Voor BierBrief 642 werd gekozen voor een uniek abdijbier dat in de Benedictijner Abdij van Maredsous te Anhée, in de pas vernieuwde ketels van de microbrouwerij, ter plaatse wordt gebrouwen door de brouwers van Duvel-Moortgat maar onder toezicht van de monniken van de abdij. In het verleden werd deze enkel met de kerstmis aangeboden maar intussen een vaste waarde geworden in onze biercultuur. Hij is ook zeer herkenbaar aan zijn uitzonderlijk expressief aroma. Het gewoonlijke alcohol/volume werd ook van 7% naar 8% gebracht wat een steviger structuurgevoel bezorgde en het als degustatie en/of zetelbier een aangenaam gevoel heeft.
Proefkotje: Donker rode wijn kleur met ringachtige beige schuimkraag en fijne carbonatatie. Een karamelmoutig aroma met stevige gevoelens voor donker fruit (pruim, vijgen). In het mondgevoel van donkere moutbitterheid ook hier hde fruitige doch zacht gekruide volle smaak die je laat leiden tot mild droge en zoet overkomende afdronk.
Brasserie de Maredsous, Rue de Maredsous 11, Anhée - 082 69 82 4 - accuell@maredsous.com
|