Verkeerd of te lang bewaren en onjuiste behandelingen van voedsel kan leiden tot kwaliteitsverlies, bederf en/of gezondheidsrisico's. Lang niet alle voedingsmiddelen worden direct na aankoop bereid en gegeten. Daar kan een behoorlijke tijd tussen zitten.
Het is belangrijk dat de kwaliteit van het product tijdens het bewaren zo weinig mogelijk achteruitgaat.
De smaak, het uiterlijk, de geur, de voedingswaarde en de veiligheid kunnen namelijk veranderen. Sommige veranderingen zijn gunstig. Bijvoorbeeld het rijpen van kaas of het op smaak komen van wijn. Andere zijn ongunstig. Melk kan na verloop van tijd zuur worden.
Groente wordt slap of verkleurt. Honing kan uitkristalliseren. Knaagdieren vreten soms levensmiddelen aan. Of er zijn zoveel bacteriën in een product tot ontwikkeling gekomen dat je er ziek van kunt woren. In al deze voorbeelden is de kwaliteit tijdens het bewaren verminderd.
Dat kan verschillende oorzaken hebben. Chemische omzettingen, ongedierte of micro-organismen kunnen de schuldige zijn. Ook de gevolgen verschillen. Slappe groente is nog wel te eten, maar ranzige boter heeft al veel van zijn aantrekkingskrach verloren.
Recensie(s) NBD|Biblion recensie
Dit bewaarboekje geeft duidelijke en praktische tips om deze risico's te vermijden. Het geeft achtergrondinformatie over oorzaken van voedselbederf in het algemeen en algemene bewaaradviezen, adviezen om 'kruisbesmetting' bij het bewerken van voedsel te voorkomen en concrete bewaartips per afzonderlijk product.
De bewaarplaats, -temperatuur en -periode worden opgegeven, alsmede mogelijkheden en methoden tot conservering. Binnen dit kader worden vrijwel alle voorkomende levens- en voedingsmiddelen behandeld en voor iedere consument zijn de schematische overzichten hiervan gemakkelijk raadpleegbaar.
De achtergrondinformatie hierbij is voor iedereen dermate belangrijk en motiverend dat we de inhoud als totaliteit mogen aanmerken als een 'must' voor iedereen. (Dit o.a. omdat jaarlijks 1 miljoen Nederlanders last heeft van een voedselinfectie).
(Biblion recensie, D.M. van Helden-Pol.)

|