Inhoud blog
  • Verhuis
  • Vriendschap, het beste Medicijn
  • Voor alles een Uitleg
  • Sensatie
  • Op Reis met Delta
  • Defensie-Uitgaven
  • Het Belgisch Leger
  • Een nieuwe Keuken... altijd een beetje Avontuur
  • Kinderachtig
  • Groene Dogma's
  • Dienstmededeling
  • Vaccinatie-alchemie
  • Die mooie Zomer
  • De katholieke Kerk
  • Mensenrechten
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • Belgische politiek (48)
  • Covid (69)
  • Cursief (176)
  • De wijde Wereld (134)
  • Persoonlijk (38)
  • Portretten (7)
  • Prinses Liese (19)
  • Wetenschap (40)
  • Sinister
    Een averechtse Kijk op de Wereld
    05-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politiek Correct

    We leven in ernstige en moeilijke tijden.

    En dan is het maar goed dat er slimme mensen rondlopen die zich het hoofd kunnen breken over ernstige zaken. We kunnen het ons nu immers écht niet permitteren om ons te verliezen in allerlei onbenullige overpeinzingen of kleingeestige reflexen. Vragen zoals de samenstelling van een nieuwe Belgische regering, of omtrent de plannen die die nieuwe regering voor ons land denkt uit te werken. Of vragen hoe het moet met de torenhoge staatsschuld, of hoe er iets zal gedaan worden aan de schrijnende armoede in onze samenleving, of hoe we het alsmaar zakkende niveau van ons onderwijs terug kunnen opkrikken. Dat zijn beuzelarijen waar we ons het hoofd niet over gaan breken.

    Het is een beetje een stokpaardje van mij: de vaststelling hoe de grote denkers en de opiniemakers in dit land zich vooral profileren op de écht belangrijke zaken zoals het politiek correct benoemen van mensen en dingen, en zich niet bekommeren om futiliteiten zoals de eenzaamheid en armoede van oudere mensen, of het feit dat veel zelfstandigen elke dag moeten vechten om het hoofd boven water te kunnen houden ondanks het harde labeur.

    Die ernstige overpeinzingen zijn ontzettend nuttig en nodig, want zo weten we nu tenminste dat we bijvoorbeeld een "invalide" niet meer "invalide" mogen noemen, maar wel een "mens met een functiebeperking".

    Ik stel me zo voor dat ik me als gehandicapte of invalide véél beter zal voelen als men mij een "mens met een functiebeperking" zal noemen. Ik kan nog altijd in bijna geen enkel gebouw binnen met mijn rolstoel, en het is een helse onderneming als ik de trein wil nemen; en de dokters- en andere medische kosten blijven hoger dan wat ik kan verdienen of als vergoeding krijg; en de pijn en ongemakken blijven mij elke dag kwellen. Maar wat maakt dat nog uit? Ik ben geen "invalide" meer, maar wel een "mens met een functiebeperking". Dat maakt álles weer goed! (Of toch niet?)

    Vanwaar toch die fanatieke fascinatie voor politiek correct woordgebruik? Zou het zijn omdat iedereen de dag van vandaag met vreselijk lange tenen rondloopt en zich bij het minste verkeerde woord beledigd of aangevallen voelt?

    Of zouden het misschien alleen maar die opiniemakers zélf zijn die lange tenen hebben? Of is het er hen alléén om te doen aandacht te trekken en in de belangstelling te komen? Het is natuurlijk niet zo leuk voor een opiniemaker als niemand naar je luistert of als je totaal niet opgemerkt wordt. En dan zijn alle truken van de foor toegelaten om opgemerkt te worden en zich weer belangrijk te voelen. Zoals bijvoorbeeld een voorstel om "schaamlippen" voortaan "trotslippen" te noemen.

    Het is hetzelfde soort mensen dat ook obsessief bezig is met "genderneutraliteit", en dat bijgevolg tot de belangrijke vaststelling is gekomen dat we fout bezig zijn als we spreken over "de Kerstman".

    Het is een schrijnend anachronisme dat die persoon nog altijd Kerst-"man" genoemd wordt. Hoe bestaat het? In deze tijden van genderneutraliteit is het toch totaal ondenkbaar dat die figuur alweer een "man" zou moeten zijn? Het is een vrijgevig en goedlachs personage: bedoelt men dan echt dat alléén mannen goedlachs en vrijgevig kunnen zijn? Alweer worden de vrouwen achtergesteld en gediscrimineerd en in een negatief daglicht geplaatst. Dit is totaal ontoelaatbaar! Het moet gedaan zijn met die antieke concepten van een kerst-"man". We leven in de 21ste eeuw, toch? Het moet "kerstpersoon" worden!
    Geëngageerde en geëmancipeerde denkers roepen dan ook de politici op, over alle partij- en taalgrenzen heen, om zich onmiddellijk over deze levensbelangrijke kwestie te buigen. Laat die regeringsvorming nu even aan de kant liggen; jullie komen er trouwens toch niet uit. En laat het parlement in spoed bijeen komen om zich te concentreren op dát wat de mensen écht zou moeten bezig houden. Het kost "maar vijf minuten politieke moed" om eindelijk een wet te stemmen voor een correcte genderneutrale benaming.
    En laat ons liefst wat haast maken om deze essentiële kwestie vlug geregeld te krijgen, want eer we het goed en wel beseffen staat de Kerstpersoon al weer voor onze deur te drummen. Dan kunnen we allemaal, behalve de gezinnen die het zich helaas niet kunnen permitteren, opnieuw genieten van de vele (genderneutrale !) cadeautjes die de Kerstpersoon ons zal brengen.

    Eens dat geregeld is, is er dan weer wat ruimte voor banale discussiepunten: over de zorgen van de gewone mensen.

    P.S.Bij een volgende keer moeten we het ook eens hebben over Sinterklaas. Ook dat personage is niet bepaald koosjer, en er is méér fout dan alléén maar de kleur van zijn Piet.

    05-01-2020 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (0)
    04-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenwelzijn

    De Ecolo-burgemeester van Elsene heeft beslist dat schooluitstapjes naar een dierentuin, zoals de Antwerpse Zoo, of een dierenpark, zoals dat van Planckendael, of Pairi Daiza, voortaan uit den boze zijn. Gedaan daarmee. Want, zo zegt de burgemeester: "Als overheid organiseren we geen schoolbezoeken naar plekken waar dieren gevangen worden gehouden." En bovendien is de pedagogische waarde van zo'n uitstapjes nihil, volgens de groene burgemeester.

    "Er zijn andere manieren om niet-inheemse dieren te observeren," zegt de Ecolo-meerderheid in Elsene ook nog.
    Als de kinderen van Elsene voortaan wilde dieren willen zien, moeten ze dan waarschijnlijk op safari trekken naar Afrika of Azië, vermoed ik? Dat is ongetwijfeld in alle opzichten véél beter. Afgezien dan van het feit dat zowat niemand zich zoiets kan permitteren, en dat we moeilijk anders dan met het verfoeide vliegtuig naar Afrika kunnen trekken. Maar daar leven ze wél in het wild, en dus kan een uitstap naar die plekken wél. De ouders mogen al beginnen sparen voor de volgende schoolreis.
    "De school zou beter uitstappen organiseren naar de kinderboerderij in plaats van naar de Zoo," meent de natuurbewuste burgemeester.
    Ja hoor: in een kinderboerderij lopen alle dieren helemaal vrij rond; er zijn géén afsluitingen of poorten of hekken zoals die er in een zoo wél zijn. En die dieren blijven toch mooi binnen het domein van de kinderboerderij omdat dat nu eenmaal zo hoort. In de boerderijen in Elsene leven alle dieren ongetwijfeld allemaal in wilde vrijheid. Er zijn in de Elsense boerderijen géén dieren in gevangenschap.
    Echt wel een grapjas, die burgemeester!

    Dat de leefomstandigheden van dieren in een zoo of in een dierenpark niet ideaal zijn, daar kan niet over gediscuteerd worden, maar om dan meteen het hele gebeuren te veroordelen, dat is toch een groene stap te ver, lijkt mij. De meeste, zo niet alle, van die dieren zijn in gevangenschap geboren; ze kennen niets anders. Wat zou de burgemeester dan willen? Dat we die dieren allemaal vrij laten en hier in België laten rond lopen? Op de Louizalaan zullen ze alvast niet welkom zijn, en ze zouden er ook niet echt goed gedijen. Maar als het een beetje mee zit, huist er misschien binnenkort wel een roedel wolven in het Ter Kamerenbos.

    Vermoedelijk is de burgemeester al sedert zijn kindertijd, zowat 40 jaar geleden, niet meer in een zoo geweest, en heeft hij nog altijd het beeld van veel te kleine kooien waarin die dieren opgesloten zitten, zonder enige mogelijkheid van verstrooiing of een beetje beweging. De tijden zijn veranderd, en aan dierenwelzijn wordt nu écht wel heel veel aandacht besteed. De Olmense zoo, of liever "Pakawi Park", weet daarvan mee te spreken!
    De tijd is ook voorbij dat de koloniale heersers in Afrika dieren gingen vangen om in onze zoo op te sluiten als freaks in een freakshow, tot groot vermaak van klein en groot. Er worden simpelweg geen dieren meer gevangen; het mag niet meer. Als het nog gebeurt, dan is dat door stropers of in opdracht van andere illegale circuits; niet voor een dierentuin.

    En over de pedagogische waarde van de zoo gesproken.

    Onlangs zat ik op de trein te luisteren naar een groepje studenten. Universiteitsstudenten, geen kinderen van de lagere school!
    Het ging over "Boer zoekt Vrouw", en over één of andere boer met veel koeien. Of misschien waren het stieren? Want, zei die ene studente: "De beesten hadden horens. Dan zijn het toch stieren, niet?"
    Binnenkort kennen jonge mensen het verschil niet meer tussen een koe en een paard, vrees ik. En binnenkort weten jonge mensen niet eens meer hoe een leeuw er wel zou mogen uitzien.
    En trouwens: binnenkort zijn er in het wild misschien zelfs geen tijgers of gorilla's meer. Als we die soorten willen laten overleven, dan zal het wel met de hulp van dierentuinen moeten zijn.
    Natuurlijk vind ik ook dat alle dieren het best kunnen floreren in hun natuurlijke omgeving. Alleen: er blijft voor heel veel diersoorten nauwelijks nog iets van hun habitat over. En als we die dieren uit de dierentuin in hun natuurlijke habitat zouden los laten, dan overleven ze geen week.

    Maar goed: voortaan dus geen uitstapjes meer naar de zoo.

    Dat heeft de burgemeester in zijn groene wijsheid verordend. Een burgemeester moet tenslotte laten zien wie de baas is, toch?

    04-01-2020 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    Categorie:Belgische politiek
    >> Reageer (0)
    03-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Comazuipen

    Relaas van een bezorgde ouder.

    Het is drie uur 's nachts. We zijn pas thuisgekomen van de kermis in het dorp, waar we met de vrienden nog iets waren blijven drinken. Mijn gsm rinkelt, maar ik ken het nummer niet en dus neem ik niet op. Kort daarop rinkelt de gsm van mijn vrouw, en zij neemt wél op. Oei, het ziekenhuis! Blijkt dat ze al vijf keer geprobeerd hadden om te bellen. Maar ja, ik kijk ook niet de hele tijd op mijn gsm, hee. En met het rumoer in het café had ik niets gehoord.

    Ons dochtertje ligt op de spoed, en of we direct kunnen afkomen? Gelukkig heeft mijn vrouw minder gedronken dan ik, want ik heb een paar Duvels te veel op.

    Ons klein meisje ligt nog in coma als we in het ziekenhuis toekomen, maar volgens de dokters komt het weer goed. Ze was flauwgevallen op het dorpsplein: een alcoholintoxicatie, zegt de dokter.

    Ze was met ons mee gegaan naar de kermis, maar tegen 10 uur 's avonds is ze met haar vriendinnen alléén op stap gegaan, toen wij met onze vrienden het café zijn binnengestapt om bij een paar pintjes nog wat te babbelen. We hebben haar daarna niet meer terug gezien, en hadden eigenlijk gedacht dat ze al zonder ons naar huis was gegaan. Maar zo te horen is ze met haar vriendinnen zwaar aan het zuipen gegaan: cocktails, bier, gin; ze heeft het allemaal geprobeerd. En nu ligt ze in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging: 2,5 promille in haar bloed.
    Ze kan nochtans best wel tegen een glaasje: als wij thuis een pint drinken, of een gin-tonic, dan mag ze er altijd eentje mee drinken. Alcohol hoort nu eenmaal bij het leven en bij het plezier maken, niet?

    Gelukkig komt alles goed, maar toch voel ik me heel erg boos!

    Boos op haar vriendinnen die haar meegenomen hebben: zij zijn dan wel allemaal al 15 of 16 jaar oud, maar mijn kleine meid is er nog maar 12. Boos ook op de café-uitbater of wie het ook was die haar die drank gegeven heeft: al ziet ze er wel een heel stuk ouder uit, hij had toch moeten weten dat ze nog maar 12 is en hij had haar geen alcohol mogen gegeven hebben!

    We zijn enkele weken later.

    We zijn uitgenodigd bij vrienden, en ons meisje heeft helemaal geen zin om mee te gaan en daar een hele avond tussen die volwassenen te zitten, zich te vervelen. Maar ze kan toch ook niet de hele avond alléén thuis blijven, hee! En dus mag ze met haar vriendin naar een fuif van de jeugdraad in het dorp. Ze moet wel beloven om tegen 1 uur naar huis te komen. Ze is tenslotte nog maar 12.

    Het is drie uur 's nachts, we komen pas thuis van bij de vrienden. Het was er héél gezellig en plezant, maar ik heb véél te veel gedronken. Mijn gsm rinkelt, maar ik ben te zat om op te nemen. Even later rinkelt de telefoon van mijn vrouw. Het ziekenhuis! Wat nu weer?

    Ons dochtertje ligt op het intensief als we daar toekomen. Ze ligt aan de beademing omdat haar ademhaling stilgevallen was. En aan een dialyse-toestel want ook haar nieren hebben het begeven.
    In de loop van de voormiddag worden de toestellen afgeschakeld: ons klein meisje is er niet meer. De alcoholvergiftiging is haar deze keer fataal geworden: al haar organen hebben het één na één laten afweten.
    Ik ben niet boos, deze keer. Ik ben razend!
    Razend op haar vriendinnen, en razend op diegene die haar al die drank heeft laten drinken. Reken maar dat ze daar zullen voor boeten!
    En ik ben ook razend op onze minister van Welzijn: die heeft onlangs nog het voorstel afgewezen om de leeftijd vanaf wanneer jongeren alcohol mogen drinken, op te trekken van 16 naar 18 jaar. Totaal onverantwoord is dat! Een schande! En dan heeft de minister nog het lef om te beweren dat de ouders hierin de eerste en grootste verantwoordelijkheid moeten opnemen, en dat de ouders hun kinderen in de opvoeding moeten meegeven dat alcohol niet kan. Dat is pas straf: het ligt volgens de minister niet aan de regering, het ligt aan de ouders! Alsof wij nog iets zouden te zeggen hebben aan puberende dochters? We kunnen ze toch niet opsluiten of altijd bij het handje houden, toch? En we mogen af en toe zelf ook wel eens een verzetje hebben en er ook eens op uit trekken, of niet?
    Morgen contacteer ik een advocaat die gespecialiseerd is in rechtszaken tegen de staat, en ik zal een schadevergoeding eisen: minstens één miljoen wil ik krijgen.

    De Gezinsbond vindt het verkeerd om, ik citeer: de verantwoordelijkheid op de ouders af te schuiven.

    De Gezinsbond is fout: de allereerste verantwoordelijkheid ligt wel degelijk wél bij de ouders.
    Als de ouders thuis het signaal geven dat alcohol wel kan, dan zijn zij de schuldigen als hun kind door een alcoholvergiftiging geveld wordt.
    En als ouders toelaten dat hun kind van twaalf 's nachts nog alléén op pad is, terwijl het op die leeftijd op dat uur al lang in bed had moeten liggen, dan zijn zij de schuldigen als het helemaal verkeerd afloopt.
    En het is hypocriet om dan op de regering te schieten die de minimumleeftijd voor alcoholconsumptie niet wil verhogen van 16 tot 18 jaar. Dat zal voor geen enkel 12- of 13-jarig kind ook maar enig verschil maken.

    03-01-2020 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (1)
    01-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2020

    Wensen voor 2020:

    Dat de egotrippers van deze wereld ook eens hun ogen zouden openen voor de waarde en het belang van andere mensen dan zijzelf.

    Dat de rijken van deze wereld wat meer met anderen zouden gaan delen.
    Dat solidariteit méér dan gewoon een modewoord zou zijn.
    Dat we méér zouden gaan in zetten op een beter en warmer klimaat tussen de mensen onderling.
    Dat we overal een zone voor lage emissie van haat en nijd zouden kunnen invoeren.
    Dat we onszelf en elkaar allemaal een beetje minder serieus zouden nemen, en leren accepteren als er met ons gelachen wordt.
    Dat alle fake news voortaan overal zou gebannen worden.
    En dat de idioten in deze wereld voortaan van Twitter zouden wegblijven.

    Bijlagen:
    https://www.jacquielawson.com/ecard/pickup/r351fc229a665466c9385a43e95bd0270?source=jl999&utm_medium=pickup&utm_source=share&utm_campaign=receiver   

    01-01-2020 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (0)
    31-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luchtkwaliteit

    Ja, lap! Het moet natuurlijk weer lukken!

    Ik had voor vanavond, voor het Oudejaar, een groot feest gepland, met massa's vrienden en familie, om bij mij thuis samen te komen vieren. Het einde van een decennium, dan mag er uitbundig gefeest worden, niet?
    Maar, jammer maar helaas: dat gaat niet door, ik heb het hele gebeuren moeten annuleren. Omwille van de luchtkwaliteit.

    U had het vermoedelijk nog niet door (ik viel in elk geval van mijn stoel bij dit bericht) maar ernstig (!) wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de luchtkwaliteit binnen in onze huizen bijzonder slecht is.

    (Je kan het zo gek niet bedenken of er wordt ernstig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. De wetenschappers moeten zich toch ergens nuttig over voelen, niet?)
    Er is maar één remedie om te vermijden dat we ziek worden door de giftige sfeer is ons eigen huis: ramen en deuren open zetten! Maar zeker in de winter zijn daar toch wel enkele kleine nadelen aan verbonden.

    Wat écht nefast is voor de luchtkwaliteit, is douchen. Dat maakt de lucht in ons huis bijzonder ongezond. Wetenschappelijk bewezen! Voortaan ga ik douchen met de ramen en deuren open. Of niet meer douchen?

    Koken is ook niet goed voor de kwaliteit van de lucht in huis. Het wordt in snel tempo ongezond binnen als je kookt. Wetenschappelijk bewezen! Voortaan zet ik mijn voordeur open als ik kook. Dan kunnen de mensen op straat mee genieten van de heerlijke geuren. Of anders niet meer koken?
    Stofzuigen is een ramp voor mijn gezondheid. De samenstelling van de lucht in huis gaat zienderogen achteruit als ik ga stofzuigen. Wetenschappelijk bewezen! Vanaf nu dus stofzuigen met open ramen. Dan weet iedereen in de buurt hoe netjes ik mijn huis wel houd. Of anders gewoon niet meer stofzuigen?
    Wat je zeker niet mag doen, is bezoek ontvangen. Het gehalte aan CO2 in huis stijgt dramatisch als er bezoek in huis komt. Wetenschappelijk bewezen! Anuna en Greta zouden niet blij zijn als ik het lef heb om bezoekers te ontvangen. Als ik nog eens bezoek krijg, dan moet ik de voordeur open laten staan. Dat is nog zo gemakkelijk als ze weer willen vertrekken, toch? Of anders laat ik iedereen voortaan maar buiten staan? Gedaan met de veelgeprezen Vlaamse gastvrijheid. Ik zal in elk geval niet meer voor mijn bezoek koken!
    Wat bijzonder sfeervol is, zeker in de avondlijke uren, dat zijn enkele flikkerende en geurige kaarsen. Daar ben ik dol op. Maar foei: dat mag niet meer, want ook brandende kaarsen dragen bij tot een ondermaatse luchtkwaliteit in huis. Wetenschappelijk bewezen! Voortaan dus géén kaarsen meer bij mij.

    Misschien ga ik in het vervolg gewoon altijd bij de buren eten. Geen bezoek meer in mijn huis, en geen schadelijke keukendampen meer. En als er geen bezoek komt, hoef ik ook niet meer te stofzuigen. Mijn huis zal nog nooit zó proper geweest zijn!

    31-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (0)
    30-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tabaksboeren

    Even terug naar 1974. Ik was 20, en zou voor het eerst met een vliegtuig reizen. Ik zou ook voor het eerst alléén reizen, zonder mijn familie; ik zou voor het eerst zes weken van huis weg zijn. Dat was nogal wat, toen! Tegenwoordig is dat min of meer alledaags: jongeren trekken er nu al van véél vroeger alléén op uit, jongeren zijn nu véél zelfstandiger; veel jongeren hebben al de halve wereld gezien als ze 20 zijn. Maar toen was dat nog helemaal anders. Toen hadden we thuis ook het geld niet voor verre of lange reizen, of welke reizen dan ook. Mijn reis heb ik helemaal zelf moeten betalen. Het was dan ook geen vakantie: het was om te werken. Bij tabaksboeren in het Zuidoosten van Canada, in de regio rond Ontario. Alles was perfect georganiseerd door BIW, België In de Wereld. De bedoeling was om te gaan helpen met de tabakspluk bij Vlaamse tabaksboeren, of liever: boeren van Vlaamse afstamming. Daar waren er nogal wat van, ginder in die streken. De tongval van veel gesprekken klonk opvallend West-Vlaams.

    Hoe waren die daar terecht gekomen? Daarvoor moeten we nóg verder terug in het verleden: tot de periode kort voor de Tweede Wereldoorlog. Véél jonge mannen zaten zonder werk; hier in Vlaanderen was het armoe troef. En dus zijn veel mensen toen, en ook kort na de oorlog, naar Amerika getrokken, of naar Canada, om te proberen daar een toekomst op te bouwen. Economische vluchtelingen, zoals we ze nu zouden noemen. Massa's Vlamingen zijn toen naar het beloofde land getrokken, op zoek naar welvaart en rijkdom die hier, in het verarmde Vlaanderen, niet direct te vinden was. Gelukkig voor al die Vlaamse gelukszoekers zijn ze ginder met open armen ontvangen, en hebben ze daar, door héél hard te werken, een mooi en aangenaam leven kunnen opbouwen.

    En nu springen we weer vooruit in de tijd: naar 2019.

    De burgemeester van Koksijde wil liever niet nog een keer asielzoekers in zijn gemeente opvangen.
    Let wel: de vorige keer, toen er in 2016 zowat 300 asielzoekers een tijdlang in de leegstaande gebouwen van de oude luchtmachtbasis gelogeerd hebben, is dat allemaal zonder problemen verlopen. Er zijn geen strubbelingen geweest, geen ruzies, geen diefstallen of verkrachtingen, en de sfeer tussen de vluchtelingen en de Koksijdenaren was harmonieus. Een positieve ervaring, herinnert de burgemeester zich.
    En let wel: de burgemeester heeft er helemaal niets op tegen dat er in ons land vluchtelingen en asielzoekers zouden opgevangen worden. De sukkelaars moeten tenslotte érgens onderdak krijgen, niet? De burgemeester is geen onmens, hee. Maar... deze keer niet in zijn gemeente! Er zijn genoeg andere gemeentes waar er nog voldoende plaats is. (Het lijkt een beetje op het verhaal van de windmolens in Vlaanderen: iedereen is ervan overtuigd dat die er moeten komen. Maar: vooral niet in mijn eigen achtertuin!)
    De burgemeester van Koksijde kan dit er écht niet meer bij hebben. Zijn personeel en zijn politieagenten komen nu al handen tekort. Nu ja, nu nog niet, maar straks héél zeker wél! Want de Brexit komt eraan. En dan zal iedereen de handen vol hebben.
    Waarom zal de Brexit zo veel extra werk mee brengen? Goeie vraag! Ik weet het niet. En de burgemeester van Koksijde weet het eigenlijk ook niet. Misschien komen er wel massa's vluchtelingen vanuit Schotland naar ons toe, omdat ze asiel willen zoeken in Europa, nu de Britten hen er tegen hun zin uit gehaald hebben?

    Hoe belachelijk en goedkoop de argumenten van de burgemeester ook klinken, feit is wel dat die vluchtelingen voor veel mensen bij ons niet welkom zijn. Vooral voor veel minder-begoeden, die zélf al alle moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en moeten krabben om het einde van de maand te halen, is het bitter om te moeten accepteren dat zij de koek, die nu al véél te klein is, met anderen, vreemdelingen, zouden moeten delen. Jawel, heel veel mensen zouden liever zien dat die asielzoekers in hun thuisland zouden blijven.

    En het is natuurlijk wel waar dat niet alle asielzoekers ook effectief recht hebben op asiel. En het is waar dat wij hier in Vlaanderen niet iedereen kunnen opvangen. En het is waar dat veel van die vluchtelingen gewoon op zoek zijn gegaan naar een beter leven: de verlokkingen van het rijke Westen. Het is waar dat veel van hen komen uit landen waar het al bij al niet minder veilig is dan bij ons, en dat ze dus evengoed hadden kunnen thuis blijven. Het zijn inderdaad niet allemaal mensen die op de vlucht zijn voor geweld; er zijn er ook bij die hier een betere toekomst hopen op te bouwen.
    Economische vluchtelingen. Zoals die Vlamingen indertijd, weet je wel.

    Maar als puntje bij paaltje komt: ik heb een sterk vermoeden dat al die vluchtelingen zélf eigenlijk véél liever niet naar hier waren gekomen, dat ze zélf liever gewoon in hun eigen land waren gebleven.
    En dát is eigenlijk waar we naartoe zouden moeten: dat iedereen in zijn eigen land of streek zou kunnen blijven wonen en werken, dat elk land zich voldoende zou kunnen ontwikkelen om welvaart te bieden aan iedereen, dat elke regio de middelen zou hebben om voor de eigen bevolking te zorgen. Dat zou minder problemen en discussies geven in Europa, en het zou véél beter zijn voor die landen en gebieden zélf als hun slimste en meest voortvarende jongeren niet naar ergens elders zouden vluchten om een toekomst te kunnen opbouwen.
    Het enige dat daarvoor nodig is, dat zijn: voldoende financiële middelen. Financiële middelen die ruim voorhanden zijn, maar die nu verkwanseld worden aan wapentuig en oorlogje spelen. Of aan megalomane projecten waar niemand iets aan heeft. Of aan één of andere corrupte dictator die vriendjes is met één van de machtige mannen uit het Westen.
    Het enige wat nodig is, is wat meer zin voor verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid, en wat minder egotripperij.
    Misschien in het nieuwe decennium?

    30-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
    Categorie:De wijde Wereld
    >> Reageer (0)
    29-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mobiliteit in Gent

    Gent in 2020, volgens mijn kristallen bol.

    Gent: de meest leefbare stad in Vlaanderen. Daar hebben de groene verantwoordelijken in het stadsbestuur wel voor gezorgd. Een knip hier en een knip daar, en de hele stad binnen de ring één grote lage-emissiezone. Super voor de luchtkwaliteit, super voor de verkeersveiligheid, super voor de gezelligheid. Wie zou in zo'n stad niet willen wonen?

    En dus had ik het besluit genomen om naar Gent te verhuizen. Al zijn er wel een paar akkefietjes die de vreugde wat vergald hebben.

    Het begon al bij de verhuis. De verhuiswagen mocht de stad niet in, wegens te vervuilend. Gelukkig kon dat vlug geregeld worden door te betalen voor een tijdelijke vergunning. Een paar honderd euro onverwachte kosten.

    Daarna raakte de verhuisfirma niet bij mijn nieuwe woning omdat ik vlak na een harde knip was komen wonen. Een flinke omweg en een hele rondrit later had ik toch al mijn spullen. Het circulatieplan: toch even wennen.
    Na de verhuis konden we in ons nieuw huisje intrekken. Het was wel een beetje zoeken om de weg te vinden in de Gentse straten, want af en toe bots ik op een onverwachte hindernis: een knip. Het circulatieplan, weet je wel.
    Ik heb geen garage, en wil mijn auto toch graag in de buurt parkeren. Ik rijd 's avonds mijn voortuintje op; dat staat er toch maar verpieterd bij. Maar helaas: de volgende dag heb ik al een vermaning in de bus, want dat is niet toegestaan. Auto's mogen niet op de voortuintjes geparkeerd worden, want we moeten het groen in de stad bewaren en koesteren. Ik mag wel langs de straat parkeren. Als ik een vergunning koop. Weer een paar honderd euro kosten. Jaarlijks te betalen.
    Oeps: een tijdje later een gasboete in mijn brievenbus omdat mijn auto blijkbaar té oud, en dus té vervuilend is. Maar dat kan geregeld worden: als ik een vergunning koop. Een paar honderd euro. Jaarlijks. Dat helpt het milieu geen stap vooruit, maar het brengt al gauw elk jaar een miljoen of zo op voor de stadskas.
    Of ik zou een nieuwe auto kunnen kopen, een propere. Maar geld voor een nieuwe auto heb ik niet, en die jaarlijkse vergunning, die wil ik niet betalen. Ik verkoop dus mijn auto, en krijg daar een gratis abonnement voor het Openbaar Vervoer voor in de plaats. Voortaan doe ik mijn verplaatsingen in Gent met de tram of de bus. Of met de fiets misschien, maar dat durf ik niet goed, met die tramsporen overal.
    Alleen een beetje spijtig dat de bus af en toe niet afkomt. Of dat hij stampvol is als hij wél komt, en dat ik dan met mijn boodschappen moet jongleren om de bus op te raken. En dat ik bij veel haltes in regen en wind moet staan bibberen omdat er geen overdekking voorzien is of omdat er geen plaats is in het bushokje.

    Maar verder: super-stad, Gent. Leefbaar, veilig, gezond!

    Zeker voor wie zich een huis mét garage én een nieuwe auto kan permitteren.

    29-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (1)
    28-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Dag in Palestina

    Het is rustig vandaag. We kunnen zomaar op straat lopen om te zoeken of er in de winkel iets zou te vinden zijn voor het avondmaal, straks. De straten zijn helemaal kapot geschoten, en we moeten onze weg zoeken tussen de brokken puin en de diepe kraters. Maar dat zijn we ondertussen gewoon.

    Het zal niet meevallen om genoeg te vinden voor de hele familie: we zijn momenteel met 16 in mijn klein huisje. Mijn zus en haar drie kinderen wonen bij ons sedert hun huis kapot geschoten is door Israëlische raketten. En mijn neef met zijn gezin ook. En de broer van mijn vrouw met hun gezin. Veel huizen staan er niet meer recht in het dorp.

    Vandaag is het rustig, maar dat zal morgen alweer voorbij zijn.

    Morgen is het de derde donderdag van de maand, en dan krijgt de broer van de burgemeester van een naburig stadje zijn maandelijkse lading Amerikaanse raketten die hij betaalt met het geld dat de burgemeester afroomt van het steunfonds van de Europese Unie, waar ook ons dorp van zou moeten delen. Veel stellen die raketten niet voor; het zijn afgedankte overschotjes van oefentuigen van het Amerikaans leger, vermoed ik. Maar de broer van de burgemeester koopt die toch, elke maand, om te laten zien hoe stoer hij wel is. En hij krijgt er elke keer gratis enkele kratten Amerikaanse whisky bij. Je ziet van hier dat hij dat aanbod niet kon afslaan.
    En dus krijgt hij elke derde donderdag van de maand zijn speelgoedraketten en zijn whisky, en zuipt hij zich samen met zijn vrienden compleet lazarus. En dan rijdt hij met zijn makkers tot in de woestijn een beetje verderop: zijn raketten gaan afschieten tot zijn voorraadje op is en hij weer moet wachten op een nieuwe lading.
    's Nachts zien en horen we die raketten overvliegen richting Israël. De helft ervan raakt wellicht niet eens zo ver, en van de andere helft ontploft het grootste deel niet eens; en wat er uiteindelijk toch in een naamloos Israëlisch dorpje ontploft, richt niet méér schade aan dan een voetzoeker. Maar de broer van de burgemeester voelt zich een echte patriot, en een held omdat hij die gehate Israëlieten weer eens op hun donder heeft gegeven.

    Wat er daarna komt, dat weten we ondertussen al uit ervaring.

    Twee dagen later zijn de Israëlische raketten en vliegtuigen daar. Iedereen probeert zo goed en zo kwaad als het gaat te schuilen, en hoopt dat ze misschien een ander dorp zullen aanvallen.
    Maar we hebben pech. Boven ons hoofd voelen we de inslagen en horen we alles instorten. En als het allemaal voorbij is, kruipen we uit onze kelder en bekijken de schade: mijn huis is weg, net als alle andere huizen in de straat, trouwens. Maar we mogen niet klagen: niemand van ons is gewond.
    Zodra iedereen het huis uit is, ren ik naar het ziekenhuis waar ik werk als verpleger: mijn hulp zal er heel zeker weer méér dan nodig zijn. Zoals na elke Israëlische raid. Ik kom op de plaats waar het ziekenhuis staat, of liever: waar het stond. Want het is weg, volledig plat gebombardeerd. De premier van Israël zal de volgende dag zeker beweren dat dit een hoofdkwartier was van de terroristische milities.
    We kunnen beginnen zoeken naar de overlevenden om de gewonden te verzorgen, en misschien te redden als dat nog kan. Maar we hebben niets meer van geneesmiddelen of verband of pijnstillers; alles is bedolven onder de brokstukken. Daarna moeten we zo vlug mogelijk de doden van onder het puin halen om te kunnen begraven.

    Het zal nu gelukkig wel even rustig blijven.

    Tot de volgende maand, de derde donderdag. Dan begint alles opnieuw: de broer van de burgemeester die zijn lading wapens gekocht heeft en in zijn zatte toestand denkt dat hij stoer is; en de Israëli's die met een nietsontziende militaire overmacht dubbel en dik terugslaan. Oog om oog, nietwaar?

    Ons dorp is zo goed als van de kaart geveegd. Ik heb geen idee waar we nu naar toe moeten? Er is een vluchtelingenkamp een paar honderd kilometer verderop. We hopen daar te raken, maar we hebben geen vervoer, en het is ijzig koud buiten. En zelfs daar zijn we niet veilig, want overal zitten idioten die met speelgoedraketten naar de overkant schieten, en het antwoord komt altijd onmiddellijk. Ongenadig hard!

    Misschien moet ik toch maar liever proberen naar Europa te vluchten? Ver weg van het Beloofde Land!

    28-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (2)
    27-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Debat over Welzijnszorg

    Het debat over welzijnsbeleid in het Vlaams Parlement verliep in een grimmige sfeer.

