Berlusconitis
Sommige creaturen geven je inspiratie op een schoteltje. Mijn woorden waren alweer- niet geheel koud, of de ongekroonde Capo di Capi probeerde om eervol ontslag te zoeken. Asjemenou, je moet maar durven. De man heeft omzeggens 20 jaar mee het Europese landschap beheerst en bleef zich gedragen als een legitieme Don. Legitiem? vraagt u. Jazeker, indien er al eens iets was gewoonlijk een akkefietje- waarvan niet geheel zeker kon gezegd worden of het legaal was, dan even de wet aangepast om zéker te zorgen dat het zo was. Aanklacht dus verloren moeite en zonde van het geld.
Het zijn allemaal tekenen van Berlusconitis, verwant aan grootheidswaanzin en veroorzaakt door de Bacillus Silvioni. (sommige bronnen spreken ook over Burlesconitis, het is wel degelijk hetzelfde). Aanvankelijk was men van oordeel dat de aandoening onschuldig was. Nu heeft men ingezien dat het een nieuwe pestilentie kan zijn. Iemand herinnerde zich Caligula, Nero, Dolfke en enkele andere verlichte despoten die gelijkaardige reacties vertoonden. De symptomen van deze aandoening zijn immers legio: Een groot fortuin, een mateloze dwangneurose om jong en viriel te ogen, bruin van vel maar niet gay, veel beloven maar vooral denken aan eigen gewin. De contaminatiefactor is van die aard dat het effect op andere levende wezens verschillend is: bij mannen hangt het de keel uit of zelfs de strot, of het werkt aanstekelijk. Dat laatste dan vooral bij individuen die al eens van de macht geproefd hebben. Bij een aantal vrouwen veroorzaakt het slappe knieën of een tintelend gevoel ter hoogte van het middenrif of iets lager. Het ultieme preparaat dat een halt heeft toegeroepen aan de ziekte is van Frans-Duitse makelij, en heet SarKel.
De taferelen die dit weekend te zien zijn geweest doen denken aan de revoluties die tot voor kort Noord-Afrika hebben gekenmerkt. Nu is het Oude Europa aan de beurt. De zieke bereidt zich nu voor mocht ik uit goede bron vernemen- op het schrijven en uitgeven van een Kookboek. Bij het schrijven zal hij zich natuurlijk laten bijstaan door een ghostwriter, het drukken en uitgeven gebeurt via Mondadori dat in zijn bezit is. Althans voorlopig nog en nadat hij 560 miljoen Euro aan de Benedetti zal hebben betaald. Daartegen even beroep aangetekend want een poging om via een sluikartikeltje in de begrotingswet dat probleem uit de wereld te helpen, mislukte jammerlijk en onverwacht. Een voorsmaakje uit de index: Vitello Tornado, een variant op de klassieker, waarin de tonijn verrijkt is met een andere vette vis; Bunga-bungas in pikante saus met roze pepers, Spagetti Fininvesta, dat smaakt naar meer.
Maar bij ons is het nog niet zover, hoor ik u zeggen. Ah nee? Elio heeft inspiratie gevonden in de uitdaging die Guy zich had voorgenomen om 200.000 banen te creëren. Hij is gestrand op zoiets naar eigen zeggen-, maar de cdH en enkele anderen betwistten dat cijfer. Die slogan van Elio voor (alwéér) 250.000 nieuwe jobs moet met een zak zout genomen worden en gekaderd in een zwakke vorm van Berlusconitis. Van de 30.000 banen die er door de dienstencheques verschenen zijn, wordt het leeuwendeel ingevuld door Poolse en andere poetsvrouwen. Ben ik nu zo slecht ingelicht? Tussen 2012 en 2015 zouden er regulier 770.000 van onze medemensen op rust gaan. Er is nu reeds een tekort aan arbeidskrachten die dat moeten gaan opvullen. En dan nog 250.000 nieuwe banen erbij maken? Dat is vragen om herrie. En als we niet opletten, gebeurt dat ook, de Overheid gaat weer premies uitloven om die banen te maken nodig of niet- het levert voordelen op, intussen profiteert hetzelfde bedrijf van het wegboeken van enkele ouderen, naar keuze 50+, 55+ of meer terwijl een andere minister een druk bijgewoonde persconferentie geeft om de ervaring van de senioren te gebruiken. Dat miljard Euro voor een relanceplan, zoals gevraagd door Joëlle, kunnen we voor iets beters gebruiken: eerst rechtlijnigheid én consistentie in de aanpak van vandaag. Zorg voor een invulling van de jobs die er zijn, eventueel via omscholingen. Maar dat ze ophouden met geld uitdelen dat ze niet hebben. En dit alles kadert in een groeiscenario van 2 à 2,5%. Is het nog niet genoeg? Wanneer gaat men nu eens ophouden met ongebreidelde groei te willen, te berekenen en te bekritiseren als het een beetje minder is? Het is misschien nu even tijd om adem te halen en goed na te denken hoe onze maatschappij eruit moet zien binnen 20 jaar. Waarom zingen wij het nog steeds uit? Fortissimi sunt Belgae..
Ik vertrek morgen naar Rome. Daar zal ik even voor u nagaan hoe de toestand is. En gaan kijken of ze aan de Trevi-fontijn al begonnen zijn met het opvissen van het eerste geld, op weg naar het vullen van de put van 1.900 miljard. Mede geslagen door bovenvermeld heerschap. Als ze mij niet in de kraag vatten in de luchthaven, want ik wordt gezocht, zoals ik vorige week meldde. Wie zei ook weer dat de Romeinse beschaving aan de wieg staat van de onze?
Pomerio 13 nov 2011
|