Uit de doeken gedaan?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ik schrok mij vorige week een hoedje toen ik Heer Boeve op de radio bezig hoorde. Dat zoiets zou opduiken vanuit het GO, dat zou ik nog kunnen verwachten, maar niet van de katholieken. Toen ik een jaar of 10 was, werden bij ons de clergymans ingevoerd. Het was een soort bekroning van de laïcisering. En ook een beetje ter voorkoming van agressie tegen bedienaars van de eredienst, daar is nogal wat stof over opgewaaid. Nu wil Boeve weer doeken. Ik heb het er al over gehad, dus nog maar eens een keer.
Hoofddeksels zijn vaak onderwerp van gesprek. Het leger heeft baretten, jagers dragen een hoedje (met pluim), koningen een kroon, rastajongens een gehaakt potsje, zeilers een pet.
Zie ik een conflict tussen vrijheid van godsdienst en de neutraliteit van de samenleving zonder hoedjes? Neen. Maar de uitoefening moet neutraal blijven.
Het portret van de koning moest weg uit de school, het kruis van de muur, dus moeten we niet terug naar de ostentatieve demonstratie van overtuigingen. Is de samenleving dan minder kleurrijk? Ik denk het niet. Zijn wij dan intolerant? Ik denk het niet. Doen wij dan aan discriminatie? Ik denk het niet.
Draag een kruisje op je revers als je dat wil, daar heeft niemand wat tegen. Wandel met een keppeltje door het stadspark, geen probleem. Moeten de keppeltjes dus weg? Moet de Sikh zijn tulband opbergen? Moet de hoofddoek als sjaal worden gedragen? Als we één lijn trekken en we moeten consequent zijn- dan geldt voor iedereen hetzelfde in dezelfde omstandigheden. Als die al bestaan. De publieke ruimte zou vrij kunnen zijn. Natuurlijk is er geen wet die bepaalde nieuwe zaken regelt, want op het ogenblik dat die wet werd gemaakt, rees de vraag niet omdat er niets was.
Een bedrijf of onderneming is een neutrale instantie, die van geen kanten iets met religie te maken heeft of moet hebben. Tenzij de winkel in attributen zelf. Daar stoken ze ook wierook. In een goede democratie gaat men dus af en toe naar de rechtbank om te vragen hoe het nu zit. Ik verwijs naar de gevallen waarin werknemers mordicus iets willen dragen dat anders is dan wat het bedrijf voorschrijft, of zelfs verboden in het arbeidsreglement. En die daar dan godsdienstvrijheid bijslepen. Wat zeggen die rechtbanken tot hiertoe: géén probleem voor dat bedrijf.. Sommigen wel. Het argument dat het verbod tegen de godsdienstvrijheid is, zoals de actiegroep in Dendermonde recent stelde, is feitelijke en juridische onzin. Die vrijheid bestaat, omdat zij een individueel recht is om de principes van een bepaalde religie aan te hangen of te kleven. Men is vrij te denken wat men wil. Ik zal eens even chargeren: als morgen een religie opduikt die zegt dat natuurlijkheid het opperste goed is en die propageert dat je dus best in je blootje rondloopt, dan is het geheid hommeles. Doe dus thuis wat je wil, maar leg je overtuiging niet op aan de maatschappij.
Mijn vrouw en ikzelf onderschrijven het Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Dat heeft nochtans niet weggenomen dat er bij ons thuis bepaalde voorschriften waren om na te leven. Niet altijd met evenveel zin, maar toch. En onze dochters denken wat zij willen: religieus, cultureel, maatschappelijk. Toen al en nu nog. En stel u voor dat ze af en toe bij ons komen aankloppen om advies nu ze weg zijn. En sommigen van hun vrienden trouwens ook. Wij hebben thuis nooit stakingen meegemaakt, noch religieuze twisten of aanslagen.
Ze moeten allemaal eens ophouden met om de haverklap te peuteren aan de grondbeginselen van onze samenleving.
Herinner u Karl Popper, die aantoont dat beschaving alleen kan vooruitgaan in een samenleving waar iedereen open, los van alle dogmas en het fanatisme dat daaruit kan voortkomen, stapsgewijs kan bijdragen aan een betere en rechtvaardiger wereld. Hij wijst op het gevaar van machthebbers die via theorieën over een mythische ideale maatschappij de massa manipuleren.
Mijn enig fanatisme is dat van de vrijheid met respect voor een ander. Dat valt niet in wetten te regelen want zieke geesten doen onvoorspelbare dingen.
© Pomerio 18-2-2015
|