De diëtist online
Categorieën
  • Een woordje over mij (1)
  • Gezonde keukentips (10)
  • Ingrediënten (7)
  • Productbesprekingen drankjes (5)
  • Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden (12)
  • Productbesprekingen tussendoortjes (13)
  • Productbesprekingen vet- en zoetstoffen (2)
  • Productbesprekingen zuivel(vervangers) (17)
  • Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten (16)
  • Recepten ijsjes (12)
  • Recepten ontbijt en lunch (16)
  • Recepten salades (24)
  • Recepten soepen, hapjes en voorgerechten (8)
  • Recepten warme maaltijd (61)
  • Voeding en gezondheid (29)
  • Weetjes (46)

  • De diëtist online op internet
  • Facebookpagina
  • Website
  • Website groepspraktijk

  • Zoeken in blog


    29-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpot van varkenshaasje en appel (vleesgerecht)

    Voor 4 personen (400 kcal per persoon):

    2 eetlepels olie
    400 g varkenshaasje, in blokjes
    3 eetlepels bloem
    1 ui, gesnipperd
    1/2 theelepel komijnzaad
    1 liter kippenbouillon
    1 eetlepel scherpe mosterd
    300 g groene (savooi)kool
    400 g vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes
    3 Granny Smith-appels, in middelgrote blokjes
    2 eetlepels peterselie, fijngehakt
    zout en peper

    Verhit 1 eetlepel olie in een grote stoofpan op matig hoog vuur. Doe de blokjes vlees in een kommetje en bestrooi met twee eetlepels bloem, zout en peper. Bak ze ongeveer 6 à 7 minuten al roerend lichtbruin en net gaar. Schep het vlees er met een schuimspaan uit, dek af met aluminiumfolie en zet opzij. Voeg de tweede lepel olie toe en fruit de uitjes met het komijnzaad tot ze zacht zijn. Roer de derde eetlepel bloem door de gebakken ui en bak nog twee minuten verder. Roer de mosterd erdoor en blus met de bouillon. Voeg, wanneer de bouillon kookt, de koolreepjes en de aardappelen toe. Breng op smaak met peper en zout, draai het vuur iets lager en laat met het deksel half op de pan 15 minuten sudderen. Voeg dan de appel toe en laat nog 10 minuten sudderen tot de aardappels gaar zijn en de kool zacht. Voeg het vlees toe, laat twee minuten mee opwarmen en dien direct op, bestrooid met wat peterselie.

    29-09-2015, 00:05 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Originele knolselderijpuree met kabeljauw (visgerecht)

    Voor 4 personen (225 kcal per persoon):

    600 g knolselderij
    2 dikke, goed gerijpte peren
    400 g kabeljauwhaasje
    1/2 citroen
    enkele takjes peterselie
    2 eetlepels plantaardige margarine
    2 eetlepels magere room 5% (bv. Balade So Light)
    1 eetlepel bloem 
    peper 
    water

    Schil de knolselderij en snijd hem in schijven.
    Pers de citroen, vang het sap op in een grote kookpan en lang aan met de bloem. Voeg 1 liter water toe. Breng aan de kook en laat de selderij er een 15-tal minuten in koken. Schil ondertussen de peren. Verwijder het klokhuis en snijd in partjes. Bak de peren 5 minuten in de vetstof tot ze doorschijnend en zacht worden. Blijf roeren met een houten spatel. Leg de peren op een bord en plet met een vork. Kruid met peper. Mix de knolselderij, doe de puree in een kookpan en voeg de room en de geplette peren toe. Verwarm op een laag vuur. Stoom ondertussen de kabeljauw. Was en hak de peterselie. Bestrooi de puree met de peterselie en serveer meteen.

    29-09-2015, 00:03 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat… diëten niet helpt om langdurig gewicht te verliezen?

    Uit zowat alle dieetstudies blijkt dat de grote meerderheid van die afvallers weer bijkomen. 83% van hen zou zelfs meer bijkomen dan ze afgevallen waren.

    Door heel weinig kcal binnen te krijgen, gaan er immers alarmbellen af in je lichaam die ervoor zorgen dat het metabolisme zich zuiniger gaat afstellen. 

    Een herprogrammering van je manier van eten heeft dat effect niet en kan je bovendien eeuwig volhouden. 

    Enkele tips:
    - Eet traag en bewust. Het duurt 20 minuten vooraleer je maag verzadigingssignalen begint uit te zenden.
    - Leer het 'ik ben vol, maar er kan nog bij'-gevoel herkennen en stop met eten wanneer je dit voelt. 
    - Eet geen koekje of chocolaatje, gewoon omdat het bij de koffie ligt.
    - Besef dat de eerste happen van iets het lekkerst zijn. Ga dus voor kwaliteit ipv voor kwantiteit.
    - Bedot je ogen en maag door uit een kleiner bord te eten dan dat je gewoon bent.
    - Vul de helft van je bord steeds met groenten.
    - Kies voor mager vlees (bv. kipfilet ipv worst).
    - Bouw meer beweging in in je alledaagse leven. Neem bijvoorbeeld de lift ipv de trap.

    29-09-2015, 00:02 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavarois met mandarijn

    Voor 4 personen (100 kcal per persoon):

    4 blaadjes gelatine
    Sap en geraspte schil van 1 limoen
    1 eetlepel stevia
    500 g magere yoghurt
    1 eiwit
    1 theelepel gemberpoeder
    4 mandarijnen
    Enkele muntblaadjes

    Week de gelatine 5 minuten in water. Knijp de blaadjes gelatine uit. Verwarm het limoensap, voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer tot deze is opgelost. Meng het gelatinemengsel met de stevia, limoenrasp en yoghurt. Klop het eiwit stijf met de gemberpoeder en schep dit onder de yoghurt. Besmeer één grote vorm of 4 kleine vormpjes met een beetje slaolie. Vul de vorm met het yoghurtmengsel en laat de bavarois minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Stort de bavarois op een bordje en serveer met de mandarijnpartjes en de blaadjes munt. 

    Tip: In plaats van mandarijnen kan je ook ander seizoensfruit gebruiken. 

    29-09-2015, 00:00 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermager ik door meer te bewegen?

    Voldoende bewegen is voor iedereen nuttig. En zeker ook voor wie wil vermageren. Alleen meer bewegen zal er meestal niet voor zorgen dat je vermagert. Daarvoor is ook een gezonde voeding noodzakelijk. Voor een energierijke maaltijd te verbranden, moet je namelijk héél véél bewegen. Een voorbeeldje:

    Voor een maaltijd in de quick (1 giant, 1 medium cola, 1 medium friet en 1 ijshoorntje) moet een persoon van 60 kg: 
    3 u en 10 minuten fietsen aan 16 à 19 km/uur 
    2 u en 20 minuten lopen aan 8 km/uur
    2 u en 15 minuten voetballen of tennissen 
    1 u en 55 minuten de schoolslag zwemmen
    3 u en 10 minuten aerobics doen


    Sporten heeft dan ook vooral nut doordat er spieren opgebouwd worden. Zij verhogen je metabolisme en zorgen ervoor dat je er 'strakker' uitziet. 

    29-09-2015, 00:00 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voeding en gezondheid
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat...plattekaas zelfs in volle vorm minder vet bevat dan magere smeerkaas of magere harde kaas?

    Plattekaas krijgt dan ook de absolute voorkeur. Je kan het combineren met groenten, zoals komkommer of radijsjes. Voor een zoete toets kan een boterham met plattekaas aangevuld worden met schijfjes banaan, perzik, nectarine, aardbei, appel of peer. Plattekaas met een koffielepeltje vruchtenmoes of confituur  is ook heerlijk bij het ontbijt.

    29-09-2015, 00:00 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meloensalade (vegetarisch gerecht)

    Voor 4 personen (295 kcal per persoon):

    200 g veldsla
    1/2 kleine watermeloen
    4 takjes peterselie
    1/2 bosje bieslook
    4 eetlepels geschaafde amandelen
    2 theelepels citroensap
    8 eetlepels zure room
    1 theelepel mosterd
    2 eetlepels olie
    zout en peper
    12 sneetjes bruin stokbrood

    1) Was de veldsla zorgvuldig en slinger hem droog. Schil en ontpit de meloen, snijd het vruchtvlees in blokjes. Was de peterselie en bieslook en schud beiden droog. Snijd beiden heel fijn.
    2) Rooster de amandelen 1 minuut in een pan met anti-aanbaklaag zonder vet. Roer het citroensap los met zure room, mosterd en olie. Breng op smaak met peper en zout.
    3) Vermeng de veldsla met de blokjes meloen en verdeel het mengsel over twee borden. Druppel de dressing eroverheen en strooi de kruiden en de amandelen erover. Serveer elke portie met drie dunne sneetjes stokbrood.

    29-09-2015, 00:00 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    28-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoenbiefstuk met een pittige zelfgemaakte saus (vleesgerecht)

    Voor 4 personen (400 kcal per persoon): 

    4 kalkoenbiefstukjes van 100 gram
    peper en zout
    2 eetlepels margarine 
    3 dl bouillon 
    2 eetlepels bloem
    1 dl lichte room 5%
    2-3 eetlepels groene peperkorrels
    600 g sperzieboontjes
    600 g krieltjes 

    Bestrooi de biefstukjes met peper en zout en bak ze in hete margarine in 12 minuten gaar en bruin. Neem het vlees uit de pan. Schenk de bouillon in de pan en roer het aanbaksel los van de bodem. Roer de bloem met de room tot een glad papje en schenk dit al roerend in de pan. Breng de saus onder voortdurend roeren aan de kook. Voeg de peperkorrels toe en maak de saus eventueel nog op smaak met wat zout. Leg de biefstukjes in de saus en verwarm ze nog even samen met de saus. Dien op met gewokte sperziebonen en gekookte krieltjes.

    28-09-2015, 23:58 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meloen-kiwisalade met mousserende witte wijn

    Voor 4 personen (65 kcal per persoon):

    2 kiwi’s
    ½ galia meloen
    sap van een halve limoen
    100 ml mousserende witte wijn

    Snijd de kiwi’s en de meloen in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Knijp de halve limoen boven het kiwi-meloenmengsel uit en laat dit een uur staan. Verdeel de salade over 4 schaaltjes of cocktailglazen. Verdeel de witte wijn over de salade.

    28-09-2015, 23:57 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is vasten een goede manier om gewicht te verliezen?

    Vasten lijkt aantrekkelijk - u valt heel snel veel af - maar het is niet zonder gevaren. Bij mensen die vastten werden duizeligheid, spierkrampen, misselijkheid, slechte adem, uitdroging, constipatie en menstruele onregelmatigheden geconstateerd. 

    Als u niet veel overgewicht heeft, leidt kort vasten bovendien alleen maar tot het verlies van water en koolhydraatreserves ('glycogeen') en niet tot vetverlies.

    De allernieuwste versie van dit dieet is het 5/2-dieet. Hierbij eet je 5 dagen normaal en 2 dagen heel beperkt (voor een man 600 kcal, voor een vrouw 500 kcal). Op een maand zou je zo 2 kg kunnen afvallen. Dit periodiek vasten heeft drie voordelen. Het eerste is dat je eigenlijk maar 2 dagen in de week op je tanden moet bijten. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat je door die twee dagen per week heel beperkt te eten ook de overige weekdagen bewuster met je eten gaat omgaan. Het laatste voordeel is dat de periodes van vasten te kort zijn om tot vitamine- en mineralentekorten te leiden. Dit geldt natuurlijk enkel als je voor de rest wel evenwicht eet.

    Volgens de aanhangers van het vastendieet zijn er nog andere voordelen. Zo zou het risico op Alzheimer, diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten, kanker,... enorm verlagen. Deze voordelige effecten zijn inderdaad bij muizen gezien, maar nooit bij mensen. Het effect op lange termijn is bovendien nog nooit onderzocht. Hoewel dit dieet dus nu een hype is, weten we niet of het periodiek vasten op lange termijn geen nadelige gevolgen heeft.

    Hoewel periodiek vasten volgens de 5/2 regel zeker beter zal zijn dan langdurig aan één stuk vasten, mag het nooit toegepast worden door zwangere vrouwen of door vrouwen die borstvoeding geven. Ook voor diabetespatiënten en mensen met andere chronische ziekten kan het al vanaf de eerste dag gevaarlijk zijn.

    De verschillende gezondheidsinstanties zijn het er bovendien over eens dat ook voor gezonde mensen dit zeker niet de gezondste eetstijl is. Zowel om te vermageren als om welvaartsziekten (kanker, diabetes,..) te voorkomen blijft de gouden regel om dagelijks gezond (en eventueel energiebeperkt) te eten. Wie 90% van de tijd gezond eet en 10% zondigt, is al heel goed bezig!

    28-09-2015, 23:56 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voeding en gezondheid
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plantensterolen

    28-09-2015, 23:06 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Ingrediënten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde tomaten (vegetarisch gerecht)

    Voor 2 personen (145 kcal per persoon):

    ½ selderieknol (200 g)
    50 mL halfvolle melk 
    6 grote vleestomaten
    3 takjes peterselie
    2 takjes dille
    1 ui
    1eetlepel koolzaadolie
    1 eetlepel paneermeel
    zout en peper
    olie voor de vorm

    Schil de selderie en snijd hem klein. Breng de melk aan de kook met 100 mL water en zout en kook hierin de stukjes selderie in 20 minuten gaar. Giet ze af en vang het kookvocht op. Was de tomaten en snijd van elk een dekseltje af. Schep de tomaten met een theelepel leeg. Bestrooi de binnenkant met wat zout en laat ze omgekeerd uitlekken. Was de peterselie en dille, schud ze droog en hak ze fijn. Pel de uii en snijd deze in blokjes. Verhit de olie en fruit de ui daarin glazig. Pureer de stukjes selderie in de keukenmachine of met de staafmixer grof. Roer kruiden, ui, paneermeel en 8 eetlepels kookvocht door de puree. Breng deze op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor tot 200°C. Vet een vuurvaste schotel in met olie. Vul de tomaten met de puree en let het dekseltje erop. Zet de tomaten in de vorm en bak ze circa 20 minuten in de oven tot de vulling goudbruin is.

    28-09-2015, 22:32 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slasoep met garnalen (visgerecht)

    voor 4 personen (80 kcal per persoon):

    1 flinke ui, fijngesneden
    2 aardappelen, in blokjes
    1 courgette, in blokjes
    1 kropsla, fijngesneden
    1,2 liter vetarme groentebouillon
    4 eetlepels grijze garnalen
    enkele radijsjes, fijngesneden
    Peper en zout
    1 eetlepel margarine

    Stoof de ui, de aardappelen en de courgettes gaar in de margarine. Stoof de sla even mee en blus dan met de bouillon. Breng aan de kook en draai dan het vuur uit. Mix de soep glad en kruid met peper en zout. Werk af met grijze garnalen en radijsjes.

    28-09-2015, 22:30 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten soepen, hapjes en voorgerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mangocompote met basilicum en piment

    Voor 4 personen (85 kcal per persoon):

    1 limoen, rasp en sap
    1 eetlepel rietsuiker
    1 mespuntje Jamaicaanse piment
    2 mango’s, geschild en in schijfjes
    1 eetlepel basilium, fijngehakt
    1 scheutje sesamolie

    Verwarm in een steelpan de limoenrasp en het sap met de rietsuiker en het piment. Voeg de mango toe en laat 2 minuten koken. Laat nog 1 à 2 minuten koken op een middelhoog vuur. Verdeel over de borden. Besprenkel met enkele druppels sesamolie. Garneer met basilicum.

    28-09-2015, 22:23 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... het geen goed idee is om ovenfrieten te frituren?

    Het lijkt logisch: je hebt niet veel tijd en enkel nog maar ovenfrietjes in huis, dus je steek die even in de friteuse. Dit is echter geen goed idee. Als zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen, verhit worden boven 120°C, kan er acrylamide ontstaan. Vooral bij het frituren van voedingsmiddelen ontstaat die stof. Onderzoek heeft aangetoond dat deze bij dieren kanker kan veroorzaken. Men heeft een sterk vermoeden dat ook mensen die veel van deze stof binnenkrijgen een groter risico op kanker hebben. 

    Wat heeft dat nu te maken met die ovenfrieten? Ovenfrieten bevatten een stuk meer zetmeel dan aardappelen of 'gewone diepvriesfrieten'. Bij het frituren ervan zal er dan ook eens zo veel vorming van acrylamide zijn. Bereid ovenfrieten dus steeds in de oven en bak ze niet langer dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking zegt. 

    Andere tips om de inname van acrylamide te beperken zijn:
    - Bak aardappelen en aardappelproducten niet bruin, maar goudgeel.
    - Frituur op 175°C.
    - Zet niet vaker dan 1x om de twee weken gefrituurd voedsel op het menu.
    - Bewaar aardappelen donker en koel, maar leg ze niet in de koelkast. Onder de 8°C neemt het suikergehalte van de aardappelen toe, wat zal resulteren in meer acrylamidevorming bij de bereiding.
    - Toast je brood licht- in plaats van donkerbruin en eet ook niet dagelijks geroosterd brood.

    28-09-2015, 00:30 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... wortelen twee keer zo veel suikers als witloof bevatten?

    Deze hoeveelheid is echter nog altijd twee à drie keer minder als het aantal gram suikers in appels. 

    Eet dus gerust wortelen. Alle groenten zijn rijk aan nutriënten en arm aan kcal. 

    Kikkererwten, linzen en bonen behoren niet tot de groentegroep, het zijn peulvruchten. Ze bevatten een stuk meer kcal dan groente, maar door hun specifieke samenstelling zijn ze wel een gezond alternatief voor vlees, vis en eieren.

    28-09-2015, 00:28 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete andijviesalade (vegetarisch gerecht)

    Voor 1 persoon (160 kcal per persoon):

    200 gr andijvie
    1 banaan
    2 eetlepel magere yoghurt
    1 eetlepel azijn
    Gember
    Peper en zout
    Bieslook

    Was de andijvie en snijd hem heel fijn, was hem nog eens en laat hem uitlekken.
    Maak een slasaus van de yoghurt, de azijn, peper, zout en wat gewassen en kleingesneden bieslook.
    Roer de gember erdoor en schep de andijvie luchtig door de saus.
    Pel de banaan, snijd hem in plakjes en vermeng die met de sla.

    28-09-2015, 00:27 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenten met yoghurt en kurkuma (vegetarisch gerecht)

    Voor 4 personen (200 kcal per persoon):

    400 g Griekse yoghurt 0%
    1200 g gemengde groenten (groene bloemkool, witte bloemkool, broccoli, 2 tomaten, spinazie)
    6 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    3 eetlepels olijfolie
    2 eetlepels kurkuma 
    peper en zout

    Snijd de bloemkolen en de broccoli in grote stukken. Koek ze beetgaar in gezouten water. Ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in maantjes. Houd apart. Giet de olijfolie in een pan en zet op een matig vuur. Voeg de look toe en laat een minuut zachtjes stoven. Voeg de rauwe spinazie toe en roer goed. Eens de spinazie geslonken is, meng je de yoghurt eronder. Kruid met kurkuma, peper en zout. Meng goed. Voeg de bloemkool, broccoli, en tomaat toe. Roer voorzichtig en laat nog vijf minuten stoven.

    28-09-2015, 00:26 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Word je dik van koolhydraten en eiwitten samen te eten?

    Wie wil vermageren, hoeft de klassieke tripartite van vlees/vis, aardappelen en groenten niet te vermijden. Je wordt niet dik van het maken van bepaalde combinaties, wel van het binnenkrijgen van teveel energie. 

    Sommige mensen vallen af, als ze aardappelen niet meer combineren met vlees of kaas met brood. Dit komt echter niet door het vermijden van de combinatie koolhydraten/eiwitten, wel door het verminderen van de variatiemogelijkheden. Variatie doet nu eenmaal eten. Een bord met drie vakken (aardappelen/deegwaren, groenten, vis/vlees) houdt dus meer risico tot overeten in dan een bord met twee vakken (groenten en vlees/vis). 

    Het advies mag echter niet zijn om bepaalde combinaties te mijden, wel om te luisteren naar je hongergevoel, te kiezen voor de juiste voedingsmiddelen en je bord juist in te delen.

    Dit betekent natuurlijk ook niet dat je altijd voor de klassieke tripartite moet gaan. Zeker één dag in de week vegetarisch eten is bijvoorbeeld al een goed idee. 

    28-09-2015, 00:25 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voeding en gezondheid
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme paddenstoelensalade (vegetarisch gerecht)

    Voor 4 personen (250 kcal per persoon zonder brood, opgediend met 2 sneden brood: 400 kcal):

    250 g gemengde bospaddenstoelen
    1 fijngehakt lookteentje
    3 tot 4 eetlepels olijfolie
    2 of 3 eetlepels balsamicoazijn
    150 g boontjes, kort gekookt en koud afgespoeld
    200 g kruidensalademix (dille, peterselie, koriander,…)
    150 g geitenkaas, verbrokkeld
    zout en peper

    Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze tot ze zacht zijn. Draai het vuur hoger, zodat al het vocht verdampt en voeg de knoflook toe. Blus alles met de rest van de olijfolie en de balsamicoazijn en kruid met peper en zout. Voeg de boontjes toe en bak ze even mee. Schep alles door de kruidensalademix en verdeel de salade over vier grote kommen. Verbrokkel de geitenkaas erover en dien meteen op.

    28-09-2015, 00:00 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs