Het was een flinke storm die over Frankrijk raasde vorige nacht. Nog niet helemaal tot bedaren gekomen, de vogels worstelen nog steeds (hoe die niet met dichtgeklapte vleugels naar beneden storten is me een raadsel) en droge bladeren overmeesteren ons terras. Op weg naar onze zondagse koffie in Goudargues, glipten we snel langs een overhellende paal. We zouden even snel wat inkopen doen. Meer in de bijlage.
France changed from summertime to wintertime last night. At the same time a heavy storm hit the country. Snowfall in the Alps, too much water in Le Var and very heavy wind in the region of the river Rhône. Nothing really bad in our valley. Lucky us.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen) Categorie:Foto van de week
25-10-2012
Ales
Dat Ales ooit een mijnstad was, is nog steeds zichtbaar in het landschap. Nu is het een stad die zich, niet zonder enige inspanning van de bezoeker, te kennen geeft. Mondjesmaat, beetje bij beetje. Niet zoals de "cités phares" die met grote monumenten en blikvangers toeristenharten zonder slag of stoot veroveren. We gingen naar een opendeurdag in het "centre de pomologie" (niet enkel appels, ook ander fruit), leerden het verschil tussen marrons en chataignes, vonden er onze favoriete nougat - mét kersvers kookboekje ! - en waren verbaasd dat de fonteinen rose water spoten. Zo verbaasd dat we niet eens proefden of het geen rosé was...
Ales was once a rich city, thanks to the mines. It still has a "école des mines" "school for miners", a technical school. Our (English) choir cheffe teaches English in that school. Visiting Ales we found our favorite Nougat, learned the difference between chestnuts and... chestnuts (marrons and chataignes) and saw pink fountains, so impressive we forgot to taste if it was not rosé wine...
Bijna zijn ze er, de herfstkleuren. Nog even geduld. In afwachting: een klein schuchter voorsmaakje en een gek veld, met twee soorten gras lijkt het wel. Als je weet dat het vroeger een wijngaard was, vraagt een mens zich toch af wat er aan producten (lees: sproeistoffen) tot in de grond getrokken zijn, om nu zo'n twee verschillende tinten gras te laten groeien. Kleine bijgedachte: ons departement is het tweede in Frankrijk op gebied van bioteelt.
Two impressions of early automn. We hope next week the orange and red and yellow coulors will all over the valley. Come and see more, next week!
Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men... vuilnisbakken/zakken tegen. Hier zijn het brievenbussen. Aan het aantal brievenbussen weet men hoeveel huizen zich schuilhouden tussen het groen.
Op de tweede foto is zichtbaar dat het bord met "verboden voor vrachtwagens" geleden heeft onder de impact van hagel, of waren het gewoon ijverige jagers?
No litterbins over here, just mailboxes indicating the number of houses hidden in the green countryside.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen) Categorie:Foto van de week
04-10-2012
Rond Point
Waar men gaat langs Franse wegen, komt men rotondes tegen, ronde punten, roundabouts...
De gekste dingen zetten ze er op. Toen Dé Ronde in Bagnols sur Cèze kwam, zagen we daar verlichte fietsen, in de periode van kerst staat er een verlichte kerstman. Andere ronde punten hebben een vaste versiering, en dat kan erg verrassend zijn...
Af en toe geluk hebben... je steunt een goed doel en je krijgt een weekendje Uzes in ruil! Kort verblijf in een studio, vlak bij het centrum. We wilden wel eens vroeg naar de zaterdagse markt aldaar, en naar de bioscoop ook, en kuieren door de oude straatjes, en even iets anders dan ons rustige dorp.
We vonden onze favoriete kruidenman, genoten van Gigstreet, onze favoriete straat-jazz-band, aten ons favoriete aperitiefhapje: oesters! en hingen die ballonnen er écht voor ons? Er viel zoveel te beleven dat het niet in 1 blogje kan.
Uzes is loaded with ... English people, seriously, you can hear English on every streetcorner. Even the jazzband is English, Gig street is super! So is our favorite spice and flavour man. Super, he is, and genuine French. So are the oysters! Eventhough Uzes is a midieval town, all the rest is alive and kicking!
Een weekend lang enkele monumenten openstellen die normaal gesproken niet te bezichtigen zijn, vinden wij een lovenswaardig initiatief. La Bastide d'Oriol spreekt al twintig jaar tot onze verbeelding. Zijn ligging, de omgeving, de staat waarin het zich bevindt, het bord "A Vendre" dat er dan weer wel, dan weer niet hing... Het kasteel werd dus gekocht en wordt stilaan gerestaureerd. Wat vroeger een wildernis was, is nu een lieflijke binnenplaats, met een nog niet helemaal opgeknapte inrijpoort. Geen foto's van binnen het kasteel, op verzoek van de vriendelijke eigenaar. De achterkant van le chateau toont nog enigszins hoe het was voor de aanvang van de restauratie. Maar met een gids als Chantal lijkt alles tot leven te komen. Ze laat je voor een stenen muur staan en haar beschrijving zorgt er voor dat je er dwars doorheen kijkt. En dan mag heel Avignon gratis te bezichtigen zijn, wij namen liever een kijkje in het intrigerende Bastide d'Oriol net buiten Goudargues.
La Bastide is an ancient forteresse that is being restored bit by bit. Last sunday it was open to visitors. They came by dozens, over a 150 where they expected some 30, 40 perhaps. We were lucky to be in the first group to visit the old castle. And thanks to Chantal the guide it seemed to us like a fully restorated middle age castle. Next year we will come back to look at the progress of the work.
We worden zestig dit jaar, hebben zogezegd onze schaapjes op het droge en vieren dat. Openhuisparty, uitgerekend het weekend dat het Jour du Patrimoine is in Frankrijk. Net geen veertig gasten over de vloer van ontbijt tot avondmaal. Spannend en zo leuk want je hebt nooit meer dan tien gasten tegelijk en kunt met iedereen gezellig praten onder het eten door. Niemand die zich het zwarte schaap moet voelen. Gelukkig kwam Dominique met een bakje lekkere schapekaas aan, zoveel soorten, zoveel smaken. Voor wie de streek kent: Betty van Issirac, die maakt al dit heerlijks. Woensdag op de markt in Goudargues.
For anyone who was raised in a country with cows, this sheepscheese is an unknown delight. For our openhouseparty (we will be 60 this year), one of our guests brought this tray hidden in a basket. I thougt he looked like Little Red Riding Hood and I was all too pleased to play the part of the grandmother, considering my age...