Dit fris zurig Oostvlaams biertype, met een traditie uit 1679, wordt momenteel enkel gebruikt als moederbier bij het vervaardigen van enkele fruitige bieren uit het Liefmans gamma. Na de overname van Duvel-Moortgat werd het een tijdje in Puurs gebrouwen en momenteel in de ketels van zusterfirma De Koninck Antwerpen. Het is jammer genoeg uit de Internationale handel genomen. Men kan er wel nog van genieten van 't vat in het proeflokaaltje van brouwmeester Marc Coesens en in het uniek restaurant Odnar beiden op de site van Liefmans in Oudenaarde. De typische smaak wordt bekomen door een gemengde gisting in de open originele RVS kuipen te Oudenaarde gevolgd door een extra lagering (4 tot 8 maanden) waardoor de gewenste melkzuurinfectie ontstaat en het versnijden met een jong fris bier. De plaatselijke gisting wordt aangevuld met gisten uit de plaatselijke lucht.
Proefkotje: Donker roodbruin met mooie beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma alvast die aangenaam geroosterde karamelmout waarin een fruitige maar vooral een frisse melkzurigheid komt aandraven.
De smaak is volmondig zoet-zuur waarbij hier ook de zacht geroosterde karamel zijn invloed heeft en samen met het gevoelige melkzuur door de spontane gisting zijn weg volgt naar een mild zurige, wijnachtige afdronk die nog wel een tijdje blijft aanhouden.
Brouwerij Liefmans, Aalstraat 200, Oudenaarde - Tel Duvel03/860 94 00 - Olav: 0475 23 12 83 - info@liefmans.be
|