    Ik was er niet bij, maar ik stel me voor dat het ongeveer zo moet gegaan zijn: 

    Liesbeth geeft het woord aan Kristof die een vraag heeft voor Wouter.

    "Hoe komt uw departement erbij om drastisch te besparen op zelfmoordpreventie in een land waar het zelfmoordcijfer één van de hoogste in Europa is?"
    Wouter reageert eerst niet, want hij is geconcentreerd bezig met het volgen van de Twitter-discussie tussen Joachim en Koen over het standpunt van hun partij bij de federale regeringsvorming. Het blijft dus een tijd lang pijnlijk stil in het halfrond.
    Liesbeth kucht even in haar micro en vraagt Wouter om een antwoord te formuleren.
    Wouter legt zijn gsm opzij, en begint zijn uitleg.
    "Deze regering heeft een grote inspanning gedaan om te investeren in wat nodig is en is vastbesloten om de mensen niet in de kou te laten staan, want het gaat erom dat iedereen mee telt in dit land zodat we mogen stellen dat de warmte overal overheerst en er geen andersgezinden achtergesteld worden. Mijn departement werkt hard om te voldoen aan de eisen van deze moderne tijden en het spreekt vanzelf dat zorgzaamheid onze eerste prioriteit is. Daarom is het nodig om al het nodige te doen, en daar wijken wij niet vanaf. Het laat zich raden dat we moeten zorgen voor een evenwicht. En daarom kijken we vooral naar de delicate punten. De bevolking verwacht van ons dat we doordacht besturen en we weten heel goed wat belangrijk is. Onze budgetten leggen dus inderdaad heel erg sterk de focus om in te zetten op welzijn, zoals uit de cijfers blijkt. Sommigen hebben de perceptie dat wij niet voldoende inzetten op warmte maar wie mij kent weet dat ik de koude van deze winter verafschuw en altijd de warmte ga opzoeken. Daarenboven kan niemand ontkennen dat wij heel goed bezig zijn. Het gaat erom onze cijfers eerlijk te bekijken, en dan kan het alleen maar duidelijk zijn dat de budgetten daar besteed worden waar ze nodig zijn."
    Kristof gaat verbouwereerd zitten, want hij heeft geen woord begrepen van de uitleg van Wouter, en een antwoord op zijn vraag heeft hij niet gekregen.

    Daarop vraagt Freya het woord. Zij wil graag meer uitleg over het puntje in de begroting waaruit zij meent op te maken dat het budget voor het Expertisecentrum Alcohol & Drugs zo goed als volledig zal afgeroomd worden. Wouter is ondertussen helaas weer op zijn gsm bezig geweest, en gaat een heftige discussie aan met Hilde over de voorwaarden voor deelname aan de federale regeringsonderhandelingen. Er komt dus ook deze keer geen reactie op de interventie vanuit het parlement.

    Liesbeth wordt een beetje ongeduldig, en roept Wouter opnieuw tot de orde, dit keer met een iets minder vriendelijke klank in haar stem.
    Wouter schrikt op, en zet zich recht.
    "Deze regering heeft een grote inspanning gedaan om te investeren in wat nodig is en is vastbesloten om de mensen niet in de kou te laten staan, want het gaat erom dat iedereen mee telt in dit land zodat we mogen stellen dat de warmte overal overheerst en er geen andersgezinden achtergesteld worden. Mijn departement werkt hard om te voldoen aan de eisen van deze moderne tijden en het spreekt vanzelf dat zorgzaamheid onze eerste prioriteit is. Daarom is het nodig om al het nodige te doen, en daar wijken wij niet vanaf. Het laat zich raden dat we moeten zorgen voor een evenwicht. En daarom kijken we vooral naar de delicate punten. De bevolking verwacht van ons dat we doordacht besturen en we weten heel goed wat belangrijk is. Onze budgetten leggen dus inderdaad heel erg sterk de focus om in te zetten op welzijn, zoals uit de cijfers blijkt. Sommigen hebben de perceptie dat wij niet voldoende inzetten op warmte maar wie mij kent weet dat ik de koude van deze winter verafschuw en altijd de warmte ga opzoeken. Daarenboven kan niemand ontkennen dat wij heel goed bezig zijn. Het gaat erom onze cijfers eerlijk te bekijken, en dan kan het alleen maar duidelijk zijn dat de budgetten daar besteed worden waar ze nodig zijn."
    Freya gaat verbijsterd zitten, en vraagt zich af wat Wouter nu precies verteld heeft. Het was in elk geval helemaal géén antwoord op haar vraag, vermoed ze.
    Dat Wouter, al dan niet per ongeluk, exact hetzelfde antwoord heeft gegeven als op de vraag van Kristof, heeft ze niet door, want toen was ze helemaal niet aan het luisteren.

    Daarna is het de beurt aan Nadia, nochtans een lid van de meerderheid, om een kritische vraag te stellen. Zij vraagt hoe het zit met de besparingen op de vertrouwenscentra voor kinderen die het slachtoffer zijn van één of andere vorm van mishandeling.

    Wouter heeft geen idee wat de vraag was, want hij was ondertussen met Benjamin aan het praten over de eventuele verdeling van de postjes in de federale regering als zijn partij zou mogen mee doen. Eigenlijk zou hij best wel vicepremier in de nieuwe federale regering willen worden.
    Liesbeth is ondertussen haar geduld helemaal kwijt, en roept Wouter op barse toon tot de orde.
    Wouter keert zich schuldbewust tot de leden van het halfrond, en begint aan zijn antwoord op de interpellatie.
    "Deze regering heeft een grote inspanning gedaan om te investeren in wat nodig is en is vastbesloten om de mensen niet in de kou te laten staan, want het gaat erom dat iedereen mee telt in dit land zodat we mogen stellen dat de warmte overal overheerst en er geen andersgezinden achtergesteld worden. Mijn departement werkt hard om te voldoen aan de eisen van deze moderne tijden en het spreekt vanzelf dat zorgzaamheid onze eerste prioriteit is. Daarom is het nodig om al het nodige te doen, en daar wijken wij niet vanaf. Het laat zich raden dat we moeten zorgen voor een evenwicht. En daarom kijken we vooral naar de delicate punten. De bevolking verwacht van ons dat we doordacht besturen en we weten heel goed wat belangrijk is. Onze budgetten leggen dus inderdaad heel erg sterk de focus om in te zetten op welzijn, zoals uit de cijfers blijkt. Sommigen hebben de perceptie dat wij niet voldoende inzetten op warmte maar wie mij kent weet dat ik de koude van deze winter verafschuw en altijd de warmte ga opzoeken. Daarenboven kan niemand ontkennen dat wij heel goed bezig zijn. Het gaat erom onze cijfers eerlijk te bekijken, en dan kan het alleen maar duidelijk zijn dat de budgetten daar besteed worden waar ze nodig zijn."

    Liesbeth krijgt het tumult dat daarop ontstaat totaal niet meer onder controle, en stelt dan maar voor om te onderbreken voor een welverdiende lunch na een constructief debat. Het vervolg van het vragenuurtje wordt uitgesteld tot na de middag.

    Wouter keert zich naar Hilde en Benjamin, en de excellenties gaan verder met de belangrijke vragen rond de vorming van een mogelijke federale regering.

    27-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (0)
    26-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bullebak op de Speelplaats

    Donald heeft beslist dat de nieuwe gaspijnlijn vanuit Rusland naar Duitsland er niet mag komen. Wat zijn motivatie of zijn argumenten mogen wezen om dat te verordenen, geen mens die het weet of begrijpt. Het zou te maken hebben met een mogelijks té grote afhankelijkheid van de Europese energievoorziening tegenover Rusland. So what? Wat heeft Donald zich daar mee te moeien? Het heeft wellicht véél meer te maken met het overschot aan schaliegas dat Amerika zou gaan produceren in de komende jaren en aan Europa hoopt kwijt te kunnen.

    Maar goed: Donald wil die pijnleiding niet. En dus komt die er niet. Rusland is boos. Europa is verontwaardigd. Maar iedereen knikt braaf: "Ja, Donald".

    Net zoals iedereen braaf "Ja" heeft geknikt toen Donald besloot dat er geen handel meer mag gedreven worden met Iran, en ook niet meer in dat verfoeide land mag geïnvesteerd worden. Miljarden aan investeringen en mogelijke handelsvooruitzichten zijn hierbij in rook opgegaan. En Europa heeft fel geprotesteerd. Maar iedereen heeft zich geplooid naar Donald's regels. Dat daarbij vooral de bevolking van Iran het grootste slachtoffer geworden is, onder meer door een schrijnend tekort aan geneesmiddelen of elementaire basisproducten, zal Donald een zorg zijn. Hij beschouwt Iran als een vijand, en dus heeft hij sancties opgelegd. Dat Iran de grootste concurrent van Saoedi-Arabië is in die regio, en dat de walgelijk-rijke sjeik van Saoedi-Arabië Donald's goede vriend is aan wie hij gigantisch veel wapen kan leveren, zal wel puur toeval zijn, zeker?
    Ook China is het slachtoffer geworden van Donald's geldingsdrang: economische sancties en importheffingen. Zo heeft hij bijvoorbeeld een boos oog laten vallen op Huawei. Dat Huawei een bedreigende concurrent is voor Amerikaanse bedrijven als Apple, zal heel zeker ook weer puur toeval zijn. En dat Huawei een paar straten voorsprong heeft op gelijkaardige Amerikaanse bedrijven als het gaat om de ontwikkeling van 5G, zal er uiteraard ook wel niets mee te maken hebben. En wij hier in Europa? Wij knikken braaf "Ja Donald", en zien ondertussen de oneindige voordelen van 5G aan onze neus voorbij gaan. België, het logistieke centrum van Europa? Niet lang meer, als we niet héél vlug in 5G gaan investeren. Maar ja, het mag niet van Donald.

    Donald's fantasie als het gaat om het uitvaardigen van sancties is overigens onuitputtelijk. Ik had het in elk geval nooit zó gek kunnen bedenken: extra invoerheffingen op Griekse perziken, Amerikaanse sancties tegen Spaanse olijven, maatregelen tegen de Franse wijn. Hoe verzint ie het? Zou hij 's morgens, of liever in de late voormiddag, bij het opstaan in zijn geïllustreerd woordenboek bladeren om te zien of hij ergens een vrucht kan vinden die hij nog niet kende? Misschien is het Belgisch witloof binnenkort wel aan de beurt!

    Het hele verhaal doet denken aan een bullebak op de lagere school, die iedereen op de speelplaats tiranniseert en als een despoot over de school heerst met een stelletje ja-knikkers in zijn spoor. Iedereen spreekt er schande over, en iedereen vindt het niet kunnen. Maar niemand doet er iets aan. En de school laat begaan, want de ouders van het pestjong zijn rijk en leveren de grootste bijdrage aan de schaarse middelen waar de school het moet mee doen. Niemand durft tegen die rijkaards in te gaan, want anders dreigen die om hun bijdrage in te trekken.

    En Donald kan zich verder uitleven: een klein jongetje van een lagere klas opzij duwen omdat die in de weg loopt; een meisje van een andere klas aan de haren trekken, zomaar voor de lol; een andere jongen uitlachen omdat die wat meer gezet is. En alle ja-knikkers pesten volmondig mee.

    P.S.

    Voor wie nog niet zo lang geleden mijn stukje over "NATO in Space" gelezen heeft: Donald heeft ondertussen officieel zijn nieuwe "Space Force" gelanceerd.
    Star Wars wordt al wéér een stukje minder sciencefiction!

    26-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
    Categorie:De wijde Wereld
    >> Reageer (0)
    25-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmis
    Vandaag even een snipperdag.
    Wapenstilstand als het ware, op deze dag van vreugde en van vrede.
    Geniet van de kerst, en van elkaar.

    Klik gewoon op de link in bijlage voor een gezellig ouderwetse kerstsfeer:

    https://www.jacquielawson.com/ecard/pickup/r108bf240a8de4012bd29c0af2568af4e?source=jl999&utm_medium=pickup&utm_source=share&utm_campaign=receiver

    Bijlagen:
    https://www.jacquielawson.com/ecard/pickup/r108bf240a8de4012bd29c0af2568af4e?source=jl999&utm_medium=pickup&utm_source=share&utm_campaign=receiver   

    25-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)
    Categorie:Persoonlijk
    >> Reageer (0)
    24-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstgedichtje

    Kerstmis, vrede op aarde voor iedereen.

    Ik zoek alvast weer veel cadeaus bijeen.
    We zullen 's avonds de voeten onder tafel schuiven,
    om later, met ons buikje rond, het jaar weer uit te wuiven.
    Elders op de wereld is het beeld niet zo fraai:
    daar staat op de tafel geen appelvlaai.
    Daar voert honger helaas de boventoon,
    zoals het al jaren past in het dagelijks patroon.

    Na het diner kijk ik naar het journaal,

    om te weten wat er gebeurd is allemaal.
    En ik zie Donald die weer een sanctie heeft bedacht,
    tegen een land dat durft te spotten met zijn macht.
    Ik zie mensen die verjaagd worden uit hun eigen land,
    omdat er oorlog is om oliebronnen in het zand.
    Ik zie kinderen die moeten gaan lopen
    omdat generaals hun eigen bevolking in ellende dopen.
    Ik zie vrouwen die verkracht worden en vermoord,
    en er is niemand die zich daaraan stoort.
    Ik zie legers die ziekenhuizen bombarderen,
    gewoon omdat de ene sjeik de andere een lesje wilde leren.
    Ik zie ziektes overal weer beginnen op te duiken,
    hoewel we de middelen hebben om ze allemaal te fnuiken.
    Ik zie landen in brand en andere gegeseld door storm,
    het ontregelde klimaat wordt precies de nieuwe norm.

    Ik zie klimaatactivisten die furieus betogen,

    maar zelf geen windmolen in hun buurt gedogen.
    Ik zie jonge mannen die hun rijbewijs kwijt zijn geraakt,
    en de volgende week al weer nieuwe slachtoffers hebben gemaakt.
    Ik zie moordenaars en verkrachters vrij rondlopen op straat
    omdat er alweer een tekort is aan een magistraat.
    Ik zie farma-bedrijven die miljarden binnenrijven
    omdat men hier per sms geneeskunde moet bedrijven.
    Ik zie politici bekvechten en liegen,
    en hun kiezers vierkant bedriegen.

    Kerstmis, vrede op aarde en geluk voor allen:

    als dat volgend jaar eens voor kon vallen.
    Laten we misschien bij elkaar beginnen,
    en onze naasten hard beminnen.
    Laten we in het komende jaar
    wat minder hard zijn voor elkaar.
    Wat minder zelfzuchtig zijn vooral,
    wat meer aan een ander geven bovenal.
    En misschien nog wel het meest:
    maak van elke ontmoeting een feest.

    Vergeten we ook niet dat letterlijk alles mag,

    zelfs spotten met het klimaatverdrag.
    Als het maar helpt om niet te verzuren.
    Want alleen dan kunnen we alles blijven verduren.
    Mijn kerstwens is dus simpelweg deze:
    blijf volgend jaar vooral mijn blog verder lezen.

    24-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (14 Stemmen)
    Categorie:Persoonlijk
    >> Reageer (0)
    23-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Exoten

    Ik ben in de war!

    Ik was er altijd van overtuigd geweest dat natuurliefhebbers en natuurbeschermers nooit zouden kunnen betrapt worden op het doden van dieren of vernietigen van planten. Maar dat blijkt niet te kloppen, en ik vind dat bijzonder verwarrend. Als zélfs de behoeders van de natuur het ook al nodig of verantwoord vinden om beesten af te maken of planten te vernietigen, zijn die dan echt voor niemand meer veilig?

    Dat er verwoede pogingen gedaan worden om de Japanse Duizendknoop uit te roeien, dat kan ik nog begrijpen. De soort is extreem overwoekerend en verdringt alle andere planten in de wijde omgeving. Het is een beetje als relschoppers in een vreedzame betoging: niemand weet hoe die daar plots verschenen zijn, niemand wil ze erbij hebben, maar toch zijn ze er opeens, en ze verpesten alles. En ze zijn niet kapot te krijgen: hoe hard je er ook tegen optreedt, ze komen elke keer opnieuw terug. Maar zoals dat meestal het geval is: "Eigen schuld, dikke bult." De plant groeit bijzonder gemakkelijk, en zowat op elke ondergrond, en was dus een torenhoge favoriet bij luie tuinders die zich zonder enige inspanning beloond zagen met een weelderige groene plant. Helaas, zoals wel meer gebeurt: de plant liet zich door de mens niet intomen, en woekert nu overal.

    En dat de Aziatische Hoornaar met alle middelen moet bestreden worden, daar kan ik ook nog inkomen. Het beest maakt zich schuldig aan regelrechte genocide, omdat hele bijenkolonies vernietigd worden als het insect tekeer gaat. Ook hier rijst de vraag: hoe zijn die beesten hier in godsnaam geraakt? En ook hier moet de mens zichzelf de schuld geven: de snoodaards hebben zich mee binnen gesmokkeld met allerlei snuisterijen die door toeristen vanuit China meegebracht zijn of die door pseudo-kunstliefhebbers vanuit China besteld werden. "Eigen schuld, dikke bult dus." Alweer. Nu maar hopen dat we ze uitgeroeid krijgen eer zij onze voltallige bijenpopulaties uitmoorden.

    De Buxusmot is ook al zo'n ongewenste exoot, die door iedereen met een mooie buxushaag vervloekt wordt. Er wordt massaal op de vernietiging ervan ingezet, ongeacht de risico's op "collateral damage": de vogels die de buxusmot als ontbijt lusten. Als we de natuur eens haar gang zouden laten gaan? De buxusplant herstelt zich wel, en de buxusmot hongert elke volgende generatie vanzelf uit door zijn vraatzucht.
    En dan zijn er nog die lieve schildpadjes die we met z'n allen massaal gekocht hebben voor in onze vijver. Jammer genoeg voor onze rivierfauna konden die beestjes blijkbaar geen genoegen nemen met de beperkte ruimte van een tuinvijver, en zijn ze de wijde wereld ingetrokken. En nu moeten we vaststellen dat die mooie Roodwangschildpad in onze rivieren als een echte veelvraat tekeer gaat en werkelijk alles opvreet.
    Maar niet alléén de liefhebbers van een tuinvijver zijn schuldig aan de terreur van dat soort vernietigende exoten: ook de lekkerbekken moeten mea culpa slaan. Want het is dankzij de hype rond kikkerbilletjes in de moderne keuken dat wij de Amerikaanse Stierkikker naar Europa hebben gehaald. En zoals alles wat uit Amerika komt, is ook dit niet te stoppen. Amerikaanse Stierkikkers verorberen werkelijk alles wat ze vinden, en omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben en kweken als de konijnen, floreren ze uitbundig. Uitmoorden, die monsters! Ik ben het er helemaal mee eens. (Ik ben trouwens absoluut géén fan van kikkerbilletjes.)

    Méér moeite heb ik met het afschieten van lieve diertjes zoals de Chinese Muntjak. Dat is een beetje als Bambi vermoorden, hee! En nee, het zijn niet de boze jagers die hier verantwoordelijk voor waren, maar wel het Agentschap Natuur en Bos. De diertjes worden afgemaakt omdat ze te veel planten en bloemen opeten, en daardoor een bedreiging zijn voor onze biodiversiteit. "So what", denk ik dan. De natuur zal zich wel herstellen, zeker?

    Helemaal te gortig werd het enkele maanden geleden toen de Plantentuin van Meise zich "verplicht zag" om een aantal Reeën dood te laten schieten omdat ze de rozen en rododendrons kwamen afknabbelen. (De Rododendron is trouwens óók een exoot die alles overwoekert; maar dit terzijde.)
    En terwijl we met z'n allen juichen omdat het wildbestand zich in Europa stilaan opnieuw lijkt te herstellen na de opdoffer die door de mens is toegebracht, is het nu al voorspelbaar, zonder glazen bol, dat we binnenkort opdringerige everzwijnen gaan "moeten" afschieten, of hongerige wolven, omdat ze té prominent in ons leefgebied binnen dringen.

    De botsing tussen mens en dier die elkaar hetzelfde gebied betwisten, is al zo oud als de mens zelf. En omdat de mens méér en méér terrein voor zichzelf opeist, moeten de dieren méér en méér wijken. De strijd wordt, helaas voor de dieren, niet met gelijke wapens gestreden, en overal delft het dier het onderspit. Vele diersoorten zijn inderdaad al uitgestorven, of zo goed als, omdat de mens hen geen plaats meer wilde gunnen, of omdat ze door de mens worden afgeschoten als ze het lef hebben om in zijn tuinen of landbouwgronden te komen stropen.

    Het is de mens zélf die de biodiversiteit naar de knoppen heeft geholpen met zijn territorium-drang, niet een schattig groepje Bambi's of mijn luie kat, zoals ik ooit gevreesd heb. En de meest invasieve soort op deze wereld is niet de Chinese Wolhandkrab die onze beken en rivieren dreigt leeg te vreten, of de Wasbeer die de kabels van onze auto kapot knabbelt, maar de mens zelf.

    Maar wie weet: als we de natuur haar gang laten gaan, zal die misschien wel ook in dit geval zichzelf herstellen?

    23-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
    Categorie:Wetenschap
    >> Reageer (0)
    22-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstverhaal

    In de sfeer van Kerstmis heb ik een kort verhaaltje geschreven.

    Het is géén grappig stukje en het is ook geen bijtend-sarcastisch stukje, zoals de meeste van mijn blog-bijdragen. Maar het is wél een soort aanklacht tegen het groeiend egocentrisme dat ons allemaal dreigt te besmetten.Het zal later ook opgenomen worden in een tweede verhalenbundel, waar ik probeer aan verder te werken. En voor wie niet kan wachten, mijn eerste bundel (Boterhammen met Chocopasta) is nog altijd als E-book te verkrijgen bij bol.com:

    Er was eens een man die bijzonder ongelukkig was over hoe zijn leven verliep. Hij werkte elke dag keihard en hij deed er alles aan om vooruit te komen in het leven. Maar het leek allemaal niet veel op te leveren. En zo zag hij met lede ogen hoe zijn buurman met een dikke Porsche rond reed, terwijl hij zich geen Porsche kon permitteren om mee te pronken. De man vond het leven bijzonder onrechtvaardig en hard, en beklaagde zich veelvuldig omdat hij zó slecht beloond werd voor zijn inspanningen. Hij kon de gedachte aan zó veel onrecht dat hem overkwam op den duur helemaal niet meer loslaten, en werd met de dag nóg ongelukkiger en bitterder.

    Op een zaterdagavond hadden hij en zijn vrouw bezoek van vrienden die ze al een tijdje niet meer gezien hadden. De man greep de kans aan om uitvoerig zijn beklag te doen: over alle pech die hem leek te achtervolgen, over de onrechtvaardigheid dat zijn buurman zó veel meer succes had dan hij, over zijn hard labeur en hoe weinig hij daarvoor terugkreeg. De vrienden luisterden gewillig, maar zeiden er niet veel op. De man begreep niet goed waarom er geen meelevende reactie kwam op zijn smartelijk verhaal, en na een tijdje zweeg hij dan maar. Verongelijkt en teleurgesteld om dat tekort aan empathie.

    Er viel even een pijnlijke stilte, en de vrouw van de man, die er tot dan stilzwijgend had bij gezeten, vroeg aan de vrienden hoe het met hen ging.
    "We mogen helemaal niet klagen.", zeiden de vrienden. "We zijn gezond en hebben niets te kort."
    De vrouw van de man voelde dat er een "maar" was, en vroeg verder: hoe het met hun dochtertje was?
    En toen kwam het verhaal waar de vrienden de hele avond al hadden willen over vertellen. Hun dochtertje had een heel zware maaginfectie, al bijna een jaar lang. Ze kon daardoor nauwelijks iets eten, en ze was ondertussen graatmager. Ze waren al bij vele dokters geweest, en in vele klinieken, maar allemaal zonder resultaat. Hun laatste hoop was nu gevestigd op een wereld-autoriteit op het gebied van de maag.
    "Hebben jullie al een afspraak met die specialist?" vroeg de vrouw.
    "Ja," antwoordden de vrienden, "Maar het eerste gaatje in die dokter zijn agenda is wel pas binnen negen maanden!"
    Nadat de vrienden vertrokken waren, zei de vrouw tegen de mokkende man: "Dan mogen wij ons toch wel héél erg gelukkig prijzen, niet?"

    Een week later hadden de man en zijn vrouw opnieuw bezoek van oude vrienden die ze een tijdje uit het oog waren verloren. En de man zag zijn kans om het verhaal van zijn ongeluk uit de doeken te doen: over zijn pech, over hoe unfair te leven hem behandelde, over zijn hard labeur en de karige beloning, over de Porsche van de buurman. De vrienden luisterden, maar reageerden nauwelijks. Alsof het hen allemaal maar matig kon interesseren. De man besefte dat zij niet écht luisterden, en verviel in een mokkend stilzwijgen. Ontgoocheld omdat ook die vrienden onverschillig bleven voor al zijn miserie.

    Er viel even een pijnlijke stilte, en de vrouw van de man, die er tot dan zwijgend had bij gezeten, vroeg aan de vrienden hoe het met hen ging.
    "We mogen helemaal niet klagen", zeiden de vrienden. "We zijn gezond en hebben niets te kort."
    De vrouw van de man voelde dat er een "maar" was, en vroeg verder.
    En toen vertelden de vrienden over hun zorgen en angsten. De moeder van de vriendin was kort daarvoor geopereerd omwille van borstkanker, en het bleek om de erfelijke variant te gaan. De vriendin had daarop een heel moeilijke beslissing moeten nemen, want ze bleek het foute gen geërfd te hebben. Ze was tot het pijnlijke besef gekomen dat ze geen andere keuze had dan de beide borsten preventief te laten amputeren,. En dat was een heel zware domper op hun geluk.
    Nadat de vrienden vertrokken waren, zei de vrouw tegen haar man, die nog altijd zat te mokken om het gebrek aan aandacht: "Dan mogen wij ons toch wel héél erg gelukkig prijzen, niet?"

    De week daarna hadden ze geen bezoek, en zaten ze de zaterdagavond gewoon thuis. De man begon dan maar tegen zijn vrouw over al het onrecht en de tegenslagen die hij te verwerken had. En dat hij het gevoel had dat niemand zó zwaar door het noodlot getroffen was als hij. En dat hij het allemaal niet goed meer zag zitten en zich elke dag doodongelukkig voelde. En dat hij zo vreselijk te beklagen was. De vrouw luisterde, maar zei er niets op. De man begon zich danig op te winden, en hij foeterde boos dat zélfs zij, zijn eigen vrouw, het niet kon opbrengen een beetje medeleven te betonen.

    "En trouwens," ging hij verder, "wat scheelt er toch met jou? Je loopt er al de hele tijd zo futloos en zonder energie bij. Alsof je de hele dag moe bent!"
    De vrouw glimlachte even, en bedacht: "Allez vooruit; dat heb je dan toch opgemerkt?"
    Toen de man daarna in koppig stilzwijgen verviel, vertelde ze over haar laatste doktersbezoek en het resultaat van het bloedonderzoek. De diagnose was vernietigend geweest: Multiple Sclerose, en dus de onvermijdelijke aftakeling, zonder enige kans op genezing of herstel.

    En de vrouw ging verder: "Kunnen we niet stoppen met dat geklaag, en gewoon genieten van elke dag die ons nog gegeven is? Kunnen we niet blij zijn met wat we wél hebben, zolang het nog kan, en stoppen met zeuren over wat we niet hebben? Kunnen we niet wat meer bezig zijn met de positieve dingen in ons leven: onze kinderen, ons eigen huis, al wat we samen opgebouwd hebben? Kunnen we niet proberen om gewoon samen gelukkig te zijn, zolang het ons nog gegund is om samen te zijn? Kunnen we niet gewoon blij zijn met elke nieuwe dag, zolang er nog een nieuwe dag is?"

    Bijlagen:
    https://www.bol.com/nl/p/boterhammen-met-chocopasta/9200000120336870/   

    22-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (15 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (1)
    21-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speekseltest

    De feesten komen er weer aan. De alcohol zal opnieuw rijkelijk vloeien, en de alcoholcontroles zullen intensief uitgevoerd worden. En dat is maar goed ook, want nog altijd zijn er bij ons elk jaar méér dan 4000 ongevallen met gewonden, te wijten aan rijden onder invloed. Dat betekent dat hier in België gemiddeld méér dan tien keer per dag iemand van de weg gemaaid wordt door een overmoedige chauffeur met een paar glazen te véél op.

    Maar automobilisten opgelet: voortaan riskeer je 's nachts ook door de politie aan de kant gezet te worden voor een speekseltest om te controleren of je niet slaperig aan het rijden bent.

    Let wel: ik ben helemaal gewonnen voor dit initiatief van het VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Ze hebben absoluut gelijk: té veel mensen kruipen slaperig achter het stuur, en dat is totaal onverantwoord.
    Ik herinner me nog al te goed die keren, lang geleden, dat ik 's nachts had moeten werken, en daarna 's morgens vroeg met de auto naar huis moest: van Gent naar Kortrijk, of later van Brussel naar Merelbeke. Méér dan eens heb ik moeten vaststellen dat ik opeens thuis was, maar ik had er geen idee van hoe ik dat gepresteerd had: ik had blijkbaar bijna de hele autorit op automatische piloot gereden, en het is alleen omdat ik een fantastische beschermengel heb dat ik elke keer zonder ongelukken ben thuis geraakt. Al zou mijn engelbewaarder wellicht niet meer opgewassen zijn tegen de huidige verkeersdrukte, terwijl hij dat 30 jaar geleden wel nog had kunnen bolwerken.

    Ik vraag me wel af hoe dat dan precies in zijn werk zal gaan? Hoe werkt dat eigenlijk, die speekseltest?

    De meest voor de hand liggende test lijkt mij de "visuele" test te zijn.
    "Meneer, wilt u even aan de kant gaan staan en uw raam open draaien? Dan kan ik met mijn lamp naar binnen schijnen en uw gezicht eens bekijken."
    Als de agent dan merkt dat het speeksel langs de ene kant van mijn mond tussen mijn lippen door over mijn kin sijpelt, en er af en toe nog een druppel uit mijn mondhoek komt borrelen, dan heb ik het zeker vlaggen.
    "U test positief, meneer!"
    Zou dát de speekseltest zijn? Simpel, eigenlijk. Geen dure meetinstrumenten nodig, geen laboratoriumkosten. Alleen een fotootje nemen van mijn gezever. Je kent het resultaat onmiddellijk, en er is geen discussie mogelijk.

    Maar er zijn natuurlijk nog andere testen mogelijk, stel ik me voor.

    "Meneer, wilt u even aan de kant gaan staan en uw raam open draaien? Dan kan ik met mijn lamp naar binnen schijnen en uw gezicht eens bekijken."
    Als de agent dan merkt dat mijn beide ogen nog altijd dicht zijn, dan heb ik het vlaggen. Ook nu: een fotootje als bewijsmateriaal, en geen discussie mogelijk. Ik ben duidelijk slaperig aan het rijden.
    Of ook nog: "Meneer, wilt u even aan de kant gaan staan en uw raam open draaien? Dan kan ik even luisteren."
    Als de agent dan merkt dat ik aan het snurken ben, dan heb ik het vlaggen. Geen discussie mogelijk. Al is hier wel extra audio-opnameapparatuur nodig om de bewijslast auditief vast te leggen.
    Of als ik de hele tijd zit te geeuwen, of te knikkebollen misschien? Geen discussie mogelijk: even een video-opname om het hele gebeuren te filmen, en ik heb achteraf geen been om op te staan als ik dat zou willen ontkennen.

    Maar voor alle duidelijkheid: ik ben absoluut pro! Al te veel mensen rijden slaperig rond, en dat is levensgevaarlijk.

    Ik vraag me alleen af: de controles zouden gebeuren tussen 22u en 2u. Hoeveel mensen zouden eigenlijk in die nachtelijke uren niet slaperig rondrijden? Bijna niemand, vrees ik. Ik voel me in elk geval na 22u altijd slaperig worden.

    En wat zouden ze dan met ons aanvangen als we "betrapt" worden? Moeten we dan allemaal aan de kant blijven staan en een dutje doen, een powernap? En zullen ze opvangbedden voorzien op de berm voor wie niet kan slapen in een autostoel? Of krijgen we gewoon een Red Bull en mogen we daarna verder rijden?

    Misschien toch nog eerst eens grondig over nadenken.

    21-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (14 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (0)
    20-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woord van het Jaar 2019

    Het woord van het jaar 2019 is "winkelhieren" geworden.

    Voor mij is dat best okee. Het is een oproep om méér lokaal te kopen, bij de eigen (Belgische of Vlaamse) winkeliers. "Eigen winkel eerst", als het ware. Tom Van Grieken had het niet beter kunnen formuleren.
    We moeten meer "winkelhieren" om de lokale economie te ondersteunen. En om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Want zeg nu zelf: al die pakjes die van vér over de grenzen moeten geleverd worden, genre Ali Express of Amazon, die zijn een plaag voor onze mobiliteit en een ramp voor het klimaat! Winkelhieren dus. Alléén jammer dat het vooral weggelegd is voor diegenen die het zich kunnen permitteren, want om één of andere mysterieuze reden kost alles hier in de winkel véél meer dan in het buitenland.

    Ik was zélf vooral fan van "planepoolen". Een geniale vondst van onze Vlaamse klimaatminister. Het woord betekent natuurlijk totaal niets, want het gaat gewoon over "met het vliegtuig reizen". Maar het was fantastisch bedacht. Ik stel voor om voortaan ook te spreken over "buspoolen" en "trainpoolen".

    Het woord heeft het uiteindelijk niet gehaald bij de Van Dale kiezers, ondanks mijn stem.
    Net zo min als "bezorgschaamte". En dat is nu eens een woord waarvan ik verwacht had dat het wél veel kans zou maken, want het heeft alles te maken met de huidige klimaat-heisa. Eigenlijk is het zowat de tegenhanger van "winkelhieren": wie winkelhiert, hoeft geen bezorgschaamte te hebben.

    Waar ik wél ontzettend over opgelucht ben, is dat het niet "jagger" geworden is: "Jong Actief Gepensioneerd". Wie het idiote voorstel bedacht heeft om elke 55-plusser een "jagger" te noemen, die mogen ze voor mijn part veroordelen tot het dagelijks bekijken van een live optreden van The Rolling Stones, met verplichte inname van dezelfde hoeveelheid drugs en drank als de leadzanger met de grote mond. Geen haar op mijn hoofd dat het idee zou kunnen verdragen om als "jagger" door het leven te gaan.

    Wat hadden we nog als mogelijke kandidaten?

