Tijdens de feestdagen staan gedroogde vijgen op de lijst van de "dertien desserts". Vijgen groeien overal in onze vallei, gekweekt, wild, losbandig ook. Rode, witte, zwarte... we weten niet half hoeveel variëteiten er zijn. Onze eerste verse vijg herinner ik me nog alsof het gisteren was, we waren al lang 45 jaar. Een van onze buren heeft een schitterende vijgeboom achter in zijn tuin. Twee keer per jaar draagt hij vruchten en krijgen we er meer dan genoeg, om jam mee te maken, in te vriezen voor later, als dessert te verwerken. Heerlijk. Vijgen drogen gebeurde vroeger tegen de gevels van de huizen. Met een beetje geluk zie je ze nog, de puntige staken waarop de verse vijgen werden gehangen tot ze voldoende droog waren om te bewaren tot de kerstperiode.
Figtrees grow all over the valley. Wild or in gardens, all kinds of colours and taste. Our neighboor has a very tasty type of figtree. Twice a year it grows fruits. We make jam of them, clafoutis, or freeze them for later in the year; Long time ago figs were dried on long wooden sticks on the outside walls of houses. And then they lasted until Christmastime as one ingredient of the "thirteen desserts".

05-01-2013, 00:00 geschreven door Lucrèce L'Ecluse
|