkenshaas, gehalveerd
    1 middelgrote aubergine, in plakken
    1 courgette, in plakken
    320 g kerstomaten
    1 eetlepel salieblaadjes, fijngehakt
    1 eetlepel tijmblaadjes, fijngehakt
    2 eetlepels grove mosterd
    3 theelepels olijfolie
    sap en rasp van 1/2 citroen
    zwarte peper
    2 tenen knoflook, gekneusd
    2 theelepels balsamicoazijn

    1) Verwarm de oven voor op 200°C. 
    2) Vermeng de kruiden, mosterd, 1 theelepel olie en de helft van het citroensap en de -rasp. Breng op smaak met zwarte peper. 
    3) Bestrijk de filets met dit mengsel en leg ze op een bakplaat. 
    4) Hussel de groenten door de rest van het citroensap, de citroenrasp, de olie, de knoflook en de azijn en leg ze rond de filets.
    5) Braad 20 à 25 minuten in de oven tot het vlees goed gaar is. Kook ondertussen de aardappelen.  
    6) Laat het vlees 5 à 10 minuten rusten en snijd dan in plakken. 
    7) Dien het vlees met de aardappelen en de groenten op.

    29-09-2015, 00:07 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... de duurste producten bijna altijd op ooghoogte gezet worden in de supermarkt?

    Je even bukken of je hoofd omhoog richten kan je gezonde winkelkarretje dus al een stuk minder prijzig maken.

    29-09-2015, 00:06 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpot van varkenshaasje en appel (vleesgerecht)

    Voor 4 personen (400 kcal per persoon):

    2 eetlepels olie
    400 g varkenshaasje, in blokjes
    3 eetlepels bloem
    1 ui, gesnipperd
    1/2 theelepel komijnzaad
    1 liter kippenbouillon
    1 eetlepel scherpe mosterd
    300 g groene (savooi)kool
    400 g vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes
    3 Granny Smith-appels, in middelgrote blokjes
    2 eetlepels peterselie, fijngehakt
    zout en peper

    Verhit 1 eetlepel olie in een grote stoofpan op matig hoog vuur. Doe de blokjes vlees in een kommetje en bestrooi met twee eetlepels bloem, zout en peper. Bak ze ongeveer 6 à 7 minuten al roerend lichtbruin en net gaar. Schep het vlees er met een schuimspaan uit, dek af met aluminiumfolie en zet opzij. Voeg de tweede lepel olie toe en fruit de uitjes met het komijnzaad tot ze zacht zijn. Roer de derde eetlepel bloem door de gebakken ui en bak nog twee minuten verder. Roer de mosterd erdoor en blus met de bouillon. Voeg, wanneer de bouillon kookt, de koolreepjes en de aardappelen toe. Breng op smaak met peper en zout, draai het vuur iets lager en laat met het deksel half op de pan 15 minuten sudderen. Voeg dan de appel toe en laat nog 10 minuten sudderen tot de aardappels gaar zijn en de kool zacht. Voeg het vlees toe, laat twee minuten mee opwarmen en dien direct op, bestrooid met wat peterselie.

    29-09-2015, 00:05 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs