Seniel afval?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het einde van de beschaving is nabij! Januzaj, een Kosovaarse Belg (wat is dat? Moet ik dat eens vragen aan Maggie?) kan bij Man United 100.000 Euro per week gaan rijven. Daar moet een Belgische top-CEO groen van worden, die kan maximum aan 5.577 Euro per week komen, behalve als hij Bellens heet.. Waar liggen wij dan wakker van? Dat gastje is nog maar 20, zijn Europese leeftijdsgenoten zitten gewoon vaak zonder werk. En werkt hij dan? Stel nog dat hij twee keer per week een match moet spelen, dan is dat 3 uur werken. Met nog wat trainingen daarbij, kom nu.
Erger bij ons: Even geschrokken bij het vernemen van de (geselecteerde?) resultaten van een rondvraag vorige week. 1.060 individuen, dat zijn die 40% van 2.650 ondervraagden, zijn van oordeel dat 85+ geen recht meer zou moeten hebben op levensnoodzakelijke behandelingen. De krant stelt meteen dat er dus een groot draagvlak is voor rantsoenering. Als ik goed kan tellen, spreken we over 0,009% van onze bevolking in totaal die dat vindt. Ik wil dus hoogstens 84 worden. De secretaris-generaal van die mutualiteit zegt het resultaat zélf ontstellend, onmenselijk en verwerpelijk te vinden. Waarom hebben ze dan het onderzoek gevrààgd? Misschien een slecht idee van wie hun leden dan wel zijn? Zijn er anderen bevraagd dan leden van het eigen fonds? Welke leeftijdscategorieën waren er? Dragen alle bevraagden zélf bij in het systeem? Heeft één van hen een zieke vader of moeder?
Deze uitspraken zijn onrustwekkend, maar gingen haast ongemerkt voorbij. Wie wil de maatschappij weer opkuisen? Door een bepaalde groep te viseren? Iets meer dan een jaar geleden resulteerde een gelijkaardige bevraging in Nederland in exact hetzelfde percentage: 40% vond dat er een rem moest komen op dure zorg. Dit keer waren het de ouderenbonden zelf die de vraag beantwoordden, in totaal 6.500 respondenten. De meesten wilden daar ook niet zélf bijdragen en waren al bij voorbaat bang dat kinderen zou gevraagd worden bij te springen.
Ik trek mijn Don Quichote-pakje aan! Als ons systeem vandaag is wat het is, zijn het mede onze senioren die daarvoor hebben gezorgd. Het is dus geen seniel afval dat naar het containerpark kan gevoerd of op een trein gezet, enkele reis.
Heb je dan een heel leven bijgedragen, krijg je een pensioen van ga-daar-liggen. En dan ziek? Pech gehad! Betaal het maar zélf. Helaas heeft de overheid intussen ook je spaarzame levensstijl bestraft door je pensioensparen te belasten en heffingen af te kondigen wanneer je je spaarpot opvraagt als je hem nodig hebt. Ik verwijs naar pensioen-poen in het archief hiernaast van vorig jaar oktober. Dat noemen ze dan soms relance-maatregelen. Ammenooitniet.
Zijn veel senioren een gevolg van onze welvaart ? Velen van mijn voorouders zijn overleden op jongere leeftijd, omdat de geneeskunde nog niet zo ver stond als vandaag. Vandaag hebben we krasse en hippe omas. Het is aan de burger zelf te bepalen of hij verzorgd wil worden, eventueel aan de naaste familie. Het debat is het dat nog wel waard? moet niet gevoerd in de krant op basis van een twijfelachtige meting. En ik wil diegene die het anderen niet gunt, nog eens spreken als hij of zij ineens slecht nieuws krijgt voor zichzelf.
Menswaardig blijven is de boodschap. Mensonterend lijden: neen. Ondraaglijke pijnen: neen. Ik denk dat ik niet de enige ben die een afscheid wil in schoonheid. Ik bewonder de oude culturen, zoals die van de Indianen, waar senioren hoog in aanzien stonden en met egards behandeld werden om wat zij betekenen.
Gelukkig dat het management van de NMBS nooit stilstaat bij de vertragingen op het spoor, waarvoor onze senioren nu weer gaan moeten betalen.
© Pomerio 22-10-2013
|