
Rome, de hoofdstad van 'la dolce Italia', is op wereldvlak een culinaire
stad van topformaat. Je vindt er zowel trattorie, waar je een eerlijke,
eenvoudige maaltijd kan nuttigen, als chique klasserestaurants waar
gerenommeerde chefs een volledig menu voor je bereiden.
Een traditionele Italiaanse maaltijd bestaat uit vier gangen. De voorgerechten
heten antipasti of bruschetta. In het eerste geval gaat het om koude
vleesgerechten zoals worstjes en salami, gebakken visjes of gefrituurde en
gemarineerde groenten. Als je bruschetta vraagt krijg je gegrild stokbrood met
look en olijfolie. De eerste gang il primo bestaat uit pasta, risotto of
minestronesoep. Als hoofdgerecht , il secondo, krijg je vlees of vis, met
eventueel een bijgerecht of contorno die je apart moet bestellen. Meestal zijn
die bijgerechten salades of groenten. Als nagerecht kan je kiezen voor kaas
(formaggio), fruit (frutta) of een zoet dessert (dolce).
De Romeinse keuken is eigenlijk een mix van andere Italiaanse keukens.
Populaire gerechten bij de Romeinen spaghetti alla carbonara, spaghetti alla
vongole, pasta asciutta, pasta in brodo en bucatini alla matriciana. Of
klassiekers zoals: saltimbocca alla Romana (kalfschnitzel) en coda alla
vaccinara (ossenstaart). En natuurlijk moeten we de pizza niet vergeten.
De trattoria is over het algemeen eenvoudiger ingericht en goedkoper dan
een ristorante
of een osteria (daar kan je meestal zien hoe de gerechten bereid worden). De zoetekauwen
gaan naarde gelateria voor een lekker ijsje.
Ben je op zoek naar een snelle hap, dan kan je natuurlijk terecht in een van de
vele fastfoodrestaurants die de Italiaanse hoofdstad rijk is, maar die
natuurlijk niet zo authentiek zijn. In een bar kan je meestal ook terecht voor
een eenvoudige maaltijd zoals bijvoorbeeld paninis (warme broodjes). Pizza a
taglio of pizza rustica geeft aan dat je pizza per stuk kan bestellen.

|