Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een gezonde koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken:
-> Kelloggs Special K Mini Breaks Natuur bevat per pakje (24 g) 98 kcal;
-> Het vetgehalte is 9 %;
-> Per 100 g bevat hij 380 mg natrium;
-> Hij levert per 100 g 4 g vezels.
Kelloggs Special K Biscuits Moments Chocolade
-> Kelloggs Special K Biscuits Moments Chocolade bevat per pakje (2 koeken) 98 kcal;
-> Het vetgehalte is 9 %;
-> Per 100 g bevat hij 292 mg natrium;
-> Hij levert per 100 g 2 g vezels.
Beide varianten voldoen aan de 4 eisen die het VIGeZ oplegt, het zijn dus voorkeurskoeken. Toch valt ook hier het gebruik van de goedkope, maar ongezonde ingrediënten glucose-fructosesiroop en palmolie op. Verder zien we dat er gekozen wordt voor geraffineerde (witte) bloem. Deze koeken zijn ergens dus te vergelijken met wit brood met margarine en confituur. Beter dan croissants met choco, maar gezond?