    Sorrymuseum. Dat heeft het ook niet gehaald. Gelukkig maar, zou ik zeggen. Want waarom zouden wij nu "Sorry" moeten zeggen omdat we veel artefacten van de koloniale tijden bij ons in een museum bewaren, terwijl ze anders ginder al lang allemaal waren verloren gegaan in één of andere burgeroorlog of militie-ruzie, of een militaire opstand door een generaal die het niet gehaald had bij de verkiezingen? Ik krijg er de kriebels van, van dat gezaag over hoe die voorwerpen aan de vroegere kolonies moeten terug gegeven worden. Om daar binnen de kortste keren teloor te gaan bij gebrek aan aandacht en zorg, of bij gebrek aan middelen?
    En nee, die kriebels zouden niet aan de "jeukrups" gelegen hebben. Al heeft die het voorbije jaar ook regelmatig van zich laten spreken als ongewenste festivalganger.
    Hoopgevend voor het milieu en voor de biodiversiteit is dat in 2019 het woord "toiletplant" opgedoken is. Vroeger waren er geen toiletplanten, voor zover mij bekend. Als die er nu wél zijn, dan betekent dat een forse versterking van de diversiteit in onze inheemse plantensoorten, toch? Misschien kan ik mijn pover gazon wel verfraaien met enkele toiletplanten?

    Ik wil graag van de gelegenheid profiteren om een voorstel te doen voor de nominatie van het woord van het voorbije decennium: "pretpedagogie". Het woord heeft het helaas niet gehaald als woord van het jaar, maar het is voor mij wél hét woord van de voorbije tien jaar. Als er één begrip is dat een enorme, desastreuze, impact heeft gehad op onze samenleving, dan is het dát wel.

    Pretpedagogie: "onderwijs dat niet gericht is op kennisoverdracht, maar op het welbevinden van de leerlingen."
    Het niveau van ons onderwijs is al jaren dramatisch aan het zakken, en we gaan zienderogen achteruit in alle internationale ranglijsten, zowel voor taal als voor wiskunde. Hoe zou dat toch komen, vragen de onderwijsdeskundigen zich af. Wel, precies daardoor dus: pretpedagogie. Al is het politiek incorrect om zoiets te durven zeggen.

    20-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (14 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (0)
    19-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Buren

    Een appartementsgebouw, ergens in de stad.

    Dagboek van een argeloze flatbewoner.

    Enkele maanden geleden hebben we nieuwe bovenburen gekregen. Al weet ik niet helemaal zeker met hoeveel mensen ze nu in dat appartement wonen. Toen ze naar hier verhuisd zijn, heb ik alléén een man gezien, maar misschien heeft die ook wel een vrouw? Ik heb de man even gesproken. Je moet tenslotte beleefd en vriendelijk zijn voor je buren, niet? Veel gepraat hebben we niet, want de man leek van vreemde afkomst te zijn. Ik heb vriendelijk goeiendag gezegd, en hij heeft iets geantwoord wat ik niet verstond. Maar goed: het is niet omdat het buitenlanders zijn dat ik niet beleefd zou groeten, hee!

    Ik denk niet dat ze kinderen hebben, want ze zijn heel stil, onze bovenburen. Bij de vorige buren moesten we om de haverklap gaan klagen wegens het lawaai van de kinderen. Dat was echt niet te doen! Als we in de namiddag ons middagdutje wilden doen, was er boven ons hoofd constant heen en weer geloop, en geroep. En als we naar ons feuilleton wilden kijken, moesten we het geluid keihard zetten om iets te horen. En ze kweekten precies als konijnen, onze vorige bovenburen: er was altijd wel dat ambetant geblèr van een baby. Maar ja, dat soort mensen heeft niets anders te doen dan kinderen te maken, zeker?

    Maar deze zijn wel héél erg stil. Ik heb eigenlijk al een paar weken lang totaal niets meer gehoord. Geen stap op de vloer, geen deur die open of dicht gaat. Helemaal niets! Ik vermoed dat die mens (of mensen) de hele dag in hun luie zetel zitten, zeker? Dat soort volk heeft niets te doen, hee.

    Helemaal tevreden over de nieuwe buren ben ik wel niet, want er komt sedert enkele dagen een vreselijke stank van boven. Wellicht iets van hun exotische keuken, wat zij de laatste tijd regelmatig bereiden, zeker? Wat het ook is, ik zou dat niet binnen krijgen: stinken dat het doet!

    Ik ben eens op de deur gaan kloppen om vriendelijk en beleefd te vragen of ze daar alstublieft iets willen aan doen? Maar er kwam geen enkele reactie; er kwam zelfs niemand de deur openmaken.

    We zijn ondertussen alweer een week of twee verder, en ik ben echt niet gelukkig meer met onze nieuwe buren: de stank is de voorbije dagen alleen maar nóg erger geworden. Ik ga nog maar eens aan de deur kloppen, en deze keer laat ik me niet zomaar afschepen.

    Alweer is er niemand die openmaakt. Ik begin me echt kwaad te voelen. Het is altijd hetzelfde met die vreemdelingen! Ik ga eens een verdieping hoger, bij hun bovenburen, om te horen of die geen last zouden hebben van de stank vanuit dat appartement.
    En ja hoor: die mensen hebben dezelfde klachten als ik, en zijn ook al eens tevergeefs gaan aankloppen om van hun neus te maken. Als het tegen volgende week niet beter is, moeten we de syndicus erover aanspreken. Of desnoods de eigenaar, met de vraag die buitenlanders buiten te zetten.

    We zijn weer enkele dagen verder. Er wordt opeens bij ons aan de deur geklopt: de postbode. Hij heeft gemerkt dat de brievenbus van onze bovenburen al wekenlang uitpuilt van de reclamefolders en andere post. Ze lijken hun brievenbus nooit te komen leegmaken. Dat is toch wel erg, vind ik. Het is toch een kleine moeite om nu en dan eens je post te komen checken, niet? Wij doen dat elke dag, tussen onze tv-programma’s door. Die migranten zouden dan toch ook de moeite kunnen doen om af en toe uit hun luie zetel te kruipen? 

    De volgende dag: weer iemand aan de deur. De politie verdorie! Zouden die van hierboven gaan reclameren zijn omdat we op hun deur gebonkt hebben?

    Oef nee, toch niet.
    Die van hierboven was blijkbaar een man alléén, en de postbode had de politie verwittigd wegens die brievenbus en omdat hij de stank in het appartement verdacht gevonden had. De politie heeft de deur open gebroken hierboven, en heeft de man dood in zijn bed gevonden. Volgens de politie lag die daar al een hele tijd. Ze vroegen of wij dan niets hadden opgemerkt, de voorbije weken?

    Bah nee, wat zouden wij opgemerkt hebben? We zijn geen moeiallen, hee! Elk leeft zijn eigen leven, vinden wij: wij vallen niemand lastig, en niemand valt ons lastig. Dat is nog het beste, vinden wij, in zo'n appartement: dan heb je ook met niemand ruzie. Konden wij weten dat die stank van die dooie gast kwam?

    19-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (1)
    17-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NATO in Space

    De voorbije NATO-bijeenkomst ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de NAVO is niet echt in een feestelijke sfeer verlopen. En Donald was zelfs zó boos of ongelukkig dat hij niet eens tot het einde gebleven is.

    In zijn eigen lyrische stijl zou hij vermoedelijk getweet hebben: "Hij is huilend als een klein kind weg gelopen."
    Maar ik was er niet bij, en weet dus niet exact op welke manier hij afgedropen is.
    Donald hoeft er niet bij te zijn om te zien of te weten hoe iets gegaan is, maar die gave heb ik niet.
    Hoe dan ook: Donald was erg boos!

    Hij was boos op Emmanuel Macron, de president van Frankrijk.

    Frankrijk, dat is, volgens Donald, het land waar terrorisme vrij spel heeft, waar de economie vierkant draait en waar ze slechte wijn en stinkende kaas produceren. De president van zo'n land zou er beter het zwijgen toe doen, vindt Donald.
    Macron had het aangedurfd om kritiek te uiten op Donald's vriend Tayyip omdat die een ander land was binnengevallen zonder enig overleg met de NATO-partners en zonder enige gegronde aanleiding. Op de groepsportretten van de staats- en regeringsleiders van de NAVO-lidstaten is trouwens goed te merken dat Tayyip bijzonder boos was omwille van het gebrek aan steun voor zijn acties: hij vond dat alle NATO-landen hem hadden moeten bijspringen, volgens artikel 5 van het NATO-verdrag. Op geen enkele foto zie je hem vrolijk of opgewekt kijken. Als hij met zijn blik had kunnen doden, dan was het feest in een bloedbad geëindigd. Donald was ook zeer boos omwille van die kritiek, die hij "beledigend" noemde, maar Donald is er toch af en toe in geslaagd om voor de fotografen zijn stralend wit vals gebit te tonen.

    Maar Donald was vooral boos omdat de meeste andere landen niet genoeg bijdragen voor de NATO. Ieder land heeft zich er immers toe verbonden om minstens 2% van het BNP aan defensie te spenderen, en alléén Griekenland, Polen, Estland en het Verenigd Koninkrijk voldoen aan die belofte, naast Amerika uiteraard. Zij zijn daar dan ook speciaal voor beloond geweest: zij mochten met Donald mee aan de feesttafel. De andere landen komen dikwijls zelfs niet eens in de buurt. België bijvoorbeeld komt nauwelijks aan een schamele 0,91%. Dat België wel een gigantisch duur nieuw NAVO-hoofdkwartier herbergt, schijnt Donald vergeten te zijn.

    Dat alle OESO-landen er zich ooit toe verbonden hebben om minstens 0,7% van hun BNP aan ontwikkelingssamenwerking te spenderen en daar bijna allemaal vér onder blijven, is Donald ook vergeten. Amerika komt trouwens niet eens aan 0,2%. 

    Het land van Donald spendeert zélf een slordige 3,6% van het BNP aan Defensie. In verhouding dus vier keer zo veel als België! Maar geld schijnt voor Donald geen probleem te zijn. Als er dollars te kort zouden zijn, dan kan er altijd bij gedrukt worden. De staatsschuld van de USA bedraagt ondertussen al 22,5 biljoen dollar, dat is 22.500.000.000.000 dollar. Het tekort op de begroting loopt voor het jaar 2019 al wéér boven 1,1 biljoen dollar; op die manier loopt de schuld rap op, natuurlijk. Donald is dus niet echt van het spaarzame type; en dan kijk je niet op een dollar voor het leger.

    Hij heeft trouwens grootse plannen: hij wil een ruimtecomponent aan zijn glorieuze legermacht toevoegen: zijn Space-Force. En omdat de andere NAVO-landen niet heel en al bij Donald op een slecht blaadje willen staan, heeft de NAVO beslist om ook een ruimteprogramma op te starten.

    Afgezien van de vraag hoeveel dat allemaal zal kosten, is er ook de vraag waar dat in godsnaam voor nodig zou kunnen zijn?

    Zijn er misschien aliens op komst waarover wij niets weten?
    Dan kan ik maar beter mijn voorzorgen nemen: ik stap morgen naar DreamLand om een Star-Wars laserzwaard te kopen!

    17-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    Categorie:De wijde Wereld
    >> Reageer (0)
    16-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gezapig Fietstochtje

    Omdat het niet elke keer bloedserieus moet gaan over de grote wereldvraagstukken, wil ik vandaag eens een luchtig stukje schrijven, voor de verandering. Over de simpele geneugten van het leven.

    Ik zou namelijk graag reclame willen maken voor het groene, golvende Rodeland rond Merelbeke. Het Land van Rode is een heerlijke omgeving voor een fietser: rustige wegen, en mooie uitzichten om van te genieten. Vooral in de lente en in de zomer stap ik graag af en toe op mijn fiets voor een tochtje door de velden en de bossen.

    Ik ben een amateur-fietser. Nee, geen "wielertoerist", maar echt een amateur. De ware wielertoeristen die mij voorbij vlammen bekijken mij altijd met een zekere meewarigheid. Maar het stoort mij niet zo erg als een meute cyclisten mij achterlaten: ik troost me met de gedachte dat zij allemaal een stuk jonger zijn dan ik, en véél beter geëquipeerd.

    Want ik heb geen koersfiets, ik rijd met een gewone stadsfiets: een gewoon stuur, een gewoon zadel, ouderwetse remmen, en gewone pedalen. Geen klikpedalen voor mij, want gegarandeerd zou ik bij elk rood licht kloef op mijn donder vallen omdat ik mijn voeten niet tijdig zou kunnen losmaken. Ik heb wél 18 versnellingen. Al gebruik ik er daar hooguit 7 van.
    Een flashy outfit heb ik ook niet: géén speciaal zweet-absorberend fietstruitje, en géén ergonomische fietsbroek met ingenaaide biefstuk, en dus ook geen speciale schoenen; ik rijd rond in mijn jeans en een doordeweekse T-shirt, en met wandelschoenen aan mijn voeten. Ik vind niet dat mijn ambities groot genoeg zijn om dure fietsspullen te rechtvaardigen.
    Maar toch rijd ik best wel met een pittige snelheid rond. Vind ik zelf. Het is in elk geval toch niet zo erg dat ik door wandelaars of joggers voorbij gestoken word. Voor mijn gevorderde leeftijd doe ik het helemaal niet slecht.
    De Ronde van Vlaanderen is niet aan mij besteed, maar hier rond Merelbeke heb ik enkele knooppunten-routes uitgestippeld die best wel een uitdaging vormen.

    De voorbije zomer was ik ook met een flink tempo aan het fietsen. Op de Langeweide in Merelbeke. Ik zag voor mij uit een koppel oudere dames op de fiets, gezellig keuvelend. Die waren echt géén partij voor mij, en ik ben hen gezwind voorbij gepeddeld. Zonder me te moeten inspannen, trouwens. Maar het laatste stuk van de Langeweide, naar de Gaverse Steenweg toe, loopt echt wel serieus omhoog, en toen zakte mijn snelheid zienderogen en was het puffen en zweten om tot boven te raken. Opeens hoorde ik het gekeuvel vlak achter mij, en even later reden de twee dames mij voorbij, nog altijd in een gezellige babbel.

    Een eind verderop kreeg ik hen weer in het oog, in de Makkegemstraat. De route was al die tijd vlak of licht dalend gelopen; vandaar. En ja, wat kon ik doen? Ik kon toch niet gaan slenteren om er achter te blijven? En dus gaf ik nog een duwtje extra, en passeerde hen vlotjes. Niet zonder eens heel vriendelijk geknikt te hebben.
    Toen kwam ik op Zink, de gevreesde klim naar de kerk van Munte. Ik hield mijn fiets-gps in het oog, en zag de snelheid zakken: 22.1, 18.5, 14.6, 11.7, 9.8. Ondanks het gewroet en gestamp. Maar bedenk: het stijgingspercentage is daar 8%. En ja hoor: daar was opnieuw dat gekeuvel achter mijn rug. Niet te geloven, maar écht waar! Ik was nog bijlange niet aan de helft van de klim toen de dames mij voorbij fietsten. Niet zonder eens heel vriendelijk geknikt  te hebben.
    Gelukkig gaat het na Munte steil bergaf richting Oosterzele, en op de Boterhoek in Moortsele zat ik alweer in hun spoor. En daarna ging het heel vlot: ik was hen deze keer écht wel kwijt.
    En toen kwam ik op de Dreef in Scheldewindeke: eerst de spoorweg over dokkeren, en dan naar links: mijn zwarte beest! Opnieuw zag ik de snelheid op mijn gps pijlsnel zakken: halfweg de klim nog 5.8 km/u; mijn hartslag rond 150, en mijn ademhaling gejaagd en hortend. Elke jogger die naam waardig had mij zo kunnen inhalen.
    Mijn ergste vrees werd werkelijkheid: de beide dames hadden blijkbaar voor diezelfde knooppunten gekozen. Ze waren nog altijd aan het keuvelen. Ik snakte naar adem, maar zij hoefden zelfs hun gesprek niet eens te onderbreken om naar boven te fietsen. Ze keken mij met héél veel sympathie aan toen ze voorbij reden.
    Al wat ik nog had aan moed en energie zakte mij in de schoenen. Ik  ben afgestapt, en ben verder te voet naar boven gestrompeld. Ik kon alleen maar hopen dat de dames niet achterom zouden kijken.

    Nee, ik heb geen speciale fietsbroek met ingenaaide biefstuk. Het laat zich dus raden dat ik behoorlijk wat pijn had toen ik eindelijk thuis geraakt ben: zadelpijn! Maar dat was niets vergeleken met de pijn van mijn gekwetste trots.

    En ik word tot op vandaag nog altijd in mijn nachtmerries door oudere dames op een elektrische fiets achtervolgd.

    16-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    Categorie:Cursief
    >> Reageer (0)
    15-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klimaatambities

    We zijn niet zo goed bezig voor ons klimaat, in Europa.

    En in België blijkbaar al helemaal niet: de groene jongens hebben een rangschikking opgemaakt, en België staat pas op plaats 35. We zijn zowaar zelfs gezakt: van plaats 31 naar 35. Omdat Vlaanderen tegen 2030 geen 35% reductie in CO2-uitstoot wil beloven, maar slechts 32.8%. Hoe iemand vandaag al tot op een tiende van een procent kan bepalen hoeveel CO2 we binnen 10 jaar minder gaan uitstoten, is mij een raadsel; maar goed.
    Aangezien niemand op de eerste drie plaatsen staat in die rangschikking, zijn we eigenlijk nummer 32. Voor de media klinkt dat wel niet spectaculair genoeg: gezakt van 31 naar 32. En vermits de media leven van sensaties, komt het de pers beter uit om te schrijven dat we naar plaats 35 gezakt zijn.
    Merkwaardig aan die lijst is dat Marokko op plaats 6 staat; na Zweden en Denemarken. Heeft iemand al ooit over klimaatmaatregelen in Marokko gehoord?
    Het prachtige land van Donald staat dan weer op de allerlaatste plaats, en dat is minder merkwaardig als je weet dat Donald de steenkoolmijnen weer nieuw leven wil in blazen om Amerika groot te maken.

    Europa heeft stevige klimaatambities. Tegen 2050 wil Europa "klimaatneutraal" worden, wat in deze context wil zeggen: geen bijkomende CO2-uitstoot meer in onze atmosfeer. De "Green Deal" van Europa. Niet alleen moet onze energieproductie "groen" worden, wat wil zeggen dat we moeten stoppen met het verbranden van fossiele brandstof (die sowieso stilaan zal gaan op raken), maar ook dat we volop moeten inzetten om ons vervoer (auto's en zo) helemaal elektrisch te maken.

    Niemand kan ontkennen dat ons klimaat aan het ontsporen is. Al vind ik het persoonlijk wel fijn dat het hier een beetje warmer zal worden: ik heb het zelf altijd koud.
    En het is goed en positief om ambitieus te zijn.
    Maar dan zullen we wel een beetje inventief voor de dag moeten komen, en misschien ook een beetje minder bekrompen en enggeestig in onze besluiten. En een beetje meer consequent in onze manier van denken en doen.

    Zonne-energie, dat lijkt de meest voor de hand liggende oplossing te zijn voor groene elektriciteit, maar euforisch moeten we daar niet over gaan doen. Hier bij ons, in Vlaanderen, moeten we het stellen met hooguit 1500 uren zonneschijn per jaar. Erg ver gaan we daar niet mee komen. Tenzij er massaal zonnepanelen gelegd worden. Maar daar wringt het schoentje helaas: door de dreiging om de terugdraaiende teller af te schaffen voor alle nieuwe particuliere installaties vanaf 2020, worden veel geïnteresseerden afgeschrikt. Meer elektriciteit door zonnepanelen? Het lijkt er niet direct op dat dit bij ons sterk gestimuleerd wordt. Wel integendeel.

    Windenergie dan maar? Als er iets is wat we hier in Vlaanderen in overvloed hebben, dan is het wel wind. Maar dan moeten er wel massaal méér windmolenparken geplaatst worden. En daar wringt helaas wéér een schoentje: niemand wil een windmolen in zijn achtertuin. Pas recent nog is een plan voor een groot windmolenpark langs de E40 naar de prullenmand verwezen omwille van het luidruchtig en volhardend protest vanuit de betrokken gemeenten. Het lijkt er dus op dat we ook hier niet direct veel vooruitgang kunnen boeken.
    We hebben in België ook nog een aantal kerncentrales staan. Ook die produceren elektriciteit zonder CO2-uitstoot. Prima zo, denk ik in mijn naïviteit. Maar daar denken de groene jongens anders over: die nucleaire centrales moeten dicht. Ten laatste tegen 2025. Hoe het dan verder moet na 2025 is een vraag waar niemand het antwoord op kent. En al zeker niet als we volop gaan inzetten op auto's met elektrische aandrijving: waar moet al die elektriciteit voor onze laadpalen dan vandaan komen? We kunnen natuurlijk het voorbeeld van Duitsland volgen. Ook daar hebben ze hun kerncentrales gesloten onder impuls van het groene gedachtengoed. En ze hebben de kerncentrales vervangen door bruinkoolcentrales. Als er iets is dat nóg meer vervuilt dan steenkool of mazout, dan is het wel bruinkool! Nee, ik denk niet echt dat dit onze ambities vooruit zal helpen.
    Toch maar gascentrales dan? Om de nucleaire centrales te kunnen sluiten. Dat kan: die zijn minder erg dan bruinkool, maar ze produceren wel nog altijd 40 keer méér CO2 dan een kerncentrale. Lijkt me ook niet direct de meest efficiënte oplossing om onze ambities waar te maken.
    Waterkrachtcentrales zijn ook nog een mogelijkheid. In China zetten ze daar heel hard op in. Nog niet zo lang geleden hebben ze daar een enorm stuwmeer aangelegd voor een waterkrachtcentrale. Dat daarbij volledige dorpen onder water moesten gezet worden, is wel een klein nadeel. Ik zie dat bij ons nog niet direct gebeuren. Of zouden de buurtcomités daar minder moeite mee hebben dan met een windmolenpark in de omgeving?

    Ja, het is goed om ambitieus te zijn.

    Maar als je het plaatsen van zonnepanelen ontmoedigt, het installeren van windmolens verhindert en de kerncentrales dicht gooit, dan wordt het wel moeilijk om die ambities waar te maken.

    Maar geen nood: als we er niet in slagen om onze CO2-uitstoot te beperken, kunnen we die nog altijd compenseren.

    Door bomen te planten, bijvoorbeeld: die halen de CO2 weer uit de lucht. Het zou in Europa volstaan om 2 miljard bomen te planten, en we zijn weer safe. Dat zijn dus 2.000.000.000 bomen. Dat moet goed te doen zijn, toch?
    En anders kunnen we ook nog onze CO2 verkopen (of, om precies te zijn: emissierechten kopen). Wie dat ooit bedacht heeft, geen idee, maar het is een geniaal concept: we verkopen de CO2 die wij te véél hebben aan landen die er minder produceren dan zou mogen. Hoe dat dan precies werkt, dat weet ik niet. Misschien moet België daarvoor een zoekertje plaatsen op tweedehands.be? Want het is tenslotte CO2 die al eens gebruikt werd, niet? 400.000 ton CO2 te koop. Prijs overeen te komen.
    En dan kunnen we misschien een Zeppelin vullen met CO2 om die over te vliegen. Naar Marokko ofzo? Een prachtige oplossing!

    15-12-2019 om 00:00 geschreven door Eric_Kerkhove  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    Categorie:Belgische politiek
    >> Reageer (2)


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per maand
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs