De diëtist online
Categorieën
  • Een woordje over mij (1)
  • Gezonde keukentips (10)
  • Ingrediënten (7)
  • Productbesprekingen drankjes (5)
  • Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden (12)
  • Productbesprekingen tussendoortjes (13)
  • Productbesprekingen vet- en zoetstoffen (2)
  • Productbesprekingen zuivel(vervangers) (17)
  • Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten (16)
  • Recepten ijsjes (12)
  • Recepten ontbijt en lunch (16)
  • Recepten salades (24)
  • Recepten soepen, hapjes en voorgerechten (8)
  • Recepten warme maaltijd (61)
  • Voeding en gezondheid (29)
  • Weetjes (46)

  • De diëtist online op internet
  • Facebookpagina
  • Website
  • Website groepspraktijk

  • Zoeken in blog


    30-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... olie wel gezonder is dan boter, maar toch meer kcal bevat?

    Olie is het meest energierijke voedingsmiddel dat er bestaat, omdat het voor 100% uit vet bestaat. Boter bevat naast veel vet, ook nog een hoeveelheid water.

    30-09-2015, 00:10 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tofoe met curry, rijst en gegrilde paprika (vegetarisch gerecht)

    Voor 4 personen (204 kcal per persoon):

    2 zakjes zilvervliesrijst
    400 g tofoe, in blokjes gesneden
    300 g magere yoghurt
    2 paprika's
    2 eetlepels citroensap
    2 eetlepels currypoeder
    2 teentjes knoflook
    1 theelepel korianderzaad of verse fijngehakte koriander
    1 theelepel geraspte gember of gemberpoeder

    1) Pel en snipper de knoflook, doe hem bij de yoghurt en meng er de gember, de koriander en de curry door. Breng op smaak met citroensap en meng er de tofoeblokjes onder. Dek af en laat minimum 2 uur marineren in de koelkast.
    2) Warm de oven voor op 220°C. Doe de tofoeblokjes en de marinade in een ovenschaal.
    3) Zet de ovenschaal 25 minuten in de oven en kook ondertussen de rijst.
    4) Grill de paprika. 
    5) Dien op.

    30-09-2015, 00:02 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    29-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... u ook tijdens het vermageren beter voldoende eet?

    Als je jezelf uithongert, zal je op korte termijn veel vermageren. Maar op het moment dat je terug normaal begint te eten, komen er vaak meer kilo's bij dan dat je verloren was. Dit komt omdat je lichaam tijdens het uithongeren in een overlevingsmodus gaat: het begint zeer efficiënt om te gaan met alles wat het krijgt. Op het moment dat je het dan terug wat meer voeding geeft, gaat het dit opslaan als vet voor als er weer eens hongersnood dreigt. Je komt met andere woorden dus sneller bij na je dieet, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Honger jezelf dus zeker niet uit als je wat wil vermageren. Eet wel vetarm en vermijd zoetigheden. Om je metabolisme op gang te houden, is het belangrijk om:

    - een goed (eiwitrijk) ontbijt te nemen;
    - 3 maaltijden en 2 tussendoortjes te consumeren; eet om de 3 à 4 uur iets; 
    - minstens 1,5 liter water per dag te drinken;
    - voldoende te bewegen.

    29-09-2015, 23:56 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje van schar en groenten (visgerecht)

    Voor 4 personen (350 kcal per persoon):

    4 Pacific scharfilets
    250 g kerstomaten
    2 preien
    1 wortel
    1 venkelknol
    1 onbehandelde citroen
    1/2 bosje peterselie
    400 g aardappelen
    2 dl lichte room 
    200 g witte bonen uit blik
    4 dL visfond 
    peper en zout

    1) Snij de wortel in stukken van 3 cm lang en 1/2 cm breed
    2) Snij de venkelknol in 4 en verwijder de harde kern. Snipper fijn.
    3) Snij de preien in de lengte in 2 en snij in stukken van 1 cm. 
    4) Schil de aardappelen en zijn ze in blokjes van 2 cm.
    5) Giet de visvond in een kookpot en voeg 1 dL water toe. Voeg dan de aardappelblokjes, de prei en de venkel toe. Zet het deksel op de pot en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
    6) Snij intussen de kerstomaten in 4 en hak de peterselie fijn.
    7) Voeg de wortelen toe aan het stoofpotje en laat nog 5 minuten sudderen.
    8) Snij intussen de scharfilets in stukken van ongeveer 4 cm. Voeg samen met de tomaten en de uitgelekte witte bonen toe. Laat 5 minuten sudderen tot de vis gaar is. 
    9) Rasp ondertussen de citroenschil.
    10) Voeg tot slot de room toe aan het stoofpotje. Kruid met peper en zout. 
    11) Verdeel de stoofpot over diepe borden. Werk af met de citroenzeste en de gehakte peterselie.

    29-09-2015, 23:53 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bevatten aardappelen veel kcal?

    Gekookte of gestoomde aardappelen passen perfect in een lijnvriendelijke voeding. Aardappelbereidingen daarentegen bevatten al snel veel kcal. Een klein overzichtje:

    Gekookte aardappelen: 75 kcal/100 g, 0 g vet/ 100 g
    Aardappelpuree: 95 kcal/100 g, 4 g vet/ 100 g
    Gebakken aardappelen: 130 kcal/100 g, 4 g vet/ 100 g
    Aardappelkroketten: 215 kcal/100 g, 13 g vet/ 100 g
    Frieten: 345 kcal/100 g, 21 g vet/100 g
    Light chips: 500 kcal/100 g, 26 g vet/ 100 g
    Gewone chips: 560 kcal/ 100 g, 35 g vet/100 g

    29-09-2015, 23:51 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voeding en gezondheid
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alternatief voor slagroom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Klop-klop is een lekker en licht alternatief voor zoete slagroom.

    29-09-2015, 23:46 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde keukentips
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... u ook onbewust kcal kan uitsparen?
    Enkele tips:

    1) Ga niet met een lege maag naar de winkel én neem altijd een boodschappenlijstje mee, zo doe je geen onverwachte (en meestal ongezonde) aankopen. 
    2) Stap met gepast geld de bakker binnen, zodat je enkel een brood kan kopen.
    3) Zet de koekjes niet op de eerste rij in de keukenkast. Zo zal je er minder snel naar grijpen. 
    3) Eet traag en kauw goed. Het duurt 20 minuten vooraleer je hersenen het signaal krijgen dat je maag vol zit en je dus zal stoppen met eten.
    4) Eet uit een klein bord. Dezelfde portie toont veel groter wanneer ze op een klein bord ligt dan wanneer ze op een groot bord wordt opgediend. 
    5) Koop kleine verpakkingen. Grote aankopen leveren misschien wel een prijsvoordeel op, maar je zal er ook meer van eten. Bij snoep uit een grote verpakking zou je zo tot 48% meer eten.
    6) Uit lange smalle glazen drink je minder dan uit kleine brede. 

    29-09-2015, 23:37 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... u een ongezonde gewoonte kan afleren op 21 dagen?

    Uit neurologisch onderzoek blijkt immers dat je hersenen 21 dagen nodig hebben om nieuwe verbindingen te maken, zich als het ware te herprogrammeren. Eten tijdens het tv-kijken een gewoonte geworden? 21 dagen op je tanden bijten en het niet doen zorgt ervoor dat je er nadien zelfs geen behoefte meer aan hebt.

    29-09-2015, 23:33 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toast met een salade van rode vruchten en ricotta (vegetarisch gerecht, lunch of ontbijt)

    Voor 4 personen (370 kcal per persoon):

    500 g verse, rijpe aardbeien
    enkele takjes rode bessen
    500 g blauwe bessen
    1 eetlepel kristalsuiker
    het sap van 1/2 citroen
    250 g ricotta
    8 sneetjes zuurdesembrood
    eventueel enkele takjes munt of citroenmelisse

    1) Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij ze in partjes. Spoel de aardbeien in koud water. Verwijder de takjes van de rode bessen en was de blauwe en rode bessen.
    2) Doe de aardbeien en de bessen in een ruime kom en meng ze met de suiker en het citroensap.
    3) Toast ondertussen de sneetjes brood. Smeer ze rijkelijk in met ricotta en beleg met de aardbeien en de bessen.
    4) Garneer eventueel met munt of citroenmelisse.

    29-09-2015, 23:04 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ontbijt en lunch
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat...voedingssupplementen enkel aan te raden zijn na medisch advies?

    Door gezond en gevarieerd te eten, krijg je alle vitamines en mineralen in de juiste hoeveelheden binnen. Supplementen zijn voor gezonde mensen niet nodig en kunnen zelfs schadelijk zijn. Een vitamine A - supplement kan bij zwangere vrouwen zo schade aan het ongeboren kind tot gevolg hebben. Ook als bescherming tegen kanker zijn supplementen niet nodig: een bètacaroteen-supplement verhoogt bij rokers zelfs de kans op longkanker. 

    29-09-2015, 23:00 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strawberry Madagascar

    Voor 1 glas van 25 cl (5 kcal):

    4 aardbeien
    1 vanillestokje uit Madagaskar 
    4 ijsblokjes
    Spuitwater

    Snij het vanillestokje overlangs in tweeën en schraap er met het lemmet van een mes de pitjes uit. Mix de ijsblokjes met de aardbeien en de vanillepitjes. Giet het mengsel in een glas en lang aan met spuitwater. Werk af met een aardbei.

    Bron: Food in action, juni-augustus 2013, nummer 19, p 48

    29-09-2015, 22:59 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rauwkostsalade met citroen-yoghurtdressing (vegetarisch gerecht)

    Voor 4 personen (115 kcal per persoon):

    2 courgettes
    1 komkommer
    2 wortels
    4 tomaten
    6 eetlepels magere yoghurt
    2 theelepels citroensap
    1 theelepel suiker
    2 eetlepel koolzaadolie
    4 takjes punt
    zout, peper

    1) Maak de courgette en de komkommer schoon en schaaf ze in dunne plakken. Maak de wortel schoon, schil deze dun en rasp hem. Was de tomaten, verwijder de kroontjes. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
    2) Klop de yoghurt los met citroensap, suiker, zout en peper. Roer de olie erdoor. Was de munt, schud deze droog en trek de blaadjes eraf.
    3) Schep de plakken courgette en komkommer, de geraspte wortel en de blokjes tomaat luchtig door elkaar. Druppel de dressing over de salade en strooi de munt erover.

    29-09-2015, 22:57 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolsalade met walnoot (vegetarisch gerecht)

    Voor 4 personen (285 kcal per persoon)

    100 g gepelde walnoten
    1 kleine bloemkool 
    2 kleine bananen
    300 g magere ongezoete yoghurt
    2 eetlepels citroensap
    kerriepoeder
    zout, peper

    1) Hak de walnoten en rooster ze goudgeel in een pan met anti-aanbaklaag zonder vet.
    2) Was de bloemkool en maak hem schoon. Snijd de roosjes van de stronk en snijd ze heel fijn. 
    3) Pel de bananen. Snijd één banaan in dunne plakjes. Schep de plakjes door het citroensap. Pureer de andere banaan fijn met de yoghurt in de keukenmachine of met de staafmixer. Breng het bananenmengsel pikant op smaak met zout, peper en kerriepoeder.
    4) Vermeng de noten met de bloemkool en de plakjes banaan. Schep de dressing erdoor en laat de salade 15 minuten intrekken

    29-09-2015, 22:56 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan ik mijn puistjes aanpakken door mijn voedingsgewoontes te veranderen?

    Over de relatie tussen voeding en acne doen heel wat verhalen de ronde. Hoewel men al heel wat onderzoek hiernaar verricht heeft, heeft men nog maar weinig zaken effectief kunnen bewijzen.

    Wat men wel weet, is dat testosteron de talgproductie stimuleert. Wanneer talg zich gaat ophopen in de huid en bacteriën de kans krijgen om daarop in te werken, ontstaan puistjes.

    Zaken die de testosteronaanmaak en zo de talgproductie stimuleren, moeten dus vermeden worden. Insuline is zo'n stof.

    Insuline is een hormoon dat door onze pancreas wordt aangemaakt en een belangrijke rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker. Het zorgt ervoor dat onze cellen suiker uit het bloed gaan opnemen en de bloedsuiker gaat dalen.

    Snelle suikers doen onze bloedsuiker snel stijgen. Die suikerpiek zorgt voor een heel grote afgifte van insuline. Trage suikers doen onze bloedsuiker traag stijgen. Er is geen suikerpiek, waardoor er dus ook veel minder insuline aangemaakt zal worden.

    Daarom moeten we, om de aanmaak van grote hoeveelheden insuline tegen te gaan en zo dus acne te verminderen, snelle suikers vermijden en in plaats daarvan voor trage suikers kiezen.

    Dit betekent:
    - GEEN frisdrank, snoep, koeken, wit brood, witte pasta, witte rijst,...
    - WEL havermout, volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst,...

    29-09-2015, 22:55 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voeding en gezondheid
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten-olijvensalade uit de oven met gegrilde kabeljauw (visgerecht)

    Voor 4 personen (200 kcal per persoon):

    400 g kabeljauw
    8 grote tomaten in plakjes of 20 kerstomaatjes
    12 zwarte olijven, gehalveerd
    Paprikapoeder en knoflookzout
    1 eetlepel olijfolie
    2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
    Citroensap 
    Extra olijfolie om de kabeljauw in te smeren

    1) Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenvaste schaal lichtjes in. 
    2) Leg de tomaten en de olijven in laagjes in de schaal en bestrooi ze met paprikapoeder en knoflookzout.
    3) Sprenkel de olijfolie over de tomaten en olijven en bak deze ongeveer 15 minuten in het midden van de oven, tot de tomaten zacht maar niet papperig zijn.
    4) Bestrijk de kabeljauw met olijfolie en druppel er citroensap op. Leg de vis op een voorverwarmd rooster en grill hem in ca. 10-12 min. goudbruin en gaar, halverwege voorzichtig omdraaien.
    5) Dien de kabeljauw samen met de tomatensalade op en garneer met de lente-uitjes.

    29-09-2015, 22:52 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... een stappenteller echt helpt om meer te bewegen en dat het bijhouden van een eetdagboek je minder doet eten?

    Gewoon weten dat je jezelf aan het controleren bent, bevordert het goede gedrag dus al. Onderzoek toonde aan dat vrouwen die een eetdagboek bijhouden in een jaar tot 3 kg meer afvallen dan zij die dat niet doen. Dezelfde tendens zien we bij de stappenteller: mensen die een stappenteller dragen zijn actiever dan zij die dat niet doen.

    29-09-2015, 22:51 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waldorfsalade met ananas (vegetarisch gerecht)

    Voor 4 personen (255 kcal per persoon):

    50 g zure room
    150 g magere yoghurt
    3 theelepels citroensap
    1/2 selderieknol
    1 appel
    1/4 ananas
    20 g gepelde walnoten
    zout en peper

    1) Klop de zure room los met de yoghurt, 2 theelepels citroensap, zout en peper.
    2) Schil de selderie en rasp ze grof. Vermeng het geraspte meteen met de dressing. Was de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis. Rasp 2 kwarten grof en schep ze door de dressing. Snijd twee kwarten in plakken, druppel er 1 theelepel citroensap overheen en zet dit apart.
    3) Schil de ananas en verwijder de stronk. Snijd het vruchtvlees in stukjes en schep deze door de salade.
    4) Breng de salade op smaak met peper en zout. Rooster de walnoten in een pan met anti-aanbaklaag zonder vetstof goudgeel. Verdeel ze met de plakjes appel over de salade.

    29-09-2015, 00:31 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... u door het laten staan van gesuikerde dranken en fruitsap heel wat kcal uitspaart?

    1 glas cola, 1 glas fruitsap en 1 kopje koffie met suiker leveren al meer dan 200 kcal. Mocht je dit elke dag drinken, zijn dat op een jaar 73000 kcal extra. 

    Als je weet dat je 1 kg verliest door 7000 kcal minder te eten dan dat je gewoon bent, is de rekening snel gemaakt...

    29-09-2015, 00:27 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luikse salade met plakjes varkensfilet (vleesgerecht)

    Voor 4 personen (380 kcal per persoon):

    300 g varkensfilet, in fijne plakjes gesneden
    600 g fijne groene boontjes, schoongemaakt
    2 witte uien, in halve ringen gesneden
    500 g ratte aardappeltjes, in de schil
    2 eetlepels pompoenpitolie
    2 eetlepels appelazijn
    1 eetlepel olijfolie
    peper

    1) Kook de aardappelen gaar in water en laat ze afkoelen
    2) Blancheer de boontjes in kokend water in 4 à 5 minuten en verfris ze in ijswater om de groene kleur te bewaren.
    3) Snijd de aardappeltjes in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik
    4) Meng de uiringen met de boontjes en de aardappeltjes, de appelazijn en de pompoenpitolie en breng op smaak met peper. Laat alles 10 à 15 minuten trekken.
    5) Kruid de plakjes varkensfilet met peper en bak ze in een hete pan met een eetlepel olijfolie.
    6) Meng de plakjes varkensfilet met de salade en serveer. 

    Bron: Lekker van bij ons 

    29-09-2015, 00:26 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat...een sneetje brood met hagelslag of chocoladevlokken 20 kcal minder levert dan hetzelfde sneetje met choco?

    Dit verschil lijkt niet groot. Maar als je dagelijks 2 sneden brood met iets van chocolade eet, kan je jaarlijks bijna 15000 kcal uitsparen door voor de hagelslag of vlokken te kiezen. Dit komt overeen met 2 kg lichaamsvet!

    29-09-2015, 00:25 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs