4 tonijnsteaks van 100 à 120 g 2 koffielepels olijfolie sap van 1 limoen zwarte peper 320 g verse ananas, in blokjes van 1 cm 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt 4 lente-uitjes, fijngesneden 2 eetlepels grof gehakte korianderblaadjes 320 g fijne sperziebonen, schoongemaakt 240 g slabladeren
1) Verhit een grillpan of koekenpan met dikke bodem op halfhoog vuur. 2) Wrijf de tonijnsteaks in met de olijfolie en de helft van het limoensap en bestrooi ze met zwarte peper. 3) Leg de tonijnsteaks in de hete pan en bak ze aan elke kant 2 minuten. 4) Meng intussen voor de salsa de rest van het limoensap met de ananas, chilipeper, lente-uitjes en korianderblaadjes. Zet dit opzij. 5) Blancheer de boontjes 2 minuten in kokend water. 6) Schep de salsa over de tonijnsteaks en serveer met de boontjes en de sla.
Wist u dat ... de gemiddelde wereldburger 375 kg voedsel per jaar eet?
Lijkt dit je al veel? De kans is nochtans groot dat je nog heel wat kilootjes voedsel meer aankoopt dan die 375 kg. Elke persoon gooit gemiddeld namelijk 52 kg voedsel in de vuilbak.
Varkensfilet met kruiden-mosterdkorst (vleesgerecht)
Voor 4 personen (300 kcal per persoon):
600 g aardappelen, geschild en in stukken 400 g varkenshaas, gehalveerd 1 middelgrote aubergine, in plakken 1 courgette, in plakken 320 g kerstomaten 1 eetlepel salieblaadjes, fijngehakt 1 eetlepel tijmblaadjes, fijngehakt 2 eetlepels grove mosterd 3 theelepels olijfolie sap en rasp van 1/2 citroen zwarte peper 2 tenen knoflook, gekneusd 2 theelepels balsamicoazijn
1) Verwarm de oven voor op 200°C. 2) Vermeng de kruiden, mosterd, 1 theelepel olie en de helft van het citroensap en de -rasp. Breng op smaak met zwarte peper. 3) Bestrijk de filets met dit mengsel en leg ze op een bakplaat. 4) Hussel de groenten door de rest van het citroensap, de citroenrasp, de olie, de knoflook en de azijn en leg ze rond de filets. 5) Braad 20 à 25 minuten in de oven tot het vlees goed gaar is. Kook ondertussen de aardappelen. 6) Laat het vlees 5 à 10 minuten rusten en snijd dan in plakken. 7) Dien het vlees met de aardappelen en de groenten op.
Stoofpot van varkenshaasje en appel (vleesgerecht)
Voor 4 personen (400 kcal per persoon):
2 eetlepels olie 400 g varkenshaasje, in blokjes 3 eetlepels bloem 1 ui, gesnipperd 1/2 theelepel komijnzaad 1 liter kippenbouillon 1 eetlepel scherpe mosterd 300 g groene (savooi)kool 400 g vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes 3 Granny Smith-appels, in middelgrote blokjes 2 eetlepels peterselie, fijngehakt zout en peper
Verhit 1 eetlepel olie in een grote stoofpan op matig hoog vuur. Doe de blokjes vlees in een kommetje en bestrooi met twee eetlepels bloem, zout en peper. Bak ze ongeveer 6 à 7 minuten al roerend lichtbruin en net gaar. Schep het vlees er met een schuimspaan uit, dek af met aluminiumfolie en zet opzij. Voeg de tweede lepel olie toe en fruit de uitjes met het komijnzaad tot ze zacht zijn. Roer de derde eetlepel bloem door de gebakken ui en bak nog twee minuten verder. Roer de mosterd erdoor en blus met de bouillon. Voeg, wanneer de bouillon kookt, de koolreepjes en de aardappelen toe. Breng op smaak met peper en zout, draai het vuur iets lager en laat met het deksel half op de pan 15 minuten sudderen. Voeg dan de appel toe en laat nog 10 minuten sudderen tot de aardappels gaar zijn en de kool zacht. Voeg het vlees toe, laat twee minuten mee opwarmen en dien direct op, bestrooid met wat peterselie.
Originele knolselderijpuree met kabeljauw (visgerecht)
Voor 4 personen (225 kcal per persoon):
600 g knolselderij 2 dikke, goed gerijpte peren 400 g kabeljauwhaasje 1/2 citroen enkele takjes peterselie 2 eetlepels plantaardige margarine 2 eetlepels magere room 5% (bv. Balade So Light) 1 eetlepel bloem peper water
Schil de knolselderij en snijd hem in schijven. Pers de citroen, vang het sap op in een grote kookpan en lang aan met de bloem. Voeg 1 liter water toe. Breng aan de kook en laat de selderij er een 15-tal minuten in koken. Schil ondertussen de peren. Verwijder het klokhuis en snijd in partjes. Bak de peren 5 minuten in de vetstof tot ze doorschijnend en zacht worden. Blijf roeren met een houten spatel. Leg de peren op een bord en plet met een vork. Kruid met peper. Mix de knolselderij, doe de puree in een kookpan en voeg de room en de geplette peren toe. Verwarm op een laag vuur. Stoom ondertussen de kabeljauw. Was en hak de peterselie. Bestrooi de puree met de peterselie en serveer meteen.
Wist u dat⦠diëten niet helpt om langdurig gewicht te verliezen?
Uit zowat alle dieetstudies blijkt dat de grote meerderheid van die afvallers weer bijkomen. 83% van hen zou zelfs meer bijkomen dan ze afgevallen waren.
Door heel weinig kcal binnen te krijgen, gaan er immers alarmbellen af in je lichaam die ervoor zorgen dat het metabolisme zich zuiniger gaat afstellen.
Een herprogrammering van je manier van eten heeft dat effect niet en kan je bovendien eeuwig volhouden.
Enkele tips: - Eet traag en bewust. Het duurt 20 minuten vooraleer je maag verzadigingssignalen begint uit te zenden. - Leer het 'ik ben vol, maar er kan nog bij'-gevoel herkennen en stop met eten wanneer je dit voelt. - Eet geen koekje of chocolaatje, gewoon omdat het bij de koffie ligt. - Besef dat de eerste happen van iets het lekkerst zijn. Ga dus voor kwaliteit ipv voor kwantiteit. - Bedot je ogen en maag door uit een kleiner bord te eten dan dat je gewoon bent. - Vul de helft van je bord steeds met groenten. - Kies voor mager vlees (bv. kipfilet ipv worst). - Bouw meer beweging in in je alledaagse leven. Neem bijvoorbeeld de lift ipv de trap.
4 blaadjes gelatine Sap en geraspte schil van 1 limoen 1 eetlepel stevia 500 g magere yoghurt 1 eiwit 1 theelepel gemberpoeder 4 mandarijnen Enkele muntblaadjes
Week de gelatine 5 minuten in water. Knijp de blaadjes gelatine uit. Verwarm het limoensap, voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer tot deze is opgelost. Meng het gelatinemengsel met de stevia, limoenrasp en yoghurt. Klop het eiwit stijf met de gemberpoeder en schep dit onder de yoghurt. Besmeer één grote vorm of 4 kleine vormpjes met een beetje slaolie. Vul de vorm met het yoghurtmengsel en laat de bavarois minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Stort de bavarois op een bordje en serveer met de mandarijnpartjes en de blaadjes munt.
Tip: In plaats van mandarijnen kan je ook ander seizoensfruit gebruiken.
Voldoende bewegen is voor iedereen nuttig. En zeker ook voor wie wil vermageren. Alleen meer bewegen zal er meestal niet voor zorgen dat je vermagert. Daarvoor is ook een gezonde voeding noodzakelijk. Voor een energierijke maaltijd te verbranden, moet je namelijk héél véél bewegen. Een voorbeeldje:
Voor een maaltijd in de quick (1 giant, 1 medium cola, 1 medium friet en 1 ijshoorntje) moet een persoon van 60 kg: 3 u en 10 minuten fietsen aan 16 à 19 km/uur 2 u en 20 minuten lopen aan 8 km/uur 2 u en 15 minuten voetballen of tennissen 1 u en 55 minuten de schoolslag zwemmen 3 u en 10 minuten aerobics doen
Sporten heeft dan ook vooral nut doordat er spieren opgebouwd worden. Zij verhogen je metabolisme en zorgen ervoor dat je er 'strakker' uitziet.
Wist u dat...plattekaas zelfs in volle vorm minder vet bevat dan magere smeerkaas of magere harde kaas?
Plattekaas krijgt dan ook de absolute voorkeur. Je kan het combineren met groenten, zoals komkommer of radijsjes. Voor een zoete toets kan een boterham met plattekaas aangevuld worden met schijfjes banaan, perzik, nectarine, aardbei, appel of peer. Plattekaas met een koffielepeltje vruchtenmoes of confituuris ook heerlijk bij het ontbijt.
1) Was de veldsla zorgvuldig en slinger hem droog. Schil en ontpit de meloen, snijd het vruchtvlees in blokjes. Was de peterselie en bieslook en schud beiden droog. Snijd beiden heel fijn. 2) Rooster de amandelen 1 minuut in een pan met anti-aanbaklaag zonder vet. Roer het citroensap los met zure room, mosterd en olie. Breng op smaak met peper en zout. 3) Vermeng de veldsla met de blokjes meloen en verdeel het mengsel over twee borden. Druppel de dressing eroverheen en strooi de kruiden en de amandelen erover. Serveer elke portie met drie dunne sneetjes stokbrood.
Kalkoenbiefstuk met een pittige zelfgemaakte saus (vleesgerecht)
Voor 4 personen (400 kcal per persoon):
4 kalkoenbiefstukjes van 100 gram peper en zout 2 eetlepels margarine 3 dl bouillon 2 eetlepels bloem 1 dl lichte room 5% 2-3 eetlepels groene peperkorrels 600 g sperzieboontjes 600 g krieltjes
Bestrooi de biefstukjes met peper en zout en bak ze in hete margarine in 12 minuten gaar en bruin. Neem het vlees uit de pan. Schenk de bouillon in de pan en roer het aanbaksel los van de bodem. Roer de bloem met de room tot een glad papje en schenk dit al roerend in de pan. Breng de saus onder voortdurend roeren aan de kook. Voeg de peperkorrels toe en maak de saus eventueel nog op smaak met wat zout. Leg de biefstukjes in de saus en verwarm ze nog even samen met de saus. Dien op met gewokte sperziebonen en gekookte krieltjes.
2 kiwis ½ galia meloen sap van een halve limoen 100 ml mousserende witte wijn
Snijd de kiwis en de meloen in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Knijp de halve limoen boven het kiwi-meloenmengsel uit en laat dit een uur staan. Verdeel de salade over 4 schaaltjes of cocktailglazen. Verdeel de witte wijn over de salade.
Is vasten een goede manier om gewicht te verliezen?
Vasten lijkt aantrekkelijk - u valt heel snel veel af - maar het is niet zonder gevaren. Bij mensen die vastten werden duizeligheid, spierkrampen, misselijkheid, slechte adem, uitdroging, constipatie en menstruele onregelmatigheden geconstateerd.
Als u niet veel overgewicht heeft, leidt kort vasten bovendien alleen maar tot het verlies van water en koolhydraatreserves ('glycogeen') en niet tot vetverlies.
De allernieuwste versie van dit dieet is het 5/2-dieet. Hierbij eet je 5 dagen normaal en 2 dagen heel beperkt (voor een man 600 kcal, voor een vrouw 500 kcal). Op een maand zou je zo 2 kg kunnen afvallen. Dit periodiek vasten heeft drie voordelen. Het eerste is dat je eigenlijk maar 2 dagen in de week op je tanden moet bijten. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat je door die twee dagen per week heel beperkt te eten ook de overige weekdagen bewuster met je eten gaat omgaan. Het laatste voordeel is dat de periodes van vasten te kort zijn om tot vitamine- en mineralentekorten te leiden. Dit geldt natuurlijk enkel als je voor de rest wel evenwicht eet.
Volgens de aanhangers van het vastendieet zijn er nog andere voordelen. Zo zou het risico op Alzheimer, diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten, kanker,... enorm verlagen. Deze voordelige effecten zijn inderdaad bij muizen gezien, maar nooit bij mensen. Het effect op lange termijn is bovendien nog nooit onderzocht. Hoewel dit dieet dus nu een hype is, weten we niet of het periodiek vasten op lange termijn geen nadelige gevolgen heeft.
Hoewel periodiek vasten volgens de 5/2 regel zeker beter zal zijn dan langdurig aan één stuk vasten, mag het nooit toegepast worden door zwangere vrouwen of door vrouwen die borstvoeding geven. Ook voor diabetespatiënten en mensen met andere chronische ziekten kan het al vanaf de eerste dag gevaarlijk zijn.
De verschillende gezondheidsinstanties zijn het er bovendien over eens dat ook voor gezonde mensen dit zeker niet de gezondste eetstijl is. Zowel om te vermageren als om welvaartsziekten (kanker, diabetes,..) te voorkomen blijft de gouden regel om dagelijks gezond (en eventueel energiebeperkt) te eten. Wie 90% van de tijd gezond eet en 10% zondigt, is al heel goed bezig!
½ selderieknol (200 g) 50 mL halfvolle melk 6 grote vleestomaten 3 takjes peterselie 2 takjes dille 1 ui 1eetlepel koolzaadolie 1 eetlepel paneermeel zout en peper olie voor de vorm
Schil de selderie en snijd hem klein. Breng de melk aan de kook met 100 mL water en zout en kook hierin de stukjes selderie in 20 minuten gaar. Giet ze af en vang het kookvocht op. Was de tomaten en snijd van elk een dekseltje af. Schep de tomaten met een theelepel leeg. Bestrooi de binnenkant met wat zout en laat ze omgekeerd uitlekken. Was de peterselie en dille, schud ze droog en hak ze fijn. Pel de uii en snijd deze in blokjes. Verhit de olie en fruit de ui daarin glazig. Pureer de stukjes selderie in de keukenmachine of met de staafmixer grof. Roer kruiden, ui, paneermeel en 8 eetlepels kookvocht door de puree. Breng deze op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor tot 200°C. Vet een vuurvaste schotel in met olie. Vul de tomaten met de puree en let het dekseltje erop. Zet de tomaten in de vorm en bak ze circa 20 minuten in de oven tot de vulling goudbruin is.
1 flinke ui, fijngesneden 2 aardappelen, in blokjes 1 courgette, in blokjes 1 kropsla, fijngesneden 1,2 liter vetarme groentebouillon 4 eetlepels grijze garnalen enkele radijsjes, fijngesneden Peper en zout 1 eetlepel margarine
Stoof de ui, de aardappelen en de courgettes gaar in de margarine. Stoof de sla even mee en blus dan met de bouillon. Breng aan de kook en draai dan het vuur uit. Mix de soep glad en kruid met peper en zout. Werk af met grijze garnalen en radijsjes.
1 limoen, rasp en sap 1 eetlepel rietsuiker 1 mespuntje Jamaicaanse piment 2 mangos, geschild en in schijfjes 1 eetlepel basilium, fijngehakt 1 scheutje sesamolie
Verwarm in een steelpan de limoenrasp en het sap met de rietsuiker en het piment. Voeg de mango toe en laat 2 minuten koken. Laat nog 1 à 2 minuten koken op een middelhoog vuur. Verdeel over de borden. Besprenkel met enkele druppels sesamolie. Garneer met basilicum.
Wist u dat... het geen goed idee is om ovenfrieten te frituren?
Het lijkt logisch: je hebt niet veel tijd en enkel nog maar ovenfrietjes in huis, dus je steek die even in de friteuse. Dit is echter geen goed idee. Als zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen, verhit worden boven 120°C, kan er acrylamide ontstaan. Vooral bij het frituren van voedingsmiddelen ontstaat die stof. Onderzoek heeft aangetoond dat deze bij dieren kanker kan veroorzaken. Men heeft een sterk vermoeden dat ook mensen die veel van deze stof binnenkrijgen een groter risico op kanker hebben.
Wat heeft dat nu te maken met die ovenfrieten? Ovenfrieten bevatten een stuk meer zetmeel dan aardappelen of 'gewone diepvriesfrieten'. Bij het frituren ervan zal er dan ook eens zo veel vorming van acrylamide zijn. Bereid ovenfrieten dus steeds in de oven en bak ze niet langer dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking zegt.
Andere tips om de inname van acrylamide te beperken zijn: - Bak aardappelen en aardappelproducten niet bruin, maar goudgeel. - Frituur op 175°C. - Zet niet vaker dan 1x om de twee weken gefrituurd voedsel op het menu. - Bewaar aardappelen donker en koel, maar leg ze niet in de koelkast. Onder de 8°C neemt het suikergehalte van de aardappelen toe, wat zal resulteren in meer acrylamidevorming bij de bereiding. - Toast je brood licht- in plaats van donkerbruin en eet ook niet dagelijks geroosterd brood.
Wist u dat... wortelen twee keer zo veel suikers als witloof bevatten?
Deze hoeveelheid is echter nog altijd twee à drie keer minder als het aantal gram suikers in appels.
Eet dus gerust wortelen. Alle groenten zijn rijk aan nutriënten en arm aan kcal.
Kikkererwten, linzen en bonen behoren niet tot de groentegroep, het zijn peulvruchten. Ze bevatten een stuk meer kcal dan groente, maar door hun specifieke samenstelling zijn ze wel een gezond alternatief voor vlees, vis en eieren.