We zijn weer een illusie armer! De Belg is een luierik, aldus een zopas gepubliceerde studie van de OESO. Dat belooft weinig goeds. Wij moeten ons geschoffeerd voelen.
Een beetje surfen op Internet levert al meteen rare info over ons op: in drie jaar tijd gaan de cijfers als een jojo op en neer. Onheilspellend! Uit een recente studie (2008) blijkt dat Belgen meer last hebben van stress dan hun Europese buren. De nefaste effecten van stress op de gezondheid zijn onderhand wel bekend. Gelukkig reikt de studie ook elementen aan om die stress te verminderen. in Frankrijk verklaarde slechts 36% van de werknemers gestresst te zijn, in Nederland was dat slechts 27%. In België zijn hoofdpijn, brandend maagzuur en stress de meest voorkomende klachten. 22% van de ondervraagde patiënten klaagt over acute hoofdpijn en 16% over chronische of regelmatig terugkerende hoofdpijn. Op Europees niveau liggen de cijfers nog hoger dan in ons land. Het gemiddelde voor acute hoofdpijn ligt op 27% (5% hoger dan in België). Voor langdurige of wederkerende hoofdpijn is dit met 22% zelfs 6% hoger.
Een ander bericht uit 2009: Van brandend maagzuur hebben de Belgen meer last in vergelijking met de patiënten uit de omringende landen. Maar liefst 1 op 5 geeft aan hier acuut last van ondervonden te hebben in het afgelopen jaar. En 17% heeft langdurig of op regelmatige basis last van brandend maagzuur. Alleen de Zuiderse landen doen slechter. In zowel Frankrijk, als Spanje heeft meer dan 20% wel eens last van brandend maagzuur. Bijna 1 op 5 Belgen heeft last van acute stress. Stress komt in België wel niet voor in de top 5 chronische aandoeningen. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is dit bijvoorbeeld wel het geval. Daar heeft respectievelijk 15% en 20% last van chronische of wederkerende stress.
En dan deze: "Belgen zijn stresskonijnen", deze titel prijkte dit jaar (13 juli 2010) in de Gazet van Antwerpen. Acht op de tien Belgen zou last hebben van stress. Die wordt voornamelijk veroorzaakt door het werk, het verlies van een job of geldzorgen. Voornamelijk vrouwen (86%) zouden meer last hebben van stress dan mannen (77%). Slaapgebrek zou bij 3 op de 10 Belgen de boosdoener zijn voor het verkrijgen van stress. Als ik goed kan tellen is het aantal Belgen met stress dus binnen één jaar verviervoudigd.
Hoe kan dat nu allemaal? De Belg zou gemiddeld slechts 7 uur per dag werken, stelt de OESO in het genoemde rapport. Ook onbetaalde klussen meegerekend..dat zou dus al betekenen dat je tijdens je werkuren privé bezig bent? En dan nog stress krijgen? In een 5-dagenweek is dat dus 35 uur? Maar ze hebben een gemiddelde genomen en daarbij is rekening gehouden met het feit dat wij lang studeren én er vroeg weer uitstappen. Binnen die uiterst geconcentreerde loopbaan werkten wij wél bijzonder hard, aldus de studie. Waarom zou anders de productiviteit in ons land zo een goede reputatie hebben? We weten natuurlijk allemaal dat, als je een arbeidsovereenkomst hebt dat je 35 of zelfs 38 moet werken, dat aantal uren puur theorie is voor een groot aantal werknemers.
U herinnert zich het oude grapje wel: als je op jacht bent en je schiet één keer ½ meter voor een konijn en één keer ½ meter achter dat konijn, dan is het beestje gemiddeld dood.
Met de burn-out wordt het nog hallucinanter: Slechts 4 % van de werkende bevolking kampt met een burn-out. Dat zouden er dan toch nog 150.000 zijn. Bij journalisten liggen de cijfers opvallend hoger. Een op de tien Vlaamse beroepsjournalisten voelt zich volledig opgebrand en laat zich cynisch uit over zijn werk. (aldus Belg.be) Niet moeilijk als je ziet waarmee een aantal onder hen zich bezig houden!
Het moet een complot zijn: We zitten ons zorgen te maken over de verkeerden. Het is niet één of andere partij die het einde van dit land op het oog heeft, maar een zogenaamd Europese kliek, die van ons land een protectoraat wil maken. Erger, een ommuurde vesting met luie stresskonijnen. De middeltjes tegen maagzuur staan al klaar voor verzending.
En dan nog een natrappertje: Belgische ouders zouden gemiddeld 2,9 uur per dag met hun kinderen doorbrengen, dus derde laagste in de OESO-rangschikking, waar ouders gemiddeld 4 uur met hun kinderen doorbrengen. We voeren al geen klap uit, we verwaarlozen ook nog onze kinderen. Hoe kunnen wij nu stress krijgen? En we doen dus niets, maar 3 miljoen van ons kunnen ook niet slapen;, of slapen niet. Dus gaat het allemaal in onze hersenen op hol slaan. Ik denk dat ik binnenkort maar eens moet gaan emigreren.