Inhoud blog
  • gemarineerde kerstomaatjes
  • Geroosterde aubergine met munt
  • Dip van geroosterde groenten
  • komkommersmoothie met gemarineerde rivierkreeftjes
  • (high tea) Sandwiches
  • Zoete aardappelsoep met pistacheroom
  • Hamrolletjes met kruidenkaas en geroosterde paprika
  • wraps met rucola, rode ui en mozzarella
  • gebakken bloemkool
  • minihamburgertjes met citrussalsa
  • quiche met paprika, venkel en feta
  • tilapiafilet met grove tomatentapenade (ook voor barbeque)
  • aardbeiencarpaccio met balsamicocreme
  • strawberry daiquiri (alcoholvrij)
  • strawberry daiquiri
  • marokaans stoof potje met quorn en gedroogde abrikoos
  • Tiramisu met speculaas en advocaat
  • Tiramisu met peperkoek en peer
  • Lamsvlees Tokany
  • sint-jacobsnootjes met spek en bosvruchten
  • gebakken mosselen met ansjovismayonaise
  • courgettenpannekoekjes met lente-ui en parmezaan (veggie)
  • kwarteleitjes met balsamicosjalotjes
  • zalmmousse met komkommer
  • creme van truffé chocolade
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    To cook or not to cook
    recepten die (s)maaktest doorstaan hebben
    proefkonijnen kunnen op aanvraag gecontacteerd worden
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gebakken mosselen met ansjovismayonaise
    ingrediënten voor 4 personen (indien u dit als voorgerecht serveert, voor aperitiefhapje zie opmerkingen)
    • 400 gram mosselen (ideaal zijn de voorgekookte diepvriesmosselen uit de colruyt)
    • groene eikenbladsla
    • 6 lente-uitjes
    • 1 teentje knoflook
    • 3 eetlepels bloem
    • 1 dl olijfolie
    • 2 koffielepels currypoeder
    • mespuntje cayennepeper
    • peper en zout
    voor de ansjovismayonaise
    • 5 ansjovisfilets in olie zeer fijngesneden
    • 1 koffielepel kappertjes gehakt
    • 4 eetlepels mayonaise
    • zwarte peper
    werkwijze mosselen
    laat de mosselen ontdooien en dep droog
    kruid de bloem met de currypoeder en de cayennepeper, peper en zout
    wentel de mosselen door de gekruide bloem
    schud de overtollig bloem er af en zet apart
    verhit de olijfolie in een diepe pan of wok en bak beetje bij beetje de mosselen en de lente-uitjes in de hete olie
    haal ze uit de pan en laat uitlekken

    werkwijze ansjovismayonaise
    vermeng alle ingrediënten en zet op een koele plaats

    opdienen:
    leg in een kommetje een laagje groene eikenbladsla in fijne reepjes gesneden
    leg daar bovenop de mosseltjes en geef een apart schaaltje er bij met de ansjovismayonaise

    opmerkingen:
    als je dit als aperitiefhapje geeft kan je de salade achterwege laten en vul je een klein kommetje met een 4-tal mosseltje bedekt met een toefje ansjovismayonaise
    je kan er ook een lepelhapje van maken met één grote mossel (of twee kleintjes) per lepeltje en een beetje mayonaise

    07-04-2009 om 19:22 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:schaal- en schelpdieren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.courgettenpannekoekjes met lente-ui en parmezaan (veggie)
    ingrediënten voor een 10-tal kleine pannekoekjes
    • 1 courgette
    • 3 lente-uitjes
    • 30 à 40 gram zelfgeraspte parmezaan (naar gelang je van een iets pittiger smaakt houdt)
    • 4 eetlepels bloem
    • 1 ei
    • 2 eetlepels paneermeel
    • olijfolie
    • verse dille
    • 1 koffielepel paprikapoeder
    • peper en zout

    werkwijze
    • rasp de courgette en dep droog
    • snipper lente-ui en dille fijn
    • klop het ei los
    • meng alle ingrediënten behalve de olijfolie door elkaar en breng op smaak met peper en zout

    bak in een pan met anti-aanbaklaag kleine pannekoekjes in olijfolie en dien warm op
    kan ook perfect in een poffertjespan als hartig poffertje gebakken worden

    bron: colruyt "lekkere hapjes"

    07-04-2009 om 17:07 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kwarteleitjes met balsamicosjalotjes
    ingrediënten voor 6 hapjes
    • 6 kwarteleitjes (koop voorgekookte kwarteleitjes in delhaize, colruyt heeft enkel de rauwe)
    • 1 grote sjalot
    • 2 eetlepels balsamicoazijn
    • 1 eetlepel luikse siroop

    werkwijze
    • snij de kwarteleitjes doormidden
    • snipper de sjalot zeer fijn en bak in een weinig boter (geen olijfolie gebruiken omdat de saus dan schift)
    • voeg balsamicoazijn en luikse siroop toe en laat zachtjes een drietal minuten inkoken
    • leg twee halve eitjes op een klein bordje en lepel er wat sjalottensaus over

    opmerkingen
    • kan ook als lepelhapje geserveerd worden (gebruik dan slechts een half eitje per lepeltje)
    • beide stukken kunnen op voorhand gemaakt worden maar warm de sjalottensaus dan nog eventjes op tot ze lauw is in de microgolfoven (zeer kort want anders riskeer je verbranding van de saus)

    bron :  colruyt "lekker feesten"

    07-04-2009 om 16:39 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zalmmousse met komkommer
    ingrediënten voor ongeveer 6 glaasjes
    • 3 sneetjes gerookte zalm
    • 1/3 komkommer
    • 1/2 fijngesnipperde rode ui
    • 1 eetlepel mascarpone
    • 3 eetlepels room
    • 1 koffielepel olijfolie
    • 1 koffielepel sherryazijn (xerxesazijn) (rode wijnazijn of frambozenazijn kan ook als je toevallig geen sherryazijn staan hebt)
    • cayennepeper
    • tabasco

    werkwijze
    • schil de komkommer en snij in fijne blokjes
    • meng de komkommer met de fijngesnipperde ui
    • breng op smaak met olijfolie, azijn en een paa druppeltjes tabasco
    • mix de gerookte zalm met de mascarpone en de room en kruid met een snuifje cayennepeper
    • verdeel het komkommermengsel over de glaasjes en deponeer daarop een toefje van de zalmmousse
    • versier eventueel met een kwartje van een komkommerschijfje dat niet geschild is
    opmerking
    • beide dingen kunnen op voorhand gemaakt worden, assemblage doe je best net voor het opdienen
    bron: colruyt "lekker feesten"

    07-04-2009 om 16:24 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.creme van truffé chocolade
    ingredienten voor 4 à 6 porties (afhankelijk van de grootte van de potjes, is vrij zwaar dus kleine porties zijn aan te raden)
    • 190 gram truffé chocolade (Côte d'Or)
    • 250 ml melk
    • 2 eierdooiers
    • 50 gram poedersuiker
    • 1 dl room
    • 1 takje thijm

    werkwijze
    • klop de suiker met de eierdooiers tot een bijna witte creme
    • breng de melk aan de kook en voeg het takje thijm toe
    • giet beetje bij beetje de kokende melk bij de witte creme van ei en suiker
    • verwarm het geheel op een laag vuurtje en roer met een houten lepel tot een creme
    • verwijder het takje thijm
    • breek de chocolade in stukjes en laat deze smelten in de creme
    • zet het vuur af en blijf roeren tot alles gesmolten is
    • giet het mengsel in kleine glaasjes en laat opstijven in de koelkast

    opmerking:
    • heerlijk klein dessertje voor bij een kopje koffie

    bron: colruyt

    07-04-2009 om 15:59 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:zoetigheden
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ceviche (gemarineerde vis in limoensap)
    Ingredienten voor een lepelhapje aperitief (kan ook als voorgerechtje gemaakt worden maar dan moet alles vermeerderd worden)
    • 200 gram kabeljouw of andere vaste witte vis
    • sap van 3 limoenen (verse limoenen gebruiken, geen voorgeperst sap, dat maakt de smaak minder goed)
    • 1 à 2 tomaten, ontdaan van de pitjes en in kleine blokjes gesneden
    • 1/2 rood spaans pepertje, ontdaan van de zaadlijsten en de zaadjes en in zeer fijne stukjes gesneden
    • 1 sjalotje, fijngehakt
    • olijfolie
    • 2 eetlepels gehakte verse koriander

    werkwijze
    • snij de vis in hapklare sneetjes of brokjes
    • pers de limoenen (rol ze eerst even op een hard oppervlak om meer sap te verkrijgen)
    • giet het limoensap in een glazen schaal (geen metaal gebruiken) en voeg er de vis aan toe
    • roer goed om en zorg dat de vis zo goed als onder staat
    • plaats in de koelkast en roer af en toe om
    • laat minimum 5 uur marineren (liefst de avond voordien maken en een nachtje laten staan als je het 's middags nodig hebt of 's morgens als je het 's avonds nodig hebt)
    • een uur voor het serveren laat je de vis uitlekken (gooi je de marinade weg)
    • voeg de tomatenblokjes, de fijngehakte sjalot het spaanse pepertje en de koriander toe.
    • overgiet met wat olijfolie om alles goed te kunnen mengen
    • zet opnieuw op een koele plaats (liefst niet meer in de koelkast)
    • zet 15 minuten voor serveren op kamertemperatuur

    Opmerkingen
    • het limoensap zorgt er voor dat de vis wordt "gekookt" en je eet dus rauwe vis maar toch geen rauwe vis
    • dit leek me altijd een zeer bizar recept en ik durfde het niet te maken tot ik het een keer ergens gegeten heb en er wild van was
    • het is iets waar je altijd goeie reacties mee oogst omdat het zo on-alledaags is en het is makkelijk op voorhand klaar te maken
    • serveer in een lepeltje of in een klein kommetje met een lepeltje


    07-04-2009 om 15:51 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aardbeien stroganov
    benodigdheden voor 4 personen
    • 700 gr verse aardbeien
    • 2 eetlepels cointreau
    • 1/2 koffielepel fijngeraspte sinaasappelschil
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 5 dl opklopbare room
    • 2 el poedersuiker

    werkwijze
    • snij de aardbeien in hapklare stukjes en doe ze in een kom
    • meng er de cointreau, het sinaasappelraspsel en de vanillesuiker onder (als het zeer zoete aardbeien zijn volstaat 1/2 zakje
    • zet dit mengsel minimum 1 uur en maximaal 1/2 dag op een koele plaats (mag in de koelkast maar hoeft niet persé)
    • laat de aardbeien lichtjes uitlekken en schep een kwart van de aardbeien terug in het vocht
    • neem 4 grote wijnglazen of glazen schaaltjes en verdeel de licht uitgelekte aardbeien over de glazen of schaaltjes
    • plet de overgebleven aardbeien met een vork grof
    • klop de room stijf met de poedersuiker en meng er de grof geplette aardbeien onder
    • verdeel deze aardbeienroom over de aardbeien in de glaasjes
    • zet in de koelkast tot je kan serveren
    • rasp wat fondant chocolade over de aardbeienroom en dien op.
    Opmerking:
    • dit kan ook gemaakt worden in het vroege aardbeienseizoen als de aardbeien nog niet zo zoet zijn omdat ze toch gemarineerd worden.
    • snel en gemakkelijk op voorhand te maken dessert.

    07-04-2009 om 15:36 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:zoetigheden
    >> Reageer (0)
    30-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasmenu 2009
    PAASMENU 2009

    aperitief :

    cava met hapjes

    • kwarteleitjes met balsamicosjalotjes (recept binnenkort op blog)
    • kruidenpannekoekje met guacamole (zie recept)
    • glaasje zalmmousse met komkommer (recept binnenkort op blog)
    • gebakken mosseltjes met ansjovismayonais (recept binnenkort op blog)
    • gemarineerde paprika's met ansjovis en kappertjes (zie recept)

    voorgerecht:
    • bladerdeegtaartje met asperges en blauwe kaas (recept binnenkort op blog)

    hoofdgerecht:
    • lamsvlees tokany met kroketjes en groentenkrans (recept binnenkort op blog)

    dessert:
    • tiramisu met speculaas en advocaat (recept binnenkort op blog)

    30-03-2009 om 13:28 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gemarineerde paprika's met kappertjes en ansjovis
    zorg er voor dat de paprika's die je hier voor koopt mooie paprika's zijn die je mooi uit 4 ribben bestaan. Elke rib kan je dan nog eens in 2 snijden zodat je er zeker 2 hapjes kan uithalen.
    koop twee verschillende kleuren paprika's naar eigen smaak (de groene zijn de bitterste)

    ingrediënten
    • 2 paprika's (2 verschillende kleuren)
    • klein bokaaltje kappertjes
    • doosje ansjovis (niet opgerold) in olie

    werkwijze
    • snij het steeltje van de paprika maar zorg er voor dat er geen gaatje in komt
    • leg de paprika's op een bakplaat of rooster onder de gril
    • gril voldoende aan elke kant tot hier en daar blazen verschijnen, draai voldoende vaak om zodat alle kanten gaar worden
    • haal uit de oven en steek in een plastic zak voor een kwartiertje
    • haal uit de zak en snij de paprika in ribben
    • haal het vel zoveel mogelijk van de paprika
    • de zoete vloeistof die in de paprika en in het hart zit zoveel mogelijk opvangen en uit het hart persen, vloeistof apart houden
    • snij de ribben in 2 of 3 stukken zodat je stukken van ongeveer 4cm bij 4cm overhoudt (steekt niet nauw, moeten gewoon hapklare brokken zijn)
    • leg deze stukjes op een schotel of groot bord
    • neem per paprika 4 ansjovisreepjes en snij in fijne brokjes
    • neem per paprika 2 eetlepels kappertjes en hak fijn met een mes
    • meng ansjovis, kappertjes en paprikavloeistof door elkaar en laat een half uurtje marineren
    • schep op elk stukje paprika een koffielepeltje van de kappertjes-ansjovis mengeling
    • dek af met vershoudfolie en laat staan tot het moment van serveren (best een dag op voorhand maken)

    variatie:
    je kan de geroosterde paprika ook in brokjes snijden en mengen onder de ansjovis-kappertjesmengeling en er een lepelhapje van maken

    30-03-2009 om 13:21 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    28-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kabeljouwhaasje met kerstomaatjes, mozzarella en basilicum
    Ingrediënten voor 4 personen
    • 4 kabeljouwhaasjes (of andere vaste witte vishaasjes, moeten wel een redelijke dikte hebben om het beste resultaat te bekomen)
    • 1 behoorlijk plantje basilicum (zeker een 40-tal blaadjes gebruiken groot en klein door elkaar)
    • 2 bollen mozzarella
    • 100 à 150 gram pittige vaste kaas (parmezaan, pecorino, ...) vers grof geraspt
    • 2 kleine bakjes kerstomaatjes (rood en geel door elkaar als je ze kan vinden, anders enkel rood)
    • olijfolie
    • zwarte versgemalen peper
    • grof zout


    bereidingswijze
    • neem een vuurvaste schotel met deksel
    • druppel wat olijfolie over de bodem
    • leg de vishaasjes naast elkaar in de schotel
    • strooi wat grof zout en verse peper over de haasjes
    • halveer de kerstomaatjes
    • strooi de halve tomaatjes en de basilicumblaadjes over de vis
    • snij de mozzarella in blokjes en strooi gelijkmatig over de vis en de tomaten
    • rasp de harde kaas als laatste over het mengsel
    • druppel nog wat olijfolie over het totaal

    verwarm de oven voor op 200° en plaats te afgedekte schotel 30 à 45 minuten in de over (afhankelijk van de dikte en de hoeveelheid van de vis)

    opdienen met ciabattabrood

    Opmerkingen:
    • je kan ook in folie verpakte porties per persoon maken als je dat wil
    • als je diepvriesvis gebruikt, vis niet op voorhand laten ontdooien alleen de oventijd een beetje langer maken
    • ideaal gerecht om op voorhand te maken en tijdens het aperitief in de oven te zetten, zo moet je niet te lang in de keuken staan op het moment dat de gasten er zijn
    naar een recept van jamie oliver

    28-03-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:visgerechten
    >> Reageer (0)
    17-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quorn stroganoff (veggie)
    Ingrediënten voor 4 personen
    • 400 gram quorn in stukjes
    • wokolie
    • 1 ui gesnipperd
    • 2 tenen knoflook geperst
    • 400 ml groentebouillon van 3/4 bouillonblokje (of 1 als je van een straffere smaak houdt)
    • 2 el tomatenpuree
    • 200 gram champignons in schijfjes
    • 1 groene paprika (wie van een zachtere smaak houdt kan een andere kleur paprika gebruiken) in blokjes gesneden
    • 4 el griekse yohurt
    • nootmuskaat
    • paprikapoeder
    • peper en zout

    bereidingswijze
    • doe wat wokolie in een wok of een diepe pan en laat goed heet worden
    • voeg quorn en kruid met peper en zout
    • laat goudbruin bakken en haal uit de pan
    • doe nog wat olie in de pan en voeg nu ui, knoflook toe
    • voeg na een paar minuten de champignons toe
    • daarna de paprika
    • kruiden met peper, zout en nootmuskaat
    • voeg de quorn weer toe
    • overgiet met de bouillon
    • voeg de tomatenpuree toe en roer goed door elkaar
    • laat op een zeer zacht vuurtje sudderen
    • voeg voor het opdienen de griekse yohurt toe en een snuifje paprikapoeder

    opdienen met basmati rijst

    17-03-2009 om 16:34 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vegetarisch
    >> Reageer (0)
    16-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geroosterde preisoep met knolselder
    Ingrediënten voor 1,5 à 2 liter soep
    • olijfolie
    • 400 à 500 gram prei (als je een zeer witte soep wil zoveel mogelijk het wit van de prei alleen gebruiken)
    • 400 à 500 gram knolselder
    • 6 dikke tenen knoflook NIET gepeld
    • 1 liter bouillon
    • 1/2 liter melk
    • bieslook (=garnituur)
    werkwijze
    • verwarm de oven voor op 200°
    • snij de prei in grove stukken
    • doe de olijfolie in een braadslede en verwarm deze ongeveer 5 minuten in de oven
    • voeg de prei en de tenen knoflook toe (opgepast voor spatten)
    • laat 25 minuten roosteren
    • doe ondertussen de knolselder in een pot met 1 liter bouillon (van twee bouillonblokjes: rund, kip of groenten speelt geen rol)
    • kook 20 minuten op middelmatig vuur
    • haal de prei uit de braadslede en voeg toe aan de knolselderbouillon
    • steek met de punt van een mes in de knoflooktenen en laat als deze nog niet zacht zijn nog even verder garen in de oven
    • als de knoflooktenen zacht zijn ontdoe je ze van de pel en voeg je de knoflookpulp toe aan de soep
    • kruiden met peper en zout
    • soep nog even goed laten doorkoken zodat alles gaar is
    • voeg de melk toe
    • mix de soep zeer fijn (indien je toch teveel draadjes van de knolselder blijft overhouden kan je de soep door een zeef gieten maar dit is niet noodzakelijk)
    • als de soep te dik is kan je naar wens nog bouillon of melk toevoegen
    • strooi wat bieslook over de soep als garnituur

    Opmerking
    schrik niet van het hoge aantal tenen knoflook. door het roosteren is de smaak van de knoflook niet meer zo sterk. Heb het zelf eerst geprobeerd met minder maar de soep heeft de knoflook echt nodig
    heb ook gemerkt dat de soep de dag na de bereiding beter smaakt dan de dag zelf

    16-03-2009 om 13:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soep
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 25/11-01/12 2013
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 11/07-17/07 2011
  • 08/11-14/11 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 16/02-22/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • aperitiefhapjes (21)
  • drankjes (3)
  • menu (1)
  • schaal- en schelpdieren (2)
  • soep (5)
  • vegetarisch (5)
  • visgerechten (4)
  • vleesgerechten (3)
  • zoetigheden (7)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs